ибупром синус противопоказания, Ибупрофен Синус, Аферин Синус, Ибутоп Синус

Мнения за Ибупром синус, Ибупрофен Синус и Аферин Синус: Как се ползват прочутите таблетки за синузит?

Синузит и ибупром синус; характеристика на лекарството. Какво съдържа и как да го приемаме. Странични ефекти и противопоказания. Може ли да се дава на деца. Аналози и заместители; ибупром синус и билки

Ибупром синус: запомнете това лекарствено название, ако ви мъчи синузит. Това е болкоуспокояващо, противовъзпалително и температуропонижаващо средство. “Прибира” отока на лигавиците в носовата кухина и синусите; редуцира количеството на отделяните секрети. В крайна сметка – облекчава дишането.

Обща информация за ибупром синус

Ибупром синус е един от възможните варианти за ефективно лечение при синузит. Това е нестероидно противовъзпалително и противоревматично средство, производно на пропионовата киселина. Споменават го сред комбинираните препарати, които съдържат ибупрофен. Действието му може да се почувства около 15 до 30 минути след приема и продължава около 4-6 часа. усвоява се частично в стомаха и основно в тънките черва.

Максималната концентрация на активните съставки в кръвта се постига около два часа след поглъщането. Извеждането на продуктите от лекарствения разпад става до 24 часа след приема на последната доза.

Как се взема?

Продуктът е предназначен за перорален прием. Таблетките се поглъщат с вода след хранене; една или две за прием – но не повече от 6 в рамките на 24 часа. Между приемите задължително се осигурява интервал от 4 до 6 часа.

Вижте и ТОВА: Откъде да поръчаме Ибупром Синус и Ибупром Спринт макс на най добра цена? Мнения и заместители.

Дозировка

Приемът до 6 таблетки за 24 часа е валиден за възрастни и за деца над 12 години. Лекуващият определя индивидуална доза в рамките на този лимит според възрастта и здравословното състояние на пациента. Продължителността на приема също се определя индивидуално от лекар.

Предозиране
синузит, ибупром синус
Не повече от 6 таблетки ибупром синус за 24 часа!

При неволно или съзнателно предозиране медикаментът може да причини странични ефекти, чийто профил и интензивност зависят от количеството и отговора на третирания организъм. Симптоматиката се проявява и в зависимост от това колко време е изминало от приема на висока доза.

Първите симптоми обикновено са гадене и повръщане, главоболие, световъртеж, болки в епигаструма, сънливост. При значително предозиране – над 400 мг на килограм телесно тегло, могат да се развият артериална хипотензия, хиперкалиемия с нарушаване на сърдечния ритъм, метаболитна ацидоза, повишение на температурата, нарушения от страна на дихателната система, отклонение в бъбречните функции, кома.

След продължителен прием може да се развие хемолитична анемия, гранулоцитопения и тромбоцитопения. Ако от момента на поглъщането не е минало повече от час, се препоръчва предизвикване на повръщане, стомашна промивка и прием на активен въглен.

По преценка на специалистите може да се дава антидот и да се проведе специфично лечение според индивидуалната картина. Задължителен е мониторинг на жизнените функции с проследяване на артериалното налягане, контролни електрокардиограми и интерпретация на симптомите, които могат да свидетелстват за кървене в стомашно-чревния тракт, развитие на метаболитна ацидоза и нарушения на централната нервна система. Прилага се поддържащо лечение.

Кога се взема? Показания и симптоми

Симптоми на синузит: Главоболие, световъртеж, болки. Възпалени синуси

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Ибупром синус се препоръчва при прояви, свързани с простудни заболявания и грип – главоболие, болки и възпаление в назалната кухина и синусите, хрема, болки в гърлото и мускулите. Специфичните симптоми при синузит могат да включват още изтичане на гнойни секрети или запушен нос, болки в различни участъци на лицето, повишена температура, виене на свят.

Странични ефекти

Страничните ефекти при прием на ибупром синус могат да се проявят при около 10% от лекуваните. Възможно е да става дума само за един симптом или за различна комбинация от прояви.

Обичайно повече прояви засягат стомашно-чревния тракт като гадене и повръщане, киселини, влошено храносмилане, метеоризъм, диария или запек, болки в епигаструма.

От страна на дихателната система могат да се наблюдават усложнения на проявена бронхиална астма, пристъпи на задух. Нервната система реагира с повишена възбудимост, болки и световъртеж. Не са изключени и кожните алергични реакции, изразени в сърбеж, обриви, уртикарии. При някои пациенти е възможно да се получи задържане на течности и оточност.

В по-редки случаи пациенти се оплакват от понижаване на кръвното налягане, нарушени вкусови усещания, отклонения в чернодробните функции. Има също данни за кръвоизливи в стомаха и червата, повишена сънливост или безсъние, влошено кръвосъсирване, тромбоцитопения.

Много рядко приемът на медикамента засяга тежко бъбречните функции; съобщавано е за единични случаи на бъбречна недостатъчност.

И противопоказания

Първата причина за отказ от използването на медикамента е повишената чувствителност към някоя от съставките му. Лекарството е противопоказано още и при повишена чувствителност към ацетилсалицилова киселина или други нестероидни противовъзпалителни средства.

Противопоказано е лечение едновременно с МАО-инхибитори или в рамките на две седмици след приключването на такъв прием.

Някои хронични заболявания или наскоро преживени травми и хирургични интервенции също ограничават прилагането на медикамента. Става дума за язва на стомаха или дванадесетопръстника, тежки сърдечно-съдови нарушения, тахикардия, артериална хипертензия, нестабилна коронарна болест, повишена активност на щитовидната жлеза, захарен диабет, тумор на надбъбречните жлези, глаукома, хиперплазия на простатата, бронхиална астма.

Дайте мнение и Вие тук!

Медикаментът не е подходящ за бременни и кърмачки. при пациенти над 65 години има повишен риск от сърдечни инциденти.

Дава ли се на деца?

Синузит при деца. Симптоми и домашно лечение. Лекарства и антибиотици

Ибупром синус е противопоказан за деца под 12-годишна възраст. За възрастовата група над тази граница е валидно условието за лекарска консултация. Задължително е специалистът да определи най-подходящата дневна доза и продължителност на приема според състоянието и телесната маса на малкия пациент.

Взаимодействие с други лекарства

Едновременното използване с други лекарствени средства от типа на нестероидните противовъзпалителни може да провокира интензивни странични ефекти. Препаратът повишава токсичността на продукт като метотрексат. Едновременното приложение с кортикостероиди повишава риска от кървене в стомашно-чревния тракт.

синузит, ибупром синус, дозировка
Медикаментът действа обезболяващо и противовъзпалително

Ибупром синус може да потисне действието на диуретиците и на други лекарства, които смъкват повишеното кръвно налягане. Усилива действието на други лекарства със симпатомиметично действие. Ако се комбинира с трицикличен антидепресант, може да провокира повишаване на кръвното. Увеличава концентрацията на литий в кръвната плазма.

Забавя се извеждането на метаболитите от разпада на ибупром синус, ако се взема едновременно с продукти, алкализирщи урината.

Състав и свойства

Активни компоненти в медикамента са ибупрофен и псевдоефедрин.

Ибупрофенът – производно на пропионовата киселина, е нестероидно противовъзпалително средство. Именно тази съставка оказва болкоуспокояващ, противовъзпалителен и температуропонижаващ ефект.

Псевдоефедринът е съставка с по-слаб ефект в сравнение с ефедрина; това е симпатомиметик, чиято роля е да овладее и редуцира отока на лигавиците в дихателните пътища и синусите.

Благодарение на посочения състав лекарството упражнява болкоуспокояващия си ефект – ибупрофенът потиска синтеза на простагландини. Псевдоефедринът въздейства върху гладката мускулатура и кръвоносните съдове в носоглътката и прилежащите синусови кухини. Намаленото кръвообращение води до намаляването на отока и отслабването на секреция от лигавиците, при което дишането се улеснява.

Аналози и заместители

Хапчета за синузит. Нови лекарства и капки ‘2019. Таблетки, спрей

Лекарствените справочници сочат като аналози на ибупром синус формите на нурофен и нурулин. С подобен ефект са доста голяма група нестероидни противовъзпалителни, болкоуспокояващи и пр. Добре е изборът на продукт, различен от ибупром синус, да се направи с помощта на медицинско лице и да се отчетат индивидуалните здравословни потребности на потребителя. Възможен избор могат да бъдат лекарства като ефералган, мовалис, адвил, аркоксия, аулин, афламил, ацетилин, бонартос, дексофен, долорекс и др. (zdravenportal.bg).

Билкови заместители

Лечение на синузит с мед. Хомеопатия. Кой лек от народната медицина действа най-добре?

Лечението с билки или продукти на билкова основа може да е успешно при неусложнени форми и още в началото на заболяването. Разбира се, предоверяването на народната медицина крие рискове и е добре все пак да имаме мнението на лекар фитотерапевт. Понякога е достатъчно прилагането на лекарствени продукти от типа на геломиртол; в други случаи е достатъчна народната медицина – инхалации с лайка, чай от джинджифил, намазване с пресен сок от лук и мед. Дивата циклама и лечебният петопръстник също са сред препоръчваните лечебни растения. Да не забравяме още клеевата тинктура и сребърната вода. Сред коментираните лечебни средства за синузит са също куркума и масло от риган.

Източници на руски и английски:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Видове мазила при подагра, кремове и мехлеми, които се използват като най-ефикасно лекарство или болкоуспокояващо. Какво се прави при криза? Диклак, Дипрозон, Метилпреднизолон, Ибупрофен и народни лекове.

Мазило за подагра. 10+ идеи

Ултравиолетов скенер показва поражения, които могат да доведат до рак

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *