online онлайн психотерапия психолог

Онлайн психотерапията – алтернатива на посещението при психолог

Няма статистика за менталното здраве на българина, но според психиатри поне един на десет в България е с влошено психично здраве.

Манталитетът на нашенци обаче е такъв, че е трудно да признаем проблема си и да потърсим помощ, дори ако не се чувстваме добре. Голяма част от нас все още намират посещението при специалист за срамно.

Други прибягват директно към психиатър, който в повечето случаи просто изписва медикаментозно лечение.
Консултирането помага, най-малкото с това, че някой е готов да те изслуша, да те разбере, да ти даде съвети и гледна точка, базирани на познанията и уменията от работата с десетки други като теб – всеки със своя уникална психика, случай и „съдба“, но все пак със сходни проблеми, чиито несъзнавани корени също могат да бъдат доста сходни.

Като алтернатива на посещението при психолог през последните години се явява онлайн консултирането. То позволява общуване със специалист в комфорта на дома, освобождава от пътуването в големия град, и е по-допустимо за срамежливите. Това е работата на Павел Тодоров, който работи не само като психолог в Бургас и Ямбол, но и онлайн – по Skype.

Според него онлайн терапията има своите предимства и недостатъци, като вторите например са, че е по-трудно да се помогне на човек от разстояние ако е в по-тежко състояние или със суицидни мисли. При не толкова изострените състояния обаче, онлайн консултирането не само осигурява по-голяма гъвкавост във времето на срещите, но и повече дискретност и това да можеш да говориш спокойно в комфорта на дома си.

Тодоров споделя, че често има клиенти, работещи в чужбина, които просто нямат друг достъп до помощ на родния си език.

На Запад, където разговорът с психолог е не прецедент, а ежедневие за много хора, практиката е широко разпространена. Съществуват платформи като talkspace.com и itherapy.com, които предлагат избор от десетки психолози и психотерапевти.

Срещу заплащане на час търсещият помощ получава моментална директна връзка с лицензиран специалист на линия, с опит в конкретни сфери на консултирането, като депресии, тревожни разстройства, панически атаки, семейни проблеми и други.

психотерапия психолог Бургас онлайнПавел Тодоров практикува онлайн вече повече от 6 години. Според неговия опит онлайн психотерапията може да бъде толкова ефективна, колкото е и общуването на живо със специалист, а улесняването на комуникацията чрез технологиите в днешно време трябва и ще се използва все повече в помощ на хората, които се нуждаят от съдействие за справяне с определено състояние, проблем или просто житейски период.

Дайте мнение и Вие тук!

Много колеги на Тодоров също са започнали да предлагат онлайн консултиране у нас през последните години. Въпрос на личен избор и комфорт е кой вариант е по-удачен за различните хора – посещение на живо, или уговорка за среща онлайн.

Но определено един от тези варианти е по-добър в случаите, когато развиването на зависимост към медикамент със странични ефекти, лекуващ само симптоми, може да се избегне.

“Фигурин

Мария Стоянова

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

психолог или психотерапевт

Избор на психолог. Цена онлайн. Най-търсените за 2023 г.: Ани Владимирова, Антония Бойчева, Орлин Баев

Как да изберем психолог или психотерапевт? Онлайн психолози, цена. В София, Пловдив, Бургас, Варна и …

Едно мнение

  1. Иван Скипарнов

    Онлайн психотерапията набира все по- голяма популярност, особено след скорошните карантини и всички други затваряния. Споделяното за личните проблеми е специфично за повечето хора и те наистина имат проблеми с изказването им, често това и причината внимателно да се подбират специалистите, с които всеки да работи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *