Как се ползва течен Йодасепт при превръзка на открити рани?
Мнения. Разлика между йод и йодасепт?

Мнения: Течен Йодасепт и маз, Риванол или Цикатридина? Как се прави превръзка за открити рани? Разлика с йод

Как се ползва течен Йодасепт при превръзка на открити рани? Риванол и Цикатридина по-добри ли са? Мнения. Разлика между йод и йодасепт? Йодасепт или Ихтиол? За какво се използва: За цирей, екзема, подкожни пъпки и др.

Йодасепт е препарат с повидон-йод. Това съединение е антисептик за дезинфекция на кожа преди и след операция, при наранявания, за медицински работници и за тежко болни, които са се залежали. Наричан йодоповидон (PVP – I), той подхожда и на незначителни рани. Елиминира рискът от зараза при всякакво нарушаване на кожната цялост.

povidon-jod-05
Повидон йод измества йодът като антисептик, тук ще разкажем защо и с какво е по-добър

Нанася се на кожата под формата на течност или мехлем, за влагалищната лигавица се прави на глобули. Това е максимално допустимата „вътрешна“ употреба – повидон йод не се пие.

Чистият повидон йод се изработва на прах – суровина за фармацевтичната промишленост. От него се изработват лечебните форми, показани в таблицата.

Препарати с повидон йод в България
ФормаНаименование на продукта
Течна (солуцио)

Йодасепт Купро, Йодасептадон,

Браунол, Бетадин

МехлемЙодасепт, Брауновидон, Бетадин
Импрегнирана превръзкаБрауновидон
Вагинални глобули, песариБетадин, Брауновидон

Действие на повидион йод: антисептично, бактерицидно, дезинфекциращо, противовирусно, противогъбично, противопротозойно.

Взаимодейства с протеините на микробната клетка, образува йодамини и предизвиква гибел на микроорганизмите. Обладава широк спектър на въздействие, ефикасен срещу бактерии, гъбички, вируси и протозои.

povidon-jod-04
Лекарствени форми на повидон – йод

Елементарният йод от съединението продължително и равномерно се изпуска при контакт с кожата и лигавичните обвивки. Йодът прониква в тъканите на дълбочина от около 1 мм, без да препятства нормалните процеси на регенерация.

Повидон йод не оказва системно действие. Благодарение на големия си размер, комплексната молекула не минава през биологичните бариери.

За какво се използва Йодасепт и как? Видове, цена

  • Йодасепт маз, унгвент, гел, паста, крем. Формата за намазване подхожда на изгаряния, инфектирани рани, трофични и декубитални язви, инфектирана кожа при дерматити и вирусни патологии, вкл. причинени от херпес и папилома. Продуктите се описват като маз, крем, унгвент, но по същество са еднакви – мехлемообразна субстанция с концентрация на повидон йод от 10 % (100 мг на 1 г крем). Наименования: Йодасепт, Брауновидон, Бетадин;
  • Йодасепт течен (солуцио, разтвор). Има амбулаторно и болнично приложение за антисептична обработка на кожа и лигавици преди операция, инжекции, вземане на кръв, пункция, биопсия, трансфузия, инфузия и други инвазивни манипулации; за обработка на асептични и инфектирани рани, за профилактика и лечение на усложнения при дренажи, катетри, сонди при хирургично болни; при бактериални, гъбични и вирусни инфектирания на кожа, лигавици в устата и носоглътката, дезинфекция в уста при стоматологични манипулации, пълна и частична обработка преди гинекологична операция, дезинфекция на родовия път, при аборт, въвеждане на маточна спирала, коагулация на ерозии и полипи и други „малки“ операции; обработване на пъпна връв и  профилактика на конюнктивит при новородени; обработка на полов член при съвместно лечение на интимни партньори. В бита се ползва за обработка при порязване, одраскване, разкъсване на кожа, гнойни образувания, гнойни обриви, стоматит. Наименования: Йодасепт Купро, Йодасептадон, Браунол, Бетадин;
  • Вагинални глобули и песари. Приложими при инфекциозно-възпалителни заболявания на женските пол. органи като остър и хронифицирал вагинит, смесени инфекции от гъбички, трихомони и др. , профилактика преди хирургични вмешателства и диагностични процедури във влагалището. Наименования: Бетадин, Брауновидон.
“Демир

Удобна форма за дезинфекция е сапунът с повидон йод, който се ползва в болниците за дезинфекция на ръцете преди операции и манипулации.

Цената на продуктите зависи от производителя и разфасовката. Например мехлемът на Актавис струва 5.33 лв за туба от 40 г, а Брауновинон 20 г струва 3.61 лв. Солуциото на Химакс от 100 мл струва 4.43 лв, а разтворът Браунол в същото количество – 7.00 лв.

Йодасепт и йод разлика

Йод е антисептик със столетни традиции. Повидон – йод е антисептик от ново поколение, разработен през 1970 г. Съчетава йод с поливинилпиролидон, наричан още поливидон, повидон.

Повидон – йод постепенно измества обикновения йод, защото има по-силно изразен ефект при по-високо ниво на безопасност и не причинява парене.

Основната разлика е, че в повидон – йод атомите на йода се съединяват с големите молекули на поливинилпиролидона. Липсва токсичния и раздразващ ефект от обикновения йод при пълно съхранение на антисептичните свойства.

povidon-jod-03
Превързване при нарушаване на кожната цялост

Повидон – йод не травмира кожата и не причинява раздразвания при обработка на кожни и лигавични повърхности. Това позволява да се прилага продължително и често, оказва дълго фармацевтично въздействие. Препаратът унищожава голямо количество бактериални щамове в първите 20 – 30 секунди от нанасянето.

Начини за приложение

  • При изгаряне. Върху поразения участък от кожата се нанася 10% воден разтвор в разреждане 1:10 или 10% неразреден р-р и внимателно се отмива. За рани от изгаряне подхожда и мехлемът с концентрация от 10%;
  • За подкожни пъпки и пришки. Повидон – йод проявява антисептично свойство, подсушава образуванието, ускорява регенерацията, блокира възпалението. Подхожда за обработката на акне, комедони, подкожни пъпки, постакне, както и за разраняване на кожата от механичен причинител (пришка). Нанася се неразреден с памучна пръчица;
  • Домашен спрей за нос с Йодасепт. В някои страни се продава аптечен спрей с повидон – йод, който представлява 10 мл активно в-во на 90 мл пречистена вода. Същото средство лесно се приготвя в домашни условия, като се поставя във флакон със спрей капачка. По този начин антисептикът се нанася по-лесно върху болезнени повърхности и на трудно достъпни места като носните проходи;
  • За гнойни рани, за открити рани, варикозни. За трофични, варикозни и декубитални язви е похозяща мехлемообразната форма. За открити рани – чисти или гнойни, обработката с разтвор е оптимална. В двата случая са нужни 10-процентови концентрации на йодното съединение;
  • Гаргара с Йодасепт за гърло, жабурене за венци. Повидон – йод е показан за обработка на устата и гърлото при възпалителни и инфекциозни заболявания като ангина, фарингит, тонзило-фарингит, тонзилит, глосит, афти и др. Разтворът се разрежда така: на ½ – 1 ч.л. разтвор на повидон – йод се слага 100 мл питейна вода с темп. около 18ºС.

Вижте и ТОВА: Как се ползва течен Йодасепт за открити рани и др. Разлика с йод. Цикатридина и Риванол по-добри ли са? Превръзка.

  1. При гъбички. За обработка на кожа и лигавици при гъбични поражения и за профилактика на раневи инфекции в хирургията, травматологията и стоматологията се използва р-р на повидон – йод в разреждане 1:10.
  2. За цирей. Повидон – йод се ползва при гнойни поражения на кожата като абсцес, фурункули, флегмони и др. Той унищожава ред грамотрицателни причинители като ешерихия, салмонела, шигела, микобактерии, гонорея; положителни като бацилус субтилис, клостридиум, златен и други стафилококи; гъбички като кандида, микроспория, трихомони. При лечение се наблюдава изразен противовъзпалителен ефект и изчистване на раната до 2 денонощия;
  3. При панарициум, забрал пръст, подкожен косъм. Това са случаи на гнойно възпаляване, което отлично се поддава на обработка с повидон – йод. Подходящо е налагане на превръзки с мехлем или разтвор;
  4. При враснал нокът. При неправилното израстване на нокти се появяват възпалителен процес, оток, зачервяване и болезнени усещания. При 50% от случаите възниква нагнояване. Обработката с Йодасепт или подобни препарати обеззаразява повърхностите и предпазва от усложнения. Стерилна марля се напоява с разреден р-р и се налага в областта между нокътната пластина и кожата. Подновява се при изсъхване. Ежедневно се отпуска бинтът, за да се освобождава нокътя;
  5. Във влагалището. За разлика от други антисептици, повидон – йод нормализира киселинността във вагинална среда и създава условия за бързо възстановяване на нормалната микрофлора. Това е фактор за предпазването от рецидиви на вагинални инфекции след лечението. Обичайната схема е 7 поредни нощи по 1 глобула;
  6. За херпес. Вагиналните глобули са показани за обработка при генитален херпес по схема 1 брой на нощ в течение на 7 – 10 дни;
  • При ухапване от насекоми. Повидон – йод не се ползва при ухапване от насекоми, домашни и диви животни;
  • При екзема. В лечението се ползват мехлеми с кортикостероидни хормони, например хидрокортизонова маз. Назначават се успокояващи средства и витамини, десенсибилизиращи препарати и локални средства против сърбежа. Йодасепт и подобни препарати нямат място в терапията.

Как се прави превръзка с Йодасепт?

За предпочитане са медицинските превръзки с повидон – йод, които се продават готови в аптеките.

povidon-jod-02
Готовите превръзки предоставят стерилност, каквато не може да се осигури в домашна среда

Те са съвременни и ефективни средства за лечение на разнообразни рани. Те се ползват от най-ранна възраст, не причиняват дискомфорт и не травмират и най-нежната кожа. Лесно се поставят и също така лесно се премахват. Те не залепват, следователно няма болка при отстраняването им.

Домашна превръзка с Йодасепт и другите разтвори с повидон – йод се приготвя така: върху стерилна марля се изсипва малко от разтвора в неразреден вид и се прилага върху раната. Отгоре се закрепва с лейкопласт или бинт.

Дори в неразреден вид, повидон – йод не дразни раната и кожата около нея, не пари, не „дърпа“ кожата. Отмива се с вода и лесно се отстранява от дрехите. Показан е в педиатрията, не е токсичен, екологично безопасен.

Мнения за йодасепт

В дискусионните форуми Йодасепт и другите препарати с повидон – йод се ползват с отлична репутация, когато има нужда да се обработят рани – трофични, декубитални, травматични, от изгаряне. Хората се доверяват на препарата, познават го и го предпочитат.

По-малко е известно въздействието му върху лигавици в устата и влагалището, за обработка на пъпки и враснали нокти. Всеобщо е мнението, че Йодасепт подпомага зарастването на кожата.

Вижте още мнения за Йодасепт и оставете и своя отзив ТУК в нашия форум с коментари!

Заместители и аналози

В аптеките се има десетина различни антисептици. Ако сме се порязали или раздрали, ще ни предложат риванол, калиев перманганат, кислородна вода, хлорхексидин, медицински спирт, гранофурин (зелено лекарство).

Всички те обеззаразяват и спират вторичното привличане на бактерии. Но не се понасят (усещат) еднакво от пациента. Някои са неприятни и дори болезнени, защото щипят и парят. Някои обеззаразяват на момента, но не влияят на възстановяването.

Следователно антисептиците се различават по качества. Кой от тях е оптимален?

Дайте мнение и Вие тук!

Препаратите в таблицата горе са точни аналози на Йодасепт. Всички те съдържат повидон – йод в различна концентрация. Повечето от тях са с концентрация от 10 %. Има и по-слаби разтвори като Браунол, който съдържа 7.5 мг лечебна съставка (7.5 %).

Риванол или Йодасепт?

Активната съставка в Риванол е ethacridine. Прилага се само външно. Има по-ограничено приложение от Йодасепт и другите с повидон – йод.

povidon-jod-01
Риваноловият вазелин се определя като козметично средство за омекотяване и хидратация, а мехлемът се дава като силно ефикасен срещо всякакви “коки”

Риванол има повече форми от препаратите с повидон – йод. Освен като разтвор и маз, той се предлага на прах и във вазелин. Обичайната му концентрация е 1%.

Йодасепт или Ихтиол?

Ихтиол и Ихтамол са антисептици на основата на ichthammol. За разлика от Йодасепт, те оказват допълнително обезболяващо въздействие, регулират съдовия тонус и подобряват кръвообращението в кожата.

Ихтиоловите препарати са отлични за гнойни образувания, защото „изтеглят“ гнойни субстрат на повърхността.

Приложими са местно и ректално. Предпочитат се при невралгии и артрити. Втриват се. При възпаления в малкия таз се прилагат като супозитории 0.2 г или тампони по 1-2 пъти дневно.

Още по темата ТУК: Ихтиол при гной и Йодасепт при цирей. Кое е по-хубаво? Лечение на липом с Ихтиол. За какво друго се ползва?

Цикатридина или Йодасепт?

Цикатридина е препарат на основата на хиалуронова к-на. Силата й е в мощното регенериращо въздействие, докато като антисептик отстъпва на препаратите с повидон – йод.

Прави се в пет разни форми, които идеално пасват към различните случаи. За кожа и лигавици се прилага на мехлем, за болезнени участъци има спрей за безконтактно обработване, ректално и влагалищно се влага чрез супозитории и глобули. Всички тези форми са на основата на хиалурона.

Погледнете и ТОВА: Цикатридина, крем за хемороиди, маз и др. Сравнение с Йодасепт, Хеморрел, Долопрокт. Цена и приложения.

Дермазин или Йодасепт?

Дермазин е представител на група препарати, които обеззаразяват с помощта на сребърни йони. Те са добри при наранявания и изгаряния. Активната съставка в мехлема е сребърен сулфадиазин. Подхожда за повечето случаи, в които се прилага и Йодасепт.

Като противомикробни препарати се ползват и други соли на тежки метали като олово, мед, цинк, живак. Всички те блокират определени ензими в бактериите и причиняват смъртта им. Но се ползват ограничено поради опасения за токсичност.

Други препарати със сребърни йони са линията Ранисептол за слънчеви изгаряния и кожни инфектирания, както и за ускорено регенериране, и АлфаСилвър за апликации с накрайник срещу инфектиране и скоростно заздравяване на рани.

Йодасепт или Йодсептадон

Това са различни наименования на еднакви по същността си препарати.

povidon-jod
Разликата в имената е въпрос на регистрация, същността е еднаква

В основата им стои повидон – йод от 10% и оказва еднакво въздействие. Йодасептадон на Химакс често се описва в аптечните сайтове като Йодасепт. Йодасепт е оригиналното название на продукт с добавката „Купро“, производство на компанията Купро-94.

Под името Йодасепт се продават и мехлемообразни препарати – маз на Тева (8.88 лв), унгвент Актавис (5.33 лв).

Разтвор Браунол или Йодасепт?

Браунол е само в течна форма. Продава се в две разфасовки – по 100 мл и 1000 мл. Цената е съответно 7.00 лв и 15.23 лв. Голямата бутилка е най-икономичната покупка, стига да е нужно толкова голямо количество. Браунол се различава от другите разтвори с повидон – йод по своята концентрация. Той е по-слаб, защото е 7.5% или съдържа 7.5 мг йод на 100 мл разтвор.

Според описанието на производителя, Браунол е подходящ за еднократна употреба с цел дезинфекциране на ненаранени участъци и лигавици при медицински манипулации и вземане на проби. Подхожда за многократно обработване на декубитални язви, дерматози и разни инфектирания.

Още информация и източници на английски: За какво се използва Йодасепт? * Медикаменти за лечение на открити рани; * Как се прави превръзка на незарастваща рана?

Дефламол или Йодасепт?

Дефламол е само под формата на маз. Той представлява съчетание от ретинол (вит. А) и ергокалциферол.

Не е антисептик, а лекарство за възстановяване на епителното покритие. Стимулира регенеративните процеси.

Предпочита се при раздразване на кожата, обриви, слънчево изгаряне, повъхностни охлузвания, напуквания и протриване. Не приложим при гнойни процеси и дълбоки наранявания.

При по-сериозни наранявания е показано първо да се обеззарази с антисептик и тогава да се лекува с Дефламол.

Видео за незарастващите рани.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

вагинални гъбички

Вагинални гъбички (влагалищни): възможни начини за избавление

Вагинални гъбички, влагалищни гъбички – що е то; съвременни методи на лечение. Най-често прилаганите медикаменти …

4 Мнения

  1. Надя Стоименова

    Купила съм Браунол голямото шише за вилата, като дойдат внуците лятото постоянно се случва да мажа колене и лакти. По-икономично от това няма.

  2. Илияна Савова

    Дермазин и Дефламол са за изгаряния. Много са добри, ползвала съм ги. Овлажняват и носят голямо облекчение. Цикатрадина я предпочитам за заздравяване и рани, обаче не ми харесва цената, защо я направиха толкова скъпа, не знам!

  3. Русана Колева

    Ихтиол е по-добро от Йодасепт при циреи и гнойни пъпки, защото тегли отвътре инфектираното и прочиства раната. Риванолът е слаб, той е за ежедневни случаи, да се понамажеш, ако нещо си се драснал или леко порязал.

  4. Странно защо, при обработка на кожа със Браунол се получава сърбеж , а след това малки мехури. Наложи се продължително време да слагам Браунол на рана и забелязах този ефект няколко пъти. А уж не дразнел кожата и прочие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *