диария
Диария може да се случи на всеки

Билки при диария (разстройство). Кое върши работа?

Обикновената, неусложнена диария, която не е свързана с други симптоми, е често явление. Какви билки при диария да използваме, за да се оправим бързо и не си навредим

Обичайната причина за диария се крие в храната: или е била тежка, със зле съчетани съставки, или е била прекалено изобилна, или е била недоброкачествена.

Диарията обаче не бива да се омаловажава, тъй като може да бъде симптом на отравяне или започващо инфекциозно заболяване.

Особено опасна е за малки деца и възрастни, изтощени хора, тъй като бързо води до обезводняване.

Ако след приемане на отвара от шипка, трънка, дъбова кора, семена от живовлек, черна боровинка, розмарин, къпина, дренки, нар, до няколко часа не настъпи подобрение, трябва да се потърси лекар.

ЗЕЛЕНА АПТЕКА:

диария
Диария може да се случи на всеки

1 с. л. от зелената обвивка на орехите (пресни или изсушени) се запарва с 1 ч. ч. вряща вода в термос. Пие се по 1 с. л. няколко пъти дневно.1 с. л. вишневи дръжки се залива с 1 ч. ч. кипяща вода и престоява 3-4 часа. Запарката се прецежда и от нея се пият по няколко глътки на всеки половин час. Желателно е през този ден да се яде само варен ориз.

Дайте мнение и Вие тук!
  • 1 с. л. бял равнец се залива с 1 и 1/2 ч. ч. кипяща вода. Запарката се прецежда, след като изстине. Пият се по няколко глътки 7-8 пъти на ден.
  • диария
    По време на диария яжте ориз

    1 ч. л. (около 7 г) тичинки от рози се заливат с 1 ч. ч. гореща вода в термос. Пие се на глътки 7-8 пъти дневно.

  • 2 с. л. жълт кантарион се залива с 1 ч. ч. гореща вода. Запарва се 20-30 минути, течността се прецежда и от нея се пие по малко през деня до настъпване на подобрение.
  • Запарката става още по-ефикасна, ако към нея се добави чеснова вода: 1 скилидка чесън се счуква и се смесва с 1/2 ч. ч. вода. През време на лечението се яде само ориз или чай със сухари.
  • 1 с. л. листа или плодове кисел трън се слагат в термос и се заливат с 1 и 1/2 чаени чаши гореща вода. Запарват се 3 часа. Пие се начесто по няколко глътки.
  • По 20 г стръкове пача трева и камшик и 40 г листа живовлек. Приготвя се отвара от 1 с. л. от сместа и 250 мл бода. Пие се по 1/2 чаена чаша 3-4 пъти на ден.
  • 1 стрък коприва, 2-3 млади клонки къпина, 4 стръка риган и щипка липов цвят. Варят се 10-15 минути в 1 л вода. Отварата се прецежда и се пие топла по 1 с. л. няколко пъти на ден. Това средство е особено подходящо против диария при деца.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2015/02/24/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

повръщане на кръв и разстройство и други

Повръщане на кръв – причини; какво да се прави

В какви случаи може да има повръщане на кръв – болести и състояния. Опасни симптоми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *