Стеатоза, Steatosis, омазнен черен дроб
Стеатоза, Steatosis, омазнен черен дроб, увеличен черен дроб, цироза

Стеатоза, омазнен черен дроб

Какво е стеатоза и защо се развива. Симптоми и диагностика; как се лекува. Трябва ли да се спазва диета. Кои билки помагат

Заболяването на черния дроб – стеатоза, се определя като вид хепатоза. Характерна особеност на патологията е активното отлагане на липиди в тъканите и клетките на чернодробния паренхим.

Какво е стеатоза или омазнен черен дроб?

В медицината коментираната стеатоза се обяснява като мастна инфилтрация на черния дроб – разновидност на мастната хепатоза, която се развива вследствие нарушената обмяна на веществата и е придружена от трансформации на специфичните чернодробни клетки, хепатоцитите.

Натрупването на мазнини в чернодробния паренхим може да бъде предизвикано от различни причини, от токсични въздействия до тежки съпътстващи заболявания. Нормално черният дроб съдържа около 5-7% мазнини, а при стеатоза този дял може да нараства до 50%. На практика това означава, че в тежките случаи половината клетки на един черен дроб са се трансформирали в мастна тъкан.

Мастна инфилтрация при жените най-често се развива след 45-годишна възраст, което има връзка с хормоналните промени в етапа на менопаузата и с трупането на наднормени килограми. Мъжете на средна или пенсионна възраст най-често страдат от алкохолна стеатоза.

Първите признаци на стеатоза трябва да ни насочат към консултация с лекар

Как се развива мастната инфилтрация в черния дроб? Първоначално наднормените липиди – обикновено триглицериди, се локализират вътре в самите хепатоцити. При това те се разполагат свойски и изтикват клетъчното ядро към периферията. Когато количеството мазнина нарасне твърде много, хепатоцитът се разкъсва и мазнините преминават в междуклетъчното пространство. Така се създават условия за образуване на кисти, за структурни промени в органа и за нарушения на функциите му.

Обикновено стеатозата протича хронично. Ако обаче се развият усложнения, възпалителни процеси – това може да създаде условия за задълбочаване на проблема и за последици като фиброза на черния дроб, стеатохепатит или цироза.

Причини за възникване на стеатоза

Измененията в черния дроб, които коментираме, могат да са следствие от множество причини. Основните са наследствена предразположеност, начин на живот, безразборно приемане на различни медикаменти, развитие на вирусни инфекции и наличие на съпътстващи хронични заболявания.
Инфилтрацията на черния дроб може да бъде провокирана също от злоупотреба с алкохол, нарушен липиден обмен и въглехидратна обмяна, свързани с ендокринни или наследствени патологии.
Освен посочените причини до стеатоза могат да доведат и следните негативни фактори:

  • Небалансирано хранене, авитаминоза. Преяждането и спазването на строги диети, продлжителното гладуване могат да провокират патологията. Недостигът в организма на протеини или прекомерната употреба на бързи въглехидрати водят до формирането на мастни отлагания в черния дроб.
  • Въздействие на токсични съединения, злоупотреба с алкохол и системно контактуване с токсини – соли на тежки метали, разтворители и бои;
  • Хронични заболявания на органи от храносмилателната система, свързани с усвояването на храната.

В някои ситуации тласък към развитието на чернодробно омазняване може да бъде хипоксията на тъкани. Такова нарушение възниква при заболявания на дихателната и сърдечно-съдовата система.
Обикновено за да се изясни точната причина за патологията на черния дроб е необходим обстоен разговор с пациента; болният трябва да отговори на множество въпроси, зададени от лекуващия. Това е важно, защото от ясната причина за стеатозата ще се премине към точен план за адекватно лечение.

Основни форми и стадии на омазнен черен дроб

В медицината се различават два основни типа стеатоза – алкохолна и неалкохолна.

Алкохолната се развива под въздействието на редовно и продължително пиене. Неалкохолната се проявява в израждането на хепатоцитите в мастни клетки. Такъв патологичен процес може да е провокиран от нарушена ктултура на храненето, наличие на съпътстващи заболявания и заседнал живот.

“Демир

В нормално състояние черният дроб на здравия човек съдържа 5 до 7% липиди. При възникването на стеатоза, както вече стана ясно, съдържанието на мазнини може да се повишава до 50%.

В зависимост от степента на развитие на патологията се проявяват две разновидности на мастните инфилтрации:

  • Локална – диагностицират се отделни огнища, проблемът е локализиран само в една зона на черния дроб;
  • Дифузна стеатоза – при нея мастните клетки са разпределени равномерно из целия орган.

Според степента на развитие и прогресия на патологията може да се говори за три фази на заболяването:

  • Стеатоза първа степен: този етап е характерен с появата на незначителни мастни компоненти в чернодробната тъкан. Характерните симптоми на заболяването не са проявени, няма и нарушения в структурата на органа;
  • Втора степен на омазняването – започват да се развиват необратими изменения в епатоцитите. Липидните натрупвания постепенно започват да рушат клетките на чернодробния паренхим. Натрупаната мазнина руши клетъчните мембрани и преминава в междуклетъчното пространство. Болният започва да усеща симптомите, присъщи на чернодробното заболяване.
  • Трета, последна степен: започва разпад на чернодробните клетки, при което състоянието на пациента силно се влошава. Нараства рискът от развитие на фиброза и цироза на черния дроб.
Стеатозата променя функционалните възможности на черния дроб

За блокиране на болестния процес и недопускане на по-сериозни усложнения е важно проблемът да бъде диагностициран възможно най-рано. Важно е да се знаят и симптомите, по които се разпознава заболяването.

Симптоми на стеатоза

В начален стадий болестта протича без симптоми; това е и причината повечето пациенти да търсят медицинска помощ доста късно. Както и при други патологии, характерните симптоми се проявяват в зависимост от прогресията на заболяването.

Първите признаци са обща слабост, загуба на сили, бърза умора. Характерни симптоми на стеатозата са още:

  • Постоянни тъпи болки в дясното подребрие; те се усилват при консумация на алкохол, мазни и пикантни храни;
  • Отслабване на апетита, усещане за горчивина д устната кухина, неприятно оригване;
  • Развитие на диспепсия, която се проявява с гадене, осущане на тежест и къркорене в корема, подуване, метеоризъм, диария или запек;
  • Образуване на налеп по езика, кървене на венците, неприятна миризма в устната кухина;
  • Увеличен обем на черния дроб, промени в геометрията му.

Когато болестта достигне последния си стадий, налице са и допълнителни симптоми:

  • Раздразнителност;
  • Сънливост през деня и влошено качество на нощния сън;
  • Усилване на болките;
  • Развитие на депресивни състояния;
  • Повръщане;
  • Промяна в пигментацията на кожата и склерите; пожълтяване.

Допълнително може да се регистрира разстройство на сърдечния ритъм, поява на проблеми с паметта и с органите на дихателната система. Тези симптоми свидетелстват за увеличена интоксикация на организма. В описваната хаза чернодробните клетки вече не са в състояние да се справят със задачите си в пълен обем. Очистителната функция на черния дроб се изпълнява само частично. В организма на пациента постепенно се натрупват токсини и вредни съединения, а това въздейства негативно на нервната и сърдечно-съдовата система, както и на главния мозък.

Ето защо е важно още при появата на първите симптоми засегнатият човек да потърси лекар. Навреме поставената диагноза, адекватното лечение спасяват живот.

Методи за диагностика и изследвания

При първите признаци на стеатоза или при съмнения за проблеми с черния дроб пациентът трябва да се подложи на пълно обследване. То включва физикален преглед и снемане на анамнеза, лабораторни и инструментални изследвания, позволяващи да се постави точна диагноза и да се определи степента на прогресия на стеатозата.

Анамнеза и преглед

При снемането на анамнеза лекарят задава множество въпроси относно симптомите и самочувствието на пациента; изслушва и анализира оплакванията му, преди да реши какви изследвания да му назначи.

На първо място лекарят се интересува кога пациентът е почувствал първите необичайни симптоми. След това пита за начина на живот на пациента; информира се за хроничните му заболявания, за понесени хирургични интервенции. Изучава навиците му и има ли сред тях вредни; какви храни предпочита, спазва ли диети, страда ли от алергии и клко често употребява алкохол.

След снемането на анамнеза лекарят преглежда пациента, като обръща внимание на възможни външни прояви на стеатоза:

  • Регистрира цвета на кожата и склерите, обръща внимание на състоянието на лигавиците;
  • Палпира зоната на черния дроб, установява размер и болезненост на органа;
  • Оглежда цялостния външен вид на пациента, установява дали са налице признаци на алкохолна зависимост.
  • Лекарят трябва също така да установи ръста и теглото на пациента и да определи възможна степен на затлъстяване.
Лабораторни методи

След описаните етапи на диагностициране лекарят назначава лабораторни изследвания за пациента; провеждат се общ и биохимичен анализ на кръв.

Дайте мнение и Вие тук!

Кръв за лабораторно изследване, както всички знаем, се дава сутрин на гладно. Преди това не трябва да се приемат кафе и чай. В рамките на три предходни дни не трябва да се приемат алкохол, мазни храни и лекарства. Освен това едно денонощие преди изследването не трябва да се поемат физически натоварвания.

Получените резултати от общия анализ на кръвта позволяват да се установят отклонения, свързани с анемия или с възпалителен процес.

Разчитайки резултатите от изследванията, лекуващият може да установи следните нарушения:

  • У болния е налице повишена активност на основните чернодробни ферменти, които ускоряват химическите реакции; това е признак на разрушаване на чернодробните клетки;
  • Нарушени процеси на белтъчния обмен повишени липиди;
  • Нарушени реакции на въглехидратния обмен;
  • Повишен билирубин и намалени стойности на хемоглобина.
  • При биоимичния анализ на кръвта може да се установи чернодробно-клетъчна недостатъчност или отслабени функционални възможности на чернодробния паренхим.

Ако лекуващият има по-сериозна хипотеза, той може да назначи и биопсия. Това е много болезнена процедура, затова се препоръчва рядко – само ако диагнозата не може да се докаже по друг начин.

Инструментални методи

Като инструментални методи на изследване обикновено се препоръчват ултразвук, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс.

При стеатоза на черния дроб се нарушава цялостно метаболизмът, страда целия организъм
  • При ултразвуковото изследване се оглеждат всички органи в коремната кухина. Обикновено то се препоръчва, ако при преглед и палпация лекарят установи увеличение на черния дроб. Изследването се препоръчва също и при променени показатели от биохимията. Чрез ултразвук се доказва уплътнение на чернодробната тъкан, увеличен размер на органа, мастна инфилтрация, редуване на хипер- и хипоехогенност.

Компютърна томография се използва, ако ултразвуковото изследване не е успяло да установи доколко променен е черният дроб. Този метод не се препоръчва при психични разстройства или неадекватно поведение.

  • Ядрено-магнитният резонанс е сходен с компютърната томография и дава обемно изображение на черния дроб; технологията обаче е неприложима при пациенти с кардиостимулатори.

Терапии и лечение

Всяко заболяване, включително стеатозата, се поддава по-успешно на лечение в ранните стадии. Първото, което всеки лекуващ препоръчва при такава диагноза, е отказът от вредни навици.

Ако диагностицирането е навременно, а терапията – адекватна, пациентът би могъл да възстанови напълно функционалните възможности на черния си дроб. Такова развитие не е изключено дори при втори стадий на болестта, ако пациентът спазва всички препоръки на лекуващия.

Лечението е комплексно: то включва прием на медикаменти, спазване на диета, умерена физическа активност – а след консултация с фитотерапевт и методи на народната медицина с билки.

  • Препоръчваните лекарства на първо място подобряват мастния обмен в хепатоцитите – включват се статини, фолиева и липоева киселина, витамини от В-групата, витамини С и Е. Препоръчват се и хепатопротектори, които поддържат чернодробните функции и подпомагат възстановяването на тъканите в засегнатия орган. Такива са например есенциале форте, карсил, легалон, ливурон форте, хепа-мерц.

По преценка на лекуващия допълнително се назначава физиотерапия – озонотерапия, процедури в барокамера, лечение с ултразвук, нискотемпературна сауна.

Стеатозата е достатъчно опасна патология, особено ако  има и усложнения от типа на цироза. Неглижирано, заболяването води до летален край в рамките на 5-10 години.

Диета при стеатоза

Стеатозата обикновено се развива на фона на нездравословно хранене и вредни навици като злоупотреба с алкохол и тютюнопушене. Ето защо промените в тази посока са първото, което загриженият за здравето си човек трябва да направи. Отказът от вредни навици е неизбежен; както и промяната в храненето, което трябва да е с редуцирани мазнини и въглехидрати и увеличен дял на белтъчините.

Такава диета позволява нормализацията на метаболитните процеси; стимулира се продукцията на жлъчни сокове и се подобрява храносмилането. Освен това диетата облекчава натоварванията върху черния дроб.

Билки и народно лечение на омазнен черен дроб

Народната медицина има ефективни методи за оздравяване на черния дроб на основата на лековитите растения. Обикновено се препоръчват билкови отвари, в чийто състав влизат корени от глухарче, овес, царевична свила, невен, девесил, змийско мляко.

Отварите обикновено се приемат два пъти дневно – разбира се, ако лекуващият е одобрил тяхното прилагане.

Ето една популярна рецепта за еднодневно очистване на омазнен черен дроб:

  • Смесваме половин супена лъжица царевична свила, същото количество вратига, по една супена лъжица смлени шипки и лимонов сок, 100 г стафиди. Всички съставки без лимоновия сок се заливат с чаша и половина вряла вода и се варят пет минути на слаб огън. След това сместа се отдръпва да престои 40 минути, прецежда се и се добавя лимоновият сок. Цялата рецепта се изпълнява вечерта преди деня на очистването.
  • В самия ден се изпива затоплената отвара и след час се взема леко слабително. След това се прави клизма. След комплекса от процедури пациентът си ляга и слага на десния си хълбок грейка. След няколко часа следва посещение в тоалетната; заедно с екскрементите организмът изхвърля задържаните токсини и шлаки.
  • В този ден не се яде; известно време след изпълнението на пълната програма се спазва вегетарианска диета.

Приложение на комбинацията Демир бозан

Билковата комбинация Демир бозан се радва на широка популярност, особено по отношение лечението на чернодробни патологии. Не един и двама са потребителите й, спасени и от стеатоза с помощта на лековитата смес. Както е известно, Демир бозан е комбинация от котешка стъпка, хвощ, великденче, царевична свила, глог и спиреа. Освен общо оздравителен ефект, Демир бозан има специално благоприятно въздействие върху черния дроб. Подпомага освобождаването му от задържани токсини и шлаки, подкрепя функциите на чернодробните клетки и подсилва действието на приеманите хепатопротектори.

Сместа се продава в удобни филтърни пакетчета, всяко предназначено за приготвянето на една чаша чай. Запарва се около 15 минути и се пие 30-40 минути преди хранене. Добре е това да се прави три пъти дневно в продължение на три месеца. След почивка от месец модулът може да се повтори.

Лечение на затлъстял черен дроб. Болки. Кое е най-доброто лекарство през 2019 г.?

 

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

глисти

Глисти – тази опасна напаст

Симптоми. Отслабване при глисти. Кашлица. Болки в корема и в стомаха. Запек. Разстройство (диария). Безсъние. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *