Кокоши трън, лечение, премахване
Кокоши трън, лечение, премахване с лепенки и Шол, домашно лечение.

Лечение на кокоши трън с лепенки, билки и 15+ други начини

Кокоши трън, откъде се взема и какви видове има. Може ли да се премахне в домашни условия; рецепти. Вършат ли работа готовите лепенки и какви можем да намерим в аптеките. Мехлеми, кремове и разтвори срещу кокоши трън. Медицината срещу кокошия трън: лечебни методики

Кокоши трън – това е разпространено дерматологично образувание, разновидност на брадавицата, което обикновено се появява по дланите или ходилата. В много случаи то не пречи, не боли – но причинява естетическа непривлекателност. Непредвидимо е: не знаем в кой момент ще се активира и ще създаде маса главоболия. Какви са те и как да се справяме с тях – четете нататък!

Как изглежда един кокоши трън

Специфична особеност на кокошия трън е неговата рехавост; тя се проявява най-активно при намокряне и третиране с гореща вода. След топли ванички за крака кокошият трън заприличва на кадифена пъпка с вдлъбната средичка.

Външно кокошият трън напомня на обикновен сух мазол, особено в ранното си развитие. С времето около това първо образувание могат да се развият неголеми дъщерни трънчета, значително по-дребни от основното. При натиск върху кокошия трън в повечето случаи пациентът изпитва болка. Рано или късно тази напаст се разраства интензивно; загрозява и пречи чисто физически.

кокоши трън на ходилото
Кокоши трън на ходилото, най-често срещаният вариант

Малките тъмни точици, които можем да забележим по кокошия трън отблизо, са свързани със запушени кръвоносни съдове.

Кокошият трън категорично се различава от обикновените папиломи, бенки и лунички. Той няма краче и корените му са дълбоко в меката тъкан. Повечето новообразувания са разположени подкожно и могат да бъдат свързани помежду си чрез нишковидни канали.

Поразените участъци напомнят по форма малки кратери върху вроговена кожа. Заболяването напомня на мазоли и също както е при тях – не причинява промени в пигментацията на кожата.

Причини за кокоши трън. Папилома вирус

Причина за появата на кожни новообразувания, включително кокоши трън, е въздействието на някои вирусни щамове и по-точно на човешки папилома вируси. При максимално отслабен имунитет или при стресови ситуации. Вирусът може дълго време да се спотаява в организма; без никакви външни прояви – докато не възникне благоприятна ситуация.

Ходилата, дланите и пръстите на ръцете са най-уязвими по отношение на заразата. Тези зони са подложени на физически натоварвания и силно се потят. Кожата в описаните места нерядко се наранява, а високата влажност и замърсяването създават благоприятни условия за развитието на патогени и инфектиране.

Много лекари смятат, че причина може да бъде и носенето на прекалено тесни обувки. Притискането на ходилото, съчетано с изпотяване и висока вероятност от травмиране на кожата, са идеалната среда за вирусите.

Към факторите, отговорни за заразяването с папилома вирус и развитие на кокоши трън, отнасяме още смяната на климата, неправилна походка с травмиране на ходилата, гъбични инфекции, съдови заболявания, физически травми.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Колкото до причинителя – папилома вирус, това е доста изследвана област с поредица научни открития през последните години. Става дума за ДНК-вируси, повече от 100 вида, които атакуват клетките на кожата и лигавиците и причиняват различни трансформации – включително злокачествени. Кокошият трън е тип плантарна брадавица, диференцирана сред групи плоски и обикновени брадавици.

Как протича заразяването

Точна клинична картина на самото заразяване с папилома вирус не може да бъде съставена, тъй като процесът се нуждае от още изследвания. С голяма вероятност трябва да се твърди обаче, че това става през рани и драскотини по кожата, дори когато те са съвсем малки.

Вирусът прониква постепенно в живата тъкан под кожата и започва да вздейства върху клетките, като пречи на правилния им растеж и развитие. Под въздействието на вируса клетъчната маса приема формата на доброкачествено новообразувание, чиито клетки са с изменена наследствена информация.

След време клетъчната структура се оказва силно видоизменена и повърхността на ходилото или дланите се покрива с нови и нови подобия на брадавици.

 • Отначало кокошият трън е нещо безобидно. Нерядко организмът се справя с пришълеца, настъпва самопроизволно оздравяване и кокошият трън мистериозно изчезва. По-често обаче той расте активно и завладява нови кожни участъци. Настъпва момент, когато засегнатото място е болезнено при опипване, а сетне и в състояние на покой. Има и случаи, при които растежът е много интензивен и образуванието прераства в злокачествено. Обикновено това е свързано с неправилно лечение или самолечение, самодейни опити за отстраняване.

Кокошият трън като източник на зараза е най-опасен при увреден повърхностен слой. Тогава частици от патологичната тъкан могат да попаднат върху друг носител – например при ръкостискане или при контакт в градския транспорт. Все пак добрата новина е, че извън човешкото тяло този вирус оцелява до три часа. Ако той не успее да проникне в ново тяло през това време – загива.

кокоши трън на ръката
Наранена кожа и отслабен имунитет: ето ги условията на заразяването

Друга особеност е, че здравата кожа е отлична защита срещу подобни агресии и ако тя наистина е със съхранена цялост, заразата е малко вероятно да се случи. Ако един човек спазва добра хигиена, рискът от инфектиране е още по-малък.

Видове

Коментираният кокоши трън всъщност е вид брадавица от т.н. плантарен тип. Има няколко подвида, като диференцирането им е според разположението и методиките за премахване. Сравнението между тях може да бъде представено в следната таблица:

 

Вид според разположениетоХарактерни признаци
На ходилотоНай-разпространена разновидност; обикновено е множествено образувание и се развива в дълбочина.
На пръст на ръкатаОбикновено е безобидно образувание, повърхностно, често изчезва само и може да се лекува в домашни условия.
На пръст на кракаПроблемен вариант; особено сложен, ако кокошият трън е на сгъвката на някой пръст. Болезнен и с вероятност от усложнения заради непрекъснатия натиск. Необходимо е медицинско лечение.
Под нокът, на петатаНай-сериозният вариант. В такива случаи кокошият трън се развива в дълбочина; премахването изисква изгаряне с течен азот или лазер.

 

 • Друга класификация разделя образуванията на единични и множествени. При множествените най-често около първата брадавица-майка се образуват няколко по-малки. Нерядко при отстраняване на „майката“ по-младите екземпляри изчезват.

Лечение на кокоши трън, премахване

Появата на кокоши трън е повод да се запознаем с добър дерматолог. Дори най-безобидната форма на подобно нещо иска професионална консултация и определяне на адекватна терапия. Някои форми могат да бъдат отстранени с прости средства – подходящи лепенки или дори с билки и други средства от народната медицина. Има случаи обаче, когато е наложителна намесата на модерната медицина или решението е в скалпела.

Кокоши трън на крака, на петата, ходилото

Най-често кокоши трън на ходилото се лекува чрез химическо въздействие или оперативно. Химическата терапия е неудобна заради продължителния възстановителен период. Ако образуванието се е разраснало и около основния трън има грозд от дъщерни новообразувания, лечението засяга само централното огнище. По-младите отпадат сами в рамките на няколко седмици.

При хирургическо изрязване пациентът трябва да спазва режим няколко дни и да не стъпва на оперирания крак.

кокоши трън на ходилото премахване
Премахването на кокоши трън понякога изисква химическа или лазерна терапия

Един от най-сложните случаи е, когато кокошият трън е разположен в сгъвката на пръст на крака. Той е болезнен при ходене, болезнено е и лечението – прилагат се същите подходи, както при кокоши трън на ходилото. В някои случаи се препоръчва изчистване с лазер; методът е съвременен, надежден и с по-малко следоперативни рискове.

 

Много мъчителни симптоми има при кокоши трън в петата. Там настъпва дълбоко проникване в тъканите и силно разрастване на вирусното огнище. Това е свързано с факта, че петата понася големи физически натоварвания. Отстраняването на новообразувание в тази зона изисква медицинска намеса, при това възможно най-сериозната: лазерно или химическо изгаряне, криотерапия с течен азот.

мнения, отзиви, коментари, форум

Кокоши трън на ръката, на пръста

Кокошият трън на ръката по принцип е безобиден; тази лека форма често изчезва самостоятелно. По ръцете и върху пръстите на ръката вирусът не прониква надълбоко, затова премахването на брадавицата е без усложнения дори чрез методите на народната медицина.

Другаде

Най-сложно е лечението на кокоши трън под нокът. Вирусът се развива в дълбочина и деформира нокътя. Нерядко се налага да се отстрани част от нокътната пластинка, за да се достигне до корена на брадавицата. Лечебната методика е електрокоагулация или лазерна коагулация.

Прилагането на химически вещества може да провокира увреждания в съседни участъци, където кожата е здрава. При отслабен локален имунитет не е изключено вторично заразяване с папилома вирус. Описвани са случаи от този вид, при които се налага хирургично отстраняване на нокътя или дори ампутация на част от пръста.

Премахване на кокоши трън в домашни условия

В повечето случаи лечението на кокошия трън може да премине вкъщи – без намесата на хирург, но след консултация с дерматолог. Специалистът ще помогне да се установи вероятната причина за появата на проблема и ще препоръча адекватното средство за лечение. Добри продукти за премахване на кокоши трън има във всяка аптека.

кокоши трън на ръката, премахване в домашни условия
Кокошият трън на ръката обикновено е повърхностен и се отстранява лесно

Кой лек за кокоши трън от аптеката е добър?

Предпочитани средства за лечение на кокоши трън са пластирите/ лепенките. Те са удобни и ефективни при неголеми образувания върху мека тъкан. В основата на пластира е положен активен слой, чиято основна съставка е салициловият спирт или фенолът.

Пластирът се залепва върху проблемния участък и остава там в продължение на 10-12 часа. възможно е пациентът дапочувства в това време неприятни неща като парене и сърбеж, зачервяване – т.е. локална алергична реакция. Ако тези симптоми се усилват, лечението трябва да се прекрати.

Третираната зона изтънява и се размеква; тя става уязвима за нараняване и инфекции, затова трябва да бъде пазена от външни въздействия.

Салицилови лепенки

Те са ефективен и евтин начин за премахване на брадавици, сухи мазоли и кокоши трън. Много удобен за прилагане, но изисква продължителни и последователни грижи и не винаги при стари и запуснати случаи дава резултат.

Лепенката се изрязва в необходимата форма и размер, от нея отстраняваме защитния пласт и залепваме. Процедурата се повтаря многократно, системно. Този тип салицилови лепенки са много успешни при образувания по ръцете и пръстите на краката, но ефективността им спада в случаите с ходила и пети. При интензивно изпотяване лепенката се размества и това налага да се поставя превръзка.

Китайски лепенки

Китайските лепенки за сухи мазоли и кокоши трън са пет за два лева; имат размер 2х7 см и са удобни за лечение на единични, млади кокоши тръни. Активната съставка от цинков оксид и далицилова киселина е нанесена върху центрирано кръгче, което след премахване на защитния филм се фиксира върху брадавицата. Преди това кожата трябва да бъде подготвена чрез хубаво измиване и подсушаване. След 2-3 процедури, всяка от които е до падане на лепенката, крайникът с образуванието се накисва в топла солена вода и от него след омекване се премахва умъртвеният слой. Терапията се прилага до отстраняване.

 • Китайските лепенки не се препоръчват за диабетици, бременни и алергични към съставките. При зачервяване, нарастващо парене и сърбеж след поставяне на лепенката, тя се премахва и се вземат мерки за неутрализиране на алергичната реакция.

Със същия произход има и по-качествени продукти – гъвкави лепенки, комплект от 6 броя за 6 лв. Активният компонент също е смес от цинков окис и салицилова киселина. Една лепенка обикновено издържа фиксирана 5 денонощия; на всеки 5 дни се поставя нова до изваждане на кокошия трън.

кокоши трън на ходилото, премахване с китайски лепенки
Дерматологът ще даде съвет кои са най-подходящите лепенки

Пластири УРГОкор

Пластирите за мазоли и кокоши трън на УРГО са с активна съставка салицилова киселина. Опаковката за 8 лв съдържа 12 лепенки с размер 1х7 см. Сменя се на два дни до изваждане на корена.

Салицилова киселина

Салициловата киселина е продукт с кератологично и антисептично действие. На аптечния пазар може да се намери на прахчета или разтвор с концентрация от един до 10%. При лечение на кокоши трън се ообработва с разтвор само образуванието – трябва да се внимава разтворът да не попадне върху здрава кожа. Стара практика е да се използва парченце цитопласт, в което се изрязва дупчица с размера на кокошия трън. Залепва се и се маже откритата част, след което отгоре се покрива със защитна лепенка.

Дайте мнение и Вие тук!
 • Салициловата киселина е съставка в множество продукти за лечение на кокоши трън – пластири, кремове и спрейове. Тя не бива да се използва за лечение на деца, бременни и кърмачки, както и за обработка на по-обширни зони на кожата.

Ихтиол

Ихтиол или ихтамол е унгвент със съдържание на сулфокиселини и органична сяра. Обработката на кокоши трън с този медицински мехлем осигурява умъртвяване на новообразуваната тъкан – прилага се описаната по-горе техника. Същевременно унгвентът е с антисептично и антибактериално действие, което предпазва проблемната зона от вторични инфекции в оздравителния период.

Ихтиол. Лечение на липом, кокоши трън, за гной и др. Маз, лепенки, балсам и вазелин

Мехлем, гел, крем

Описаните пластири са предпочитано средство за премахване на кокоши трън заради лесната употреба и добрия ефект. В аптеките обаче могат да се намерят и други продукти за локална външна употреба, които са добър избор при наличието на множество образувания. Обикновено към тях посягаме и при пресни, не занемарени брадавици.

Крем Здраве

Популярният крем се използва за различни кожни проблеми заради способността си да действа антисептично и антибактериално. Ако лекуваме с него кокоши трън, трябва в готовия крем да добавим малко салицилова киселина на прах и хубаво да смесим двата компонента. Прилагаме както е описано по-горе, като внимаваме да не засегнем здрава кожа. Преди процедурата крайникът с кокошия трън трябва да се накисне в топла сапунена вода, за да може брадавицата да омекне и кремът да подейства по-ефективно.

Scholl (Шол)

Прочутата марка Шол с продукти за здравето на краката, предлага няколко варианта за лечение на кокоши трън и мазоли. Освен вече описвания вариант на лепенките, от тази марка може да се купи гел или замразяващ спрей.

кокоши трън на ръката, лечение с Шол
Замразяването на кокошия трън може да стане с гел или спрей на Шол
 • Гелът се намазва върху кокошия трън – на мястото се появява мехурче и в рамките на две седмици тъканта загива и може да се отстрани. Ако това не се случи – следва нова апликация. Задължително между две процедури трябва да се спази интервал от две седмици.
 • Спреят действа по същия начин, терапията се основава на умъртвяване чрез замразяване. Вариантът е много удобен за прилагане, но има две задължителни правила: между две напръсквания не може да има по-малко от 14 дни. Една и съща брадавица не може да се третира повече от четири пъти.

Продуктите на Шол не се използват, ако пациентът е с диабет или проблемно кръвообръщение; противопоказани са при бременност и кърмене, не се използват за деца под четири години.

Други

Освен описаните продукти човекът с кокоши трън, податлив на лечение в домашни условия, може да избира още лепенки от “Актив пласт”, гел-писалка от “Вартнер” за премахване на мазоли и кокоши трън”, замразяващ спрей “Вартнер” против брадавици; пластири “Дермапласт”.

Нов вариант е течността за брадавици и мазоли “Ворти”. Това е композиция от трихлороцетна и гликолова киселина с денатуриран алкохол. Изгарящата течност се нанася с малка четчица; след половин минута се поставя лепенка – тя трябва да се държи четири часа. Процедурата се изпълнява два пъти дневно.

Калиев перманганат

Един от често практикуваните варианти на лечение е чрез различни разтвори, които причиняват вид химическо изгаряне. Сред тях калиевият перманганат  е  евтин и сигурен начин – но трябва да се внимава много, тъй като рискът от изгаряне е сериозен. Не рискувайте да изпълнявате съвети от рода на това – да поставяте върху навлажнения кокоши трън цяло кристалче. Този вид терапия изисква опит и тъй като той не винаги е налице, по-добре да си изберем нещо от новите и по-лесни продукти.

Сребърен нитрат

Сребърен нитрат или адски камък е също изпитан лек за премахване на кокоши трън. Образуванието се натрива с адския камък; поставя се лепенка и обикновено в рамките на едно денонощие кокошият трън почернява. Не след дълго може да бъде отстранен.

Мравчена киселина

Карбоксилна киселина, аналог на секретите при ужилване от пчели и мравки. Третирането на кокоши трън с киселината е на същия принцип, както други химически разтвори. Посъветвайте се с дерматолог дали този продукт е подходящ при вашия проблем!

Народни средства и билки за лечение на кокоши трън

Практиката на народната медицина отдавна е доказала ефективността на някои прости рецепти при лечението на кокоши трън. Преди да започнете самолечението си с тяхна помощ, все пак направете консултация с дерматолог – трябва да сте сигурни, че образуванието, което искате да премахнете, наистина е плантарна брадавица или кокоши трън.

Чесън

Най-простият способ за умъртвяването на кокоши трън е третиране със счукан чесън. Оработената скилидка се поставя върху проблемното място и се покрива с лепенка. Друг вариант на чесновата терапия е чрез смесването на счукан чесън с оцет и брашно. Замесва се тестено топче, малка порция от което се поставя върху кокошия трън и отново се покрива с лепенка. Ефективността на терапията нараства, ако крайникът предварително е накиснат в топла вода – така тъканите се размекват и въздействието на всеки цяр е по-силно (framar.bg).

Аспирин

Още едно просто и ефективно средство, което може да се използва по няколко начина. Така например стрита на прах таблетка се разбърква с малко алкохол – обикновено се препоръчва съотношение 25 мл спир на една таблетка. Получената кашичка престоява 48 часа; в нея се навлажнява малка марля и се фиксира с лепенка върху болното място. Увиваме със стреч фолио и обуваме чорап – за цялата нощ. Обикновено са достатъчни десет такива процедули. Забележете, че преди всяка апликация трябва крайникът да се накисне в топла вода, а кокошият трън да се освободи внимателно от мъртвата тъкан с  пемза.

 • Помага и домашен мехлем от аспирин и свинска мас; достатъчна е половин супена лъжица мазнина на два стрити аспирина. Кокошият трън се маже вечер след баня, слага се лепенка за цялата нощ и така – докато може да се изчисти. Така се процедира и с аспирин на прах върху картофена обелка: стритото хапче се посипва от вътрешната страна на обелката и се фиксира с помощта на цитопласт (framar.bg).
Пчелен клей (Прополис)

Този природен продукт има широко приложение за различни заболявания, включително срещу кокоши трън. Ето как се практикува: от пръчицата пчелен клей се отчупва малко парченце, не по-голямо от грахово зърно, и се оформя като топче. Поставя се върху кокошия трън и се залепва с лепенка. Трябва да престои така поне две денонощия; възможно е след това при махането на лепенката брадавицата да се отскубне изцяло. Ако е по-стара и голяма, ще се наложи повтаряне на операцията до успех. Един плюс на това лечение е, че прополисът съдържа антибактериални и антисептични съставки и това намалява риска от локално възпаление.

Змийско мляко

кокоши трън билката змийско млякоБилката змийско мляко е популярно растение, познато в билколечението от древността. Често е използвано при терапии на чернодробни и жлъчни заболявания, при хранителни разстройства; има пикочогонно действие. Най-голямата си популярност дължи на ефективността при кожни заболявания – използва се при мазоли, брадавици, кокоши трън. Сокът от прясно откъснати листа и стебла се нанася няколко пъти дневно върху кокошия трън; апликацията се оставя да засъхне, не се покрива или превързва. След няколкодневно изпълнение на тази рецепта крайникът се накисва в топла вода и образуванието се отстранява. Ефектът се дължи на наличните в сока 20 алкалоида и органични киселини.

Дебела Мара

кокоши трън билката дебела мараТака популярно се нарича известният сукулент Семпревивум; растението е известно още и като “дебелец”. При лечение на кокоши трън е потребен здрав пресен лист, който се обелва от външната ципа и се разцепва. Прилепва се с вътрешната част към брадавицата и се фиксира за цяла нощ. На сутринта се маха, а вечерта на другия ден процедурата се повтаря. И така – до успешното премахване на образуванието.

Котешка стъпка

Много ефикасно е лечението с билката котешка стъпка, за която имаме отделен подробен материал:

Котешка стъпка – билката при диабет и рак, при миома и псориазис

Лечение със смокиня

Със сок от прясно откъснат зелен плод или листо намазваме кокошия трън; технологията е аналогична на тази при лечението със змийско мляко.

Оцет

Обикновено оцетът се комбинира с други компоненти при лечението на кокоши тръни – вече коментирахме лечебната паста от брашно, оцет и чесън. Възможга е и комбинация с масло от чаено дърво; вижте как:

 • Кокошият трън се намазва сутрин с 1-2 капки етерично масло; вечерта се накисва в топла вода, подсушава се и върху него се поставя памучно тампонче, потопено в ябълков оцет. Фиксираме го за цялата нощ, а на сутринта всичко започва отначало. И така – до пълното отстраняване на брадавицата.
 • Друг вариант са компресите с течност – смес от равни количества вода, олио и оцет. Полагат се върху кокошия трън след 15-минутна топла вана и седържат цяла нощ. Повтарят се до решаване на проблема.
Други народни средства

Още рецепти от народната медицина: в повечето случаи се препоръчва компрес от различни компоненти, който се поставя върху размекнат от топла вана кокоши трън и се държат цяла нощ.

 • Компрес с домат и аспирин – от счуканата таблетка се поставя директно върху брадавицата, сетне резенче домат и накрая лепенка. Счита се, че 10 до 14 такива процедури решават проблема.
 • По подобен начин се процедира и с накиснат в оцет лук. Глава лук се обелва, надупчва на няколко места и се залива с оцет – да престои 5-6 дни. След това всяка вечер се къса по една люспа и се поставя върху кокошия трън като компрес за цяла нощ.

Премахване с лазер

В много случаи народната медицина не може да се справи с проблема и се препоръчват някои от съвременните медицински терапии. Добра популярност сред тях има изрязването с лазерен лъч. Лъчът много точно унищожава болната тъкан, без да засегне здравата. Процедурата се провежда без особена подготовка, само с местна упойка. Възстановяването протича за 10-15 дни и не остават белези.

Изгарянето с лазер е безкръвно и безопасно, няма сериозни противопоказания. Все пак това не може да е масова практика заради необходимостта от специална техника. А и цената не е малка.

Премахване с течен азот. Горене

Обработката на кожни израстъци с течен азот или криодеструкцията е ефективен и безопасен начин за лечение на всякакви новообразувания. Нискотемпературното въздействие разрушава цялата жива тъкан, заедно с коренте на кокошия трън.  Тази процедура не е скъпа, тя е бърза и не особено болезнена. Смущава продължителният възстановителен период.

кокоши трън премахване с лазер
Оперативното премахване е болезнено, възстановяването – дълго; възможни са рецидиви

Към нея обаче не бива да се ориентират хора с повишено кръвно налягане. Освен това на пациентите трябва да се каже предварително, че има риск от засягане и наздрава тъкан – особено ако корените на кокошия трън са прорасли доста в дълбочина.

Операция

Традиционният метод за премахване на кокоши трън е операцията. Скалпел – това е прост и силно разпространен метод, но е силно болезнен и не гарантира пълно излекуване. Възможни са рецидиви. В немалко случаи недоизрязаният “агресор” се възстановява енергично и дава нови израстъци. Хирургичното отстраняване изисква продължителни постоперативни грижи и обработка на раната с антисептични препарати.

Към какъв лекар да се обърнем?

Всяко новообразувание по кожата е повод да се иде при дерматолог. При това – без отлагане, без да чакаме кокошият трън да изчезне от само себе си. успешното отстраняване в голяма степен зависи от това – колко време имаме такъв проблем и колко голямо е образуванието.

Лечението на кокоши трън в домашни условия е възможно, но само след консултация с лекар. Има случаи на самодейни терапии, които причиняват злокачествени трансформации на иначе доброкачествения кокоши трън.

4 бабини рецепти за лечение на кокоши трън. Адски камък

Как се премахва кокоши трън при деца?

Децата често страдат от отслабен имунитет и затова е възможно да се заразят с папиломен вирус. При първите симптоми на подобен проблем трябва да се направи консултация с лекар; възможно е щадящо отстраняване – дори в домашни условия, без да се прибягва до хирургични методи.

Разбира се, най-добре е да се положат усилия подобно нещо да не се случва – като се укрепва детския имунитет и се спазват стриктно хигиенните правила. Подходящи за третиране са различни детски лепенки, мехлеми и всичко друго, което дерматологът ще препоръча според възрастта и общото състояние на детето.

Източници:

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Изопринозин на сироп или таблетки. Схема. Има ли вреда?

Изопринозин на сироп или таблетки. Схема. Има ли вреда?

По каква схема се дава Изопринозин сироп? Прием за деца. Дозировка на таблетки. Каква вреда …

3 Мнения

 1. Жанета Гешева

  Работя в банка, на гише. Преди няколко месеца забелязах малък израстък на показалеца на дясната ръка. Макар и бавно, той започна да нараства. Имам усещането, че клиентите все там ме гледат. Страхувам се да има на лекар, защото си мисля, че може да е нещо злокачествено – дали има такава вероятност?

 2. Бони Тодорова

  Лекувах кокоши трън на ходилото със салицилови лепенки. Има ефект, но е много изнервящо; правих го през лятото, когато заради горещините непрекъснато киснем в банята, а и ходим с джапанки. Тези лепенки непрекъснато се разместваха и падаха…но в крайна сметка работата стана. Препоръчвам този вариант, а не някакви бабешки рецепти с лук и чесън!

 3. Валя Маринова

  Много добро описание на всички възможни лечения. Имам детски спомен за лечението със сок от смокиня; доколкото си спомням, получава се малка раничка след махането на кокошия трън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *