белене на кожата на пръстите на ръцете
Какво може да значи белене на кожата на пръстите на ръцете

Ръцете – показател за различните болести

За какво говорят белене на кожата по пръстите на ръцете, червени или кафяви петна по дланите и други симптоми и как да действаме при наличието им.

В България най-често кожата на ръцете и на пръстите се бели от много пиене. Това е знак за натравяне на черния дроб, но може да има и много други причини.

Според източната медицина здравословното състояние на човека може да се определи по състоянието на ръцете. Ако например имате кафяви петна по горната част на дланите, това не винаги е признак на напреднала възраст, а понякога говори и за проблеми с жлъчката.

Червените длани пък говорят за токсично поразяване на черния дроб, което води до хепатит или хепатоза. При появата на “мраморни рисунки” по дланите, най-вероятно имате проблеми с вегетативната нервна система.

Ако кожата на ръцете е с жълтеникав оттенък, най-вероятно има изменения в черния дроб или жлъчката.

Ако сте свидетели на белене на кожата на малки люспички, то това е сигурен признак на липса на витамин А и D. Но ако люспите са по-големи, тогава трябва да се обърнете към дерматолог, защото става въпрос за гъбички най-вероятно.

При вечния проблем със студените ръце, вероятно става дума за нарушения на периферното кръвообращение, което казва, че организмът има нужда от никотинова киселина.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако имате горящи длани, то тогава черният дроб не може да се справя с интоксикацията, която може да се получи от натравяне с лекарства, алкохол и химични вещества. При хиперфункция на щитовидната жлеза, кожата на ръцете е влажна, а сухата и бледа кожа говори за хиперфункция на някой друг орган.

Ако периодично изтръпват кутретата, то тогава имате проблеми със сърдечно-съдовата система. При изтръпване на палците ще трябва да обърнете внимание и на дихателната система.

Според корейското учение су-джок пък всяка точка по дланите и пръстите съответства на някоя част от цялостния човешки организъм. Така примерно средният и безименният пръст съответстват на двата крака, а свивката между тях е проекция на слабините. Показалецът и кутрето “отговарят” за двете ръце, а палецът изобразява главата и шията. И тъй нататък.

Измененията, настъпили в някоя част от пръстите или дланта издават проблеми със съответния орган. Масажирането и акупресурата на съответстващите точки може да облекчи и оздрави органите, на които въпросните точки представляват проекция. Теорията е доста интересна и си заслужава да й посветите малко време.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

сърбеж на лицето

Дебне ли заболяване при сърбеж по лицето? Зачервяване на кожата

Aко имате сърбеж по лицето и зачервяване на кожата, възможно е да се касае за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *