болки в бъбреците
Болки в бъбреците често се бъркат с болки в кръста

Болки в бъбреците – защо са и как да ги укротим

Болки в бъбреците – симптоми и лекарства. Болки в бъбреците при бременност

Какво ще си помислите, ако всяка сутрин се събуждате с болки в бъбреците и след кафето и чаша вода болките преминават?

Да видим как обяснява подобни болки в бъбреците водещият специалист професор д-р Митко Цветков (в trud.bg).

Той припомня, че болки в бъбреците могат да се получат по много причини, сведени до две условия. Бъбреците обичат водата и топлото. Ако дори само едното от тях е нарушено – проявяват се отклонения и болките са единият от сигурните симптоми, че бъбреците страдат и не работят както трябва.

Болки в бъбреците – причини, симптоми

Можем да намалим риска от болести и болки в бъбреците, като се грижим да поемаме достатъчно течности и да не допускаме простуди. Важно е здравословното хранене, защото всяка доза токсини, било то консерванти, медикаменти, трансмазнини, минава през бъбреците и черния дроб и ги поставя в риск.

За предпочитане са плодовете и зеленчуците, особено ябълките и лимоните.

Усещането за болки в бъбреците е тревожен сигнал; болки в бъбреците – това е едно от най-мъчителните преживявания, особено ако се касае за бъбречна криза и въпросните болки в бъбреците имат характер на колики.

Ето кои са възможните причини за болки в бъбреците (по framar.bg):

болки в бъбреците
Болки в бъбреците често се бъркат с болки в кръста
  • камъни в бъбреците;
  • травма;
  • тумор на бъбрек;
  • кисти;
  • пиелонефрит;
  • абсцес
  • запушване на кръвоносен съд на бъбрека – инфаркт на бъбрека.

Като знаем важността на тези органи и същевременно – уязвимостта им, при обезпокоителните болки в бъбреците задължително трябва да идем при специалист.

Понякога самите ние не си даваме, че имаме болки в бъбреците: боли ни кръст, някак странно наистина – в долната част на гърба, малко под ребрата.

Болката може да е едностранна, или “симетрична”, да е локализирана само в областта на пояса или да обхваща коремна област и хълбок или хълбоци.

Най-често симптоматиката – болки в бъбреците, е комбинирана с промени в отделянето на урина: болки или парене, намалено количество или прекалено често уриниране, промяна в цвета на урината, примеси от кръв в урината.

“Фигурин

Често подобни състояния са резултат от възпалителни процеси, причинени от патогенни микроорганизми. Там винаги има риск от хронифициране, а това е много лошо за бъбреците. Кисти, камъни, инфекция, уголемяване на бъбрека или бъбречна недостатъчност – вашите болки в бъбреците може да са сигнали за всичко това.

Дайте мнение и Вие тук!

Как да се лекуваме при болки в бъбреците

При болки в бъбреците е най-добре да идете на лекар, а не да търсите помощ от форумите: на един човек може да помогне медикаментът Х, но това да не е вашият медикамент! Не се заблуждавайте, че с приема на обезболяващи нещата са приключили!

Нещата с бъбреците не приключват дори след като оздравеете след отстраняването на камък в бъбрека! Все пак овладяването на болката, особено при колики, налага да се вземат медикаменти като аналгин, спазмалгон, бусколизин, папаверин, комбинации от лекарствени субстанции с обезболяващ ефект и успокояващи спазмите.

Лекарската намеса е задължителна по простата причина, че отминаването на болката все още не означава решен проблем. Понякога се налага продължително лечение с антибиотици, или хоспитализиране за по-точни изследвания с апаратура, не е изключена и оперативна намеса – според диагнозата.

Болки в бъбреците при бременни

болки в бъбреците
При болки в бъбреците непременно се консултирайте с лекар, за да изясните какво ги причинява

Често се казва, че бъбреците на една бременна жена работят за двама. Истината е, че тези важни органи действително работят при по-високо натоварване. Организмът е по-уязвим на инфекции и не са редки случаите на пиелонефрит.

Хормоналните промени през бременността могат да причинят пиелонефрит в остра форма (в puls.bg). Да не забравяме, че растящият плод се намества, притискайки вътрешните органи.

Уголемяващата се матка упражнява натиск върху бъбреците, деформира се и се разширява бъбречното легенче. Една трета от жените, които са имали болки в бъбреците, пиелонефрит или изобщо проблеми с бъбреците, запазват този проблем и след раждането.

Не го пренебрегвайте: важно е както за майчиното здраве, така и за износването и раждането на здраво бебе!

Народна медицина при болки в бъбреците

Вещите в народната медицина са категорични, че при болки в бъбреците най-правилно е да се иде на лекар. Народните практики за лечение на болки в бъбреците са ефикасни при ясна диагноза. Все пак традиционните компоненти, които атакуват причините за болки в бъбреците, са комбинацията от зехтин с лимонов сок, магданоз с лимон, тиква, мечо грозде, царевична коса, дръжки от череши, полски хвощ, жълт кантарион и още .

Ето една лесна рецепта от ezine.bg при бъбречно възпаление, което е честа причина за болки в бъбреците: изчистват се три китки магданоз и се варят на тих огън в литър и половина вода, докато течността изври наполовина. Прецежда се отварата и от нея се пие по 100 мл три пъти дневно – половин час преди хранене.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хипофиза

Хипофиза: жлезата и нейната роля за организма

Хипофиза – какво представлява жлезата, какви функции има. Продукция на хипофизата: хормони и значението им …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *