аритмия на сърцето тахикардия брадикардия екстрасистоли сърцебиене
Какво представлява ужасната аритмия на сърцето и нейните разновидности: тахикардия, брадикардия и екстрасистоли.

Най-доброто лекарство за аритмия на сърцето. Кое хапче за аритмия да изберем?

В тази публикация търсим кое е най-доброто лекарство за аритмия измежду всички. Кордарон – мнения, заместители. Хапче за аритмия на сърцето. Билкови хапчета и лечение в домашни условия. Конкор

Аритмия е нарушена честота и ритмичност на сърцето. Лекува се с т.нар. антиаритмични лекарства, които са няколко групи със специфичен ефект. Те имат различен принцип на въздействие и се подбират само от специалист. Правилно подбраното лекарство в повечето случаи премахва характерната симптоматика.

Блокатори на калиевите канали (Кордарон)

Тези лекарства препятстват проникването на калий в сърдечния мускул. В резултат се потиска автоматизма на синусовия възел и се забавя атриовентрикуларната проводимост.

Сред препаратите от тази група изпъква Кордарон, който бива назначаван най-често. Произвежда се на таблетки и инжекционен разтвор. Лекарсвтото нормализира сърдечния ритъм чрез намаляване на възбудимостта на миокарда, без да въздейства на проводимостта на камерите.

Инжекционният разтвор се използва за екстрена медичинска помощ в болнични условия. Таблетките се взимат домашно. Дозата се подбира индивидуално, както и продължителността на терапията.

  • Кордарон не се препоръчва при ендокринни патологии и при дефицит на калий и магнезий.
  • Цена: 6.08 лв.
  • Мнения за Кордарон: множество отзиви на пациенти в интернет сочат, че препаратът помага реално и доста сериозно изменя показателите. Често присъства за постоянно в аптечките на възрастни хора, които страдат от пристъпи на сърцебиене. Според отзивите, действието при пристъп се усеща бързо, дори при забавения метаболизъм на хората в напреднала възраст.
  • Заместители на Кордарон: Кордарон е амиодаронов хидрохлорид. Лекарства със същата активна съставка са Амиодарон (6.47 лв), Амиохексал (5.30 лв). Заместители на Кордарон са и лекарствата от другите лекарствени групи, които лекуват аритмия, макар и по други механизми.

Блокатори на калциевите канали (Конкор)

Тези лекарства препятстват проникването на калций в сърдечния мускул, чрез което се нормализира сърцебиенето. Най-популярен от тази група е Конкор.

Конкор се произвежда на таблетки. Освен да нормализира сърцебиенето, лекарството стабилизира увеличено артер. налягане. Дозата се подбира индивидуално, както и продължителността на терапията.

  • Конкор е противопоказан при хипотония, астма в тежка форма, синоатриална блокада и др.
  • Цена: 7.48 лв.
Мнение №1: Моите лекарства за аритмия на сърцето
Славена Кирова от Ловеч
Славена Кирова от Ловеч

Знам как и кога се отключи моята аритмия – беше след крайно усилно физическо натоварване и една ледена бира, както бях потна. Сърцето ми не издържа и буквално усетих как се срина. И после можех да чуя как прескача – три бързи удара, после нормално.

Писаха ми Панангин, да пъти по една таблетка. Скоро се подобрих и веднага използвах случая да заменя с естествено лекарство. Минах на Демир бозан, защото исках да изчистя и кръвта, и да регулирам кръвното. По онова време всяко усилие ми докарваше влошаване в някаква степен. Демир бозан ми помогна за около 1.5 месеца. Престанах да чувам сърцето си, което е добре. Пазя се и съм на диета.

Славена Кирова от Ловеч

Мембраностабилизиращи (Лидокаин)

“Фигурин

Тези лекарства не оказват влияние върху клетките на синусовия възел, а само блокират възбудимостта на сърдечния мускул. По тази причина се назначават при всички видове аритмии с изключение на синусов тип.

Лидокаин е най-често употребяваното наименование от тази група. Назначава се при камерни нарушения на ритъма. Позволява мембраната да се възстанови и стабилизира бързо.

  • За екстрена помощ Лидокаин се инжектира венозно в доза 4 мл, 2%. След стабилизиране – капково 1 л 4% разтвор. Не се назначава при гърч, чернодробни неблагополучия и хипотония.

Сърдечни гликозиди (Дигоксин)

Тези лекарства стабилизират сърцебиенето чрез нормализиране на силата на сърдечните съкращения. Сред представителите изпъква Дигоксин, на таблетки. Той тонизира сърдечния мускул и увеличава стадия на отпускане. По този начин се нормализира пулса.

Дозировката се избира спрямо индивидуалния характер на патологията и субективните особености като възраст и тегло. Дигоксин не се приема при остър инфаркт и интоксикация.

Антикоагуланти (Аспирин)

Лекарството на таблетки разрежда кръвта, което намалява риска от образуване на тромби. Антикоагуланти се изписват при мерцателна аритмия, която по същността си способства формирането на тромби в предсърдията. По тази причина при тази форма на аритмия се препоръчва съвместен прием на сърдечни препарати с антикоагуланти. Един от представителите е Аспирин.

Аспирин е нестероиден противовъзпалителен препарат, който намалява вероятността от тромбообразуване с 24%. Противопоказания за него са диабет, стомашни патологии и възраст над 65 г.

Бета-аденоблокери (Бизопролол, Пропранолол)

Намаляват потребността на сърдечния мускул от кислород и блокират дейността на катехоламинивте. Изписват се при аритмии, появили се заради влошаване на микроциркулацията на кръвта, както и при синусов вид патологии. Най-изписвани са Бизопролол и Пропранолол.

  • Бизопролол на таблетки купира съпътстващата симптоматика. Приема се по 1 бр. за денонощие. Противопоказан при хипотония, детска възраст и сърдечна недостатъчност.
  • Пропранолол на таблетки стабилизира артер. налягане и подобрява състоянието на нервна с –ма. Благодарение на това се нормализира пулсът. Обичайната доза е 2 Х 1 табл., но в някои случаи се увеличава до 8 бр. Пропранолол е противопоказан при сърдечна недостатъчност и снижена честота на сърдечен ритъм.

Блокатори на натриевите канали (Пропафенон)

Блокират проникването на натрия в сърдечния мускул. Това предпазва от преминаване на вълните за възбуждане на миокарда. В резултат сърдечният ритъм се нормализира. Най-често от тази група се назначава Пропафенон. Негови противопоказания са хипотония, съдови патологии и детска възраст.

Електролити (Панангин)

Избавят от дефицита на минерали, които са необходими за нормалната дейност на сърцето. Сред често назначаваните лекарства е Панангин на таблетки. Той насища организма с магнезий и калий, които са необходими на мускула. Препаратът оказва влияние върху възбудимостта му. Дозата е 2 Х 1 табл. съвместно с храна, като продължителността на терапията е до 30 дни.

Панангин е противопоказан при патологии на бъбреци и черен дроб, при проблеми с киселинния обмен.

Билкови хапчета за аритмия

  • Валериана – повлиява положително сърцето, намалява повишен пулс и предпазва мускула от пренатоварване. Предлага се на капсули, таблетки, а може и да се свари;
  • Глог – помага за бързо укрепване на сърцето и за нормализиране на ритъма му. Отлично съвместим с повечето лекарства. Продава се на капсули.
  • Невен – подобрява работата на сърцето, отстранява отоци, които съпровождат аритмия. Допълнително вдига имунитета и лекува вътрешни възпалявания. Вари се или се взема на капсули;
  • Шипка – бързо укрепва сърдечния мускул и отстранява ритъмни нарушения. Оказва положително действие на съдове и имунитет. Налични сушени, на чай, на прах, на капсули;

Чай Демир бозан – отлично съчетание от билки за регенериране на тялото и с подчертано въздействие върху нервна с-ма. Укрепва сърцето чрез участието на глог, разрежда кръвта чрез блатен тъжник, детоксикира чрез царевична коса. Има и още специфични действия, които в комплекс оздравяват кръвонозна и сърдечна система, благотворно повлияват съдовете, пречистват кръвта от холестерол, глюкоза и др. вредности.

Мнение №2: Как се излекувах от аритмия засега
Богдана Халачева от Пловдив
Богдана Халачева от Пловдив

Голямата опасност от аритмията е настъпването на кислороден глад. Органи, тъкани, всичко започва да страда от недостиг на храна. Усещах отражение и върху мозъка си, и в дробовете. Явно беше от централната нервна система.

Реши се да се лекувам със седативи. Започнах с Реланиум, за кратко пих Диазепам. После решихме да смесим с растителни лекарства и ми дадоха Персен. Замених го с тинктура от глог, но тогава дадох назад, това беше слабо.

Върнах се към по-силен препарат – Демир бозан. С него поредицата приключи. Пих го 3 месеца и симптоматиката напълно спря. На последната контрола докторът каза да си почина. Не изключи влошаване в някакъв момент, но засега можем да смитаме аритмията ми за излекувана.

Богдана Халачева от Пловдив

Други лекарства

Дотук изброихме основния „контингент“ от лекарства при аритмия. Заболяването често се атакува и с някои допълнителни медикаменти, които самостоятелно не лекуват, но подпомагат терапията и се отразяват положително на пациента.

  • Седативи (Валидол и др.) – лекарства, които успокояват, премахват дискомфортни усещания в гръдната зона и спазмите. Предпочитан е Валидол срещу главоболие и гръдна болка, който има съдоразширяващ ефект и успокоява съня. Назначава се по 2 табл. на ден;
  • Транквилизатори – те се назначават, когато антиаритмичните препарати са доказали своята неефективност. Те бързо нормализират сърдечния ритъм и налягането;
  • Хомеопатия (Кралонин, Ная Трипудианс и др.) – имат конкретни показания като кардионевроза и нарушен ритъм в преклонна възраст при Кралонин, сърце и нервна с-ма при Ная и др.;
  • Добавки и витамини – попълват дефицита, което се отразява супер на главния мускул. Те спомагат за нормализиране на кръвно и ниво на холестерола. Включват се в комплексна терапия.
Мнение №3: Как се излекувах от екстрасистоли
Мариета Янкова от Разград
Мариета Янкова от Разград

Екстрасистолията понякога е нормална, даже се случва на всеки. Но при мен се оказа вид аритмия, заради неравноделен нервен импулс. Притесних се, когато научих, че сърцето изпомпва все по-слабо и влошава кръвоснабдяването. От това страда не само то, но и всички органи. Изследванията показаха комбинирана причина – невроза и шийна остеохондроза. Започнахме лечение със Сотахексал, после смениха с Кордарон. Добавихме селен, омега – 3 и диета с ленено семе, орехи и риба.

Не бях доволна от бързината на лечението. Притеснявах се да не отключа други болести. Един възрастен съсед, джипи в пенсия, ми намекна да включа билки. Подсказа ми няколко неща. Каза да ги включа, без да спирам лекарствата. Едно от предложенията беше Демир бозан и то веднага ми привлече погледа. Спечели ме, че подобрява кръвоснабдяването и храненето на органите, както и пречиства кръвта. Вече съм ОК, излекувах ги тези екстрасистоли. Лекарствата и билките Демир бозан ми помогнаха като добър екип.

Мариета Янкова от Разград

Какво е аритмия

С аритмия на сърцето се означава нарушаването на сърдечния ритъм. То се определя от промяна в честотата, регулярността и последователността на съкращаването и разпускането на мускула. В резултат се нарушават базисните функции на сърцето: автоматизма, възбудимостта и проводимостта.

Симптоми на аритмията

Има ясни различия между симптомите на брадикардиите (разреден ритъм) и тахикардиите (учестен ритъм).

Какви симптоми съпровождат брадикардията? При разреден ритъм на сърцето се наблюдават обща слабост, световъртеж, задух, умора, причерняване, бързо отпадане, състояние, близко до загубване на съзнание.

ВНИМАНИЕ! Крайните проявления на брадикардията са кратки моменти на загуба на съзнание, които продължават секунди до минута, след което пациентът не знае какво е станало. Продължителната загуба над 5 минути не е характерна и насочва към друга диагноза.

Видове тахикардия според мястото на възникване на проблема

Какви симптоми съпровождат тахикардията? При учестен ритъм на сърцето се наблюдават следните белези: усещане за учестено сърцебиене, задух, обща слабост, бързо настъпване на умора и отпадналост.

ВНИМАНИЕ! Някои видове тахикардии (камерната тахикардия, камерната фибрилация) могат да доведат до клинична смърт и трябва незабавна реанимация (дефибрилации).

Възникване на аритмия

Дайте мнение и Вие тук!

Възникването на аритмии в сърцето се провокира от някои основни фактори:

  1. Ендокринни нарушения: повишение на нивото на хормони от щитовидната жлеза в кръвта (тиреотоксикоза) и надбъбречната жлеза (адреналин), спад в нивото на кръвната захар.
  2. Нарушение на водно-солевия обмен (промяна в нивото на калия, натрия, калция, магнезия в кръвта).
  3. Нарушение на киселинно-алкалния баланс (изменение на нивото на кислорода и въглеродния двуокис в кръвта).
  4. Интоксикации (алкохол, тютюнопушене, наркотици, странични ефекти от лекарства).
  5. Атеросклероза (проявява се в съкращаването на кръвоносните съдове, което води до нарушение в кръвоснабдяването на органите и сърцето).
  6. Порок на сърцето.
  7. Сърдечна недостатъчност
В стройната работа на проводящата система на сърцето могат да възникнат следните проблеми:
  1. Нарушаване на генерирането на импулса в едно от звената на проводящата система – прекалена патологична активност –екстрасистоли, някои видове надкамерни или камерни тахикардии.
  2. Нарушение или особености при провеждането на импулса от един в друг участък от проводящата система на сърцето: атриовентрикуларна блокада, трептене на предсърдията.

Профилактика на аритмията

От всичко най-често аритмията е симптом или усложнение на основното заболяване, тъй като първичната профилактика се явява адекватно и съвременно лечение на тези, които имат остри и хронични заболявания.

Вторична профилактика (когато е установен конкретен вид аритмия). Такава не се провежда при брадикардия. При тахикардиите се прилагат редица антиаритмични препарати като:

  1. Адреноблокатори (Егилок, Атенолол, Конкор);
  2. Антагонисти на калция (Дилтиазем, Верапамил);
  3. Кордарон;
  4. Соталекс и други.

ВНИМАНИЕ! Лекарствата, които притежават антиаритмично действие категорично са забранени за приемане без да са били назначени от лекар. Причината е, че при неправилна употреба могат да възникнат опасни състояния, застрашаващи живота, в това число влошаване на заболяването или появата на нов вид аритмия.

Усложнения при аритмия

Някои нарушения в сърдечния ритъм като камерна фибрилация, трептене на предсърдията, камерна тахикардия, могат да се съпровождат от остра сърдечна недостатъчност (рязък спад в артериалното налягане, оток на белите дробове), хронична сърдечна недостатъчност (обща слабост, бързо настъпване на умора, задух, отичане на долните крайници), други аритмии (пълна АВ-блокада, камерна фибрилация) могут да доведат до спиране на сърцето и състояние на клинична смърт.

Аритмиите най-често са усложнение на някакво заболяване. Обаче, проявявайки се, те са способни рязко да усложнат неговата клинична картина. Не всички аритмии са еднакво опасни и значими по отношение на прогнозата на заболяването и живота на пациента:

Незначителни за протичането и прогнозата на заболяванетоЗначими за протичането и прогнозата на заболяванетоОпасни за живота
Синусова тахикардияПароксизмална надкамерна (суправентрикуларна) тахикардияПароксизмална камерна тахикардия
Синусова брадикардияАВ-блокада II степенКамерна фибрилация
АВ-блокада I степенКамерни екстрасистоли (чести, групирани по двойки)Трептения на камерите
Блокада на крачетата на снопчето на ХисКамерна фибрилация с честота на сърдечните съкращения повече от 110 в минутаПълна АВ-блокада
Единични екстрасистоли
Камерна фибрилация с честота на сърдечните съкращения по-малко от 110 в минута

Опасността за живота е свързана на пърно място с риска от внезапна сърдечна смърт в резултат от спиране на сърцето.

Лечение на аритмия

Лечение на брадикардия
Аритмии на сърцето
Имплантируем кардиовертер-дефибрилатор

Имплантиране на постоянен електрокардиостимулатор е единственият метод на лечение на изразена брадикардия, съпроводена с известни клинични проявления. Основните показания за имплантиране на такъв уред при синдрома на болния синусов възел се явяват паузи (спиране на синусовия възел) за повече от 3 секунди – атриовентрикулярна блокада от II и III степен, която се съпровожда с клинични проявления на брадикардия като задух, световъртеж, умора, специално при болни с хронична сърдечна недостатъчност.

Наличие на клинични проявления на брадикардия (задух, световъртеж, умора); синдром на болния синусов възел с клинично проявление на брадикардия, преди всичко при пациенти с честота на сърдечните съкращения повече от 40 удара в минута в състояние на бодърстване.

На камерна фибрилация

Камерната фибрилация може да носи пароксизмален (пристъпообразен) и постоянен характер. Ако си имаме работа с пристъпи, то е нужно да се опитаме да купираме, особено ако това е първо проявление на аритмия. Ако има постоянна форма на камерна фибрилация, е необходим постоянен прием на лекарства, с които се контролират сърдечните съкращения и профилактика на инсулта.

Какви методи се използват за купиране – прекратяване на камерната фибрилация?

Най-ефективните препарати за прекратяване на пристъпите на камерна фибрилация се явяват препарати като Хинидин и Кордарон. Използването им обаче е възможно само по назначение на лекар под контрола на електрокардиограма и на нивото на артериалното налягане.

Най-ефективният метод за купиране на камерна фибрилация се явява електрическата кардиоверсия (около 90%). Обаче заради необходимостта тя да се провежда под кратковременна обща наркоза, то към нея се прибягва само при влошаване на състоянието на болния в прогресивен порядък, и когато няма положителен ефект или не се очаква такъв от прилаганото лекарствено лечение.

ВНИМАНИЕ! Ако имате пристъп на камерна фибрилация, незабавно потърсете медицинска помощ, тъй като трябва да се купира в близките 48 часа. След този срок нараства опасността от образуването на тромби в сърцето и свързаните с тях усложнения като инсулсти. Затова ако мерцателната аритмия продължи повече от две денонощия, непременно се приема Варфарин за разреждане на кръвта.

След успешно възстановяване на синусовия ритъм, обикновено се назначават антиаритмици за профилактика на повторни пристъпи на камерни фибрилации (Соталекс, Кордарон).

Лечение при постоянна форма на камерна фибрилация. Ако всички направени опити да се прекрати аритмията не са постигнали успех, тогава се преминава към друг начин на лечение. Най-напред трябва да се сложат под контрол съкращенията на сърцето, като се постигнат около 80 удара в минута в състояние на почивка.

След това е необходимо да се профилактира образуването на съсиреци. Контролът се установява с постоянен прием на Дигоксин, адреноблокатори (Егилок, Атенолол, Конкор), антагонисти на калция (Верапамил, Дилтиазем) или техни комбинации. Образуването на съсиреци се предотратява с постоянно приемане на Варфарин.

Радикални методи за отстраняване
Аритмии на сърцето
Катетърна аблация на сърце

Единственият метод за радикалното отстраняване на камерна фибрилация е радиочестотна изолация на белодробните вени. Тя постига успех на около 50-70% от пациентите. При чести пристъпи или постоянна форма на камерна фибрилация се прилага радиочестотна аблация на АВ-възела за създаване на изкуствена пълна напречна блокада и се постравя постоянен електрокардиостимулатор. Всъщност мерцателната аритмия остава, но човекът не я усеща.

Лечение на екстрасистоли

Лечението на пациентите с екстрасистоли първо се насочва към терапия на основното заболяване, което ги е предизвикало (лечение на инфаркт на миокарда, корекция на водно-солевия обмен и др.). Изисква се ограничаване на утежняващите фактори като пушене, пиене, прием на лекарства със странични ефекти, подлагане на стрес.

Ако екстрасистолията, преди всичко камерната, е много честа (над 50 екстрасистоли в час), има групов характер, а също така се понася от болния тежко, се вземат специални антиаритмични препарати (Атенолол, Соталекс, Кордарон и други).

ВНИМАНИЕ! Продължителния прием на някои медикаменти е опасен за пациентите, прекарали инфаркт на миокарда.

Лечение на суправентрикуларна тахикардия

При появата на учестено сърцебиене на първо място се използват специфични проби:

Аритмии на сърцето
Проба на Валсалва
  • Проба на Валсалва. Техниката е измислена още през 17-ти век от болонски лекар и е именувана на него. Състои се в опит да се издиша срещу запушените дихателни пътища, което се прави с неголяма сила. Обикновено се затваря устата и се запушва носа, като действието прилича на надуване на балон.
  • Проба на Ашнер – упражнение на вътрешен натиск върху закритите очни ябълки в продължение на 4-10 секунди, изпълнява се в легнало положение.

Тези прийоми могат да намалят проявлението на тахикардията, а в някои случаи дори да я прекъснат.

ВНИМАНИЕ! Посочените по-горе проби са опасни за възрастни пациенти с изразена сърдечна недостатъчност или недостатъчност на мозъчното кръвообращение.

Ако тахикардията продължава, се използват лекарствени препарати за кратко, но не бързо действие като Верапамил. Успешното прекратяване на тахикардията не гарантира отсъствието на пристъпи в бъдеще. По-скоро обратното – проявата свидетелства за това, че в сърцето съществуват условия или конкретни причини за тоявата й, но недостига само повод – стартер.

Ако пристъпите на тахикардии са много редки, леко се понасят и бързо се прекратяват, необходимостта от постоянно профилактично приемане на лекарства няма. При чести, устойчиви пристъпи на тахикардия е необходим постоянен прием на антиаритмични препарати.

Радикалното лечение на всички видове суправентрикуларна тахикардия се явява радиочестотната аблация на проводящите пътища на сърцето, в хода на която с помощта на катетър се осъществява изолирано повреждане на „огнището“ на аритмията или патологично съединение (дополнителен път при синдрома WPW). Ефективността на този метод надхвърля 90%.

На камерни тахикардии

В момента на проявлението на тази опасна за живота тахикардия е необходимо в спешен порядък да се потърси медицинска помощ, а в случай че камерната тахикардия е довела до клинична смърт, да се проведат самостоятелно реанимационни действия.

Понататъшното лечение на камерната тахикардия се определя от патологията, която е обусловила появата на тази страшна аритмия и от особеностите на самата тахикардия – локализация, устойчивост, регулярно съкращаване и друго.

Проявлението на камерната тахикардия в детска възраст често е свързана с вродени – наследствени, заболявания – синдрома на Бругада. В този случай се имплантира кардиовертер-дефибрилатор, който изключително интелигентно усеща – установява проявата на застрашаваща живота аритмия и незабавно подава мощен електрически разряд за нейното потушаване.

В зряла вързаст появата на на камерна аритмия често е свързано с така наречената аритмогенна дисплазия (структурно изменение) на дясната камера. Тогава се провежда радиочестотна аблация – изгаряне на огнището на аритмията.

Ако в основата на проявата на камерната тахикардия (или камерна фибрилация) стои кардиомиопатия (структурно изменение на лявата камера) или исхечимна болест на сърцето (прекаран по-рано инфракт на миокарда) се имплантира кардиовертер-дефибрилатор.

Профилактичното медикаментозно лечение на камерната тахикардия, в това число у хора с имплантиран кардиовертер-дефибрилатор, се провежда с антиаритмични препарати (Атенолол, Соталекс, Кордарон и други).

ВНИМАНИЕ! Назначението на редица медикаменти е противопоказано за пациенти с инфаркт на миокарда, тъй като те могат да провокират появата или задълбочаване на аритмията. Задължително всички лекарства се изписват от кардиолог, който си помага с електрокардиограма.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

предменструален синдром

За ПМС – предменструален синдром, сериозно

ПМС – предменструален синдром. Симптоми. Болки, сърцебиене и депресия. Лечение. ПМС или бременност? За ПМС …

6 Мнения

  1. Снежина Кабаиванова

    Ролята на бетаблокерите. Когато приемам предписаня ми Небилет /по 1/2сутрин и вечер/ пулса ми спада около 50-55. При моя промяна само сутрин по 1/4 стойностите ми са около 60 – 73. Има теза, че Небилета може да доведе до увреждане на сърцето. Вярно ли е?
    Предварително благодаря за мнението Ви.

    • Лекар.БГ

      Всяко лекарство за аритмия може да увреди сърцето, ако не се използва правилно. Специално небилет е едно от най-добрите лекарства за тези случаи, но за да сте сигурни, че ще ви свърши чудесна работа, трябва да вярвате на лекаря си, защото той е единственият, който може да каже дали ще ви навреди или не, ако е достатъчно компетентен. Ако нямате нужната вяра на личния ви лекар, потърсете някой голям професор или специалист по сърдечните болести. Един частен прием у нас струва 50-60 лева, но може да ви спести наистина ужасни главоболия. Помислете си само колко би струвал подобен преглед при някое величие на науката в Лондон, да речем!

  2. Ванина Сулчева

    200 страници текст от които нищо не се разбира. Безполезна статия

  3. Кремена Янева

    Конкор ми стабилизира ритъма (при тахикардия) и кръвното. Първо бях на 2.5 мг (1/2 таблетка), но беше слабо и не помогна, коригирахме на 10 мг (2 таблетки).

  4. Недялко Деков

    Моят лекар е за Кордарон и държи на него, бил универсален. Оказа се, че не мога да го пия, защото съм алергичен към йодни продукти.

  5. Мария Симова

    Приемам джинджифил на капсули профилактично за сърце и аритмия. Посъветвайте за други билкови, не искам да пия лекарства!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *