Здрави с червено цвекло: как да го направим

Червено цвекло: какво трябва да знаем за него. При лечение на кои заболявания е полезно. Салата от червено цвекло и моркови. Други рецепти. За какво се използват листата. Какво представлява диетата. Червено цвекло и бременност. Червено цвекло и диабет.

Недолюбваното от много българи червено цвекло е сред храните с изключително значение за поддържането на здравето.

Още древните гърци са го използвали като лечебна храна – с червено цвекло Хипократ лекувал възпаления на кожата, инфекции и висока температура. Средновековните лекари в Европа открили, че с червено цвекло успешно се церят заболявания на кръвта (blitz.bg – споделено от д-р Мариана Костадинова).

Чудото червено цвекло е истинска съкровищница от антиоксиданти. Богато е на захари, полезни киселини – оксалова, лимонена и ябълкова, на протеини, пектин, каротин и витамините С, В1 и В2, Е, РР и U.

Похапвайки червено цвекло, любителите на здравословното хранене се зареждат с минералните соли на калий, магнезий, желязо, мед, цинк, кобалт, молибден, манган , флуор, бор, ванадий, йод, цезиум и рубидий. Богато е на йод; да не забравяме и впечатляващото количество фибри.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Освен изключително полезно, споменатото червено цвекло може да е и изключително вкусно – стига да знаем как да го приготвим. То може да се използва както сурово, така и преминало през топлинна обработка – варено, задушено и печено; запазва полезните си действия и в консервирана форма, запазва се дълго в марината.

При лечение на кои заболявания се препоръчва червено цвекло

Има поне 15 болести, които могат да се повлияят положително от червено цвекло. Руската народна медицина брои до сто при изреждането на болестите – на онези хора може да им се вярва, защото в тяхната кухня червено цвекло има всеки ден и целогодишно. Ето най-доказаните лечебни ползи от червено цвекло (по agronovinite.com) :

  • пречиства организма и преди всичко черния дроб от токсини и тежки метали; съдържащото се в него желязо е полезно за хемоглобина, а дозите хлор действат оздравяващо на жлъчката, бъбреците и лимфата;
  • бетаинът от описваното червено цвекло съдейства за оздравяване при хранителни натравяния, хепатит, повръщане и диария; в такива случаи трябва да се пие прясно изцеден сок от червено цвекло, но не повече от 50 мл дневно и най-добре комбиниран със сок от лайм, зелена ябълка или моркови;
  • комбинацията от желязо и мед подобрява насищането на кръвта с кислород и насърчава поддържането на хемоглобин в здравословни дози; препоръчва се червено цвекло при лечение на желязодефицитна анемия;
  • консумацията на червено цвекло подпомага всяка антиейдж терапия; с червено цвекло се стопяват калциевите плаки по стените на кръвоносните съдове, подобряват се еластичността и пропускливостта им, намалява рискът от атеросклероза и хипертония;
  • доказана е ползата от хранене с червено цвекло при лечение на раково болни, но и ролята на продукта за антираковата профилактика; намалява риска от рак на дебелото черво, белите дробове, мозъка и стомаха благодарение на компонента бетаин; в Унгария успешно се лекува левкемия със сок от червено цвекло, като се препоръчват нарастващи дози сок и се достига до прием от 600 мл на ден;
  • Червено цвекло се препоръчва също при стомашна язва, подагра, разширени вени, проблеми на щитовидната жлеза, висок холестерол, затлъстяване, запек и пърхот.

Салата от червено цвекло и моркови. Други рецепти

червено цвекло

Салата с червено цвекло, морков и ряпа: неустоима

Класическата салата от червено цвекло и морков иска от вас да настържете около 400 г добре измито червено цвекло (сурово) и един голям морков. Овкусява се с лимонов сок или ябълков оцет и растителна мазнина – зехтин, олио. По желание се слага малко сол, счукани орехови ядки. Трябва да престои около час преди консумация.

Същата салата може да се обогати с изцедено кисело мляко или заквасена сметана.

Салата от червено цвекло може да се приготви и в други варианти – с варено червено цвекло, моркови, картофи и кисели краставички (1001recepti.com), с домати и боб, с рулца от раци. Ето и вариант с маруля и пармезан: 300 г цвекло се измива, обелва и нарязва на кубчета.

Залива се със студена вода и се поставя да ври бавно, заедно с три супени лъжици зехтин, чаена лъжичка захар и сока от половин лимон. След като уври, се изцежда и се изсипва в плато, където са подредени листата от маруля. Още топло се поръсва с настърган пармезан.

Ето още няколко идеи за рецепти с червено цвекло от gotvach.bg:

  • Печено цвекло: килограм червено цвекло се измива, подсушава и изпича във фурна. След като изстинат, главите се обелват и нарязват на филийки. Подреждат се в сух буркан, като между пластовете се поставя настърган хрян или чесън, счукан ким и сол. Залива се с оцет и олио и се оставя да престои два дни преди консумация. Продуктът е добър като гарнитура към месни блюда или варени яйца, запечено сирене и др. Съхранява се в хладилник.
  • Задушено цвекло със сметана: половин килограм червено цвекло, един морков и парче целина-глава се нарязват на кубчета и се задушават заедно под капак с малко вода, една лъжица ябълков оцет и 40-50 грама краве масло. След като зеленчуците омекнат, една супена лъжица брашно се размива с малко студена вода и се прибавя към зеленчуците; разбъркваме и веднага след това сипваме бавно в съда 250 г заквасена сметана, чаена лъжичка захар, щипка сол и един дафинов лист. Оставяме да къкри още десетина минути.
  • Шоколадови мъфини с червено цвекло – от gotvetesmen.com: сваряваме две големи глави червено цвекло и ги пасираме на пюре. Разбиваме отделно две яйца с 220 г захар, 80 мл олио и толкова кисело мляко. Добавяме с бъркане 250 г брашно с набухвател и 30-35 г какао. Постепенно прибавяме и пюрето от червено цвекло, докато се получи хомогенна смес. Разпределяме я във формички за мъфини с хартиени кошнички и печем 25 минути във фурна, загрята до 200 градуса.

За какво се използват листата от червено цвекло?

червено цвекло

Афродизиак ли е любимото червено цвекло?

Листата от червено цвекло имат същото съдържание като кореноплодната част, затова в много национални кухни имат приложение при приготвянето на различни плънки за тестени ястия или като съставка в супи. В българската кухня са познати рецепти за баници с листа от цвекло и за сарми, като листата от червено цвекло се използват подобно на лозовите (gotvach.bg).

Съществуват записи за лечебното въздействие на листата от червено цвекло, идентично с това на плода. Листата се използват и за лечение на гнойни рани подобно зелените листа на невена.

Какво представлява диетата с червено цвекло

Диетолози и медици предупреждават за някои странични ефекти, които консумацията на червено цвекло причинява при определени заболявания или при неразумно, прекомерно похапване на червено цвекло. То например не е подходящо при ниско артериално налягане, гастрит с повишена киселинност на стомашните сокове, при остеопороза, бъбречнокаменна болест, при хипертиреоза – заради високото си съдържание на йод, при хронична диария. Червеното цвекло е диуретик и има слабително действие (chtoem.ru).

Последното е важно за приложението му като активен продукт в програми за редукция на теглото.

Популярната монодиета с червено цвекло препоръчва два дни да сте само на червено цвекло, приготвено по различни начини.

За начало ви трябват здрав стомах и 2 кг червено цвекло (framar.bg). Това е максималното количество червено цвекло, което можете да изядете за ден. Количеството се разпределя за 6-8 приема. Яде се варено, печено, без добавки и подправки. Задължително е да се пие много вода и/или зелен чай. Диетата е двудневна.

Може да се разнообрази с моркови; ако не сте си поставили свръхзадача за драстично топене на килограми, добавете малко студено пресован зехтин към настъргано сурово червено цвекло с морков. Сол не бива да се слага.

Червено цвекло и бременност

Богатото съдържание на полезни компоненти прави споменатото червено цвекло изключително важна храна за младите майки. Особено значение за тях и бъдещото им дете има съдържащата се в цвеклото фолиева киселина. Важен за мозъчните и нервните клетки е и триптофанът.

С количеството на цвеклото не бива да се прекалява заради изразеното му силно слабително действие. Освен това доставеното от търговската мрежа цвекло вероятно има повишено съдържание на нитрати (puls.bg).

Червено цвекло и диабет

Специалистите подчертават ползата от меню с червено цвекло за диабетиците заради високото съдържание на цинк в него – цинкът увеличава продължителността на действието на инсулина (blitz.bg). Цвеклото е полезно за диабетиците въпреки високото си захарно съдържание.

При захарен диабет обаче специалистите съветват да не се консумира чист сок от червено цвекло, където всички съставки – включително захарите – са концентрирани. Самият прием на сок от червено цвекло си има свои правила, но това вече е друга тема.

При хемороиди

Казват, че диетата с червено цвекло помага за лечението на хемороиди. Химическият състав на червеното цвекло и пропорциите между калий, калций и натрий се отразяват оздравяващо върху венозните стени, като подобряват тяхната еластичност и това рефлектира върху обратното развитие на хемороидите. Намалява опасността от кървене и се подобрява циркулацията на кръвта в периферните зони (gotvach.bg). Според запознати с този тип терапия е възможно да се направи очистваща диета с червено цвекло и моркови в рамките на седмица до десет дни. През това време се препоръчва варено червено цвекло в най-разнообразни варианти – настъргано, нарязано на филийки или на кубчета, самостоятелно или в съчетание с варени или сурови моркови. Този тип хранене позволява да се стопят 3-4 килограма и да се постигне забележим оздравителен ефект върху венозната система и в частност върху хемороидите. Намалява или спира кървенето им и се прибират.
Може да се приема и сок от сурово червено цвекло, като е добре да се започне с малки дози и да се смесва със сок от моркови. Сокът от цвекло трябва да престои поне час в хладилник и едва тогава да се пие.

За щитовидна жлеза

Червеното цвекло е богато на минерали и микроелементи; известно е, че съдържа висок процент магнезий и йод и това го прави подходящ продукт при хиперфункция на щитовидната жлеза. Немалко диетолози са склонни да препоръчват прием на червено цвекло в съчетание с моркови и/или кисела ябълка, за предпочитане варено и с добавки от рода на лимон, зехтин и чесън. По този начин успешно се набавят недостигащите на щитовидната жлеза компоненти, без излишно да се натоварват и дразнят стомашно-чревният тракт и черният дроб (24chasa.bg).

За отслабване

червено цвекло

Кога е полезно да хапваме червено цвекло?

Червеното цвекло е отличен продукт в програмите за редукция на теглото. Той може да зарежда организма с множество полезни компоненти, без да го товари с калории. Монодиетата с червено цвекло е с доказана ефективност и отсъствие на негативни странични ефекти, но само ако не се прекалява с продължителността й (framar.bg). Според експерти един здрав организъм може да издържи до десет дни на зеленчукова диета с преобладаващо участие на червено цвекло, но в масов вариант е напълно достатъчна двудневната монодиета. За нея трябва да се снабдите с по около килограм и половина – два сурово червено цвекло на ден. Не бива да приемате повече от два килограма! Цвеклото се вари или пече и се консумира настъргано или нарязано, самостоятелно или в комбинация с моркови, ябълки, хрян, ряпа. Храненето е на 6-7 приема, а между похапванията се приемат много течности, препоръчително зелен чай и билкови чайове. От дневната доза сурово червено цвекло може да се направи пресен сок, който обаче се пие само смесен с други зеленчукови сокове или сок от зелени ябълки. Ако до този момент не сте пили сок от цвекло, делът му в зеленчуковия коктейл в началото не трябва да е повече от 10%. Не забравяйте да оставите прясно изцедения сок да почине час-два преди консумация!

За пречистване на черен дроб

Червеното цвекло е изключително полезно за черния дроб; чудесно го освобождава от натрупани токсини и насърчава регенерацията на чернодробните клетки. Прясно изцеденият сок от червено цвекло действа като твърда четка за черния дроб и жлъчния мехур; детоксикацията е така бурна, че може да предизвика прилошаване, световъртеж и усещане на умора. Д-р Людмила Емилова препоръчва в такива случаи да се действа стъпка по стъпка, внимателно: да се започва с малки дози, например 50 мл сок от червено цвекло с 250 мл сок от моркови и/или ябълки. Важи правилото сокът от червено цвекло да престои час-два преди консумация. Постепенно дозите сок от червено цвекло се увеличават – добре е винаги да има и други съставки, а цвеклото да не превишава половината от общото съдържание.
Детоксикиращо действие има и термично обработеното червено цвекло – варено, печено (24chasa.bg).

При високо кръвно

Съдържащите се в прясното червено цвекло полезни нитрати в тялото се превръщат в азотен окис – това съединение разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвоснабдяването на всички телесни зони, оптимизира периферното кръвообращение. Последица от описаните промени е смъкването, намаляването на артериалното налягане (24chasa.bg). По тази причина червено цвекло е желателно да участва в диетата при хипертония, тъй като е естествено средство за балансиране на хипертензията без помощта на медикаменти. За хипертоници се смята достатъчна дневната доза от 50 мл натурален сок от червено цвекло, предварително престоял час-два в хладилника. Пие се бавно, на малки глътки.

При гастрит

При гастрит се препоръчва прием на сок от червено цвекло, а не целия кореноплод – заради високия процент фибри стомашната лигавица може да се раздразни допълнително. Полезният компонент в сока от червено цвекло при гастрит е витамин U, който балансира киселинността на стомашните сокове и успокоява възпалената лигавица. По описани по-горе причини е добре сокът от червено цвекло да не е повече от 50 мл и да е смесен с 2-3 пъти повече сок от моркови. Така лечебният ефект се увеличава (monitor.bg). За общо тонизиране на организма е достатъчна една чаша сок дневно – 50 мл червено цвекло и 150 мл моркови. При необходимост от лечение на гастрит този коктейл се пие сутрин на гладно и вечер преди лягане.

При Хашимото

Връзката на полезния продукт червено цвекло с диагноза от рода на автоимунното заболяване Хашимото е доста спорно представена. Според някои източници червеното цвекло в умерени количества е полезно – според други обаче то трябва изобщо да се избягва. Причината за това е, че органичният му състав затруднява производството на хормони на щитовидната жлеза. При Хашимото в повечето случаи тази функция е потисната (birchood.com).

При анемия

Червеното цвекло е богато на желязо и мед, а това е важно за хората с анемия. Консумацията на червено цвекло, а в по-тежки случаи – и на системен прием на сок, попълва железния дефицит. При това медта подпомага усвояването на необходимото желязо. Когато стойностите му в организма са в норма, производството на червени кръвни клетки се нормализира и храненето на организма с кислород е гарантирано (agronovinite.com).

При болки в гърлото

Малко хора знаят, че от червено цвекло се прави ефикасен домашен лек при болно гърло. За целта е необходима една средно голяма глава червено цвекло и една супена лъжица оцет. Цвеклото се измива и обелва, след което се настъргва с ренде и се полива с ябълков оцет. Разбърква се и се оставя да престои два часа. След този срок сместа се изстисква внимателно през двойна марля; стърготините се изхвърлят, а течността се използва за лечение. На всеки два часа се пие по половин винена чаша на глътки; сместа успокоява и обезболява възпаленото гърло (ezine.bg).

За жлъчка

Сокът от червено цвекло има лечебен ефект върху жлъчката по същия начин, както лекува чернодробните проблеми. Възпалена жлъчка или жлъчни колики при камъни – това е кошмар, от който сокът от червено цвекло може да ви спаси. Нещата опират до обезболяващото и противовъзпалително действие на сока от червено цвекло. Припомняме, че лечението следва да започне с малки дози от порядъка на 50 мл и с добавен сок от моркови (agronovinite.com).

При запек

Червено цвекло трябва да се включи в менюто на всеки, който се оплаква от “затегнат” стомах. Цвеклото спасява от констипация благодарение на високия процент фибри в структурата му (agronovinite.com).

При разстройство

По описаните по-горе причини целият кореноплод червено цвекло трябва да се избягва при разстроен стомах. По-скоро сокът от червено цвекло в малки дози, допълнен с други зеленчукови сокове може да се приема на глътки след преминаването на острата фаза на заболяването. Чрез сока се съдейства за възстановяването на водно-солевия баланс на организма.

При главоболие

То върши чудесна работа при общи неразположения с главоболие и треска. При вирусни заболявания облекчава състоянията с главоболие и мускулни болки; помага при лумбални болки (pharmacy-bg.com).

При рак

Известни са противотуморните качества на червеното цвекло; то е ефикасен продукт за антиракова профилактика и хранене на онкологично болни (agronpvinite.com).
Специални заслуги за този ефект на споменатото червено цвекло има аминокиселината бетаин. Тя въздейства потискащо на растежа на ракови клетки в дебелото черво, стомаха, мозъка и белите дробове.
Известна е също терапията на унгарския лекар д-р Ференци, който лекува от години левкемия със сок от червено цвекло. Неговият терапевтичен метод препоръчва прием на 600 мл затоплен сок от червено цвекло всеки ден. Цвеклото се пие преди хранене, като до лечебната доза се достига постепенно. Лечението продължава половин година.

При миома

Твърди се, че редовната консумация на червено цвекло – сурово на салати с добавки от моркови, целина, ряпа – съдейства за стопяването на възли по миомата (olx.bg.forum). Това е доста спорно – но какво ли не опитва човек, когато е на зор! Със сигурност подобна диета ще се отрази положително на имунната система, кръвообращението и хормоналното равновесие, както и на силуета – и току виж наистина се получи очакваният ефект при миома на матката!

При таласемия

Препоръчва се при този вид анемия прием на сок от сурово червено цвекло – първоначално смесен с морковен и от ябълки, целина, ряпа, като постепенно делът на полезното червено цвекло се увеличава. Има различни схеми за прием, като при някои се препоръчва двукратен прием на ½ чаша сок с червено цвекло, сутрин и вечер, или по 2-3 супени лъжици преди хранене.

За хемоглобин

Най-често си мислим за нисък хемоглобин, ако кожата ни е бледа, постоянно сме уморени и без сили, страдаме от главоболие, ръцете и краката ни са студени (24chasa.bg). В повечето случаи ниските стойности на червените кръвни телца са свързани с железен дефицит. Всесилното червено цвекло е един от добрите варианти за попълването на този дефицит. Трябва да се приема под всякаква форма – сурово, печено или варено, на салата или в микс задушени зеленчуци, на сок.

При хрема

При хрема помагат домашни капки от сурово червено цвекло (dar-center.com). Приготвят се така: цвеклото се измива и почиства и се настъргва на ренде. Получената маса се изстисква през двойна марля. От нея се накапват във всяка ноздра по 4-5 капки и това се повтаря през няколко часа. Може да се направи и тампон със сок от червено цвекло, който да се пъхне в носа и да стои там, колкото може да се изтърпи.

При язва

Върши работа сокът от червено цвекло, защото съдържа витамин U – той от своя страна съдейства за успокояването на възпалената стомашна лигавица и за заздравяването на раничките (24chasa.bg).

При ангина

Както при болно гърло – настъргва се глава сурово червено цвекло и се насипва с една лъжица ябълков оцет. След два часа се изцежда добре и от този сок се пие през 2-3 часа по 2-3 супени лъжици. Със сока от червено цвекло и ябълков оцет може да се прави и гаргара 3-4 пъти дневно (framar.bg).

При камъни в бъбреците

Счита се, че сокът от сурово червено цвекло може да стопи камъни в бъбреците и в жлъчката. Пие се три пъти на ден половин час преди хранене по една малка чашка сок, който първоначално е повече от моркови и ябълка, а делът на цвеклото е малък. Постепенно се увеличава и може да се достигне до 80-100 мл чист сок от цвекло, ако организмът го понася и няма симптоми от рода на главоболие или гадене (hit-bg.com).

Оцветяване на урината

червено цвекло

Червено цвекло – лек за всяка болест?

Яркото оцветяване на урината след консумация на червено цвекло не е изключение – случва се на много хора, които първоначално изпадат в шок при вида на ярко розовата или червена урина. Хората се тревожат, че нещо с бъбреците им не е наред – всъщност това е обща реакция на организма, в който може да има някакъв дефицит на микроелементи или се касае за нарушена бактериална среда след прием на антибиотици. Сред специалистите е разпространено мнението, че това лесно може да се промени с прием на пробиотици. За насърчаване на полезната микрофлора може да се препоръча и консумация на кисело мляко сутрин преди редовната закуска (24chasa.bg).

За лечение на простата

Върши работа сокът от червено цвекло – действа противовъзпалително, потиска растежа на ракови клетки. Правилно е да се прави профилактика със сок от червено цвекло по описаните рецепти (blitz.bg).

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *