Масло от черен кимион - 0 1Black-cumin-oil-maslo-cheren-kimion-01
Масло от черен кимион

Масло от черен кимион – защо го наричат „Златото на фараоните“?

Маслото от черен кимион се използва в продължение векове за поддържане на здравето.

За това с какво е полезно и за кого може да е вредно, ще разберем сега.

Родината на черния кимион

„Индийски кимион“, „римски кориандър“ и много други – все названия за черен кимион в различни части на света. Първи започнали да култивират жителите на Югозападна Азия и Средиземноморието, след което семената са се разпространили и на труди територии. Днес се отглежда в Етиопия, Саудитска Арабия, Египет, САЩ, Индия, Средна Азия, Задкавказието, Северен Кавказ и се използва като ароматна подправка.

Семената на това растение са се ценили още в Древен Египет. При разкопки в гробницата на един от фараоните е намерено шишенце с масло. Експертизата е показала, че това е масло от черен кимион. Как са го използвали в Египет, не е ясно, но в задгробния живот са взимали само ценни неща.

Някои източници наричат маслото от черен кимион „златото на фараоните“, а от арабски черен кимион се превежда като „семе на благословението“. На пророка Мохамед се приписват думите, че тези семена лекуват всички болести, освен смъртта.

С какво е полезно маслото от черен кимион?

Витамини A, B, C, много полезни минерали и етерични масла – всичко това влиза в състава на масло от кимион. Този древен продукт е познат като вещество, което повишава имунитета. По думите на специалистите то подобрява и храносмилането, подпомага отделянето на шлаки и токсини, понижава нивата на холестерола, подобрява метаболитните процеси в организма.

Веществото тимохинон, което влиза в състава на масло от черен кимион, се смята за антиоксидант. Благодарение на него се повишава общият тонус на организма и се подобрява работоспособността.

Кога е опасно маслото от черен кимион?

Както и всяко друго средство, маслото от черен кимион, освен да е полезно, може и да навреди. Например при бременност, съкращавайки гладката мускулатура на матката, продуктът може да провокира прекъсване на бременността. При индивидуална непоносимост на компонентите на масло от черен кимион може да се получи алергична реакция. И разбира се, не се препоръчва да се приема на гладен стомах, особено ако имате камъни в жлъчката, подчертават лекарите.

Масло от черен кимион в медицината

Масло от черен кимион - 0 1Отхрачващият и разширяващият бронхите ефект е актуално в днешно време свойство на маслото от черен кимион. То помага да се изведат по-бързо секретите и да се облекчи дишането, оказва противовъзпалително и общоукрепващо действие. А ароматерапията с масло от черен кимион успокоява нервната система.

Дайте мнение и Вие тук!

Този продукт помага да се балансира работата на черния дроб и жлъчния мехур, оказва мек жлъчегонен ефект. Натурално антиоксидантно вещество е – бори се със свободните радикали в организма, които действат пагубно на клетъчно ниво и могат да причинят рак.

“Демир

Освен всичко останало, маслото от черен кимион нормализира храносмилането, намалява отоците чрез мекия си диуретичен ефект и стимулира лактацията при кърмещите майки.

В интернет пространството масло от черен кимион има много положителни отзиви от хора, които са го използвали при възпалена кожа.

Вижте и ТОВА:

Масло от черен кимион. Мнения, противопоказания. За отслабване

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *