критично нисък хемоглобин
ферохерб таблетки, нисък хемоглобин причини и лечение

Критично нисък хемоглобин. Симптоми, причини, стойности

Какво означава критично нисък хемоглобин? Какви стойности има? При анемия. Симптоми при възрастни хора. Причини и справяне с Ферохерб и билки. При бременност

Анемия – нисък хемоглобин: в съзнанието на мнозина тази връзка е много ясна. На стойностите на хемоглобина в кръвта специалистите акцентират при всяко изследване във връзка с едно или друго заболяване. Това не бива да ни учудва, защото хемоглобинът изпълнява много важна мисия: той зарежда с кислород всички тъкани и органи в човешкото тяло, а освен това изнася от клетките към белите дробове отработения въглероден двуокис. По този начин се гарантира дишането, животът. Разбираемо е, че при нисък хемоглобин описаната функция няма да се изпълнява пълноценно, от което могат да последват различни заболявания.

Причини за нисък хемоглобин

Причините за загуба на хемоглобин и поднормени стойности на този компонент в кръвта има много. Ето най-често срещаните:

  • Кръвозагуба – тя може да е явна или скрита. Касае се за видимото кървене при операции, травми, раняване, при хемороиди и обилен цикъл. Освен тези причини е възможно и кървене, което известно време остава скрито – например при заболявания на органи от стомашно-чревния тракт.
  • Друга причина е недостигът на необходими за синтеза на хемоглобин аминокиселини и витамини. Тук ключова роля играят витамин С и фолиевата киселина, а дефицитът им най-често е резултат от оскъдно и небалансирано хранене.
  • Поради недостиг на витамин В12, в този случай е възможна паразитоза.
  • Заболявания на храносмилателния тракт. Болести като колит, гастрит, язва пречат на нормалното усвояване на желязо; освен това те увреждат лигавиците на тракта.
  • Още една причина: тежки инфекциозни заболявания като хепатит и туберкулоза. Придружаващите ги патологии причиняват скоростна гибел на кръвни клетки и по-точно на еритроцити, а именно в тях е концентриран хемоглобинът.
  • Хипотиреоза: тежък синдром, предизвикан от намалена продукция на хормони от щитовидната жлеза. Именно тези хормони регулират усвояването на желязо в чревния тракт и когато те са в дефицит, хемоглобинът автоматично се понижава.
  • Автоимунни заболявания, при които здрави и нормални тъкани се увреждат и разрушават. Паралелно с това се развива и автоимунно възпаление. То се проявява в прогресия на ревматоидния артрит, гломерулонефрит, вълчанка.
  • Заболявания на кръвта от злокачествен вид, новообразувания във вътрешните органи.
Нисък хемоглобин анемия
Дефицитът на желязо обяснява ниския хемоглобин
  • Стресови ситуации. Те потискат психиката и правят човека мрачен и отчужден. Продължително действащите негативни емоции се отразяват върху метаболизма и в частност върху стойностите на хемоглобина.
  • Неправилно хранене. Вредата не е само от недостатъчното постъпление в организма на полезни вещества и елементи. Ако се злоупотребява със силно кахе, чай, шоколад, зърна – това също може да провокира понижение на хемоглобина. Проблемът е в това, че посочените продукти затрудняват усвояването на желязото.
  • Слаба физическа активност. Това прави кръвообращението лениво, забавя го. Мозъкът получава лъжлива информация, че еритроцитите в тялото са достатъчно, затова не стимулира продукцията им. Когато се произвеждат по-малко червени кръвни клетки – естествено хемоглобинът пада.
  • Хемоглобинът е нисък и у донорите, които често дават кръв за трансфузии. Ако това става според медицинските правила и човекът е здрав, организмът бързо възстановява дефицитите.

Мнение №1: Как премахнах симптоми на нисък хемоглобин

Найден Рашев, Симптоми на нисък хемоглобин
Найден Рашев от Стара Загора

Голям, як мъж съм, почти 100 кг. Как да предположа анемия. По едно време взех да се уморявам още от обяд. Някаква слабост, не можех да си вдигна инструмента и да го натоваря на пикапа, камо ли да работя. И сънят ми се обърка – през деня ми се ляга, вечер гледам в тавана. Нататък стана по-зле – спрях да ям, не ми се щеше, спрях да се забавлявам, да спортувам. Имах чувството, че е страшна болест, примерно рак. Оказа се анемия. Първо се зарадвах, но не било безобидно. Кръвта ми била като вода – никаква полза за органите. А те, горките, изнемогвали.

Уважавам учените хора. Каквото казаха лекарите, изпълних го. Диета, едно лекарство Дурулес ли, как беше, а бе всичко. Мислех, че бързо ще се оправя, но не! Бавно, бавно тръгнах към подобрение. Твърде бавно. Казваха, че само да подам желязо и нататък организмът си знае работата. Не стана така, грам нямам идея защо, но не стана.

Тогава една съседка ми каза за Демир бозан. Вече бях изнемощял. Без възражения купих и започнах. Не беше неприятно – билков чай, но е по схема. В началото нищо не усетих, пиех машинално. Добре че жената е изпълнителна, аз сигурно щях да зарежа. По някое време получих прилив на сили. Оправих съня. Почнах да се храня – в този ред. Постепенно, но не съвсем бавно се поправях. Беше от Демир бозан. Лекарят каза, че съм пречистил кръвта и съм нормализирал обмяната.

Това беше миналата година. Разказвам го като чудо, за мен беше такова. Моите уважения към Демир бозан, към Майка Природа и към всички хора, които ми помогнаха със съвет и насоки.

Найден Рашев от Стара Загора

Можете да видите мнения за “Демир бозан” и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

При бременност

Специфични рискови фактори по време на бременност, поради които хемоглобинът се понижава, са:

  1. Развитието на многоплодна бременност;
  2. Токсикоза на бременността;
  3. При кратък интервал между предишна и нова бременност;
  4. При отлепване на плацентата;
  5. Заради непълноценно хранене на бъдещата майка.

Ниският хемоглобин е опасен както за бъдещата майка, така и за бебето – възможно е както спонтанно прекъсване на бременността, така и раждане на дете с увреждания.

Супер интересно видео по темата:

При възрастни хора

При възрастни жени и мъже ниският хемоглобин се проявява чрез сходни симптоми, но има и различия по пол.

При мъжете отслабва потентността, възможна е и временна импотентност.

При жените настъпват нарушения в цикъла; отначало закъснения, а по-късно и пълно прекратяване. Една от възможните причини в този случай е псевдозагубата на кръв. Това се случва, ако репродуктивната система развива новообразувания – миома на матката или кисти на яйчника. Патологичната тъкан периодично се изпълва с кръв, която се разнася бавно – а междувременно хемоглобинът не е в състояние да изпълнява предназначението си.

При деца
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

При деца нисък хемоглобин могат да причинят както непълноценното хранене, така и различни патологии. Ако тук гемоглобинът не може да се компенсира, може да се наложи кръвопреливане. При бебета под едногодишна възраст това се прави, ако стойностите му са около 85 г/л. при по-големите деца критичната граница е 70 г/л. понижен хемоглобин може да бъде установен и при физически много активни деца.

Нисък хемоглобин диета
Грешки в храненето – една възможна причина за нисък хемоглобин при деца
При рак

При онкологичен процес в организма се развива цяла каскада от патологични реакции, което причинява усложнения в различни органи и системи. Нарушенията засягат основно имунната система, кръвотворенето, дихателната и сърдечно-съдовата система. Патологичните процеси взаимно се усложняват – създава се нещо като порочен кръг, който пречи на оздравителните процеси.

В общи линии хемоглобинът пада, когато е налице влошено кръвотворене от страна на костния мозък поради общата ракова интоксикация на организма; от органично поражение на костния мозък при развитието на тумори; поради негативното въздействие на химио- и лъчетерапията; от недостатъчно хранене на раково болния; заради множеството микрокръвоизли от поразените тъкани.

Дефицитът на хемоглобин е опасен за раково болните: анемията пречи на имунната система да се бори пълноценно с раковите клетки.

Симптоми за нисък хемоглобин

Симптомите за нисък хемоглобин могат да са субективни – според охлакванията на пациента, или обективни, тях можем да измерим количествено.

Ето от какво най-често се оплакват хората с понижен хемоглобин: слабост в цялото тяло, сънливост денем и безсъние нощем; трудно ставане от леглото сутрин, бързо изчерпване на силите през деня и постоянна  умора; шум в ушите, световъртеж и припадъци; нарушения на менструалния цикъл; отслабване на либидото; липса на апетит и отвращение от храната.

Такива усещания са свидетелство за недостиг на кислород в тъканите и нарушени стойности на рН в клетките.

Основните симптоми

Симптомите, които са свързани с нисък хемоглобин и дефицит на желязо в организма, са различни външни и функционални промени. Например: ноктите стават тънки, разслоени и чупливи; възможно е по тях да се появят петна и гъбички. Промени в косата – тя почти престава да расте, пада интензивно, изтощена е и косъмът се чупи и “цъфти”.  Нарушават се вкусовите усещания; появяват се необичайни предпочитания за ядене на тебешир, глина, пръст, на сурово месо и сурови зърна. Такива пациенти харесват химически миризми от рода на ацетон, нафталин, лак за нокти, бензин.

Друга промяна засяга кожата – тя става бледа и суха; усеща се боцкане в ходилата, крайниците периодично се схващат; пациентът вдига температура.

Такива симптоми се проявяват и при леко понижение на хемоглобина, ако състоянието се поддържа дълго време. Работата е доста сериозна, ако са налице и още няколко обективни симптома: тахикардия, при която пулсът е много над 90 удара в минута; понижаване на артериалното налягане и поява на сърдечни шумове.

С какво е опасен ниският хемоглобин?

Дефицитът на желязо, ниският хемоглобин в организма причинява анемия: развиват я 90% от пациентите с понижен хемоглобин. От желязодефицитна анемия страда една трета от човечеството, предимно деца и жени.

Нисък хемоглобин хранене
Храните с високо съдържание на желязо помагат при нисък хемоглобин

Ниският хемоглобин определено създава рискове за здравето и живота на пациентите. Ако например той е под 50 г/л, има риск от ацидоза – нарушаване на алкално-киселинния баланс в организма в посока към киселините. При тежка ацидоза могат да бъдат блокирани дихателните центрове и сърдечната дейност.

Продължителният недостиг на хемоглобин може да разцентрова функциите на имунната система. Това означава, че дори и леката настинка ще минава трудно и вероятно ще се развива с усложнения. Организмът просто губи способността си да се преборва с патогените и е реален рискът дори от смърт.

Мнение №2: При нисък хемоглобин пих билки и спрях причините

Венера Тодорова, причини за нисък хемоглобин
Венера Тодорова от Пазарджик

Хемоглобин 78 от стрес – представяте ли си?! Едва разбраха причината. Какво ли не търсеха – липса на витамини, автоимунно, инфекция… Изследваха ме за каквото се сетите. Нищо и нищо. Сложиха ме да диета, дадоха хапчета – не и не! Не се оправях, даже обратното. Ставах по-зле. Последното предположение беше „от нерви“ и ме пратиха на психотерапевт.

Не подозирах, че кръвта се разваля от стрес, но да! Бях мрачна, затворена и отчуждена. Имах само негативни емоции. Болестта ме свали окончателно, загубих светлината. Хемоглобинът не реагираше на никакви хапчета.

Психологът ме включи в тренинг група, но майка ми не одобри. Каза: ти си ходи, но аз знам какво да те правя. Донесе Демир бозан – билкова смес. Тя промени всичко и то бързо. Сега ми е странно да го разказвам, но е самата истина! Излекува и психиката, и кръвта ми.

Демир бозан е лечебен за психически разстройства и особено за стрес. Бързо ми помогна. Усетих го ясно, защото ми просветна. На следващия прием хемоглобинът ми беше 102, на по-следващия  – 117. За 2 месеца влязох в норма. Демир бозан спря причината – стресът и разбиването на нервите. Много съм доволна, затова го споделям и с вас.

Венера Тодорова от Пазарджик

Дайте мнение и Вие тук!

Можете да видите мнения за “Демир бозан” и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Нисък хемоглобин и желязо

Дефицитът на желязо директно смъква стойностите на хемоглобина в кръвта. Често пациенти се оплакват, че въпреки приема на добавки с желязо, хемоглобинът им си остава под нормата. Защо?

Има няколко причини. Първо – повечето добавки съдържат тривалентно желязо, което е трудно за усвояване: то причинява тежест в стомаха и запек. Организмът е отворен за двувалентното желязо, но много малко продукти могат да го доставят директно.  Освен това хората не правят връзка между битката за повишаване на хемоглобина и храненето с млечни продукти, които съдържат белтъка казеин. Казеинът се свързва с желязото и пречи на усвояването му. Който взема желязосъдържащи препарати трябва да знае, че храни като мляко, сирене, сметана, извара и айрян не трябва да се консумират, докато се вземат въпросните препарати. Или е задължително да се спазва петчасова пауза между приема на препарат и на млечната храна. Има и още едно условие: желязото няма да се усвоява добре, ако имате понижена киселинност на стомашните сокове.

При желязодефицитна анемия

Важно е да се знае, че ако стойностите ви на желязото са много ниски, организмът ще започне най-напред да го складира в черния дроб и кръвният показател за хемоглобин няма да се подобри. Трябва да минат месеци, дори половин година, преди да достигнете нормата на хемоглобина, т.е. на железния компонент в кръвта.

Желязодефицитна анемия. Симптоми, изследвания и лечение

При пернициозна анемия

Пернизиоцната анемия е свързана с дефицит на витамин В12 в организма. Ако не се лекува, тя може да причини тежки увреждания на нервната и сърдечно-съдовата система като сърдечна недостатъчност, полиневропатии, отклонения във функциите на щитовидната жлеза и пр.

Пернициозна анемия (мегалобластна). Симптоми, диагностика, правилно лечение

 

Други симптоми на анемия

Ниският хемоглобин може да е свързан още с кръвозагуби след хирургична интервенция; автоимунно заболяване от рода на ревматоиден артрит; продължителни инфекциозни заболявания като хепатит, туберкулоза, бъбречни възпаления; злокачествени заболявания на стомашно-чревния тракт или на кръвта.

Симптоми на анемия. Дефицит на желязо и червени кръвни телца

Изследвания при нисък хемоглобин

Общият анализ на кръвта е популярен диагностичен подход при много заболявания. един от показателите в него е стойността на хемоглобина; процедурата за определянето му е бърза и лесна. Необходимо е пациентът да се яви за лабораторното изследване, без да е приемал храна през последните 8 до 12 часа – затова тези изследвания обикновено се правят рано сутрин.

След изследването пациентът получава достъп до данните, като стойностите на хемоглобина се изчисляват в грамове за литър. Този показател е важен, но не е достатъчен за поставянето на диагноза и обикновено лекарят препоръчва и други изследвания.

Стойности

нисък хемоглобин стойностиВсяка оторизирана лаборатория огласява референтните стойности, в чиито рамки показателите от различни изследвания са в норма. Трябва да се отбележи, че хемоглобинът за различните категории потенциални пациенти варира и зависи от възрастта и пола.

Приложената примерна таблица от himalayanparamounttours.com показва горна и долна граница за съдържанието на хемоглобин у жени, мъже и деца на различна възраст.

Лечение на нисък хемоглобин

Съвременната медицина предлага огромно количество методи и средства за лечение на анемия: желязосъдържащи препарати под формата на таблетки, капки, сиропи, инжекции и разтвори за инфузионно вливане. Изборът на един или друг продукт може да бъде направен единствено от лекар, след обстойно диагностициране и анализ на съпътстващи заболявания и риск от възможни странични ефекти.

Мнение №3: Моите ниски стойности на хемоглобина и как се справих

Манол Попов, Стойности на нисък хемоглобин
Манол Попов от Варна

Поръчах билки Демир бозан заради хемоглобина. Зимата ми откриха, че е паднал много под нивото. Това обясни сенките и перманентната умора. Колежка от офиса ми припомни – Демир бозан. Каза, че чисти кръвта, регулира обмените и попълва липси. Послушах я, защото съм свидетел на боледуването й. Помня, че правеше чай по часовник в офиса, а сега разбрах защо.

Демир бозан ме оправи напълно. Обяснението дойде после – билките възстановяват естествения метаболизъм и го нормализират. Създават базата, на която тялото само се справя с болестта. Допадна ми подхода. Излекуването ми се случи естествено и с лекота, без неприятни ефекти като при лекарствата.

Демир бозан възстанови хемоглобина, качи го над нормата и ме енергизира. Оттогава не съм имал други сривове. Причината не се разбра, но вече имам решението. Ако се повтори, съм готов. Харесах Демир бозан и му се доверявам.

Манол Попов от Варна

Можете да видите мнения за “Демир бозан” и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Какво се пие? Лекарства, хапчета

Най-често препоръчваните лекарствени продукти у нас са ферогрдумет, сорбифер, лактоферин, ферохерб, орален спрей с желязо, желязо на капсули, таблетки хелатно желязо и пр. обикновено тези продукти се съчетават с В-витамини и фолиева киселина. Разбира се, първостепенна грижа е да се овладее причината, поради която се е развил дефицит на желязо и съответно хемоглобинът е под нормата. Лечението на основното заболяване означава нормализация на хемоглобина, т.е. на начина на живот. Немалко специалисти са на мнение, че тази нормализация ще е по-бърза, ако пациентът промени и начина си на хранене. Диетата при анемия е от изключително значение за доброто здраве.

Източници и допълнителна информация на английски: Възможни причини за критично нисък хемоглобин; * Конкретни стойности на нисък хемоглобин; * Симптоми, диагностика и лечение на нисък хемоглобин и анемия.

Каква храна се приема? Диета

При ниски стойности на хемоглобина си струва да се обърне сериозно внимание на храненето, тъй като в немалко случаи чрез храната може да се постигне желаната нормализация – при това без да се проявяват страничните ефекти на медикаментите. Високо съдържание на желязо има в червеното месо, морските дарове, в рибата и яйцата, в субпродукти като дроб и телешки език.

Други източници са елдата, фасул и грах, ябълки и грозде, сини сливи, ягоди, малини и боровинки, гъби, черен шоколад, какао, овесени трици, бирена мая; много полезни са пъпешът, райска ябълка, смокиня, круши, праскови, кайсии, орехи. Още: картофи – запечени с люспата; цвекло, лук, тиква, репички, чушки.

Добре е да се набляга на натуралните сокове от ягоди, нар, моркови; на отварите от шипки и чай от коприва.

Кръвопреливане

Кръвопреливането може да реши моментни потребности за пациент с нисък хемоглобин, но не се прилага при всяка анемия. То е първа мярка при голяма кръвозагуба с риск от шок или смърт, при оперативни интервенции или в следоперативния период. Извършва се при определени правила, като се държи сметка за специфики като кръвна група, резус фактор и пр. Обикновено се съчетава с диета и медикаментозни терапии за по-дълъг срок от възстановяването на болния.

Народни средства

Освен наблягането на споменатите храни и сокове, народната медицина препоръчва различни билкови отвари. Много често се споменават шипковият чай и отвара. Ето рецепти:

  • Смесваме по три супени лъжици шипки и боровинки и ги заливаме с 200 мл вряла вода. Прецеждаме след 15 минути; приемат се по 100 мл три пъти дневно, преди хранене.
  • Шипкова отвара с мед. В еднолитров термос сипваме 4 супени лъжици шипки и заливаме с вряла вода. Затваряме за един час, прецеждаме. Пие се по 150 мл с добавена една чаена лъжичка мед.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

пиелонефрит

Заплахата пиелонефрит: как да я избегнем

Защо получаваме пиелонефрит. Симптоми. Остър пиелонефрит. Кога става хроничен. Обичайното лечение. Как действа ципрофлоксацин. А …

2 Мнения

  1. Камен Дончев Малинов

    Пил съм Демир бозан за изчистване на кръвта! Супер подейства, всичко е вярно! Това са най-чистите и целебни билки, помагат на 1000%!

  2. Надя Станчева

    Супер съм ви благодарна за инфото, бъдете здрави и винаги помагайте с добри предложения и лекове за страдащите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *