шип в петата лечение със стелки шипове
шип в петата лечение на шипове с лазер

Шип в петата: Лечение със стелки, лазер и народна медицина за шипове

Наказанието шип в петата: що е то, как се случва. Може ли да се лекува – лекарства, физиотерапия, компреси. Новости в терапиите при шипове в петата

Шип в петата или остеофит в петата е образувание, формирано при неконтролирано разрастване на костната тъкан. По принцип остеофитите могат да “поникнат” в различни зони на скелета. Коментираният шип в петата се развива върху горната и/или долната част на петната кост; разположението му е между външното и вътрешното кокалче при глезена, близо до основата на Ахилесовото сухожилие.

Какво наричаме шипове в петата или остеофити?

Вече споменахме, че въпросните остеофити са костни израстъци – страдат крайните части на костта, подложени на силни натоварвания; това деформира нормалната им структура. Освен това шиповете могат да са резултат от патологични процеси – остеомиелит, остеохондроза, диабет.

Появата на остеофити променя нормалното очертание на дадена кост и това ограничава движенията, появяват се болки. В някои случаи кошмарният шип в петата расте безсимптомно и съществуването му се открива случайно – при рентгенова снимка по друг повод, или при внезапната поява на нетърпима болка.

Видове шипове в петата

В зависимост от факторите, които провокират появата им, остеофитите на петата могат да се класифицират в няколко групи:

Дегенеративно –дистрофични; образуват се в резултат на възпалителни процеси в ставите. Артрозите и остеоартрозите водят до разрастване и вкостеняване на хрущялна тъкан, която се прилепва към задната повърхност на петата и придобива формата на леко огънат шип.

Травматични; появата им е свързана с механични травми на костна тъкан, сухожиия и ставна капсула. Остеофитите се образуват на мястото на увреждане в резултат на скрит възпалителен процес. Някои шипове се образуват от костни фрагменти.

Ендокринни; те са резултат от ендокринни патологии, обикновено последица на захарния диабет. При хормонални нарушения костната структура се променя и развива склонност към образуване на шипове.

Възпалителни; развиват се при инфекции и възпалителни заболявания на костната система – ревматоиден артрит, туберкулоза, бруцелоза и др. при инфекции се образува гной, която деформира костта и причинява калцификацията й.

Остеофити на силните физически натоварвания; те са познати на активно спортуващите, при които често се случват травми и микроувреждания на връзки и сухожилия. В тази група са и шиповете, които се развиват в резултат от носене на твърде стегнати обувки. В 90% от случаите се наблюдават у младите жени, които носят обувки на високи токчета.

шип в петата 01 шипове
Болката при шип в петата най-често се появява след дълго ходене

Отделна категория са патологиите от злокачествен тип. Злокачествените остеофити са вид метастази, поразяващи костната тъкан.

“Фигурин

Друга класификация разделя остеофитите на петата на единични и множествени; могат да се различават още и по формата си – шип, зъбец, масивно разрастване. Ето още една обща класификация на тези остеофити:

 • Компактен;
 • Костно-хрущялен;
 • Гъбест;
 • Метапластичен.
Причини

Кошмарните шипове, включително шип на петата, в крайна сметка се формират при нарушена обмяна на веществата. А провокиращ фактор за подобни нарушения могат да бъдат:

 • Възпалителни процеси в ставите;
 • Травми и счупвания на костите на ходилото;
 • Дегенеративни изменения;
 • Онкологини заболявания;
 • Понасяне на продължителни високи натоварвания върху долните крайници;
 • Затлъстяване;
 • Плоскостъпие.

Клинична картина

Основен признак на шиповете е силната болка в засегнатата зона. В случая неприятните усещания се усилват при продължително ходене и прав стоеж. Най-често болката се обажда след събуждане от сън. По време на сън увреденото сухожилие се възстановява и неприятните усещания отслабват. След ходене сухожилието отново се разтяга и напряга. При по-големи шипове се нарушават и функциите на ходилото. Болките стават понякога толкова силни, че човек започва да куца. Куцането е компенсаторно – така страдалецът се опитва да намали натоварването върху костта на петата.

 • Категоричното диагностициране на остеофит изисква рентгеново изследване. По-точни данни могат да се получат чрез ядрено-магнитен резонанс. Той се назначава в случаите, когато е необходимо да се получи информация за състоянието на околните тъкани. При напреднал стадий на патологията остеофитите могат да се напипат и да се диагностицират и при външен преглед. Все пак за точно запознаване със състоянието на пациента рентгеновото изследване е задължително.

Симптоми на шип в петата

Проблемът шип на петата при някои хора не се разпознава поради липсата на симптоми. малките остеофити не могат да се открият преди възникването на възпалителен процес. Истината лъсва едва когато се проявят външните признаци на проблема: зачервяване на кожата по задната повърхност на петата; умерена до силна болка при ходене; оток при кокалчето на глезена и локално затопляне.

шип в петата 02 шипове
Рентгеновото изследване е задължително за точна диагноза

Ако образуванието е с преобладаващо костна структура, то се опипва като нещо твърдо и неподвижно. При силно възпаление на мястото на въпросния шип се оформя еластично “балонче”, което при опипване е болезнено. Запуснатият остеофит е болезнен не само при ходене, но и в състояние на покой. Понякога деформацията е видима: дали това ще е така, зависи както от размера на въпросния шип, така и от стадия на заболяването.

Лечение на шип в петата

Тактиката на лечението при шип в петата зависи от тежестта на патологията. В началните стадии е препоръчвана консервативна терапия с прилагане на медикаменти и рецепти от народната медицина. При запуснати форми може да се наложи хирургична интервенция.

Стелки

Терапията в точи случай е насочена към възстановяване функциите на ходилото и отстраняване на неприятните усещания. Лечението започва с ограничаване натоварването върху петата – това може да стане чрез носенето на специални ортопедични стелки. Полезни са приспособленията, предпазващи петата от травми и твърде силен натиск.

В някои случаи досадният шип в петата се комбинира с възпаление на ахилесовото сухожилие – тогава се препоръчва фиксиране с бандаж или лонгета. По принцип хората с плоскостъпие е добре да носят ортопедични стелки, които повдигат петата. Специалистите съветват да се носят обувки с меки фортове; ако материалът им е твърд – може да се добави силиконов пластир за предпазване от триене и микротравми.

Физиотерапия и виброакустична терапия

За отстраняване на неприятните усещания при шип в петата се разчита на физиотерапевтичната методика. Подходите й не са насочени към отстраняване причините за появата на остеофити, но спасяват пациента от болката. Като най-ефективни се сочат виброакустичната терапия, лечебна гимнастика, масаж, лазерни процедури, ултразвук, променлив ток, рентгенотерпия.

При виброакустичната терапия болката се овладява чрез акустични импулси, които въздействат върху меките тъкани. Серия такива процедури могат да провокират разпад на новообразуванията по костта на петата. Същевременно се ускорява регенерацията на сухожилията и тъканите на ставните капсули; подкрепя се зарастването на микротравми и се нормализират обменните процеси.

Масаж

Правилно изпълненият масаж при шип в петата може да облекчи пациента от неприятната симптоматика. Най-добре е да се повери на професионален масажист, но не е невъзможно пациентът сам да изпълни простите процедури. Чрез масажа се оптимизира кръвообращението в ходилото, подпомага се регенерацията на травмираните меки тъкани, отстранява се сковаността на прилежащи мускули и се укрепват съединителните тъкани в ходилото. Обикновено при масаж се използват медицински мехлеми, така че въздействието е комплексно. Обикновено се препоръчват 10 до 20 лечебни масажа до постигането на траен резултат.

шип в петата 03 шипове
Болката от шип в петата може да се облекчи и чрез самомасаж

Ако решите да правите самомасаж, трябва да сте наясно, че процедурата може да е болезнена. Това е ясно – но не бива да си причинявате твърде силна болка. Действайте внимателно чрез следните действия:

 • Пощипване на ходилото от свода към зоната с болезнения шип;
 • Разтриване с възглавничките на пръстите; тук се допуска прилагане на сила върху петата, движенията са отгоре – надолу и отляво – надясно;
 • Интензивно разтриване в кръг – масажът започва по външното очертание на петата и постепенно се доближава до болезнената точка на шипа;
 • Масаж върху ошипената точка – петата се обхваща с двете ръце, така че двата палеца да са фиксирани върху мястото на израстъка; натискаме с разтривка;
 • Странични удари – нанасяме леки удари с ръка странично на дланта, като движим ръката отгоре надолу по задната част на петата.

Всяко описано действие се повтаря по 2-3 пъти. Самомасажът приключва с леко разтриване и поглаждане на цялото ходило.

Упражнения

Съществуват подходящи за този проблем упражнения, чието изпълнение може да облекчи болката и дискомфорта. Обикновено се препоръчва да се изпълняват сутрин след събуждане, без бързане и без претоварване. Ако изпълнението на едно упражнение причинява болка, трябва да се прекрати. След като гимнастиката приключи, петата трябва да се намаже с подходящ крем или гел и в рамките на деня да се избягва прекомерното й натоварване.

мнения, отзиви, коментари, форум

Упражненията при шип в петата са лесни и изключително разнообразни; физиотерапевтът може да ви препоръча цял комплекс . Ето примери:

 • Застанете в права позиция пред някаква стена и се опрете с двете ръце. Започнете да пристъпвате на място, като поставяте ходилата едно пред друго по права линия – като че ли ходите по тясно мостче. При това ходене леко присядайте, така че  бедрото и подбедрицата да сключват прав ъгъл. Това упражнение разтяга мускулите на ходилото и ги подготвя за натоварването през деня.
 • Разпръснете на пода дребни предмети и ги съберете с пръстите на краката. Ако ви е трудно да го направите в прав стоеж – опитайте, като седнете на стол. Упражнението укрепва мускулите на петата и подобрява тяхната еластичност.
Рентгенотерапия

Ефективно се оказва и лечението при остеофити чрез изпълзване на рентгеновото лъчение. Същността на метода е в насочването на фокусирани лъчи с понижена доза радиация. Така се блокират нервните окончания в проблемната зона и пациентът престава да усеща болка. Обикновено се изпълняват десет сеанса от по десет минути.

Рентгенотерапията в нашия случай е добър вариант, тъй като е напълно безболезнена; има висока ефективност, противопоказанията са минимални. Лечението е амбулаторно, при доказан противовъзпалителен и противоалергичен ефект.

Този метод все пак не бива да се прилага по време на бременност. Рентгенотерапията не премахва шипа, само неутрализира болката, която е причинил. След такава процедура също трябва да се избягва претоварване на ходилото.

Противовъзпалителни лекарства

Противовъзпалителните препарати с локално външно приложение имат задачата да  овладеят възпалението, да неутрализират болката и да съдействат за възстановителните процеси. Такива продукти са индометацин, диклофенак, волтарен. Активната съставка на тези кремове, гелове или унгвенти се натрупва в меките тъкани и ликвидира отоците. Благодарение на такива продукти можем да се спасим от сутрешна скованост на ставите. Мазилата се нанасят върху чиста и подсушена кожа 2-3 пъти дневно – с леко втриване, докато попият напълно. Този тип лечение продължава две-три седмици.

шип в петата 04 шипове
Специалните упражнения срещу остеофити не са трудни
Индометацин

Под формата на маз или гел този медикамент се назначава в случаи на артрози, ревматизъм на меки тъкане, ставни възпалителни процеси и др. нестероидно противовъзпалително средство, чиято употреба обаче се избягва при деца под 14 години. не се препоръчва продължителна употреба при бременност и кърмене. Не бива да попада върху открити рани, лигавици, в очите или устната кухина. Полага се 2-3 пъти дневно, като общото количество не бива да превишава дължината на стълбче от 15 см. Цената на тубичка маз от 40 г на Софарма е около 3.60 лв.

Дайте мнение и Вие тук!
Диклофенак

Обезболяващ и противовъзпалителен ефект има и от мазането с диклофенак – гел или крем. Мазилото има варианти с различна концентрация на активната съставка диклофенак натрий, то може да е 1 или 5%. Апликации с продукта могат да се правят 3-4 пъти дневно, очаква се противооточно действие, болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект.

Медикаментът не е  подходящ за хора с алергия към активната съставка, към други нестероидни противовъзпалителни средства с локално външно приложение; също деца под 12 години, астматици и хора с проблеми на дихателната система. Цената за туба на Ветпром от 50 г е около 8 лв.

Волтарен

Волтарен гел е търсен продукт, определян като мазило с отличен обезболяващ ефект. Има активна съставка диклофенак диетиламин; обикновено се препоръчва прилагането му в рамките на седмица, за по-дълъг срок е необходим лекарски контрол. Не се прилага при деца под 14 години, не се препоръчва за бременни и кърмачки.

Апликациите с волтарен са два пъти дневно – сутрин и вечер. Цената на туба от 50 г е около 15 лв.

Блокиращи лекарства, инжекции

Ако болката не може да се овладее чрез противовъзпалителните мазила и/или таблетки, може да бъде назначена лекарствена блокада. В този случай болезненият участък се инжектира, в проблемната точка се вкарва друго лекарство. Най-често се прилагат хидрокортизон или кортикостероиди.

Хидрокортизон

Хидрокортизонът за инжекционно въвеждане в амбулаторни условия обикновено се доставя чрез т.н. “лекарствен туризъм” – от Гърция, тъй като тази форма на медикамента няма легална регистрация у нас. Инжекции с хидрокортизон се осигуряват само за употреба в болнични условия. Формата се прилага за няколко типа заболявания, като се търси преди всичко ефектът на обезболяване и блокиране на възпалителен процес.

шип в петата 05 шипове
Блокадата с кортикостероид спасява от възпаление
Кортикостероиди

Тази група медикаменти по принцип не са първи избор на лечение, т.е. въвеждането им иде след като други лекарства не са помогнали. Тяхната роля на първо място е да овладеят възпалението; нямат директен болкоуспокояващ ефект – но болката отминава благодарение на неутрализираното възпаление. Действат бързо и ефективно, формата изключва странични ефекти като дразнене и болки в стомаха – но прилагането е в определени рамки, тъй като става дума за хормонален продукт. След инжекция с кортикостероид инжектираното място трябва да е в покой едно денонощие.

Народни средства и билки

Народната медицина има някои подходи към описваната патология; за част от тях ефектът е доказан от поколения и са без странични ефекти. Не трябва да се забравя все пак, че народната медицина добавя терапии към консервативното лечение на остеофитите, включително и при шип в петата.

Билкови вани

Положителен резултат при шип в петата дават топлите вани с билки и етерични масла от лечебни растения. Използват се невен, лайка, мента, дъбова кора, розмарин, борови връхчета – самостоятелно или в различни комбинации. След такава затопляща вана можем да подсилим ефекта, като си направим компрес на петата от мед и намачкан пресен зелев лист.

Вечер преди лягане кипнете в 2-3 литра вода няколко борови клонки. Разредете със студена до температура, която можете да търпите, и накиснете проблемното стъпало за 15 минути. Правете ваната всяка вечер преди лягане.

Студени компреси

При оток, болка и зачервяване в зоната на остеофита помагат студените компреси: към мястото се притиска пакет с лед или замразен продукт от фризера. Този вид криотерапия се прилага внимателно, процедурите не бива да са продължителни – но успешно овладяват отока и неутрализират възпалителния процес.

 • Компрес без затопляне може да се направи също с настърган картоф или настъргана ряпа –  продуктът се разстила между две марли и се полага върху болната пета, която предварително е намазана с лек крем. Държи се 3-4 часа.
Парафин и озокерит

Парафинотерапията е стар и доказан метод, с чиято помощ се нормализира кръвообращението в ходилата и се увеличава концентрацията на колаген в сухожилията. Апликациите с този материал връщат подвижността на ставите и облекчават болезнените симптоми; сздават усещането, че са стопили неприятния шип в петата.

Подобен ефект има и терапията с озокерит. Озокеритът е интересен минерален продукт, който стабилизира концентрацията на калций в костите и подобрява устойчивостта на болната зона от опорно-двигателния апарат. Материалът лесно се затопля и задържа температурата доста по-дълго в сравнение с всяка лечебна кал. Това дава възможност за дълбоко затопляне в проблемната зона. Освен това при изстиване озокеритът се свива и упражнява натиск върху мястото, където е положен. Този ефект оптимизира тъканното хранене, намаляват се отоците, овладява се възпалението.

шип в петата 06 шипове
Озокеритът действа по-ефективно от всяка лечебна кал

Други начини за лечение

Всяко лечение при шип в петата започва, както можем лесно да се досетим, с изясняване причината за появата му, доколкото това е възможно. Така първата задача ще е да се отстрани въпросната причина или да започнем да я контролираме. Понякога нещата са лесни и елементарни, например като започнем да носим удобни обувки или да намалим натоварването на ходилата като стопим някой от наднормените си килограми. Н други случаи нещата са по-сериозни; макар и не често, понякога се налага оперативно решаване на проблема.

Ултразвук

Ултразвуковата терапия спасява от микротравми и отоци. Вълните работят в няколко посоки: тонизират капилярите, възстановяват микроциркулацията в меките тъкани, подобряват обменните процеси в мускулите и костите, неутрализират отоци и спазми, съдействат за възстяновяване на костната тъкан. Този тип лечение често се съчетава с хидрокортимонови мазила, така че ефектът е двоен. Ултразвукът осигурява дълбоко проникване на медикамента и усилва обезболяващия и противовъзпалителния му ефект.

 • Лечението с ултразвук има алтернатива – електрофореза, която постига сходни резултати при лечението на шип в петата.
Фиксиране на стъпалото

Кракът с остеофит не трябва да се пренатоварва, затова понякога се препоръчва фиксиране на стъпалото с  бандажи и лонгета. При силни болки и остро възпаление може дори за кратко да се постави гипс, а някои пациенти се съгласяват на нощна ортеза. Ортопедичното изделие фиксира глезена и стъпалото, осигурява покой на проблемната точка и така улеснява възстановяване на травмираните меки тъкани или възпалени от остеофита сухожилия.

шип в петата 07 шипове
Фиксирането на стъпалото помага да се овладее болката
Ударно-вълнова терапия

Това е сравнително нова методика, при която ефектът се получава чрез импулсни ударни вълни с определена честота. Резултатът е разрохкване и разпад на калциевите образувания от соли върху петната кост. Частиците от разпада се измиват в процеса на кръвообращение и така калцираната връзка се освобождава. В медицинските среди се коментира, че този метод има висока ефективност при лечението на остеофити в ходилото. Паралелно с този ефект се постига овладяване на възпалението, ликвидиране на отока и ускоряване на регенеративните процеси.

При шип в петата в начална фаза ефектът може да се постигне след 3-5 сеанса; за по-напреднал процес са необходими поне 5-10. понякога лечението е още по-продължително; тогава след десетата процедура се прави едноседмична почивка и сеансите започват отначало. Тяхната продължителност е 15-20 минути; проблемната зона се намазва предварително с гел.

 • Лечение по този начин не се провежда при проблеми със съсирването на кръвта, тромбофлебит, при бременност, при злокачествени заболявания. Един месец след такива процедури пациентът не трябва да използва хормонални противовъзпалителни препарати.
Лечение с лазер

Още едно решение при лечението на шип в петата е нискоинтензивната лазерна терапия. При нея се въздейства на меките тъкани около неприятния остеофит. Фокусираното лъчение стимулира кръвообращението в зоната на възпалението и така се постига отслабване на болката.

Немалко пациенти считат, че лазерната терапия премахва самия шип. Това е самозаблуда: лазерът не може да “стопи” костния израстък, а само овладява свързаните с него болестни симптоми. Терапевтичният ефект е само върху меки тъкани, като впоследствие пациентът трябва да поддържа форма чрез здравословен живот.

Лечение с операция

Оперативното лечение се препоръчва само в точно определени случаи: когато в зоната на ахилесовото сухожилие са се образували множество кисти, също и ако консервативните методи не постигат ефект.

Оперативното лечение може да има няколко варианта:

 • Периферна резекция на израстъка – дефектът се отстранява чрез медицинско длето и пила;
 • Клиновидна остеотомия – изкуствено прекряване на петната кост; изрязване на израстъка заедно с част от костта и оформяне на правилната й форма;
 • Прекъсване на връзката между ахилесовото сухожилие и костта, с която е свързано.

Резекцията на кост може да се извърши чрез класическа операция или ендоскопски. Всеки от вариантите си има плюсове и минуси; пациентът трябва да участва в избора на единия или другия, след като лекуващият му ги представи с предложение за подходящо решение в неговия случай.

Профилактика

Не винаги е възможно да се спасим от подобен проблем, но има доста правила, чието спазване ще намали риска. Така например при висок надлъжен свод на ходилото не трябва да се носят тънки и твърде високи токчета. Ако сме плоскостъпие специалните стелки са задължителни – при това индивидуално изработени. Отказваме се от обувките с твърди фортове; през по-голяма част от годината трябва да носим при отворени обувки. Да не бягаме боси по твърди повърхности; да избягваме ходенето и упражненията на пети; да следим за килограмите си и редовно да правим специалните упражнения за укрепване на мускули и сухожилия.

При появата на болки от описания тип да се консултираме с лекар – без да чакаме да отминат сами. Самомасажът на ходилата не е труден и е добре да си го правим редовно. Друг вид самолечение е противопоказан, както и доверяването на рецепти от народната медицина без консултация с ортопед.

Шипове във врата: Лечение с масаж, упражнения и др. начини

Ако в семейството ви вече има човек с шип в петата или на друго място, всяка ваша болка в тази проблемна зона е тревожно предупреждение: търсете  опитен ортопед, без да чакате да се проявят и други остеофитни симптоми!

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Крем Витасин за белези. Мнения, видове

Витасин – видове и мнения. Оставете и вие своя отзив!

Какви видове Витасин има и как помагат? Как действа и как се прилага при косопад, …

Едно мнение

 1. Интересно е, че от шип в петата съм страдала преди като дете, а сега има и лечение за него!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.