лечение на акне с билки, лекарства и диета, премахване на белези
Тук ще разгледаме възможното лечение на акне с достъпни и домашни билки, с лекарства с и без рецепта и диетата, която трябва да пазим, заедно с премахване на белези

Бързо лечение на акне: Топ 10+ билки, лекарства и диета (НАРЪЧНИК)!

Билки, хранене и диета при вътрешно лечение на акне и други младежки пъпки. Лекарства, антибиотик, тетрациклин.

Още в текста: ♣ Кой крем препоръчват? ♣ Премахване на белези. ♣ Топ 22 билки и средства за бързо лечение на акне. ♣ Масло от чаено дърво. ♣ Лимонов сок за премахване на пъпки. ♣ Сребърна вода. ♣ Паста за зъби. ♣ Аспирин и мед. ♣ Чесън. ♣ Магарешки трън. ♣ Пара. ♣ Лед. ♣ Куркума. ♣ Канела. ♣ Ябълков оцет. ♣ Портокалови кори. ♣ Гел против акне: Контратубекс. ♣ Крем Здраве Акне стоп. ♣ Акне аут крем. ♣ Лосион. ♣ Коректор за пъпки. ♣ Крем за белези от акне. ♣ Антибиотик: Тетрациклин. ♣ Цинк: Зинерит. ♣ Диета.

Да се справиш с кошмара акне – това е почти като да спечелиш истинска война. Случва се всичките скъпи лосиони и кремове да не свършат никаква работа. А какво ще кажете за билките? Или за  простички трикове като паста за зъби, или смес от мед и аспирин? Със сигурност – доказано – е важна и диетата! Вижте и ТОВА: Лечение на обриви по лицето. Йодасепт за пъпки. Причини и хормони. Гнойни пъпки по гърба – домашни лекове и др.

Топ 22 билки и средства за бързо лечение на акне

Първото, за което е добре да се поинтересуваме, са билките с доказано антисептично и противовъзпалително действие: това са глухарче (1), лайка (2), смрадлика (3), корен от репей (4), бял равнец (5.) Всяка от тях може да бъде добра основа на отвара или запарка за промивки на проблемната зона, самостоятелно или в различни комбинации.
Коприва (6), невен (7), еньовче (8) и маточина (9) също дават резултат. Все пак не действайте любителски, а се консултирайте с дерматолог и с опитен билкар: някои от тези билки са по-ефективни под формата на чай, т.е. за вътрешен прием, а други – за промивки.

Ето и някои по-екзотични решения за неприятния проблем акне: масло от чаено дърво (10, хамамелис (11), куркума (12). Упоритите гнойни пъпки, сърбеж, зачервяване и ранички, които оставят белези – всичко това може да бъде спестено, ако навреме и правилно действаме с класика като лимонов сок (13), ябълков оцет (12), портокалови кори (13), аспирин и мед (14), канела (15).

Със сигурност до положителни резултати води системното прилагане и на чесън (16), магарешки трън (17), пара (18), лед (19). А ако всичко това ви се струва “бабешко”, твърде бавно или нямате търпение да видите в огледалото сияйната си кожа – работете с продукти от рода на тетрациклинова маз (20), цинкова паста (21), мехлем контрактубекс или добрия стар крем “Здраве” (22).

Трябва да знаете все пак, че стандартна рецепта за всеки случай на акне няма.

Ако на един пъпчив младок му е достатъчно антисептично гелче и безопасно преживяване на преходната тийн-възраст, на друг може да му се наложи не само сложна обработка на болните кожни зони, но и дълги седмици на антибиотично лечение с гълтане на хапчета по схема.

Съдържание:

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има изключително силно антибактериално действие – а знаем, че най-неприятните симптоми при акне са свързани с бактериални инфекции. Популярни са съветите за намазване на гнойните пъпки с масло от чаено дърво веднъж дневно – но трябва да знаете, че това средство наистина е много силно и е по-добре да се направи разтвор за редовна употреба.

Според някои практикуващи маслото от чаено дърво за акне се разрежда с вода в съотношение 1:1 – това все пак е трудна задача и всеки път преди употреба сместа трябва да се разбива продължително. По-лесно е такава смес да се направи с базово масло, каквото е бадемовото или студено пресованият зехтин.

Проблемните места се намазват веднъж на ден, като се използва клечка за уши. Преди това обривът трябва внимателно да се почисти с антисептичен лосион.

Лимонов сок за премахване на пъпки
акне
Досадното акне може да те побърка
“Фигурин

Лимоновият сок има силно окислително действие и това е плюс за употребата му при лечение на инфектирани кожни участъци с акне. Болезнено е дори да си представим, че такива участъци се намазват с прясно разрязан лимон – каквито съвети дават някои специалисти. Лимоновият сок стяга разширените пори, потиска бактериалния растеж и неутрализира прекалено обилната секреция на мастните жлези.

По-щадящ е вариантът, при който лимоновият сок срещу акне се смесва с розова вода в съотношение 1:1. Розовата вода също действа антисептично. Такъв домашен лосион може да се използва за почистване на лицето вечер, след което да се нанесе маслото от чаено дърво.

Сребърна вода
лекарства и антибиотик за лечение на акне
Читателите вече препоръчват свои средства и лекарства, които са пробвали. Пишете и вие в коментарите!

Сребърната вода е актуален продукт за вътрешно и външно лечение на инфекции и в този смисъл препоръчването й като терапевтично средство при акне е обяснимо. Логично е – след като се препоръчва вътрешният й прием срещу вируси, бактерии и дори гъбички, да очакваме положителни резултати при промивки и компреси в случаи на акне.

Практиката вече е доказала, че сребърната вода успешно облекчава най-неприятните симптоми при акне и екземи; препоръчва се дори за промиване на гнойни рани и изгаряния (сребърнавода.com). За акне и кожни раздразнения се препоръчва обработка на мястото с памучен тампон, напоен в сребърна вода – промиването се извършва няколко пъти последователно, веднага щом проблемната зона изсъхне от предишната процедура.

Преди да продължите надолу, вижте и ТОЗИ МАТЕРИАЛ:

Гнойни пъпки: Домашно лечение + процедури. Изстискват ли се и как? Причини

Паста за зъби

Използването на паста за зъби срещу акне е позната практика, прилагана също и при лечението на херпес лабиалис. Пастата се нанася върху почистената кожа на тънък пласт и се оставя да действа 25-30 минути. През това време епителните клетки поемат компоненти с антисептично действие, което успокоява и изсушава възпалените зони.

Изсъхналият слой паста върху обработеното акне се премахва внимателно с топла вода – направете го търпеливо, за да не разраните мястото. Тази операция се повтаря през ден в продължение на две седмици.

Аспирин и мед
акне
При акне настъпват множество негативни промени в епитела

Това съчетание е препоръчвано от водещи козметолози като надеждно и безопасно: аспиринът действа върху клетките на епидермиса по същия начин, както при вътрешен прием.

Антисептичното му и противовъзпалително действие може лесно да се почувства, ако стрием на прах 1-2 таблетки аспирин и с малко дестилирана вода забъркаме лечебна кашичка. Това трябва да се направи в стъклена чаша с дървена шпатулка – не бива да използваме метални съдове или прибори.

Болното място се намазва и се оставя лекарството да действа 20-25 минути, след което се отмива с хладка вода. По същия начин действаме и ако сме направили смес от аспирин и мед. Медът също е антисептик и освен това подхранва кожата и подобрява тонуса на клетките, действа оздравително на клетъчните мембрани.

Самостоятелно или в комплект, аспирин и мед могат да бъдат чудесно лечебно средство против акне.

Чесън

Трябва ви смелост, за да приложите препоръчваното лечение на акне с…чесън. И не става дума само за специфичната миризма, в чиито дълбини ще се потопите с маската от чесън срещу акне и раздразнена кожа. Възможно е да почувствате парене, дискомфорт, сърбеж, но това със сигурност бързо ще отмине.

Експертите на този женски сайт препоръчват да се смачкат на кашичка 8 обелени скилидки чесън; тази кашичка се нанася върху лицето или върху онази част от него, която е завладяна от акне. Внимавайте за очите! След 15 минути чесънът се отстранява първо с тампон, напоен в ябълков оцет, а след това и с хладка вода. Завършете терапията с хидратиращ крем, който има и противовъзпалително действие.

Магарешки трън

Може би очаквате, че това лековито растение ще бъде използвано за лечението на акне като суровина за отвара или запарка за промиване на кожата. Грешка: касае се за вътрешен прием, който ще съдейства на черния дроб да изпълнява пълноценно функциите си и да изхвърля от организма всички токсини.

Не са малко случаите, в които се установява, че кожни заболявания и проблеми – включително акне, на практика са причинени от непълноценно функциониращия черен дроб. Антиоксидантите от магарешкия бодил, особено съставката силимарин, действат стабилизиращо, насърчават очистването на организма чрез активиране на чернодробните клетки.

Балансираният метаболизъм е в основата на всяка успешна терапия, която засяга кожата и в частност кожата с акне.

Пара

Парната баня с билки – два пъти седмично, позволява да си направите дълбоко почистване на порите без всякакво изстискване и силови подходи. Парната баня за 10 минути може да се направи само с вода, но е по-добре да използвате ароматни билки от рода на мащерка и/или лавандула.

Етеричните масла от тези полезни растения действат като чудесен антисептик; освен отваряне на запушените пори такава парна баня постига овладяване на акне и обриви, при които е налице бактериална инфекция и локални гнойни процеси.

Лед

При възпалени и подути зони с акне за облекчаване на симптомите помага кубче лед, притиснато внимателно към болното място за десетина минути. По същество това не е лечение, а само начин да се спасим за известно време от неприятните усещания.

Фразата “лечение на акне с лед” има и друг прочит – “лечение с LED”. Тук става дума за терапевтични процедури, при които се използва въздействието на светлинни вълни с определена дължина.

Възпалената кожа с акне се облъчва за определено време с червена и синя светлина, като светлинният лъч се насочва със специално устройство. Синята светлина има антибактериално действие, а червената успокоява кожата и действа оздравително, като ускорява кръвообращението и стимулира производството на нов колаген.

Куркума

Използването на куркума за лечение на акне разчита на високия процент антиоксиданти, съдържащи се в подправката. Освен това куркумата е полезна за кожата с добрия си състав от витамини С, В, фосфор и желязо. Традиционно в Индия с куркума се прави пилинг и маски, които подхранват и почистват кожата на лицето. За кожа с акне има специална маска:

* Две супени лъжици прясна безсолна извара се смесват с половин супена лъжица куркума. Сместа се бърка, докато се получи хомогенно състояние, и се нанася внимателно върху лицето. След 10 минути маската се отнема внимателно с тампон или парче стара, мека тъкан – куркумата боядисва, затова не използвайте текстилни кърпи.

Канела
акне
За маската против акне с канела е необходим също пчелен мед и малко студено пресован зехтин

Канелата има антибактериално действие, затова използването й в маски за лице с акне е добър вариант. * Популярна е маската с една лъжичка мед и по половин лъжичка канела и студено пресован зехтин.

Маската се нанася внимателно върху цялото лице или само върху проблемните зони, и се оставя да действа 15-20 минути. След това се отмива с хладка вода. Възможно е да почувствате затопляне, а след маската лицето ви да е зачервено.

Ако тази реакция е твърде силна, ще трябва да се откажете от канелата, за да не усложните проблема с обрива.

Ако понасяте канелената маска срещу акне, правете я два пъти седмично, докато завършите серия от 15. Резултатът ще е видим.

Ябълков оцет

За козметични и лечебни цели се използва органичен ябълков оцет, който не е пречистван и стабилизиран с химикали. Достатъчно е да обтриете с такъв оцет кожата с акне, за да почувствате облекчение.

Такава процедура можете да изпълнявате всеки ден, докато се проявят видими признаци за подобрение. Паралелно с това може да се приема ябълков оцет вътрешно – една супена лъжица оцет на една чаша вода. Вътрешният прием на ябълков оцет насърчава освобождаването на тялото от токсини, чието присъствие също създава условия за кожни заболявания и акне.

Портокалови кори

Маската с портокалова кора не е много популярна, но тя е доста добро средство против появата на акне. Трябва да имаме на разположение изсушена портокалова кора, която разбиваме с блендер до прахообразна консистенция. Половин чаена лъжичка от портокаловата суровина смесваме с малко вода – трябва да се получи кремообразна маса. Намазваме лицето или само проблемните места по него и изчакваме да изсъхне. Измиваме с топла вода.

Счита се, че полезният компонент в тази маска е витамин С заедно с антиоксидантите и етеричните масла от портокаловата кора. Маската е безопасна и може да се прави 2-3 пъти седмично.

Бирена мая

Освен многото медикаменти, които непрекъснато се препоръчват с уверението за пълен успех в лечението на акне, понякога по-добра работа върши бирената мая, приемана под формата на таблетки. Тези таблетки могат да са обогатени с цинк, селен, желязо и други микроелементи. Комбинацията цели да подобри състоянието на епителнататъкан; за избора на вариант е добре да се направи консултация с дерматолог, за да си вземете най-подходящото за вас средство.

Бирената мая съдържа огромно количество аминокиселини, витамини – Е, РР, тези от В-групата, множество микроелементи. Приемът на маята съдейства за подобрено състояние на кожата, но също така на ноктите и косата. Особено ефективна е при нарушени функции на мастните жлези – състояние, което именно провокира появата на акне. Бирената мая изчиства кожата, нормализира работата на мастните жлези, стимулира периферното кръвообращение и регенерацията на епитела, потиска размножаването на патогенни микроорганизми.

Бирената мая обаче има един минус, за който не бива да се забравя: тя може да тласне тялото ви към трупане на килограми. Именно по тази причина преди да започнете прием на бирена мая, на всяка цена се консултирайте с диетолог.

Хума за лице

Хумата или лечебната глина притежава противовъзпалително и антисептично действие. Подсушава мазната кожа и блокира гнойните процеси. Минералните компоненти, които съдържа, възпират растежа на патогенни микроорганизми. Народната медицина препоръчва различни видове хума при лечението на обриви и акне, като се разчита на лесни за приготвяне маски. Най-подходяща за целта е зелената хума, основен компонент в някои лечебни маски. Ето два примера от zajenata.bg:

  • Маска 1: Две супени лъжици зелена хума се смесват с една супена лъжица бирена мая и с малко вода се забърква плътна каша. Приготвянето на такава маска става в керамичен, стъклен или дървен съд; не се използват метални лъжици или бъркалки, само дървени. Маската се снема преди да изсъхне; след измиване се полага неутрален крем. В случая действат компонентите на двете съставки – особена роля има и високото съдържание на витамини в бирената мая.
  • Маска 2: Три супени лъжици зелена хума, две супени лъжици лимонов сок, 3-4 капки масло от чаено дърво. Действието на тази маска се усеща много бързо поради стягашия ефект на лимоновия сок, както и на етеричното масло с доказан антибактериален ефект.
Рецепта със смрадлика

Доказаният антисептик смрадлика има широко приложение в народната медицина. Лековитото растение успешно овладява възпаления и гнойни процеси. При акне най-лесно е да се приготви отвара от 50 г суха смрадлика, която се вари 20 минути  в два литра вода. Тази отвара се използва за промивки и компреси, а също може да се влага в композиция за лечебни маски като тази:

Две супени лъжици овесено брашно се смесват с един яйчен жълтък, една супена лъжица мед, 30 мл отвара от смрадлика. Намазват се само проблемните зони; когато намазаното изсъхне, измиваме с хладка вода. Процедурата се повтаря всеки ден до подобряване на кондицията.

Рецепта с коприва

Прилагането на коприва и включването й в хранителното меню също може да е от полза при лечението на акне. Счита се, че най-добър резултат дава коренът на растението. От zdravnitza.com препоръчват следната отвара от корен на коприва срещу акне: Една супена лъжица наситнен сух корен се вари 7 минути в 250 мл вода. Кисне час и половина и се прецежда; полученото количество е за два приема. Изпива се час преди или два часа след хранене. Копривата балансира мастната обмяна и като част от комплексна терапия съдейства за излекуване на проблемната кожа с акне.

Рецепта с невен

Невенът е лековито растение с мощно противовъзпалително, антисептично и антибактериално действие. За лечение на акне можем да си приготвим домашно масло с невен. Необходими са 20 г сушени цветове, които заливаме със 100 мл студено пресован зехтин. Държим сместа в стъклено шише една седмица, след което прецеждаме. С маслото мажем проблемните места всеки ден. В този случай действат флавоноидите от билката. Преди тази процедура на лицето се прави топла маска с отвара от лайка и/или смрадлика (bgbilka.com).

Сода бикарбонат

За лечение на акне могат да се правят содени промивки или да се приготви специална лечебна каша. Содата се забърква с малко вода; нанася се с клечка за уши върху възпалените места с акне – първоначално за по няколко минути. Времето постепенно се увеличава, но трябва да се внимава – ако започне да щипе се измива веднага.

Други

Други лековити растения за спасяване от акне са морски зърнастец, нийм, беладона, както и масла от касис и от вечерна иглика, кориандър, сминдух, сандалово дърво. Помагат също и подръчни средства от кухнята като прясно и кисело мляко, овесени ядки, домати, картофи, ориз, царевично нишесте и др.

Лекарства против акне

Ще прегледаме по-хубавите лекарства в търсене на действащ крем или антибиотик.

Гел против акне: Контрактубекс

Гелът контрактубекс обикновено се прилага във фаза на заздравяващо акне, като смисълът на прилагането му е да се предотврати оставането на белези. Възможно е обаче при по-тежки форми на акне – акне вулгарис, за лечението на тежки белези да са необходими и други процедури. Необходима е намеса на дерматолог.

Действието на контрактубекс е основано на екстракт от лук, алантоин и хепарин натрий. Комплексното въздействие на тези три компонента е омекчаване на втвърдената от белези кожа, качествено хидратиране и подхранване с антисептичен ефект, ограничаване на възпалението и неутрализиране на зачервяване и оток.

Третирането на кожата може да е от един до три пъти дневно, в зависимост от проблема. Продуктът е за дългосрочна употреба, може да се прилага с почивки до една година – при стари белези.

Крем Здраве Акне стоп

Здраве акне стоп е козметична серия, която включва крем, почистващ лосион, измиващ гел и локален гел. Всеки от продуктите – както показва названието – е предназначен за определена фаза от поддържането на проблемна кожа с акне.

В частност кремът против акне е активен дневен продукт за мазна кожа с акне и комедони. Балансира мастната секреция и свива разширените пори. Нанася се 1-2 пъти дневно, като кожата се почиства предварително с измиващ гел или почистващ лосион.

Козметолозите препоръчват за успешно лечение на акне да се използват всички продукти от серията, за да се изпълнява пълноценно плановата терапия на акне в четири стъпки.

Акне аут крем

Акне аут крем е продукт за мазна кожа, склонна към образуване на акне. Хидратира добре и въздейства предимно върху подкожни мастни образувания. Кремът е компонент от серията ACNE OUT за цялостна грижа за проблемна кожа. Съдържа витамини А и Е, както и компоненти за антибактериална защита. Нанася се два пъти дневно върху кожа, почистена с лосион или сапун Акне аут.

Лосион

Серията Акне аут включва и активен лосион, с който проблемните зони на кожата се обработват – с помощта на памучен тампон – по 2-3 пъти на ден. Ако е налице акне с единични пъпки, обработвайте само тях. Особено важно е лосионът против акне да се използва след епилация или бръснене – това е рисков момент, в който могат да се получат замърсявания, раздразване или врастване на косми в космения фоликул. Лосионът действа антибактериално, хидратира и съдейства за регулиране на прекаленото кожно омазняване и запушване на пори.

Коректор за пъпки

Има различни варианти на коректори за пъпки, при които се съчетават лечебно въздействие и козметичен елемент с визуално заличаване на кожния дефект.

Така например коректорът за пъпки и акне на “Амрита” съдържа цинков оксид, каолин, компоненти от етерични масла, розмарин и ментол, както и компонента резорцинол – с бактерицидно, противогъбично и противовирусно действие. Пъпките се третират вечер с малки дози от продукта; нанесеното количество се оставя да действа през нощта.

Идеята на коректора е да подсуши и успокои проблемната точка с едно нанасяне.

Крем за белези от акне

Ако ви се дават 100 лв за 50-милиграмовото кремче Скин Докторс Gamma Hydroxy, може да проверите върху собствената си кожа с акне лечебния му ефект. Споменатият крем премахва белези от акне – не е единственият обаче и със сигурност има и други варианти за терапия на увредената от акне кожа.

Задачата на подобни кремове е да освободят травмираната кожа от натрупани мъртви клетки, да подобрят еластичността й и да съдействат за активно протичане на епителна регенерация. Колкото по- пресни са белезите от акне, толкова по-успешно е лечението.

Емулсия АКНЕ БП 5

Дермалната емулсия Акне БП5 е композиция от бензоил пероксид, полиетилен гликол 300 стеарат, течен парафин, диметикон 350, натриев едетат и вода. Прилагането й стяга порите на проблемната кожа, упражнява пилинг ефект и редуцира продукцията на мастните жлези. Потиска се растежът на патогени, чието наличие се свързва с упоритото акне.

Емулсията се нанася внимателно върху проблемните места на кожата сутрин и вечер. Трябва да се внимава продуктът да не попада в очите или да засяга лигавиците на устата и носа. Условието за безопасно прилагане е да няма нарушения на кожната повърхност – рани, драскотини или обриви. При терапия с тази емулсия да се избягва престой на слънце или процедури в солариум. Лечението може да продължи до няколко месеца по преценка от дерматолог.

Салицилов спирт

Салициловият спирт е разтвор от етилов спирт и салицилова киселина с концентрация на киселината един или два процента. Лечението на акне е едно от приложенията му – като част от комплексна терапия. Използва се, като с помощта на тампон проблемните точки се обработват 1-2 пъти дневно. Противопоказан е при алергии, бременни и кърмачки, деца под 12 години.

Салициловият спирт е продукт, с който не бива да се прекалява – да не се използва продължително време и да не се обработват с него твърде обширни участъци от кожата. Неприложим е при нарушена цялост на кожата, лигавици, открити рани. Прилагането при астматици е рисково.

Активен въглен

Някои практики препоръчват лечение на акне с активен въглен с презумпцията, че неприятните пъпки са доказателство за потребност на организма от очистване. Препоръчва се прием на таблетки въглен на гладно. Единият вариант е сутрин преди закуска да се изпият с чаша вода х таблетки, като х се изчислява според теглото, една таблетка на 10 кг. Другият вариант е три пъти дневно да се гълтат по две таблетки два часа преди хранене. Тази терапия трябва да се изпълнява 7 до 10 дни, но не и ако имате язва на стомаха или дванадесетопръстника.

Същата работа може да свършат капсулите сорбекс дуо, които са подобрена формула на активния въглен, щадящи проблемните лигавици на тракта. Приемат се по две капсули 2-3 пъти в денонощието, или час до час и половина след хранене. Терапията, при която става и пречистване на черния дроб от токсични компоненти, продължава от три до 15 денонощия.

Хомеопатия. Шуслерови соли

Специалистите по холистична медицина препоръчват като средство за справяне с неприятното акне – няколко Шуслерови соли. Комбинациите от хомеопатични съставки балансират мастната обмяна и подкрепят имунната система, което влияе положително върху лечението на акне. Като най-подходящи за лечение на акне са сочени следните продукти: сол №3 – Fеrrum рhоѕрhоrісum; №4 – Каlіum сhlоrаtum; №7- Маgnеѕіum рhоѕрhоrісum, №9- Nаtrіum рhоѕрhоrісum, №11- Ѕіlісеа, №21 – Zіnсum сhlоrаtum. При наличието на т.н . младежки пъпки допълнителен ефективен компонент е сол № 24 –  Аrѕеnum јоdаtum. Лечението с хомеопатични средства задължително минава през няколко етапа:

  • Неутрализиране на възпалени зони и отоци, стимулиране на регенерацията, подобряване на микроциркулацията на кръвта;
  • Провеждане на индивидуален лечебен курс за общо заболяване, с което може да се свърже появата на акне;
  • Подкрепа в етапа на оздравяване, на регенеративните процеси в кожата, подобряване на клетъчното хранене и поддържане на локалния имунитет.

Важно! При правилно назначено и проведено хомеопатично лечение може не просто да се спасите от неприятното акне, но и да се подобри цялостното ви здравословно състояние. Комплексният прием на хомеопатични средства позволява в немалко случаи да се избегне прилагането на антибиотици, хормонални препарати и други медикаменти, които вършат работа, но имат и доста странични ефекти.

Хидрокортизон и антибиотици

Хидрокортизоновите продукти за локално външно приложение често са погрешен избор при самолечението на акне. Специалистите сочат тези иначе ефективни лекарствени средства като неподходящи в нашия случай (framar.bg). В списъка на противопоказанията им коментираното акне е заедно със заболявания като розацея, бактериални и гъбични заболявания на кожата, рубеола и варицела, дерматити. Приложени, при акне тези продукти биха довели до по-сериозни усложнения или най-малкото не биха дали очакваните резултати – почти винаги акнето е свързано и с въздействието на патогенни микроорганизми.

Подходящият вариант е антибиотик от типа на  тетрациклин или друг, посочен от дерматолог съобразно индивидуалната характеристика на пациента.

Тетрациклин

Трипроцентната тетрациклинова маз е сред препоръчваните продукти за локално външно приложение при акне. Визира се ефектът – като широкоспектърен антибиотик тетрациклинът унищожава патогенните микроорганизми по кожата, овладява възпалението в проблемните зони. Лечението на акне трябва да продължи най-малко две седмици, за да има видимо подобрение. Ако обаче то не настъпи в рамките на два месеца, трябва да се смени терапията.

При лечение на акне с тетрациклин продуктът се полага върху болната кожа 1-3 пъти дневно. При по-тежки случаи лекарят може да препоръча и вътрешен прием на тетрациклин по индивидуална схема. В зависимост от конкретния случай терапията може да продължи до три месеца.

Далацин

Антибиотикът далацин се предлага под формата на капсули от 150 и 300 мг, ампули от 300 и 600 мг, вагинален крем, еднопроцентов разтвор и освен това има информация за форми като гел и лосион. Интересува ни еднопроцентовият разтвор (дермален разтвор), специално обявен като средство за лечение на акне.

Активната съставка на продукта е клиндамицин.  С този разтвор се обработват зоните  с акне два пъти дневно – прави се с малко количество, с помощта на тампон. Продължителното прилагане може да причини изсушаване на кожата или да я раздразни допълнително. Възможни са също странични ефекти като стомашен дискомфорт, болки в окото, дискомфорт в очите в близост с третираните участъци. Не бива да се използва при бременност и кърмене.

Доксициклин

Доксициклинът е един от антибиотиците, прилагани като системно средство при средна или тежка степен на акне (medicine.bg). Пероралният прием на таблетки/капсули от даден антибиотик повлиява цялостно възпалителните процеси в организма и блокира растежа на патогенните микроорганизми, причиняващи усложненията в упоритото кожно страдание.

Дайте мнение и Вие тук!

Терапията с доксициклин при акне е продължителна: препоръчва се прием на една капсула от 100 мг дневно в продължение поне на месец и половина. Лечението може да продължи по този начин до 12 седмици. При този дълъг срок не е изключено да се проявят някои от страничните ефекти на антибиотика като гадене и повръщане, болки в стомаха и коремната област, главоболие, смущения в сърдечната дейност и артериалното налягане, алергични реакции, смущения в зрението и слуха, чернодробни и бъбречни усложнения. Медикаментът повлиява състоянието на костите и зъбите; това е причината да се избягва терапията при бременни и кърмачки с оглед негативни въздействия върху плода/детето.

Еритромицин

Той е антибиотик от макролидната група. Присъства като активен компонент в няколко продукта; сравнително рядко е препоръчван като средство за системно лечение на тежки форми на акне (перорален прием на еритран). Обичайната форма за лечение на акне с този антибиотичен компонент е дермалният разтвор акнерин.

Акнеринът  е трипроцентов разтвор на еритромицин, с който зоните с акне се обработват два пъти дневно. Препоръчва се предварително почистване на гнойните образувания. Задължително се ограничава обработката на наранена кожа и места в близост до очите. Не бива да попада върху лигавиците на носа и устата. Терапията с акнерин дава видими резултати след 3-4-седмично лечение. Лекуващият може също да препоръча прилагане на още лекарствени средства и диета. При комплексно лечение да се изключи съвместяване с продукти, които съдържат сяра, салицилов спирт или резорцинол: това би причинило болезнено изсушаване на кожата.

Такава терапия е допустима при бременност и кърмене, но само под лекарски контрол и за възможно най-кратък ефективен срок.

Клиндамицин

В редки случаи клиндамицин – капсули или таблетки, може да се препоръча за перорален прием при лечението на акне в по-тежки форми. Кожните инфекции са една от причините за прилагането на този антибиотик, чието въздействие спасява от патогенни микроорганизми – причинители на тежки инфекции от различен тип. Дневната доза и продължителността на приема при акне трябва да се определи от лекар; не бива да се променя самоволно определената от специалист терапевтична програма.

По-често се прилага клиндамицин като активна съставка на дермален разтвор за лечение на акне (вижте текста за далацин).

Вибрамицин

Вибрамицинът е антибиотик с активен компонент – доксициклин. Широкоспектърен антибиотик, полезен както при тежки инфекции от типа на антракс, така и при банални стрептококови инфекции и полово предавани болести. При лечението на акне вулгарис се използва като добавъчен компонент в комплексна терапия на случаи с усложнения.

Лечението на акне с вибрамицин предполага дневен прием от 50-100 мг в продължение на 12 седмици. Дозата се взема с храна; не бива да се приема алкохол по време на лечението.

Миноциклин

Това е антибиотик от групата на тетрациклините. Прилага се като системен медикамент при лечението на акне в тежки форми. Също както доксициклина е дълго действащо широкоспектърно лекарство, достатъчно е да се приема два пъти в денонощието. Въпреки ефикасността си продуктът сравнително рядко е препоръчван заради честите прояви на странични ефекти.

Метронидазол

Има го под формата на разтвор за венозно вливане, таблетки, разтвори и гел. Формите за локално външно приложение са приложими при упорито акне. Метронидазолов гел с еднопроцентово съдържание на активния компонент може да свърши чудесна работа само срещу 2.60 лв за тубичка от 60 г. Режимът на прилагане трябва да бъде посочен от дерматолог.

Капсули роакутан с изотретиноин

Роакутанът е ретиноид – продукт, свързан с формите на витамин А. Приема се под формата на капсули с активен компонент изотретиноин. Към този медикамент лекарите прибягват при упорито акне, чието лечение с антибиотици и други средства не е дало резултат.

Това лекарство трябва да се взема под лекарски контрол, особено ако става дума за жени във фертилна възраст. Дневната доза се приема наведнъж или на две дози, винаги с храна и вода. Тя се изчислява индивидуално, в зависимост от телесното тегло и при ниска начлна доза – подлежаща на корекция след няколко седмици. Обикновено се касае за половин до един грам на килограм телесно тегло дневно. Медикаментът има сериозни противопоказания и доста странични ефекти.

Други

След толкова думи за приложението на антибиотици при лечението на акне трябва всепак да признаем, че локалното им прилагане е по-безопасно и в много случаи – по-ефективно от перорален прием. Така намалява рискът от проявата на голяма част от страничните ефекти на антибиотиците, освен това се увеличава концентрацията на агента, който действа директно върху проблемния участък на кожата.

Все пак да не забравяме, че това обобщение се отнася само за по-леките форми на акне. Такива продукти като еритромицин, клиндамицин и тетрациклин под формата на дермален разтвор или маз с концентрацията си на активно вещество от един процент вършат работа само при леките форми на акне. Засегнатият потребител би моъл да се справи дори само с тампонче спиртен разтвор с бор, левомицетин или камфор. В мрежата има и други предложения за продукти от типа на изотрексин или бензамицид, които могат да се поръчат онлайн. Те, както и популярния у нас зинерит, изискват двукратно прилагане всеки ден като самостоятелна терапия или като съставка на комплексно лечение.

Цинк: Зинерит

Зинерит е комбинация от антибиотика еритромицин и цинк. Продуктът съчетава противовъзпалителните и антимикробни качества на двата компонента и се използва при по-тежките случаи на акне. Мазилото се прилага два пъти дневно – сутрин и вечер.

Тънкият слой върху кожата не се забелязва и може да действа в продължение на няколко часа. Лечението на акне със зинерит нормално продължава 10-12 седмици; този продукт е считан за един от успешните при лечение на акне. Не бива да се използва от бременни, защото може да причини аномалии в развитието на бебето.

Цинкът е с доказани антисептични свойства, а при влагането на цинков оксид в продукти за локално външно приложение терапевтичният ефект е бърз и траен.

Опитайте при проблеми с терапевтичната цинкова паста на Enzborn. Продуктът е с високо съдържание на цинков оксид при балансираното присъствие на алантоин, пантенол и глицерин. Пастата действа противовъзпалително и антисептично, стяга и заздравява, а останалите съставки хидратират кожата , омекотяват и подхранват. Може да се използва продължително време, като са допустими по 2-3 апликации дневно върху чиста и подсушена кожа. Тубичка от 50 мл струва около 20 лв, може да се поръча онлайн.

По-евтин и също успешен е вариантът с цинкова паста или маз на Софарма. Тези продукти са в малки разфасовки от рода на 18-20 грама, струват по 2-3 лв и също са с оптимално съдържание на цинков оксид, става дума за 10%. Още ТУК: за Зинерит!

Антибактериални лекарства, антисептични

Един от вариантите за лечение на акне е прилагането на продукти с антибактериално и антисептично действие. Няма да е новина твърдението, че присъствието на патогенни микроорганизми – обикновено от бактериален тип, стимулира възпалителни и гнойни процеси и усложнява лечението на обривите. Много често например при терапиите с дермални разтвори, лосиони и мазила се споменава бензиловият пероксид. Концентрацията на този антибактериален компонент в различните продукти може да достигне до 10%. Ефектът от прилагането им може да стане видим още две седмици след началото на терапията, без това да означава окончателно излекуване.

При избора на такъв продукт е важно да се намери най-подходящият за конкретния случай и да се прецени съвместимостта му с други продукти, които потребителят приема или предлага – лекувайки системно акне или и други заболявания.

Судокрем при акне

Основното предназначение на този крем е да поддържа бебешката кожа и да я предпазва от подсичане и раздразнения. Той успешно може да се използва и при поддържането на проблемна кожа, склонна към акне и екземи. Кремчето действа като надежден антисептик и има противобактериални и противогъбични свойства. Съдържа цинков оксид, бензил бензоат, бензил силикат, бензилов алкохол и ланолин. Комбинира се успешно с други средства за лечение на проблемната кожа, като прилагането става по лекарско указание.

Кремът на Биодерма “СЕБИУМ AKN” – active

Една от най-важните съставки в този продукт е цинковият глюконат, благодарение на който се регулира продукцията на себум и се регулира растежът на патогенни микроорганизми. Кремът успокоява и омекчава кожата, съдейства за почистването на запушени пори, комедони и пр., хидратира. Прилага се 1-2 пъти дневно върху почистена и подсушена кожа. Успешно средство при юношеско акне в лека форма, при раздразнена и свръхомазнена кожа.

Крем “Витасин”

Проблемното акне е една от причините за използването на лечебния крем “Витасин”. Той се приготвя по стара рецепта на народни лечители от Родопите. Съдържа само натурални съставки – растителни компоненти, животински мазнини, борова смола, пчелен восък и др. Подходящ е за леки форми на акне; за видими резултати е добре кремът да се полага в проблемните зони по три пъти на ден, а срокът на терапията е практически неограничен.

Крем Акнедерм с третиноин

Акнедерм е лечебен крем, чиято активна съставка третиноин потиска образуването на нови пъпки, запушени пори и възпалени участъци. При вече раздразнена кожа прилагането на крема ускорява изчистването на обриви и папули и заздравяване, по-бързо протичане на регенеративните процеси.

Кремът не е подходящ за малки деца и бременни. Не бива да се прилага, ако се развива акне тип розацея или остра екзема. Възможни са и реакции на непоносимост.

Крем “Кларина”

Крем “Кларина” е продукт на Хималая; разработен е на основата на естествени съставки – алое, бадем и индийски брош. Действа като добър антисептик; стяга разширените пори, хидратира и омекчава кожата, предотвратява развитието на възпаления и разраняване. Наличието на биоактивен компонент от алое поддържа антисептичното, противогъбично и антибактериално действие на продукта. Съставката от индийски  брош подобрява кръвообращението и пречистването на кръвта, което неутрализира факторите за дисбаланс и поява на акне.

Кремът се полага в проблемните места два пъти дневно.

Третиращият крем на Авен (AVENE) “Диакнеал” съдържа ретиналдехид, гликолова киселина и термална вода от Авен. Макар и в скромна концентрация, само 0.1%, ретиналдехидът предпазва кожата от възпаления и предпазва от излишно омазняване и запушване на пори. Гликоловата киселина е фактор за изчистване на кожата от мъртви и вроговени клетки, за изглаждането й. Водата от Авен има успокояващо действие и антисептичен ефект.

Кремът се полага вечер преди лягане. Необходимо е това да се прави поне два месеца, преди да се появят видими положителни резултати.

Други

От Хималая има още продукти, подходящи за лечение на акне, например антиакне-кремът с екстракти от леща, алое и ниргунди. Това е тип дневен крем с антисептичен ефект, подхранващ и омекчаващ епитела.

Друга възможност е LYSALPHA® ACTIVE CREME с цинк, глюконолактон, екстракт от Tephrosia purpurea. Кремчето регулира секрецията на мастните жлези, стяга разширените пори; действа антисептично, овладява възпаленията.

Пазарът на такива продукти е доста наситен; всеки потребител разчита на бърз ефект, а трябва да приеме, че лечението изисква постоянство и продължително следване на терапията. За да няма погрешни варианти, изборът трябва да се консултира с дерматолог.

Ретиноиди

Ретиноидите са продукти, свързани с витамин А. Силно действащи, при лечение на акне те трябва да се приемат много внимателно – имат доста странични ефекти, при това сериозни. Така например те могат да провокират тежки възпалителни процеси, да предизвикат алергични реакции, поражения на костно-мускулната система, нервни разстройства, патологии на зрителните органи, смущения във функционирането на стомашно-чревния тракт.

Понякога тези продукти са в състояние да причинят изсушаване на кожата и висока чувствителност към ултравиолетовите лъчения. Най-често продуктите от този вид се препоръчват при много сериозни и занемарени кожни заболявания от възпалителен тип.

Ретинол

Ретинолът, т.е. витамин А, е всепризнато средство за забавяне процесите на стареене на кожата, спасяване от бръчки, съживяване на зрялата, уморена кожа. Счита се, че високата концентрация на витамин А в различни кремове и лосиони допринася за нормализиране мастната обмяна в застрашените от акне кожни зони. Прилагането на продукти с ретинол има двоен ефект, тъй като от една страна се постига оздравителен ефект от взпалените гнойни пъпки на акнето, а от друга ретинолът стимулира епителните клетки, подобрява състоянието на клетъчните мембрани и храненето им и по този начин забавя стареенето на кожата.

Ретинолът обаче трябва да се приема под лекарски контрол, и то не за по-дълго от 6 седмици. Прекаляването може да причини увреждания на кожата, повишаване на температурата, гадене и повръщане. Има продукти с ретинол, които могат да се прилагат под лекарски контрол и по-дълго време, до 20 седмици. Ако се касае за тежка форма на акне, след почивка терапията може да се повтори.

Хормонални препарат

Хормоналните продукти могат да бъдат препоръчани на пациентки при увеличени стойности в организма на мъжкия хормон тестостерон. Именно това често е причина за появата на неприятните обриви по кожата. Препаратите от този вид не трябва да се вземат продължително и тях може да ги препоръча само лекар, при това след обстойни изследвания на пациента.

Припомняме, че съвременните хормонални/противозачатъчни таблетки не само предпазват от нежелана бременност, но и могат да изпълняват терапевтични функции, в това число лечението от акне.

Противозачатъчни против акне

Таблетките от рода на Диане не са специални лекарства за акне. Влиянието им върху кожните възпаления е косвено действие. Ако с хормоналните таблетки трябва да се лекува единствено акне, това би било неоправдано; всъщност появата на обривите много вероятно е свързана с хормонални дисбаланси, върху които коментираните препарати могат да повлияят.

Независимо от конкретиката, приемът на такива продукти с цел лечение на акне трябва да става само по лекарска препоръка. В идеалния вариант терапевтичният план се обсъжда с участието на гинеколог, ендокринолог и дерматолог.

Хапчета за прочистване на организма (пречистване на кръвта)

Появата на акне в много случаи е проява на замърсяване на организма – в него се натрупват токсини и шлаки, задържат се излишни течности и патогенни микроорганизми. Тогава са необходими някакви лекарствени препарати, с чиято помощ да се пречисти организмът и да се освободи от следните вредни натрупвания:

  • Бактериални токсини;
  • Патогенни микроорганизми;
  • Соли на тежки метали;
  • Алергенен разпад;
  • Остатъчни продукти от метаболитните процеси.
  • Таблетки лактофилтрум (Laktofiltrum)
Таблетки лактофилтрум (Laktofiltrum)

Таблетките лактофилтрум се дават на възрастни и на деца над 12-годишна възраст. Терапията трябва да продължава средно по 2-3 седмици. Гълтат се 2-3 таблетки по три пъти дневно. Препаратът се приема по лекарска препоръка; лекарят предупреждава за някои странични ефекти от лечението с лактофилтрум като метеоризъм, алергични реакции и диария. Лактофилтрумът е противопоказан при алергии към някоя от съставките, при склонност към кървене в стомашно-чревния тракт или чревна непроходимост.

Сяра за пиене

Сярата е добър антисептик и може да въздейства върху растежа на патогенни бактерии, нещо много важно при проблеми с кожата. Може да се прилага външно и вътрешно. В състава на различни средства за локално външно приложение ускорява завяхването на неприятните пъпки и оздравяването им  без последици за кожата.

Медицинската сяра може да се приема вътрешно – така я включваме в обменните процеси и имаме шанс да премахнем причината за акнето. Дневната доза от един грам при възрастните се разделя на три части и всяка се приема с храната или с чаша вода. Такова лечение може да продължи най-много един месец. Същевременно на пациентите може да се каже, че вместо сяра в този й вид могат да си изпросят лекарска препоръка за хомеопатичен продукт сяра.

Диета при акне

Каква може да бъде една диета при акне, кои са полезните храни – коментират експерти на medikforum.ru. Сред добрите решиения са сочени бразилските орехи: това са мощни антиоксиданти, с доказан ефект при лечението на акне. Консумацията им защитава клетките от увреждания, причинявани от възпалителните процеси.

При това кожата съхранява своята еластичност. Положителното въздействие се дължи на съдържащия се в ядките селен. Той лекува успешно в съчетание с витамините А и Е, така че бразилските орехи за по-голяма полза се комбинират с бадеми и червен пипер.

Втора група полезни храни са риба, стриди и пилешко. Тези храни са истинска цинкова бомба – а цинкът потиска образуването на мъжки хормони, причиняващи образуването на акне. Цинкът съдейства за усвояването на витамин А от организма – това е още един ингредиент в менюто за здрава кожа без акне.

За лечението на акне е важно също в менюто да се включват сьомга и семена. Те съдържат мастните ненаситени киселини Омега-3 и успешно потискат възпалителните процеси. Следват продукти от всекидневното хранене: картофи, моркови, зелен лук.

Наситени са с бета каротин, както впрочем и жълтите цитруси. Бета каротинът в организма се трансформира във витамин А, същностен компонент в поддържането на здрава кожа, без акне.

Да говорим за здравословно хранене при акне, без да споменем плодовете и зеленчуците, е недопустимо. Колкото повече са те в менюто, колкото по-често изместват образците на фаст фууд, толкова по-добре изглежда кожата и по-бързо се преодолява проблемът акне.

Какво да кажем за доматите, дините и цитрусовите плодове?! Наситени са с витамин С, но това не спасява от акне. Витамин С обаче укрепва клетъчните обвивки, а това намалява опасността от образуване на ръбчета и белези на мястото на възпалените зони с акне.

За много хора проблемът акне е преходен – свързан с развитието и израстването на младия организъм. Но едва ли е разумно да се чака той да отшуми с времето. Заложете на комбинираното въздействие: здравословно хранене, физическа активност и добри медикаменти. Единствено това е правилното решение.

Процедури за лечение на акне

За жалост – често терапиите с продукти за локално външно приложение и дори системната терапия с гълтане на таблетки и капсули не дава очакваните резултати. Не са малко специалистите, които препоръчват лечението на акне да бъде допълнено и със специализирани процедури. Не става дума за аматьорско човъркане и изстискване, а за професионална работа, при това съчетана с медикаментозните терапии в подходящ момент.

Вече съществуват и са достъпни съвременни методики, които почистват кожата от мъртви клетки; те освобождават запушени пори, неутрализират инфекции, въздействат върху кошмарното акне отвън – и отвътре, и в крайна сметка резултати има. Вмажно е само да се подбере подходящият набор от процедури, а това си е работа за специалисти.

Лазерно лечение на акне

Лазерното лечение на акне има много предимства пред други процедури: то е безконтактно, безболезнено, резултатите се постигат и се виждат бързо. Освен това въздействието е полжително за цялата кожа на лицето, не само за местата с пъпки. Да прибавим и това, че постигнатите резултати са трайни.

В какво се състои лазерното лечение на акне? Върху кожата се въздейства със специален апарат, който позволява точно насочване към малки участъци с образуванията от акне. Въздействието е съвсем кртко, от порядъка на секунди и минути, и промяната започва веднага. Блокира се развитието на възможната инфекция/възпалителен процес, съдържимото в папулите започва сда се резорбира, спира растежът на патогените – научно доказано е антибактериалното въздействие на лазерните лъчи. Лазерната терапия стимулира естествената регенерация на епитела, балансира се продукцията на мазнини в горните пластове на кожата. Благодарение на лазера може да се изчисти и една неприятна последица от локалните възпаления – тъмните пигментни петна.

Колко сеанса с лазерен апарат ще са необходими, зависи от характеристиката на проблема, възприемчивостта на организма, общото състояние на пациента. Нерядко проявите на акне са свързани и с други здравословни проблеми, за които пациентът следва също да има грижа и които могат да се третират паралелно при необходимите специалисти.

Процедурата исолаз (Isolaz)
акне лечение с билки
Фотопневматичната процедура срещу акне преминава през няколко стъпки

Процедурата исолаз не е сред най-популярните начини да се спасиш от акне. Тя е свързана с високите технологии и представлява по същество фотопневматична програма, с чиято помощ за няколко сеанса проблемът се решава дори при най-сериозни усложнения.

Какво представлява? Чрез специален вакуум апарат се третират проблемните зони на кожата, в които действието на апарата повдига към повърхността дълбочинните натрупвания – мазнини, бактериални маси, шлаки и токсини. Следваща стъпка е облъчването с широкоспектърна светлина, която влияе по различен начин на здравите клетки и на баласта, който трябва да бъде изчистен. Извлечените компоненти се изчистват и вакуум-позицията се освобождава.

При изпълнението на такава процедура е необходима съответната техника и квалифициран специалист, който правилно да я обслужва. Фотопневматичната програма е нещо различно от обикновената фототерапия; според професионалните коментари тук няма опасност от увреждане на здрави клетки, няма болка и възстановяването е много бързо.

Процедурата дарсонвал

При процедурата дарсонвал въздействието върху кожата с акне става чрез специално устройство, което излъчва електрически импулси с точно определена честота. Постига се оптимизиране на тонуса, премахване на акне, застойни петна, зараствания с груба повърхност и пр.

Този тип процедура на първо място неутрализира възпалението на кожата. Освен това е доказана способността на този тип обработка да успокои раздразнената кожа – включително след механично почистване на лицето. Процедурата стимулира кръвообращението в най-горния слой на кожата и регенеративните процеси протича по-бързо. Балансира се и функцията на мастните жлези, като се предотвратява свръхсекрецията им и неприятното наднормено омазняване.

В търсене на добър дерматолог в София, Пловдив и другаде

Би било неразумно да се споменават конкретни имена, тъй като упоритото акне е в състояние да препъне не един лекарски авторитет. Принципът при търсенето на медицинско решение не е откритие: съберете повече информация за местата и специалистите, които бихте потърсили! Посъветвайте се с личния лекар, с познати, приятели и колеги, които са минали по този път. Поровете се и в мрежата. Ориентацията е към големите градове с болници, в които има специализирани клиники по дерматология. Разберете от специалисти какво може да се направи в конкретния случай, преди да предприемете каквото и да било. Понякога е достатъчна само диета и подходящ лосион, друг път не може да има резултат без специални процедури и тежки антибиотици.

Още видове пъпки и акне

Всъщност “акне” е събирателно обозначаване на болестно състояние – възпаление по различни причини на мастните жлези в кожата, както и запушване (отворено или затворено) без възпаление, т.н. комедони. При възпалителните отклонения се образуват няколко вида пъпки: папули, които са с бяло връхче без нарушена цялост на кожата; пустули – гнойни пъпки; нодули – малки подкожни възелчета. Обобщаващото название “пъпки” е свързано с факта, че тези образувания са изпъкнали над повърхността на кожата. Много често са комбинирани, струпани в близост и/или смесени с комедони.

Дерматолозите разграничават леки, умерени и тежки форми на акне, като всяка степен изисква определен тип лечение и режим на хранене. Особено сложно и продължително е лечението на тежки форми като конглобатно и инверсно акне. При конглобатно акне е наличен тежък възпалителен процес с наличие на гнойни пустули, фистули и кисти. След излекуването на някоя зона с такова поражение остават сериозни белези. Инверсното акне също е сложен за лечение вариант, който обикновено засяга кожни гънки и окосмени зони (framar.bg).

Какво се прави при акне розацея

Розацеята се определя като упорита дерматоза с характерни обриви по лицето, първоначално – зачервяване в централната му часть а при прогресия и с поява на характерните за акне вулгарис папули и пустули. По тази причина в науката често се споменава акне розацея. Природата на заболяването е доста сложна, то може да се повлияе от различни фактори, а лечението е индивидуално.

Кое е важното при лечението на акне розацея? На първо място се споменават промените в начина на живот и хранене; избягване на цигари и алкохол, пикантни и мазни храни, пържено, твърде много протеини и мазнини. Според индивидуалната характеристика се препоръчват терапии – като начало студени компреси с лайка и метронидазолов гел. Необходимо е внимателно избиране и прилагане на козметика, с грижа за добро хидратиране на кожата, щателно почистване, избягване на силното слънце и пр.

Според случая могат да се прилагат вече коментирани медикаменти като антибиотици, ретиноиди, антимикотици. Локалните кортикостероиди не са подходящи при акне розацея! При необходимост и по лекарска преценка могат да се приложат новите апаратни технологии на лечение, за които стана дума.

Какво е акне инверса (гноен хидраденит, hidradenitis suppurativa)

Акне инверса или гноен хидратенит е сериозно изпитание за тялото и духа. Инверсното акне се развива в интимните гънки и около ануса, под гърдите – при жените, по външните полови органи, в гънките на лакътната и колянната става. Образуванията са струпани в зони, където има усилено изпотяване и космени фоликули, където лесно се възпаляват образуваните пъпки, гнойните процеси проникват в дълбочина и причиняват сраствания и неприятни белези. Възпалението може да бъде толкова сериозно, че да причини повишаване на температурата и втрисане.

Прояви като акне инверса могат да са свързани с някакъв метаболитен проблем или със злокачествено заболяване. Лечението е продължително, сериозно, комплексно; възможно е освен консервативната терапия с медикаменти да се наложи хирургична интервенция.

Кога се появява бебешко акне и как да действаме?

Малко след раждането при някои деца може да се прояви т.н. акне неонаторум или бебешко акне (framar.bg). Причината за появата на папули и пустули при мъниците е повишеното ниво на мъжки полови хормони, отделяни от надбъбречните жлези. Този процес подлежи на саморегулация, обикновено бебешкото акне изчезва спонтанно. Разбира се – докато са налице неприятните обриви, е необходимо специално внимание към тези зони. По лекарска препоръка местата с пъпки трябва да се обработват с подходящи средства, за да се постига симптоматично облекчение.

Премахване на белези от акне, петна, дупки

Ако проблемът акне е бил успешно решен, т.е. неприятните обриви са вече минало, може все пак битката с него да продължава заради останалите белези и петна. Ако те са повърхностни, например различна пигментация, може да се пробва системното прилагане на елементарни средства като натурални сокове от краставица, алое вера, да се опита с масло от чаено дърво, листа и семена от билката тилчец, ябълков оцет, студено пресован зехтин. Изглаждане и стягане на изменената кожа в зоните, излекувани от акне, може да се постигне със суров белтък – намазваме до образуване на филм, след половин час измиваме с хладка вода и полагаме хидратиращ крем. По подобен начин може да се действа и с помощта на чист пчелен мед.

В немалко случаи тези стари средства няма да помогнат заради по-тежките следи от акне. При най-тежките случаи се налага намесата на специалисти и прилагането на модерна апаратура и нови технологии. Един пример за това е  системата E-Matrix, чието действие се основава на т.н. решетъчна честота. Въздейства се чрез радиочестотна енергия, която стимулира дълбочинно продукцията на колаген в местата с белези и постига регенерация и изглаждане на кожата.

Разбира се, това не е единствената възможност. Лечението на белези от акне, също като терапиите в активната фаза, се основава на индивидуални решения. Общото е: компетентното лечение да започне максимално рано, без принципа проба-грешка и губене на време в погрешна посока. Успешното лечение на акне може да на прави излишна всяка терапия за премахване на белези.

Източници:

Първоначално публикувано на:01.10.2014 @ 11:46

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

доксициклин

Доксициклин + Стада: можем ли да го вземем без лекар за зъб и др.? Цена, приложение

Приложение на антибиотика доксициклин. При акне. За зъб. При хламидия. При бронхит. При гъбички. При …

4 Мнения

  1. Хапчета срещу акне дерминакс Лично съм го ползвала и много ми помогна.

    • Лекар.БГ

      Благодарим ви, Maria! Това е ценно лекарство за успешно вътрешно лечение на акне, което наистина помага. Добавихме го по-горе при билките и антибиотиците, препоръчвани от нас. Така научихме и за прословутата (както се оказа) цинкова паста. Ще бъдем признателни на всеки читател, който сподели с нас и с останалите средствата против акне, които е ползвал или знае, че неговите приятели ползват, и които вършат работа, все пак. Успех на всички! И пишете!

  2. Много обширна информация,само една но много важна забележка:при рецептите с природни средства в началото давате абсолютно опасно средство-чесън.така както препоръчвате.смачкан на кашичка директно върху кожата за 15 минути ще се получи изгаряне 2степен,необратимо и дълбоко.Може да се ползва чесън но никога на лице и винаги 1към3 микс със естествено олио,маз.

  3. Деница

    Едно огромно благодаря за прекрасната статия! Боря се с проблема от години, изчела съм много, но за първи път попадам на нещо толкова изчерпателно и обобщено! Пробвала съм голяма част от съветите ви, уви – без резултат! Но няма да спра докато не намеря причината, а вашата статия си я запазвам в любими и ще я препрочитам често, докато не опитам всичко, което все още не съм! Поздрави и още веднъж – поздравления!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *