диклоневровит
Диклоневровит при дископатия, ишиас и възпаление на нерв

Диклоневровит: лекарството и как да го използваме

Какво се лекува с диклоневровит. Кога е вредно – противопоказания и странични ефекти. Лекарства с подобно действие

Диклоневровит е лекарство, търсено заради обезболяващия му ефект. Съдържа диклофенак натрий и витамини от В-групата; препоръчва се при болки от различно естество. Действа противовъзпалително.

Какво е диклоневровит?

Диклоневровит е обезболяващо от ненаркотичен тип, с активен компонент диклофенак натрий. Определяно е като нестероидно противовъзпалително средство. Ефектът на основната съставка се усилва от витамините В1 В6 и В12; те оптимизират въздействието на активната съставка и същевременно оздравяват проблемните нервни пътища. Препоръчва се при невралгии и неврити, при травми и хирургични интервенции и др.

Прилагането на медикамента при установени възпалителни процеси постига неутрализирането им; тушира се активността им и се намалява обемът на засегнатите тъкани. Действието на компонента диклофенак се изразява и в  овладяването на болката, свързана с противането на възпалителния процес.

диклоневровит
Диклоневровит може да е спасението ви от болки и възпаление

Паралелно с тези ефекти медикаментът постига и нормализиране на телесната температура, която в посочените ситуации обикновено е повишена. Накрая – прилагането на този медикамент намалява риска от образуване на тромби, тъй като има свойството да предотвратява слепването на тромбоцитите.

  • Каква е ролята на витамините, включени в този медикамент? Витамин В1 (тиамин) участва в обмяната на веществата; той е необходим за предаването на нервните импулси.
  • Витамин В6 (пиридоксин) осигурява нормалните функции на периферната и централната нервна система, тъй като участва в синтеза на невромедиаторите от типа на допамин, серотонин, норадреналин, адреналин, хистамин. Въпросните невромедиатори са изключително важни за протичането на всички процеси в нервната тъкан, включително за поддържането на емоционална стабилност, здрава психика и пр.
  • Витамин В12 (цианокобаламин) е важен за образуването на еритроцитите в костния мозък; участва в образуването на ДНК и белтъци, в обмена на аминокиселини, вглехидрати и мазнини. Влияе благотворно на централната нервна система, поддържа устойчивостта на клетъчните мембрани и стимулира обновяването им.

За какво се изписва?

Диклоневровит се препоръчва за симптоматично лечение при следните заболявания или състояния:

  1. Овладяване на болки при възпалителни процеси от неревматичен тип в различни органи – без стави;
  • При лечение на травми и в следоперативен период на терапия;
  • Период след стоматологични интервенции – вадене на зъб, почистване на гнойни джобове на венците;
  • Неинфекциозни гинекологични заболявания – аднексит, болки при цикъл;
  • Възпалителни заболявания на носоглътката и ушите: фарингит, тонзилит, синузит, отит и пр.
  1. Неутрализиране на болка и възпаление при възпалителни и дегенеративни заболявания на ставите и гръбнака:
  • Хроничен полиартрит;
  • Ревматичен артрит;
  • Ревматоиден артрит;
  • Анкилозиращ спондилит;
  • Остеоартроза, спондилоартроза;
  • Остър подагричен артрит.
  1. Овладяване на болка и възпаление при заболявания на нервната система:
  • Лумбаго;
  • Ишиас;
  • Шиен синдром.
  1. Ревматично заболяване на меки тъкани – на мускулна тъкан, съединителна и пр.

Дозировка

Диклоневровит трябва да се взема по време на хранене – капсулите се гълтат цели, без да се отварят или дъвчат, с чаша негазирана вода. Ако искаме да постигнем по-бърз ефект, можем да глътнем капсулата половин час преди хранене.

  • Вземат се 2-3 капсули дневно, разделени на 2-3 приема по една. Три е максимално допустимата дневна доза. Препоръките на българските фармацевти са този медикамент да се назначава само на пациенти над 18-годишна възраст. В чуждоезикови лекарствени сайтове възрастовата граница е 14 години, като за подрастващи дозата е 1-2 капсули дневно при максимум 2.

За пациенти над 65 години дозата се определя индивидуално – в зависимост от състоянието на черния дроб и бъбреците.

Медикаментът трябва да бъде назначен от лекар; той преценява каква е оптималната доза за конкретен пациент и колко дълго да се взема лекарството. Често лекуващият препоръчва в острата фаза на заболяването дневна доза от 3 капсули, а впоследствие за стабилизиране на резултата – една или две, като при това поддържащата терапия може да продължи няколко седмици.

Видове диклоневровит

Медикаментът е познат единствено под формата на твърди капсули. Някои източници споменават и инжекционна форма – разтвор в ампули, но на българския аптечен пазар липсва информация за разпространение на такъв продукт. Със сходно в известна степен действие е медикаментът диклофенак / диклофенак дуо; той има същата активна съставка, но без компонента В-витамини. При него са налични форми капсули, таблетки, гел и разтвор за инжекции.

Противопоказания и странични ефекти

Диклоневровит е противопоказан в следните случаи:

  • При бременност и кърмене;
  • За пациенти, които се на лечение с леводопа;
  • При чернодробна и/или бъбречна недостатъчност;
  • За пациенти на възраст под 18 (14?) години;
  • При бронхиална астма, полипи в носа, хронични заболявания на дихателната система;
  • За хора със сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето, артериална хипертензия, стенокардия;
  • При язва на стомаха или дванадесетопръстника, порфирия, язвен колит, болест на Крон, перфорация в храносмилателния тракт;
  • Не се прилага при свръхчувствителност и индивидуална непоносимост; при сенна хрема, при заболявания от алергичен тип; при т.н. “аспиринова триада” (непоносимост към аспирин и нестероидни противовъзпалителни + бронхиална астма + полипи в носа);
  • При хеморагична диатеза, стомашно-чревни кръвоизливи, нарушено кръвотворене, тромбоемболия, еритроцитоза, патологии на церебралното или периферното кръвообращение.
диклоневровит
Лекуващият преценява дали това е подходящият медикамент и как да се взема
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Нека да видим как се понася медикаментът от потребителите. В повечето случаи той изпълнява нормално “задачите”, заради които го вземат, но все пак има данни и за проява на странични ефекти. Ето за какво става дума:

Странични ефекти, засягащи дихателната система: бронхоспазъм, оток на гърлото, кашлица, пневмония;

Нервна система: главоболие, вялост, сънливост;

Дайте мнение и Вие тук!

Отделителна система: в редки случаи – хематурия, нефротичен синдром, олигурия, остра бъбречна недостатъчност;

Храносмилателна система: болки в стомаха, пресъхване на устата, диария, гадене, понякога – повръщане, обостряне на хронични заболявания на тракта, образуване на ерозии по лигавиците на стомаха и червата, стоматити, увеличение на черния дроб и нарушаване на функциите му;

Сензорни нарушения: шум в ушите, в редки случаи – нарушения или необратима загуба на слуха; зрителни затруднения, понякога – нарушения на вкусовите усещания;

  • Описвани са случаи, при които след прием на медикамента пациентът се оплаква от силна болка в гръдната област – диагностицирани са екстрасистоли, инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност;
  • По-често е съобщавано за кожни реакции – сърбеж и обриви, както и уртикарии, косопад, екземи, токсичен дерматит, повишена фоточувствителност на кожата;
  • Има регистрирани и редки случаи на бързи алергични реакции – до анафилактичен шок.
  • По време на лечението с този медикамент не бива да се изпълняват дейности, които изискват прецизно внимание и бърза реакция. Не се препоръчва шофиране и работа с тежки машини.

Аналози и заместители

Има медикаменти, които при необходимост и по различни причини могат да бъдат предпочетени пред диклоневровит, за лечение на описаните патологии.

Мидокалм

Мидокалм е медикамент, въздействащ върху централната нервна система – използва се при болезнени спазми, повишен мускулен тонус, болки при нарушено кръвообращение в крайниците.

диклоневровитМедикаментът е с активна съставка толперизон хидрохлорид. Таблетките мидокалм най-често се вземат три пъти дневно – по една. Поглъщат се цели, след хранене, с вода. Не се прилагат при бременност и кърмене; противопоказани при миастения гравис. Медикаментът се дава и на деца – но само под лекарски контрол и в съобразени с възрастта дози.

Лекарството има и форте-вариант, при който приемът е от една до три таблетки дневно, според лекарското назначение.

Волтарен

диклоневровитМедикамент с противовъзпалително и обезболяващо действие; познатите форми са таблетки от 25 или 50 мг, ретард; супозитории от 50 и 100 мг; емулгел и форте гел. Активната съставка е диклофенак натрий – също както при диклоневровит. Разнообразието от форми позволява локално външно приложение, коет може да се съчетава с приема на таблетки за по-изразен ефект. Супозиториите спестяват стомашните раздразнения, присъщи на нестероидните противовъзпалителни средства за перорален прием.

Диклофенак

диклоневровитТози базов медикамент е с активна съставка диклофенак натрий; прилага се аналогично на диклоневровит. Трябва да отбележим, че и при него липсват витамините от В-групата; затова пък освен формите за перорален прием и локално външно приложение, може да се използва инжекционна форма.

Ампулите диклофенак са вариант за бързо постигане на обезболяващ и противовъзпалителен ефект; подходящи са и в случаите, когато по някаква причина пациентът не е в състояние да приема таблетки или капсули. Течната форма се инжектира мускулно или с разреждане се вкарва чрез венозна инфузия – само при хоспитализация.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

диклофенак

Диклофенак и Дуо – хапчето, което убива болката

Как действа. При болки в кръста. При дискова херния. При мигрена. При болест на Бехтерев. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *