Болка и често уриниране при дете (полакиурия).
Лечение с чай, сироп, антибиотици за фалшиви позиви за уриниране. Хомеопатия

Антибиотици за цистит при деца и възрастни. Домашно лечение на често уриниране

Болка и често уриниране при дете (полакиурия). Антибиотик за цистит. Рядко уриниране. Симптоми и изследване за цистит при деца. Лечение с чай, сироп, антибиотици за фалшиви позиви за уриниране. Хомеопатия

Цистит при деца – това е инфекция на пикочния мехур. Причинява възпаляване на лигавицата и слоя под нея. При децата протича с болки и прерязване при уриниране, чести позиви с отделяне на минимални порции урина и изпускане. В ранна възраст нерядко се наблюдава интоксикация и втрисане.

При децата циститът е най-честия вид инфектиране на отделителната с-ма. Разпространена е във всякаква възраст, 3 до 5 пъти по-често в диапазона от 4 до 12 г. По-отворени към тази болест са момичетата заради широката и къса уретра в близост до аналния отвор.

cistit-01
Възпаляване на пикочния мехур

За да се лекува правилно цистит, е нужно да се знае какво го е причинило. Възбудителите на тази инфекция даваме в таблица.

Инфектиране на пикочен мехур
ГрупаВъзбудители
Бактериив бактериалните посявки на урина от деца най-често се изолират уропатогенни щамове чревна пръчица, по-рядко клебсиела, епидермален стафилокок и протеи. В четвърти случай не се открива диагностично значима бактерия
Вирусиролята им не е докрай изучена, но е общопризнато, че адено-, херпесните, парагрипните и други вируси нарушават микроциркулацията в пикочния мехур и създават благоприятна среда за последващо бактериално възпаление
Специфична флорапри деца се наблюдават цистити, причинени от хламидии, микоплазма, уреаплазма. Заразяването става от родител и при нехигиенично поведение в сауни, басейни и пр. Гонорейни и трихомонадни цистити са по-характерни за младежите с полов живот
Гъбичкицистити с гъбична етиология се срещат при деца с имунен дефицит, аномалии в отделителната с-ма или след дълга антибиотична терапия

Причинителите проникват низходящо – от бъбреците, възходящо – от уретрата, по пътя на лимфата – от други тазови органи, по кръвен път – от отдалечени септични огнища, както и контактно, чрез повреждане на стените на пикочния мехур.

Бързо облекчаване на цистит

За бързо облекчаване на уринирането детето се поставя в пълен покой. Режимът е на легло. Помагат суха топлина в областта на пикочния мехур и топли седящи вани с билкови отвари (при температура +37,5°С).

Малкият пациент веднага се поставя на млечно-растителна диета без подправки и се увеличава с 50% количеството на приеманите течности. Слабо минерализирани алкални води, компоти и разредени сокове увеличават отделянето на урина и промиват пикочния мехур от бактерии и техните отпадни продукти, които създават възпаляването.

Незабавно се започва медикаментозна терапия, която включва антибиотик срещу причинителя, спазмолитик за болката (Папаверин или Но-шпа) и уринален антисептик за дезинфектиране на пътя на урината. Като допълнение се назначава фитотерапия – отварки от лайка, живовляк, жълт кантарион, хвощ.

Провежда се 7-дневно лечение и се повтарят изследванията за бактериологичен контрол.

За децата най-подходящ антибиотик е пеницилиновият. При възрастните пеницилинът стои на последно място сред подходящите лекарства.

Кой антибиотик за цистит да изберем?

Най-разпространените антибиотици за най-малките болни:

  • Защитени пеницилини – Аугментин, Амоксиклав;
  • Цефалоспорини  – Терцеф, Зинат, Цефаклор;
  • Фосфомицин – Монурал;
  • Комбинирани сулфаниламиди – Ко-тримоксазол.
“Фигурин

Като най-безопасна за децата е призната пеницилиновата група. Другите антибиотици се ползват, ако пеницилините не въздействат или се понасят зле от пациента. Най-важните критерии за избор на препарат са възрастта и понасянето на антибиотика.

Антибиотици за цистит при деца
cistit-02
Обичайният виновник се атакува с антибиотик

С какво се лекуват кърмачетата

Мъниците под 1 г. се лекуват в стационар, за да бъдат наблюдавани постоянно. Само най-леките случаи се лекуват у дома. Разрешени препарати:

  • Аугментин – разрешен за пациенти над 3-месечна възраст;
  • Амоксиклав като суспензия – разрешен от раждането и за деца под 3-месечна възраст;
  • Занат като суспензия – разрешен от 3-месечна възраст;
  • Сумамед форте като суспензия – разрешен от 6-месечна възраст;
  • Цефиксим АБР – разрешен от 6-месечна възраст;
  • Цефаклор като сироп – разрешен от 1-месечна възраст.

С какво се лекуват децата до 3 г.

Амоксицилин на суспензия – Аугментин, Амоксиклав дават устойчив положителен резултат при деца до 2-год. възраст. Използват се още Сумамед, Зинат, Терцеф, Цехаклор, Ко-тримоксазол.

С какво се лекуват децата до 7 г.

За възрастта се предпочитат Аугментин; Амоксиклав; Терцеф, Зинат, Цефаклор, Ко-тримоксазол, които са антибиотици за по-малките пациенти. Към списъкът се прибавят и някои нови, които са разрешени за по-големи пациенти:

  • Цефиксим, Фосфомицин, които са разрешени от 6-годишна възраст;
  • Монурал, препарат разрешен от 5-годишна възраст.

С какво се лекуват учениците

Лекарите назначават в ученическата възраст не само пеницилинови антибиотици, но и такива от други групи. Все пак пеницилиновите остават на първите места в списъка за избор. Подредбата е следната: Аугментин, Амоксиклав, Терцеф, Зинат, Цефаклор, Цефиксим, Фосфомицин, Сумамед форте, Ко-тримоксазол.

Пациентите над 12-годишна възраст получават лекарство в доза, равностойна на тази за възрастните. За по-малките производителите дават препоръчителни дози, но крайната дума е на специалиста. Той назначава схема за лечение, отчитайки теглото, ръста, общото състояние и степента на задълбочаване на болестта.

Антибиотици за цистит при възрастни

Препаратите за избор при възрастните са в различен ред:

  • Цефалопорини;
  • Флуорхинолони (второ поколение);
  • Нитрофурани;
  • Макролиди;
  • Фосфомицин;
  • Защитени пеницилини.

Често при жените се назначава своевременно антибиотик, без да се изследва бактерията-првичинител. Това е успешна практика само в острия стадий на патологията.

При хроничен цистит посещението при специалист и лабораторната диагностика са задължителни за изключване на рецидиви на болестта.

Антибиотик при цистит еднократно

Монурал е мощен антибиотик, който се различава от останалите по еднократния прием.

cistit-03
Фосфомицин на една доза

Стандартната доза от 3 г. се приема наведнъж за премахване на острото състояние на болестта. В схемите за лечение нерядко се започва еднократно с Монурал, след който се продължава с по-щадящ антибиотик.

Монурал е фосфомицин, антибиотик за неусложнени инфектирания на пикочн. мехур при жени и момичета. Продава се в еднократна доза – саше с прах за разреждане до вид на суспензия.

Според производителя – италианската компания Zambon, Монурал е приложим от 12-годишна възраст, тоест не става за лечението на деца. Но някои източници го включват сред препаратите за цистит при деца, допускайки употребата му от 5 г. нататък.

Антибиотик за инфекция на пикочните пътища

Пикочните инфекции включват няколко зони на поражение – уретрит (на пикочния канал), цистит (на пикочния мехур), пиело- и гломерулонефрит (на бъбреците). Освен това има още по 3 диагнози, специфични за мъжете и за жените.

При всички пикочни инфектирания на отделително-половата с-ма се прилагат антибиотици срещу вредоносната микрофлора (широкоспектърни).

Допълнителни средства са нестероидните препарати, които се борят активно с възпалението и по-бързо ограничават неговия обхват и съответно – поражения. За премахване на подпухването се ползват диуретици.

Специално при пиелонефрит е възможно да се наложи приемането на антихистамини, спазмолитици и препарати за снижаване на кръвното и болката. Комплексните витамини влияят на скоростта за възстановяване.

Инфекциите на пикочно-половата с-ма задължително изискват комплексен подход. Излекуването само с едно лекарство на практика е невъзможно – процесът върви бавно и има риск да се хронифицира.

Домашно лечение на цистит

Леките начални форми на цистит успешно се лекуват от народната медицина със следните средства:

  • Билкова терапия – боровинка, мечо грозде, бял равнец, сладък корен, семе от копър, брезови листа и др.;
  • Загряване на пикочния мехур вътрешно с отвари и външно – с бани и топли компреси (например налагане на платнена торбичка със загрята във фурната сол);
  • Приемане на изобилни количества сокове, най-вече от червена и черна боровинка, както и отвара от плода на шипката;
  • Спиране на всякакви подправки и наблягане на храните с диуретичен ефект като диня, копър, магданоз и др.
Лечение с чай

Приготвя се чай с антибактериални, противовъзпалителни, диуретични и кръвоспиращи качества. От каквато и билка да се свари, дозата е от 100 мл, винаги изпивана на пълен стомах.

Златен стандарт в народното (и не само!) лечение на цистит е червената боровинка – сок от плода или чай от листата. Отлична идея е рецептата да се допълни с мечо грозде, сладък корен и цвят метличина – поотделно или всички заедно.

  • Примерна рецепта: за 200 мл вода – по 1 ч.л. от четирите билки или само от тези, които сме си набавили (но листата от боровинка са задължителни). Само попарваме 20 мин. Отварката се приема по 2-3 малки глътки през 3-4 часа.
  • Втори вариант: по 1 ч.л. стрък жълт кантарион, лист боровинка, плод хвойна, цвят бял равнец (всички заедно или които набавим). Отделяме от готовата смес 8 ч.л. и ги разбъркваме с 3 ч.л. суха лайка. Еднократната доза е 2 ч.л., запарени в стандартните 200 мл.
  • Трети вариант: 2 с.л. брезови пъпки на 200 мл вода, ври 20 мин. индиректно, на водна баня. Завиваме в одеало и чакаме да се охлади. Процедената настойка подправяме с мед. Дозата е 3 Х 100 мл.
  • Четвърта рецепта: равни части царевична коса и мечо грозде. Заделяме 1 с.л. от сбора и го варим 15 мин. Разделяме отварката на няколко приема, като я свършваме, докато легнем.
Сироп за цистит

Супер ефикасни при цистит са соковете от червена боровинка – натурални, но разредени.

cistit-04
И класическата медицина разчита на червената боровинка

Хубава рецепта е следната:

  • Продукти: 4 – 6 с.л. плод червена боровинка, 1 л вода;
  • Приготвяне: Попарваме плодовете и ги киснем няколко часа, на хладно място. Готовата напитка наливаме в бутилка;
  • Употреба: смесват се 100 мл сок със 100 мл алкална, преварена или минерална вода;
  • Доза: 3 пъти дневно.

В аптеките има готови сиропи за цистит.

Вижте и ТОВА: Парене при уриниране, домашно лечение. Лекарства за мъже и др. Какво да пия?

С червена боровинка и др.

Фитолизин Джуниър на цена от 21.40 лв. представлява екстрахирана червена боровинка, подкрепена от коприва и В-витамини. В една доза има 220 мг концентрат от боровинка.

Дайте мнение и Вие тук!

Сиропът се води в групата на добавките, но има сериозно лечебно въздействие върху уринарния тракт. Подпомага лекуването на инфектирана уретра, пик. мехур, бъбреци. Плодовият аромат я прави приятна за малките пациенти.

Феминела Урофорте на цена от 19.50 лв. представлява екстрахирана боровинка, съчетана с вит. С. Тази комбинация чист пътя на урината и го защитава от нови бактериални инвазии, подпомага и имунитета. Феминела има повече профилактична сила, отколкото лечебна. Боровинката в нея отговаря на 120 мг концентрирано вещество, а витаминът е 60 мг, което е под нормата за дневен прием.

Уринал

На цена от 27.70 лв Валмарк предлага сироп от специално обработена червена боровинка по патентована формула. Плодът е концентриран и после изсушен, което създава засилен лечебен ефект. Уринал пречи на бактериите да се захващат за лигавиците, поради което те биват промити от урината. В същото време препаратът подкрепя и имунитета.

Цистирен

А това е боровинков екстракт, който е във форма на таблетка. Работи главно срещу ешерихия коли при проблеми в различните зони на отделителната с-ма. В една таблетка има 45 мг екстрахирана боровинка и 180 мг златна пръчица. Цената на продукта е 17.30 лв за 30 бройки, препоръчителна дневна доза – 4 таблетки.

Хомеопатия
  • Аконит се изписва при остър цистит с висока Т°С, суха сгорещена кожа, жажда, болезнено уриниране и пареща болка в пикочния мехур. За деца, които се „стискат“ и държат за половите органи;
  • Апис се предпочита за дамите, когато отделят урина в малко количество и с непрозрачна консистенция. При кървави включвания в урината;
  • Арсеник се предпочита за мъжете, при увеличена простата, пареща болка, хроничен цистит, подуване на мехура, жажда;
  • Беладона е за остри състояния с висока чувствителност на слабините и пристъпообразна болка;
  • Кантарис е за инфектирана уретра, при парене в пениса и зачервяване, затруднено облекчаване, уриниране на капки с кръв, сгорещяване и жажда. При влошаване на симптоматиката от пиене на течности. Състоянието наподобява треска;
  • Дигиталис е за пулсираща болка при уриниране, затруднено изпразване на мехура;
  • Дулкамара подпомага болни с постоянни непродуктивни позиви за уриниране и за такива, които се изпускат. При зловонна, мътна урина, смесена с кръв – като мляко или гнойна, отделяща се на капки или мътна със слуз и утайка. За хроничен цистит в студено време;
  • Нукс вомика е за пациенти, които не търпят на болка;
  • Пулсатила бива давана при зачервяване и сгорещяване на слабините, болезнено уриниране и остри болки;
  • Терпентин – малко ползван препарат, който помага при много тъмна урина, пълна с кръв и мътна утайка.
Бани при цистит

Лечебните бани бързо купират симптомите и премахват дискомфорта. Те са прост, евтин и достъпен метод.

cistit-05
Приставка за тоалетна чиния, която облекчава седящите бани

Приготвя се вода с комфортна температура – нито гореща, нито хладка, защото и двете крайности провокират влошаване на състоянието. Добавя се отвара от успокояващи противовъзпалителни билки.

  • Вана с лайка: моно или в сбор с невен, смрадлика тази билка успокоява, дезинфекцира, успокоява и регенерира лигавиците. Приготвя се в концентрация 2 с.л. билка на 1 л вода, само се кипва и после се запарва 1 час под капак. Във ваната се стои 10 минути;
  • Вана с калиев перманганат: известен с антибактериалната си активност, този химически антисептик е супер полезен при цистит. Концентрацията на разтвора се контролира по цвета – на нас ни трябва среден по наситеност, нито тъмночервен, нито розов. Следете да се разтворят всички зрънца, защото те горят кожата.

В острия период се правят по 5-6 бани на ден, после по 2 сутрин и вечер.

Лечение със сода

Содата е отличен антисептик. За домашна процедура трябват 2 с.л. сода на 1 л вода. Разтваря се непосредствено преди банята. Отлично се съчетава с други видове бани.

Компреси при цистит

На цистита помага суха топлина, затова увийте таза с топъл шал, сложете грейка или бутилка с топла вода, или торбичка от плат, напълнена със загрята сол. Солта най-лесно се загрява във фурна или на тиган, но супер много внимавайте да не се изгорите.

Мнозина специалисти смятат, че налагането на топло е вредно при цистит. Не защото не помага, а напротив – твърде бързо и добре помага. Симптомите стихват, а инфекцията остава без внимание. Обаче тя дреме в „дълбочината на тялото“ и отново ще даде симптоми след известно време. Ако правите топли компреси, не се ограничавайте само с тях, но и проведете същинско лечение. Топлината облекчава, но не лекува.

Ако имате чести позиви за тоалетната, направете си компрес с лук. Настържете на ренде няколко глави и ги завийте в мека кърпа. Сложете пакета под пъпа за 2-3 часа, преди сън.

Ракия при цистит

Водката, ракията и спиртът се влагат в загряващи компреси. Сигурно ги помните от детството си – слагали са ви напоен с ракия вестник на болното гърло, а отгоре – найлон и топъл шал. Това е за загряване – спиртът се изпарява и топли. Същото се прави и под пъпа с цел затопляне и облекчаване на цистита. Ефектът е като описания по-горе, рисковете – също.

Мед при цистит
  • Смесете равни дози мед и семена от целина. Приемайте 3 Х 1 ч.л.
  • При учестено уриниране смесете равни порции мед и млян хрян. Дозата е 3 Х 2 ч.л.
Билки при често уриниране

Преохлаждане, инфекция, хормонални промени, алкохол и някои лекарства ни карат да тичаме до тоалетната. Преди всичко внимавайте организмът да не се преохлажда. За извеждане на инфекцията трябват много течности. Пазете абсолютна хигиена. От менюто изключете диня, тиква, домати, кафе, които са диуретици. Засилете целулозната храна – картофи, неполиран ориз, бобови, малини, банани.

При често уриниране помагат топлите бани с борови клонки и лист сена. Вместо това може да се обливате с топла вода с ябълков оцет. Водата хубаво да облива бедрата, коленете, ходилата. Накрая се подсушете и веднага си легнете.

В леглото сложете гореща бутилка на корема (бутилка от стъкло, напълнена с гореща вода). Сгънете колене и сложете бутилката между краката. Завийте се.

Билкови отвари при често уриниране:

  • Мента – 15 г. на 1 л вода. 10 мин. се вари на водна баня, охлажда се и се приема 2 Х 250 мл;
  • Брезови пъпки – 1 ч.л. на 250 мл, сварени като чай. Разделяте на 3 пъти;
  • Овчарска торбичка – 3 с.л. на 500 мл, 3 часа в термос. Дозата е 4 Х 120 мл;
  • Копър – 1 с.л. семена на 250 мл, запарване 5 мин. и се изпива наведнъж;
  • Магданоз – смиламе няколко стръка. 1 с.л. заливаме с 250 мл, настойваме 2 часа. Дозата е 4 Х 1 с.л., курс 7 дни;
  • Кора от нар – суха и смляна, приема се 1 ч.л. наведнъж, разтворена във вода. Доза 2 Х 1 ч.л. за 7 дни;
  • Царевична коса – 1 с.л. на 250 мл, попарваме за 30 мин. Доза 4 Х 2 с.л.;
  • Лайка – 1 с.л. цвят на 250 мл, 3 мин. на водна баня. Дозата е 1/3 от това количество;
  • Соколечение с моркови – 3 Х 250 мл.

Още ТУК: Билки при често уриниране. Какво да пия?

Симптоми и изследване за цистит при деца

Острият цистит при децата се бележи от внезапна поява, бързо развитие и бурно протичане.

cistit-06
Усложнение при често уриниране, оставено без лечение – развива се за 4 седмици

Съпровожда се с позиви за уриниране през 10-20 минути. Децата се жалват от болка над слабините, които се усилват при натискане на корема и при незначително напълване на пикочния мехур.

Самото уриниране е затруднено, урината се отделя на неголеми порции. Излизайки, причинява остра болка.

Не рядко при децата има фалшиви позиви за тоалетната или незадържане на урина. При малките деца нерядко се получава спазъм на уретрата и рефлекторно задържане на урина.

При уриниране в края се отделят няколко капки кръв. Ако съберем урината в прозрачен съд, ще видим, че е мътна, нерядко – тъмна, съдържа утайка и „дронзоли“, понякога мирише неприятно. При хеморагичен цистит урината е откровено „кървава“.

При кърмачетата и най-малките циститът протича с остро безпокойство, плач, отказ от храна, възбуда или вялост, повишена Т°С до фебрилни нива.

Подобряването започва след 3 до 5 дни от началото, а пълното оздравяване се очаква след 7 до 10 дни.

Хроничният цистит при децата е вторичен. Симптомите се усилват при обостряне. Състоят се главно в учестяване на уринирането, дискомфорт под пъпа и нощно незадържане на урина.

Фалшиви позиви за уриниране

Затрудненото уриниране е сигнал за патология в отделителната с-ма. Това е събирателно понятие, под което се имат предвид различни неща – и трудно начало на облекчаването, и болезненост по време на оттичането на урината, и прекъсване на струята. Също така – уриниране на капки, непълно изпразване на мехура, лъжливи позиви, които не се утоляват.

Причините за всички тези ситуации са различни. Понякога се запушва пикочния път, друг път има проблем с нервната регулация. Но най-разпространена причина са инфекциозните патологии, вкл. цистит. Инфекцията дразни системата и тя не функционира правилно.

Изследване. Къде, как, цена?

Причините за затруднено уриниране се откриват от специалист на базата на лабораторни анализи. Назначава се общ анализ на кръвта и клиничен – на урина. Възможно е да потрябва посявка за откриване на причинителя – точния вид на бактериалната зараза.

Всички лаборатории изпълняват визираните анализи. Проверката на урината струва 4-6 лв, ПКК струва 7 до 12 лв, ако не сте здравно осигурени.

Още информация и източници на английски: Цистит при деца от A до Z. Училище за родители; * Често уриниране при деца до 11 години; * Рядко уриниране при деца.

Рядко уриниране при малко дете

При малките деца задържането на урина се случва при остри инфекции като цистита. При най-малките пациенти острият цистит протича своеобразно. При възрастните то причинява чести позиви за тоалета, а в детска възраст е по-скоро обратното – невъзможност за уриниране.

Мъниците се жалват от болки в корема и при облекчаване, поради което се сдържат и плачат, държат се с ръце за гениталната област и не дават да бъдат събути.

При палпация коремът е болезнен, коремната стена се напряга.

При децата със задържане на урината отделената течност е оцветена с кръв, често се комбинира с нефрит. Именно възпалението на бъбреците – нефрит, се характеризира с намаляване на количеството на урината и промяна на цвета. Урината почервенява заради повече левкоцити в нея. Става мътна.

Допълнителни симптоми към задържането на урина – подпухване и отичане на лицето, тялото и крайниците, силна болка в кръста, субфебрилна температура.

Погледнете и ТУК: Лечение на цистит без лекарства и с тях. Кои билки са добри?

Ето и едно видео на руски по темата:

 

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

655 402 Chervenata Borovinka Uvelichava Imuniteta Prez Zimata

Червена боровинка – всички истини за действието й

Действие. Антиоксидант. Диуретик. Ешерихия коли. Цистит. Отслабване. Алергии. Бъбреци. Високо кръвно. Гъбички. Гастрит, язва. Запек. …

4 Мнения

  1. Харесах вашата публикация ! И Имам следния въпрос :От 6 месеца се грижа за моето малко внуче.Сега е на 3,5 години.Често боледува – гърло ,кашлица,задух,хрема ,бронхит и др. подобни болести.Посещава детска градина,но на 3-тия ден вече е със сополи,кашлица и пак при баба.Притесняваме факта,че рядко оринира,почти насила влиза в тоалетната.Личният лекар ни посъветва само да пие повече вода!Какво ще ме посъветвате?

  2. Гергана Панова

    Възможно ли е лечение само с народни средства, да се избегне антибиотик за цистит, или рискувам да стане по-силно възпаление? Питам за домашно лечение на цистит…

    • За цистит при деца ли питате? Аз бих пробвала една седмица с Уринал или хапчета с червена боровинка и ако няма подобрение, тогава антибиотик.

  3. Йорданка Гавазова

    Дъщеря ми има проблем с често уриниране, в детската ходи по много пъти, цапа се и стои така с часове, няма болка, но й е неприятно и плаче и не иска да ходи на градинка. Как да й помогна?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *