Лечение на липом с Ихтиол. Предназначение и приложение.
Ихтиол маз, цена и мнения. Лечение на липом с ихтиол. Лепенки. Заместители. За цирей и за срамните устни.

Лечение на липом с ихтиол. Цирей, гной и подкожни пъпки

Ихтиол или Йодасепт за подкожни пъпки? Как се ползва Ихтамол балсам. Ихтиол маз, цена и мнения. Лечение на липом с ихтиол. Лепенки. Заместители. За цирей и за срамните устни.

Повечето възрастни хора са наясно какво приложение може да има мазилото ихтиол: той е универсален лек при кожни възпаления и различни гнойни обриви и пъпки.

Ихтиол е лекарствено средство за локално външно приложение под формата на течност или унгвент, маз. Има неприятен вид – тъмна течност, катран, добиван от минерални шисти. Прилага се и като мехлем, маз. Антисептичното му действие спасява кожата от повърхностни или по-дълбоки болестни състояния, свързани с гнойни процеси (framar.bg). Съдържа сулфокиселини и органично свързана сяра.

Ichthyolum за лице: акне, други пъпки

Дерматолозите препоръчват третиране на гнойни пъпки, акне, обриви по лицето с ихтиолова маз. Според мнението на специалистите редовното намазване спестява опасното изстискване или пробиване, за да изтече събраната гной. При механичните въздействия има опасност да се пренесе гнойна зараза в кръвта, а със сигурност възпалителната точка остава незасегната и след време проблемът възниква отново. Третирането с ихтиол под формата на маз или мехлем за лице е безопасен начин за изчистване на неприятните пъпки и обриви; сярата изтегля и стяга гнойта и ако пъпката е била дълбока, след време се отлющва коричка и под нея остава здрава нова кожа. Ако обривът е още в начална фаза, процедурата с ихтиол може да го стегне и гнойният процес да бъде блокиран (medical-enc,ru). Още ТУК: За лечението с ихтиол на гнойни пъпки и др. Заместители: Йодасепт, Ихтамол и пр.

При цирей (фурункул) или абсцес

Напразно ефективният ихтиол в последно време е изместен от нови продукти, които винаги имат повече странични ефекти от познатия медикамент с антисептично и противовъзпалително действие. Известно е, че той има способността да “тегли” гной и при адекватна терапия успешно лекува неприятни циреи (фурункули). Мястото с фурункул се намазва 1-2 пъти дневно и се покрива с марлена превръзка, докато образуванието “узрее” и се пробие. Обработката с изхиол продължава, докато получената раничка напълно се изчисти и покаже белези на зарастване.

ихтиол
Има и ихтиол под формата на маз

По същия начин се процедира и при кожни абсцеси от различно естество (lechitel.net). Терапията с ихтиол неутрализира възпалителния процес и обезболява, като в същото време предпазва уязвимото място от вторична бактериална или гъбична инфекция. Доказано е, че благодарение на терапията с ихтиол по-бързо се развива и регенерацията на поразените тъкани. Още ТУК:

Цирей на дупето, триъгълника и др. Лечение, изстискване

Йонофореза

Една от възможностите за лечение на акне е йонофорезата с ихтиол. Използват се специални разтвори, които в домашни условия могат да се прилагат като лосиони, но ефектът е по-слаб. В козметично студио терапията се провежда със специална апаратура, а лицето се подготвя предварително за дълбоко почистване с щадящи манипулации (promograd.bg). Включването на ихтиол в комплексната терапия гарантира неутрализиране на себума, извличане на потенциалните болестотворни компоненти от порите и овладяване на възпалителните огнища при кожа с акне.

При кокоши трън

Кокошият трън е страшна напаст, всякакви цярове се предлагат за унищожаването му, но в крайна сметка той отново се появява. Твърди сие, че мазането с ихтиол гарантира окончателно да го изтръгнеш от плътта си. Това е една от рецептите, гранична между народна и академична медицина: мястото с кокоши трън се накисва, омекналите пластове от тръна се изрязват, а прясната зона от кожното образувание се намазва с ихтиол и се лепва марля. На другата вечер пак, докато се стигне до корена му. Още ТУК:

Лечение на кокоши трън с лепенки, билки и 15+ други начини

При обърнат косъм

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Неприятният обърнат косъм обикновено се появява след епилация или бръснене. Наистина е неприятно, болезнено и неестетично. Често се образуват гнойни подутини, дори се налага да се намесва медицинско лице. По-добре е ако забележите такъв проблем, още в ранната му фаза да се доверите на вълшебния ихтиол. Трябва да се маже мястото с обърнат косъм всяка вечер и да се покрива с лепенка. Ихтиолът ще успокои възпалението и ще обере гнойта, ако вече се е събрала. При изтеглянето й е важно да се изчисти проблемният косъм, защото неприятното възпаление може да се повтори (lechitel.net).

Компрес

ихтиол
С ихтиол тези проблеми се забравят

Добре е при локални възпаления, зачервена плът около нокът, враснал нокът и пр. да се пробва лечение с ихтиол. Правят се компреси за през цялата нощ и обикновено възпаленията утихват, а ако има гной – постепенно се изтегля (hera.bg).

Лепенки

На същия принцип действат лепенките с ихтиол. В зависимост от разположението на проблемното място се поставя малка марля с ихтиол и се прикрепва, за да може медикаментът да действа и през деня.

При бартолинит

Бартолинит е възпаление на т.н. Бартолинови жлези. Те се намират в женската интимна зона, симетрично разположени в гънките зад срамните устни. При възпалителни процеси се подуват и стават болезнени; възпалението е именно въпросният бартолинит, причиняван от болестотворни микроби. В някои случаи възпалението е резултат от полово предавана инфекция (lechenie.bg). Лечението е антибиотично, паралелно с оралния прием на АБ се препоръчват и компреси с ихтиол.

Върху рана

Продуктите с ихтиол, включително унгвент/маз с различна концентрация на активния компонент, успешно лекуват рани. Действат ефективно и при дълбоки наранявания, но трябва да се избягват при инфектирани рани от изгаряния.

Нанесен върху почистената предварително рана, коментираният ихтиол прониква бързо в пластовете на кожата и тъканите под нея; блокира инфекцията благодарение на антисептичнте си свойства, ограничава възпалителния процес и неутрализира болката. Гнойната секреция се редуцира, раната се изчиства и се ускоряват процесите на регенерация (framar.bg). Усложнените наранявания трябва да бъдат обработвани и третирани с превръзки ихтиол от медицинско лице, както и раните от хирургични интервенции.

В ухото

Понякога досадният фурункул или абсцес се развива в ухото, боли ужасно и създава ред усложнения. Първото условие за успешно справяне с проблема е в никакъв случай да не човъркаме, боцкаме и изстискваме, особено ако забележим секреция от ушния канал. Задължително е да идем при специалист! Обикновено той преценява какво да се направи, като в някои случаи сам предприема енцизия, т.е. обработка със скалпел, но в повечето случаи се препоръчва намазване с ихтиол и обработка с антибактериални мазила (medik.bg).

При гъбички

Няма две мнения – заразяването с гъбички вгорчава живота, независимо къде са се заселили, по кожата или по ноктите. Лекарственият пазар предлага множество различни продукти в удобна форма, с чиято да се решат тези упорити проблеми. Наред с новите продукти сами ще научите, че се препоръчват и изпитани методи като обработката с ихтиол. Препоръчва се, разбира се, и лазерна терапия, но т не е по джоба на всеки – а микозите не правят разлика между богат и беден.

Третирането на заразената кожа/нокът с ихтиол не е скъп метод в никакъв случай. При всеки фунгицид, т.е. противогъбичен препарат, специалистите препоръчват търпение и продължително прилагане. Същото важи и за терапията с ихтиол, ако сте я избрали. Проблемното място се обработва всяка вечер в продължение на седмици, а понякога и на месеци. И нещо много важно: не бива да спирате при първите положителни белези на оздравяването. Препоръката на специалистите е терапията да продължи поне две седмици- месец след като сте преценили, че сте се справили с вашите гъбички! (art-medica.eu).

Дайте мнение и Вие тук!

При хемороиди

Мазилата с ихтиол имат антисептично и “стягащо” действие, затова се очаква, че може да облекчат възпалените външни хемороиди (zdravbadi.com). Все пак не бива да се правят самодейни опити, а да се поиска мнението на специалист дали терапия с ихтиол е най-доброто решение за даден конкретен пациент. Обърнете внимание и върху това, че има унгвенти с различна концентрация – 10%, 50%. Трябва да сте наясно какво точно може да се използва във вашия случай, дали маз или течната форма.

При херпес

Препоръчвана е и терапията на херпес симплекс с ихтиол; за предпочитане с по-ниска концентрация, както и при акне (teenproblem.net). Възможно е прилагането на маз с висока концентрация да провокира болка и зачервяване, тогава терапията трябва да се прекрати.

При обработка с ихтиол на херпес, херпес на устната или в носа в никакъв случай не бива да се пукат мехурчетата!

При липом

Авторитети от ранга на Петър Дънов са коментирали, че лечението на липом е оперативно, а всички усилия на народната медицина са насочени към укрепването на имунната система и балансиране на метаболизма (dunov-knigi.com). Все пак се коментират различни терапии с билки, сода и/или пчелен мед за “стопяване” на мастно топче или липом. Коментира се и това, че е възможно липом да се лекува с помощта на компреси с ихтиол или с намазване на проблемното място с ихтиол маз. Спорно е дали това може да бъде универсална терапия, но при малък липом не пречи човек да опита – със сигурност няма да навреди. Още ТУК:

Липом: неприятните игри на мастната тъкан

Ихтиолов вазелин (балсам)

Ихтиоловият вазелин (Купро 8%) е квалифициран като козметичен продукт; има ниско съдържание на ихтиол и високо – на бял медицински вазелин (kupro.bg). Препоръчва се за проблемна и възпалена кожа (на лицето)л Ниската концентрация на активния компонент ихтиол предотвратява риска от зачервяване и сърбеж, нещо, което може да се случи при интензивната маз с 50% ихтиол.

Крем, унгвент

Лекарствените форми за мазане са обикновено под формата на маз/унгвент или вазелин. Кремообразният вариант е посочен като крем маска за почистване на лицето (medeos.com). При този вариант има съчетаване на ихтиол с каолин – бяла глина, като се очаква комбинираното въздействие на двата компонента да подсуши и почисти омазнената кожа и да регулира мастната секреция, да неутрализира възпалените точки.

мнения, отзиви, коментари, форум

Цена

Освен ефективен продукт, коментираният ихтиол е и съвсем достъпен, евтин. Тубичка 50-процентова маз с ихтиол от 18 г струва средно 4 лв Приблизително толкова е и цената на 15 г десетпроцентовото мазило (framar.bg).

Свещи

Съществуват супозитории с комбинация от билкови компоненти и ихтиол, които се използват при гинекологични проблеми и за лечение на простатит. Прилагането на такива супозитории или свещи става само по лекарско предписание. Оценява се като ефективно, след като въпросните супозитории с ихтиол действат противовъзпалително и болкоуспокояващо (gemorroiv1.ru).

Аналог: Йодасепт

ихтиол
Ихтиол спасява от акне и циреи

Продукт с подобно на ихтиол действие е йодасепт – четност или маз с активен компонент йодно съединение. Действа антисептично, противовъзпалително, съдейства за изчистване на гнойни рани и регенерация на засегнати тъкани (framar.bg). Може да се прилага продължително време без опасност от привикване. Не се използва при свръхчувствителност към йод. Още ТУК:

Йод, йодна тинктура, включително и за пиене: всички възможни приложения!

При бременност

Принципно при бременност всеки медикамент следва да се прилага с повишено внимание. За ихтиол се казва, че няма данни за негативно въздействие при двете потребителски групи (bg-mamma.com).

Действащо вещество ихтамол (Ichthammol)

Ихтамол в доста специализирани публикации се цитира като синоним на ихтиол; касае се за една и съща активна съставка, получавана от органични (рибни) вкаменелости (gpnews.bg). Независимо какво ще откриете в аптеката – ихтиол или ихтамол, ще подейства по един и същи начин; внимавайте единствено за концентрацията на активния компонент, тъй като по-силният продукт може да причини сърбеж и зачервяване.

Ихтиол и цинк

Комбинацията от ихтиол и цинк обединява действието на двата компонента в шампоана “Медикет Иктамо” (framar.bg). Съставката ихтиол осигурява антисептично въздействие, действа противовъзпалително върху раздразнения скалп и обезболява. Подпомага регенерацията на кожата. Цинковият компонент ограничава и блокира действието на гъбичките, причиняващи дразнения и пърхот.

С прополис

Съчетанието е познато от продукта за локално външно приложение “Ихтигал”. Той съдържа ихтиол и прополис, като пчелният продукт усилва антисептичното и противовъзпалително действие на познатия ихтиол. Мазилото е с балансиран състав, предназначено за третиране на раздразнена кожа, върши работа при обриви, фурункули, при възпаления около мастните жлези, псориазис, лющене на кожата, екземи (aptekar.bg).

Противопоказания

Продуктите с ихтиол, ихтамол не се използват при инфектирани дълбоки рани от изгаряния, при усложнени екземи, при наранявания с обилно изтичащи секрети. Не бива да се комбинират с лекарствени средства, съдържащи амоняк, соли на тежки метали, гликозиди, алкалоиди и съдържащи йодни соли (framar.bg).

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какво е Пантенол и как се ползва на спрей, на пяна, на крем.

Пантенол или Дефламол? Мнения. За коса, лице и при изгаряне. Спрей, крем, шампоан и др.

Какво е Пантенол и как се ползва на спрей, на пяна, на крем. За коса, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.