лекарства за нерви деанксит

Лекарствата за нерви могат повече да навредят, отколкото да помогнат

Даже безобидни на пръв поглед билки и таблетки, лекарства за нерви, могат да окажат опасно влияние на поведението ни, алармират специалисти.

С какво се отличават едно от друго психотропните лекарства и защо трябва да внимаваме, когато ни се наложи да ги пием.Различните групи психотропни препарати променят поведението ни в противоположни посоки – превъзбуждат ни или ни успокояват.

Вижте и ТОВА: Ефекти и дефекти на веселото хапче за нерви деанксит!

Към първите – със стимулиращо действие върху централната нервна система, се отнасят психостимулаторите и неотропите. Те са противопоказани за хипертоници, за лица с психози, с тревожно-фобиен синдром, с истерия.

Към втората група – с успокояващо действие върху централната нервна система, спадат невролептиците, антидепресантите, транквилизаторите и сънотворните.

Особено внимателни с тяхното приложение трябва да са шофьорите. Нито един от тези препарати не трябва да се използва за самолечение! И едните, и другите лекарствени средства са противопоказани за бременни и за деца до 3 години. Изключение може да се направи само от лекуващия лекар в особени случаи.

ТРАНКВИЛИЗАТОРИТЕ

Канак, мазепам, феназепам, фенобарбитал, елениум, темазепам, диазепам, разозерм и др. Без рецепта: афабазол.

КОГА СЕ НАЗНАЧАВАТ?

При тревожно-фобиен синдром, като противоконвулсивна терапия, като допълнителна терапия на болковия синдром. При някои психични заболявания се използват за намаляване на чувството на гадене в комплекс с невролептици.

СТРАНИЧНИ ДЕЙСТВИЯ

При приемане за повече от шест месеца отравят черния дроб и бъбреците. Предизвикват главоболие, световъртеж, нарушават половата активност.

Демир бозан за безсъние

КАК ПРОМЕНЯТ ПОВЕДЕНИЕТО?

Появява се объркване на съзнанието, нарушение на концентрацията на вниманието и мисловните процеси и сънливост, забавят се психичните и двигателните реакции. Предизвикват мускулна слабост и намаляване на половата активност.

Още нещо любопитно ТУК: Изтръпване на крайници от нерви и други причини.

НЕОТРОПИТЕ

Неотропил, нобен, невромедин. Безрецептурни: пирацетам, гинко-билоба, танакам.

КОГА СЕ НАЗНАЧАВАТ?

Неотропите са витамини за мозъка, които го стимулират. При вегетативно-съдова дистония, при последствия от черепно-мозъчни травми, при задръжка на психичното развитие на деца, слединсултни разстройства. Като профилактика срещу нарушение на мозъчното кръвообращение.

СТРАНИЧНИ ДЕЙСТВИЯ:

Възниква емоционално и физическо възбуждане, хиперактивност и като следствие – физическа умора.

СЪНОТВОРНИТЕ

Частично транквилизатори, например феназепам. С рецепта: имован, иводол. Без рецепта: валериана, божур.

КОГА СЕ НАЗНАЧАВАТ?

Увеличават натоварването на черния дроб и бъбреците, правят ги уязвими за токсините.

КАК ПРОМЕНЯТ ПОВЕДЕНИЕТО?

Провокират сънливост, отпадналост, задръжка на мисловните процеси, на паметта и вниманието. Предизвикват емоционална студенина.

ПСИХОСТИМУЛАТОРИТЕ

  • ефедрин;
  • кофеин;
  • кодеин;
  • морфин;
  • кокаин;
  • адреналин.

Безрецептурни леки аналози:

Дайте мнение и Вие тук!
  • когитум;
  • кофеин-бензоат;
  • пантога;
  • елеутерокок;
  • женшен.

КОГА СЕ НАЗНАЧАВАТ?

При астения (вялост, слабост, сънливост), задръжка за говорното и умственото развитие на децата, за възстановяване на функциите на централната нервна система след черепно-мозъчни травми. Също и при вегетативно-съдова дистония и като поддържаща терапия в стадий на отмяна на антидепресантите.

Също интересно ТУК: Болки в стомаха и червата от нерви!

СТРАНИЧНИ ДЕЙСТВИЯ:

Повишават кръвното налягане, предизвикват зависимост, нарушават съня.

КАК ПРОМЕНЯТ ПОВЕДЕНИЕТО?

Предизвикват превъзбуждане, нервност, невъзможност от страна на болния да се спре навреме и да помисли.

АНТИДЕПРЕСАНТИТЕ

  • АМИТРИПТИЛИН,
  • ДОКСЕПИН,
  • ЛИКСИДОЛ,
  • КОАКСИЛ,
  • ПРОЗАК,
  • ФЛУОКСЕТИН,
  • ТРИМИПРАМИН.

КОГА СЕ НАЗНАЧАВАТ?

При депресия от едногенноекзогенен характер (както външна, например от неувереност в себе си, така и от вътрешна – от болест), при алкохолизъм, наркомания в стадий на абстиненция (загуба на вяра в себе си и отпадналост), при изразен болков синдром (по време на тежки травми).

СТРАНИЧНИ ДЕЙСТВИЯ

Увреждат черния дроб и бъбреците, предизвикват хипоксия на мозъка при задължителна употреба. Могат да провокират и исхемична болест на сърцето.

КАК ПРОМЕНЯТ ПОВЕДЕНИЕТО?

Нарушават зрителното възприятие на действителността (замъгляване или раздвояване) и координацията на движенията. Емоционалната възбуда променя оценката на действителността. Предизвикват психична зависимост : “Само с таблетки ми е добре.”

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Психосоматика лечение при синузит и др.

Психосоматика. Таблица и лечение. Болка, болести и симптоми

Психосоматика

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *