Br5 E1576555047944 Min

Брекети. Цени. Видове: Керамични, сапфирени и др. Ластици и прозрачни

Брекети: Всички плюсове, минуси и видове. Цени на керамични, сапфирени, лингвални, прозрачни (безцветни) и др. Брекети, шини или скоби? Кои са добрите ортодонти в София, Пловдив, Варна…

Брекети – защо ги носят хората, това необходимост ли е или робуване на суета? Мнозина страдат реално от проблеми, свързани със зъбите и тяхното разположение. Най-често се коментира неправилната захапка. Дефектът само изглежда незначителен: всъщност той може да причини сериозни усложнения, които във времето биха изисквали пари и време за лечение.

Спомняте ли си грозните метални “скоби”, с които преди години стягаха челюстите на някои деца за изправяне на криви зъбки или лоша захапка? Е – това време е наистина отминало. Сега стоматолозите предпочитат да изравняват и коригират с помощта на брекети. И наистина постигат успехи – стига пациентите да са все пак търпеливи и да изпълняват правилата за носенето на въпросните брекети.

Брекети, шини или скоби?

Смисълът на всички тези приспособления – брекети, шини, скоби – е да “наместят” отклонилите се от редицата зъби или да коригират захапката.

Шините са нещо като снемаеми метални дъги, които по правило се поставят при проблеми с млечните зъби. Подходящи са за деца до 10-11-годишна възраст. Наричат ги също пластини или скоби. Регулирането за пристягане може да се прави и в домашни условия, ако се почувства разхлабване – прави се с нещо като ключе с форма, наподобяваща кламер. Шини могат да се сложат и на възрастен, като обикновено се прилагат при необходимост от леки корекции. Специалистите ги определят като подвижно ортодонтско средство, което може сами да махате и поставяте отново.

Брекетите представляват система от малки елементи, които се прикрепват за всеки зъб с помощта на специално лепило, а всички заедно и последователно се свързват с ортодонтска дъга – самите дъги могат да са изработени от различен материал и да са разнообразни по форма и функции. Идеята на този апарат е чрез дърпане, бутане и пристягане да стимулира наместване и изравняване на зъбите, докато заемат възможно най-правилната позиция. Брекетите са прикрепени неподвижно и не могат да се снемат и регулират самодейно. Носенето им изисква много стриктна хигиена на устната кухина. Най-често елементите на ортодонтската система се прикрепват върху външната повърхност на зъбите, но има и такива с вътрешно захващане. Брекети се монтират върху постоянни зъби, като предварително се подбира видът им според проблема, който има да се решава.

Какви видове брекети знаем + цени

брекети, сапфирени, лингвални, керамични!
За някои това е забавно, други се притесняват да носят брекети. Препоръчайте и вие специалист в своя град, като оставите коментар по-долу!

Съществува удивително голямо разнообразие на брекети както по отношение на материала за изработка, така и по функционалните им и естетически характеристики. Изборът трябва да бъде съобразен както с конкретния проблем, заради който се поставят брекети, така и с цената и с личните предпочитания на пациента. Така например има случаи, при които носенето на брекети е необходимост, но социалният статус или професията на пациента трудно биха допуснали класически модел с външно закрепване. Младите хора пък се увличат по детайли с по-забавни форми, например сърчица.

Сапфирени и диамантени брекети

Сапфирените се изработват от прозрачен кристалообразен материал – изкуствен сапфир. Тези брекети са безвредни за организма, не причиняват алергични реакции. По твърдост изкуствените сахфири отстъпват единствено на естествените диаманти, но са на значително по-ниска цена. От изкуствен сахфир се правят също лещи, илюминатори на космическите кораби, стъкла за часовници и зъбни импланти.

Сапфирената брекет-система е без съмнение високо естетична. Като същински скъпоценни камъни псевдо-сапфирите отразяват и пречупват светлината и гарантират “бляскава” усмивка. Те са прозрачни и стоят по-добре от керамичните детайли в други системи. За по-добър ефект стоматолозите препоръчват преди поставянето на сапфирени брекети да се направи избелване на зъбите.

Сапфирените брекети са едновременно твърди и крехки, затова с тях трябва много да се внимава. Препоръчва се да се избягват много твърдите храни, както и бонбони и прекалено много тестени изделия. Последното – тъй като лепкавите храни затрудняват поддържането на устната хигиена.

Демир бозан за безсъние

Сапфирените брекети трябва да се носят по-продължително от металните и керамичните. И са по-скъпи от тях. Цените им се движат между 4 и 6 хиляди лева (по orthoestet.com ).

брекети
Казват, че Мадона има диамантени брекети

За брекети с истински диаманти могат да си мислят светски личности от ранга на Мадона. Преди време суматоха около името й за пореден път предизвика информацията, че си е поставила брекети с истински скъпоценни камъни. Подобни модни увлечения наистина изискват да си достатъчно богат и суетен. Колко струват? Знае ли човек. Въпросът тук е има ли реална потребност от тях, останалото е въпрос на избор и възможности.

Лингвални брекети

Поставянето на брекети в зряла възраст понякога създава психологически дискомфорт. Човекът може да чувства затруднения с хранене и говорене, но се въздържа от ортодонтска процедура, тъй като се чувства неудобно да носи “това” като тийнейджър. По тази причина т.н. лингвални брекети – невидими, скрити – се радват на висока популярност от тази възрастова група. Наричат се още брекети инкогнито, които впрочем са изработени от злато. Те действително са толкова дискретни, че ако си ги сложите – околните няма как да разберат това.

Поставянето на такива брекети има доста сложности, защото повечето манипулации по монтажа се извършват при лоша видимост и изискват специална подготовка. Това също оскъпява продукта. Заради сложността немалко стоматолози избягват да поставят лингвални брекети, тъй като това е истинско изпитание за професионализма им.

Поставянето на такъв тип брекети изисква изработването на точна зъбна отливка, върху която като върху “манекен” се изгражда приспособлението. За точност се използват различни снимки и се прилага модерна апаратура. Изградената брекет-система се пренася в пълната й комплектовка и се фиксира върху зъбите на пациента.

Ако пациентът много държи на точно такъв тип брекети, той трябва да е предупреден, че те създават известни трудности за артикулацията, дълго време се усещат като чуждо тяло в устата и причиняват дискомфорт. Освен това е наложително на всеки 1-2 месеца да се ходи при стоматолога за корекция на фиксацията. Цената на подобно съвършенство е около 12- 14 000 лева.

Самолигиращи брекети
брекети
Цветните брекети са като желан аксесоар за много млади хора

И самолигиращите брекети са сред радващите се на добра популярност. Лигатура е нишката, към която се прикрепва дъгата на системата. Стандартните модели имат тази слабост, че при движение в тях се създава триене. Причина за това е лигатурата, която блокира здраво дъгата. Подобно обстоятелство усложнява терапевтичния процес.

Всъщност има начин недостатъкът да се избегне чрез различния тип фиксация. Допустимо е препрограмиране на компонентите зъб по зъб – където е необходимо. Така се постига максималния резултат за време, по-късо с 25% от обичайното. Продуктът е подходящ за коригиране захапката на хора с пародонтоза или други възпалителни заболявания в устната кухина. Възможен е избор на материал за брекетите от дълъг списък, от керамика до метал.

Такива брекети не натоварват прекомерно меките тъкани на устната кухина и адаптацията протича сравнително бързо. Самолигиращите или автолигиращи брекети вървят по 3500 до 5500 лв.

Керамични брекети

Главна задача на керамичните брекети е корекция на аномалиите в захапката. Коригират се и специфични отклонения като отстраняване на процепи между отделните зъби или изкривявания, които са следствие от изваждането на постоянни зъби.

Плюс на керамичните брекети е фактът, че те са почти незабележими. Добре изработените керамични брекети визуално се сливат със зъбния емайл. Керамичните конструкции са устойчиви по отношение на хранителните оцветители. Любителите на кафе и чай няма защо да се притесняват, че техните брекети ще потъмнеят от любимите напитки. По време на цялото лечение конструкцията съхранява първоначалния си цвят, съответстващ на цвета на зъбния емайл

Все пак описваните брекети си имат и недостатъци. Металната дъга, която свързва отделните керамични компоненти, все пак е видима и изглежда странно при дискретното им присъствие. Освен това керамиката е по-скъпа и за тези брекети  се плаща повече, отколкото за металните, по-точно от 2200 до 3700 лв. При това металните са по-здрави – докато брекетите от керамика са крехки.

Брекети Деймън (Damon)
брекети
Принципът на действие на коментираните брекети е различен от традиционното стягане в скоби

Системата Daemon braces е смятана за едно от върховите постижения на ортодонтските технологии. При тях самите елементи са по-малки, липсва обичайното прилагане на силово въздействие, не създават ограничения и затруднения при говора.  Оптимизираният размер на единичните елементи, както и доброто съотношение между металическа и керамична част прави този вид брекети много удобни за пациента. Поставянето им се коментира от самите пациенти като лесно, но по-скоро тук става дума за изтърпяването на първоначалните подготвителни операции. Важно е това, че този тип брекети спестяват някои неприятни неща като ваденето на 1-2 зъба с цел по-добро напасване на останалите (това при някои модели няма как да се избегне). От гледна точка на стоматолога обаче нещата не са никак елементарни, изисква се голяма прецизност и опит. Не всеки зъболекар се чувства уверен по темата! Цената им е от 3500 до 5500 лв.

Прозрачни брекети (безцветни, невидими)

Ако нямате особени проблеми със захапката, този тип брекети са добър вариант за вас. Направени са от прозрачна пластмаса; формата се подбира да ви пасва идеално – те не дразнят венците, материалът наистина е невидим и не се оцветява от храни и напитки.

Плюсове на безцветните брекети – лесни са за поддържане, естетични са, не причиняват дискомфорт и с тях очакваният резултат е сигурен. Имат си и минуси: тъй като са подвижни, т.е. трябва да се носят не повече от 22 часа в денонощието и постоянно се снемат – ефектът зависи от дисциплинираността на пациента. Въпреки високата си цена, те вършат работа само при леки случаи. Поддържането им изисква повече грижи – мият се при всяко хранене; могат да се повреждат, например навикът да се стискат зъбите или да “скърцаме” причинява деформации.

Силиконови

При избора на брекети е важно не само от какъв материал са изработени самите единични детайли, но и как те са свързани. Става въпрос за фиксиращата дъга; класически подход е за това да се използва метална лигатура, т.е. тънка тел от специален метал. По-нов вариант е връзката чрез силиконова лигатура – там връзката е силиконова нишка, ластиче.

Металната лигатура позволява да се поддържа по-добра хигиена, а и е по-надеждна. Силиконовата пък се приема като по-естетична; тя допуска различни варианти – може да се изработи от прозрачен или от цветен силикон. Недостатък на прозрачния силикон е това, че се оцветява от храни и напитки, например червено вино; такива материали пожълтяват, ако пациентът е пушач. Утешителното е, че при обичайните контролни прегледи при ортодонта увреденият силикон може лесно да се смени.

Метални

Те са най-дълго използвани и подлагани на различни усъвършенствания,  за да станат по-удобни. Предпочитани са, когато става дума за потребност от сериозни корекции, включително регулиране на захапката. Надеждни са и с тях се постига висок процент от ортодонтските цели. Освен това цените им са приемливи. Новите варианти метални брекети са с променена естетика, отделните детайли могат да бъдат изработени в различни форми – например звездички или цветенца. Освен това има възможност да се използва злато, а лигатурата да бъде оцветена. Така старите метални брекети изглеждат по-малко скучни и това се отразява на търсенето им.

Бели брекети
брекети и ластици
Ластиците за брекети са добавка, която ортодонтът може да препоръча при необходимост

Хората, които не искат да привличат вниманието със своите брекети, имат възможност да изберат керамични с цвета на зъбния си емайл. Белите брекети са дискретни и при адекватен избор на връзка между компонентите наистина могат да бъдат незабележими.

Цветни брекети

Оригиналните цветни брекети, които станаха популярни най-напред сред тийнейджърите в Азия, дават възможност  на тях да се гледа като на част от интересната визия; като на бижу. Изработват се фабрично от специална композиция в различни тонове и форми. Подборът е въпрос на лични предпочитания. Оригиналните са на цена около 1200 долара. Има и по-евтини версии за по стотина долара, но специалистите не съветват никого да ги избира: проблемът е, че при тях оцветителите съдържат токсични съставки и това създава заплаха за здравето.

Цени

Споменаването на темата брекети подсъзнателно отвежда към въпроса – колко ще струва. Цените са различни в зависимост от вида на брекетите, продължителността на носене и обслужване и т.н.

На брекети

Металните брекети според справки в специализираните сайтове струват по 1500 до 3000 лева; керамичните – от 2200 до 3700. За сапфирени Radiance трябва да се приготвят по 4000 до 6000 лева. Автолигиращите Daemon са по 3500-5500. Най-скъпи са лингвалните, цената им с поддръжка и терапия може да достигне до 14000 лв.

На шини за зъби

Цените на тези компоненти от лечението варират от 200 до 350 лв (orthoestet.com).

В различни градове

Цените в различните градове трудно се сравняват; има значение колко голям е градът, колко стоматолози практикуват ортодонтско лечение, какво търсене има и пр. По-горе споменатите цени са ориентировъчни. Към тях се добавят цени за прегледи и манипулации от рода на ревизия на лигатурата, смяна на силиконови ластици и др. В пациентски форуми се споделят имена на стоматолози с ортодонтска практика, при които след положителни отзиви в нета пътуват и пациенти от други градове.

Какво е ортодонт

Ортодонт е стоматологът, който поставя диагноза, препоръчва кои брекети са добри за конкретен пациент, поставя ги, обгрижва ги, снема ги след като са изпълнили предназначението си. Грижи се и за периода след корекцията. Негов професионален профил е създаване на добра визия и правилно функциониране на лицево-челюстния комплекс. Нещата, от които се интересува лекарят ортодонт, са правилност на захапката, подреждане на зъбите, варианти за изправянето им и балансиране на захапката и т.н.

Препоръчвани специалисти

Информация за лекар – специалист по ортодонтия, всеки търси сам и решава на кого да повери лечението си. “Разузнаването” може да се ограничи само в нета, но може също да се разпитат познати, хора от медицинските среди и пр.

Сайтът ortodontplovdiv.net препоръчва д-р А. Гамев от Пловдив. В града под тепетата работят и д-р Живко Станков, д-р Мария Панекова, д-р Георги Стоилов. Ортодонтска практика е препоръчвана за artdent.bg. Д-р Иван Горялов е препоръчван като специалист по ортодонтия за деца и тийнейджъри.

По същия начин могат да се направят справки за големите градове – столицата, за Варна и Бургас и т.н. Съвет: направете по-обстойно проучване, като се осведомите не само за цената на желаните брекети, но също и за стойността на последващи прегледи и манипулации, допълнителни помощни средства или медикаменти за лечението и пр. Потърсете пациенти, които са били лекувани от един или друг ортодонт и пр.

Дайте мнение и Вие тук!

Имена и координати на лекари с ортодонтска практика по градове вижте ТУК:

Брекети. Цени 2020-2021. Керамични и др. видове. Шини за зъби

Преди и след

брекети
Антония Петрова със скъпите си брекети

Много хора се вълнуват от резултатите, които ще даде носенето на брекети – особено що се касае до възможни промени в лицето. Тук може да се каже следното: колкото по-сериозна е една аномалия, толкова повече промени – видими – могат да се очакват след лечението при ортодонт. Дори при незначителни изкривявания на зъбите, изправянето се отразява.

Все пак имайте предвид, че постигнатите резултати трябва да се стабилизират. След снемането на брекет-системата за пациента започва т.н. ретенционен етап. Понякога той трае година, а в други случаи е доживотен. Резултатите от лечението се стабилизират чрез ретайнери, които могат да са постоянни или да се снемат. Носят се на двете челюсти. Постоянният ретайнер се фиксира върху вътрешната повърхност на зъбите, между кучешките зъби – представлява тънка, много здрава тел. Снемаемият е нещо като калъф за цялата челюст от специален прозрачен материал, изработен индивидуално, който се “нахлузва” върху челюстта за през нощта.

Ако такива мерки не се реализират след снемането на брекетите, зъбите могат да възстановят първоначалното си разположение.

Форум: Мнения и отзиви

Чичо от tialoto.bg: “Не е задължително да са на двете зъбни дъги,пак ти казвам,зависи каква е диагнозата и от там върху коя зъбна редица ще се повлиявя,върху захапката ли трябва да се корегира нещо и т.н.Има много случаи,все различни…Всеки ОРТОДОНТ взима различно,в зависимост от обема на практиката му…Знам такива ,които взимат 700-900лв,знам и такива ,които взимат 2000лв.Това имам предвид.И най-добре за това да се обърнеш към ортодонт,а не към обикновен зъболекар,който просто слага брекети и се опитва да се прави на Ортодонт”

Елинор от tialoto.bg: “Естествено Здравната каса не покрива нищо. Това са базови цени, за сложност или допълнителни неща (на една моя приятелка се наложи да и поставят микроимплант) цената може да се качи малко.
Важно е да се пита каква е каква е крайната цена на лечение и дали е фиксирана, да не ви накачулят хиляди допълнителни неща в хода на лечението… Не е зле и да се поровите в нета, да прочетете отзиви за конкретния стоматолог .”

Али от bg-mamma.com: “Брекетите Деймън като цяло са по-скъпи, защото улесняват работата на ортодонта, по-удобни са ( до колкото разбрах ), нямат ластици – а щипки. Твърди се, че ускоряват процеса с 6 месеца, но нищо не е гарантирано – има момичета, които са ги носили над 2 години. Ако с нормалните брекети се изисква ваденето на зъб, тук има голяма възможност това да не се наложи.”

Допълнителни средства

Естествено – поставянето и поддържането на самите брекети е свързано с използване на допълнителни средства и аксесоари. Както и приспособления за поддържане на вече коригираните зъби и захапка. Когато планирате ортодонтското си лечение – т.е. поставяне на брекети, попитайте и за тези подробности. Средствата, които трябва да заделите за тях, никак не са без значение.

Ластици за брекети

Ластиците са допълнителен елемент в инструментариума на ортодонтското лечение. При терапията с брекети лекуващият може да прецени, че е необходимо допълнително въздействие за придвижване на един зъб или за корекция на захапката. Тогава възниква необходимостта от поставянето на ластиче за брекети.

Лестиците са с различен диаметър и дебелина и поставянето им е грижа на самия пациент. Поставянето е планирано още при първичните прегледи, затова някои от брекетите са снабдени със специални кукички за окачване и опъване на ластиците. В някои случаи те трябва да се снемат преди хранене, в други – храненето да става с тях и след това да се махат за почистване. Други се слагат само по време на сън (smileart.bg).

Восък за брекети

Ортодонтският восък е пластичен материал, чието предназначение е да облекчи възможните раздразнения и разраняване на лигавицата в устната кухина при поставянето на брекети. Полага се лесно върху брекет-елемента в проблемния участък. Обикновено материалът е предварително форматиран във вид на малки късчета плака, която може да е прозрачна или оцветена и ароматизирана. Восъкът се прилага от самия пациент по препоръка на ортодонт.

Четки за брекети

Понякога се коментира, че поставянето на брекети води до лош дъх и кариеси. Всъщност до такива последици води не самото наличие на брекети, а подценените грижи за хигиената на зъбите и устната кухина. Необходимо е щателно и редовно измиване след всяко хранене, като грижливото изчеткване се прави зъб по зъб. Ако ортодонтът е препоръчал носене на ластици, те трябва да се снемат и след измиването да се поставят отново. Препоръчва се и редовно изплакване с вода за уста.

Важна роля в поддържането на оралната хигиена се пада на четките за зъби. Изберете я, следвайки съвета на ортодонта. Правилото е при почистване на зъбите тя да се държи под ъгъл от 45 градуса спрямо почиствания зъб. Използват се и интердентални четчици, които освобождават от наслоения зоните между зъбите.

Новото поколение механични четки за зъби са от типа на Елгидиум – от специални полиамидни влакна, снопчетата на които са разположени Х-образно. Краищита им са сферични, което предпазва от надраскване и разраняване на венците. Препоръчвани са и ултразвуковите четки за зъби.

Има все пак опция и за онези, които искат да носят брекети, но са скарани с хигиената. Те могат да разчитат на професионално почистване, което обаче се извършва от ортодонта през няколко месеца.

Ритейнъри след брекети

След приключването на терапията с брекети следва етап на поддържане, който продължава различно време и с  различна интензивност при конкретния пациент. След снемането на брекетите следва избор на т.н. ритейнър. Ритейнърите са апаратчета/приспособления, с чиято помощ се затвърждават постигнатите резултати.

Типичният ритейнър е фина метална дъга, която се залепва професионално от вътрешната страна на зъбите. Тя не се вижда и не създава особен дискомфорт, с нея се свиква бързо. Този аксесоар винаги оправдава носенето си: той фиксира зъбите в необходимата позиция надеждно и без болка, не пречи, не разваля визията.

Описаният вариант на ритейнър е от типа на т.н. постоянни или неснемаеми. Някои от тях се монтират без засягане на зъбната повърхност, а при други се прави минимално вдлъбване, което се циментира и изравнява.

Има и друг вид ритейнъри, които изглеждат по-скоро като еластични шини или прозрачни пластини – надяват се върху челюстите и се носят редовно до 22 часа в денонощието. По този начин се поддържат резултатите, постигнати с носенето на брекети, като същевременно има възможност за поддържане на добра хигиена. Въпросните пластини се изработват индивидуално от специален пластичен материал, прозрачни са, достатъчно тънки за да не създават затруднения – и устойчиви, за да поддържат зъбите и захапката в новата им позиция. Въпросните пластини или алайнери могат да се използват и като алтернатива на познатите брекети, ако ортодонтският проблем е лек и се поддава на бърза корекция.

Как се слагат?

Преди поставянето на брекети се правят всевъзможни изследвания, снимки и прегледи, за да се дефинира проблемът и да се избере подходяща и достъпна брекет система. Брекети могат да носят само хората, които вече са сменили млечните си зъби.

Първата стъпка на “монтажа” е да се изработи точен гипсов модел на челюстите и върху всеки зъб да се отбележи точната позиция на единичния брекет. Зъбите се почистват от наслоения и плаки, полират се и едва тогава се пристъпва към залепването на всеки брекет. Операцията изглежда елементарна и опитният ортодонт я извършва с лекота, но за това се изисква сериозен опит.

След като всички брекети са фиксирани, следва технологичен момент по полимеризацията на фиксиращия компонент. Едва тогава в улеите на отделните брекети се вкарва фината метална дъга, с чиято помощ редичката от зъби се стяга и всеки от тях трябва да се установи в новата си позиция. В двата края на челюстта дъгата е прикрепена неподвижно с помощта на специални канюли. Колко дълга да е дъгата, с каква форма и от какъв метал, е определено предварително съобразно целта, която трябва да се постигне. Както и в зависимост от платежоспособността на пациента (smilesart.com). Системата за прикрепване на брекетите включва също различни добавки като пръстени и закопчалки, с чиято помощ се постига по-лесно регулиране, смяна на дъгата и пр. Времето за свикване с брекетите е около една седмица; в такъв срок пациентът престава да ги усеща като чуждо тяло.

Колко време се носят?

Времето за носене на брекети е индивидуално; зависи както от ортодонтския проблем, така и от системата брекети, а и от начина, по който пациентът се повлиява.

За усъвършенствани брекети от типа Даймън срокът варира от 6 джо 16 месеца, но в някои  случаи носенето на брекети може да продължи и повече от две години.

Махане на брекети

Последните месеци преди снемането на брекетите са най-трудни за пациента. Той няма търпение с всичко това да се приключи, а и е наплашен от приказките, че го чака битка с междувременно появилите се кариеси.

“Демонтажът” става с помощта на специален инструмент; ортодонтът освобождава дъгата, после буквално смачква брекетите един по един и ги откъсва. Усещанията не са от приятните, това е ясно. След премахването на брекетите върху повърхността на зъбите остават фрагменти от лепилото, поради което трябва да се направи почистване и полиране.

Случва се да възникнат проблеми с пациенти, които са носили керамични или сапфирени брекети. Тези материали са много здрави, но и крехки – демонтажът може да ги строши и върху един или повече зъби да останат залепнали парченца. Премахването им наистина е пипкава работа, при това има опасност от увреждане на зъбния емайл. Поради отслабен емайл или защото – освободени от брекетите – зъбите се опитват да възстановят първоначалните си позиции, е възможно след демонтажа пациентът да изпитва болки. Затова етапът, който следва, е много важен – както за възстановяването на емайла или лечението на възможните кариеси, така и за фиксиране на постигнатото разположение. Добре е все пак да се отбележи, че самите брекети не провокират кариеси, а по-скоро недобрите грижи за хигиената са причината за това.

Изправяне на зъби без брекети

В последно време става популярна ортодонтската намеса и изправяне на зъбите с помощта на т.н. невидими снемаеми шини или алайнери (invisalign). Става дума за прозрачни леки шини от специална пластична материя, които се изработват специално за конкретен пациент. Чрез тях корекцията на дефектите се прави поетапно, като се прилагат поредица от шини с последователно въздействие върху проблемните зъби. Всеки комплект “невидими” шини трябва да се носи поне две седмици, по 22 часа на ден. Този тип терапия спестява болки, силово въздействие върху зъбите, възможно увреждане на емайла. Значително са подобрени условията за поддържането на отлична хигиена.

Шините от този тип са почти незабележими, но при важни събития пациентът  може да се лиши за кратко от тях, без това да повлияе върху постиженията от терапията.

Брекетите на Антония Петрова

Суматоха: след като Мадона се появи с диамантени брекети, и Мисис Русия, т.е. Антония Петрова се усмихна лъскаво. Тягата към скъпи труфила и играчки е патент на светските личности от този тип. Целта в случая е мечтаната холивудска усмивка. Любопитно – така са действали личности като Том Круз и Кристияно Роналдо.

Зъбни импланти. Мнения, форум и цени в Пловдив, Бургас и др.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Скърцане със зъби при деца и възрастни. Бруксизъм

Скърцане със зъби. Лечение на бруксизъм. Силиконови шини – как да изберем

Нервното безапетитие

Едно мнение

  1. Гергана

    Искам да попитам, някой имал ли е опит с брекетите Six Month Smiles. Чета, че изправят зъби и захапка само за 6 месеца?!

    Моля, ако някой ги е ползвал за лечение да остави някакъв фийдбек… работят ли наистина така, удобни ли са, скъпи ли са, плюсове-минуси и т.н

    Благодаря предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *