лош дъх
При лош дъх от устата общуването е проблемно

С лош дъх от устата и стомаха тялото алармира за болест!

Лош дъх – това е опит на собствената ни уста да отправи сигнал SOS за болестен проблем cialis cost в организма. Разбира се не става дума за “аромат” на лук или чесън от скорошния обяд или спиртни пари от снощния купон.

При лош дъх от устата е възможно да развиваме възпалителен процес в самата устна кухина, да имаме болен зъб с гноен процес, да сме с ангина или сериозно заболяване на стомашно-чревния тракт, обясняват от medikforum.ru. Ако нямаме други оплаквания и проблемът е само лош дъх, може и да не му обърнем внимание: човек не винаги усеща собствения си лош дъх!

Ако обаче имаме някакви съмнения и искаме да се убедим, че нещо с дъха ни не е наред, трябва да си направим прост тест: купуваме от аптеката обикновена марлена маска и я поставяме на устата. Дишаме през нея 10-15 минути, след което я сваляме и проверяваме миризмата на тъканта. Ако усетим следите на лош дъх – значи и хората около нас усещат това, докато говорим. Но по-важното е, че с този лош дъх трябва някак да се справим.

Въпросът е – на какъв лекар да идем, защото лош дъх може да имаме от гнойна ангина, но и от гастрит?!?

Защо имаме лош дъх?

Източникът на лош дъх се идентифицира най-лесно, ако е в устната кухина: болен зъб, възпалени венци. По-сложно е, ако причината е по-дълбоко вътре в нас. Възможностите са няколко:

  • лош дъх може да имаме заради гастрит, язва на стомаха или дванадесетопръстника, ентерит и колит, заболяване на черния дроб или панкреаса. Тогава дъхът е с характерна застояла миризма, с нотки сероводород; това е от токсините, отделени при възпалителните процеси вътре в организма. Част от тези токсини се излъчват чрез белите дробове. Много често човекът с лош дъх в тези случаи няма представа какво издишва. При проблеми с жлъчката дъхът е парещ и в устата горчи;
  • лош дъх с миризма на ацетон свидетелства за захарен диабет;
  • лош дъх с уклон към гнила миризма има при хроничен тонзилит – възпалени сливици. Процесът е постоянен и в проблемното място се застояват гной и патогенни микроорганизми;
  • при застойни състояния на червата в дъха може да се появи миризма на екскременти, а при бъбречни проблеми – на урина..

Устната кухина е рискова зона за лош дъх

лош дъх
Дъвчете морков, мента, кафе или корен от магданоз срещу лош дъх!

Там се размножават ужасно количество бактерии. Ако не мием достатъчно редовно и съвестно зъбите и езика, колониите микроби се настаняват трайно. Микроорганизмите и недоизчистените остатъци от храна градят меки, а впоследствие и твърди плаки – зъбен камък, и именно тези плаки са постоянен извор на лош дъх. Ако меките плаки не се отстранят навреме, с помощта на калция от слюнката те се превръщат в пластинки-разрушители, от които зъбите и венците ни буквално се съсипват. Започва кървене, възпалителни процеси, гниене – лош дъх.

Достатъчно ли е да ползваме освежители?

лош дъх от стомаха
При лош дъх от устата общуването е проблемно

Добра идея – но това не е достатъчно. Ментовият аромат само ще маскира за кратко проблема, но няма да го реши! Специални четки, пасти и конци – вършат работа, но преди всичко и най-важно е здравето на зъбите. Ако вече е образуван зъбен камък – стоматологът трябва да го изчисти.

Специалисти припомнят, че миенето на зъбите не е занимание за 20 секунди – то трябва да продължи поне 3-5 минути. Не е смешно – в много случаи виновен за лош дъх е езикът, така че грижата за неговото измиване и изплакване е неотменна.

Дайте мнение и Вие тук!

Как да решим проблема, ако имаме лош дъх?

  1. Първо и задължително е да установим причината за нашия лош дъх и да лекуваме този орган и тази част от тялото, която създава проблема.
  2. На второ място – да използваме храни, подправки и дори трикове за поддържане на приятен дъх. От recepty.bg например препоръчват да се закусва овесена каша, защото тя стимулира отделянето на повече слюнка: слюнката предотвратява пресъхването на устата, свързано с лош дъх; тя мие и прочиства, като по този начин предотвратява застойните състояния. Гризкането на моркови и зелени ябълки също върши работа.

По-категорично действа дъвченето на корен от магданоз или кафе на зърна. Помага и изплакването на устата – няколко пъти на ден – със запарка от мента и лайка. Разбира се – можем да се доверим и на добрите продукти за хигиена на устната кухина; изборът наистина си го бива.

Вижте и ТОВА:

Стомах. Болести, симптоми, лечение и профилактика

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Как се ползва бял тамян за бъбреци.

Бял тамян за пиене и масло, за камъни в бъбреците и жлъчката. Мнения, рецепти

Как се ползва бял тамян за бъбреци. Масло от тамян. Мнения. Изхвърляне на камъни и …

Едно мнение

  1. От овесената каша, дъхът ми става още по лош, а и дразни стомаха, а при гастрити този тип закуска е забранен, освен ако не искате нова стомашна криза. Най добре е да се хапне ябълка или друг подобен плод (слива, праскова, круша) , а при киселини сух хляб,за да ги обере

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *