Билка черен оман. Ползи, приложение на корен, противопоказания на зарасличе
Билка черен оман. Ползи, противопоказания на зарасличе

Черен оман

Ползи и рецепти с билката черен оман. Мнения и отзиви, противопоказания. Крем за стопяване на шипове (гел), мехлем с черен оман и мас. Билката зарасличе, корени. Компрес и др. лечебни свойства.

Черен оман или зарасличе е билката, която най-често е търсена за болки на опорно-двигателния апарат. При болки в ставите вследствие на дегенеративни промени, на ошипяване е добре да направите прочистване на организма като за няколко седмици елиминирате животинските храни и се храните с разнообразна растителна храна – зеленчуци, плодове, ядки, семена, сокове.

Препоръчителни за такива случаи са: вишни, грозде, диня, картофи, овесени ядки, жито, лимон, лук, целина, портокал, ряпа, хрян, чесън, фасул, ябълка, коприва, киселец, малина. Добре е да се пият билкови чайове от бреза, глухарче, върба, коприва, репей, златна пръчица, очиболец, червена и черна боровинка, бъз.

Рецепти:

При ставни болки и за прочистване на ставите

Ако имате шипове: 5 г сухи дафинови листа се варят 3 мин. в 300 мл вода. След като поизстине се прецежда и се изпива на глътки през деня. Това се повтаря още 2 дни. През този период да не се консумират храни, богати на белтъчини -месо, риба, мляко, сирене, боб, грах. Препоръчват се пресни зеленчуци и плодове и много сокове, сироп от глухарче, вода.

При артроза и артрит

  • 1. Корен гръмотрън, корен сапуниче, стрък разводник, кори върба -1 ч. л. се залива с 200 мл вода, ври 10 мин., кисне 20 мин. пие се топло по1 каф. чаша 3 пъти дневно 1 час преди хранене.
  • 2. Цвят от иглика, бъз, липа, лист бреза, коприва – от всичките билки по 40 г се смесват. Две суп. лъж. от сместа се заливат с 500 мл вряща вода. Киснат 1 час. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.

При болки и възпаление на коленните стави

Прясно зеле и корени черен оман се смилат. Към тях се прибавя олио или зехтин до получаване на каша. С нея се правят топли обвивания. През деня превръзката се сменя многократно, а през нощта не се сменя. Може да се правят и лапи от зелеви листа върху коленете. Добре се отразява санаториално лечение в Кюстендил, Сапарева баня, Поморие и др.

ВАЖНО: Пишете ни и вие в нашия форум за ползата от билка черен оман! Споделете ТУК имате ли опит с лечение на някакво заболяване с помощта на коментираната билка. Вярвате ли, че оправдава популярното си название – зарасличе? Пишете!

И тъй като стана дума за билката черен оман – нека да се концентрираме върху нея!

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Черен оман: ще повярвате ли, че тази билка има необикновено действие и лекува дори счупвания на кости? Вижте какви качества притежава, как можем да се възползваме от тях; можем ли да го отглеждаме и има ли рискове при употребата му.

Как се ползва корен от черен оман?

Ползата от тази билка е свързана с химичния й състав. Алантоинът подобрява клетъчното хранене, ускорява регенерацията на костната тъкан и срастването на счупената кост. Смекчава кожния кератин, стимулира лющенето на мъртви клетки и замяната им с нови. Алантоинът съдейства и за очистването на открити рани от бактериални фрагменти и отпадни продукти.

Билка черен оман. крем за стопяване на шипове
Билката е от столетия в практиките на народната медицина

Розмариновата киселина в корена на билката действа обезболяващо и противовъзпалително. Друга съставка – холин, подобрява кръвообращението и спомага за бързото разнасяне на хематоми. Коренът е богат и на сапонини, чийто „патент“ е антимикробното действие.

Как да се възползваме от тези свойства, т.е. как се прилага коренът от черен оман като лек? Вижте варианти:

Запарка: Супена лъжица смлян корен от черен оман заливаме с чаша вряла вода; оставяме съда затворен и покрит с дебела кърпа за два часа. Прецеждаме. Пие се при счупване на кост – една супена лъжица на всеки два часа.

Настойка: Две супени лъжици наситнен корен се заливат с литър качествена водка. Съдът се оставя за две седмици на тъмно, като всеки ден се раздрусва. Готовата прецедена настойка се използва за мазане и разтривки при заболявания на стави.

За мазане

Традиционно черният оман се използва от народната медицина за лечение на болни стави и мускули; помага при хематоми, изкълчване, счупвания, за зарастване на рани.

От корена на черния оман се приготвя лекарствено масло, което подпомага зарастването на различни наранявания на меки тъкани. Става също и за масаж на болни стави.

  • Маслото от оман има приложение и в козметиката. Смесено с настойка от лайка, то помага за справянето с проблем като разширените пори на лицето. Сокът от свеж корен и листа може да се използва за изчистване на акне и за спиране на кървене при малки наранявания.
  • При нанасяне върху кожата настойки и мехлеми с черен оман редуцират болката и възпалението, причинени от артрит; добри са и при травми. Подобрява се мобилността при остеоартрит на колянната става, отслабват болките и намаляват отоците при изкълчвания.
  • Черният оман е добро средство и за овладяване на болки в гръбнака. Външното приложение ускорява регенерацията на костна и хрущялна тъкан при дегенеративни и възпалителни заболявания, при дискови хернии.

Мехлем от черен оман: 10 г пресен корен от черен оман се смилат и се смесват със 100 г неутрален мехлем или вазелин. Сместа се оставя на водна баня, на тих огън за 2-3 часа. Още докато е гореща, сместа се прецежда и се налива в сухо бурканче. След изстиване се съхранява в хладилник. За външно приложение. Помага при пристъпи от артрит и остеохондроза, при болки в ставите и гнойни рани.

За пиене

Преди години народната медицина е използвала сушени листа от черен оман за лечебен чай – при проблеми със стомаха, язва, колит и диария. Препоръчван е този чай и при болести на дихателната система. В днешно време вътрешният прием се избягва или се допуска само под лекарски контрол, тъй като съществуват определени рискове.

Билка черен оман. За пиене. отзиви за санаториума в сапарева баня
Билката се разпознава лесно, у нас тя е доста разпространена

Билката съдържа алкалоиди, които могат да навредят на черния дроб. По тази причина в немалко европейски страни лекарствените продукти с черен оман са забранени за перорален прием. Независимо от това все пак се признава, че краткосрочното лечение с продукти, приготвени по точно определен начин, има доказан целебен ефект.

Ето два варианта за приготвяне на настойки, които могат да се прилагат за болести на храносмилателния тракт след консултаоция с фитотерапевт:

  • Спиртна настойка: 100 г прах от сух корен заливаме с половин литър спирт или водка/ ракия и оставяме на тъмно за 10-14 дни. Прецеждаме; приемат се три пъти дневно по 40 капки, разтворени във вода.
  • Водна настойка: Две супени лъжици смлян корен се заливат с 250 мл вряла вода в термос. След като се запарва 15 минути, сместа се пресипва в стъклен съд с капачка и се оставя да престои още 6 часа. Прецежда се; приемат се по 50 мл преди хранене.

Защо зарасличе?

Билката е популярна и с името Зарасличе, тъй като е чудесно средство за лечение на рани, включително гнойни. Още кръстоносците са използвали лечебното растение за „ремонт на потрошени кости и разнебитени органи“. Славата на билката била изключителна – вярвали са, че е чудодейно средство за лечение на бойни рани и едва ли не за възкресение на мъртъвци.

През Първата световна война черният оман също е бил използван за лечение на инфектирани рани.

Днес съществуват различни лекарствени продукти за локално външно приложение при наранявания. Като успешен се определя лечебният крем Traumaplant с 10-процентово съдържание на черен оман.

За промивки на гнойни рани е подходяща настойка по следната рецепта:

  • 3 супени лъжици наситнен корен от черен оман се заливат с литър вряла вода. Сместа се оставя под капак за 4 часа и се прецежда. Освен за промивки на гнойни рани се използва за целебни вани при кожни заболявания.
Черен оман на тинктура

Тинктурата от черен оман е спиртен извлек от билката. Популярна е заради свойството много бързо да премахне болката и отока, да овладее локално възпаление и да ускори регенерацията на увредени тъкани. Най-често се използва при лечението на стави, ставни връзки, кости и мускули, но също и при наранявания на кожата.

Основна суровина за приготвянето на тинктура е коренът, който съдържа висок процент от лечебните компоненти на билката. В същото време специалистите предупреждават, че този силен като въздействие лек може да даде алергична реакция или да навреди, ако не се използва според инструкциите. Не се препоръчва за бременни и деца под 12 години.

Има няколко рецепти за приготвянето на тинктура от черен оман в домашни условия. От концентрацията на спиртната съставка – спирт, водка или ракия, зависи времето за приготвяне. Колкото по-висок е градусът, толкова по- кратко време е необходимо за приготвянето на извлека. А полученият продукт е по-силен. Така например ако се използва медицински спирт 95 градуса, една седмица е достатъчна, а при 30-40 градуса са необходими две-три седмици.

  • Тинктура с домашна ракия: 100 г наситнен корен заливаме с половин литър силна домашна ракия, около 70 градуса. След седмица престой на тъмно и топло сместа се прецежда – за този период е задължително всекидневното разклащане на бутилката. Използваме за компреси и разтривки при болки в кости и мускули. За лечение на рани, екземи и дерматити се разрежда с вода 1:1.

Черен оман и хомеопатия

Черният оман е хомеопатична първа помощ при синини и натъртване на меки тъкани. Действа изключително бързо. Ако се наложи компрес със стандартна запарка за една нощ, на сутринта синините са видимо избледнели и скоро пожълтяват и изчезват.

Невероятното целебно въздействие върху хематоми, счупени кости и рани се дължи на съдържащия се в растението алантоин. Специалистите го наричат мощен клетъчен полиферант, който подпомага регенерацията на увредените тъкани и ускорява развитието на нови здрави клетки.

Всеки хомеопатичен продукт, който съдържа компоненти от черен оман, се усвоява пълноценно и действа ускорено. На особена почит според специалистите в тази област  продуктите от типа Symphytum Officinale са в случаите, когато трябва да се лекуват очни травми.

Крем от черен оман

Лекарственият пазар предлага различни мазила, в чийто състав е включен компонент от черен оман. Популярен е например кремът от  Vom Pullach Hof, който се препоръчва като обезболяващо и противооточно средство, възможност за подобряване на подвижността при артрит и ревматизъм, хронични възпаления на опорно-двигателния апарат, дегенеративни промени и подагра.

Билка черен оман. Крем, ползи, златна пръчица противопоказания
С крем или мехлем от черен оман се лекуват много от болестите на опорно-двигателния апарат

Черен оман има и в множество масажни гелове и вазелини, които се продават в аптечната мрежа и онлайн. Обикновено се препоръчват апликации 2 до 4 пъти дневно; в някои случаи – с превръзка за цяла нощ, според указанията на лекуващия. Продължителността на лечението също се определя индивидуално, но не бива да превишава 6 седмици в рамките на една година.

Ползи от черен оман

Черният оман има изключително широко поле на полезно въздействие. Той е чудесно противовъзпалително средство, същевременно е добър вариант за профилактика и лечение на някои болести. Всички части на растението са целебни, но най-висока концентрация на витамини, минерали и микроелементи има в корена. И ето какви са ползите му за човешкия организъм:

  • Спира външните кръвоизливи, включително кървене при порязване;
  • Блокира вътрешните кръвоизливи – стомашни и чревни;
  • Ускорява зарастването при костни травми и счупвания;
  • Нормализира апетита; облекчава неприятните симптоми при хемороиди, помага при заболяване на дебелото черво;
  • Контролира симптоматиката при бронхиална астма и болести на белите дробове;
  • Действа облекчаващо при ракови заболявания;
  • Понижава стойностите на кръвната захар; упражнява противомикробно въздействие в организма;
  • Действа положително при всички заболявания на дихателната систева и опорно-двигателния апарат;
  • Има противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект;
  • Спасява от диария;
  • Ускорява възстановяването след стоматологични интервенции;
  • Ускорява регенерацията на всички видове увредени тъкани;
  • Възстановява основните функции на епитела;
  • Ускорява оздравителните процеси след изгаряния от различен тип и тежест;
  • Укрепва чревната мускулатура и тази на мускулите в женската детеродна система;
  • Лекува болести и алергични последици по кожата;
  • Неутрализиране на симптомите от колит;
  • Подобрява жизнения тонус след дълго боледуване със залежаване;
  • Понижава високото кръвно налягане;
  • Ускорява изчистването на дихателните пътища от слуз и храчки;
  • Балансира работата на нервната система;
  • Подобрява храносмилането и усвояването на полезни хранителни компоненти.

Велико! Не си ли мислите, че черният оман наистина е всемогъща билка и панацея?!

Има ли вреди?

Все пак да си имаме едно наум за възможните вреди при употребата на билката; специалистите неслучайно предупреждават за възможни противопоказания.

Дайте мнение и Вие тук!

Черният оман съдържа алкалоидите циноглосин консолидин. Ако са във висока концентрация, те могат да парализират централната нервна система.

Освен това вътрешният прием на тинктури и настойки при продължителна употреба може да провокира злокачествени трансформации на клетки и вреди на черния дроб.

Внимаваме и при външно приложение: когато използваме компреси и мазила с черен оман, трябва да избягваме зоните с нарушена цялост на кожата. Откритите рани само се промиват, а полагането на лекарствени продукти е в прилежащи участъци.

Противопоказания

Продукти с черен оман не бива да използват следните пациентски групи:

  • Бременни жени и кърмачки;
  • Хора с хронична хипотония;
  • Със заболявания на черния дроб или предразположени към чернодробни смущения;
  • Алергични към билката.

Дори и при външно приложение е задължително да се направи консултация с лекар, особено ако се използват домашно приготвени продукти.

Черен оман с мед

Тинктура с мед: Смесваме по 50 г мед и наситнен пресен корен от черен оман. Заливаме сместа с половин литър водка; държим буркана на тъмно и хладно две седмици. Използва се за лечебни компреси и апликации при кожни заболявания; след процедура кожата се измива обилно с хладка вода.

Билка черен оман. Корен. С мед. мехлем с черен оман и мас
Коренът има най-висок целебен ефект

Други рецепти. За какво се използва?

Както се вижда от горното описание, тази билка може да се използва за много заболявания. Продуктите на основата на черен оман са много; може да се включва и в сборни рецепти, заедно с други билки. Вижте примери:

При шипове и болни стави: Смиламе прясно зеле и смесваме с корени черен оман на прах. Към тях се прибавя олио или зехтин до получаване на каша. С нея се правят топли обвивания. През деня превръзката се сменя многократно, а през нощта не се сменя. Може да се правят и лапи от зелеви листа върху коленете. Добре се отразява санаториално лечение в Кюстендил, Сапарева баня, Поморие и др.

При трофични язви: Необходими са ни сух корен от черен оман и цвят от конски кестен в пропорция 1:2. Сместа се залива с малко вода и се държи на топло половин час. След това получената кашица се смесва с 4 части непържена свинска мас и се оставя в слаба фурна за три часа; след това се кипва на тих огън. Прецежда се и насипва в сухо стъклено бурканче. Съхранява се в хладилник. С това мазило се обработват раните вечер преди лягане.

За счупени кости, при счупване

Отварата от черен оман ускорява зарастването на счупени кости; с нейна помощ се овладяват и възпаленията при травми на кости и меки тъкани. За целта се правят топли компреси, които се държат на болното място в продължение на 4 часа. Процедурите се изпълняват веднъж дневно в продължение на 10 последователни дни.

Приготвяне на отвара за счупени кости: 100 г корен надробен се залива с един литър преварена вода и се кипва; след това се оставя да поври на тих огън 10-15 минути и веднага се прецежда.

Същата отвара помага при гнойни обриви и циреи.

За стави

Освен готовите кремове и мехлеми за болни стави с черен оман, вкъщи може да се приготви домашно мазило с обезболяващ и противооточен ефект. Ефектът е отличен при скованост и намалена подвижност от артроза, ревматизъм и подагра. Малко количество от довашния мехлем се нанася върху ставата, втрива се и се увива с тънка памучна кърпа. След това се поставя топъл шал и се държи така четири часа или цяла нощ. Един курс на терапията продължава 10 дни.

Ето я и рецептата за домашния мехлем:

  •  Смесваме две супени лъжици прах от билков корен с 4 супени лъжици бяла и несолена свинска мас; забъркваме с една чаена лъжичка димексид. Мехлемът се съхранява в хладилник.

При шипове

Същият мехлем върши работа и при шипове: облекчава болките и подобрява подвижността. Помагат и разтривките със спиртна настойка/ тинктура.

Ако шиповете са повече и е трудно проблемните места да се обработват едно по едно, може да се пробва с билкова вана: към приготвената за ваната вода се добавя литър вода, в която са запарвани три супени лъжици смлян сух корен в продължение на 3-5 часа.

За тенис лакът

При тенис лакът или латерален епикондилит страдат претоварените сухожилия на ръката. Освен задължителната почивка и медикаментите, които лекарят препоръчва в такива случаи, страдащият човек може да си помогне и да облекчи болките с продукти от черен оман. Препоръчвани са готовите масажни гелове и мехлеми на Асам и Кройтерхоф. Резултат има и от използването на домашно приготвени мехлеми и тинктури за разтривки (вижте рецептите по-горе).

Източници и още информация на английски: Ползи и противопоказания на черен оман; * Как се ползва корен от черен оман; * Характеристики на билката черен оман.

При засегнати сухожилия добре  действат и компреси с отвара от билката. 100 г наситнен корен се вари 15 минути в един литър вода; веднага след снемането от огъня отварата се прецежда. Непосредствено след травмата се прави студен компрес с отварата, а 2-3 дни по-късно започва серия от топли компреси в продължение на 7-10 дни.

При други травми

При всяка травма се избира подходящият продукт от черен оман, така че действието му да бъде максимално ефективно. Често препоръчван е мехлемът от пресен корен – припомняме, че лечебните продукти с прясна билка са токсични и могат да се използват само за локална външна употреба.

Мехлемът се прави от една част пресен корен, счукан на кашица – но така, че да се съхрани сокът; тази кашица се смесва със същото количество свинска мас, предварително стопена на водна баня. Сместа се насипва в сухо стъклено бурканче и се оставя да престои на тъмно една нощ.

Билка черен оман. Рецепти, чай, златна билка 2 за шипове
Много от лечебните продукти могат да се приготвят без затруднение вкъщи

За изпъкнали кокалчета

Най-доброто средство са домашните и купешки мехлеми с черен оман. Могат да се правят и редовни разтривки с настойка на спиртна основа.

При болки в кръста

При болки в кръста и в ставите помага компрес от пресни листа, които се накълцват ситно и получената маса се полага върху болното място, предварително намазано със зехтин. Отгоре се бинтова; процедурата се изпълнява преди лягане вечер и компресът се оставя за цялата нощ.

При колит

Срещу колит и за цялата храносмилателна система е полезна следната двойна водна настойка от билката:

В подходящ съд насипваме по две чаени лъжички наситнен корен от черен оман на половин чаша преварена, хладка вода. Съдът се оставя да престои открит осем часа, след което течността се налива в сух стъклен съд. Размекнатата билкова маса се залива отново, този път с по чаша вряла вода на доза от корена. Прецеждаме след 10 минути и смесваме двете настойки. Пие се по половин литър на ден – на глътки.

При гастрит

При гастрит и язва на стомаха, както и при запек помага водна настойка от сух корен. Две супени лъжици корен се заливат с две чаши вряла вода в термос, който се държи отворен 15 минути и тогава се поставя капачката. В затворено състояние престоява пет до седем часа и се прецежда. Приемат се по 80-100 мл половин час преди хранене, три пъти дневно, в продължение на месец и половина. Прави се двумесечна почивка и при необходимост се повтаря.

При хемороиди

Има няколко варианта за използване на билката за лечение на хемороиди. Може да се вземат капки от спиртна тинктура – по 10, три пъти дневно, един час преди хранене. Режимът е за две седмици.

За локално приложение е подходящ мехлем от билков корен: една част накълцан сух корен се смесва с 4 части свинска мас; варят се на водна баня, на тих огън половин час. Прецеденият мехлем се насипва в бурканче и се държи в хладилник. Мазта овладява кървенето и възпалението, ускорява регенерацията на болната тъкан.

Супозитории (ректални свещички). За приготвянето на една доза са необходими 0.3 г билков корен, 0.2 г тополови пъпки, 3 г какаово масло. Какаовото масло се размеква и към него се добавят растителните съставки, стрити на прах. С помощта на хартия за печене се оформя пръчица с дължина 10-12 см; увита хартия, тя се оставя във фризер да се стегне. След като се втвърди, нарязваме я на три части. Вечер преди лягане след грижлив тоалет поставяме едно парченце в ректума. Повтаря се през ден до затихване на острото състояние.

Дискова херния

При това заболяване върши работа спиртната настойка – за разтривки и компреси. Компресът се поставя върху проблемната зона на гръбнака, а ако състоянието е обострено се прави само облекчаваща разтривка. Лечението продължава 10 дни; следва 10-дневна почивка и терапията се повтаря.

Настойката се приготвя от 70 г корен, който е накиснат в малко вода за размекване. След като омекне изстискваме и заливаме с литър водка. Оставяме да престои две седмици и прецеждаме.

За облекчаване на болките могат да се използват също кремове и мехлеми с черен оман.

За щитовидната жлеза

При болна щитовидна жлеза помагат компреси с неутрален мехлем или свинска мас, обогатени със смлян на прах сух корен. Намазва се тънко зоната на жлезата и се покрива с памучна превръзка и тънък вълнен шал за цяла нощ. Прилага се 10 до 20 дни.

Компрес с черен оман

Компрес с черен оман се прави от пресни листа, които се полагат върху проблемното място вечер преди лягане; може да се накълцат или да се намачкат, да се попарят леко, а мястото предварително се намазва със зехтин. Слага се памучна превръзка за цяла нощ. Помага при преумора, разтягане, навехване.

Вижте и ТОВА: Симптоми при шипове на врата. Хапчета за стопяване на шипове. Ошипяване и световъртеж. Масажи.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

6 Мнения

  1. Васка Кибарова

    Благодаря за полезната информация!

  2. Радина Бойчева

    Не вярвах много на мненията за черния оман до момента, когато ми се наложи да лекувам дископатия. Не се лекувах само с билката, но единствено от компресите с билкова запарка чувствах мигновено облекчение. бързо се възстанових и вече знам какво да търся, когато ме “схване” пак!

  3. Лена Костова

    Моите взрастни родители постоянно се оплакваха от болки в ставите. личният лекар им препоръча да идат на балнеолечение в Баня, Карловско. В санаториума им казали за билката и след като си дойдоха, купиха от билкар и започняха да си правят разни отвари и настойки. Е, с тая билка не ставаш по-млад, но по-леко понасяш болките на старостта!

  4. Величко Недев

    Чел съм доста за черния оман и съм наясно с ползите от тая уникална билка. Наистина е панацея. Текстът е интересен, но е доста едностранчив: билката има много широко приложение при лечението на кожни заболявания, има кръвоспиращ ефект. Макар да е токсична, при внимателна употреба може да лекува и болести на храносмилателната система.

  5. Росица Колева

    Бих искала да си поръчам

  6. Карамфила

    Това е най- великата билка,която познавам.
    Използвала съм я при различни заболявания .
    На колянато на дъщеря ми излезе буца,която й пречеше да го свива.
    Преди да я заведа на лекар,реших да пробвам с билки.
    В книгата на Мария Требен прочетох за черния оман.Открих билката,изсуших корена и изпълних рецептата.След 3 компреса нямаше и следа от образуванието.
    За ставни заболявания е незаменима,както и за бързо сваляне на отока при болни зъби.
    В нашето семейство черният оман е на пиедестал.
    Без него не можем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *