Пъпките – възраст или генетика. Избягвайте кремове с изопропил миристат

Разпространено мнение е, че пъпките са свързани с периода на съзряването, поради хормоналната буря в организма на човека.

Това не е единствената причина за тяхната поява и дори след 20 – 30 годишна възраст пъпките продължават да ни тормозят. Установяването на точната причина за появата им се установява много трудно. Провокиращи фактори са, както генетичните особености на организма, физиологичните особености, хормоналния дисбаланс, стресът, храната, така и мръсният въздух, който влияе пагубно на кожата.

Пъпките се появяват в момента, в който мастните жлези започнат да отделят прекалено много себум. Така порите се запушват. Мъртвите клетки от своя страна буквално запечатват порите и, през които кожната мазнина излиза на повърхността. Този процес създава идеална среда за размножаването на бактерии върху кожата.

Профилактика

Правилните грижи за кожата са един от най-важните фактори за справянето с проблема и предотвратяването му. Обикновено жените използват прекалено мазна козметика, заблуждавайки се, че е по-ефикасна. Дерматолозите казват – колкото по-малко, толкова по-добре. Кожата не се нуждае от безкрайно голямо количество скъпа козметика, която се оказва безполезна. Обърнете внимание на етикетите на продуктите.

Кожата ви е мазна?

Избягвайте продукти съдържащи изопропил миристат и изопропил палмиутат. Тези съставки влияят добре на сухата кожа, при останалите типове причиняват възпаления.

Между 20 и 30 години.

През този период тъканите са еластични, няма неприятности с кръвообращението и кожата използва собствената си влага. Проблемът на тази прекрасна възраст е работата на мастните жлези. Те работят по-интензивно от необходимото и поради това се изприщваме по-често.

Какво да правите:

Цигарите са враг номер едно на перфектната кожа.

Ако изпушвате между 10 и 20 цигари дневно вероятността да имате пъпки е огромна. Използвайте кремове с ниско или без съдържание на мазнини.

Между 30 и 40 години

С възрастта кожата се променя и има нужда от повече грижи. Утешителното е, че тези, които като млади са имали много пъпки ще получат по-късно бръчки – те се появяват по-късно върху мазна кожа.

Дайте мнение и Вие тук!

С възрастта производството на себум намалява, затова неприятното лъщене и черните точки вече не са неизбежно зло.

Какво да правите:

Не се бъркайте в работата на мастните жлези – те си знаят какво да правят. Това означава да се придържате към кремове с по-лека консистенция. Плодовите киселини и ретинола са препоръчителни съставки на кремовете, които използвате. Те тонизират кожата и стимулират деленето на мъртвите клетки.

След 40 години

“Фигурин

Пъпки плюс бръчки – кошмар! Това обаче е напълно възможна ситуация. Виновна е хормоналната адаптация през този период. Яйчниците започват да произвеждат по-малко естрогени, което води до временен превес на мъжките хормони, които ни обричат на гнойни пъпки.

Какво да правите:

Използвайте кремове срещу бръчки за мазна и смесена кожа. Правете два пъти седмично пилинг и редувайте хидратиращи и почистващи маск

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лечение на гнойни пъпки по гърба

Гнойни пъпки: Домашно лечение + процедури. Изстискват ли се и как? Причини

Гнойни пъпки: защо се появяват и как медицината ги класифицира. Трябва ли да се изстискват? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *