Кокоши трън, лечение, премахване
Кокоши трън, лечение, премахване с лепенки и Шол, домашно лечение.

Лечение на кокоши трън с лепенки, билки и 15+ други начини

Кокоши трън, откъде се взема и какви видове има. Може ли да се премахне в домашни условия; рецепти. Вършат ли работа готовите лепенки и какви можем да намерим в аптеките. Мехлеми, кремове и разтвори срещу кокоши трън. Медицината срещу кокошия трън: лечебни методики

Кокоши трън – това е разпространено дерматологично образувание, разновидност на брадавицата, което обикновено се появява по дланите или ходилата. В много случаи то не пречи, не боли – но причинява естетическа непривлекателност. Непредвидимо е: не знаем в кой момент ще се активира и ще създаде маса главоболия. Какви са те и как да се справяме с тях – четете нататък!

Как изглежда един кокоши трън

Специфична особеност на кокошия трън е неговата рехавост; тя се проявява най-активно при намокряне и третиране с гореща вода. След топли ванички за крака кокошият трън заприличва на кадифена пъпка с вдлъбната средичка.

Външно кокошият трън напомня на обикновен сух мазол, особено в ранното си развитие. С времето около това първо образувание могат да се развият неголеми дъщерни трънчета, значително по-дребни от основното. При натиск върху кокошия трън в повечето случаи пациентът изпитва болка. Рано или късно тази напаст се разраства интензивно; загрозява и пречи чисто физически.

кокоши трън на ходилото
Кокоши трън на ходилото, най-често срещаният вариант

Малките тъмни точици, които можем да забележим по кокошия трън отблизо, са свързани със запушени кръвоносни съдове.

Кокошият трън категорично се различава от обикновените папиломи, бенки и лунички. Той няма краче и корените му са дълбоко в меката тъкан. Повечето новообразувания са разположени подкожно и могат да бъдат свързани помежду си чрез нишковидни канали.

Поразените участъци напомнят по форма малки кратери върху вроговена кожа. Заболяването напомня на мазоли и също както е при тях – не причинява промени в пигментацията на кожата.

Причини за кокоши трън. Папилома вирус

Причина за появата на кожни новообразувания, включително кокоши трън, е въздействието на някои вирусни щамове и по-точно на човешки папилома вируси. При максимално отслабен имунитет или при стресови ситуации. Вирусът може дълго време да се спотаява в организма; без никакви външни прояви – докато не възникне благоприятна ситуация.

Ходилата, дланите и пръстите на ръцете са най-уязвими по отношение на заразата. Тези зони са подложени на физически натоварвания и силно се потят. Кожата в описаните места нерядко се наранява, а високата влажност и замърсяването създават благоприятни условия за развитието на патогени и инфектиране.

Много лекари смятат, че причина може да бъде и носенето на прекалено тесни обувки. Притискането на ходилото, съчетано с изпотяване и висока вероятност от травмиране на кожата, са идеалната среда за вирусите.

Към факторите, отговорни за заразяването с папилома вирус и развитие на кокоши трън, отнасяме още смяната на климата, неправилна походка с травмиране на ходилата, гъбични инфекции, съдови заболявания, физически травми.

“Демир

Колкото до причинителя – папилома вирус, това е доста изследвана област с поредица научни открития през последните години. Става дума за ДНК-вируси, повече от 100 вида, които атакуват клетките на кожата и лигавиците и причиняват различни трансформации – включително злокачествени. Кокошият трън е тип плантарна брадавица, диференцирана сред групи плоски и обикновени брадавици.

Как протича заразяването

Точна клинична картина на самото заразяване с папилома вирус не може да бъде съставена, тъй като процесът се нуждае от още изследвания. С голяма вероятност трябва да се твърди обаче, че това става през рани и драскотини по кожата, дори когато те са съвсем малки.

Вирусът прониква постепенно в живата тъкан под кожата и започва да вздейства върху клетките, като пречи на правилния им растеж и развитие. Под въздействието на вируса клетъчната маса приема формата на доброкачествено новообразувание, чиито клетки са с изменена наследствена информация.

След време клетъчната структура се оказва силно видоизменена и повърхността на ходилото или дланите се покрива с нови и нови подобия на брадавици.

  • Отначало кокошият трън е нещо безобидно. Нерядко организмът се справя с пришълеца, настъпва самопроизволно оздравяване и кокошият трън мистериозно изчезва. По-често обаче той расте активно и завладява нови кожни участъци. Настъпва момент, когато засегнатото място е болезнено при опипване, а сетне и в състояние на покой. Има и случаи, при които растежът е много интензивен и образуванието прераства в злокачествено. Обикновено това е свързано с неправилно лечение или самолечение, самодейни опити за отстраняване.

Кокошият трън като източник на зараза е най-опасен при увреден повърхностен слой. Тогава частици от патологичната тъкан могат да попаднат върху друг носител – например при ръкостискане или при контакт в градския транспорт. Все пак добрата новина е, че извън човешкото тяло този вирус оцелява до три часа. Ако той не успее да проникне в ново тяло през това време – загива.

кокоши трън на ръката
Наранена кожа и отслабен имунитет: ето ги условията на заразяването

Друга особеност е, че здравата кожа е отлична защита срещу подобни агресии и ако тя наистина е със съхранена цялост, заразата е малко вероятно да се случи. Ако един човек спазва добра хигиена, рискът от инфектиране е още по-малък.

Видове

Коментираният кокоши трън всъщност е вид брадавица от т.н. плантарен тип. Има няколко подвида, като диференцирането им е според разположението и методиките за премахване. Сравнението между тях може да бъде представено в следната таблица:

 

Вид според разположениетоХарактерни признаци
На ходилотоНай-разпространена разновидност; обикновено е множествено образувание и се развива в дълбочина.
На пръст на ръкатаОбикновено е безобидно образувание, повърхностно, често изчезва само и може да се лекува в домашни условия.
На пръст на кракаПроблемен вариант; особено сложен, ако кокошият трън е на сгъвката на някой пръст. Болезнен и с вероятност от усложнения заради непрекъснатия натиск. Необходимо е медицинско лечение.
Под нокът, на петатаНай-сериозният вариант. В такива случаи кокошият трън се развива в дълбочина; премахването изисква изгаряне с течен азот или лазер.

 

  • Друга класификация разделя образуванията на единични и множествени. При множествените най-често около първата брадавица-майка се образуват няколко по-малки. Нерядко при отстраняване на “майката” по-младите екземпляри изчезват.

Лечение на кокоши трън, премахване

Появата на кокоши трън е повод да се запознаем с добър дерматолог. Дори най-безобидната форма на подобно нещо иска професионална консултация и определяне на адекватна терапия. Някои форми могат да бъдат отстранени с прости средства – подходящи лепенки или дори с билки и други средства от народната медицина. Има случаи обаче, когато е наложителна намесата на модерната медицина или решението е в скалпела.

Кокоши трън на крака, на петата, ходилото

Най-често кокоши трън на ходилото се лекува чрез химическо въздействие или оперативно. Химическата терапия е неудобна заради продължителния възстановителен период. Ако образуванието се е разраснало и около основния трън има грозд от дъщерни новообразувания, лечението засяга само централното огнище. По-младите отпадат сами в рамките на няколко седмици.

При хирургическо изрязване пациентът трябва да спазва режим няколко дни и да не стъпва на оперирания крак.

кокоши трън на ходилото премахване
Премахването на кокоши трън понякога изисква химическа или лазерна терапия

Един от най-сложните случаи е, когато кокошият трън е разположен в сгъвката на пръст на крака. Той е болезнен при ходене, болезнено е и лечението – прилагат се същите подходи, както при кокоши трън на ходилото. В някои случаи се препоръчва изчистване с лазер; методът е съвременен, надежден и с по-малко следоперативни рискове.

 

Много мъчителни симптоми има при кокоши трън в петата. Там настъпва дълбоко проникване в тъканите и силно разрастване на вирусното огнище. Това е свързано с факта, че петата понася големи физически натоварвания. Отстраняването на новообразувание в тази зона изисква медицинска намеса, при това възможно най-сериозната: лазерно или химическо изгаряне, криотерапия с течен азот.

Кокоши трън на ръката, на пръста

Кокошият трън на ръката по принцип е безобиден; тази лека форма често изчезва самостоятелно. По ръцете и върху пръстите на ръката вирусът не прониква надълбоко, затова премахването на брадавицата е без усложнения дори чрез методите на народната медицина.

Другаде

Най-сложно е лечението на кокоши трън под нокът. Вирусът се развива в дълбочина и деформира нокътя. Нерядко се налага да се отстрани част от нокътната пластинка, за да се достигне до корена на брадавицата. Лечебната методика е електрокоагулация или лазерна коагулация.

Прилагането на химически вещества може да провокира увреждания в съседни участъци, където кожата е здрава. При отслабен локален имунитет не е изключено вторично заразяване с папилома вирус. Описвани са случаи от този вид, при които се налага хирургично отстраняване на нокътя или дори ампутация на част от пръста.

Премахване на кокоши трън в домашни условия

В повечето случаи лечението на кокошия трън може да премине вкъщи – без намесата на хирург, но след консултация с дерматолог. Специалистът ще помогне да се установи вероятната причина за появата на проблема и ще препоръча адекватното средство за лечение. Добри продукти за премахване на кокоши трън има във всяка аптека.

кокоши трън на ръката, премахване в домашни условия
Кокошият трън на ръката обикновено е повърхностен и се отстранява лесно

Кой лек за кокоши трън от аптеката е добър?

Предпочитани средства за лечение на кокоши трън са пластирите/ лепенките. Те са удобни и ефективни при неголеми образувания върху мека тъкан. В основата на пластира е положен активен слой, чиято основна съставка е салициловият спирт или фенолът.

Пластирът се залепва върху проблемния участък и остава там в продължение на 10-12 часа. възможно е пациентът дапочувства в това време неприятни неща като парене и сърбеж, зачервяване – т.е. локална алергична реакция. Ако тези симптоми се усилват, лечението трябва да се прекрати.

Третираната зона изтънява и се размеква; тя става уязвима за нараняване и инфекции, затова трябва да бъде пазена от външни въздействия.

Салицилови лепенки

Те са ефективен и евтин начин за премахване на брадавици, сухи мазоли и кокоши трън. Много удобен за прилагане, но изисква продължителни и последователни грижи и не винаги при стари и запуснати случаи дава резултат.

Лепенката се изрязва в необходимата форма и размер, от нея отстраняваме защитния пласт и залепваме. Процедурата се повтаря многократно, системно. Този тип салицилови лепенки са много успешни при образувания по ръцете и пръстите на краката, но ефективността им спада в случаите с ходила и пети. При интензивно изпотяване лепенката се размества и това налага да се поставя превръзка.

Китайски лепенки

Китайските лепенки за сухи мазоли и кокоши трън са пет за два лева; имат размер 2х7 см и са удобни за лечение на единични, млади кокоши тръни. Активната съставка от цинков оксид и далицилова киселина е нанесена върху центрирано кръгче, което след премахване на защитния филм се фиксира върху брадавицата. Преди това кожата трябва да бъде подготвена чрез хубаво измиване и подсушаване. След 2-3 процедури, всяка от които е до падане на лепенката, крайникът с образуванието се накисва в топла солена вода и от него след омекване се премахва умъртвеният слой. Терапията се прилага до отстраняване.

  • Китайските лепенки не се препоръчват за диабетици, бременни и алергични към съставките. При зачервяване, нарастващо парене и сърбеж след поставяне на лепенката, тя се премахва и се вземат мерки за неутрализиране на алергичната реакция.

Със същия произход има и по-качествени продукти – гъвкави лепенки, комплект от 6 броя за 6 лв. Активният компонент също е смес от цинков окис и салицилова киселина. Една лепенка обикновено издържа фиксирана 5 денонощия; на всеки 5 дни се поставя нова до изваждане на кокошия трън.

кокоши трън на ходилото, премахване с китайски лепенки
Дерматологът ще даде съвет кои са най-подходящите лепенки

Пластири УРГОкор

Пластирите за мазоли и кокоши трън на УРГО са с активна съставка салицилова киселина. Опаковката за 8 лв съдържа 12 лепенки с размер 1х7 см. Сменя се на два дни до изваждане на корена.

Салицилова киселина

Салициловата киселина е продукт с кератологично и антисептично действие. На аптечния пазар може да се намери на прахчета или разтвор с концентрация от един до 10%. При лечение на кокоши трън се ообработва с разтвор само образуванието – трябва да се внимава разтворът да не попадне върху здрава кожа. Стара практика е да се използва парченце цитопласт, в което се изрязва дупчица с размера на кокошия трън. Залепва се и се маже откритата част, след което отгоре се покрива със защитна лепенка.

Дайте мнение и Вие тук!
  • Салициловата киселина е съставка в множество продукти за лечение на кокоши трън – пластири, кремове и спрейове. Тя не бива да се използва за лечение на деца, бременни и кърмачки, както и за обработка на по-обширни зони на кожата.

Ихтиол

Ихтиол или ихтамол е унгвент със съдържание на сулфокиселини и органична сяра. Обработката на кокоши трън с този медицински мехлем осигурява умъртвяване на новообразуваната тъкан – прилага се описаната по-горе техника. Същевременно унгвентът е с антисептично и антибактериално действие, което предпазва проблемната зона от вторични инфекции в оздравителния период.

Ихтиол при гной или Йодасепт за цирей, подкожни пъпки и липом. Лепенки

Мехлем, гел, крем

Описаните пластири са предпочитано средство за премахване на кокоши трън заради лесната употреба и добрия ефект. В аптеките обаче могат да се намерят и други продукти за локална външна употреба, които са добър избор при наличието на множество образувания. Обикновено към тях посягаме и при пресни, не занемарени брадавици.

Крем Здраве

Популярният крем се използва за различни кожни проблеми заради способността си да действа антисептично и антибактериално. Ако лекуваме с него кокоши трън, трябва в готовия крем да добавим малко салицилова киселина на прах и хубаво да смесим двата компонента. Прилагаме както е описано по-горе, като внимаваме да не засегнем здрава кожа. Преди процедурата крайникът с кокошия трън трябва да се накисне в топла сапунена вода, за да може брадавицата да омекне и кремът да подейства по-ефективно.

Scholl (Шол)

Прочутата марка Шол с продукти за здравето на краката, предлага няколко варианта за лечение на кокоши трън и мазоли. Освен вече описвания вариант на лепенките, от тази марка може да се купи гел или замразяващ спрей.

кокоши трън на ръката, лечение с Шол
Замразяването на кокошия трън може да стане с гел или спрей на Шол
  • Гелът се намазва върху кокошия трън – на мястото се появява мехурче и в рамките на две седмици тъканта загива и може да се отстрани. Ако това не се случи – следва нова апликация. Задължително между две процедури трябва да се спази интервал от две седмици.
  • Спреят действа по същия начин, терапията се основава на умъртвяване чрез замразяване. Вариантът е много удобен за прилагане, но има две задължителни правила: между две напръсквания не може да има по-малко от 14 дни. Една и съща брадавица не може да се третира повече от четири пъти.

Продуктите на Шол не се използват, ако пациентът е с диабет или проблемно кръвообръщение; противопоказани са при бременност и кърмене, не се използват за деца под четири години.

Други

Освен описаните продукти човекът с кокоши трън, податлив на лечение в домашни условия, може да избира още лепенки от “Актив пласт”, гел-писалка от “Вартнер” за премахване на мазоли и кокоши трън”, замразяващ спрей “Вартнер” против брадавици; пластири “Дермапласт”.

Нов вариант е течността за брадавици и мазоли “Ворти”. Това е композиция от трихлороцетна и гликолова киселина с денатуриран алкохол. Изгарящата течност се нанася с малка четчица; след половин минута се поставя лепенка – тя трябва да се държи четири часа. Процедурата се изпълнява два пъти дневно.

Калиев перманганат

Един от често практикуваните варианти на лечение е чрез различни разтвори, които причиняват вид химическо изгаряне. Сред тях калиевият перманганат  е  евтин и сигурен начин – но трябва да се внимава много, тъй като рискът от изгаряне е сериозен. Не рискувайте да изпълнявате съвети от рода на това – да поставяте върху навлажнения кокоши трън цяло кристалче. Този вид терапия изисква опит и тъй като той не винаги е налице, по-добре да си изберем нещо от новите и по-лесни продукти.

Сребърен нитрат

Сребърен нитрат или адски камък е също изпитан лек за премахване на кокоши трън. Образуванието се натрива с адския камък; поставя се лепенка и обикновено в рамките на едно денонощие кокошият трън почернява. Не след дълго може да бъде отстранен.

Мравчена киселина

Карбоксилна киселина, аналог на секретите при ужилване от пчели и мравки. Третирането на кокоши трън с киселината е на същия принцип, както други химически разтвори. Посъветвайте се с дерматолог дали този продукт е подходящ при вашия проблем!

Народни средства и билки за лечение на кокоши трън

Практиката на народната медицина отдавна е доказала ефективността на някои прости рецепти при лечението на кокоши трън. Преди да започнете самолечението си с тяхна помощ, все пак направете консултация с дерматолог – трябва да сте сигурни, че образуванието, което искате да премахнете, наистина е плантарна брадавица или кокоши трън.

Чесън

Най-простият способ за умъртвяването на кокоши трън е третиране със счукан чесън. Оработената скилидка се поставя върху проблемното място и се покрива с лепенка. Друг вариант на чесновата терапия е чрез смесването на счукан чесън с оцет и брашно. Замесва се тестено топче, малка порция от което се поставя върху кокошия трън и отново се покрива с лепенка. Ефективността на терапията нараства, ако крайникът предварително е накиснат в топла вода – така тъканите се размекват и въздействието на всеки цяр е по-силно (framar.bg).

Аспирин

Още едно просто и ефективно средство, което може да се използва по няколко начина. Така например стрита на прах таблетка се разбърква с малко алкохол – обикновено се препоръчва съотношение 25 мл спир на една таблетка. Получената кашичка престоява 48 часа; в нея се навлажнява малка марля и се фиксира с лепенка върху болното място. Увиваме със стреч фолио и обуваме чорап – за цялата нощ. Обикновено са достатъчни десет такива процедули. Забележете, че преди всяка апликация трябва крайникът да се накисне в топла вода, а кокошият трън да се освободи внимателно от мъртвата тъкан с  пемза.

  • Помага и домашен мехлем от аспирин и свинска мас; достатъчна е половин супена лъжица мазнина на два стрити аспирина. Кокошият трън се маже вечер след баня, слага се лепенка за цялата нощ и така – докато може да се изчисти. Така се процедира и с аспирин на прах върху картофена обелка: стритото хапче се посипва от вътрешната страна на обелката и се фиксира с помощта на цитопласт (framar.bg).
Пчелен клей (Прополис)

Този природен продукт има широко приложение за различни заболявания, включително срещу кокоши трън. Ето как се практикува: от пръчицата пчелен клей се отчупва малко парченце, не по-голямо от грахово зърно, и се оформя като топче. Поставя се върху кокошия трън и се залепва с лепенка. Трябва да престои така поне две денонощия; възможно е след това при махането на лепенката брадавицата да се отскубне изцяло. Ако е по-стара и голяма, ще се наложи повтаряне на операцията до успех. Един плюс на това лечение е, че прополисът съдържа антибактериални и антисептични съставки и това намалява риска от локално възпаление.

Змийско мляко

кокоши трън билката змийско млякоБилката змийско мляко е популярно растение, познато в билколечението от древността. Често е използвано при терапии на чернодробни и жлъчни заболявания, при хранителни разстройства; има пикочогонно действие. Най-голямата си популярност дължи на ефективността при кожни заболявания – използва се при мазоли, брадавици, кокоши трън. Сокът от прясно откъснати листа и стебла се нанася няколко пъти дневно върху кокошия трън; апликацията се оставя да засъхне, не се покрива или превързва. След няколкодневно изпълнение на тази рецепта крайникът се накисва в топла вода и образуванието се отстранява. Ефектът се дължи на наличните в сока 20 алкалоида и органични киселини.

Дебела Мара

кокоши трън билката дебела мараТака популярно се нарича известният сукулент Семпревивум; растението е известно още и като “дебелец”. При лечение на кокоши трън е потребен здрав пресен лист, който се обелва от външната ципа и се разцепва. Прилепва се с вътрешната част към брадавицата и се фиксира за цяла нощ. На сутринта се маха, а вечерта на другия ден процедурата се повтаря. И така – до успешното премахване на образуванието.

Котешка стъпка

Много ефикасно е лечението с билката котешка стъпка, за която имаме отделен подробен материал:

Котешка стъпка – билката при диабет и рак, при миома и псориазис

Лечение със смокиня

Със сок от прясно откъснат зелен плод или листо намазваме кокошия трън; технологията е аналогична на тази при лечението със змийско мляко.

Оцет

Обикновено оцетът се комбинира с други компоненти при лечението на кокоши тръни – вече коментирахме лечебната паста от брашно, оцет и чесън. Възможга е и комбинация с масло от чаено дърво; вижте как:

  • Кокошият трън се намазва сутрин с 1-2 капки етерично масло; вечерта се накисва в топла вода, подсушава се и върху него се поставя памучно тампонче, потопено в ябълков оцет. Фиксираме го за цялата нощ, а на сутринта всичко започва отначало. И така – до пълното отстраняване на брадавицата.
  • Друг вариант са компресите с течност – смес от равни количества вода, олио и оцет. Полагат се върху кокошия трън след 15-минутна топла вана и седържат цяла нощ. Повтарят се до решаване на проблема.
Други народни средства

Още рецепти от народната медицина: в повечето случаи се препоръчва компрес от различни компоненти, който се поставя върху размекнат от топла вана кокоши трън и се държат цяла нощ.

  • Компрес с домат и аспирин – от счуканата таблетка се поставя директно върху брадавицата, сетне резенче домат и накрая лепенка. Счита се, че 10 до 14 такива процедури решават проблема.
  • По подобен начин се процедира и с накиснат в оцет лук. Глава лук се обелва, надупчва на няколко места и се залива с оцет – да престои 5-6 дни. След това всяка вечер се къса по една люспа и се поставя върху кокошия трън като компрес за цяла нощ.

Премахване с лазер

В много случаи народната медицина не може да се справи с проблема и се препоръчват някои от съвременните медицински терапии. Добра популярност сред тях има изрязването с лазерен лъч. Лъчът много точно унищожава болната тъкан, без да засегне здравата. Процедурата се провежда без особена подготовка, само с местна упойка. Възстановяването протича за 10-15 дни и не остават белези.

Изгарянето с лазер е безкръвно и безопасно, няма сериозни противопоказания. Все пак това не може да е масова практика заради необходимостта от специална техника. А и цената не е малка.

Премахване с течен азот. Горене

Обработката на кожни израстъци с течен азот или криодеструкцията е ефективен и безопасен начин за лечение на всякакви новообразувания. Нискотемпературното въздействие разрушава цялата жива тъкан, заедно с коренте на кокошия трън.  Тази процедура не е скъпа, тя е бърза и не особено болезнена. Смущава продължителният възстановителен период.

кокоши трън премахване с лазер
Оперативното премахване е болезнено, възстановяването – дълго; възможни са рецидиви

Към нея обаче не бива да се ориентират хора с повишено кръвно налягане. Освен това на пациентите трябва да се каже предварително, че има риск от засягане и наздрава тъкан – особено ако корените на кокошия трън са прорасли доста в дълбочина.

Операция

Традиционният метод за премахване на кокоши трън е операцията. Скалпел – това е прост и силно разпространен метод, но е силно болезнен и не гарантира пълно излекуване. Възможни са рецидиви. В немалко случаи недоизрязаният “агресор” се възстановява енергично и дава нови израстъци. Хирургичното отстраняване изисква продължителни постоперативни грижи и обработка на раната с антисептични препарати.

Към какъв лекар да се обърнем?

Всяко новообразувание по кожата е повод да се иде при дерматолог. При това – без отлагане, без да чакаме кокошият трън да изчезне от само себе си. успешното отстраняване в голяма степен зависи от това – колко време имаме такъв проблем и колко голямо е образуванието.

Лечението на кокоши трън в домашни условия е възможно, но само след консултация с лекар. Има случаи на самодейни терапии, които причиняват злокачествени трансформации на иначе доброкачествения кокоши трън.

4 бабини рецепти за лечение на кокоши трън. Адски камък

Как се премахва кокоши трън при деца?

Децата често страдат от отслабен имунитет и затова е възможно да се заразят с папиломен вирус. При първите симптоми на подобен проблем трябва да се направи консултация с лекар; възможно е щадящо отстраняване – дори в домашни условия, без да се прибягва до хирургични методи.

Разбира се, най-добре е да се положат усилия подобно нещо да не се случва – като се укрепва детския имунитет и се спазват стриктно хигиенните правила. Подходящи за третиране са различни детски лепенки, мехлеми и всичко друго, което дерматологът ще препоръча според възрастта и общото състояние на детето.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Как се прави компрес с Риванол и за какво се използва?

За какво се използва Риванол и как. Компрес, крем, цена. За какво помага? Действие

Ето за кои страдания не се знае нито какно ги причинява, нито как успешно да се лекуват

3 Мнения

  1. Жанета Гешева

    Работя в банка, на гише. Преди няколко месеца забелязах малък израстък на показалеца на дясната ръка. Макар и бавно, той започна да нараства. Имам усещането, че клиентите все там ме гледат. Страхувам се да има на лекар, защото си мисля, че може да е нещо злокачествено – дали има такава вероятност?

  2. Бони Тодорова

    Лекувах кокоши трън на ходилото със салицилови лепенки. Има ефект, но е много изнервящо; правих го през лятото, когато заради горещините непрекъснато киснем в банята, а и ходим с джапанки. Тези лепенки непрекъснато се разместваха и падаха…но в крайна сметка работата стана. Препоръчвам този вариант, а не някакви бабешки рецепти с лук и чесън!

  3. Валя Маринова

    Много добро описание на всички възможни лечения. Имам детски спомен за лечението със сок от смокиня; доколкото си спомням, получава се малка раничка след махането на кокошия трън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *