За какво се използва Ихтиол? Как се слага за изсмукване на гной?
Лечение на липом с ихтиол. Лепенки. При обърнат косъм. Мнения и др. лекарства и мехлеми.

Ихтиол при гной или Йодасепт за цирей, подкожни пъпки и липом. Лепенки

За какво се използва Ихтиол? Как се слага за изсмукване на гной? Ихтиол или Йодасепт за подкожни пъпки и кокоши трън. Лечение на липом. Лепенки. При обърнат косъм. Мнения и др. лекарства и мехлеми. Ихтиолова паста за врастнал косъм. Ихтамол

Повечето възрастни хора са наясно какво приложение може да има мазилото ихтиол: той е универсален лек при кожни възпаления и различни гнойни обриви и пъпки.

Ихтиол е лекарствено средство за локално външно приложение под формата на течност или унгвент, маз. Има неприятен вид – тъмна течност, катран, добиван от минерални шисти. Прилага се и като мехлем, маз. Антисептичното му действие спасява кожата от повърхностни или по-дълбоки болестни състояния, свързани с гнойни процеси (framar.bg). Съдържа сулфокиселини и органично свързана сяра.

Ichthyolum за лице: акне, други пъпки

Дерматолозите препоръчват третиране на гнойни пъпки, акне, обриви по лицето с ихтиолова маз. Според мнението на специалистите редовното намазване спестява опасното изстискване или пробиване, за да изтече събраната гной. При механичните въздействия има опасност да се пренесе гнойна зараза в кръвта, а със сигурност възпалителната точка остава незасегната и след време проблемът възниква отново. Третирането с ихтиол под формата на маз или мехлем за лице е безопасен начин за изчистване на неприятните пъпки и обриви; сярата изтегля и стяга гнойта и ако пъпката е била дълбока, след време се отлющва коричка и под нея остава здрава нова кожа. Ако обривът е още в начална фаза, процедурата с ихтиол може да го стегне и гнойният процес да бъде блокиран (medical-enc,ru).

При цирей (фурункул) или абсцес

Напразно ефективният ихтиол в последно време е изместен от нови продукти, които винаги имат повече странични ефекти от познатия медикамент с антисептично и противовъзпалително действие. Известно е, че той има способността да “тегли” гной и при адекватна терапия успешно лекува неприятни циреи (фурункули). Мястото с фурункул се намазва 1-2 пъти дневно и се покрива с марлена превръзка, докато образуванието “узрее” и се пробие. Обработката с ихтиол продължава, докато получената раничка напълно се изчисти и покаже белези на зарастване.

ихтиол цирей
Има и ихтиол под формата на маз

По същия начин се процедира и при кожни абсцеси от различно естество (lechitel.net). Терапията с ихтиол неутрализира възпалителния процес и обезболява, като в същото време предпазва уязвимото място от вторична бактериална или гъбична инфекция. Доказано е, че благодарение на терапията с ихтиол по-бързо се развива и регенерацията на поразените тъкани.

Още ТУК: Цирей на дупето. Лечение с антибиотик и пукане. Изтегляне на гной от подкожна пъпка.

Йонофореза

Една от възможностите за лечение на акне е йонофорезата с ихтиол. Използват се специални разтвори, които в домашни условия могат да се прилагат като лосиони, но ефектът е по-слаб. В козметично студио терапията се провежда със специална апаратура, а лицето се подготвя предварително за дълбоко почистване с щадящи манипулации (promograd.bg). Включването на ихтиол в комплексната терапия гарантира неутрализиране на себума, извличане на потенциалните болестотворни компоненти от порите и овладяване на възпалителните огнища при кожа с акне.

При кокоши трън

Кокошият трън е страшна напаст, всякакви цярове се предлагат за унищожаването му, но в крайна сметка той отново се появява. Твърди сие, че мазането с ихтиол гарантира окончателно да го изтръгнеш от плътта си. Това е една от рецептите, гранична между народна и академична медицина: мястото с кокоши трън се накисва, омекналите пластове от тръна се изрязват, а прясната зона от кожното образувание се намазва с ихтиол и се лепва марля. На другата вечер пак, докато се стигне до корена му.

Още ТУК: Лечение на кокоши трън на ръката, крака, петата и другаде. Снимки. Между пръстите на краката. Изваждане, ефикасно лекарство.

При обърнат косъм (врастнал косъм)

Неприятният обърнат косъм обикновено се появява след епилация или бръснене. Наистина е неприятно, болезнено и неестетично. Често се образуват гнойни подутини, дори се налага да се намесва медицинско лице. По-добре е ако забележите такъв проблем, още в ранната му фаза да се доверите на вълшебния ихтиол. Трябва да се маже мястото с обърнат косъм всяка вечер и да се покрива с лепенка. Ихтиолът ще успокои възпалението и ще обере гнойта, ако вече се е събрала. При изтеглянето й е важно да се изчисти проблемният косъм, защото неприятното възпаление може да се повтори (lechitel.net).

Компрес с ихтиол

ихтиол, йодасепт за цирей
С ихтиол тези проблеми се забравят

Добре е при локални възпаления, зачервена плът около нокът, враснал нокът и пр. да се пробва лечение с ихтиол. Правят се компреси за през цялата нощ и обикновено възпаленията утихват, а ако има гной – постепенно се изтегля (hera.bg).

Още в текста: Ихтиол или Йодасепт за подкожни пъпки? Как се ползва Ихтамол балсам. Ихтиол маз, цена и мнения. Лечение на липом с ихтиол. Лепенки. Заместители. За цирей и за срамните устни.

Лепенки

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

На същия принцип действат лепенките с ихтиол. В зависимост от разположението на проблемното място се поставя малка марля с ихтиол и се прикрепва, за да може медикаментът да действа и през деня.

Още ТУК: За лечението с ихтиол на гнойни пъпки и др. Заместители: Йодасепт, Ихтамол и пр.

При бартолинит

Бартолинит е възпаление на т.н. Бартолинови жлези. Те се намират в женската интимна зона, симетрично разположени в гънките зад срамните устни. При възпалителни процеси се подуват и стават болезнени; възпалението е именно въпросният бартолинит, причиняван от болестотворни микроби. В някои случаи възпалението е резултат от полово предавана инфекция (lechenie.bg). Лечението е антибиотично, паралелно с оралния прием на АБ се препоръчват и компреси с ихтиол.

Върху рана

Продуктите с ихтиол, включително унгвент/маз с различна концентрация на активния компонент, успешно лекуват рани. Действат ефективно и при дълбоки наранявания, но трябва да се избягват при инфектирани рани от изгаряния.

Нанесен върху почистената предварително рана, коментираният ихтиол прониква бързо в пластовете на кожата и тъканите под нея; блокира инфекцията благодарение на антисептичните си свойства, ограничава възпалителния процес и неутрализира болката. Гнойната секреция се редуцира, раната се изчиства и се ускоряват процесите на регенерация (framar.bg). Усложнените наранявания трябва да бъдат обработвани и третирани с превръзки ихтиол от медицинско лице, както и раните от хирургични интервенции.

В ухото

Понякога досадният фурункул или абсцес се развива в ухото, боли ужасно и създава ред усложнения. Първото условие за успешно справяне с проблема е в никакъв случай да не човъркаме, боцкаме и изстискваме, особено ако забележим секреция от ушния канал. Задължително е да идем при специалист! Обикновено той преценява какво да се направи, като в някои случаи сам предприема енцизия, т.е. обработка със скалпел, но в повечето случаи се препоръчва намазване с ихтиол и обработка с антибактериални мазила (medik.bg).

При гъбички

Няма две мнения – заразяването с гъбички вгорчава живота, независимо къде са се заселили, по кожата или по ноктите. Лекарственият пазар предлага множество различни продукти в удобна форма, с чиято да се решат тези упорити проблеми. Наред с новите продукти сами ще научите, че се препоръчват и изпитани методи като обработката с ихтиол. Препоръчва се, разбира се, и лазерна терапия, но т не е по джоба на всеки – а микозите не правят разлика между богат и беден.

Дайте мнение и Вие тук!

Третирането на заразената кожа/нокът с ихтиол не е скъп метод в никакъв случай. При всеки фунгицид, т.е. противогъбичен препарат, специалистите препоръчват търпение и продължително прилагане. Същото важи и за терапията с ихтиол, ако сте я избрали. Проблемното място се обработва всяка вечер в продължение на седмици, а понякога и на месеци. И нещо много важно: не бива да спирате при първите положителни белези на оздравяването. Препоръката на специалистите е терапията да продължи поне две седмици- месец след като сте преценили, че сте се справили с вашите гъбички! (art-medica.eu).

При хемороиди

Мазилата с ихтиол имат антисептично и “стягащо” действие, затова се очаква, че може да облекчат възпалените външни хемороиди (zdravbadi.com). Все пак не бива да се правят самодейни опити, а да се поиска мнението на специалист дали терапия с ихтиол е най-доброто решение за даден конкретен пациент. Обърнете внимание и върху това, че има унгвенти с различна концентрация – 10%, 50%. Трябва да сте наясно какво точно може да се използва във вашия случай, дали маз или течната форма.

При херпес

Препоръчвана е и терапията на херпес симплекс с ихтиол; за предпочитане с по-ниска концентрация, както и при акне (teenproblem.net). Възможно е прилагането на маз с висока концентрация да провокира болка и зачервяване, тогава терапията трябва да се прекрати.

При обработка с ихтиол на херпес, херпес на устната или в носа в никакъв случай не бива да се пукат мехурчетата!

При липом

Авторитети от ранга на Петър Дънов са коментирали, че лечението на липом е оперативно, а всички усилия на народната медицина са насочени към укрепването на имунната система и балансиране на метаболизма (dunov-knigi.com). Все пак се коментират различни терапии с билки, сода и/или пчелен мед за “стопяване” на мастно топче или липом. Коментира се и това, че е възможно липом да се лекува с помощта на компреси с ихтиол или с намазване на проблемното място с ихтиол маз. Спорно е дали това може да бъде универсална терапия, но при малък липом не пречи човек да опита – със сигурност няма да навреди.

Още ТУК: Възпален липом и дифузен липом. Лечение и мнения. Операция и възпаление на мастна тъкан. Колко струва премахване на липом? Хомеопатия и диета.

Ихтиолов вазелин (балсам)

Ихтиоловият вазелин (Купро 8%) е квалифициран като козметичен продукт; има ниско съдържание на ихтиол и високо – на бял медицински вазелин (kupro.bg). Препоръчва се за проблемна и възпалена кожа (на лицето)л Ниската концентрация на активния компонент ихтиол предотвратява риска от зачервяване и сърбеж, нещо, което може да се случи при интензивната маз с 50% ихтиол.

Крем, унгвент

Лекарствените форми за мазане са обикновено под формата на маз/унгвент или вазелин. Кремообразният вариант е посочен като крем маска за почистване на лицето (medeos.com). При този вариант има съчетаване на ихтиол с каолин – бяла глина, като се очаква комбинираното въздействие на двата компонента да подсуши и почисти омазнената кожа и да регулира мастната секреция, да неутрализира възпалените точки.

Цена

Освен ефективен продукт, коментираният ихтиол е и съвсем достъпен, евтин. Тубичка 50-процентова маз с ихтиол от 18 г струва средно 4 лв Приблизително толкова е и цената на 15 г десетпроцентовото мазило (framar.bg).

Свещи

Съществуват супозитории с комбинация от билкови компоненти и ихтиол, които се използват при гинекологични проблеми и за лечение на простатит. Прилагането на такива супозитории или свещи става само по лекарско предписание. Оценява се като ефективно, след като въпросните супозитории с ихтиол действат противовъзпалително и болкоуспокояващо (gemorroiv1.ru).

Аналог: Йодасепт

йодасепт или ихтиол при гной?
Ихтиол спасява от акне и циреи

Продукт с подобно на ихтиол действие е йодасепт – четност или маз с активен компонент йодно съединение. Действа антисептично, противовъзпалително, съдейства за изчистване на гнойни рани и регенерация на засегнати тъкани (framar.bg). Може да се прилага продължително време без опасност от привикване. Не се използва при свръхчувствителност към йод.

Още ТУК: Капки йод за пиене. За какво се използва йод? Разлика между йод и Йодасепт. Поглъщане на йодна тинктура.

При бременност

Принципно при бременност всеки медикамент следва да се прилага с повишено внимание. За ихтиол се казва, че няма данни за негативно въздействие при двете потребителски групи (bg-mamma.com).

Действащо вещество ихтамол (Ichthammol)

Ихтамол в доста специализирани публикации се цитира като синоним на ихтиол; касае се за една и съща активна съставка, получавана от органични (рибни) вкаменелости (gpnews.bg). Независимо какво ще откриете в аптеката – ихтиол или ихтамол, ще подейства по един и същи начин; внимавайте единствено за концентрацията на активния компонент, тъй като по-силният продукт може да причини сърбеж и зачервяване.

Ихтиол и цинк

Комбинацията от ихтиол и цинк обединява действието на двата компонента в шампоана “Медикет Иктамо” (framar.bg). Съставката ихтиол осигурява антисептично въздействие, действа противовъзпалително върху раздразнения скалп и обезболява. Подпомага регенерацията на кожата. Цинковият компонент ограничава и блокира действието на гъбичките, причиняващи дразнения и пърхот.

С прополис

Съчетанието е познато от продукта за локално външно приложение “Ихтигал”. Той съдържа ихтиол и прополис, като пчелният продукт усилва антисептичното и противовъзпалително действие на познатия ихтиол. Мазилото е с балансиран състав, предназначено за третиране на раздразнена кожа, върши работа при обриви, фурункули, при възпаления около мастните жлези, псориазис, лющене на кожата, екземи (aptekar.bg).

Противопоказания

Продуктите с ихтиол, ихтамол не се използват при инфектирани дълбоки рани от изгаряния, при усложнени екземи, при наранявания с обилно изтичащи секрети. Не бива да се комбинират с лекарствени средства, съдържащи амоняк, соли на тежки метали, гликозиди, алкалоиди и съдържащи йодни соли (framar.bg).

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

лечение на брадавици

Брадавици: Топ-начините за лечение. Кое лекарство е добро?

Брадавици – всичко важно за лечението им; кои начини за премахване на брадавици са безопасни …

5 Мнения

  1. Ванко 2

    При нужда винаги ползвам ихтиол. Гной се изтегля много лесно с него, а е и евтин. Може да се купи във всяка аптека на цена от порядъка на 4-5 лева, по-скоро 5. Но за цирей по-скоро се търси Йодасепт, който е много хубав и просто трябва да се съобрази в кой случай кое да се използва, иначе и двете са добри.

  2. Йодасепт за подкожни пъпки е много ефикасен, като нищо не пречи да се редува с ихтиола, докато се получи желаното изсмукване на гной. Иначе раната няма да зарастне. Ихтиол се използва в същите случаи, в които се използва и Ихтамол, и Йодасепт, но си преценявате кое е най-подходящо, като можете да ги пробвате и трите, няма опасност да стане грешка и да се увредите нещо. Също ихтиолът е добър и за мазане на липом.

    • Николай Бургов

      ;Йодасепт; е противопоказен за житовидната жлеза!

      • Румен Янков

        Да, Николай Бургов, благодарим ви за ценното уточнение! Йодасепт наистина е противопоказен за щитовидната жлеза. Йодът е необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, но прекомерният му прием може да доведе до проблеми, включително:
        Хипотиреоидизъм – състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони.
        Тиреоидит на Хашимото – автоимунно заболяване, което причинява възпаление и увреждане на щитовидната жлеза.
        Тиреоидна буря – животозастрашаващо състояние, което се характеризира с рязко повишение на нивата на хормоните на щитовидната жлеза.
        Хората с болна щитовидна жлеза трябва да избягват употребата на йодасепт, тъй като това може да влоши състоянието им. Вместо това, те трябва да използват антисептици, които не съдържат йод, като например хлорхексидин или мирамистин.
        Ако имате болна щитовидна жлеза, е важно да говорите с Вашия лекар за безопасните начини за дезинфекция на рани и кожни инфекции.

  3. Никола Манолов

    Ползвал съм ихтиол при обърнат косъм и наистина има добро приложение в случая. Също и за изтегляне на гной от подкожна пъпка. Няма да намерите лоши мнения по въпроса, колкото и да търсите. Това е естествено вещество, което се добива от природата и върши работа от хилядолетия. Само имена му слагат фармацевтите, иначе и Баба Ванга ще ти го препоръча. Вече се нарича лекарство, но си е природно. Също има добри мнения и за Ихтигал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *