лош дъх
При лош дъх от устата общуването е проблемно

С лош дъх от устата и стомаха тялото алармира за болест!

Лош дъх – това е опит на собствената ни уста да отправи сигнал SOS за болестен проблем в организма. Разбира се не става дума за “аромат” на лук или чесън от скорошния обяд или спиртни пари от снощния купон.

При лош дъх от устата е възможно да развиваме възпалителен процес в самата устна кухина, да имаме болен зъб с гноен процес, да сме с ангина или сериозно заболяване на стомашно-чревния тракт, обясняват от medikforum.ru. Ако нямаме други оплаквания и проблемът е само лош дъх, може и да не му обърнем внимание: човек не винаги усеща собствения си лош дъх!

Ако обаче имаме някакви съмнения и искаме да се убедим, че нещо с дъха ни не е наред, трябва да си направим прост тест: купуваме от аптеката обикновена марлена маска и я поставяме на устата. Дишаме през нея 10-15 минути, след което я сваляме и проверяваме миризмата на тъканта. Ако усетим следите на лош дъх – значи и хората около нас усещат това, докато говорим. Но по-важното е, че с този лош дъх трябва някак да се справим.

Въпросът е – на какъв лекар да идем, защото лош дъх може да имаме от гнойна ангина, но и от гастрит?!?

Защо имаме лош дъх?

Източникът на лош дъх се идентифицира най-лесно, ако е в устната кухина: болен зъб, възпалени венци. По-сложно е, ако причината е по-дълбоко вътре в нас. Възможностите са няколко:

  • лош дъх може да имаме заради гастрит, язва на стомаха или дванадесетопръстника, ентерит и колит, заболяване на черния дроб или панкреаса. Тогава дъхът е с характерна застояла миризма, с нотки сероводород; това е от токсините, отделени при възпалителните процеси вътре в организма. Част от тези токсини се излъчват чрез белите дробове. Много често човекът с лош дъх в тези случаи няма представа какво издишва. При проблеми с жлъчката дъхът е парещ и в устата горчи;
  • лош дъх с миризма на ацетон свидетелства за захарен диабет;
  • лош дъх с уклон към гнила миризма има при хроничен тонзилит – възпалени сливици. Процесът е постоянен и в проблемното място се застояват гной и патогенни микроорганизми;
  • при застойни състояния на червата в дъха може да се появи миризма на екскременти, а при бъбречни проблеми – на урина..

Устната кухина е рискова зона за лош дъх

лош дъх
Дъвчете морков, мента, кафе или корен от магданоз срещу лош дъх!

Там се размножават ужасно количество бактерии. Ако не мием достатъчно редовно и съвестно зъбите и езика, колониите микроби се настаняват трайно. Микроорганизмите и недоизчистените остатъци от храна градят меки, а впоследствие и твърди плаки – зъбен камък, и именно тези плаки са постоянен извор на лош дъх. Ако меките плаки не се отстранят навреме, с помощта на калция от слюнката те се превръщат в пластинки-разрушители, от които зъбите и венците ни буквално се съсипват. Започва кървене, възпалителни процеси, гниене – лош дъх.

Достатъчно ли е да ползваме освежители?

лош дъх от стомаха
При лош дъх от устата общуването е проблемно

Добра идея – но това не е достатъчно. Ментовият аромат само ще маскира за кратко проблема, но няма да го реши! Специални четки, пасти и конци – вършат работа, но преди всичко и най-важно е здравето на зъбите. Ако вече е образуван зъбен камък – стоматологът трябва да го изчисти.

Специалисти припомнят, че миенето на зъбите не е занимание за 20 секунди – то трябва да продължи поне 3-5 минути. Не е смешно – в много случаи виновен за лош дъх е езикът, така че грижата за неговото измиване и изплакване е неотменна.

Дайте мнение и Вие тук!

Как да решим проблема, ако имаме лош дъх?

  1. Първо и задължително е да установим причината за нашия лош дъх и да лекуваме този орган и тази част от тялото, която създава проблема.
  2. На второ място – да използваме храни, подправки и дори трикове за поддържане на приятен дъх. От recepty.bg например препоръчват да се закусва овесена каша, защото тя стимулира отделянето на повече слюнка: слюнката предотвратява пресъхването на устата, свързано с лош дъх; тя мие и прочиства, като по този начин предотвратява застойните състояния. Гризкането на моркови и зелени ябълки също върши работа.

По-категорично действа дъвченето на корен от магданоз или кафе на зърна. Помага и изплакването на устата – няколко пъти на ден – със запарка от мента и лайка. Разбира се – можем да се доверим и на добрите продукти за хигиена на устната кухина; изборът наистина си го бива.

Вижте и ТОВА:

Стомах. Болести, симптоми, лечение и профилактика

“Фигурин

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

fiz

Как да си направим физиологичен разтвор. Какво лекува натриев хлорид?

Съвети как да си направим домашен физиологичен разтвор. Точно какво лекува натриев хлорид (готварска сол)? …

Едно мнение

  1. От овесената каша, дъхът ми става още по лош, а и дразни стомаха, а при гастрити този тип закуска е забранен, освен ако не искате нова стомашна криза. Най добре е да се хапне ябълка или друг подобен плод (слива, праскова, круша) , а при киселини сух хляб,за да ги обере

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *