заушка, симптоми, при мъжете и децата
Лечението от заушка може да бъде в домашни условия

Заразната заушка: Компреси и карантина при възпаление на слюнчена жлеза

Заушка (паротит) – симптоми и лечение. Заушка при мъжете и безплодие, бременност и заушка

Знаете ли, че за болестта заушка за първи път споменава Хипократ в описание за паротитна епидемия на остров Тасос? Причинителят на паротита е идентифициран чак през 1934 година, а 20 години по-късно е открита и ваксината против заушка.

Това наистина е интересно, но по-важно е да знаем, че болестта заушка (паротит) е силно заразна. Причинителят е вирус, разпространението става по въздушно-капков път. Обикновено при подходящи условия заболяването се развива като локални епидемии.

Какво точно е заушка, обясняват експертно от puls.bg. Накратко: вирусно заболяване, което се предава от човек на човек изключително по въздушно-капков път. Страдат слюнчените жлези около ушите: инфекцията причинява запушване, възпаление, болезнени отоци.

Заушка (паротит) – симптоми и усложнения

Ако влезете в контакт с болен от заушка човек или случайно погълнете миниатюрна капчица секрет със заразния вирус, вие сте в риск да развиете болестта в рамките на не повече от 25 дни: това е максимално дългият инкубационен период, преди да се проявят обичайните симптоми от заушка. 7 дни преди и 9 дни след появата на отоците носителят на вируса може да зарази толкова хора, с колкото има някакъв контакт на живо.
Симптомите на заушка не могат да се сбъркат с други, тъй като са доста специфични, поне някои от тях:

  • характерен оток на лицето поради запушени и възпалени слюнчени жлези под и пред всяко ухо; първоначално отокът е едностранен, но впоследствие обхваща и незасегнатата страна;
  • висока температура, която се поддържа 3-4 дни;
  • главоболие, болки по цялото тяло;
  • загуба на апетит и отпадналост.

По-интензивното възпаление може да обхване слюнчените жлези под езика и под челюстта. Лицето на заразения със заушка буквално се разпъва и придобива характерния вид, заради който болестта в народните практики се назовава “свинка”.

Агресивният вирус на паротита може да атакува главния мозък и да причини менингоенцефалит, или панкреаса, който развива възпалителното състояние панкреатит. Принципно болестта заушка протича с умерена симптоматика, но при поддържане на висока температура продължително време, гърчове и схващане на врата, силна болка в горната част на корема – може да се говори за усложнения, налагащи специално внимание и лечение.

Кои са най-тежките усложнения? Заушка при мъжете и безплодие

заушка
При заушка са възпалени слюнчните жлези под и пред ухото

Отличителният оток от заушка продължава от седмица до 10 дни. През това време болните се изолират и се налага карантина – ограничените контакти “режат” пътищата на болестта.

Паротитният вирус може да атакува освен главния мозък и панкреаса – и половата система на заразения, т.е. яйчниците или тестисите. Сериозна опасност за репродуктивните способности на момчетата има тогава, когато заразата със заушка се случва в юношеска възраст. Вероятността от възпаление на тестисите (орхит) е много висока; фактът на атаката от заушка се установява при силна болка и подуване на единия или и двата тестиса. Подобни обстоятелства могат да се окажат решаващ фактор за бъдещо мъжко безплодие – но само ако са били засегнати и двата тестиса.

Много често темата “заушка” се дискутира във форумите във връзка със здравето на бременни жени. Има ли реален риск за майката и нероденото още дете? В puls.bg отбелязват, че има повишен риск от спонтанен аборт, ако заболяването на една жена е през първите три месеца от бременносттта. От arsmedica.bg пък допълват, че съществува и риск от аномалии на плода от рода на спина бифида или хидроцефалия.

Дайте мнение и Вие тук!

Ясно е, че опасността при уж баналната заушка си е реална и не може да се подценява. Ако температурните състояния са продължителни, заразеният повръща и се обезводнява, твърде отпаднал е и се оплаква от нетърпимо главоболие или коремни болки, намесата на лекар е задължителна.

“Фигурин

Непременно вижте и ТОВА:

Заушка: всичко важно за болестта и за лечението й

Лечение на заушка

заушка
Карантинният режим ограничава разпространяването на заушка

Обикновено при стандартното протичане на болестта с умерена симптоматика лечението е домашно.

заушка при мъжете, симптоми
Лечението от заушка може да бъде в домашни условия

Препоръчват се много течности – от порядъка на над три литра, пълноценна храна без пикантно и кисело, които стимулират отделянето на повече слюнка. Докато продължава острият период на болестта с температура и болки се препоръчват температуропонижаващи и обезболяващи – ибупрофен или парацетамол. АСПИРИН – В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ, защото могат да настъпят опасни чернодробни усложнения.

Ако паротитът засегне главния мозък, централната нервна система или панкреаса, лечението може да наложи болнично наблюдение.

Чайовете от липа, бъз, маточина и мента овлажняват и успокояват гърлото и дискомфортът от отока се понася по-лесно. Препоръчват се компреси с настърган морков, жълт кантарион и лавандула. За пиене – малка шведска горчивка, сок от грозде или краставица, магданоз.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Peritonitis

Перитонит – вижте защо състоянието е смъртно опасно!

Що е перитонит, какви симптоми сигнализират за него. Изследвания. Неотложни мерки при перитонит. Наложително ли …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *