Скърцане със зъби при деца и възрастни. Бруксизъм
Бабини методи за проговаряне на дете. Бруксизъм и скърцане със зъби.

Скърцане със зъби. Лечение на бруксизъм. Силиконови шини – как да изберем

Скърцане със зъби при деца и възрастни. Лечение на бруксизъм. Силиконови шини за зъби + цена. Бабини методи за проговаряне на дете. Лечение на нервни деца

Патологичното скърцане със зъби не създава особени неудобства и мнозина не се отнасят към стоматолог с години. С времето зъбите се изтриват – намаляват височината си.

Нарича се бруксизъм и представлява спазъм на дъвкателните мускули. Хроничният проблем е доста разпространен – засяга до 10% от населението.bruksizum

Спазмите се провокират от нервно напрежение и усилени патологии на челюстната система. Тоест главната причина е стресът, преумората, хроничното недоспиване, информационната претовареност.

Втори вид причина е неправилното изникване на зъбите, което засяга главно деца. По-рядко се срещат неврологични причини за скърцане на зъби, но да не пренебрегваме и лошото хранене – недостиг на калций и магнезий.

Последствия от бруксизма
ПроблемДо какво довежда
Промяна на захапкатазъбите се изтриват значително и се влошава захапването
Разваляне на зъбитенарушава се емайлът, пломбите и коронките се чупят или разклащат
Разклащане на зъбитезъбите стават чувствителни и подвижни
Разваляне на естетикаталицето се изменя – появяват се бръчки край устните и се скосява подбрадичката
Болкивъзникват болки в главата и мускулите – в шията, рамото и гърба, болки в челюстните стави
Безсъниеболките още повече влошават нощната почивка и се получава порочен кръг – безсънието усилва бруксизма

Скърцане със зъби, лечение

Лечението на бруксизъм се провежда в три насоки.

№1: защита на зъбите

Изписват се зъбни протектори за през нощта, които спират изтриването на зъбите от големия натиск. Шините се изработват в зъботехнически лаборатории от мека пластика или обработен каучук, строго по формата на челюстта на пациента. Това ги прави удобни и незабележими за носене.

Какво правят протекторите: не позволяват на зъбите да се изтриват, защитават ги от раздвижване и изместване, намаляват натиска върху лицевите мускули.

Шините – протектори не отстраняват причината за бруксизма, не лекуват последствията от изтриването на зъбите. Те само спират процеса и предотвратяват по-нататъшни щети.

Но шините имат незаменим плюс – те премахват страничните влияния, особено болките в главата, челюстите и мускулатурата на врата и раменете.

“Демир

№2: отстраняване на причината

Лечението не назначава според причината за стърженето на зъбите – това го прави специалист, самостоятелното справяне е невъзможно. Обичайно се съчетават стоматологични методи с медикаменти и психотерапия.

Стоматологична работа: отстранява се точката на засилен контакт. Ако проблемът е в захапката, тя се изправя с брекети или алайнери. Изправят се изместени, наклонени зъби. Ако проблемът е в некачествени поправки в устата, се предприема нужното – преработка на зъбни протези или неудобни пломби.

Психотерапевтична работа: психотерапевт обучава пациента да разтоварва нервната с-ма, ако причината е на ниво стрес. Изписва нужните лекарства за успокояване.

Медикаментозно лечение: прием на антидепресанти, успокоителни билки, В-витамини, калций, магнезий. Понякога – противовъзпалителни лекарства.

Организмът неосъзнато се опитва да премахне точката на супертонтакт, като изтрива издатините. Но заедно с това страдат други зъби и челюстната става.

Стоматолог-ортопед открива проблемните точки с помощта на сензорно оборудване. Свръхчувствителен сензор открива точката на засилен контакт, дори тя е с дебелината на човешки косъм. Така специалистът определя не само мястото на контакта, но и степента на натиск в него.

Бърза мярка: чрез шлифоване се отстранява засиления контакт. От това пациентът веднага изпитва облекчение.

bruksizum-01
Шини – протектори за предпазване на зъбите при бруксизъм

№3: поправка на последствията

След отстраняване на причината за бруксизъм се предприема възстановяване на зъбите. При невисока степен на изтриване е достатъчно укрепване на емайла. При голяма степен на изтриване зъбите се възстановяват с фотополимер или протезиране.

Ако лечение на бруксизъм е отложено с няколко години и зъбите са изключително силно изтрити, захапката е значително изменена, се предприема тотално протезиране на зъбите.

Качествено поставените зъбни протези защитават изтритите зъби от разрушаване, компенсират загубената височина на зъбния ред. Формата на лицето се изправя, стяга и става по-естетична.

Единственият начин за профилактика на бруксизъм е редовно да се следи за здравето на зъбите и на нервната с-ма. Своевременно се преглеждайте за изменения и повреди.

Бруксизъм при деца

Понякога е временно явление, по-типично за възрастта 5-6 години. Но когато и да забележите симптоми, обърнете се към стоматолог. Бруксизъм създава проблеми с млечните, а след това и с постоянните зъби.

Два пика на проявяване се отбелязва във възрастта от 1 до 5 години и после от 13 до 18 години. Детските стоматолози поставят бруксизма на трето място по разпространеност сред децата след кариес и пародонтит.

При децата има някои специфични причини за скърцане със зъби. Например наследственост – ако родител страда от бруксизъм, рискът за развитие при детето е много висок. Силна причина са УНГ-патологиите като синузит, хронична хрема, повреждане на носовата преграда, хронична хипоксия.

При най-малките бруксизъм се провокира при въвеждане на изкуствено хранене. Отделянето от гърдата е стресова ситуация за детето. Нерядко ранното спиране на кърменето е причина за бруксизъм в бъдеще.

При децата също са силен фактор тревожните състояния, аутизъм, родилни и черепно-мозъчни травми, утробно поражение на ЦНС.

Растежа и смяната на зъбите, прорязването на млечни зъби води до дневна форма на бруксизъм, която е полуосъзната. В такива случаи скърцането със зъби минава само. Обаче при замяната на млечни и постоянни зъби отново може да възникне същият проблем.

Полезно е да се предотвратява превъзбуждането на детето вечер, като се „успокояват“ дейностите поне един час преди лягането.

Лечението при деца протича по набелязаните три стъпки. При нужда се назначават протектори. Детски невролог или психолог стабилизира психологическото състояние. Преразглежда се храненето и се включва твърда растителна храна, която осигурява естествено натоварване върху дъвкателните мускули денем, за да може те да се отпускат нощем.

Бруксизъм при възрастни

При младежите и възрастните бруксизмът е сигнал за претоварване на нервната с-ма и прекаляване със стимулиращи напитки.

Често това се комбинира с некачествена стоматологична работа – високи пломби и коронки, непасващи протези, които пречат на нормалната захапка. Специфична работа при възрастните отваря разклащане и липса на зъби, изменения в тъканите, които ги държат.

Лечението представлява отстраняване на проблемите и въвеждане на здраве в устата в максималната възможна степен.

Скърцане със зъби по време на сън

Скърцането нощем и изцяло неосъзнато явление. Показва неврологични нарушения и повишена психоемоционална преса. По-рядко е следствие от чревни разстройства, гастрит, язва, глистни инвазии.

bruksizum-02
Протекторите се носят основно нощем

При нощен бруксизъм се работи главно за психиката, за отпускане на ЦНС, за отстраняване на допълнителните симптоми – главоболие, изтощение, световъртеж, безсъница, болезненост на лицевите мускули и стави. Използват се успокоителни и антидепресанти, докато се носят протектори за спиране на по-нататъшното изтриване на зъбите.

Скърцане със зъби при бебе

Първият зъб се явява между 4 и 7 месец от раждането. От 7 до 11 м. при някои бебенца се появява бруксизъм. Първо проверете доколко често е явлението и с каква продължителност. Единични краткотрайни епизоди на скърцане (до 10 секунди) се получават и при съвършено здрави бебета. При периодични и продължителни пристъпи е нужно обследване и предприемане на мерки. Скърцането със зъби в кърмаческа възраст е предпоставка за кариес, пародонтоза, изтриване на дентина и други неприятни неща в бъдеще.

Лечението на бруксизъм при бебетата също се „води“ от откритата причина. До 12-месечна възраст изпъкват три типа причини – деформация на челюстта, изникване на млечни зъби, вътрешно заболяване (хелминтоза, паразити) и психологически проблеми, свързани с отбиване и липсата на майчина гърда.

При малко натоварване на челюстната мускулатура изходът е лесен – увеличава се твърдата храна (ябълки, морков). Мускулното напрежение се сваля с топъл компрес или 5-минутен масаж преди сън.

При кърмачето е нужно да се провери за нарушено дишане вследствие на полипи или синузит. Ако пресъхне носната лигавица, бебето инстинктивно извършва дъвкателни движения, за да предизвика слюнкоотделяне. Бруксизъм се причинява също от запушен нос и силна хрема. Когато детето оздравее, скърцането спира.

Хомеопатично лечение на бруксизъм
  • Цина се назначава на възрастни и на дечица при постоянно скърцане със зъби в съня. Това е препарат за неврологични и поведенчески нарушения;
  • Пулсатила се използва при неврози, вегетативно-съдова дистония. Тя подобрява имунитета, има аналгезиращ и седативен ефект – предпочита се при болки вследствие на бруксизъм;
  • Нукс вомика се предпочита при безсъние, мозъчна хиперактивност;
  • Туя подхожда за бруксизъм по психологически причини – за туширане на страхове и намаляване на впечатлителността;
  • Кокулус се справя с последствията от безсъние, епилептични припадъци и световъртеж;
  • Гелземиум е показан при стрес, повишена чувствителност, тревожни състояния, раздразнителност;
  • Цинкум металикум и Страмониум са хомеопатичният отговор при нощно скърцане със зъби насън;
  • Хамомила е показана при невралгии, конвулсии и спастичност на мускулатурата. Също при зъбни болки и повишена чувствителност в устата.
Трета сливица и скърцане със зъби

Третата сливица е разположена на задния свод на глътката. Тя е сегмент от имунната защита на тялото и често страда в детска възраст, когато заболеваемостта от УНГ е повишена.

Разрастването й индиректно може да доведе до бруксизъм. Заради трета сливица децата дишат през устата, което изменя лицевата конструкция и челюстите (увисване на устата). Тя провокира хроничен ринит и непокоен сън, които също са фактори за нощно скърцане със зъби.

Упражнения при бруксизъм

Те са за правилно съкращаване на лицевата мускулатура, за отпускането й и за увеличаване на подвижността на долната челюст. С гимнастика намаляват и проявите на стрес. Облекчава се болката. Укрепват мускулите на челюстта, отпускат се дъвкателните мускули.

Резултати настъпват след 2 седмици ежедневни занимания.

9 упражнения от Американската академия на семейните лекари.

  • №1 Отпускане на челюстта: поставете езика под твърдото небце, зад горния ред зъби. Позволете на зъбите да се „разделят“, докато отпускате мускулатурата на челюстта;UPR-1
  • №2: Частично отваряне: поставете езика под твърдото небце. Допрете палец пред ухото, в точката на усещане на челюстната става. Средният пръст попада под брадичката. С него ще оказваме съпротивление при движене на долна челюст. Наполовина спуснете долна челюст, а след това затворете уста. Съпротивлението трябва да е меко, без болка;UPR-2
  • №3: Пълно отваряне: задръжте езика под твърдото небце. Палецът е върху ставата, а средният пръст – под брадичката, както беше в упражнение №2. Напълно отпуснете долната челюст и я вдигнете обратно;UPR-3
  • №4: Двойна брадичка: повдигнете рамене и гърди, изтегляйки подбрадичката назад, създавайки т.нар. „двойна брадичка“. Задръжте 3 секунди, повторете 10 пъти;UPR-4
  • №5: Отворена уста: сложете палец под брадата. Отваряйте устата бавно, като в това време с палеца меко натискайте под брадичката за съпротивление. Дръжте в тази позиция 6 секунди и бавно затворете уста;UPR-5
  • №6: Затворена уста: при отворена уста хванете брадата с палец и показалец. Бавно затваряйте уста, докато меко оказвате съпротива с брадичката. Това укрепва мускулите, с които дъвчем;UPR-6
  • №7: Езикът горе: докоснете с език твърдото небце. Бавно отваряйте и затваряйте уста;UPR-7
  • №8: Движение на челюстите встрани: сложете тънка пластмасова линия между предните зъби и бавно премествайте челюстта наляво и надясно. Когато ви стане лесно да изпълняване упражнението, увеличете дебелината на помощното средство между зъбите, например захапете две линии;UPR-8
  • №9: Движение на челюстите напред: отново захапваме линия между предните зъби, но този път местим челюстите напред, така че долният ред зъби да се издаде пред горния ред. Когато упражнението се отработи, увеличете дебелината на захапания предмет.

Видео: оздравителна практика при бруксизъм

Дайте мнение и Вие тук!

Видове шини за зъби, цена и функции

Използваните в стоматологията шини за лечение биват два вида – едночелюстни за корекция на една челюст, и двучелюстни, използвани при бруксизъм (патологично износване на емайла).

Наричат ги предпазни шини или протектори. Те се назначават от ортодонт и се носят нощем, при сън. Представляват „шапка“ за зъбите от еластичен материал, който е биосъвместим с тъканите в устата.

Тази ортодонтска конструкция реагира и поема натиска, когато зъбите се стягат. Тя не позволява на дъвкателните мускули да се напрягат прекалено. В резултат долната челюст се отпуска, а мускулният хипертонус спада.

Лечението с шини е ефективно, когато се носят минимум 10 часа дневно.

Протекторите за зъби при бруксизъм предотвратяват изтриването на емайла, свалят напрежението от дъвкателните мускули, нормализират движението на челюстите и ставата им. Те са първи етап от лечението на бруксизъм и предшестват поставянето на брекет система. В ред случаи се носят при вече поставени брекети, за да ги защитят от счупване при несъзнателно стискане на челюстите. Също така протекторите защитават коронки и зъбни протези.

Силиконова шина за изправяне

Когато лечението трябва да започне бързо и в стандартни случаи стоматолозите препоръчват универсални комплекти шини, които в повечето случаи са от термореактивен силикон. Те се подбират за определен размер на челюстта, като ориентир е възрастта на пациента.

Популярните конструкции се поставят във вода 70-80°С преди първо използване. Материалът става еластичен и мек, удобен за „обуване“ на зъбите. След като шината се сложи, леко се притиска към зъбите с пръсти. Тя бързо приема формата на зъбния ред, като се приспособява към неговите анатомични особености.

За удобство някои универсални шини имат на предната част от конструкцията си специален палец, за който се държат. Когато материалът се втвърди, палецът може да се отреже. Такива универсални шини приемат формата на зъбния ред един път, по-нататък те не подлежат на корекция.

Силиконовите шини са разчетени за многократно използване. Преди всяко слагане се чистят с честа и паста и се изплакват с топла вода.  Съхраняват се в контейнер, който обикновено присъства в комплекта.

Шина протектор (гуми за зъби)

Друг тип универсални шини протектори за бруксизъм не искат накисване преди първото слагане. Те са изработени не от силикон, а от биосъвместима пластмаса.

Т.нар. гуми за зъби са едночелюстни – слагат се само на горната или само за долната челюст. Просто се „надяват“ на зъбния ред. От този тип са шините от шведската марка Plackers.

По цена шините доста се различават според марката и използвания материал. Средно може да си закупим такива за 50 – 100 лв, от частните обяви – за 30 – 50 лв.

Оклузални шини

Оклузална шина е синоним на представените дотук протектори – изкуствено приспособление, което изолира оклузалната повърхност – това е мястото, където всеки зъб контактува със съответния зъб от отсрещния ред. Нарича се оклузална, защото е предназначена за дъвкателната повърхност. Тя не коригира зъбите, не измества положението им, а само пречи да се натискат.

Оклузалните шини могат да са индивидуални, направени по зъбите на конкретния пациент. Предлага се такава услуга, като средната цена за една челюст е 200 – 300 лв, но се „пускат“ периодично на промоции на 50% от цената. Такива шини се правят от трислоен материал. Взема се отпечатък от зъбите в дентален кабинет, а приспособлението се изработва в зъботехническа лаборатория.

Шина Bruxism Oz Denta

Комплект от две шини с отделни предпазни кутии в момента се предлагат в интернет магазините на цена от 94 лв.

Още ТУК: Цена на брекети и шини. Ластици, керамични и сапфирени брекети. Как да изберем и какво?

Брекети, шини или алайнери?

Това са различни апарати за ортодонтско лечение, които се различават по своите функции. Брекетите и алайнерите са за корекция на захапката и нареждането на зъбите, а шините за бруксизъм са за предпазване на зъбите.

Първият тип приспособления лекуват, а вторият тип само защитават, докато протича лечението. Шини се слагат на първия етап от работата за поправяне на последствията от бруксизъм, а брекетите или алайнерите идват на втори етап.

Брекет или алайнер: това е отделен въпрос. Имат еднаква функция, постигана по различен начин, със своя специфика.

Брекетите са сложна (и скъпа) конструкция, поставяне непосредствено на зъбите, нуждае се от периодично затягане и се сваля от ортодонт.

Алайнерите са пластмасови „шапки“, чието носене е по-комфортно. При необходимост се свалят и почистват. Те не нарушават ритъма на живот, могат да се свалят във важни за естетиката моменти. Но в това е и техният минус – за да работят, трябва да се носят минимум 22 часа, което рядко се случва, поради това, че позволяват сваляне. Брекетите работят непрекъснато и са много по-ефикасни.

Вижте и ТОВА:

Зъбобол. Първа помощ с лек или хапче? Антибиотик. При деца

Лечение на нервни деца

Детските неврози произтичат главно от неадекватни методи на възпитание – недостатъчно внимание или прекалено внимание, твърдо или авторитарно възпитание. Катализатори стават грубите думи и забележки, наказанията.

Неправилното възпитание вреди на личността и темперамента на детето. Появяват се негативни черти на характера и неадекватни реакции. Рано или късно води до чувство за непълноценност, на фона на което негативните външни въздействия отключват неврози.

В лечението на неврози при деца и младежи се използва главно психотерапия – когнитивно-поведенческа и арт. Те премахват тревогата на съзнателно и на подсъзнателно ниво, свалят вътрешното нервно напрежение. При децата се избягва медикаментозно лечение, но могат да се използват успокояващи сиропи и билки.

Сироп за нервни деца

Педиакид сироп при нервозност е пример за подходящо успокояващо средство за най-малките. Други подобни препарати са капките и сиропите Седивитакс на Абока и Киетюд с хомеопатично въздействие.

Педиакид сироп при нервозност е пример за подходящо успокояващо средство за най-малките. Неврозид използва екстракти от пасифлора, хмел, маточина, тинтява, фибри, витамини и минерали. Направен е за бебенца от 6 м., след като вече са захранени. Има две дози – по 1 лъжичка до 5-годишна възраст, и по 2 лъжички за над 5-годишна възраст. Може да се взима на курсове по 1-2 месеца.

Други подобни препарати са капките и сиропите Седивитакс на Абока и Киетюд с хомеопатично въздействие. Разликата с Педиакид е, че тези двата са от 1-годишна възраст, а специално Киетюд се изписва само от лекар за мъници до 30-месечна възраст.

Седивитакс се базира на дехидратирани екстракти от пасифлора, лайка и маточина. Има изключително въздействие върху съня, но се дава и за дневно отпускане.

От визираните сиропи най-евтин е хомеопатичният – 8 лв, а най-скъп е Неврозид – 30 лв.

Билки за нерви

Популярни и най-безопасни за мъниците са лайка, мента и маточина. Те се приемат на чай и се добавят във ваната при вечерното къпане.

Хапчета за нерви

Алтернатива на билките са билковите успокоителни на таблетки. Пример са капсулите с екстракти от лайка или маточина.

Валерианата, която е традиционно билково средство за успокояване на възрастните, не се ползва за деца. Тя е твърде силна, затова се дава от 12 г.

Хомеопатичният Киндинорм понижава раздразнителността, свръхчувствителността и свръхактивността. Без лекарско назначение се дава от 6-годишна възраст, но може и за по-малки деца по лекарска преценка.

Върху тревожността се отразява приемът на омега-киселини и магнезий.

Погледнете и ТУК: Мнения за Невраксил, Релаксофитол, Лаван, Алора, Serenamente и др. хапчета за нерви, вкл. розови.

Бабини методи за проговаряне на дете

Децата започват за гукат на около 2 месеца. Тези звуци стоят в основата на по-нататъшното речево развитие. На 4 месеца мъниците обогатяват „речника“ от звуци.

Развитието продължава и на около 12 месеца детето изговаря двусрични думички. На 2г. то произнася думите осмислено, а на 3 г. започва да разговаря с околните.

Това е нормалното развитие на речта на човека, но какво да направим, ако се бави?

Първа и главна причина за забавяне на речевото развитие е недостатъчното общуване на детето с родителите си. Традиционното вечерно мълчание пред телевизора е причина за изоставане при 25% от съвременните деца.

Преди време бабите ни са стимулирали речта, като са карали децата да пеят песни и да рецитират стихчета. Много са помагали гатанките, скороговорките и приказките. Ако искаме днес детето да проговори, трябва да му приберем играчките и да се включим в партньорски игри с него, да му говорим много и да го провокираме да отговаря. Речта е социално умение и се изгражда в социална среда.

Още информация и източници на английски: Лечение на бруксизъм при деца; * Лечение на бруксизъм при възрастни; * Шини против бруксизъм.

Вижте и ТОВА:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

магнезий

Здравни проблеми при дефицити на магнезий

Какви са ползите? Магнезий на таблетки. Магнезиево олио. Магнезиев гел. Прием. Колко време се пие? …

3 Мнения

  1. Даниела Богданова

    Имам скърцане със зъби от дете, но нищо досега не ми е помогнало, психотерапия, хапчалъци, каквото щеш, но не спира. Изтрих няколко шини, така че нещата са сериозни.

  2. Дейвид Захиров

    Кои са най-евтините шини за зъби против скърцане и бруксизъм, има ли такива по 10-15 лв, които да вършат работа, ще съм благодарен и на марки.

  3. Ивана Димова

    Най-доброто лечение на скърцане със зъби при деца е любовта, нежното отношение, разбирането, хубавата атмосфера в дома, разбирателството. Ако ги няма, почват психическите проблеми и бруксизмът е най-малкото последствие. Аз да си кажа…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *