Как да лекуваме синузит и пролетна хрема

Нормалният нос е сухият нос. Ако той непрекъснато е сополив и мокър, вие вероятно сте жертва на хроничен инфекциозен или алергичен ринит или синузит.

Други варианти: На възпалени сливици, на хронично възпаление на носните кухини (синузит), на полипозен риносинузит, на доброкачествени или злокачествени новообразувания.

• Ринитът е възпаление на носната лигавица и е най-разпространеното заболяване, придружавано от хрема.

• Синузитът представлява възпаление на носните кухини или околоносни кухини. Това е сериозно заболяване и възниква, когато инфекцията успее да проникне достатъчно надълбоко.

• Риносинузитът е и едното (ринит), и другото (синузит). То най-често е в хронична форма поради ненавременно лечение.

Диагностика на полипозния синузит с фиброендоскоп

При обикновен преглед полипите и другите новообразувания не дават достатъчна информация за себе си. Дори при рентгенова снимка не е много ясно дали става въпрос за полипи или за синузит. В резултат на това на болния се предписват традиционните пункции с последващ курс на лечение с антибиотици или новият метод – вакуумно прочистване на носа.

Няколко месеца след това човек се чувства добре, а после всичко се връща отначало – рентген, пункции, антибиотици… И тогава лекарят се замисля дали тези неясни “тъмни петна” на рентгеновата снимка не са никакъв синузит, а малки полипи с размера на грахово зърно. Те не се поддават на лечение с антибиотици, а човек едва диша и носът му винаги е мокър.

Това се нарича полипозен синузит. За да се разгледа това “грахово зърно” и да не изглежда само като мътно петно, трябва да се използва гъвкав фиброендоскоп. Този апарат може да премине през всички проходи на нашата носна кухина.

За съжаление обаче лекарите не се придържат много към този метод за диагностика, а трябва.При изследването с фиброендоскоп се използва лека местна упойка, но пък няма никакви неприятни усещания. Процедурата отнема не повече от 5 минути, а опитните специалисти не пропускат случая да огледат и носоглътката, и гръкляна.

Нашата препоръка е всяка година да се прави такова изследване, ако, разбира се, често страдате от хрема. Много хора, просто уморени от непрекъснатите болезнени и неприятни пункции, се отказват от всичко и се задоволяват с капки за нос. Така години наред си прекарват със запушен нос. А в същото това време получава постоянно главоболие от недостига на кислород.

“Фигурин

Умората се превръща в постоянен негов спътник, а не е изключено да се развият хипертонична болест и бронхиална астма. И когато полипите станат достатъчно големи, че да се видят и с просто огледалце, а и капките за нос не помагат, тогава вече човек се обръща към лекаря. Но в тази ситуация изходът е един – операция и продължително лечение.

Повишете имунитета си

• Старайте се навреме да ваксинирате против грип вас и цялото си семейство.

• Повишете своя имунитет с помощта на специални ваксини, таблетки или приемайте екстракти от лечебни билки.

• Ако сте почувствали симптомите на простудата, промивайте носната кухина с физиологичен разтвор. Не злоупотребявайте със съдосвиващите капки. Те дават само временно облекчение – предизвикват спазми на кръвоносните съдове и намаляват притока на кръв към възпалената носна лигавица.

Как да избегнем пункциите?

Дайте мнение и Вие тук!

Какво да направите, ако все пак сте попаднали в тези нещастни два процента и хремата ви е преминала в синузит?

Синузитът е възпаление на лигавицата на горночелюстните кухини. То се съпътства с образуванена гъст, дори гноен секрет.

При гноен синузит, когато болният има и висока температура, тежест в носа, силно главоболие, се назначават антибиотици, прибягва се до пункции в носната кухина. Но тези процедури са болезнени и се провеждат в специализирани отделения.

Днес вече има препарати за прочистване на околоносните кухини от този гноен секрет. Те въздействат на лигавичните жлези и предизвикват обилно изтичане на слузта от носните кухини, защото я разреждат. Тези препарати обикновено са във формата на спрей и след тяхното използване секретът изтича няколко минути, а може и половин час. Може да предизвикат краткотрайно кихане и кашляне. Но заедно с гнойния секрет от носната кухина излизат и възбудителите на заболяването. Те като нищо могат да доведат до друго възпаление, ако не се избавите навреме от тях.

Такъв ефект не може да се постигне със съдосвиващите капки и други подобни средства. А използването на новите лекарствени спрейове прилича по ефект на процедурата, при която се прилагат пункции. Тук обаче сами можете да си помогнете, и то в домашни условия, без да се налага да ходите в болницата за болезнени пункции.Ако нямате температура, може допълнително да се нагрявате.

Прегряването стимулира не само облекчаване от болестта, но и имунитета.

Може да направите следното – сварете твърдо яйце, обелете го и още горещо го наложете на носа си от двете страни. Така нагрявате носните кухини и облекчавате изтичането на гнойта.

Но най-добрият съвет, даван от лекарите, това е активният начин на живот. Дори обикновена 10- минутна гимнастика сутрин ще ви помогне да укрепите имунитета си.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

синупрет

Синупрет – опитайте го при хрема и синузит!

Синупрет – всички растителни съставки на медикамента; как действа. Лечение със синупрет, дози и ефекти. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *