Кое е по-добро: Омепразид или Омепразол?
Заместители на Омепразол: Улкопрол, Пулсет, Гастроцид, Пробитор, Нексиум.

Омепразид или Омепразол? Мнения. Колко време се пие? Заместители

Кое е по-добро: Омепразид или Омепразол? Мнения. Заместители: Улкопрол, Пулсет, Гастроцид, Пробитор, Нексиум. Колко време се пие при гастрит и др.?

Ще започнем с някои сравнения между Омепразол и възможните му заместители, за да могат хората да се ориентират кое се ползва.

Кое е по-добро: Омепразид или Омепразол?

Омепразид и Омепразол са имената на лекарства с активна съставка омепразол. Те имат еднакво активно вещество, тоест са аналози – можем да ползваме едното или другото, без разлика в ефекта.

Двете лекарства са еднакви и относно дозировката – съдържат по 20 мг омепразол в една таблетка – това е стандартната доза, която постига оптимален ефект.

омепразол
Ако ви боли стомах и имате киселини два дни в рамките на една седмица, посетете лекаря си!

Лекарства с омепразол се произвеждат под най-различни патентовани наименования, от различни фармацевтични компании. Еднакви по състав и дозировка са Омепразид, Омепразол Генерикон, Омепразол Акорд, Омепразол Стада, Улкопрол, Пробитор, Гастроцид, Лосек Мупс, Сопрал, Биопразол, Хелицид.

Разлики между тях е, че някои са в отдела за лекарства без рецепта, а други – с рецепта. Безцерептурни са Омепразид, Сопрал, Биопразол, Гастроцид, а разновидностите Омепразол, Улкопрол и Пробитор са с рецепта.

Омепразол, Омепразид или Нексиум?

Тези лекарства са от една и съща група и с идентично действие, но с различни активни вещества. Омепразол и Омепразид действат чрез лечебното вещество омепразол, а Нексиум е езомепразол.

Има ли разлика между тях и как да изберем?

  • Омепразол е най-старият представител на групата инхибитори на протонната помпа. От момента на изобретяването му досега са излезли 4 поколения такива лекарства. Новите са станали по-безопасни и ефективно. Но омепразол продължава да се назначава с приоритет по традиция и навик.
  • Езомепразол се смята към момента за най-ефективния препарат в групата на инхибиторите на протонната помпа, наред с рабепразол. Те са от по-ново поколение, усъвършенствани и с прецизирано действие.

Лекарства с езомепразол са Нексиум, Еманера, Езомепразол Генерикон, Хелидес, Ормус, Езопраджен, Гастроцит Езо,

Лекарства с рабепразол са Ацилесол и Рабиоксин.

Улкопрол или Омепразол?
“Демир

Активната съставка и на двете е омепразол – имат еднакво действие. Дозата – 20 мг, следователно имат еднаква бързина и сила.

Разликата е, че Улкопрол се продава и на прах за инфузия в двойна концентрация от 40 мг.

Плюсове и минуси на Пулсет

Пулсет съдържа в себе си пантопразол. Още такива лекарства на нашия пазар са Контролок, Ноацид, Нолпаза, Панразол, Пантул, Празолид и Пулсет.

Пантопразол се позиционира като най-безопасният след инхибиторите на протонната помпа. Но за сметка на това той е и най-слабият като ефект.

Действие на Гастроцид

Съставката на Гастроцид – омепразол, намалява отделянето на солна к-на в стомаха. Този антисекреторен ефект се появяват при прием на 20 мг (затова капсулите се правят с 20 мг омепразол) в течение на първия час от изпиването, най-много след 2 часа.

Инхибирането (потискането) се изразява в намаляване на секрецията на 50%. Това продължава 24 часа.

Пробитор или Омепразол?

Двете лекарства са аналози, с аналогично действие и различни производители. По цена също са близки, с малко завишение при Пробитор.

Лансопразол или Омепразол?

Лансопразол и Омепразол се изписват при еднакви показания. Омепразол е по-подходящ за жени в първите месеци от бременността, а в останалите месеци след консултация може да се използва което и да е противоязвено средство.

Има известни разлики в страничните ефекти. Омепразол причинява гадене, газове, анемия, изменения в състава на кръвта и на урината, болки в ставите. Лансопразол може да провокира депресия, ринит и фарингит.

Лекарства с лансопразол са Ланзацид, Ланзул, Лансопрол.

Колко време се пие Омепразол при гастрит?

Омепразол е най-популярното и достъпно лекарство при гастрит. Основно показание е повишена киселинност в стомаха. При понижено или нормално ниво на pH той може да стане причина за усложнения или поява на диспептични разстройства.

омепразол
Не една фармацевтична компания зарежда пазара с омепразол

Принципно би трябвало да се предоставя без рецепта, но това не значи, че се приема безконтролно. Има правила и ред ограничения, както и негативни ефекти.

Лекарството действа около 1 денонощие, затова стандартната му доза е един път по 20 мг или 1 обикновена капсула. Обаче при обостряне на гастрит или в остра форма това е недостатъчно – трябва двукратен прием.

Самостоятелното изменение на посочената дозировка не се препоръчва. Може да се пият 2 или 3 капсули на ден само с разрешение на лекар и поради съответстващи показания.

При правилен прием се достига до максимална концентрация на лекарството в клетките след 4 до 5 дни от началото на приема. Омепразол продължава да действа 1 седмица след спиране на приема.

За лечение на остър гастрит лекарството се приема 2 седмици. При необходимост този срок може да се удвои. При гастрит поради хеликобактер се прави и антибактериална терапия (кларитромицин или амоксицилин).

При сериозни здравословни проблеми лечението продължава два месеца, след което се прави почивка от няколко месеца и започва нов лечебен цикъл.

Мнения за Омепразол

Преобладават доволните пациенти, които отбелязват ефективно снижаване на киселинността в стомаха. Във форумите и медицинските сайтове често се пита колко дълго може да продължи приемът на капсулите и дали има риск при прием в продължение на 2-3 години. Това показва, че болните имат ефект от лекарството.

В същото време пациенти с хроничен гастрит споделят, че с времето лечебният ефект намалява и омепразол става все по-слабо ефективен. В такива случаи биват назначавани по-съвременни препарати като рабепразол например.

Дайте мнение и Вие тук!

Характеристики на Омеправол

Омепразол е съвременен лекарствен продукт от групата на т.н. инхибитори на протонната помпа. Това означава, че с негова помощ се регулира производството и количеството на солната киселина в стомашния сок. Този антисекреторен лекарствен препарат върши работа при лечението на язва и изобщо на различни ерозивно-възпалителни процеси в горната зона на стомашно-чревния тракт.

Препаратът омепразол упражнява лечебния си ефект едва след като попадне в кисела среда, а тази в стомаха е точно такава. След като попадне там, съответната доза омепразол прониква в специалните стомашни клетки, които секретират солна киселина. Там започва да регулира продукцията на солна киселина и пепсин – т.е. фермента, който разлага протеините.

Мезим форте – за какво се използва? Цена, мнения

Форми

В аптечните мрежи омепразол може да се намери под формата на инжекционен разтвор, капсули и сашета за разтвор.

Флакони, ампули – Въвеждането на омепразол в организма може да стане чрез венозна инжекция; това е вариант основно за възрастни, като инжектирането трябва да се изпълни от медицинско лице. Дозата и продължителността на лечението зависят от естеството на здравословния проблем и общото здравословно състояние на пациента.

Омепразол саше – дозирани гранули се разтварят с малки количества вода и получената течност се изпива в рамките на 30 минути. Тази форма може да се прилага при деца и пациенти с бъбречна и чернодробна недостатъчност.

Инструкция за прием – показания

Омепразол се препоръчва и приема при множество заболявания на горната част на стомашно-чревния тракт. Като правило се прилага при деца над пет години и възрастни, но в някои случаи може да се дава и на деца на възраст 1-5 години. Ето типичните случаи за прилагане на продукта:

  • При комплексно лечение на язва в активна фаза в стомаха или дванадесетопръстника. Най-често това е свързано с инфекция, провокирана от хеликобактер пилори.
  • За лечение на синдрома Цьолингер-Елисън.
  • За неутрализиране на гастроезофагеален рефлукс – връщане на стомашно съдържимо в долната част на хранопровода.
  • За усложнение на неусложнени киселини, които продължават повече от две денонощия в рамките на една седмица.
  • При модулно лечение на ендоскопски потвърден ерозивен езофагит.
  • За корекция на хиперсекреторни нарушения в горната зона на храносмилателния тракт.
  • За лечение на гастропатия, причинена от приема на нестероидни противовъзпалителни препарати.
  • В комбинирано лечение на полиендокринна аденоматоза.
  • Профилактично – за предотвратяване на рецидиви при хронична дуоденална язва, аспиринова и стресова язвена болест.
омепразол
С омепразол успешно се регулира повишената киселинност на стомашния сок

Противопоказания

  1. свръхчувствителност/алергия към активната съставка;
  2. онкологична патология на стомаха или дванадесетопръстника. В този случай препаратът може да маскира проявената симптоматика и затруднява окончателното потвърждаване на диагнозата. Има дори данни, че приемът на омепразол може да стимулира растежа на вече наличното новообразувание;
  3. остеопорозата и склонността към спонтанни счупвания на костите. Омепразолът буквално измива калция от костите и  затова може да усили симптомите на остеопороза. При крайна необходимост се допуска лечение с омепразол в комплект с калций и витамин D;
  4. стомашно-чревна инфекция от рода на салмонелоза и пр.-, тъй като омепразолът може да стимулира размножаването на патогените;
  5. чернодробна недостатъчност и бъбречна недостатъчност. При чернодробна недостатъчност рязко се забавя биотрансформацията на лекарството и започва възпаление на чернодробните клетки. При бъбречна се забавя извеждането на отработения продукт от организма.
Странични действия

Страничните  ефекти от приема на омепразол са сравнително редки и това си е плюс за медикамента. Обикновено те се проявяват при неправилен прием или при продължително лечение с него, например два-три месеца. В тези случаи най-често потребителите се оплакват от проблеми с хранително-чревния тракт: прилошаване, подуване и болки в стомаха, диария или запек. Някои пациенти се жалват от световъртеж и главоболие. Тези симптоми изчезват сами, когато се прекрати приемът на омепразол.

Омепразол и алкохол

Паралелният прием с алкохол не бива да се допуска, защото:

  1. алкохол въздейства върху лигавиците и ако те вече са проблемни, това не минава без негативни последици;
  2. лекарството и алкохолът просто са антагонисти. Всичко, което се постига чрез лекарството, алкохолът го разгражда
  3. оздравителният процес се развива много по-бавно и са възможни рецидиви на острите състояния.
Омепразол за деца

По правило омепразол не се дава на деца под петгодишна взраст, но има и изключения. Например при синдрома Цьолингер-Елисън и някои други остри състояния в горната зона на храносмилателната система лекарят може да препоръча омепразол. В такива случаи се изчислява  доза, съобразена с масата на детето. Например при тегло до 10 кг се назначават по 5 мг в денонощие. При тегло от 10 до 20 кг дневната доза е 10 мг, а при 20 кг и повече е допустима доза от 20 мг в денонощие, еднократно. И – под лекарски контрол!

Омепразол за бременни

По време на бременност омепразол не трябва да се приема. Особено важно е този медикамент да се изключва в първия триместър, защото нараства рискът от сърдечно-съдови патологии у плода. В останалите месеци лекарството е допустимо, но само в краен случаи и то след оценка на възможните рискове от страна на опитен лекар.

Лечение с омепразол

Макар медикаментът да изглежда безобиден и лесен за дозиране, прилагането му има сложна специфика и трябва да става по лекарска препоръка. Безконтролното самолечение със сигурност би навредило, ако не се спазват правила.

Как да вземаме омепразол?

В повечето случаи лекарството се взема преди хранене или по време на първото хранене за деня, закуската. Ако е необходимо да има и втори прием за деня, това обикновено става вечер. Ако е избрана перорална форма – капсулите не се дъвчат и разкъсват, гълтат се цели. Ако се вземат сашета, гранулите се разтварят в малко количество вода или сок. Готовият разтвор трябва да се изпие в рамките на 30 минути.

Каква да бъде дозата?

Най-често се препоръчва еднократен прием за деня на 20 мг омепразол. Стандартът обаче се коригира от лекуващия в зависимост от индивидуалната характеристика на пациента.

  • При язва в остра фаза се препоръчват 20-40 мг омепразол, разделени в два приема; лечението е 1-2 месеца.
  • При ерозивно-язвен езофагит лечението е аналогично, след което се прилага противолецидивен курс от 20 мг в продължение на 1-2 месеца.
  • При язва на дванадесетопръстника се препоръчват 20 мг дневно за 2-4 седмици; предпочита се вариантът с 10-милиграмови твърди капсули.
  • При гастропатии и ерозивно-язвени поражения, причинени от прием на нестероидни противовъзпалителни средства, се приема една капсула дневно в продължение на 4-8 седмици.
  • Лечението на пациенти със синдрома Цьолингер-Елисън е по индивидуална схема, като минималната доза от 60 мг дневно може да се увеличава до 120; дневната доза се дели на два приема.
  • При възпаление, причинено от хеликобактер пилори, се препоръчва по 20 мг сутрин и вечер при минимален курс от 7 дни. При подобно лечение омепразол се комбинира с антибактериални средства.
  • При баналните прояви на т.н. киселини се препоръчват 20 мг дневно за две седмици. Повторно лечение на този проблем може да се проведе след 4 месеца.
  • При пациенти с болен черен дроб единичната доза не може да надвишава 20 мг.

Профилактично – за да се предотврати изтичане на стомашен сок в хранопровода по време на дълги хирургични интервенции, пациентът взема по 40 мг омепразол в навечерието на операцията и 2-4 часа непосредствено преди нея. Ако пациентът е в тежко състояние и не може да преглъща, дозата може да се въведе чрез венозна инжекция.

Омепразол при гастрит

Внимание – омепразол може да се взема само при този тип гастрит, който е свързан с повишена киселинност на стомашните сокове! При нормална или понижена киселинност омепразолът е противопоказан и може да провокира атрофичен гастрит с нулева киселинност на стомашните сокове.

Максималният ефект от еднократен прием на омепразол в доза от 20 мг настъпва средно след около час и половина – два часа. Лечебният ефект продължава 24 часа, затова при гастрит обичайният прием е една капсула от 20 мг в денонощие. Продължителността на лечението обикновено е две-три седмици. През това време киселинността се нормализира и възпалителният процес на стомашната лигавица затихва.

Ако гастритът е причинен от хеликобактер пилори, трябва да се взема и антибактериален препарат.

Омепразол при киселини

Омепразолът ефективно отстранява киселините, причинени от различни заболявания на стомашно-чревния тракт. Приемът на този медикамент за инцидентно туширане на проблема е допустим рядко, само като спешна помощ. Тогава дозата му не бива да е по-висока от 10  мг в денонощие. Лечебен ефект може да се почувства след 4-5 дни, а цялата терапия трябва да се ограничи до 14 дни. Такъв тип терапия може след това да се приложи, когато минат 4 месеца. Ако след нормалния курс на лечение киселините се появят веднага отново, очевидно нещата са по-сериозни и е необходимо изследване. Така се постъпва и ако киселините се появяват често и ако тормозят някого поне два пъти в рамките на седмица.

Дуспаталин. Мнения, продължителност на приема. За жлъчка и при гастрит

Аналози

  • Гастроцид – капсули от 10 и 20 мг, на цена около 7 лв за 28 капсули. Продуктът е предназначен за краткотрайна терапия при рефлукс у възрастни, профилактика на язва, причинена от прием на нестероидни противовъзпалителни средства. Нормално е да се усети подобрение след прием в продължение на 2-3 дни, а цялостно оздравяване след 14. Ако очакваното подобрение не се получи след този срок, трябва да се направи консултация с лекар. Капсулите се поглъщат сутрин на гладно, с вода.
  • Хелицид – 10 броя по 20 мг се намират за около 5 лева. Продължителният прием може да провокира някои неприятни странични ефекти като чревни възпаления, кожни обриви, отклонения във функциите на черния дроб, промени в поведението – агресивни реакции, халюцинации и пр. Медикаментът е противопоказан при алергия към активния компонент или към някоя от допълнителните съставки;
  • Probitor – таблетки, капсули и инжекционен разтвор. Формата се избира от лекуващия в зависимост от характера на здравословния проблем и състоянието на пациента. 1,0 флакона от по 40 мг струват приблизително 50 лв. Тази форма е приложима при възрастни; изпълнението на венозните процедури трябва да е от медицинско лице. Пероралните форми са предпочитани при язва на стомаха или на дванадесетопръстника, рефлукс, синдром на Цьолинген-Елисън. Стандартна опаковка 28 капсули от 20 мг струва около 12 лв.

Еритемо-ексудативен гастрит. Ерозивен, атрофичен и др. Нервен стомах

  • Omeprazid – капсулите от 20 мг струват около 5 лв за 14 броя. Може да се прилага при възрастни и деца над една година в подходящи дози, определени от лекар. Капсулите се поглъщат цели – сутрин на гладно, но е допустимо и след хранене. Продължителният прием на омепразид за повече от три месеца може да провокира дефицит на магнезий в организма. Описани са и случаи с нарушения на имунната система.
  • Ulkoprol – инжекционен разтвор или капсули. Опаковка от 30 капсули по 20 мг струва около 9 лв. Този продукт на Актавис е по същество омепразол; характеристиката на приложението и противопоказанията му е класическата за базовия продукт. Инжекционният разтвор е най-често препоръчван при язви в храносмилателния тракт с различни причинители. Препоръчва се и за ограничаване на опасността от попадане на стомашно съдържимо в дихателните пътища по време, когато пациент е под обща наркоза. Инжекционната форма на улкопрол се доставя в аптеките в опаковки от по пет флакона от 40 мг на цена около 9 лв.
  • Лосек – при махмурлук. Познавачите препоръчват ден или два преди купона да се приема по една капсула лосек на ден, за да се подготви стомахът за алкохолната инвазия. Според публикации в нета това спасява от стомашните дразнения, обичайни след препиване.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Rak

Диагноза рак на панкреаса: какво да се прави?

Рак на панкреаса: Лечение в България. Как да действаме? Симптоми и причини. Диагностика, преживяемост, диета, …

5 Мнения

  1. Дидона

    Здравейте, от няколко дни пия Омепразид 20 – сутрин и вечер по 1 таблетка. Замаяна ми е главата. След 2 дни ще си боядисвам косата. Проблем ли е това? Т.е дали има някакво негативно взаимодействие между боята и омепразола?

  2. Vania Kacarova

    Здравейте.След,като прочетох статията за Омепразол,от 20мг.доста се стреснах и ето защо.Имам проблем,с костната система,поради почти 3,4, години всяка сутрин вземам Омепразол,който ми се предписваше от лекар,за лекатствата,които вземам за костите.Много чета за ползи и странични ефекти от лекарства,но за съжаление,току що разбрах,за неполезните странични ефекти на този медикамент.Защо тогава ми се изписва и допълнително си усложнявам лекуването на костите??

  3. Катерина Попова

    Пия Пулсет, защото съм чувствителна, а от това лекарство правя най-малко странични реакции. Искам обаче нещо по-силно, какво ще препоръчате?

  4. Мнението ми

    Гастроцид Его е по-добро от Гастроцид. Имената са еднакви, но лекарстата са различни, аз съм по-доволен от Его.

  5. Пенка Михайлова

    Пия Нексиум против киселини и нямам неприятни реакции. Премахва киселините за доста дълго време, но дали има по-евтино такова лекарство?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *