Car

По-здрави с екзотичния кардамон: ето как!

Свойства и рецепти с подправката като билка. Чай от кардамон. За отслабване със зелен чай. Защо и как го слагат в кафето. Рецепти при захарен диабет. За лечение на язва. При стягане в гърдите и задух. В аюрведа. Като афродизиак. Маска за почистване на кожата. Масло при целулит. С канела: приложение. На прах и таблетки – има ли полза от тях? Внимание: Алергия! Къде расте?

Познаваме ли здравословните ефекти на екзотичната подправка кардамон? Едва ли – вероятно необикновените свойства на този родственик на джинджифила тепърва ще стават масово популярни у нас. Ето защо си струва да проявим по-жив интерес към ароматния кардамон!

кардамон
Екзотичният кардамон не е само подправка

Не е въпрос само до вълнуващия, примамлив аромат – въпросният кардамон може спокойно да се коментира като лековито растение, като билка (biopogled.com). Веднага ще изброим поне 15 здравословни ефекта от използването му: понижава артериалното налягане, лекува инфекции и възпаления на отделителната система, неутрализира спазми и болки в мускулите, чудесно средство е за детокс-програми, оптимизира функциите на стомашно-чревния тракт, намалява киселинността, има антибактериално, антивирусно и противогъбично действие, мощен антиоксидант е, антикоагулант, диуретик, адаптоген – предотвратява стреса. Последното в тази посока – но не и по значение! – е антираковото действие на кардамона. Научно доказано е, че в комбинация екстракти от чер пипер и кардамон активират антиканцерогенните защити на организма и предотвратяват възможни злокачествени процеси в клетките.

Щипка смлян кардмон в кафето или черния чай не само ароматизира допълнително любимата напитка, но намалява киселинността й и предотвратява стомашния дискомфорт.

Ето и една лесна сезонна рецепта за чай от кардамон – като профилактика срещу грип и есенни настинки: 10-15 зърна кардамон се смилат или счукват в хаванче, заливат се с три чаши вода и се оставят да поврат половин час на тих огън. Чаят се прецежда още топъл и се изпива на порции в рамките на един ден.

Чай от кардамон

Сега ще ви споделим една класическа рецепта на чай от кардамон – така, както се приготвя в Индия, една от родините на забележителния кардамон. Резултатът е т.н. йога-чай с кардамон. Има няколко съставки и изисква повече време за приготвяне, отколкото обикновения чай от кардамон, описан по-горе.

Ето как се прави, ако решим да се поглезим: кипваме половин литър вода и отдръпваме съда от огъня – сипваме една чаена лъжичка черен чай на листа (tialoto.bg). След 2-3 минути разбъркваме и добавяме чаена лъжичка настърган корен от джинджифил. Можем да го заменим с 1/3 лъжичка сух. Добавяме около 30 г зелен кардамон и толкова канела. Слагаме отново на огъня да заври и отдръпваме, подслаждаме на вкус с мед или кафява захар. Този необикновен чай “носи” карамфил и чер пипер: експериментирайте с по 1-2 зърна. Със сигурност получената напитка ще е различна от всеки друг чай, който сме пили. И отново със сигурност ще ни изправи на крака, ако ни е повалила настинка.

За отслабване със зелен чай

кардамон
Домашен набор от подправки – как без кардамон?!

Чудото кардамон, оказва се, помага и за отслабването: има логика да очакваме подобен ефект след като знаем, че активира метаболитните процеси, оптимизира работата на стомашно-чревния тракт и със съдържанието си на ефирни масла улеснява контрола върху апетита (dieti-otslabvane.com).

Един ефикасен начин за използване на кардамон за отслабване е под формата на напитка в комбинация със зелен чай. Ето как се прави: сипваме в термос супена лъжица зелен чай насипен и чаена лъжичка кардамон на зърна. Заливаме с 200 мл вряла вода и затваряме термоса плътно. Запарва се едно денонощие. След 24 часа прецеждаме запарката и я изпиваме наведнъж преди хранене.

Защо и как го слагат в кафето

Кардамон в кафето – това е един от популярните в Азия варианти за обогатяване на любимата напитка с още хармонични аромати (ladyzone.bg). Кафето с добавен кардамон има мистичен привкус, а казват, че действа и като афродизиак. Достатъчно е в горещата напитка да се добавят зърната на една шушулка или щипка прясно смлян кардамон.

кардамон
Кардамон в кафето – да опитаме!

Истината е, че добавеният в кафето кардамон не само го ароматизира, но и намалява дразненето на някои негови компоненти върху стомашната лигавица.

Рецепти при захарен диабет

“Фигурин

Известно е, че подправката кардамон при редовна употреба в малки количества балансира стойностите на кръвната захар. По тази причина е считан за добър вариант за профилактика на захарния диабет. Ето една възможност за такова приложение:

Една супена лъжица кардамон на зърна се вари 15 минути на тих огън в един литър вода. Оставя се да се охлади, прецежда се и се пие на глътки по 200 мл дневно (mpp.bg).

За лечение на язва

Народната медицина цени свойствата на качествения кардамон в алтернативното лечение на гастрит. Компонентите в подправката действат успокояващо върху стомашната лигавица; добавен в ястия или напитки, вълшебният кардамон съдейства за овладяването на възпалителни процеси и помага да се блокира растежът на патогена хеликобактер пилори (framar.bg). Овладявайки описаните процеси, добавката от кардамон в менюто предотвратява и появата на язва.

При стягане в гърдите и задух

Запарки и чай от кардамон действат облекчаващо при задух и стягане в гърдите, при астма и вирусни инфекции с отражение върху дихателната система (bgbilka.com). Напитките с кардамон активират кръвообращението и предизвикват ефект на затопляне; бронхите се разширяват, подобрява се микроциркулацията на кръвта и потребителят получава желаното облекчение.

С кардамон се подпомага дихателната система и при възпалителни заболявания; благодарение на него се постига по-лесно отхрачване. При изследвания е установено, че чаят с кардамон действа противовъзпалително на лигавиците в дихателната система и болестта се преодолява по-леко. При болните от астма приемът на кардамон помага по-бързо и лесно да се преодоляват пристъпите от задух. Най-лесен начин да се използва кардамон в такива случаи е към готов билков чай да се добави счукан на прах кардамон – една малка кафена лъжичка.

Дайте мнение и Вие тук!

В аюрведа

Аюрведа цени по особен начин качествата на коментирания кардамон. Счита се, че още в древни времена е бил използват като средство за възстановяване и съхраняване на здравословно равновесие на жизнените енергии в тялото. Това на практика е втората по популярност подправка в Индия, след черния пипер (aayurveda.ca). Употребата й помага да се съхрани равновесието на Агни – силата, свързана с усвояването на храната. Множество съвети и рецепти проследяват как да се лекуват заболявания на храносмилателната система и вътрешните органи, на дихателната система, кръвообращението и пречистването на кръвта – известни са любопитни описания за прогонването от тялото на токсините Аму.

Като афродизиак

Кардамонът е богат на калций, желязо, фосфор, магнезий и цинк, както и на витамините В1, В2 и В3 . Според специалистите балансът между тези компоненти определя екзотичния кардамон като доказан афродизиак. Той се използва в т.н. любовно кафе, където е добавка заедно с канела и ванилия (zahodi-vgosti.ru).

Маска за почистване на кожата

В козметиката коментираният кардамон е важна съставка в маските за мазна кожа. Комбинира се добре със зехтин и в някои случаи това съчетание е достатъчно, за да се демонстрира почистващ ефект. Ето как се прави почистваща маска с кардамон:

* 5-6 шушулки кардамон се очистват и семената се счукват или смилат на прах. Смесват се с една супена лъжица студено пресован зехтин; намазваме лицето и след десет минути измиваме обилно с хладка вода.

* Втора маска с кардамон: за нея ни трябват 5-6 капки етерично масло от кардамон, две супени лъжици прясно мляко, една чаена – мед, половин чаена – морска сол. Солта се счуква и смесва хубаво с меда, после се прибавят останалите съставки. Маската се нанася на лицето с памучен тампон и след 20 минути се отмива. Прави се на всеки 5-6 дни в продължение на месец (ezine.bg).

Масло при целулит

Масажни масла с кардамон се използват при терапии на целулит: маслото от кардамон трябва да се смесва с базово, например бадемово или студено пресован зехтин. Ето как да го приготвим: към 30 г зехтин добавяме 10 капки масло от кардамон и същото количество масло от чаено дърво. Всеки ден малки количества от тази смес се втриват в участъците от тялото с целулит и внимателно се прави масаж (po-krasivi.net).
Маслото от кардамон може успешно да се включи в маслена композиция за освежаване на повехнала кожа на лицето. Смесват се 5 части розово масло, по три – масло от кардамон и бадемово, и две – масло от авокадо. От тази смес се нанася върху лицето и след 20 минути избърсваме с мека салфетка. Тази маска “запълва” бръчките и повдига контура, действа подмладяващо.

С канела: приложение

Комбинацията от кардамон и канела често е споменавана в кулинарни рецепти, но е доказано и полезното й въздействие при нервни напрежения и тревожни състояния, проблеми с храносмилането, инфекции на дихателните пътища, сърдечни смущения. Прилага се п ри зачервено гърло и лош дъх.

Съчетаването на двете подправки кардамон и канела е практика в приготвянето на индийски чай тип масала, като е възможно да бъдат прибавени и други подправки – джинджифил, индийско орехче, чер пипер и пр. Най-лесното съвместно приложение е следното: набавете си от аптеката билков чай “Кардамон и канела”. В 200 мл вряла вода оставете да се запари едно хилтър-пакетче. След 15 минути напитката е готова. Могат да се пият по три чаши от чая, всеки път 15 минути преди хранене (bilki.bg).

На прах и таблетки – има ли полза от тях?

Най-добре е малко количество кардамон да се съхранява вкъщи на шушулки и преди използването му да се стриват, счукват или смилат необходимия брой семена (bigmeden.ru). Кардамон може да се купи в натурален вид, или на прах, макар и след оживено търсене и сравняване на цени и форми.

Подправката също така е един от компонентите в таблетки за смучене – ентитус, които се препоръчват при зачервено и раздразнено гърло (framar.bg).

Внимание: Алергия!

Етеричното масло от кардамон е едно от предпочитаните при различни терапии. Същевременно то съдържа летливи компоненти, към които е възможно да бъде проявена свръхчувствителност. Прилагането му може да причини обрив, оток и зачервяване, да се затрудни дишането и т.н.

Къде расте?

Кардамон – диварастящ или отглеждан в плантации, се използва не от вчера. Къде расте? Древната му родина са Индия и Цейлон (gotvach.bg). Днес се отглежда в Непал, Централна Америка и Тайланд. Като стока се предлага и от страни в Северна Африка. Познати са различни разновидности; познавачите съветват да се съхранява на шушулки, тъй като след смилане бързо губи аромата си.

Първоначално публикувано на:07.10.2015 @ 12:23

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Инсулинова резистентност, Симптоми, лечение, диета, лекарства

Инсулинова резистентност: Симптоми, лечение и диета + лекарства

♠ Какво е инсулинова резистентност ♠ Лекарства ♠ Хомеопатия ♠ Глюкофаж ♠ Метформин ♠ Метфогамма …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *