понеделник, 6 декември, 2021
met2

Кои болести се лекуват с метронидазол

Лекарства с антибиотика метронидазол. Крем. Гел. При перитонит. При ендометрит. След Цезарово сечение или хистеректомия. При простатит. При остеомиелит. При пневмония. При менингит. При уреаплазма. Дозировка. За мъже. Метронидазол и клиндамицин. И омепразол. И ципрофлоксацин. С нистатин. При язва. Странични ефекти. Внимание: Алергия! Може ли алкохол?

Метронидазол е лекарствен продукт с противоинфекциозно действие, който въздейства в случаи с анаеробна бактериална зараза (framar.bg).

Препоръчва се при тежки инфекции от рода на менингит или мозъчен абсцес, белодробен абсцес, некротизираща пневмония, перитонит, чернодробен абсцес, инфекции след оперативно лечение на дебелото черво, гинекологични операции, при ендометрит, хистеректомия, септичен аборт, газова гангрена, инфекции на кости и стави.

Използва се също профилактично – при подготовка за сложни операции в корема и тазовата кухина.

Метронидазол е активна съставка в някои широко прилагани медикаменти с противоинфекциозно действие.

Такива са например флажил – при гинеколотични инфекции, вагинит, инфектиране от амеби и анаеробни патогени; ефлоран – при чревни и гинекологични инфекции, възпаление на дихателните пътища, инфекции на кости, кожа и меки тъкани, инфекции на сърдечните клапи; предимно за терапия на репродуктивните системи се реализират трихомонацид, трихопол и клион, метрис, арилин (medicine-bg.net).

Крем

Крем с метронидазол се използва при лечението на розацея (evromed.bg). Розацеята е упорито кожно заболяване, свързано с появата на червени петна по кожата, на разширени капиляри, пъпки и обриви, гнойни и негнойни.

Продуктите за локално външно приложение според експертите действат успешно при положение, че съдържат метронидазол. Такъв крем е например метроруборил. Той съдържа метронидазол производни и екстракти от див кестен, жълтурче и мимоза. Достатъчно е еднократно намазване всеки ден в продължение на 1-2 месеца. За предпочитане е процедурата да се извършва вечер.

Гел

Гел-формата на метронидазол има терапевтично приложение при кожни инфекции, най-често е коментирана при лечение на розацея в комбинация с перорален антибиотик (bg-mamma.com). Според потребители обаче гелът се открива много трудно и алтернативата е споменатият вече крем метроруборил с по-слабо съдържание на метронидазол в него.

Друга възможност е продуктът метрогел, който обаче не фигурира в справочниците на българските аптеки и на родната онлайн търговия с медикаменти. Неговото действие в универсален вариант и вагинален гел се основава на качествата на описвания метронидазол

При перитонит

метронидазол
Има различни форми на метронидазол.
Метронидазол се използва за венозни вливания при живото застрашаващи инфекции. Често опасни ситуации възникват при казуси в коремната хирургия с перитонит. Гнойните възпаления в коремната кухина, възникнали по различни причини, често причиняват смърт; затова лечението изисква прилагането на комплекс от медикаменти, сред които и метронидазол.

Метронидазол е важен компонент в лечението на перитонит, тъй като тази диагноза изисква действия срещу множество патогени едновременно; при перитонит “на терен” действат грам-положителни и грам-отрицателни бактерии, анаеробни микроорганизми. Метронидазол е в състояние да въздейства в условията на полимикробни гнойни инфекции, като потиска растежа на анаеробните микроорганизми (rmj.ru).

При ендометрит

метронидазол
С метронидазом в различни форми се лекуват животозастрашаващи инфекции
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Ендометрит е възпаление на маточната лигавица, обикновено след спонтанен аборт, гинекологична интервенция, раждане. Възпалението може да се развие и усложни при липса на адекватно лечение, като обхване и мускулната тъкан на матката.

Най-често при ендометрит се изолират 4-5 бактериални причинители на инфекцията, но тя също може да е предизвикана от вируси, гъбички, микоплазма (eurodoctor.ru).

Прилагането на метронидазол в комплексно лечение на ендометрит позволява доста бързо да се овладее възпаление, причинено от патогени от аеробен и анаеробен тип. Медикаментът е особено ефикасен при остра форма на ендометрит, като лечението в болнични условия обикновено започва с венозни вливания на медикамента по индивидуална схема.

След Цезарово сечение или хистеректомия

Инфекциите са един от възможните сериозни рискове при големи коремни интервенции, каквито са Цезаревото сечение или хистеректомията (отстраняване на матката). При всички предпазни мерки не е изключена зараза и тежко, живото застрашаващо състояние, тъй като се отваря коремът и се извършват манипулации в обсега на вътрешни органи.

Използването на инструментариум и превързочни материали при цялата предпазливост и следване на антисептични правила е предпоставка за проникване на външни микроорганизми, както не е изключено и излив на телесни течности в коремната кухина (framar.bg).

Прилагането на метронидазол след Цезарево сечение или хирургично отстраняване на матката намалява риска от развитие на такава инфекция или съдейства за преодоляването й, ако вече е проявена.

При простатит

Възпалението на простатната жлеза – простатит, подлежи на въздействие чрез метронидазол в случаите на простатит с бактериален причинител. Наред с антибиотици и пикочогонни средства може да бъде назначен метронидазол – това е в зависимост от установения причинител на възпалителния процес.

Ако се касае за анаеробни бактерии, метронидазол ще бъде в състояние да въздейства върху развитието им и това ще гарантира сигурен процес на възстановяване и оздравяване (prostatitoff.ru).

При остеомиелит

Остеомиелит е възпаление на костна тъкан. Инфекцията може да е следствие на травма или на възпалителен процес в съседни тъкани (antibiotic.ru). Много често причинителят на инфекцията е полимикробен, като в редица случаи част от патогените са анаеробни.

Дайте мнение и Вие тук!

Остеогенният остеомиелит при пациенти със съдова недостатъчност, които са на стационарно лечение, включва и метронидазол. Лечението при хронични състояния може да продължи три месеца и повече.

При пневмония

Метронидазол се използва при тежки инфекции на плеврата и белите дробове – за случаи като белодробен абсцес, пневмония с некроза, аспирационна пневмония (framar.bg). За отбелязване е, че необходимостта от прилагане на метронидазол по-често се проявява при пациенти в напреднала възраст, където бактериалната инфекция е поливалентна (critical.ru). Аспирационните пневмонии също изискват участие на метронидазол в комплексната терапия.

При менингит

метронидазол
Перитонит, секцио и хистеректомия са случаите за метронидазол

Едно от приложенията на метронидазол е ориентирано към централната нервна система – има положителен ефект при мозъчен абсцес и менингит, ако са причинени от анаеробни патогени (framar.bg).

Веднага щом се установи бактериалният профил на менингита, трябва да започне лечение с метронидазол или клиндамицин (spisaniemd.bg).

При уреаплазма

Уреаплазмозите са полово предавани заболявания, причинени от странни патогени: те имат признаци едновременно на бактерии и на вируси (puls.bg). Патогените могат да пребивават в половите органи и пикочните канали, без да причинят инфекции.

Ако обаче е налице тази зараза, състоянието е потенциално опасно заради риска да се развият вътрешни възпаления на репродуктивната система. Особен риск има по време на бременност – може да бъде провокиран спонтанен аборт или преждевременно раждане. Има лечение – терапията засяга и двамата партньори. Според някои източници най-ефикасното лечение е с таблетна форма плюс вагинален гел (panarin.ru).

мнения, отзиви, коментари, форум

Дозировка

Терапията с метронидазол налага 12-часов режим на прием, като дозата и продължителността на лечението се определят индивидуално според диагнозата и състоянието на пациента. Обикновено се изчисляват 7.5 до 15 мг на килограм тегло. По обясними причини венозните вливания се изпълняват само при хоспитализирани пациенти (framar.bg).

Лечението с този медикамент може да предизвика странични ефекти от рода на световъртеж, прилошаване и гадене, стомашни болки, повръщане, главоболие, кожни дразнения. Те се проявяват по-категорично при високи дози и продължително прилагане.

За мъже

Метронидазол се препоръчва за лечение на мъже при трихомоназна инфекция. Този тип инфекции дават усложнения с дългосрочен ефект, каквито са например уретрит или колит.

По тази причина инфекцията, която е от типа полово предавани, трябва да се неутрализира възможно най-бързо и с добри медикаменти.

Доста специалисти препоръчват лечение с метронидазол, като продължителността му се определя към 7-10 дни. Всеки ден трябва да се приемат два пъти по една таблетка от 500 мг. Това е схемата за остра инфекция; ако тя вече е станала хронична – терапията е две седмици и може да се започне с три таблетки дневно. Таблетките не се дъвчат или стриват и се приемат по време на хранене (microbiology-clinical.com).

Метронидазол и клиндамицин

Клиндамицинът е алтернатива на метронидазол при лечението на бактериални вагинози. И двата продукта имат форми за перорален прием – таблетки или капсули, и за вагинално приложение, вагинални таблетки или гел. Коя е най-подходящата форма за конкретен случай трябва да се определи с помощта на лекар (blitz.bg).

И омепразол

Омепразол е медикамент от типа инхибитори на протонната помпа – приемът му контролира продукцията на киселини в стомаха. Може да се комбинира за паралелен прием с метронидазол в рамките на седмица – при язвена болест, при инфекции с причинител хеликобактер пилори. В много от тези случаи монотерапията – само с антибиотик или само с инхибиторq не е ефективна (framar.bg).

И ципрофлоксацин

Паралелният прием на метронидазол и циmрофлоксацин – два антибиотика, е възможно при инфекции в малкия таз, възпалителни процеси в чревния тракт, например болестта на Крон. Важно е да се изготви точна схема на прием, като се отчита времето за усвояване на единия и на другия медикамент и се планира пауза от 3-4 часа между тях. Понякога терапията започва с единия антибиотик и продължава с другия (framar.bg).

С нистатин

Комбинирането на метронидазол с нистатин е възможно – нистатин действа срещу гъбични инфекции. Идеята в подобни лекарствени назначения е да се предотвратят кандидази вследствие лечението с метронидазол (mail.ru).

При язва

Метронидазол е един от медикаментите, включвани в комплексна терапия при язва на стомаха и дванадесетопръстика. По правило причинител на болестния проблем в такива случаи е хеликобактер пилори (framar.bg). Подобно предназначение има продуктът при гастроезофагеален рефлукс.

Странични ефекти

Възможно е прилагането на метронидазол да причини алергични реакции – зачервяване и обрив, анафилактичен шок. По-често има оплаквания от стомашен дискомфорт, прилошаване, тежка диария, панкреатит, отклонения във функциите на черния дроб, промени в кръвната картина (framar.bg).

Внимание: Алергия!

Прилагането на този медикамент може да провокира алергични реакции у някои пациенти; подобна свръхчувствителност следва да се отчете и при други медикаменти, които съдържат метронидазол. Известни са случаи на изтръпване, конвулсии, по-често – сърбеж и зачервяване, обриви по кожата с различна интензивност (medicine.bg). При подобни признаци е най-добре приемът на лекарството да се преустанови и да се потърси лекарско мнение.

Може ли алкохол?

Приемът на алкохол по време на лечението с метронидазол е противопоказен. Съчетаването им води до нежелателни състояния – зачервяване на лицето, обилно потене, коремни спазми, гадене и повръщане. Медикаментът метронидазол затруднява разграждането на алкохола и работата на черния дроб, което води до описаните симптоми (medicine.bg).

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Боракс. Цена, мнения, таблетки

Опасен ли е Боракс? Лечение с боракс за пиене. Борна киселина за гъбички и др.

Кое е доброто лечение с боракс? Как се ползва боракс за пиене? Опасен ли е? …

4 Мнения

 1. Добринка Каменова

  Здравейте! Преди години получих тежка алергична реакция към Метронидазол след един аборт по лекарско предписание – синдром на Стивън-Джонсън. Моля, разяснете ми какво представлява тази алергия, защото потърсих информация на български в Гугъл, но нищо не намерих. Предварително благодаря!

  • Лекар.БГ

   Здравейте, Добринка! Тук: lechitel.net/синдром-на-стивънс-джонсън/ има подробна публикация на български! В руския интернет има описани случаи на появата му след употребата на метронидазол! Там можете да го намерите като потърсите в Яндекс по ключова дума „синдром стивенса-джонсона“. Успех!

 2. Златка Григорова

  Здравейте! Имах тежка диария, с около 10-12 изхождания на ден.Беше ми открита бактерия Клостридиум и изписан Метронидазол Актавис 500млг. На 3-я ден от приема получих гллавоболие със стягащ характер, на моменти пробождане в главата, изтръпване на главата, долната част на лицето, иглички и изтръпване на ръката и крака. Приемах медикамента 10 дни 3х1т. Вече е трети ден от както не взимам Метронидазол. Много Ви моля, ще ми обясните ли дали това е опасно или ще мине от само себе си и по какъв начин ми влияе? Благодаря предварително!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *