диклоневровит
Диклоневровит при дископатия, ишиас и възпаление на нерв

Диклоневровит: лекарството и как да го използваме

Какво се лекува с диклоневровит. Кога е вредно – противопоказания и странични ефекти. Лекарства с подобно действие

Диклоневровит е лекарство, търсено заради обезболяващия му ефект. Съдържа диклофенак натрий и витамини от В-групата; препоръчва се при болки от различно естество. Действа противовъзпалително.

Какво е диклоневровит?

Диклоневровит е обезболяващо от ненаркотичен тип, с активен компонент диклофенак натрий. Определяно е като нестероидно противовъзпалително средство. Ефектът на основната съставка се усилва от витамините В1 В6 и В12; те оптимизират въздействието на активната съставка и същевременно оздравяват проблемните нервни пътища. Препоръчва се при невралгии и неврити, при травми и хирургични интервенции и др.

Прилагането на медикамента при установени възпалителни процеси постига неутрализирането им; тушира се активността им и се намалява обемът на засегнатите тъкани. Действието на компонента диклофенак се изразява и в  овладяването на болката, свързана с противането на възпалителния процес.

диклоневровит
Диклоневровит може да е спасението ви от болки и възпаление

Паралелно с тези ефекти медикаментът постига и нормализиране на телесната температура, която в посочените ситуации обикновено е повишена. Накрая – прилагането на този медикамент намалява риска от образуване на тромби, тъй като има свойството да предотвратява слепването на тромбоцитите.

 • Каква е ролята на витамините, включени в този медикамент? Витамин В1 (тиамин) участва в обмяната на веществата; той е необходим за предаването на нервните импулси.
 • Витамин В6 (пиридоксин) осигурява нормалните функции на периферната и централната нервна система, тъй като участва в синтеза на невромедиаторите от типа на допамин, серотонин, норадреналин, адреналин, хистамин. Въпросните невромедиатори са изключително важни за протичането на всички процеси в нервната тъкан, включително за поддържането на емоционална стабилност, здрава психика и пр.
 • Витамин В12 (цианокобаламин) е важен за образуването на еритроцитите в костния мозък; участва в образуването на ДНК и белтъци, в обмена на аминокиселини, вглехидрати и мазнини. Влияе благотворно на централната нервна система, поддържа устойчивостта на клетъчните мембрани и стимулира обновяването им.

За какво се изписва?

Диклоневровит се препоръчва за симптоматично лечение при следните заболявания или състояния:

 1. Овладяване на болки при възпалителни процеси от неревматичен тип в различни органи – без стави;
 • При лечение на травми и в следоперативен период на терапия;
 • Период след стоматологични интервенции – вадене на зъб, почистване на гнойни джобове на венците;
 • Неинфекциозни гинекологични заболявания – аднексит, болки при цикъл;
 • Възпалителни заболявания на носоглътката и ушите: фарингит, тонзилит, синузит, отит и пр.
 1. Неутрализиране на болка и възпаление при възпалителни и дегенеративни заболявания на ставите и гръбнака:
 • Хроничен полиартрит;
 • Ревматичен артрит;
 • Ревматоиден артрит;
 • Анкилозиращ спондилит;
 • Остеоартроза, спондилоартроза;
 • Остър подагричен артрит.
 1. Овладяване на болка и възпаление при заболявания на нервната система:
 • Лумбаго;
 • Ишиас;
 • Шиен синдром.
 1. Ревматично заболяване на меки тъкани – на мускулна тъкан, съединителна и пр.

Дозировка

Диклоневровит трябва да се взема по време на хранене – капсулите се гълтат цели, без да се отварят или дъвчат, с чаша негазирана вода. Ако искаме да постигнем по-бърз ефект, можем да глътнем капсулата половин час преди хранене.

 • Вземат се 2-3 капсули дневно, разделени на 2-3 приема по една. Три е максимално допустимата дневна доза. Препоръките на българските фармацевти са този медикамент да се назначава само на пациенти над 18-годишна възраст. В чуждоезикови лекарствени сайтове възрастовата граница е 14 години, като за подрастващи дозата е 1-2 капсули дневно при максимум 2.

За пациенти над 65 години дозата се определя индивидуално – в зависимост от състоянието на черния дроб и бъбреците.

Медикаментът трябва да бъде назначен от лекар; той преценява каква е оптималната доза за конкретен пациент и колко дълго да се взема лекарството. Често лекуващият препоръчва в острата фаза на заболяването дневна доза от 3 капсули, а впоследствие за стабилизиране на резултата – една или две, като при това поддържащата терапия може да продължи няколко седмици.

Видове диклоневровит

Медикаментът е познат единствено под формата на твърди капсули. Някои източници споменават и инжекционна форма – разтвор в ампули, но на българския аптечен пазар липсва информация за разпространение на такъв продукт. Със сходно в известна степен действие е медикаментът диклофенак / диклофенак дуо; той има същата активна съставка, но без компонента В-витамини. При него са налични форми капсули, таблетки, гел и разтвор за инжекции.

Противопоказания и странични ефекти

Диклоневровит е противопоказан в следните случаи:

 • При бременност и кърмене;
 • За пациенти, които се на лечение с леводопа;
 • При чернодробна и/или бъбречна недостатъчност;
 • За пациенти на възраст под 18 (14?) години;
 • При бронхиална астма, полипи в носа, хронични заболявания на дихателната система;
 • За хора със сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето, артериална хипертензия, стенокардия;
 • При язва на стомаха или дванадесетопръстника, порфирия, язвен колит, болест на Крон, перфорация в храносмилателния тракт;
 • Не се прилага при свръхчувствителност и индивидуална непоносимост; при сенна хрема, при заболявания от алергичен тип; при т.н. “аспиринова триада” (непоносимост към аспирин и нестероидни противовъзпалителни + бронхиална астма + полипи в носа);
 • При хеморагична диатеза, стомашно-чревни кръвоизливи, нарушено кръвотворене, тромбоемболия, еритроцитоза, патологии на церебралното или периферното кръвообращение.
диклоневровит
Лекуващият преценява дали това е подходящият медикамент и как да се взема
Демир бозан билки за бъбреци

Нека да видим как се понася медикаментът от потребителите. В повечето случаи той изпълнява нормално “задачите”, заради които го вземат, но все пак има данни и за проява на странични ефекти. Ето за какво става дума:

Странични ефекти, засягащи дихателната система: бронхоспазъм, оток на гърлото, кашлица, пневмония;

Нервна система: главоболие, вялост, сънливост;

Дайте мнение и Вие тук!

Отделителна система: в редки случаи – хематурия, нефротичен синдром, олигурия, остра бъбречна недостатъчност;

Храносмилателна система: болки в стомаха, пресъхване на устата, диария, гадене, понякога – повръщане, обостряне на хронични заболявания на тракта, образуване на ерозии по лигавиците на стомаха и червата, стоматити, увеличение на черния дроб и нарушаване на функциите му;

Сензорни нарушения: шум в ушите, в редки случаи – нарушения или необратима загуба на слуха; зрителни затруднения, понякога – нарушения на вкусовите усещания;

 • Описвани са случаи, при които след прием на медикамента пациентът се оплаква от силна болка в гръдната област – диагностицирани са екстрасистоли, инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност;
 • По-често е съобщавано за кожни реакции – сърбеж и обриви, както и уртикарии, косопад, екземи, токсичен дерматит, повишена фоточувствителност на кожата;
 • Има регистрирани и редки случаи на бързи алергични реакции – до анафилактичен шок.
 • По време на лечението с този медикамент не бива да се изпълняват дейности, които изискват прецизно внимание и бърза реакция. Не се препоръчва шофиране и работа с тежки машини.

Аналози и заместители

Има медикаменти, които при необходимост и по различни причини могат да бъдат предпочетени пред диклоневровит, за лечение на описаните патологии.

Мидокалм

Мидокалм е медикамент, въздействащ върху централната нервна система – използва се при болезнени спазми, повишен мускулен тонус, болки при нарушено кръвообращение в крайниците.

диклоневровитМедикаментът е с активна съставка толперизон хидрохлорид. Таблетките мидокалм най-често се вземат три пъти дневно – по една. Поглъщат се цели, след хранене, с вода. Не се прилагат при бременност и кърмене; противопоказани при миастения гравис. Медикаментът се дава и на деца – но само под лекарски контрол и в съобразени с възрастта дози.

Лекарството има и форте-вариант, при който приемът е от една до три таблетки дневно, според лекарското назначение.

Волтарен

диклоневровитМедикамент с противовъзпалително и обезболяващо действие; познатите форми са таблетки от 25 или 50 мг, ретард; супозитории от 50 и 100 мг; емулгел и форте гел. Активната съставка е диклофенак натрий – също както при диклоневровит. Разнообразието от форми позволява локално външно приложение, коет може да се съчетава с приема на таблетки за по-изразен ефект. Супозиториите спестяват стомашните раздразнения, присъщи на нестероидните противовъзпалителни средства за перорален прием.

Диклофенак

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

диклоневровитТози базов медикамент е с активна съставка диклофенак натрий; прилага се аналогично на диклоневровит. Трябва да отбележим, че и при него липсват витамините от В-групата; затова пък освен формите за перорален прием и локално външно приложение, може да се използва инжекционна форма.

Ампулите диклофенак са вариант за бързо постигане на обезболяващ и противовъзпалителен ефект; подходящи са и в случаите, когато по някаква причина пациентът не е в състояние да приема таблетки или капсули. Течната форма се инжектира мускулно или с разреждане се вкарва чрез венозна инфузия – само при хоспитализация.

Източници:

мнения, отзиви, коментари, форум

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Ето в кои случаи да се спасяваме с волтарен!

Топ 10 ползи от волтарен. Артрит. Болки в гърба. При болки в кръста. При дископатия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!