лекарства против алергия
Ефективните лекарства против алергия понякога са под носа ни

Кой домашен лек за алергия върши работа. Кои са добрите лекарства?

Алергичните заболявания тормозят милиони хора – постоянно или в определени сезони. Безброй научни екипи са впрегнати да търсят лекарства против алергия.

Когато съвременните медикаменти не постигат успех, хората с проблеми са склонни да търсят народни лекарства против алергия.

Рецептите за някои от тях звучат чудато или прекалено обикновено, но какво ли не сме склонни да опитаме, само и само да оздравеем!

Нерядко спасението е буквално на крачка от нас, защото става дума за познати билки, за подправки или за обикновени хранителни продукти. Въпросът е – как да ги използваме, за да се превърнат в ефективни лекарства против алергия?

Ето няколко рецепти за народни лекарства против алергия, проверени и препоръчани от специализирания сайт web-zdrav.ru. Част от тях съветват да се лекуваме с отвари и настойки, при други съветите се отнасят за външно приложение. И така – вижте няколко лесни за приготвяне!

Видове домашен лек за алергия

Сред народните лекарства против алергия изненадващо добър ефект дава отварата от… киселец. 100 грама свежи листа се заливат с половин литър гореща вода и се възваряват за 10 минути. От тази отвара се пие 4 пъти дневно по половин водна чаша. Рецептата да не се ползва, ако имате камъни в жлъчката или бъбреците!

Съвсем безопасно средство обаче е сокът или настойката от корени на целина. Целината (глава) се настъргва и изцежда през марля и от сока се пият по 1-2 чаени лъжички три пъти на ден, 30 минути преди хранене. За настойка от целина – корен, е необходимо да се накълца на ситно суровината; две супени лъжици целина се заливат с чаша студена вода и се оставят за два часа. Това количество се изпива на три пъти в рамките на деня – разделено на равни части и непосредствено преди хранене. Двете рецепти работят успешно при алергични обриви.

От общо укрепващите лекарства против алергия, приготвени от билки, добри резултати дава топлата настойка от змийско мляко. Една супена лъжица от билката се кипва в две чаши вода и се оставя да кисне 4 часа.

Прецежда се и се пие сутрин и вечер, като количеството всеки път е четвърт до половин чаша. Полезна настойка се получава и от невен: 10 грама цвят се кипва в половин литър вода и се оставя за два часа до пълно изстиване. Прецежда се и от настойката се гълта по една супена лъжица 2-3 пъти на ден. Лековити настойки при алергии се правят също от лайка и мента.

Сред съветите за приготвяне на домашни лекарства против алергия е “кафето” за очистване на кръвта. Прави се от корени на глухарче и репей. Вземат се равни части от двата корена, изпичат се на слаба фурна и се счукват или смилат.

Две супени лъжици от сухата билкова смес се заливат с три чаши вода. Оставят се да киснат една нощ, а на сутринта се сваряват за 10 минути. Десет минути след отдръпването от огъня сместа се прецежда. От нея се пият по 100 мл преди всяко хранене, както и преди лягане. Вкусът е неприятен, затова може да се подобри с малко прясно мляко и захар.

“Демир

Алергологът: Внимавайте с рибата!

Доц. д-р Георги Николов, д.м. е един от най-авторитетните лекари, към които можете да се обърнете по всякакви въпроси, свързани с алергиите. Той е завеждащ лабораторията „Алергия и алергенни препарати“ при Националния център по заразни и паразитни болести в София.

Ръководената от доц. Николов лаборатория е единствената в България, в която се произвеждат алергени (63 са само от храните), необходими за тестовете, с които се определя причинителят на алергията. Те се разпространяват в цялата алергологична мрежа из страната, така че пробите могат да се извършват на много места.

Алергията се установява чрез елиминиране на храни и чрез тестове. Двата метода се прилагат комплексно. Като се отстраняват от менюто отделни хранителнипродукти, е възможно да се открие този, който предизвиква алергична реакция. Лекарят препоръчва все пак някои народни лекове против алергична кашлица:

Дайте мнение и Вие тук!

Домашни лекове срещу алергична кашлица

Тестовете са два – кръвен и кожен. По кръвта може да се определи наличие на алерген-специфични Ige антитела към отделните алергени, т.е. дали човек е чувствителен към тях. Но за да се даде заключение за алергия, трябва да има и външни симптоми.

Понякога се налага да се използва по-прецизен апаратен метод, чрез който се определя точното количество на антителата. В тази лаборатория при кръвния тест използват панел от 20 алергена, от които 10 са храни (5 – риби), а останалите – най-разпространените алергени (плесени, косми от домашни любимци, акари в домашния прах, полени).

лекарства против алергия
Ефективните лекарства против алергия понякога са под носа ни

При възрастните за изследването се взема кръв от вена, а при малките деца – от пръстчето.Кожните проби се извършват чрез надраскване и чрез убождане – прик-тест или интрадермални (вътрекожни) проби. В мястото се апликира алерген и се отчита дали реакцията е положителна или отрицателна. На един сеанс могат да се направят около 10-15 проби.

Специфично лечение на хранителните алергии няма. Мярката, която се взема, е изваждане на алергизиращата храна от менюто.

Лекарства против алергия

Най-популярното от тях без съмнение е Алергозан:

Алергозан – лечебни свойства и приложения

Чудесна работа вършат и противоалергичните капки за нос:

Капки за нос за деца и възрастни. Антибиотични, противоалергични и др.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Vitamin E Podpomaga Nervnata Sistema

Витамин Е – ползи и предозиране

За какво е полезен? Храни с витамин Е. Ампули. Капсули. Цена. Дневна доза и предозиране. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *