лечение на радикулит

Лечение на радикулит: Атакувайте го с народна медицина!

Безценни съвети за лечение на радикулит в домашни условия и не само.

Кой от нас може да се похвали, че не са му познати болките в гърба? Те могат да бъдат предизвикани от най-различни причини – остеохондроза, увреждания и хернии на междупрешленните дискове, разрушаване на самите прешлени, притискане и възпаление коренчетата на нервите, излизащи от гръбначния стълб.

Предполагаемата причина за болките е възпаление на коренчето на нерва, което от латински означава радикс. Оттам и наименованието на болестта – радикулит.

Днес обаче лекарите вече не ползват това обобщено наименование, защото причините за радикулита са различни – физическо пренапрежение и умора, неправилно положение на гръбначния стълб при вдигане на тежести, рязко завъртане или обръщане, простудяване, повишена влажност, рязка смяна на температурата, инфекциозни заболяване. Радикулитът може да бъде предизвикан от удар в кръста, при лошо падане и други травми.

Най-важното е да бъдете внимателни

Острият поясно-кръстен радикулит, който се нарича още лумбаго, възниква внезапно. Например, решили сте да прекопаете лехите, но сте заели наклонена неудобна поза. И изведнъж оставате в това положение.

Или седейки, сте се опитали да вдигнете тежка чанта. Всяко едно неправилно движение може да доведе до остър радикулит. Той може да се получи във всяка една възраст. Отначало ви се струва, че болката е разпростряна навсякъде – в гърдите, таза, корема. След това се съсредоточава в кръста и слиза към крака. Тя се засилва при всяко движение, даже при кашлица, и отначало е толкова силна, че ви е трудно да се обърнете дори в леглото, ако, разбира се, успеете да се доберете до него. Болката се обостря особено през нощта, не ви позволява да се наспите, предизвиква безсъние и депресия.

От остър към хроничен радикулит

В острия период на заболяването на човек обикновено не му е до диагностика, иска само да облекчи болката си. Многобройните болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства, макар и не веднага, все пак помагат до известна степен. Приемайте диуретици и успокояващи препарати, не преяждайте, следете за работата на червата, използвайте средства и от народната медицина. Обаче не забравяйте основното – да не допуснете острата форма на радикулит да премине в хронична.

Затова, щом вече сте в състояние да се придвижвате, отидете при невролог, за да ви постави правилната диагноза и да не пропусне нещо опасно.

Най-точният метод на диагностика при болки в гръбначния стълб е магнитно-резонансната томография. След премахване на острия болестен синдром трябва да намерите начин да се приспособите към болестта и всекидневните натоварвания в живота.

Демир бозан за безсъние

Наред с лекарствената терапия трабва да се опитвате да спазвате необходимите правила – научете се правилно да вдигате и носите тежки предмети, правилно да работите на вилата в градината. Ако пренебрегнете лекарските препоръки, пристъпите на радикулит ще започнат да се повтарят и болестта бавно, но сигурно ще премине в хронична форма.

Тя постоянно ще напомня за себе си, проявявайки се с осезаеми страдания. За разлика от лумбагото, при радикулита е трудно да се намери някаква връзка между определени движения и остри пристъпи със силна болка.

Пригответе си сами мехлеми за разтривка

Когато “ви прихване” болката в кръста и ви е много трудно да се доберете до аптеката, опитайте мехлеми, които можете да си приготвите в домашни условия отпрости и достъпни съставки.

• Билката мечо ухо. 2 супени лъжици от цветовете й се заливат с половин литър водка или спирт и сместа престоява 2 седмици. Тази настойка се втрива в болезнените места, когато имате обостряния.

• Слънчогледово масло, червен пипер и керосин. Смесват се 25 мл слънчогледово масло, 250 мл керосин и 5-10 чушки червен пипер, който преди това е бил смлян с кафемелачка. Сместа престоява 9 дни на топло място. Всекидневно добре се разбърква. Втрива се в болните места през нощта. На сутринта се слага топло вълнено долно бельо, вълнени чорапи или чехли.

• Сушени дафинови листа, хвойна и краве масло. Смесват се 6 супени лъжици стрити на прах дафинови листа, една супена лъжица хвойна и 12 лъжици масло. Полученият мехлем се употребява за втриване като обезболяващои успокояващо средство.

• Ряпа, мед, водка и сол. Смесват се чаша и половина сок от ряпа с една чаша чист мед и чаша и половина водка. Добавя се една супена лъжица сол и всичко се размесва. Разтрива се болното място. От сместа може да се приема и по малко (вътрешно) преди сън.

Компреси при обостряния

При обостряне на хроничния радикулит народната медицина препоръчва различни компреси от леснодостъпни продукти:

• Можете да използвате компреси от алкохолни дрожди, както и неферментирало тесто.

• За приготвяне на компрес от лук, настържете на ренде 2-3 глави изчистени лукови глави. Налагате така получената кашица на болното място, покривате с хартия и отгоре слагате вълнена кърпа. Държите компреса 2 часа. Такива компреси можете да си правите 4-5 пъти в седмицата в продължение на 3-4 седмици.

• При обостряния и за профилактика добре помагат компресите с настъргани корени на хрян. Той се настъргва на ренде, кашицата се слага в торбичка и се налага на кръста 2 пъти на ден за един час.

КОМПЛЕКСНАТА ТЕРАПИЯ

Освен медикаментозна терапия, за отърваването от радикулита съществуват много средства и методи от народната медицина. Основното е лечението да бъде комплексно.

За премахване на острата болка можете да опитате да се лекувате със студено – сложете на кръста си торбичка с лед, но най-много за 20 минути. А може и да поглаждате кожата си с парче лед. Пронизващият студ свива кръвоносните съдове, намалява отоците и мускулните спазми. Така болките се понасят по-леко. Много хора си помагат за премахване на хроничните болки със загряване на кръста.

Дайте мнение и Вие тук!

Други получават облекчение от контрастни топлинни процедури. Първо – 20 минути лед, след това почивка един час. После сгряване 20-30 минути, отново час почивка и т.н.

Много полезен е масажът за повдигане на общия тонус на организма, за подобряване на кръвообращението и намаляване на мускулните спазми. Разбира се, при добър масаж намалява и болката. Особено ефикасен е той след провеждане на топлинни процедури – сгряване с горещ пясък, сгряващи мехлеми, компреси и т.н. Вие и сами можете да си помогнете. За тази цел съществуват различни механични и електрически масажори, самоделно направени апликатори и, разбира се, можете да си правите масаж със собствените си ръце. Добро допълнение към масажа е лечебната гимнастика, но трябва да се посъветвате със специалист по лечебна физкултура.

НАШИТЕ СЪВЕТИ ЗА ВСЕКИ ДЕН

• Откажете се от меките легла, пружини и матраци. В период на обостряне лежете в леглото на едната си страна, като поставите под талията си кръгла възглавничка. Ако лежите по гръб, сгънете краката си и пак подложете под тях кръгла възглавничка.

• Сложете на кръста си специален корсет с ширина, не по-малка от 35 см. Полезно е да го носите при физическа работа, но не повече от 4 часа на ден. През останалото време носете на кръста си шал (парче) от кучешка вълна. Това много помага.

• Правете всеки ден по 10-15- минутна гимнастика за мускулите на гръбначния стълб и коремна преса. Това може да застави болестта да отстъпи. Упражненията се подбират с помощта на специалисти по лечебна физкултура.

• Не се хващайте да вдигате тежък товар сами, повикайте някого да ви помогне.

• Повдигайте правилно тежките предмети. Наклонете се колкото се може по-близо, сгънете колене, но гърба дръжте изправен, сякаш има привързана пръчка към него. Дишайте равномерно. След като балансирате по този начин позицията си, започнете бавно да повдигате съответната тежест (чанта или каквото и да е), като продължавате да държите гърба изправен.

• Когато се налага да стоите прав, сложете близо до себе си стол. Ако се наложи по-дълго време да стоите прав, сгънете единия крак и го отпуснете на стола или на табуретката. Това ще помогне на гърба също да се отпусне. След това направете същото и с другия крак.

• При продължително седене избирайте стол с не прекалено мека седалка и с напречни гредички.

• Носете удобни обувки. Ходенето на високи токове засилва естествената извивка в кръста и предизвиква появата на болки.

• Много ще ви помогне и банята. Но не когато имате обостряния. Парната баня или сауната е чудесен метод за прочистване и подобряване обмяната на веществата.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2008/08/19/%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%B3d/

Първоначално публикувано на:16.06.2008 @ 17:43

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

упражнения радикулит лечение симптоми

Най-доброто лечение за радикулит е гимнастиката

Какви упражнения можем да правим за лечение на радикулит и други гръбначни проблеми, и кои …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *