Рефлукс по Уикипедия. Екстрасистоли
рефлукс езофагит форум - лекарства и билки

Рефлукс: Значение на ГЕРБ. Симптоми и лечение с билки и лекарства

Лечение на дуодено гастрален рефлукс с лекарства и билки. Езофагит и екстрасистоли. Симптоми, форум.

Още в текста: Лечение, билки, хомеопатия. Ранитидин. Омепразол. Фамотидин. Гастроцид. Талцид. Пулсет. Стопацид. Рение. Контролок Контрол. Рефлуксейд, Refluxaid сироп. Джинджифил. Жълт кантарион. Зехтин. Мед. Мента. Чесън. Диета при рефлукс (хранене). Диагностика. Съпътстващи: Киселини. Анемия. Лоши зъби. Лош дъх. Видове: Гастроезофагеален (ГЕРБ) – киселинен, алкален. Езофагит

Рефлукс или рефлуксна болест – това е истинско наказание. Връхлита те с болка в стомаха и зад гръдната кост, парене, усещане, че поетата храна и стомашни сокове се връщат към хранопровода. Това е и значението на медицинския термин: рефлукс е обратното връщане на стомашно съдържимо (blitz.bg).

Неприятни усещания като споменатите могат да се случат инцидентно, при преяждане или при хранене с тежки, мазни, препържени храни. Но когато се проявява рефлукс постоянно, това вече е сериозен здравословен проблем, налагащ лечение.

  • Медицината разполага с множество лекарствени средства, които регулират киселинността на стомашните сокове или тяхното количество. Някои медикаменти потискат продукцията на солна киселина – основен компонент в стомашния сок, други неутрализират по чисто химически път наличните количества. Сред най-популярните са ранитидин, гастроцид, талцид, фамотидин и др.
  • Хомеопатията също има своите средства за лечение на рефлукс. Много е важно при избора на подходящ хомеопатичен продукт това да бъде направено компетентно, от лекар хомеопат. Не е така лесно да се каже, че лекарството Х. лекува киселини: резултатът от въздействието при хомеопатичните средства зависи от много характеристики на общото здраве, характерните прояви на досадния рефлукс и пр. Вай-често прилаганите хомеопатични лекарства за лечение на рефлукс са Нукс Вомика, Фосфор, Арсеникум Албум, Пулсатила, Карбо Вегетабилис (biopogled.com).
  • Няма как да отминем и усилията на народната медицина: редица билки постигат ефект, аналогичен на този от лекарствените средства. При тях обаче предварително трябва да е ясно, че пътят на терапията е по-дълъг и че всички указания за приготвяне и прием на билковия продукт срещу рефлукс трябва да се изпълняват точно и редовно. Сред билките, които лекуват от рефлукс и спасяват от киселини, оригване, подуване, тежест и всички останали неприятни симптоми, са лайка, сок от прясно зеле, хидрастис, мента, жълт кантарион, джинджифил (lekuva.net).

Омепразол

Омепразол е от групата на т.н инибитори на протонната помпа – лекарства, които намаляват продукцията на солна киселина в стомаха (framar.bg). Този медикамент може да се дава и на деца на възраст над една година, в подходящи дози. Лечението с омепразол трябва да бъде наблюдавано от лекар; при продължителна употреба от порядъка на една година нараства рискът от счупване на кости.

Омепразол – когато стомахът боледува

Фамотидин

Фамотидин въздейства по специфичен начин върху рецептори в стомашните жлези;„ резултатът е намалена секреция на солна киселина (framar.bg). Не се прилага при бременни, както и при деца на възраст под осем години.

При рефлукс стандартното лечение предвижда прием на дози от по 20 мг фамотидин сутрин и вечер, или само вечер 40 мг в продължение на три месеца. Потребители с бъбречни и чернодробни заболявания се лекуват с редуцирана доза.

Фамотидин, Омепразол, Квамател или Ранитидин? Странични ефекти, мнения, цена

Гастроцид

Активен компонент в медикамента гастроцид е позната лекарствена съставка – омепразол. Препоръчва се прием на една капсула от 20 мг или на две по 10 мг дневно, в продължение на две седмици. Ако в този срок не настъпи подобрение и симптоматиката на рефлукс е все така мъчителна, очевидно трябва да се търси друго решение на здравословния проблем (framar.bg).

Талцид

рефлукс
Мъчителният рефлукс понякога се проявява години наред

И функциите на талцид се свеждат до намаляване на стомашната киселинност (framar.bg). Продуктът трябва да се приема в продължение на 14 дни. Дневната доза трябва да се обсъди с лекар – тя може да е от 500-1000 до не повече от 6000 мг дневно (framar.bg). Възможно е терапията с талцид да не постигне подобрение или симптоматиката да се влоши, например с появата на черни изпражнения. При такова развитие на нещата трябва да се потърси най-бързо медицинска помощ.

Пулсет

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Пулсет е вариант на пантопразол – медикамент от групата инхибитори на протонната помпа. Приемът на пулсет регулира стомашната киселинност и намалява епизодите с киселини и болка, присъщи на всеки рефлукс. В някои случаи се комбинира с антибиотици, ако е установено наличие на хеликобактер пилори (framar.bg).

Таблетките пулсет се поглъщат цели преди хранене, с достатъчно вода. Най-често приемът е по една таблетка дневно в продължение на четири седмици.

Стопацид

Това са таблетки за дъвчене или смучене; намаляват киселинното действие на стомашния сок и намаляват проявите на рефлукс (framar.bg). Продуктът съдържа производни на алуминий, магнезий и калций; не може да се използва при деца под 6-годишна възраст, както и при потребители с хронична бъбречна недостатъчност. Таблетките се приемат половин час преди или час-два след хранене.

Рение

Рение е антиациден препарат – таблетки за дъвчене, които се препоръчват при инциденти прояви на рефлукс, лошо храносмилане, киселини, газове, разстройство (framar.bg).

От таблетките могат да вземат възрастни и деца над 6 години. Подходящи са за бременни. Препоръката е след хранене да се сдъвкват по две таблетки наведнъж. Лимитът за деца от 6 до 12 години е 8 таблетки дневно, а за възрастни – не повече от 16. Не гълтайте таблетките цели!

Контролок Контрол

Този продукт също е производно на пантопразол (framar.bg). Приемът му намалява продукцията на солна киселина, с което се намалява опасността от рефлукс с обичайните симптоми. Продуктът е предназначен за краткотрайно въздействие, с което се овладяват епизодични прояви на проблема. Не бива да се приема от бременни, пациенти с ХИВ-позитивна характеристика, лекувани с атазанавир, деца и подрастващи под 18 години.

Рефлуксейд, Refluxaid сироп

рефлукс
Има много лекарства за рефлукс, но проблемът иска и промяна в храненето

Сиропът срещу рефлукс – Рефлуксейд, Refluxaid, е съвременен продукт, който постига добър терапевтичен ефект и спестява много от страничните ефекти на други лекарствени средства (framar.bg). Съдържа екстракти от лайка, липа, анасон, копър и лавандула. Тази композиция блансира съдържанието на стомашни сокове, успокоява и чалансира функциите ва стомашно-чревния тракт, действа противовъзпалително и спира болката. Важен компонент в сиропа е магнезиевият алгинат. Продуктът може да се използва и отдеца на възраст над три години.

Ранитидин

Ранитидин е един от популярните медикаменти, които се препоръчват при рефлукс. По-далечната цел на приема е предпазването от образуване на стомашна язва. Въпреки, че стомашната лигавица е устойчива на киселините в стомашния сок, прекалената им секреция застрашава здравето. Ранитидин потиска прекалено активната продукция на киселини, като по този начин се намаляват епизодите на рефлуксна болест, гастроезофагеален рефлукс, ерозивен езофагит, стрес-язва (framar.bg). При лечение с ранитидин пациентът с рефлукс приема медикамента или сутрин и вечер по 150 мг, или само вечер преди лягане – 300 мг, за период от 8-12 седмици. При тежки случаи дозата може да се увеличи и приемът да е по схемата 4х150 мг дневно. Ранитидина скоро го забраниха, защото има вероятност да причинява рак. Затова разгледайте неговите заместители.

Непременно погледнете и ТОВА, преди да минем надолу към билките:

Ефикасни хапчета за киселини в стомаха. Какво друго да пия?

Дайте мнение и Вие тук!

Джинджифил

Това е едно от сигурните средства за неутрализиране на неприятните киселини при рефлукс (zdrave.org). Достатъчно е да настържете половин лъжица корен от пресен джинджифил и да я залеете с чаша вряла вода. След 10 минути запарката е готова; такъв чай можете да си правите по 3-4 пъти дневно, докато отшумят проявите на рефлукс.
Друг вариант за използване на джинджифил са джинджифиловите капки на спиртна основа. Набавят се от аптеката; приемат се веднъж дневно – обикновено 30 капки в чаша вода преди хранене.

Жълт кантарион

Жълтият кантарион е класическа билка при възпалителни процеси, а при рефлукс лигавиците на стомаха и:или хранопровода са силно засегнати. Чаят с жълт кантарион – чист или в смес с лайка, липа, мащерка, действа успокояващо и проявите на рефлукс намаляват.

Може да се приложи и запарка от букет билки с противовъзпалителен ефект – жълт кантарион, лайка, невен, риган, всичките в равни части, се заливат с половин литър вряла вода и след половин час запарката се прецежда. От нея се пие на глътки през целия ден (zdrave.org).

Зехтин

рефлукс
Рефлукс най-общо казано е връщане на стомашното съдържимо

Зехтинът е препоръчван от всички диетолози като здравословен продукт, но той може да е и лекарство. При рефлукс се препоръчва прием на топла вода с по една чаена лъжичка мед и зехтин на чаша течност. Това може да се приема 2-3 пъти на ден (zdrave.org).

Мед

Ензимите, които съдържа медът, балансират състава на стомашните сокове и намаляват киселинността им. Добре е да се приемат по 1-2 супени лъжици мед дневно и проявите на рефлукс по естествен път ще намалеят (zdrave.org). Специалистите препоръчват също медът да се смесва с настърган корен от джинджихил или на лъжица мед да се слага по щипка сух джинджифил.

Мента

Ментата под всякаква форма е полезна за стомаха. При рефлукс се препоръчва обикновен ментов чай, подсладен с мента – може да се пие по няколко пъти на ден. По-силно действие имат ментовите капки: купуват се от аптеката и се вземат с вода. Най-често около 20 капки в малка чашка вода със стайна температура успокояват спазмите и спират киселините.

Чесън

Чесънът е универсално средство за лечение на различни заболявания; неслучайно е наричан природен антибиотик. При рефлукс обаче не се опитвайте да овладявате проблема с чесън, защото ще го усложните още повече: чесънът и лукът са сред храните, които трябва да се изключат от менюто при остри състояния (framar.bg).

Диета при рефлукс

Лечението на рефлукс не може да бъде успешно без спазването на строга диета. От менюто трябва да се изключат мазни, пържени и пикантни храни, шоколад, газирани напитки, цитруси и доматен сок; още – оцет, майонеза, пикантни дресинги, ябълки, краставици и чушки, ряпа и зелея кафе (framar.bg). Полезните храни са банани, кисело-млечни, компоти от пресни и сушени плодове, шипкова настойка, варено или печено нетлъсто месо. Не бива да се яде вечер по-късно от три часа преди лягане.

Диагностика

При съмнения за рефлукс, породени от субективните усещания – киселини, болка, лекуващият назначава специални изследвания за поставянето на точна диагноза. Ето кои са най-често практикуваните:

  • Рентгеново изследване – прави се снимка на зона, включваща хранопровода и стомаха. Преди изследването пациентът трябва да приеме бариева каша, която позволява да се установят изменения в лигавиците на наблюдаваните органи (puls.bg).
  • Ендоскопско изследване – през хранопровода се въвежда в стомаха гъвкава тръбичка с миниатюрна камера, чрез която се прави оглед на проблемните органи. Ендоскопското изследване позволява да се вземат проби за биопсия, ако има признаци на сериозни изменения в лигавиците.

Освен тези масово прилагани методи са правят още езофагеална манометрия, pH-манометрия и други.

Съпътстващи: Киселини

Проявите на рефлукс се характеризират с някои съпътстващи проблеми, каквито на първо място са киселините. Както знаем, стомашната лигавица има естествена защита от киселините и ензимите, с чиято помощ се преработват приетите храни. При рефлукс обаче тези киселинни компоненти атакуват лигавицата на хранопровода, която няма подобна защита. Това е причината да се усеща болка, кисела или горчива слюнка и пр. Т.н. киселини са един от сигналите, че нещо в стомашно-чревния тракт не е наред и трябва да се иде на лекар (blitz.bg).

Анемия

При рефлукс има опасност от проявата на анемия – това е свързано с непълноценното преработване и усвояване на приетата храна. Нелекуваният рефлукс може да причини язва, а кървенето при такива условия е сериозна причина за намаляване стойностите на хемоглобина и развитие на желязодефицитна анемия.

Лоши зъби

Доказано е, че сред пациентите с рефлукс в различните му прояви има висок процент хора със стоматологични проблеми (lekuva.net). Киселините, които променят средата в устната кухина, въздействат върху зъбния емайл и го разрушават. Това създава различни проблеми и отклонения от доброто дентално здраве, а следствие от това са други болестни промени в организма, например на сърдечно-съдовата система. Възможно е дори да стане причина за екстрасистоли и прескачане на сърцето, аритмия, тахикардия и т.н.

Лош дъх

Лош дъх от устата – сериозен проблем, чието разрешаване трябва да започне с изясняване на причината. Често се оказва, че лошият дъх върви заедно с прояви на рефлукс. Връщането на храна или стомашни сокове в хранопровода причинява т.н. халитоза, лош дъх от устата – заради излъчване на газообразни продукти от разпада на храни в стомаха (biopogled.com).

Видове: Гастроезофагеален (ГЕРБ) – киселинен, алкален

Връщането на стомашни сокове и поета храна в хранопровода причинява възпаление на лигавицата му, т.н. гастроезофагеален рефлукс. Масата, която излиза от стомаха и попада в хранопровода, съдържа задължително солна киселина, както и храносмилателни ензими като пепсин, жлъчни сокове. Говори се за два типа гастроезофагеален рефлукс или ГЕРБ: киселинен и алкален.

  • Киселинен ГЕРБ: преобладаващи в изхвърлените стомашни сокове са киселинните съставки.
  • Алкален ГЕРБ: това е сравнително рядка форма; при нея погрешно попадналите в стомаха жлъчни сокове се изхвърлят към хранопровода, а въздействието на стомашното съдържимо е или слабо киселинно, или алкално. Вероятността от подобна характеристика е около 20% от случаите на рефлукс. Лечението при алкален рефлукс е различно от това на киселинния. За да се установи за какво точно става дума обаче е необходимо 24-часово изследване на стомаха с PH-метрия.

Езофагит

За езофагит се говори тогава, когато системните прояви на рефлукс причинят трайно възпаление на хранопровода (doctorbg.com). При тежки случаи на езофагит могат да се получат язви по лигавицата на хранопрвода с кръвоизливи и последване на анемия.

При езофагит е налице характерната болка зад гръдната кост, която може да бъде опасваща или да се “премести” към зоната между плешките. Болката се усилва в легнало положение, при прием на алкохол, на кисели и твърди храни. Преодолява се с консервативна терапия – диета и прием на медикаменти.

Как се излекувах от рефлукс

Ето историята на един руснак, който е успял да се излекува от рефлукс и споделя начините за това (на руски е, но има субтитри, които можете да си изтеглите и да ги прекарате през Гугъл Транслейт. Ако не знаете как се прави, питайте в коментарите, ще ви обясним!)

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Mez

Мезим форте – за какво се използва? Цена, мнения и странични ефекти

Ползата от  мезим форте за храносмилателния процес. Откъде се взема продуктът и в какви случаи …

2 Мнения

  1. Емануил Петков

    как да сложа субтитрите

  2. Гергана

    как се слагат субтитри

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *