Микомакс – какво не знаем за него и къде грешим при лечението на гъбични инфекции?

Какво лекуваме с микомакс? 150 или 50 мг? За мъже. За бебе. Ампули, капсули, гел и таблетки. След антибиотик. При бременност, кърмене и забременяване. С аугментин. При бяло течение. Микомакс и противозачатъчни. При гъбички (кандида). По ноктите. В устата. При хламидия. Микомакс или нистатин? Или низорал? Или ломексин? С алкохол. Странични ефекти. Алергия.

Какво лекуваме с микомакс?

Микомакс е медикамент, който намира приложение при терапевтичния курс на лечение на различни видове гъбични инфекции и превенция срещу тях.

Антигъбичното му действие се дължи на активната съставка флуконазол.

Причинител на гъбичните инфекции са дрожди, наречени Кандида.

Микомакс предпазва от кандидозни инфекции пациенти със слаба имунна система или такава, която не функционира правилно. Медикаментът предпазва от повторната поява на гъбични инфекции, създавайки среда, която възпрепятства растежа на гъбични дрожди в човешкия организъм.

Демир бозан билки за бъбреци

Въпреки доказаната си ефективност, препаратът не води до желаните резултати при някои пациенти. Причините за това могат да бъдат не само грешки в приема, но и режим хранене и хигиена, несъобразени с курса на лечение.

Микомакс лекува успешно най-разпространените видове гъбични инфекции, сред които:

 • Мозъчен менингит
 • Бронхиални и белодробни инфекции
 • Инфекции на лигавиците на устата, стомаха и половите органи
 • Кожни инфекции, по-известни като трихофития
 • Инфекции по ноктите

При провеждане на лечение с микомакс и други антигъбични препарати е препоръчително избягване на консумирането на захарни изделия, тъй като те създават благоприятни условия за развитието на гъбичките.

Микомакс лекува от гъбични инфекции

Микомакс лекува гъбични инфекции

За да бъде лечението с медикамента ефективно е необходимо да наблегнете на консумацията на кисели храни, които убиват не само микробите в човешкия организъм, но и гъбичките.

Препоръчително в случая е консумация на кисело мляко и сок от грейпфрут, които облекчават неблагоприятните симптоми и подпомагат действието на активните съставки в препарата.

Какво още е необходимо да правим при лечение с микомакс и медикаменти, подобни на него, прочетете по-долу.

Микомакс 150 или 50 мг?

Микомакс се предлага в таблетки от 50 mg и 150 mg.

Гъбични инфекции на лигавицата на устата и носоглътката и неинвазивна бронхопумонална кандидомикоза и кандидурия обикновено се лекуват с таблетки от 50 mg. В първия случай те с приемат ежедневно за период от 7-14 дни, а във втория лечението с една таблетка дневно продължава 14-30 дни.

гъбичните инфекции

Ако искате да се отървете от гъбичните инфекции, забравете за сладките изкушения

Капсули от 150 mg микомакс се предписват при вагинални възпаления. Приемът е еднократен. При необходимост лечението се повтаря.

При инфекции на кожата се препоръчва прием на капсули микомакс от 150 mg. Лечението продължава между 2 и 4 седмици. Приема се по една капсула седмично.

За лечение на различни видове кандидози и облекчаване симптомите на СПИН се препоръчва приема на доза от 50 мг всеки ден. Курсът на лечение е с продължителност 7-15 дни. При влагалищни инфекции за същия период се приема 150 мг.

При лечението на кандидозни инфекции, е препоръчително лечебният курс да започне с прием на 400 мг от препарата, а след това дозата да се намали наполовина до приключването на терапията.

За мъже

Кандидозните инфекции се срещат най-често при жените. Инфекцията се предава по полов път. По преценка на лекаря при провеждането на лечебен курс при вагинални инфекции с микомакс, препарататът може да бъде изписан и на партньора на пациентката. Докато трае терапията и 3-4 дни след това, се препоръчва въздържане от полови контакти.

Мукомакс SIR

За бебета се препоръчва Микомакс SIR

За бебе

За бебета не се прилага лечение с микомакс. Деца под 3-годишна възраст и с тегло под 20 кг се лекуват Микомакс SIR. Обичайната дневна доза от медикамента за деца е 3 mg/kg. При системни инфекции приеманото количество може да бъде завишено 4 пъти. (puls.bg)

Ампули, капсули, гел и таблетки

Лечението с микомакс може да бъде заместено или допълнено с други медикаменти, съдържащи активната съставка флуконазол за перорален или локален прием. Те се предлагат под формата на разтвор в ампули, твърди капсули и таблетки за пиене и гел за мазане.

Ефективни заместители на Микомакс са Кандизол, Фунгокап, Медофлукон, Флуконазол, Флукорик, Микосист, Дифлукан и Дифлазол.

Гелове за локално третиране на гъбични и кандидозни инфекции, които успешно се съчетват с локалния прием на Микомакс са: Гиназол, Канестен, Низорал и Клотримазол.

Флуконазол може да бъде приложен венозно. При тежки форми на гъбични инфекции, причинени от Кандида, се прилага венозно Ексомакс разтвор.

При лечението на гъбички е добре да консумира кисело мляко

При лечението на гъбички е добре да консумира кисело мляко

След антибиотик

Микомакс се препоръчва след антиобитично лечение, тъй като предпазва от развитието на инфекции, предизвикани от Кандида. Приемът на антибиотици променя микрофлората на чревния тракт и увеличава вероятността за развитието на кандидозни инфекции.

При бременност, кърмене и забременяване

Микомакс трябва да се избягва от бременни и кърмещи жени. Употребата на медикамента се допуска при бременност и кърмене единствено, ако състоянието на пациента налага това. Ако планирате бременност, е необходима консултация с лекар, който най-добре ще прецени дали приемът на това лекарство е уместен.(Фрамар.бг)

С аугментин

Аугментин се използва за лечението на различни видове бактериални инфекции, засягащи кожата, костите, белите дробове, ушите или половата система. Приемът на аугментин е съвместим с прием на микомакс. Вторият медикамент убива анаеробната флора, която спомага за образуването на гъбични инфекции. Рискът от гъбички се увеличава от приема на антибиотици.

При бяло течение

Микомакс лекува успешно бяло течение в съчетание с медикаменти за локално приложение. Добри резултати при лечението дава комбинацията с препарати за локална употреба, съдържащи флуконазол. За бъде лечението ефективно е необходимо стриктно спазването на интимна хигиена и избягване употребата на алкална козметика за интимната област. Алкалните сапуни създават среда, благоприятна за развитие на дрожди, причиняващи гъбички.

Микомакс и противозачатъчни

Приемът на микомакс може да повлияе върху ефективността на приеманите орални контрацептиви. Паралелен прием медикамента с перорални контрацептиви не е препоръчителен. Активната съставка флуконазал увеличава концентрацията на етинестрадила. Това води до не само до намаляване ефективността на противозачатъчните, но и до нежелани състояния като повръщане, виене на свят, промяна в теглото и напрежение в млечните жлези.

При гъбички (Кандида)

Микомакс се бори успешно с кандидозни инфекции. В някои случаи лекарите предписват и Ломексин глобули, които се съчетават с микомакс за по-добри резултати.

При гъбички по ноктите

Мркомакс е ефективен при борба с досадните гъбични инфекции ноктите. Този проблем може сериозно да понижи качеството на живот и самочувствието на пациента заради дискомфорта, който създават този вид гъбички.

Влажната и топла среда е идеална предпоставка за размножаването на дрождите. В рисковата група попадат хората, които посещават басейни, спортни зали и сауни. Дамите трябва да бъдат много внимателни при посещението на маникюрист.

гъбички по ноктите

За да бъде успешна терапията за лечение на гъбички по ноктите, пероралните медикаменти трябва да се съчетаят с подходящи мазила

При поява на гъбички по повърхността на ноктите или под тях е необходимо да потърсите помощ от специалист. Не се доверявайте на съвети от приятели и не се подвеждайте по рекламите на лекарствени продукти, тъй като проблема при Вас може би е по-сериозен.

Локалното лечение в повечето случаи е неефективно и се налага прием на лекарствени препарати. Приемането на медикаменти убива гъбичните дрожди в кръвния поток и лимфата. За добри резултати е необходимо медикаментозното лечение да продължи минимум 3 месеца.

Резултатът от лечението е видим след 9-12 месеца. Точно толкова време е необходимо на нокътя, за да израсне напълно.

Пероралната противогъбична терапия дава резултат в 50-75% от случаите на гъбички по ноктите. Затова е необходимо проблемните участъци да се третират локално със специални медикаменти.

Препоръчителен прием на Микомакс при гъбични инфекции по ноктите е веднъж на 7 дни. Лечението продължава от 3-4 месеца до година. Схемата за провеждане на лечебния курс е индивидуална и се определя според състоянието на всеки пациент.

Пациенти със заболявания на бъбреците и черния дроб се лекува с препарата по индивидуална схема за прием, поради по-високия риск от нежелани реакции. За да има ефект лечението е важно ноктите да бъдат изпилени и прилежно изрязани.

При гъбички в устата

Гъбичните инфекции създават дискомфорт

Гъбичните инфекции създават дискомфорт

Микомакс има добър ефект при справянето с проблема гъбички на лигавицата на устата. Този проблем се появява най-често след прием на антибиотици. Кандида албиканс причинява този вид инфекция в устаната кухина. Лигавицата се зачервява и става болезнена. Подобна е клиничната картина и при новородените, но при тях причините за развитието на инфекцията са други.

Условие за лечението на тази инфекция е осигуряване на алкална среда в лигавицата на устата. Препоръчва се приема на кисели и алкални храни и въздържане от консумацията на захар.

Въпреки, че симптомите изглеждат безобидни на пръв поглед, не се препоръчва пренебрегването на консултация със специалист, който ще Ви назначи адекватно лечение. Обикновено при гъбични инфекции в устната кухина се препоръчва прием на Микомакс 50mg веднъж дневно за 7-14 дни.

Препоръчително е провеждането на пълен курс на лечение дори и при настъпването на видимо подобрение веднага след приема на медикамента.

При хламидии

Микомакс се препоръчва като превантивно средство срещу развитието на гъбички при при провеждането на медикаментозна терапия за лечение на хламидии. Заради антимикробното и антигъбичното си действие Микомакс се препоръчва преди започването и след края медикаментозната терапия на хламидии.

Обикновено лечението приключва след 7-14 дни. Продължителността му зависи от стадия на развитието на инфекцията.

Микомакс се съчетава с Доксациклин, Азатрил и витамин В комплекс.

Нистатин или микомакс?

Нистатин е антибиотичен медикамент, който спира гъбичното развитие, благодарение на съставката микозамин. Използва се при лечение на:

 • Гъбични заболявания, предизвикани от дрожди от рода Кандида – гъбички на лигавицата в устата, стомаха, гърлото.
 • Профилактика на кандидомикоза
 • Придружаващ медикамент към лечението на различни видове кандидози с антибиотици и имуносуспресори.

Нистатин предотвратява разпространение на гъбични инфекции към стомашния тракт при лечението на гъбички с антибиотици. Медикаментът се препоръчва на пациенти с имунен дефицит.

Нистатин съществува във вид на разтвор за инжектиране и капсули за перорален прием. До венозен прием на медикамента се прибягва само в крайни случаи. Ако инфекцията, причинена от Кандида е станала септична, се налага инжектиране на Нистатин.

В лекарската практика Нистатин се употребява по-често от останалите медикаменти, предназначени за лечението на гъбични инфекции. Счита се, че пероралната му употреба е безвредна и медикаментът може да бъде приеман и от бебета над 1 месец.

Пациенти, на които се инжектира Нистатин, се наблюдават за проява на признаци на токсичност. Действието на медикамента се изявява в това, че той успява да отслаби клетъчната мембрана на дрождите, причиняващи гъбички. В резултат от това те губят своята устойчивост.

„Атакуваната“ клетъчна мембрана се пръска и това довежда до унищожаване на дрождите. В случай, че приемате перорално Нистатин е препоръчително консумирането на голямо количество вода, което гарантира отмиването на дрождите от стомашно-чревния тракт.

Това правило важи за всички антигъбични медикаменти, тъй като при унищожаването на дрождите се отделят токсини. Консумирането на вода в достатъчни количества е единственият начин за извеждането на токсините от човешкия организъм.

Или низорал?

Низорал е медикамент за лечение на гъбички, причинени от дрожди и кандида.
Низорал се препоръчва при:

 • Инфекции по повърхността на кожата, лигавиците и косата, които не могат да бъдат повлияни от локално третиране на болния участък с медикаменти
 • Упорити гъбични инфекции и възпаление на половите органи
 • Вътрешни инфекции на органите

Низорал се избягва случай на непоносимост към съставката кетоконазол и/или наличието на чернодробно заболяване.

Приемът на низорал не е съвместим с прием на терфенадин, астемизол, мизоластин, халафантрин, ципразид, левометадил, домперидон, ловастатин, хинидин, дизопирамид дофетилид, бепридил, еплеронон, низолдипин и антихистаминови препарати.

Низорал

Низорал не е съвместим с препарати за лечение на стомашни киселини

В случай, че приемате медикаменти за неутралзиране на стомашната киселина, въздържайте се от прием на низорал поне час след приема им. За по-добро усвояване на препарата е препоръчително поглъщането му с чаша вода, докато се храните.

Не се препоръчва поглъщане на медикамента при бременност, съмнения за бременност, безсъние и в период на лактация.
Лекуващият ви лекар ще продължителността на терапията с Низорал. Обикновено той се предписва за прием от 5 дни до 12 месеца.

Или ломексин?

Ломексин се използва за локална терапия на влагалищни инфекции, причинени от кандида. Предлага се под формата на глобули и крем. Терапията с него се съчетава успешно с перорален прием на Микомакс.

Лечението с ломексин не е съвместимо с използване на киселинен сапун за интимна хигиена, тъй като киселинността благоприятства развитието на гъбичките. Възможни странични реакции от употребата на препарата са сърбежи, парене и дискомфорт. Ако тези симптоми не отшумят до 48 часа след прилагането на първата доза, консултирайте се незабавно с медицинско лице.

гъбични инфекции

Лечението на гъбични инфекции не е съвместимо с алкални сапуни

Предпоставка за ефективно лечението е установяване на причините за гъбичния растеж.

Не се препоръчва провеждането на лечение с ломексин от кърмещи жени. Ако очаквате дете и прилагате терапия с медикамента, незабавно уведомете своя лекар. Той ще прецени дали е наложително да продължите терапията този препарат или ще ви предпише друг.

Два-три дни след приключването на терапията се прави още един курс. Необходимо спазването на добра интимна хигиена и избягването на влагалищни промивки през целия курс на лечението. Терапията се прилага и по време на цикъл.

С алкохол

Консумирането на алкохол по време на прием на микомакс не е препоръчително, тъй като се създава благоприятна среда за растежа и развитието на гъбичките.

Странични ефекти

Като всеки медикамент, така и употребата на микомакс не изключва странични реакции. Лечението с препарата не е изключено да предизвика задух, затруднено дишане, зачервяване на кожата, сърбежи, появата на мехурчести обриви, подуване на клепачите.

Микомакс е препарат, който може да увреди черния дроб като симптомите за това са гадене, повръщане, главоболие, загуба на апетит, пожълтяване на кожата.

Един от 10 от всеки 100 пациента, прилагащи лечение с микомакс се оплаква от главоболие, загуба на апетит, безсъние, умора, сънливост, запек, газове в стомаха, болка в мускулите и ставите, изпотяване и треска.

При един от 10 от всеки 10 000 пациента, лекуващи се с микомакс, се проявяват следните нежелани реакции – понижаване броя на белите кръвни клетки и тромбоцитите, което води до оцветяване на кожата във виолетово, повишаване на нивата на холестерола, понижаване на стойностните показатели на калий в кръвта, учестен сърдечен пулс, сърцебиене, силен косопад.

Приемът на микомакс може да предизвика и алергични реакции.

В случай, че при Вас са налице някои от гореописаните симптоми, прекратете незабавно лечението и уведомете лекуващия Ви лекар за това. Не е изключена проявата на други странични симптоми, различни от описаните по-горе.

Алергия

Микомакс съдържа лактоза. Съставката може да предизвика алергия при някои от пациентите, приемащи медикамента. Ако страдате от сврухчувствителност към лактаза или към захарите, съдържащи се в лекарството, уведомете Вашия лекар.

Основната съставка на медикамента може да предизвика алергичен пристъп. Алергични реакции от приема на този препарат се проявяват рядко, но въпреки това не са изключени.

вода при лечение на гъбички

По време на лечение с антигъбични медикаменти приемайте големи количества вода за изчистване на токсините, които се освобождават при убиване на дрождите

И нека не забравяме, че основната предпоставка за успешно инфекции, причинени от гъбички, и избягване на повторната им поява е силният имунитет.

Гъбичните инфекции се появяват при пациенти с нарушения във функционирането на имунната система. Ако желаете да излезете победител от битката с досадните гъбички, е необходимо да засилите имунитета си.

В противен случай резултатите от лечението с медикаменти, ще бъдат само временни.

Ако сме били полезни за Вас с предоставената информация, моля споделете статията.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Микомакс – какво не знаем за него и къде грешим при лечението на гъбични инфекции?

 1. Изписаха ми микомакс заедно с лечение с антибиотик-3 таблетки през ден -2,4 и 6-ти ден от приема на антибиотика.
  След изпиването на 2-рата таблетка микомакс ми дооде цикъла. Има ли смисъл да пия третата таблетка и кога-така както ми е предписано -на 6-тия ден , или….
  Благодаря Ви предварително

 2. Мисля че в голяма част от приложенията си това лекарство работи универсално. Благодаря за информационния обзор. Ако ме излекува успешно, има ли възможност да увреди странично нервната система в частен случай?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *