Mez

Мезим форте – за какво се използва? Цена, мнения и странични ефекти

Ползата от  мезим форте за храносмилателния процес. Откъде се взема продуктът и в какви случаи се гълта. Използва ли се за деца и подрастващи. Мезим форте – противопоказания, странични ефекти, лекарствени взаимодействия. Колко дълго може да се приема. Има ли аналози и заместители

За какво служат розовите таблетки мезим форте? В живота има ситуации, когато храносмилателната ни система не може да се справи с функциите си и трябва да й се помогне. Мезим форте е точно такъв помощник: това е ензимен продукт, чийто прием попълва дефицита от продукция на панкреаса. Панкреатичните ензими са онези задължителни ферменти, с чиято помощ основните хранителни компоненти се разлагат правилно и пълноценно и организмът може да ги усвои. Храносмилателната система се нуждае от цял куп ускорители на биохимичните процеси, чрез които клетките ни се хранят и получават енергия. Мезим форте съдържа част от тях.

За какво се използва мезим форте

Мезим форте нормализира условията за храносмилане в случаите, когато функциите на панкреаса са отслабени или липсват – например при панкреатит или муковисцидоза. Необходим е също при възпалително-дистрофични заболявания на стомаха, чревния тракт, жлъчката и черния дроб. От него се търси подкрепа при храносмилателни нарушения вследствие на резекция, облъчвания, при диария или метеоризъм. Може да е полезен при прием на неподходяща – или в твърде голямо количество – храна, с която храносмилателният тракт не може да се справи. Други състояния, предполагащи прием на мезим форте, са проблемните поради синдрома на раздразненото дебело черво, при чревни инфекции, както и при подготовка за рентгеново или ултразвуково изследване на коремната кухина.

Действие на прах от свински панкреас (ензима панкреатин)

Активен компонент в продукта мезим форте е панкреатинът – прах от свински панкреас. Той е с въздействие, еквивалентно на  определени активности за ферментите липаза, амилаза и протеази. Това е вид заместителна терапия, чиято цел е пълноценното и бързо разграждане на протеини, мазнини и въглехидрати. Режимът на хранене с помощта на мезим форте позволява пълноценно усвояване на хранителните компоненти в тънките черва.

Мезим форте спасява положението при увреден панкреас
Мезим форте спасява положението при увреден панкреас

Дозировка, инструкция за употреба и предозиране

Дозата мезим форте, която един човек приема, се определя индивидуално. Тя зависи от това какъв е храносмилателният проблем и в каква фаза на развитие се намира. Най-често на възрастни потребители се препоръчват 1-2 таблетки преди хранене. Медикаментът не се стрива, не се сдъвква – приема се с вода. Ако е необходимо, по време на самото хранене могат да се глътнат още до четири хапчета.

Лечението с мезим форте може да продължи само няколко денонощия – така е при грешки в храненето. Може обаче да е месеци наред и дори години, ако пациентът изпълнява заместителна терапия.

При по-продължителен прием трябва да е ясно,че е необходимо внимателно съчетаване с други лекарства или хранителни добавки заради възможни взаимодействия. Например ако се вземат паралелно мезим форте и железни препарати, усвояването на желязото може да бъде отслабено. Ако пък се взема едновременно с антиацидни средства, панкреатинът не действа пълноценно. По тази причина преди да се започне терапия с мезим форте, въпроси от рода на споменатите следва да бъдат изяснени и да се намери най-доброто за пациента решение.

При газове, метеоризъм или подут корем

Газове, метеоризъм и подут корем са състояния, болезнени в чисто физически план, но и заредени с множество неудобства. Понякога състоянието е преходно и е свързано с неподходящо съчетаване на храни или консумация на некачествен продукт. В такива случаи мезим форте може да помогне за неутрализиране на средата в стомашно-чревния тракт. Важно е да се помни, че таблетките следва да достигнат зоната на стомаха и чревния тракт цели, тъй като именно там е полето им за действие. При сдъвкване например е възможно ферментите в хапчето да се активират още в устната кухина, а това води до неприятни увреждания на лигавицата.

Ако проблемът с подут корем и метеоризъм не е преходен, а се получава всеки път при хранене, най-често проблемът е в недостатъчната активност на болния панкреас.Тогава очевидно се преминава към режим на постоянен прием за по-дълъг срок, но това може да стане само по препоръка на гастроентеролог. Продължителният прием провокира проявата на някои странични ефекти, за които ще стане дума по-късно.

Става ли за отслабване?

В немалко форуми се обсъжда ефект на отслабване при прием на мезим форте. Наистина ли е така?

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Мезим форте е ферментен продукт, чиято функция е да подобри процеса на храносмилане. И той се справя със задачата, без обаче да ускорява метаболизма извънредно. Точно по тази причина ако някой иска да си намери средство за стопяване на наднормените килограми, трябва да се ориентира към нещо друго. Напълно погрешно и дори опасно е да се вземат високи дози мезим форте – и продължително, с цел отслабване. Най-много отслабващият да се сдобие с нов храносмилателен проблем.

При колит?
Точната диагноза подсказва дали е необходима терапия с мезим форте
Точната диагноза подсказва дали е необходима терапия с мезим форте

Мезим форте е възможно решение при болки и подуване от колит, но при раздразнен чревен тракт не е добре препаратът да се приема дълго време. Диагнозата колит трябва да е поставена от гастроентеролог и именно той да е препоръчал точно мезим форте. Ако пробваме самолечение, можем сериозно да си навредим. Не е изключено диагнозата “колит”, която сами сме си поставили, да не е вярна. Смущенията могат да са предизвикани от други фактори, включително туморни образувания или запушване, и тогава решението не може да бъде мезим форте.

И когато се касае за колит, мезим форте е само част от комплексна терапия + диета.

При панкреатит

Възпалението на панкреаса (панкреатит) означава непълноценно функциониране на задстомашната жлеза, т.е. производството на коментираните ензими е недостатъчно и това се отразява на храносмилането. Нещата са доста сложни и изискват професионална намеса, за да не се получи допълнително влошаване.

Важно е да се запомни, че при остър възпалителен процес в панкреаса е необходима хоспитализация. Лечението в болница е задължително, тъй като само там може да се осигури адекватна грижа. Дейността на панкреаса трябва да се блокира, за да се овладее възпалителният процес; изключва се приемът на храни, тъй като процесът веднага активира панкреатичните функции, доколкото са съхранени. Храненето става чрез вливания със системи и сонда. Ако възпалителният процес е хроничен, се допуска прием на определени храни на малки порции. Препоръчват се лекарствени продукти – обезболяващи и ферменти, обикновено мезим форте. Вжна е диетата, която изключва пикантни и пържени храни, мазно и пр.

Вижте и ТОВА: Странични ефекти от Мезим форте и заместители. Как се използва и за какво? При деца. Цена и дозировка.

Преди рентгеново изследване

Прилагането на мезим форте като част от подготовката на корема за рентгеново изследване е оправдано, тъй като продуктът освобождава чревния тракт от газове и неутрализира подуването. Същият тип приложение е познат и при подготовката за обстойно ултразвуково изследване на стомашно-чревния тракт или коремен орган.

При киселини

Приемът на мезим форте при киселини може да има положителен ефект и това е лесно за обяснение. Балансът на ензимите променя състава на стомашния сок и действа оздравително на стомашната лигавица. Тук също е валидно условието продуктът да се приема в минималната ефективна доза и след нормализирането на статуса ензимният продукт постепенно да се спре.

При диария

Мезим форте е едно от възможните решения при диария, но не винаги състоянието изисква прием на ензимите. Възможно е да става дума за прием на некачествена храна или за инфекциозно заболяване и тогава терапията е съобразена с точно определена характеристика на здравословния проблем. Ако обаче всеки път при консумация на мазна храна диарията се появява, трябва да се провери дали панкреасът работи безупречно. Това е една от възможните хипотези и ако тя се потвърди – приемът на мезим форте в определена от лекар доза има смисъл.

При кистична фиброза (опасност от запек)

Кистичната фиброза като синонимно определение на муковисцидоза, назовава образуването на кистозна тъкан в панкреаса – на практика увреждане, което смущава нормалното му функциониране и  продукция на коментираните ензими. При подобно заболяване панкреатичните канали, които излъчват храносмилателните ензими към 12-топръстника, са запушени и от това следват проблеми за целия храносмилателен тракт. Сред тях е чревната непроходимост – различни степени на констипация, запек, до пълно запушване и провокиране на живото застрашаващи състояния.  Балансът на ензимната характеристика е възможен с препарати от типа на мезим форте, като е задължително професионално наблюдение и акцент върху поддържащата терапия, обичайна за кистозните фибрози.

При деца и юноши

При деца и юноши мезим форте може да се прилага само по лекарска препоръка, като лекуващият определя нормата за дневен прием и продължителността на терапията. Има информация за прилагане на мезим форте при съвсем малки деца – в случаи на колики, подут корем и газове, диария. Отчита се фактът, че храносмилателната система на мъниците е все още неразвита окончателно и са възможни различни проблеми на усвояването, особено при въвеждането на нови храни.  При съвсем малки деца, бебета се допуска терапия с четвъртинка таблетка мезим форте, като таблетката се стрива и се шприцова директно в устата чрез спринцовка без игла. Веднага след това се дава плодов сок или подсладена вода, за да се освободи устната кухина от всякакви остатъци на ензимния разтвор.

При гастрит
Празничните трапези също причиняват ситуации за прилагане на мезим форте
Празничните трапези също причиняват ситуации за прилагане на мезим форте

Мезим форте помага при гастрит, но е само един от лекарствените продукти при този проблем. Принципно при възпаление на стомашната лигавица здравословният проблем се атакува на първо място чрез лекарствени препарати, които намаляват продукцията на киселини. Ако възпалителният процес е провокиран от хеликобактер пилори, може да се назначи и антибиотик. Дисбалансът на стомашните функции е свързан и с отклонения във функционирането на панкреаса. Приемът на мезим форте възстановява правилните му функции и постепенно може да се оттегли от терапевтичния план.

При гадене и повръщане

Приемът на мезим форте в случаите с гадене и повръщане има смисъл като част от комплексна терапия. Продуктът нормализира състоянието на храносмилателния тракт и връща процесите на усвояване на храната към естествения им ритъм.

Против пъпки и акне

Прилагането на мезим форте като възможност за контрол над кошмарното акне не е особено популярно, но вариантът работи. Вече коментирахме, че дефицитът на панкреатични ензими пречи на правилното усвояване на протеини, мазнини и въглехидрати. Ако такъв дисбаланс е налице, настъпват смущения не само в стомашно-чревния тракт, но също и в състоянието на съединителната тъкан и в частност – на кожата. Приемът на мезим форте ще балансира метаболитните процеси и в частност – преработването и усвояването на мазнините, което нерядко определя отклонения от типа на  неприятните пъпки и акне.

При отравяне

Токсичните въздействия, най-често от заразена или развалена храна, предизвикват истинска катастрофа в регулираните процеси на храносмилането. Дори при здрав панкреас това означава объркване и отклонения от нормалното протичане на биохимичните реакции. Тогава приемът на ензимния продукт е помощ, съдействие за възстановяване на нормалния статус, като заедно с това се дават препарати от типа на активен въглен, сметка, по-късно и пробиотици за рестарт на функциите на поразената полезна микрофлора.

Други

Мезим форте е решение и в случаите, когато човек с напълно здрав стомашно-чревен тракт просто не преценява габаритите му и преяжда. Претоварване, тежест, подуване и отделяне на газове – при смесване на храни – затруднени функции на сърцето, всичко това отминава и човек съжалява за лакомията си. Нещата си идват на мястото по-бързо, ако се вземат таблетки мезим форте. Колко? Стандартно – една или две преди следващото хранене, което наистина трябва да е съвсем скромно. И още по четири, по време на храненето. Таблетките се поглъщат цели, с вода.

Взаимодействие с алкохол и др. вещества

Както е правилно при съвместяването на два и повече лекарствени продукта, винаги трябва да се внимава за възможните взаимодействия и характера на ефектите от тях. При мезим форте са отбелязани два специални пункта, които ще споменем по-долу. Ще проверим и дали за ензимния продукт се отнася правилото – при сериозен здравословен проблем и прием на медикаменти да не се консумира алкохол.

С фолиева киселина

Ако потребителят на мезим форте паралелно с ензимния продукт приема фолиева киселина, непременно трябва да отчете една особеност. Продуктите с панкреатин – мезим форте е сред тях – потискат преминаването на фолиевата киселина в кръвта. Т.е. за да се набави планираното количество от нея, в случай на паралелен прием с мезим форте дозите на приеманата фолиева киселина може би трябва да се увеличат

С алкохол

Мезим форте и алкохол, както очаквате, трябва да се приемат за несъвместими. Алкохолното опиянение е свързано с промени в метаболизма и смущения в храносмилателния тракт, сред които подуване на корема, колики, газове и пр. – зависи какъв е бил алкохолът, както и хапването покрай него. Мезим форте може да помогне за възстановяване на баланса в системата; като регулатор на храносмилането таблетките съдействат за по-бърза регенерация на нормалната биохимия.

С антидиабетни лекарства

Мезим форте е ензимен препарат, определен като подходящ за диабетици. Ако потребител с диабет приема едновременно мезим форте и медикамент от типа на акарбоза и миглитол, той трябва да следи внимателно стойностите на кръвната си захар. Проблемът е, че съвместяването отслабва ефекта на антидиабетните средства и вероятно може да се наложи корекция в приема им.

Странични ефекти и нежелани реакции

Немалко потребители считат, че щом мезим форте се продава без рецепта, то продуктът е безобиден и всеки може да го взема като помощно средство при храносмилателни проблеми. Забравя се, че “настройването” на храносмилателната система е сложен процес; наистина системата е способна на саморегулация, но неправилно приетият ензимен продукт може сериозно да затрудни това. Ето защо консултацията с медицинско лице никога не е излишна – дори в случаите, когато проблемът е едно банално преяждане.

При остро или хронично възпаление на панкреаса

Острото възпаление на панкреаса е един от случаите, когато мезим форте изобщо не бива да се приема. Така е и при хроничен панкреатит в моменти на кризи. Защо? Защото принципите на терапия в подобни случаи са ориентирани към ограничаване на ензимната продукция, докато се овладее възпалителният процес. Приемът на мезим форте би активирал и съответно обострил допълнително болестното състояние.

Във фазите на затихване при хроничен панкреатит по лекарска преценка може да се приложи мезим форте в комбинация с подходяща диета, за да се балансира затрудненото храносмилане.

Дайте мнение и Вие тук!
Болки в корема и чревна обструкция

Продължителният прием на мезим форте, особено ако е в по-високи дози, може да провокира стесняване на червата до чревна непроходимост. Такова развитие е възможно в по-висока степен, ако потребителят страда от муковисцидоза и ако болестният процес е засегнал храносмилателния тракт. Симптомите на подобни отклонения са коремни болки и запек; за избягването им е важно подобни рискове да се преценят предварително, проследявайки здравословното състояние на пациента.

Опасност от увреждане на лигавицата в устата

Тази опасност се появява, ако пациентът реши да стрива или сдъвква таблетките мезим форте. На практика по този начин панкреатичните ензими се активират в устната кухина под въздействието на слюнката и водата, с която се подпомага поглъщането. Лигавицата на устната кухина е чувствителна към ензимите и на практика е подложена на изгаряне. Стриване на изключително малки дози мезим форте (от порядъка на 1/5 таблетка) се допуска в изключителни случаи при бебета, за да се подпомогне овладяването на подут корем, колики и газове. Продуктът се разтваря в малко вода и веднага след поглъщането се дава сок или подсладена вода. Тази операция се извършва само под лекарски контрол.

При бременност или кърмене, в период на лактация

Коментарите на специалисти по повод прилагането на мезим форте при бременност и кърмене в общи линии клонят към възможност за употреба (puls.bg). Някои специализирани коментари все пак съдържат уговорката, че въздействията на ензимния продукт не са напълно изследвани и че в споменатите случаи е валидна формулата за преобладаване на очакваните ползи над възможния риск. Оставено е на лекуващия да прецени дали подобен прием е безопасен за майката и детето й.

При непоносимост към отделни захари (лактоза)

Пациентската листовка на мезим форте съдържа предупреждението, че продуктът съдържа лактоза. Това означава, че потенциалните потребители с непоносимост към някои видове захари трябва да направят предварителна консултация за безопасността на предложения прием.

Оцветител Е122 (азорубин) поражда алергии и гадене

Е122 или азорубин е една от възможните причини за редките алергични реакции, наблюдавани при терапии с мезим форте. Ако се установи такъв тип реакции при първи или по-късен прием на ензимния препарат, лечението се прекратява.

При непоносимост към свински продукти

Алергията към месо и месни продукти е позната, а по-специално тази към свинското месо се определя като сравнително рядка. Специалистите считат реакциите на свръхчувствителност в подобни случаи като псевдоалергични, т.е. те са по-скоро провокирани от наситените с хистамин животински тъкани, обогатените с консерванти и оцветители (medinfo.bg). Реакциите в този смисъл са от алергичен тип и са свързани с продукта, от който се приготвя мезим форте, а именно обработен прах от свински панкреас.

Опасност от увеличение на пикочната киселина

Продължителният прием на мезим форте създава още един потенциален риск, особено ако терапията е с високи дози от ензимния продукт. Такъв режим може да доведе до увеличаване стойностите на пикочна киселина в кръвната плазма, т.е. хиперурикемия. Състоянието отвежда към провокиране на подагра, или ако пациентът вече има тази диагноза – към остър пристъп на болестта.

Други нежелани реакции

Освен споменатите странични ефекти, приемът на мезим форте може да причини и други нежелани реакции, като например диария, гадене и повръщане. Алергичните реакции могат да се усложнят, включително до бронхоспазъм, мъчително сълзене и кихане. Увеличените стойности на пикочна киселина могат да са свързани с образуване на бъбречни камъни от уратен тип.

Продължителност на терапията

Продължителността на терапията е индивидуална: възможно е приемът на мезим форте да е въпрос само на няколко дни или да е за по-дълъг срок.

Краткосрочният прием в дози, които трябва да се определят индивидуално, обикновено е в случаите с инцидентни затруднения на храносмилането, например при преяждане, несъобразена диета, оперативни интервенции. При определени заболявания с хроничен характер приемът продължава седмици или дори месеци. Ако се касае за заместителна терапия – мезим форте може да се превърне в постоянен спътник на потребителя за години наред.

Форми на мезим форте на пазара и цена

Лекарственият пазар предлага няколко типа таблетки мезим форте, които са с различна ензимна активност и които трябва да бъдат точно избрани според характера на здравословния проблем.

Мезим форте 10000 единици

Този вариант на ензимния продукт обикновено се препоръчва в дози от две до четири таблетки дневно – по време на хранене. Допускат се и по-високи дневни дози в зависимост от степента на отклонението във функциите на храносмилателния тракт. Високите дози обаче могат да бъдат препоръчвани единствено от лекар при определена симптоматика.

Фармацевтичната характеристика на мезим форте 10 000 подчертава, че има гранична стойност на единиците за ензима липаза за денонощие и тя е 20 000 на килограм телесно тегло. Особено важно е да няма превишаване на ензимната доза при пациенти с кистична фиброза – там се търси достатъчното ензимно присъствие за нормална абсорбция на мазнини (framar.bg).

Цената на една опаковка от 10 таблетки мезим форте 10 000 е 4 лв.

Мезим форте 3500

Този вариант на ензимния продукт е с по-ниско съдържание на ензимната съставка и очевидно е приложим при по-леки състояния или при необходимост от дългосрочно регулиране и поддържане на храносмилателните процеси. Дава се и след оперативни интервенции, когато е необходимо съдействие при възстановяване функциите на стомашно-чревния тракт. Върши работа и при освобождаването на тракта от газове преди изследвания с рентген или ултразвукова апаратура. В сила е правилото да се приемат до 4 таблетки от този “размер” по време на хранене. Вариантът е приложим при деца и подрастващи под медицински контрол. Цената на една опаковка от 20 таблетки мезим форте 3500 е 2.90 лв.

Mezym forte 20000

Мезим форте 20 000 е ензимният продукт за заместителна дългосрочна терапия. Подходящ при нарушени панкреатични функции с трайни храносмилателни проблеми, кистозна фиброза, при метеоризъм и сърдечни смущения вследствие храносмилателни нарушения. Обичайната доза е 1-2 таблетки по време на хранене. Компонентите на мезим форте не се усвояват в чревния тракт, където става освобождаването им, а се изхвърлят в отработен вид с фекалната маса.

Опаковка от 10 таблетки мезим форте 20 000 има цена 3.64 лв. Има опаковки по 20, 50, 100 и 200 таблетки, като по-големите са удобни при заместителна терапия. И са на сметка, тъй като опаковката от 200 таблетки е с обявена цена от 67.02 лв.

Сравнение с аналози и заместители

Ако проблемът е само спорадичен, по същество – случайно храносмилателно смущение, последица от инфекция или отравяне, здравият организъм може да се справи дори без хапчета, само с билкови отвари и запарки. Не е нужно при всеки стомашно-чревен проблем да посягаме към мезим форте, а само когато това наистина е неизбежно. Освен това има и други аптечни  продукти, които могат да са полезни дори в по-висока степен – само трябва да разберем какъв точно ни е проблемът, за да бъдем адекватни в избора си. Доста продукти обещават същите въздействия като коментирания – например панкреатин, зимал, панензим, панзинорм, микразим, гастенорм форте и др.

Мезим форте или креон?

Креон е още един продукт на основата на ензимна смес от свински панкреас – т.н. панкреатин. Показанията за приема на креон са същите, както при мезим форте. Продуктът се приема по време на хранене или след него, за да могат ензимните дози да се смесят храната и, при постъпване в чревния тракт, да започне тяхното въздействие. Резултатите и възможните странични ефекти са аналогични на тези при мезим форте.

Възможно е капсулите креон да затруднят приема, затова е допустимо да се изсипе съдържанието им в малки количества кисела храна или напитка и да се погълнат без отлагане и без задържане в устата. Веднага след това да се изпие чаша вода или сок.

Мезим форте или еспумизан

Ако пациентът страда от прекомерна продукция на газове, от подуване и болка, трябва да се действа с помощта на други средства. Не винаги описаната симптоматика е свързана с проблеми на панкреаса или тези проблеми са преходни. Продуктът еспумизан може да реши проблема с газовете благодарение на активния си компонент симетикан. Той “обира” мехурчестите балони, образувани в чревния тракт, свива раздутите обеми чрез чисто физични процеси и по този начин постига облекчение. Еспумизанът не променя ензимния баланс на храносмилането, не въздейства и върху чревната микрофлора, което е сериозен плюс. Подчертаваме, че еспумизанът не претърпява химични промени и почти изцяло се отделя с фекалиите.

Разбираемо е, че ако симптоматичното овладяване на описаните състояния с еспумизан се окаже невъзможно, очевидно проблемът трябва да се търси не в някаква чревна инфекция или зле комбинирани храни, а може би все пак в болестни отклонения на панкреаса.

Или ензимил

Ензимил също е предназначен за спасяване на хора с проблеми на стомашно-чревния тракт: лошо храносмилане, подуване, газове, болки в корема. За разлика от мезим форте, продуктът е приготвен от растителна суровина и съдържа амилаза, липаза и протеаза, както и бромелаин, алфа-галактозидаза, лактаза. Приемът на ензимил подобрява храносмилането и неутрализира състояния с тежест и болки в корема. По описанието може да се допусне, че това е продукт за решаване на по-леки храносмилателни проблеми, но едва ли може да е сериозно средство при болести на панкреаса и траен дефицит на панкреатични ензими.

Дуспаталин

Принципът на действие на продукта дуспаталин е доста по-различен. Той е препоръчван при проблеми като болки в корема при чревни спазми, диария или запек, подуване и образуване на газове. Ефектът от приема на дуспаталин се дължи на активния компонент мебеверин. Това е антиспазмолитик, който въздейства върху чревния тракт, неутрализира спазмите им и предизвиква отпускане, разширяване и неутрализиране на  болката. Дуспаталин не упражнява влияние върху ензимния баланс. Обичайният прием е три пъти дневно по една таблетка 20 минути преди хранене.

Дуспаталин не може да се дава на бременни и кърмачки. Продуктът е предназначен за деца и подрастващи над 10 години и за възрастни.

Активен въглен

Активният въглен е детокс-класика: помага при хранителни отравяния, такива с пестициди, алкалоиди и тежки метали, при диспепсии. Неутрализира състояния с метеоризъм и подуване на корема, като поглъща компонентите с негативно въздействие и облекчава от напрегнатостта. При храносмилателни смущения, свързани с проблеми на панкреаса и състава на стомашния сок, съдейства за балансиране на функциите и възстановяване на нормалния ритъм.

Активният въглен може да е етапно средство, което да съдейства за премахване на последиците от болестни процеси в храносмилателната система, а дълготрайното регулиране на функциите й да бъде оставено за мезим форте.

Мнения и отзиви за мезим форте от форуми

Като цяло преобладават положителни мнения за ползата от мезим форте; задават се и въпроси за това дали мезим форте е по-доброто решение при всички обстоятелства с проблеми на храносмилането, или може да се използват заместители и аналози. Нормално е да обобщим, че вярното решение е да се търси консултация с лекар или фармацевт, тъй като форумите по принцип са място за потребителски мнения. Които също имат своето значение. Ето част от тях:

  • Sleart от puls.bg: “Здравейте,понеже след 1-месечен курс с мезим форте и цинарикс и пробиотици,несмляната храна,газове и спазми продължават,да се пробвам ли да пия креон 1 месец или ще привикна(вредно ли е?) Кой продукт е по ефикасен и добър?? Моля мнения?”
  • Д-р Цончев от puls.bg: “Мезим форте е добър. Другия не съм го използвал и … нямам мнение. Но първият е ОК.”
  • Godaiva от cosmopolitan.bg: “…майка ми е гастроентеролог- каза ми да пия Mezym Forte, помага ми но е досадно. Все пак се притеснявам дали няма да наруши естественото ми производство на хр. ензими, след като спра да ги пия…трябва да я питам, но не й вярвам честно казано защото нейното мнение е субективно спрямо мен и ще ми каже да не се занимавам с глупости и да си ги внушавам..”
  • Little evil от cosmopolitan.bg: “Лекарите се опитаха да ми пробутат обяснението, че си въобразявам, но на единия преглед така се бях подула, че ги уплаших..По принцип съм по-скоро слаба и изглеждах като бременна. Мезим Форте няма да ти навреди, наскоро рабрах, че продават няакви пробиотици по аптеките с лактобациликус булгарикус, които действали много добре на чревната флора-мисля да ги пробвам…”
  • Ahinora13 от bg-mamma.com: “Имам проблемен стомах, колит, гастрит и т.н На определени периоди след хранен получавам ужасно подуване, болки в корема, нередовно ходене до тоалетна. Преди време ми бяха изписали Креон, но вече ми идва доста скъпо и реших да си взема по-евтин еквивалент. Купих си Мезим форте, подуването вече го няма, ноооооо се появи ужасно разстройство. В упътването не прочетох, че може да има такъв ефект.”

Източници:

Първоначално публикувано на:30.11.2016 @ 18:24

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

За какво помага Прокомбо колко време може да се пие и как?

За какво помага Прокомбо. Мнения, цена на пробиотици

За какво помага Прокомбо колко време може да се пие и как? Мнения и цена …

2 Мнения

  1. Възможно ли е при прием на мезимфорте от тримесечно бебе то да спи повече от необходимото.Има ли такива странични реакции или просто бебето се е успокоило.

  2. Стоян Стоянов

    От къде да си купя Мезим форте 3500

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *