фасети цени бондинг ортодонт порцеланови
Разглеждаме видовете фасети и техните цени: порцеланови, керамични, циркониеви и другите

Зъбни фасети: Цени, клиники, стоматолози. Как да познаем хубавите?

Къде се слагат хубави и евтини фасети? ✔ Какво представляват и боли ли поставянето им? ✔ Как да изберем между ✔ фотополимерни, ✔ керамични, ✔ бондинг, ✔ брекети и ✔ другите?

Още в статията: ♠ Какво са?

Кога се правят? Противопоказания Как се прави Има ли болка Материали Фотополимерни Директни (бондинг) Индиректни Керамични Порцеланови E.max Да Винчи Циркониеви Без изпиляване Lumineers (светулки) Фасети на предни зъби На долни зъби При криви зъби При счупен зъб Може ли върху умъртвен зъб Инлей, онлей и овърлей При пародонтоза Къде се поставят Евтини фасети

Какво представляват зъбните (дентални) фасети

Стоматологичните фасети представляват микропротези от керамика или композитен материал, които облицоват предната повърхност на зъбите, намиращи се на линията на усмивката. Фасетите позволяват да се предаде на предните зъби красив равен вид, а също да се възстанови цветът. Добре подбраните микропротези не се отличават от собствените зъби в устата.

За разлика от коронките, фасетите покриват не целия зъб, а само неговата предна повърхност и режещия му край.

фасети цени бондинг ортодонт порцеланови 02
Американската усмивка се дължи на фасетите.

Дебелината им е 0.5-0.6 мм – колкото два слоя яйчена черупка например. Обаче има и свръхтънки изделия от 0.3 мм – Lumineers (не се налага изпиляване на зъбите под тях).

Фасетите на предните зъби позволяват да се създаде идеална естетика, каквато не се получава чрез възстановяването на зъбите с пломбиращи материали или с помощта на химическото избелване.

Кога се прилагат фасети:

Съдържание:

  • при недостатъчно красива форма на зъба;
  • при некрасив цвят, който не се подобрява с избелване;
  • при нарушения по режещия ръб на зъба;
  • при неголеми междини (диастема) между централните зъби;
  • при умерено криви зъби, когато желанието е да се изправят без да се прибягва към ортодонтно лечение.

Кога не се прилагат фасети:

  • при значително разрушени от кариес зъби;
  • върху умъртвени зъби;
  • при повишено износване на зъбите (абразия);
  • при отсъствие на дъвкателни зъби (шести, седми);
  • при екстремален начин на живот (бокс и други контактни видове спорт);
  • при бруксизъм (несъзнателно скърцане и триене на зъбите);
  • при опасни привички като отваряне на бутилки, късане на конци, гризане на нокти;
  • при канали, запълнени с резорцин-формалинова паста;
  • при силно разрушени вътрешни повърхности на зъба;
  • при наличие на пломби със среден или голям размер от вътрешната повърхност на зъба;
  • при зъби, вече пилени за корона (изпиляването е значително по-голямо);
  • неправилна захапка (права или обратна).

Относително противопоказание се явява прекалено тънкият емайл на предните зъби. Нормално емайлът на предната повърхност е по-дебел от 0.5 мм и затова при подготовката за поставяне на фасетата той не се отнема изцяло. Фасетите, които се „лепват“ към останалия слой емайл, са трайни и надеждни, а тези, закрепващи се към по-мекия дентин, отстъпват в това отношение.

Когато се изисква да се подобри видът на няколко зъба в редица, но един от тях се оказва по-силно разрушен, отколкото е допустимо за поставяне на фасета, тогава той се възстановява с коронка, а съседните се покриват с фасети. За да изглеждат абсолютно еднакво, е потребно материалът на коронката и фасетите да бъде един и същ.

Поставяне на фасети: как се прави

Фасети
Изходна ситуация: на централните зъби е поставен композит, който пациентът иска да смени

За пример ще проследим как се изготвя и поставя керамична фасета. На снимка 20 е показана изходната ситуация, при която върху двата централни резеца има фотополимерни фасети, чиято естетика не устройва пациента.

1 етап – предварителна подготовка на зъба
“Фигурин

Ако върху зъба има стара композитна пломба и се планира част от нея да остане под фасетата, то тогава тя се подменя с нова. Това ще подобри прилепването на материала на фасетата към материала на пломбата.

2 етап – определяне на цвета на бъдещата фасета

Изпълнява се с помощта на държач с мостри на цветовете и отенъците. За определянето на цветя играе роля и

Фасети
Композитният материал е напълно отстранен

компетентността на специалиста. Най-важната характеристика е светлостта. Дори при точен тон, но сгрешена светлост зъбът ще се отличава от останалите.

3 етап – подготовка на зъба за фасетата (снимка 21)

За поставяне на фасета се шлифоват приблизително 0.5-0.7 мм от емайла от „фасадата“ на зъба или се изпилява старата пломба, ако има такава. Точният размер на слоя, който се отнема, зависи от клиничната ситуация. Има случаи, в които достига и до 1,5 мм.

4 етап – сваляне на отпечатък
Фасети
Зъботехник нанася порцелан върху два зъба от модела на пациента

След изпиляването се прави отпечатък на зъба. Той се подава към зъботехнич. лаборатория за изработване на фасетата.

5 етап – фиксация на временна пластмасова фасета

Временната фасета има задачата да защити изпиления зъб от агресивната среда в устната кухина за времето до изготвяне на постоянното изделие.

6 етап – лабораторен

По сваления отпечатък в зъботехническата лаборатория прави точен модел от гипс на зъбите на пациента. При нашия пример (изработване на керамична фасета) се избира поръчаният вариант – или порцеланова, или циркониева фасета.

Фасети
Фиксирани са нови фасети от порцелан
7 етап – фиксация на фасетата (снимка 22)

Отначало фасетата се залепва със специална паста «Trial», която е произведена с различни цветове. Така се „изпробва“ цветът на цимента, защото той много силно влияе на последващия оттенък на фасетата, а тя трябва да прилича на съседните зъби. Прилагайки пасти с различен нюанс, се установява желаният оттенък на постоянния цимент, с който фасетата се закрепва трайно.

Докато се изпробва с паста, пациентът може да предяви претенции към цвета или формата на фасетата, но щом тя се залепи с постоянен цимент, рекламациите се удовлетворяват много по-трудно.

Има ли болка?

Фасетите се монтират единствено върху живи зъби. Изпиляването на жив зъб, колкото и да е минимално, понякога води до дискомфорт до различна по сила болка, според индивидуалния праг на чувствителност на пациента. Затова при желание зъбите се изпиляват с местна упойка.

Материали

Истинските фасети се изготвят само от керамика (основно – порцелан, по-рядко от такива видове керамика като циркониев диоксид или алуминиев оксид). По-евтина алтернатива се явяват фасетите от композитни материали за пломбиране – така наречените фотополимери, които се ползват широко в Европа и САЩ. Те имат още по-евтина разновидност – имитация на фасети, които по същество са обикновени пломби, изработени направо в устата на пациенти от обичайните фотополимери, които стоматолозите използват за пломби.

Фотополимерни (композитни) фасети

Който си е слагал фасети от композит знае, че те имат значителни недостатъци. Най-значимият е, че 95% от стоматолозите ги правят направо в устата на клиента. Наричат ги директни – директно, на място. Истинските фотополимерни изделия обаче са дело на зъботехник и се формират в лаборатория.

Директни фотополимерни (бондинг)

По същността си директните фасети не са фасети, а обикновени пломби, покриващи цялата предна част на зъба (снимка 19). Но са по-скъпи от пломби – цената им е в диапазона от 90 до 160 лв. Това, което привлича пациента, е ниската цена, сравнена с останалите видове, и бързото им поставяне – на едно посещение при стоматолога. Често се подчертава, че при директните отнемането от повърхността на зъба е минимално, но на практика няма причина за разлика в дебелината на отнемания слой. Дори обратното – при ръчното изработване „на място“ има по-голяма опасност фасетата да стане по-плътна и издадена.

Фасети
Фотополимерна фасета
Недостатъци на директните фасети:
  • слаба степен на прецизност и естетика;
  • липса на възможност за корекции на цвят, форма и т.н.;
  • ниска трайност – от 3 до най-много 5 години;
  • промяна на цвета с остаряването на материала;
  • оцветяване от „боядисващи“ напитки и цигари;
  • крайният резултат зависи от способностите на стоматолога и от кондицията, в която се намира в момента на посещението на пациента. Понякога резултатът е изненада и за двете страни.

Услугата изработване на директни фотополимерни фасети се среща още и под името „бондинг“ (Bonding). Методът се афишира не толкова като вид фасета, а като способ за възстановяване на нарушения по зъба като счупвания, наръбвания, пукнатини, оцветяване и други. Независимо от това как е изписано – бондинг или дирекна фотополимерна фасета, услугата е една и съща и цените са посочените по-горе. Използването на сравнително евтиния фотополимер позволява на споматолозите да правят промоции. Срещат се моментни цени за един зъб от порядъка на 60 лв.

При фотополимерния материал също има по-качествени и по-евтини производители, като за водещи в света марки се имат Ivoclar Vivadent, Ултрадентал, Discus dental, GC, Caris, 3M ESPE и други.

Индиректни фотополимерни
Фасети
Фотополимерна фасета, изработена в зъботехническа лаборатория

При индиректните изделия се избягват повечето недостатъци на директните с изключение на един – използването на сравнително нетрайният фотополимер. Но изделието се прави в зъботехническа лаборатория, по снет отпечатък от зъбите на пациенти.

Подходът при индиректните е като при другите разновидности – изпиляване, вземане на отпечатък, избор на цвета и оттенъка, прецизиране на светлостта и прозрачността. Извършена по този способ работа е качествена и с много по-голяма естетика от директната фасета. Но колкото и качествено да е изработа, фотополимерната не може дори и да наподоби начина, по който изглеждат порцелановите и циркониевите фасети.

Но всичко зависи от цената, а в случая естетическият вид е право пропорционален на стойността на възстановяването. Индиректните фасети са два пъти по-скъпи от директните, защото при тях е включена и работа на зъботехник. Средната стойност варира от 150 до 300 лв. В същото време те са два пъти по-евтини от керамичните, което идва от разликите в трайността и възможностите да се наподоби почти на 100% естествен зъб. На снимка 17 се вижда ситуация, при която неудачно възстановен зъб се „поправя“ с фасета от композитен материал за пломбиране (снимка 19). Ако се вгледате в готовото изделие, то ще забележите, че фасетата се отличава от естествените зъби и по цвят, и по прозрачност, и по качество на повърхността.

Фасети
Фотополимерна фасета, изработена направо в устата на пациента

Друг проблем с композитните фасети е стабилността на цвета. С течение на времето те потъмняват и започват да изглеждат захабени. Този въпрос е решен с керамиката, която като материал не променя цветя и изгледа си.

По отношение на устойчивост на материала композитните пластинки са по-крехки от керамичните и въобще не могат да се сравняват с циркониевите. Затова те са по-малко надеждни. Водещият фактор е, че те покриват режещия ръб, а значи с тях се отхапва твърда храна.

Технологията приготвяне също носи негативи. Да се направи нещо качествено в устната кухина, при наличието на повишена влажност и изкуствено осветление, при това при ограничено време от час – час и половина, е голямо предизвикателство. Постигането на нужния цвят става чрез нанасяне на материала на слоеве с различни оттенъци, които стоматологът избира измежду пон 40 варианта. Разходът на време за произвоство в лабораторни условия е по-голям, което предполага и по-високата цена. Индиректните фасети са значително по-качествени, но и те отстъпват по резултат на керамичните.

Керамични фасети

Така наречените холивудски фасети са именно фасети от керамика. Те имат различни наименования – индиректни или ортопедични фасети. Не се изработват от стоматолози-терапевти направо в устата на пациента, а от стоматолози-ортопеди и зъботехници в зъботехнически лаборатории.

Фасети
Керамични фасети от порцелан
Основно керамичните фасети са два типа:
  1. порцеланови фасети (снимка 2);
  2. фасети от циркониев диоксид.
Порцеланови фасети

Порцеланът се явява основен материал за изготвяне на фасети, защото той най-много прилича на строежа на естествения зъбен емайл. Той е траен, не изменя цвета си с годините и притежава полупрозрачност, която стои много естествено в устата. Всичко това води до превъзходна естетика.

Фасети
Изходна ситуация: правена по-рано поправка не устройва пациента

При производството на фасети от порцелан се използват два метода. Предимството на единия е достигането на максимална естетика, а на втория – по-високи показатели за твърдост и издръжливост. Изборът на практика зависи от това кой от двата метода се ползва в клиниката, към която се е обърнал пациентът. Във всички случаи фасетата се изработва за 1 до 3 седмици, през които изпиленият зъб се предпазва от временна фасета от пластмаса.

Методът за изработване от „непресована керамика“ е послойно нанасяне на порцеланова маса и изпичането й в специална пещ. Зъботехникът, нанасяйки слой по слой, прецизира цвета и прозрачността, имитирайки уникалните характеристики на съседните зъби.

Фасети
Старата фасета е напълно премахната

Методът за изработване на фасети от „пресована керамика“ представлява компресионно формоване под налягане и при висока температура. Порцелановата фасета, направена по тази технология, ще бъде по-издръжлива и по-малко чуплива, което увеличава срока на нейната служба и надеждност. Чрез пресоване се създават хомогенни изделия, методът е подходящ за всичко – корони, фасети, инлеи.

Непресованата керамика ще срещнете и под наименованието „послойна“, а пресованата – като „прес-керамика“. И двете носят голямото предимство на порцелана да се поддава на скулптиране за постигане на съвършено естествена форма. Той е прозрачен и дентинът под фасетата се отразява със собствения си – естествен, цвят. Голямото предимство на порцелановите фасети е, че в краищата са изтънени, с което залепването става невидимо. На снимки 7, 8 и 9 проследяваме процеса на премахване на стара поправка и замяната й с фасета от порцелан.

Фасети
Замяна с нова порцеланова фасета

Обикновено в сайтовете си клиниките не уточняват по кой метод се изработва фасетата или се посочва единствено прес-керамиката, затова при консултация се уточнява типът, ако той има значение за пациента.

Порцеланова фасета от прес-керамика струва от 520 до 1000 лв за брой, по-често срещата цена, посочена от денталните центрове, е 600 лв, но ще попаднете сред ценоразписите и на сумата от 2000 лв. Широкият диапазон в цените идва не само от политиката на съответната клиника, но и от марката на използвания материал. Някои от наименованията са известни, превърнали се в „печат“ за качество и луксозно изпълнение.

Материал E.max

Стоматологичната керамика E.max е производство на германския концерн Ivoclar-Vivadent. По същество е безметална керамика последно поколение.

Фасети
Керамични фасети от порцелан

Интересно е да вметнем, че световният производител на материали и технологии за стоматологията Ivoclar-Vivadent преди 20 години лансира на пазара иновационната безметална керамика. Това е пробив за времената, когато металокерамиката е стандарт в реставрирането на зъбите. Но постепенно лекарите осъзнават отрицателните страни на металокерамиката, а новият материал без метал идва да ги отстрани. Така безметалната постепенно стеснява сегмента на металната керамика. Ivoclar-Vivadent постоянно изработва нови видове стоматологична керамика и продукти.

Материалът E.max е последна разработка на компанията. Казват, че е сред най-оптимизираните, създадени до момента и е подходящ за коронки и фасети. Фирмата-производител се гордее, че с безметалната керамика са направени повече от 33 милиона реставрации на зъби по целия свят.

Предимства на E.max:
Фасети
Изпилен зъб, подготвен за залепяне на фасета
  1. Висока якост. Типа керамика се отнася към литиево дисиликатните, които са доста яки. Технологията е пресоване, чрез която се създават хомогенни – еднородни, изделия. Хомогенността на материала означава липса на напрежение и порьозност, което е равнозначно на здравина и дълготрайно използване. Тези характеристики на керамиката са много важни при създаване на тънки фасети от 0.3 мм. А колкото е по-тънка фасетата, толкова по-добре изглежда в устата и толкова по-малко се отличава от другите зъби на пациента.
  2. Отлична естетика. Материалът отговаря на все по-нарастващото търсене на фасети с такава характеристика, което е естествено при възстановяване на предни зъби. E.max дава най-широки възможности за естетично възстановяване. При нея са налични всички видове оттенъци на естествените зъби. Ако пациентът желае неестествено бели зъби, има и такива цветове. Керамиката позволява да се комбинират цветовете и да се “играе“ с прозрачността.
    Разбира се, за да се използват потенциалите на материала на 100%, е потребно и зъботехникът да има опит и знания, както и художествен усет. Не е рядкост да се видят некрасиви реставрации, изпълнени от отлични материали, както и шедьоври от демодирани материали. Изводът е, че за пациента е важен „човешкият фактор“, а не само материалът. Но съчетанието на двата фактора е гаранция за уникален резултат.
  3. Не се променя с времето. Този пункт се отнася към естетиката, защото е съществено фасетата и след 10 години да изглежда сякаш е монтирана вчера. Не всички нови материали са способни да се похвалят с отсъствието на изменение с времето. E.max е материал, който води в тази позиция спрямо ред други марки керамики.
    Фасети
    Поставяне на керамични фасети на шестте предни зъба на горната челюст със закриване на диастема
  4. Лесна и проста грижа. Материалът не задържа зъбен камък и налепи, леко се чисти както в домашни условия, така и при периодичните професионални почиствания при стоматолог. Хигиеничен е.
  5. Биосъвместимост. Материалът е показан за алергични пациенти. Той не взаимодейства с течностите в организма. Следователно, тялото просто не забелязва, че има несвойствен за него предмет в устата, и приема материала като собствен емайл. Венците край фасетата, в случай че всичко е извършено правилно, остават розови и здрави.

Средната цена на фасета на Ivoclar-Vivadent от материала E.max у нас е 600 лв за брой. Ще срещнете материала означен и като IPS, както и промоционални моментни оферти за 300 лв на брой.

Фасети “Да Винчи”

Сред най-съвременните материали е така наречената фелдшпатна керамика. Тя е в номенклатурата на лаборатории Да Винчи – американски, с местни партньори в различните страни.

Фелдшпатната керамика е съотносима с циркониевата – двата материала са „върха“ сред материалите, използвани за реставрации на зъби. Фелдшпатът е по-евтин и с него се постига по-високо ниво на естетика, докато цирконият е по-здрав и устойчив и с това превъзхожда всички останали материали, използвани в тази област.

Фелдшпатната керамика се характеризира с прецизно термично разширение и максимална стабилност. Постига се много точен цвят и оттенък с естествен вид. Оптимизираната й кристална структура дава оптичен ефект, идентичен с естествения емайл.

Фасети
Фасети на четири горни зъба и на осем долни

Фасетите с марка Да Винчи се отличават с подобрено изработване на много тънки изделия с необходимата здравина. Послойно нанесената фелдшпатова керамика не е сред най-здравите, но лабораторията използва метод за повишаване на здравината чрез послойно нанасяне върху режещия ръб, чрез което се цели естествена визия и якост. Затова фасетите са с гаранция в течение на 3 години.

Предимствата на фасетите Да Винчи са естествен естетичен вид и избягване на създаването на по-тъмен цвят в областта на венеца, който допринася за изкуственото стоене на фасетите. Друг плюс е, че извънредно тънките покрития предполагат и минимално пилене на емайла при подготовката.

Цената на фасети Да Винчи не се афишира в твърдите ценоразписи. В тях, както споменахме, рядко се отбелязва дори метода на изработване. Качеството на материала предполага, че те се разполагат в горния ценови сегмент на услугата. Крайната цена зависи и от стоматолога или клиниката, която поставя фасети от тази марка.

Циркониеви фасети

Циркониевите фасети се състоят от два слоя. Вътрешният е високоустойчива конструкция от циркониев диоксид, а отгоре – слой порцеланова маса. Корпусът се изготвя по технология CAD/CAM. Представлява триизмерно фрезоване на изделието на струг с програмно управление, без участието на човека.

Като цяло процедурата изглежда така: отначало се изпилява зъба и се сваля триизмерна отливка (рис.13), по която на компютър се построява 3D модел на зъба, който ще остане под фасета. Специална програма моделира на компютър бъдещата фасета, а данните се подават към струг, който изрязва заготовката (рис.14-15).

Фасетите от цирконий са още по-твърди и издръжливи от пресования порцелан, ако естествено е правилно приложена технологията на обработка на заготовката. Тъй като технологията е нова, се случват нарушения, отразяващи се върху здравината и създават риск от счупване на керамиката.

Фасети
Циркониеви фасети на предните шест зъба, останалите са били подложени на химическо избелване
Керамични фасети: отзиви и преимущества:
  • най-добра естетика, напълно имитира собствените зъби;
  • пълна цветова стабилност, не тъмнеят и не се захабяват с времето;
  • висока надеждност – срокът на употреба се съкращава само при екстремални обстоятелства като травми и такива са болшинството от случаите на съкращаване на употребата на фасетата под 10 години.

Единственият недостатък е цената. Керамичните фасети се движат в широк диапазон според прилагания материал и технология, но във всички случаи в пъти надхвърлят стойността на корона например.

Разлика между порцеланова и циркониева фасета: прозрачността

Порцелановите са по-прозрачни, а циркониевите – доста по-плътни заради циркониевия корпус под повърхността. Когато зъбите на клиента са с висока степен на прозрачност (както на рис.7), за него са по-подходящи фасети от порцелан. В случай че цветът на емайла е по-наситен, плътен, то еднакво ще му подхождат и двата вида. Порцелановите също има възможност да бъдат направени по-малко прозрачни при желание.

Фасети без изпиляване (пилене)

Изпиляването – отнемането на повърхностния слой емайл, плаши много пациенти, защото е донякъде болезнено и дискомфортно и защото винаги се касае за жив зъб. Затова привличат погледа фасетите без пилене – Componeer, които се афишират като напреднала технология, която съчетава дирекното възстановяване в устата с лабораторно изработените фасети.

Componeer се монтират в еднократно посещение при стоматолог, както директните. Те имат същите показания като всички останали видове – замаскиране на променени форми и оцветявания по зъбите, отчупвания, малки междини и други.
Необходимостта от изпиляване се елиминира от постигането на дебелина на фасетата от 0.3 мм, което води само до евентуално оформяне на основата. Друго преимущество е двойно по-ниската стойност на тези изделия спрямо порцелановите.Фасети

Дайте мнение и Вие тук!
Къде е разликата?

Componeer са предварително изработени фасети – нещо като конфекция в протезирането, сред които се избира модел и цвят, който най-добре пасва на пациента. Така те комбинират лабораторно изработване (но не по индивидуални параметри) с поставяне с едно посещение (стоматологът подбира готовата фасета и я поставя).

Готовите фасети са с разни размери, форми и цветове, но все пак ограничават при избора. Те обаче се персонализират допълнително с композитен материал.

Цената на Componeer фасетите е около 200 лв, което ги поставя на едно стъпало над директните фотополимери, но преди цялата гама от керамични изделия.

Фасети Lumineers (светулки)
Фасети
Изходно положение и поставени Lumineers

Lumineers са ултра тънки фасети от керамика, които се лепят на предната повърхност на зъба да подобряване на външния му вид. Светулките се отличават от фасетите по това, че зъбите под тях не се пилят.

Какво отличава Lumineers от фасетите? Дебелината на Lumineers е едва 0.2-0.3 мм и съответства на дебелината на контактната леща за очи. Фасетите пък, колкото и да са деликатни, се движат в границата от 0.6 до 1.5 мм. Затова за поставянето им е нужно изшлайфане на част от емайла, като дебелината на премахнатия слой съответства на дебелината на фасетата заедно с цимента

Кое е по-добре: фасети или светулки?

Това зависи от конкретната клинична ситуация в устната кухина. Изборът между двете възможности обичайно отчита степента на изменение на цвета на емайла, степента на нарушение в съотношението между зъбите – междини или прекалена прилепналост. Вляят още размера на зъбите и степента на прозрачност на емайла. Светулките са възможни в неголям брой случаи.

Показания за прилагане на светулки

Списъкът с противопоказания за поставяне на светулки е точно толкова дълъг, колкото при фасетите, но затова пък случаите, в които е показано използването им, е съвсем миниатюрен. Защото към стандартните ограничения се прибавят допълнителни, свързани с размерите на зъбите, наличие на възпаления на венците и други. Но накратко: за какво стават светулките:

1. За замаскиране на петна, пукнатини и пломби

Става дума за такива нарушения на цвета, които не е препоръчително да се неутрализират с помощта на химическо избелване. Това може да са петна с неголяма интензивност, пукнатини в емайла или пломби, които са забележими на фона на собствената тъкан на зъба. Но имайте предвид, че с помощта на светулките не се закриват ярко изразени петна, възможна е корекция само на умерено оцветяване.

Фасети
Изходно положение и поставени Lumineers
2. За изправяне на неголеми проблеми със захапката

Lumineers позволяват да се закрият неголеми междини между зъбите и не всички случаи на диастема. Ако зъбите са разположени в неравна редица, с помощта на светулките те няма да се изправят, но ще се създаде визуален ефект за изравняване на зъбния ред. Ефектът идва от минималното оделебяване на зъбите със светулки.

3. За възстановяване на повредени керамични корони

Светулките са перфектни за „подмладяване“ на външния вид на стари керамични корони, които са понесли някакви повреди като пукнатини, отчупване на ръб и други.

4. За изсветляване на зъб

Светулката визуално изсветлява зъбите с 1-2 нюанса. Все пак за тази цел се предпочита химическото избелване.
Както и при фасетите, светулките също се поставят удачно и неудачно, като резултатите може да са многоразлични. На снимка №… е показано удачно ползване на светулка, а снимка №… неудачно, при което зъбите изглеждат изкуствено и не натурално.

Фасети на предни зъби

Фасетите са измислени приоритетно за възстановяване на предния ред зъби, разкриващи се по време на усмивка. Колко на брой зъби трябва да бъдат облицовани, за да се получи перфектната усмивка, това е индивидуален показател и зависи от анатомията на устата и устните и ширината на усмивката на дадения пациент. Стандартно разтварянето на устните разкрива поглед към централните шест зъба на горната челюст и в обичайния случай е достатъчно да бъдат възстановени единствено те. При по-малки усти броят се свежда до 4, а при широки усмивки – до 8 зъба и дори до 10 зъба при изключителни случаи.

Фасети на долни зъби

Долния ред зъби също е подходящ за естетизиране с фасети, макар че в обичайния случай той остава скрит под устната. Но при някои хора усмивката разкрива и зъбите на долната челюст, при други има сериозни изменения и разрушения, които налагат покриване. При необходимост се прибягва и до фасети на долните зъби, макар до това да се стига доста по-рядко. Процедурата е абсолютно идентична с тази при горния ред зъби. При възстановяване на цялата фасада, усмивката е блестяща и безупречна, а пациентът не мисли и не се безпокои, че при по-широка мимика ще се разкрие нелицеприятен зъб. Обичайно от долния ред се фасетират само предните 6 зъба.

Фасети
Прикриване на междина между зъбите с керамични фасети
При криви зъби

Така наричаме отклонения от обичайната форма, големина и направление спрямо челюстта, както и съотношението между съседните зъби. Понякога кривите зъби са козметичен дефект, но нерядко пречат на правилното дъвчене и променят говора.

Фасетата не е идеалното решение за криви зъби, нуждаещи се от терапия при ортодонт. Тя няма как да прикрие големи деформации, а и такива отклонения се лекуват, а не се прикриват. Лечение е чрез силово въздействие чрез апарати, които „връщат“ зъба в правилната редица.

С какво помага фасетата? Тя е чудесен вариант при криви зъби с малко, леко и почти незначително отклонение. Фасетата изправя малките дефекти и оприличава кривия зъб на съседните. Подходяща е в случаите при единичен крив зъб, но е безпомощна, когато деформациите са обхванали повече на брой зъби.

При счупен зъб

Участието на фасетата за възстановяване на счупен зъб също е ограничено и поставено взависимост от големината на нарушението. Ако от зъба липсва твърде голяма част, специалистите препоръчват да се избере корона, а не фасета. Фасетата е в състояние да прикрие по-ограничени дефекти. Границата е първата 1/3 от зъба, с други думи ако клиентът е загубил 1/3 от зъба си, той може да го възстанови с фасета, но ако е загубил ½ или по-голяма част, възстановяването става с корона, която осигурява по-голяма стабилност.

Фасети при деца

Възможно ли е? Поставят ли се фасети на деца? По този въпрос няма да намерите нито ред на български език, което показва, че той не стои пред нашенците. И това е логично – фасетата струва твърде много пари, а животът й значително се съкращава при малчуганите, които растат, както и техните зъби. Все пак има световен опит във възстановяването на детска усмивка чрез фасети и на негова база са направени два извода:

Фасети
Ултра тънките Lumineers без пилене на емайла на зъба
  • фасети не се монтират върху млечни, а единствено върху постоянни зъби;
  • за деца се предпочита фотополимерен материал, който е евтин и без жал ще се подменя през кратно време, когато заради растежа на детето старата фасета е вече неприемлива. Големият недостатък на фотополимера е ограничената му трайност, но при малчугани тази характеристика е без значение.

Употребата на фасета при дете е в най-голяма степен оправдана при счупване на част от преден зъб (при инцидент или игра). Ако е отчупено неголямо парче, с времето недостатъкът се оглажда и донякъде заличава, но толкова видим дефект понякога нанася и психотравми – в детска възраст и още повече през пубертета.

Поставят ли се фасети върху умъртвени зъби?

Един от най-честите въпроси, доколкото множеството от хората вече са претърпели някакъв вид лечение върху зъбите си. Обичайно предните зъби в линията на усмивката най-късно се засягат от изменения и кариеси, но все пак се случва. Предните зъби често се умъртвяват след някакъв вид удар при инцидент.

Фасети
Лоша поправка на зъб с пломба – границата се вижда, а цветът не пасва на нюанса на естествените зъби

Фасетите не са вариант за възстановяване на вече умъртвени зъби. В стоматологичната практика е възприето те да се ползват само върху живи. Разбира се, нищо не пречи да бъде монтирана фасета върху умъртвен зъб, няма да се случи нещо вредно за здравето на пациента, но при такива условия няма да се постигне максималният естетичен ефект.

Умъртвените зъби потъмняват – естествено и заради пастите, с които са запълнени каналите на премахнатите нерви. За да се покрие по-интензивният цвят, ще е нужна и по-дебела фасета. Също така коронката пази умъртвените зъби, по-склонни към рушене, докато с фасета те ще бъдат изложени на разрушителни влияния.

Инлей, онлей и овърлей – какво е

Ако се разровите сред методите за възстановяване на зъбите, ще срещнете и тези три термина. Те нямат общо с фасетите, а са един вид индиректни пломби. Докато пломбите се формират направо в устата на клиента, този род „ставки“ се правят отделно, в лаборатория и само се монтират. С тях се поправят дефекти, свързани с лечение на кариес или пулпит. Подходящи са при по-големи размери на разрушението и там е техният приоритет, тъй като масивна стандартна пломба лесно пада и се разрушава, докато лабораторно изготвените са много по-здрави. Инлеите може да се разглеждат като междинно звено между пломбата и коронката и всъщност отлагат изработването на коронка и свързаното с това значително изпиляване на зъба.

Трите термина означават едно и също – лабораторно изработена пломба, а разликата в имената посочва в коя част от зъба ще се монтира тя. Инлеят поправя дефекти върху централната част, овърлеят – върху повърхността за дъвчене. Като цяло тези „вставки“ се ползват, когато липсва над 1/3 от зъба.

Както фасетите, така и инлеите се изготвят от разни материали. Най-евтини са фотополимерните, докато порцелановите започват от 420 лв нагоре.

Внимание: да не се бърка инлей с пинлей, което е технология за възстановяване на зъб с щифт – така нареченото пънче, подготвено за „коронясване“.

Фасети при пародонтоза
Фасети
Зъбът, който се подготвя за корона, претърпява значително изпиляване от всички страни

Пародонтитът – както е медицинското му название, е увреждане на венеца и костта, при което се „оголва“ основата на зъба. В напредналите стадии той се разклаща. Загубилите здрава основа зъби променят положението си, а може и изцяло да паднат. Пародонтитът се провокира от зъбна плака, възпаления, хормонални патологии, дразнене от пломби, пушене и други. Някои форми са бързо протичащи. Лечението е насочено не към възстановяване на нарушения, а забавяне на хода им. Пародонтозните изменения се смятат за необратими. Основно се ползва антибиотична терапия и шиниране, което да оздрави зъба и да пречи на по-нататъшното му клатене и излизане от мястото му. Пародонтозата винаги изисква лечение, а не единствено козметично прикриване на визуалните дефекти.

Покрива ли се зъб с пародонтоза?

Първоначално се премахва зъбният камък и плаките, назначават се антибиотици за необходимия брой дни според тежестта на ситуацията. Така се вземат мерки за отстраняване на факторите, които водят до стопяване на костта. Освен това се изчиства възпалената тъкан, за да се допусне венецът да се залепи за зъба.

Фасетите идват едва след проведено лечение, за да замаскират вредите, нанесени от пародонтозата. Те ще свършат основната си работа – да прикрият дефектите. Но ползването на фасета е оправдано само след извършено лечение. Иначе ще бъде дадена голяма сума пари за продукт, който съвсем скоро ще падне заедно със зъба, върху който е монтиран.

Фасети – къде се поставят?

Фасети се монтират в клиники и центрове за естетична стоматология, които ще срещнете под името дентална/ стоматологична клиника/ център. Услугата не е само техен приоритет, предоставя се и от стотици стоматолози из цялата страна, голяма част от които се рекламират в интернет. Някои от тях са специализирани в поставянето на един вид фасети, а други предоставят набор от няколко вида материали.

В търсене на добри стоматолози/ ортодонти

Всъщност качеството на услугата на първо място зависи от зъботехническата лаборатория, а след това от професионализма на стоматолога. Това означава, че при избор на изпълнител е съществено да се отчетат следните параметри:

Фасети
Поправка на четирите предни зъба след не много успешна реставрация
  • какъв е материалът на фасетата, която му се предлага;
  • коя лаборатория и по какъв метод я изработва;
  • цена на услугата.

Последният параметър е най-труден за проследяване, защото малко клиники и стоматолози публикуват ценоразписи, по които да се извърши сравнение. Дори специалистите, които са обявили цени, обобщават услугата – примерно „керамични фасети“, и поставят диапазон на цените взависимост от конкретния случай и направения от пациента избор.
Не омаловажаваме и ролята на стоматолога в този процес, защото той е направил избора на материалите с които работи, той е избрал и лабораторията, а на него се възлагат и още две важни задачи:

  1. да консултира пациента точно какъв вид фасета ще му бъде най-полезна спрямо състоянието на зъбите и индивидуалната ситуация;
  2. да подготви качествено зъбите и да монтира по перфектен начин фасетата , като при някои видове това означава и избиране на най-подходащ като нюанс цимент.
Някои от клиниките и индивидуалните практики, в които се предлага услугата
  1. В Пловдив: Центрове и клиники Вимплант, К и К – Дент, Джилянов, Станков, Дентален център 2, Ситидент и много други.
  2. София: Центрове и клиники Естедентал, Конфидент, България дент, Ралев, Ортодент, Камбов, Дентал арт, Дурев и много други.
  3. Варна: Центрове и клиники СиДент, Ботев, Кунева, Студио Микински, Дент арт, Фармадент, Смайл арт, Пешев и много други.
  4. Бургас: Центрове и клиники Бургас дент, Ескада дент, Естетик дент, Прима дент и други.
  5. Стара Загора: Центрове и клиники Мегадент, Студио Славови, Шишкова, Хунджиев, Първа частна стомат. Дентакс и много други.
  6. Плевен: Дентални практики Заркова, Дриймдент Пенкова, Петракиев, Борисова, Петров, Медико-дентален ц-р „Св.Панталеймон“ и много други.

Какво значи евтини фасети?

На какво казват евтини фасети? Ще го видите в интернет или ще чуете от приятелка: о, има и евтини фасети. Но за какво става дума? Всъщност по-горе го изяснихме – евтините фасети не са фасети, а тяхна имитация, но изпълняват донякъде тяхната служба, без да покриват напълно критериите за естетика и трайност. Евтините фасети са директните фотополимери или така нареченият бондинг – технологията за моделиране директно върху зъба на пациента, докато той е на зъболекарския стол. Такива изделия се намират и по 60 лв, което е под стойността на пластмасова корона.

Дават ли се фасети на изплащане?
Фасети
Lumineers са сравними с дебелината на контактна леща

Да. Като почти всяка друга услуга в България, и за поставянето на фасети ще срещнете ваучери с намаление в сайтовете за разпродажби и предложения за кредитиране. Всъщност зъби на лизинг не е лоша идея. А когато се подновяват по-голям брой зъби – примерно пълният набор от 6 или 8 броя от линията на усмивката, вероятно това е и изгоден вариант за мнозина.

Някои стоматологични клиники са сключили договори с кредитиращи институции и афишират допълнителната услуга, като я насочват към средностатистическите клиенти. Истината е, че кредитът позволява на повече хора да си позволят фасета от по-висококачествен материал, вместо да се примирят с по-евтините им посестрими, които освен изкуствения си вид, имат и по-ограничена трайност.

При фасетите, както и при всяка друга стока, решаваща ще се окаже цената, съотнесена към времето, за което се гарантира използването на предоставения продукт.

Кое е по-добро: фасети или бондинг?

Бондингът са директни фотополимерни подобия на фасети, които се оформят от фотополимер за пломби директно върху зъба на пациента на едно посещение. Фасетата е зъботехнически продукт, изготвен в лабораторни условия. Ако се търси качество и дълготрайност, фасетата от всякакъв материал е по-добра от бондинга. В случай че пациентът търси най-добра цена, тогава бондингът е най-евтината услуга, която превъзхожда по стойност дори пластмасовите коронки. Балансирането на качество и цена ни отвежда към по-горния клас материали.

Фасети или възстановяване чрез пломби?

Фасети
Лоша поправка на зъб с пломба – границата се вижда, а цветът не пасва на нюанса на естествените зъби

Порцелановите фасети имат уникалното свойство напълно да имитират собствените тъкани на зъба. Порцеланът и емайлът са еднакво полупрозрачни и еднакво отразяват светлината. При здравите зъби светлината минава през зъбния емайл и се отразява в по-плътния и тъмен лежащ под него дентин. След отразяването светлината се пречупва, което придава на емайла блестящ и донякъда стъклен вид. Абсолютно същото се случва и при порцелановите фасети: светлината минава през тях и се отразява в по-тъмния цвят на цимента. С помощта на специални пигменти се придават на порцелана разни оттенъци, които имитират цвета и прозрачността на съседните зъби.

А фотополимерният материал за пломбиране, който се използва при възстановяване, не притежава такива характеристики за пропускане и пречупване на светлината, нито полупрозрачност. Затова естетиката на предните зъби е далече от идеалната. Възстановяването с фотополимер винаги прави зъба по-сив и сякаш нежив. С времето материалът старее и потъмнява, а след определен брой години изисква да се замени. Често на границата между зъба и пломбата се образува тъмна линия заради проникването на пигменти. Тогава мястото на поправката става съвсем видимо за разлика от порцеланът, който не променя цвета си и след 20 години.

Ако водещото изискване е естетика, то керамичните са по-добрият избор. Възстановяването с фотополимер е по-евтино и това е неговото преимущество.

Фасети
Зъбът, който се подготвя за корона, претърпява значително изпиляване от всички страни

Фасети или коронки?

Ако при конкретния пациент няма противопоказания за изготвянето на фасети, тогава по-добре да се изберат фасети. Но при наличие дори на едно от противопоказанията в списъка по-горе, тогава е желателно да се предпочете коронка.
Фасети и коронки – разликата: зъбът под коронката се пили от вс. страни на 1.5-2.0 мм, а при фасетата се отстранява само повърхностният слой от предната част с дълбочина 0.5-0.6 мм и още около 1 мм в режещия край.

Фасети или брекети?

Изборът между тях зависи от това доколко са изкривени зъбите. Фасетите ще помогнат изправянето на само незначителни проблеми със захапката и то повече визуално. Значителните корекции се постигат с брекети. От друга страна би било жалко да се изпили емайла на много на брой зъби, особено ако те са здрави и с красив цвят. Ако дефектът е само неподреденост, по-добре да се изберат брекети.

Съвременните брекети са много технологични и позволяват да се изправи умерено притискане на зъбите един към друг примерно за половин година. Значимите нарушения се коригират за повече – примерно година и половина. Ако вие бихте избрали фасети само защото ви смущава вида на брекетите върху зъбите, то има и невидими, например:

  1. вътрешни (лингвални) – те се закрепят от вътрешната страна на зъбите от страната на езика;
  2. изработени от керамика с бял цвят – не се открояват на фона на белите зъби;
  3. изработени от прозрачен монокристален сапфир – най-модерни, напълно прозрачни.

Изброените брекети са с висока цена, например сапфирените са в диапазона 4 000 – 6 000 лева, а вътрешните достигат и до 14 000 лева, докато и най-качествените фасети в повечето случаи няма да струват подобни суми.

Фотополимерни или керамични фасети?

Фасети
Неудачна поправка на централните зъби

Фотополимерните запазват перфектен вид горе-долу 3 години, а при отлична хигиена и професионална грижа – 3-4 години. Подобни изделия се нуждаят от периодично полиране, но дори и тогава с времето ще „помръкнат“. Преди 12 години е направено изследване на удовлетвореността на пациентите от композитните материали като са анкетирани клиенти, носили фасети най-малко 2.5 години. Доволните са съставлявали 67% от всички запитани, докато при фасетите от керамика пациентите без забележки са се оказали 93%. Дължим да кажем, че ниският резултат на фотополимерите идва от значителния дял директни фасети, които са били избрани от потребителите заради ниската им цена. В случай че в изследването бяха включени само притежатели на индиректни полимери, вероятно делът на доволните щеше да бъде много по-висок.

Трайност

При цени от няколко стотин лева на брой и „жертвата“, която прави пациента – изпиляването на емайла на здрав зъб, най-същественият въпрос е трайността на изделията. Много пациенти се питат как изделие с дебелина 0.5 мм въобще би могло да бъде здраво. Всеки е наясно, че порцеланът е твърд, но чуплив. Но когато под него се намира много здрава подструктура – тъканта на зъба, заедно те създават надеждна и трайна конструкция.

Друго изследване (Смайл, 2004) е проверило каква е трайността на керамичните фасети и какъв процент от тях могат да „преживеят“ 7 и повече години. Оказало се, че параметърът се покрива от 86% от фасетите, изработени без покриване на режещия ръб, и от 96% от изделията с покриване на режещия ръб. Това говори, че керамичните фасети с покрит ръб са по-надеждни, и второ: едва 4 на 100 пациента, получили фасети, се е наложило да ги подновят преди да са изтекли 7 години. Логично, че ако след години фасетата се отлепи – лепилото не е вечно, то стоматологът ще я залепи отново.
Цитираме и аналогично изследване (Лейтън, 2007), което е потърсило реалната трайност на порцелановите фасети. Проследена е съдбата на 304 броя. Оказало се, че:

Фасети
Разлика между зъби с фасети (със стрелките) и естествените зъби по цвят и прозрачност
  • 96% от фасетите са били цели и здрави след 5-6 години;
  • 93% са се запазили в отличен вид след 10-11 години;
  • 91% са били в чудесен вид след 12-13 години;
  • 73% от фасетите са останали цели и добре закрепени след 15-16 години.

У някои пациенти наистина фасетите излизат рано от строя, като причините са пукнатини и дефекти в самата керамика, падане и загубване на фасетата, както и някакъв дял човешки фактор – некачествено изработване и поставяне от страна на техника и стоматолога. Върху дълготрайният живот на фасетата влияе и грижата, която полага за нея пациента. До ранна негодност водят следните фактори:

  1. лоша хигиена – кариес – разрушаване на зъба с фасета;
    Фасети
    Прикриване на междина между зъбите с керамични фасети
  2. травми, удари по различна причина;
  3. ползване на зъбите не по предназначение – за отваряне на бутилки, разчупване на орехи и други агресивни действия;
  4. чоплене на семки;
  5. уклон към много горещи и много студени храни, приемани едновременно (горещо кафе и сладолед например).

Звезди с фасети

Много обществено познати българки са разкрасили усмивките си, използвайки възможностите на фасетите. За тяхно нещастие – това не е останало в тайна. Сред всеизвестните ползватели на тази услуга са Преслава и Николета Лозанова, а пък списъкът на световните знаменитости с фасети сигурно ще заеме стотици страници. Все пак фасетите са холивудско откритие и се ползват от актьорите вече цял век!

Разликата е, че у нас все още поправката на зъбите се коментира като опит на звездите да „изкривят реалността“ или да прикрият гнили зъби. В Холивуд (и не само там) отдавна е прието, че изработването на лицеприятна фасада е част от работата за редица професии с обществен отзвук и представяне пред публика – политици, модели, актьори, музиканти, телевизионни водещи, оратори, пастори и други. В тези страни липсата на добри, чисти, бели и подредени зъби се счита за занемаряване и обратното на нашенската действително – е повод за критика.

За съжаление в общественото пространство не излиза единствената неклюкарска информация, която би била от полза на широк кръг хора – какви фасети, от какви материали и марки са избрали наши и чужди звезди, за да може бъдещите клиенти да получат реална представа от трайността на продуктите и по какъв начин изглеждат отстрани.

Първоначално публикувано на:06.10.2016 @ 20:24

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Кои са най-добрите ортодонти в България

Мнения за детски ортодонт и др. + цени. Кои са най-добрите ортодонти в България? [Класация]

Участвайте и вие в нашата класация “Кои са най-добрите ортодонти в България” за брекети, обратна …

2 Мнения

  1. Десислава

    Здравейте да попитам за метало керамика на винт за смяна на всичките зъби каква е цената

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Десислава! Статията е информативна, а не рекламна. ние не поставяме металокерамика, а само пишем. Обърнете се към специалист, например към д-р Александър Вълев. Негови координати ще намерите в края на този материал: https://www.lekar.bg/51501/zabni-implanti-ceni/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *