цените на зъбни импланти, как става поставянето и възстановяването от операцията.
Д-р Александър Вълев, имплантолог и специалист по естетична стоматология за и др. теми свързани със зъбните импланти.

Д-р Александър Вълев. Симптоми при отхвърляне на зъбен имплант. Мнения. На изплащане

Интервю с д-р Александър Вълев и мнения за него. Кои симптоми при отхвърляне на зъбен имплант са сигурни? Най-добрата клиника за зъбни импланти. На изплащане. Цена на базални импланти.

Д-р Александър Вълев, имплантолог и специалист по естетична стоматология разказва за цените на имплантите, как става поставянето и възстановяването от операцията. Базални импланти, какво представлява конструкцията 4 импланта и фиксирана протеза и др. теми. Разговаряме с д-р Александър Вълев, собственик и главен лекар в денталната клиника на неговото име по теми, свързани със зъбните импланти и мостовете. Боли ли, какво представлява операцията? Как да се подготвим и други такива въпроси. Интервюто можете да гледате и на видео от вградката по-долу.

Въпрос: Какви са рисковете и доколко е надеждно лечението? Има ли гаранция, че всичко ще бъде наред, когато се поставя имплант?

Д-р Александър Вълев: Това е едно от най-успешните хирургични лечения с успеваемост от порядъка на 97-98 процента. Това всъщност за едно хирургично лечение е доста висок процент. Иначе рисковете са сведени до минимум, тъй като всяко едно такова лечение се планира подробно на 3D снимка, на дигитални или гипсови модели, така че в сравнение с обикновена процедура като вадене на зъб или някаква банална хирургична процедура рисковете са съпоставими.

Ето го и цялото интервю на видео:

Въпрос: На какво се дължат големите разлики в цените, които намираме за имплантите. По-скъпо по-добре ли означава?

Д-р Александър Вълев: За съжаление не винаги. До голяма степен цената на имплантологичното лечение се определя от хонорара всеки доктор сам определя за себе си. Цената на импланта също има значение, но е много вероятно пациентите да попаднат в клиники, в които предлагат сравнително евтини импланти на много висока цена. Така че хубаво е пациентите, преди да вземат решение за такова лечение, да се консултират на няколко места. Идеалният вариант би бил, ако намерят имплантолози, които поставят една и съща марка импланти. Тогава биха могли да сравнят цените, но основно цената се определя от труда на лекаря, който поставя импланта.

Най-добрата клиника за зъбни импланти?

Въпрос: Има ли някакъв ясен критерий, по който човек предварително може да разбере, че една клиника е добра?

Д-р Александър Вълев: За съжаление ясен критерий не може да има. Но това, което могат да направят пациентите, е на първо място да поискат от лекаря да им покаже свои други случаи. На тях да може да се видят завършените лечения, етапите от лечението. Хубаво би било и все пак да попитат за крайна цена (малко се връщаме на предишния въпрос). Защото много клиники обявяват ниска цена на импланта и после започват да таксуват клиентите за отпечатъци, за поставяне на надстройки, за поставяне на някакви оздравителни винтове и тъй нататък. Така че е хубаво пациентите да имат цената за цялото лечение и да се поинтересуват техният лекар дали поставя импланти ежедневно. Защото наистина когато някой лекар слага един-два импланта в месеца, не може да добие рутината и увереността на някой колега, който го прави ежедневно.

Противопоказания за импланти

Въпрос: Има ли някакви противопоказания за поставяне на зъбни импланти? Например възрастта може ли да бъде пречка?

“Фигурин

Д-р Александър Вълев: Често пациентите ми задават този въпрос. Много от тях казват “Аз съм прекалено стар за такова лечение”. Това не е така. Ограничение във възрастта няма. Имплантологичното лечение се прилага точно на по-възрастни пациенти, които вече са изгубили няколко, част от зъбите си или пък всички зъби. Или това са пациенти, на които им предстои скоро да им бъдат извадени всички зъби. Така че възрастта не е проблем. А иначе когато става дума за противопоказания, това са пациентите които на първо място са с остеопороза, които взимат бифосфонати – това е абсолютно противопоказано. На такива пациенти не се провежда имплантологично лечение. Диабетът е относително противопоказание. На пациенти, които си регулират кръвната захар, биха могли да бъдат поставени импланти.

Операцията. Боли ли?

Въпрос: Какво представлява една операция по поставяне на имплант? Какво точно се случва?

Д-р Александър Вълев: Операцията по поставяне на имплант може да бъде абсолютно неусетна за пациента. В много случаи има възможност в деня, в който извадим болния или силно разрушен зъб, на мястото, което съществува, в отвора, който съществува в костта, да се постави имплантът. Тогава за пациента няма абсолютно никаква разлика като усещане дали само ще бъде изваден зъбът или ще бъде поставен имплант. В други случаи, когато е минало повече време и мястото е заздравяло, тогава се прави минимален разрез на венеца. Поставя се имплантът и се зашива. Много често пациентите, сравнявайки го с вадене на зъб, го определят като по-малко травматично.

Кога се ползват обезболяващи?

В по-големите по обем процедури като процедури по заместване на кост, по добавяне на кост или добавяне на меки тъкани или цялостни лечения на пациенти, на които трябва да бъдат поставени повече импланти, тогава да: Тогава процедурата е по-травматична в сравнение с обикновеното вадене на зъб, да кажем. Тогава за няколко дни пациентът може да има дискомфорт, но много рядко сме имали пациент, да не кажа никога, на когото се е наложило да приема обезболяващи и на следващия ден. Тоест нашите пациенти обикновено ми споделят, че приемат болкоуспокояващи само в деня, в който сме извършили процедурата. Дори при много големи операции, когато трябва да се извадят всички зъби на пациента и да се поставят повече импланти, много рядко някой ми е казвал, че е взел обезболяващи на следващия ден. Тоест пациентите трябва да се подготвят за дискомфорт само в деня на процедурата.

Видове: Стандартни и базални импланти

Въпрос: Чувал съм, че има различни видове импланти. В какви случаи какви видове се използват?

Д-р Александър Вълев: Истината е, че няма толкова много видове зъбни импланти. Предполагам, много пациенти са чули за така наречените базални импланти. Те все още се предлагат от някои клиники в България. Основната разлика между базалните импланти и стандартните е, че базалният имплант може да има резба и да наподобява винт, но повърхността му е абсолютно гладка. Тя е полирана и такива импланти, поставени в костта, никога не се свързват истински с тази кост. Те не се остеоинтегрират. При останалите импланти повърхността е така обработена, че имплантът става като част от костта и след време ако решим да го премахнем, е изключително трудно. Това премахване е свързано с изрязване на кост. Докато при базалните импланти ако решим след време (няма значение дали е след 3 месеца, след 3 години или след 5 години), можем просто да хванем импланта и да го развием.

Плюсове и минуси

Базалните импланти нямат нито едно предимство спрямо стандартните остеоинтегриращи се импланти. Предлагат се още от някои колеги заради ниската им цена и опростения протокол на работа. Друга голяма разлика между базалните импланти и стандартните е, че при базалните импланти почти винаги (бих казал и винаги) конструкцията се залепва с цимент, което е много голям недостатък. При стандартните импланти има надстройки, които позволяват конструкцията (независимо дали е единична коронка, мост или се възстановяват всички зъби), тази конструкция може да бъде завинтена с винтчета. Това позволява такива коронни конструкции да се свалят, когато е необходимо, ако се наложи някаква ревизия, ако се наложи профилактика, някаква минимална поправка. Тогава става изключително лесно. Така че моят съвет към пациентите е да не избират базални импланти. Те са имплантите, които дават най-много усложнения.

Импланти при пародонтоза

Въпрос: Има ли някакви особености при поставяне на импланти в случаите на пародонтоза?

Д-р Александър Вълев: Разбирам вашия въпрос. Много пациенти се притесняват и казват: “Тези бактерии, които имам в устата си, са ми довели съзъбието до това положение. Те могат да атакуват и импланта.” Действително при такива пациенти рискът е по-голям. Вариантите са два. Първият е да се излекува пародонтозата или да се стационира на такова ниво, при което бактериите в устната кухина са силно редуцирани и те са съпоставими с бактериите в устната кухина на здрав пациент. Между другото такава профилактика и почистване на зъбите се прави винаги, не само при пациенти с пародонтоза, но при тези с пародонтозата ключов момент е да се овладее процесът. Да се намалят силно бактериите, да се стабилизират зъбите, така да се направи, че пациентът лесно да може да поддържа хигиена и тогава поставянето на импланти не е проблем.

Когато всички зъби се клатят

Другият вариант е следният: Имаме пациенти, които идват в крайната фаза на пародонтозата, когато вече зъбите са много силно разклатени и положението е неспасяемо. И тогава няма никакъв риск да се премахнат всички зъби и в същия ден да се поставят импланти или след няколко дни. Това е много добър вариант, тъй като по този начин елиминираме изцяло тази бактогенна флора. Всички тези бактерии, които са прикрепени към кореновите повърхности, се премахват, а също и тези места, които съдържат зъбна плака и влияят на пародонта. Така че при пациенти с пародонтоза имплантите са добро решение.

Дайте мнение и Вие тук!

Имплант или мост?

Въпрос: Често ни питат “Какво да изберем – зъбен имплант или мост?” В кои случаи е по-добре да се сложи мост вместо имплант и обратното?

Д-р Александър Вълев: Така е, невинаги поставянето на имплант е най-доброто решение. Лечението с импланти не е панацея. Определено когато пациентите имат липсващ зъб и два здрави зъба в съседство, които трябва да бъдат изпилени, за предпочитане е имплантът. Но при някои случаи, да кажем в горната челюст, когато костта е ограничена, ако съседните зъби така или иначе вече са умъртвени, тогава не е оправдано да се извършват скъпи сложни процедури костозаместване в синуса и т.н., тогава за предпочитане е мостът. Но аз лично никога не бих посъветвал пациент за мост, ако има здрави неизпилени зъби, които са живи. В такива случаи винаги е за предпочитане имплантът. Друг е въпросът, че много често пациентите губят задните си дъвкателни зъби и мост тогава няма как да бъде поставен. Тогава единственото решение са имплантите.

Протези с импланти

Въпрос: Друг въпрос от читател: Поставяте ли протези с импланти, какви са особеностите и колко струва? Какво е All on 4 или 4 импланта и фиксирана протеза?

Д-р Александър Вълев: Поставяли сме такива протези. Недостатък на това лечение е, че освен че пациентът трябва да заплати високата цена за имплантите, и протезата трябва да бъде подсилена с метални елементи. Те също я оскъпяват. Обикновена пластмасова протеза би се счупила на мястото, където имплантът я задържа. Така че лечението става доста скъпо, а в края на краищата пациентът пак получава една подвижна протеза. Тя, макар и по-стабилна, пак трябва да се сваля след всяко хранене и да се почиства. Малко или много всички недостатъци, които имат протезите, остават с изключение на това, че протезата е по-стабилна. Но най-големият недостатък на това лечение е, че протезата ляга върху меки тъкани, върху венците и при дъвкателна функция се извършват движения около шийката на импланта. Много често пациентите губят тези импланти. Аз не съветвам пациентите да прибягват към такова лечение. По-скоро моят съвет е да се консултират със своя лекар, да се инвестира в още два импланта и тогава ще се получи неподвижна конструкция – мост върху четири импланта. Това е много по-предсказуемо и с много по-висок процент на успех.

Разликата между имплант и истински зъб

Въпрос: Каква е разликата в усещането между истински зъб и зъб, който е възстановен чрез имплант?

Д-р Александър Вълев: Няма разлика. Пациентите свикват изключително бързо с новите зъби, които са поставени върху импланти. Това е основната идея – тези зъби да изглеждат, да функционират, да се усещат и да се поддържат като естествени зъби.

Процесът на възстановяване

Въпрос: Какво трябва да знаем за процеса на възстановяване?

Д-р Александър Вълев: Процесът на възстановяване много често протича по-леко и по-бързо отколкото след изваждане на зъб. Иначе ние след такова лечение винаги даваме подробни написани инструкции на пациентите. Когато те ги спазват, заздравяването обикновено протича леко и бързо.

Конкретни инструкции

Въпрос: Какви например инструкции им давате? Какво трябва да правят непосредствено след операцията, за да се възстановят?

Д-р Александър Вълев: Може би по-важно е какво не трябва да правят. Най-важното е пациентите да не жабуркат, да не плакнат устата си веднага след процедурата, за определен период от време не трябва да мият с четката върху мястото, което е оперирано. Там, където има шевове, за няколко дни не се мие с четка и паста. Използва се специален гел с хлорхексидин, който пациентите нанасят по няколко пъти на ден. Обикновено правим и антибиотична профилактика. Ако се прави костна аугментация, тогава се приемат антибиотици за няколко дни. И много е важно за пациентите-пушачи да знаят, че не се препоръчва в тези първи две седмици тютюнопушене. И другото, което е хубаво пациентите да знаят, е че рисковете и усложненията при пушачи са три пъти повече, отколкото при непушачи. И ако при непушачи усложненията са в 2-3%, вече при пушачите отиват към 8-9%.

Симптоми за отхвърляне на импланта

Въпрос: Има ли случаи, в които организмът отхвърля импланта и по какви симптоми може да разберем, че такова нещо се случва?

Д-р Александър Вълев: Да, има такива случаи, те са, както казах, 2-3% от случаите. Много често, бих казал в 90% от случаите, пациентите нямат никакви симптоми. Особено ако това стане в първите месеци, пациентът няма как да разбере, че нещо не е наред. Това се разбира, когато дойде моментът да се разкрива имплантът или да се взима отпечатък. А иначе при пациенти, които имат вече остеоинтегриран имплант и които го ползват известно време – месеци, години, ако има някакви усещания, те са както при зъби, които не са с импланти. Те може да имат леко кървене от венеца при миене с четка и паста, може да има зачервяване на венеца или подуване. Много рядко пациентите имат и болка в мястото, където е имплантът.

Импланти на изплащане?

Въпрос: Това е скъпа операция. Имате ли някакви сведения за възможности да се прави на изплащане, за някакви планове или нещо такова?

Д-р Александър Вълев: Всъщност ако сравняваме един хубав мост от три коронки с поставянето на един имплант и една коронка върху импланта, цената е съпоставима. Но когато се поставят повече импланти, когато се възстановяват всички зъби, сумата е значителна. Ние можем да свържем своите пациенти с фирми, които отпускат кредити, така че това е възможно.

За контакт с д-р Вълев посетете сайта му: https://aleksandarvalev.com/

Вижте и ТОВА:

Зъбни импланти. Мнения, форум и цени в Пловдив, Бургас и др.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Zub4

При гранулом на зъб – кои са правилните терапии

Гранулом и болка – защо ни се случва това (причини и симптоми). Какви изследвания се …

3 Мнения

  1. Д-р Стоянова

    Сред сигурните симптоми при отхвърляне на зъбен имплант са появата на възпаления и инфекции. Може да се развие периимплантит. Понякога се получава подуване, тече кръв и се наблюдава болка там, където е сложен имплантът. Ако започне да се клати, тогава не може да има съмнения. Дори и да падне имплантът, той пак може да се монтира, като се направи заздравяване на мястото.

  2. Марио Киров

    Моето мнение за д-р Александър Вълев е, че той е страхотен, защото постоянно му се налага да поставя зъбни импланти, включително и на изплащане. Разбира се, конкуренцията е голяма и е трудно да се каже коя е най-добрата клиника за зъбни импланти, но определено хора, които поставят по един имплант на година, нямат достатъчно опит, за да се наредят сред челните имена.

  3. Страхотна статия, която предоставя наистина много както за количество, така и за качество информация. Д-р Вълев разполага със своята репутация, разбира се. Не успях да видя нищо обаче за циркониевите коронки? Те навлизат в голяма сила последните няколко години и дори се смятат за по- добри от метал-керамиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *