пъпеш семена какво лекува?

Пъпеш. Какво лекува? Семена за простата, при камъни и др.

Пъпешът е едногодишно растение от семейство тикви. В Средна Азия се отглежда от преди повече от 2000 години.

Съществува голямо разнообразие от сортове. Зрелите плодове се отличават с изключителна сладост и фин аромат. Малцина биха издържали на изкушението. При това пъпешът е вкусен и притежава множество лечебни свойства.

Най-добре е да го консумирате 2-3 часа след ядене или на празен стомах. В противен случай се затруднява храносмилането и може дори да получите диария. Той е напълно несъвместим с млякото, млечните продукти и яйцата. Не трябва едновременно да ядете пъпеш и да пиете алкохол или студена вода.

Той е противопоказан при храносмилателни смущения, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, при дизентерия и диабет. Не се препоръчва и на кърмещи-майки – може да предизвика диария у бебето.

В народната медицина се използва за лечение на най-различни заболявания – за прочистване на пикочопроводите, при лечение на камъни в пикочния мехур, при подагра и ревматизъм. В тези случаи е необходимо ежедневно да се изяжда 1,5-2 кг пресен плод, разпределен на 3-4 приема между отделните хранения през целия летен сезон.

При заболявания на бъбреците (нефрит, пиелонефрит) и черния дроб (цироза, хроничен хепатит) диетата с пъпеш тонизира и успокоява вегетативната нервна система. Пресният плод има и слабително действие, което го прави много подходящ при лечение на хемороиди.

https://www.lekar.bg/2019/02/13/%d0%bf%d1%8a%d0%bf%d0%b5%d1%88-2/

Съдържащата се в него целулоза стимулира извеждането на лошия холестерол от организма. Затова консумацията на пъпеш се препоръчва при лечение и профилактика на атеросклерозата. Целулозата способства за изчистването на кръвоносните съдове и в този смисъл ефикасно се прилага за заздравяване на кръвоносните съдове, при хипертония и сърдечни заболявания.

Благодарение на богатото си съдържание на витамини и минерали пъпешът се използва успешно при лечение на малокръвие. Плодът има и слабо изразен потогонен и противовъзпалителен ефект. Препоръчва се при простудни заболявания и дори при туберкулоза.

Лечебни свойства притежават и семената на пъпеша- от тях се приготвя емулсия. Те се смилат и се добавят към кипяща вода в съотношение 1:10. Течността старателно се разбърква и се прецежда през няколко слоя марля. Пие се по 100 милилитра, 3 пъти на ден, 30 минути преди ядене.

Използва се като пикочогонно средство, изчистващо бъбреците и пикочопроводите, при неволно изпускане на урина. Освен това семената се използват при хроничен простатит и камъни в пикочния мехур, при трудности при уринирането.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

В такъв случай в чаша мляко се слагат 1 с.л. счукани семена, кипват се и се оставят на слаб огън в продължение на 25-30 минути, като се бърка непрекъснато. Оставя се да изстине и се прецежда. Приема се 3-4 пъти на ден преди ядене, по 50 мл. Семената на пъпеша понижават нивото на кръвната захар.

Дайте мнение и Вие тук!

В такъв случай те се смилат в кафемелачка. Взема се 1 с.л. от полученото брашно и се залива с чаша кипяща вода, престоява около 1 час. Настойката се пие 3 пъти на ден преди ядене.Пъпешът намира приложение и в козметиката.

От него се правят подхранващи маски – добре намачкан се налага върху лицето за 15 минути. Може да се използва и отвара – 1 с.л. счукани на ситно семена се заливат с чаша кипяща вода и престоява около 1 час. Отварата се приема сутрин и вечер, има добро действие при обриви.

Действа избелващо при лунички и пигментни петна, омекотява кожата и изглажда дребните бръчици. Пъпешът е ефикасно противоглистно средство. В такъв случай сутрин, на гладен стомах, се пие прясно изцеден сок.

Процедурата се повтаря до пълно излекуване. Този метод е особено препоръчителен за деца, защото е абсолютно безвреден и доставя на детския организъм необходимите му витамини.

Семената от пъпеш се използват и като лечебно средство против тении:

  1. курсът на лечение продължава 2 дни;
  2. първият ден е подготвителен; след 14 часа (след обяд) се прекратява всякакъв прием на храна;
  3. пие се само сок или чай;
  4. на следващата сутрин вместо закуска се изяждат 100-120 грама ситно счукани семена, варени на слаб огън в продължение на 10 минути;
  5. след обяд се възстановява нормалният прием на храна.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *