Лечение на липом с Ихтиол. Предназначение и приложение.
Ихтиол маз, цена и мнения. Лечение на липом с ихтиол. Лепенки. Заместители. За цирей и за срамните устни.

Лечение на липом с ихтиол. Цирей, гной и подкожни пъпки

Ихтиол или Йодасепт за подкожни пъпки? Как се ползва Ихтамол балсам. Ихтиол маз, цена и мнения. Лечение на липом с ихтиол. Лепенки. Заместители. За цирей и за срамните устни.

Повечето възрастни хора са наясно какво приложение може да има мазилото ихтиол: той е универсален лек при кожни възпаления и различни гнойни обриви и пъпки.

Ихтиол е лекарствено средство за локално външно приложение под формата на течност или унгвент, маз. Има неприятен вид – тъмна течност, катран, добиван от минерални шисти. Прилага се и като мехлем, маз. Антисептичното му действие спасява кожата от повърхностни или по-дълбоки болестни състояния, свързани с гнойни процеси (framar.bg). Съдържа сулфокиселини и органично свързана сяра.

Ichthyolum за лице: акне, други пъпки

Дерматолозите препоръчват третиране на гнойни пъпки, акне, обриви по лицето с ихтиолова маз. Според мнението на специалистите редовното намазване спестява опасното изстискване или пробиване, за да изтече събраната гной. При механичните въздействия има опасност да се пренесе гнойна зараза в кръвта, а със сигурност възпалителната точка остава незасегната и след време проблемът възниква отново. Третирането с ихтиол под формата на маз или мехлем за лице е безопасен начин за изчистване на неприятните пъпки и обриви; сярата изтегля и стяга гнойта и ако пъпката е била дълбока, след време се отлющва коричка и под нея остава здрава нова кожа. Ако обривът е още в начална фаза, процедурата с ихтиол може да го стегне и гнойният процес да бъде блокиран (medical-enc,ru). Още ТУК: За лечението с ихтиол на гнойни пъпки и др. Заместители: Йодасепт, Ихтамол и пр.

При цирей (фурункул) или абсцес

Напразно ефективният ихтиол в последно време е изместен от нови продукти, които винаги имат повече странични ефекти от познатия медикамент с антисептично и противовъзпалително действие. Известно е, че той има способността да “тегли” гной и при адекватна терапия успешно лекува неприятни циреи (фурункули). Мястото с фурункул се намазва 1-2 пъти дневно и се покрива с марлена превръзка, докато образуванието “узрее” и се пробие. Обработката с изхиол продължава, докато получената раничка напълно се изчисти и покаже белези на зарастване.

ихтиол
Има и ихтиол под формата на маз

По същия начин се процедира и при кожни абсцеси от различно естество (lechitel.net). Терапията с ихтиол неутрализира възпалителния процес и обезболява, като в същото време предпазва уязвимото място от вторична бактериална или гъбична инфекция. Доказано е, че благодарение на терапията с ихтиол по-бързо се развива и регенерацията на поразените тъкани. Още ТУК:

Цирей на дупето, триъгълника и др. Лечение, изстискване

Йонофореза

Една от възможностите за лечение на акне е йонофорезата с ихтиол. Използват се специални разтвори, които в домашни условия могат да се прилагат като лосиони, но ефектът е по-слаб. В козметично студио терапията се провежда със специална апаратура, а лицето се подготвя предварително за дълбоко почистване с щадящи манипулации (promograd.bg). Включването на ихтиол в комплексната терапия гарантира неутрализиране на себума, извличане на потенциалните болестотворни компоненти от порите и овладяване на възпалителните огнища при кожа с акне.

При кокоши трън

Кокошият трън е страшна напаст, всякакви цярове се предлагат за унищожаването му, но в крайна сметка той отново се появява. Твърди сие, че мазането с ихтиол гарантира окончателно да го изтръгнеш от плътта си. Това е една от рецептите, гранична между народна и академична медицина: мястото с кокоши трън се накисва, омекналите пластове от тръна се изрязват, а прясната зона от кожното образувание се намазва с ихтиол и се лепва марля. На другата вечер пак, докато се стигне до корена му. Още ТУК:

Лечение на кокоши трън с лепенки, билки и 15+ други начини

При обърнат косъм

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Неприятният обърнат косъм обикновено се появява след епилация или бръснене. Наистина е неприятно, болезнено и неестетично. Често се образуват гнойни подутини, дори се налага да се намесва медицинско лице. По-добре е ако забележите такъв проблем, още в ранната му фаза да се доверите на вълшебния ихтиол. Трябва да се маже мястото с обърнат косъм всяка вечер и да се покрива с лепенка. Ихтиолът ще успокои възпалението и ще обере гнойта, ако вече се е събрала. При изтеглянето й е важно да се изчисти проблемният косъм, защото неприятното възпаление може да се повтори (lechitel.net).

Компрес

ихтиол
С ихтиол тези проблеми се забравят

Добре е при локални възпаления, зачервена плът около нокът, враснал нокът и пр. да се пробва лечение с ихтиол. Правят се компреси за през цялата нощ и обикновено възпаленията утихват, а ако има гной – постепенно се изтегля (hera.bg).

Лепенки

На същия принцип действат лепенките с ихтиол. В зависимост от разположението на проблемното място се поставя малка марля с ихтиол и се прикрепва, за да може медикаментът да действа и през деня.

При бартолинит

Бартолинит е възпаление на т.н. Бартолинови жлези. Те се намират в женската интимна зона, симетрично разположени в гънките зад срамните устни. При възпалителни процеси се подуват и стават болезнени; възпалението е именно въпросният бартолинит, причиняван от болестотворни микроби. В някои случаи възпалението е резултат от полово предавана инфекция (lechenie.bg). Лечението е антибиотично, паралелно с оралния прием на АБ се препоръчват и компреси с ихтиол.

Върху рана

Продуктите с ихтиол, включително унгвент/маз с различна концентрация на активния компонент, успешно лекуват рани. Действат ефективно и при дълбоки наранявания, но трябва да се избягват при инфектирани рани от изгаряния.

Нанесен върху почистената предварително рана, коментираният ихтиол прониква бързо в пластовете на кожата и тъканите под нея; блокира инфекцията благодарение на антисептичнте си свойства, ограничава възпалителния процес и неутрализира болката. Гнойната секреция се редуцира, раната се изчиства и се ускоряват процесите на регенерация (framar.bg). Усложнените наранявания трябва да бъдат обработвани и третирани с превръзки ихтиол от медицинско лице, както и раните от хирургични интервенции.

В ухото

Понякога досадният фурункул или абсцес се развива в ухото, боли ужасно и създава ред усложнения. Първото условие за успешно справяне с проблема е в никакъв случай да не човъркаме, боцкаме и изстискваме, особено ако забележим секреция от ушния канал. Задължително е да идем при специалист! Обикновено той преценява какво да се направи, като в някои случаи сам предприема енцизия, т.е. обработка със скалпел, но в повечето случаи се препоръчва намазване с ихтиол и обработка с антибактериални мазила (medik.bg).

При гъбички

Няма две мнения – заразяването с гъбички вгорчава живота, независимо къде са се заселили, по кожата или по ноктите. Лекарственият пазар предлага множество различни продукти в удобна форма, с чиято да се решат тези упорити проблеми. Наред с новите продукти сами ще научите, че се препоръчват и изпитани методи като обработката с ихтиол. Препоръчва се, разбира се, и лазерна терапия, но т не е по джоба на всеки – а микозите не правят разлика между богат и беден.

Третирането на заразената кожа/нокът с ихтиол не е скъп метод в никакъв случай. При всеки фунгицид, т.е. противогъбичен препарат, специалистите препоръчват търпение и продължително прилагане. Същото важи и за терапията с ихтиол, ако сте я избрали. Проблемното място се обработва всяка вечер в продължение на седмици, а понякога и на месеци. И нещо много важно: не бива да спирате при първите положителни белези на оздравяването. Препоръката на специалистите е терапията да продължи поне две седмици- месец след като сте преценили, че сте се справили с вашите гъбички! (art-medica.eu).

Дайте мнение и Вие тук!

При хемороиди

Мазилата с ихтиол имат антисептично и “стягащо” действие, затова се очаква, че може да облекчат възпалените външни хемороиди (zdravbadi.com). Все пак не бива да се правят самодейни опити, а да се поиска мнението на специалист дали терапия с ихтиол е най-доброто решение за даден конкретен пациент. Обърнете внимание и върху това, че има унгвенти с различна концентрация – 10%, 50%. Трябва да сте наясно какво точно може да се използва във вашия случай, дали маз или течната форма.

При херпес

Препоръчвана е и терапията на херпес симплекс с ихтиол; за предпочитане с по-ниска концентрация, както и при акне (teenproblem.net). Възможно е прилагането на маз с висока концентрация да провокира болка и зачервяване, тогава терапията трябва да се прекрати.

При обработка с ихтиол на херпес, херпес на устната или в носа в никакъв случай не бива да се пукат мехурчетата!

При липом

Авторитети от ранга на Петър Дънов са коментирали, че лечението на липом е оперативно, а всички усилия на народната медицина са насочени към укрепването на имунната система и балансиране на метаболизма (dunov-knigi.com). Все пак се коментират различни терапии с билки, сода и/или пчелен мед за “стопяване” на мастно топче или липом. Коментира се и това, че е възможно липом да се лекува с помощта на компреси с ихтиол или с намазване на проблемното място с ихтиол маз. Спорно е дали това може да бъде универсална терапия, но при малък липом не пречи човек да опита – със сигурност няма да навреди. Още ТУК:

Липом: неприятните игри на мастната тъкан

Ихтиолов вазелин (балсам)

Ихтиоловият вазелин (Купро 8%) е квалифициран като козметичен продукт; има ниско съдържание на ихтиол и високо – на бял медицински вазелин (kupro.bg). Препоръчва се за проблемна и възпалена кожа (на лицето)л Ниската концентрация на активния компонент ихтиол предотвратява риска от зачервяване и сърбеж, нещо, което може да се случи при интензивната маз с 50% ихтиол.

Крем, унгвент

Лекарствените форми за мазане са обикновено под формата на маз/унгвент или вазелин. Кремообразният вариант е посочен като крем маска за почистване на лицето (medeos.com). При този вариант има съчетаване на ихтиол с каолин – бяла глина, като се очаква комбинираното въздействие на двата компонента да подсуши и почисти омазнената кожа и да регулира мастната секреция, да неутрализира възпалените точки.

мнения, отзиви, коментари, форум

Цена

Освен ефективен продукт, коментираният ихтиол е и съвсем достъпен, евтин. Тубичка 50-процентова маз с ихтиол от 18 г струва средно 4 лв Приблизително толкова е и цената на 15 г десетпроцентовото мазило (framar.bg).

Свещи

Съществуват супозитории с комбинация от билкови компоненти и ихтиол, които се използват при гинекологични проблеми и за лечение на простатит. Прилагането на такива супозитории или свещи става само по лекарско предписание. Оценява се като ефективно, след като въпросните супозитории с ихтиол действат противовъзпалително и болкоуспокояващо (gemorroiv1.ru).

Аналог: Йодасепт

ихтиол
Ихтиол спасява от акне и циреи

Продукт с подобно на ихтиол действие е йодасепт – четност или маз с активен компонент йодно съединение. Действа антисептично, противовъзпалително, съдейства за изчистване на гнойни рани и регенерация на засегнати тъкани (framar.bg). Може да се прилага продължително време без опасност от привикване. Не се използва при свръхчувствителност към йод. Още ТУК:

Йод, йодна тинктура, включително и за пиене: всички възможни приложения!

При бременност

Принципно при бременност всеки медикамент следва да се прилага с повишено внимание. За ихтиол се казва, че няма данни за негативно въздействие при двете потребителски групи (bg-mamma.com).

Действащо вещество ихтамол (Ichthammol)

Ихтамол в доста специализирани публикации се цитира като синоним на ихтиол; касае се за една и съща активна съставка, получавана от органични (рибни) вкаменелости (gpnews.bg). Независимо какво ще откриете в аптеката – ихтиол или ихтамол, ще подейства по един и същи начин; внимавайте единствено за концентрацията на активния компонент, тъй като по-силният продукт може да причини сърбеж и зачервяване.

Ихтиол и цинк

Комбинацията от ихтиол и цинк обединява действието на двата компонента в шампоана “Медикет Иктамо” (framar.bg). Съставката ихтиол осигурява антисептично въздействие, действа противовъзпалително върху раздразнения скалп и обезболява. Подпомага регенерацията на кожата. Цинковият компонент ограничава и блокира действието на гъбичките, причиняващи дразнения и пърхот.

С прополис

Съчетанието е познато от продукта за локално външно приложение “Ихтигал”. Той съдържа ихтиол и прополис, като пчелният продукт усилва антисептичното и противовъзпалително действие на познатия ихтиол. Мазилото е с балансиран състав, предназначено за третиране на раздразнена кожа, върши работа при обриви, фурункули, при възпаления около мастните жлези, псориазис, лющене на кожата, екземи (aptekar.bg).

Противопоказания

Продуктите с ихтиол, ихтамол не се използват при инфектирани дълбоки рани от изгаряния, при усложнени екземи, при наранявания с обилно изтичащи секрети. Не бива да се комбинират с лекарствени средства, съдържащи амоняк, соли на тежки метали, гликозиди, алкалоиди и съдържащи йодни соли (framar.bg).

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какво означава еднократно повръщане при дете?

Еднократно повръщане при дете. Повръщане при деца вечер. Защо жълта течност?

Какво означава еднократно повръщане при дете? На какво се дължи повръщане при деца вечер? Ако …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *