За какво се използва Фусидин крем, маз и таблетки?
Фусидин H при дерматит, гъбички. Противопоказания, странични ефекти.

Фусидин. За какво се използва и как точно? Мнения за крем, маз и таблетки

За какво се използва Фусидин крем, маз и таблетки? За подкожни пъпки, за херпес, за бебе. Фусидин Н при дерматит, гъбички. Противопоказания, странични ефекти

Фусидин е природен антибиотик, извлечен от едноименните гъбички. Има бактериостатично и бактерицидно действие. Той потиска протеиновия синтез на микроорганизмите, което води до тяхната гибел.

В таблица даваме основните видове, спрямо които се прилага лекарството Фусидин.

Кои микроорганизми унищожава Фусидин
с висока активностс по-слаба активност
Staphylococcus spp (aureus, epidermidis)Streptococcus spp.
Nocardia asteridesEnterococus spp.
Giardia lambliaBacteroides spp.
Plasmodium falciparumMycobacterium tuberculosis
ClostridiumNeisseria
протозойни микроорорганизмиMycobacterium leprae

Фусидин работи чрез активната съставка фузидова киселина. Тя се използва по два начина:

 1. Вътрешно – след изпиване или венозно въвеждане се разпределя нашироко в тялото и се натрупва в гной, секрети, костна тъкан, синовиални течности, некротични зони, струпеи, рани, изгаряния. Концентрацията е над минимално-въздействащата върху стафилококус ареус (0.03 – 0.16 мкг/мл);
 2. Външно – при мазане фузидовата киселина прониква през тъканите – както увредените, така и здравите. При това системната абсорбция (попадане в кръвта) е ниска, но добре прониква в течностите вътре в окото. Терапевтичните концентрации се съхраняват в слъзната течност не по-малко от 12 часа.
  fucidin-05
  Има три варианта на Фусидин, за които ще разкажем

В България са регистрирани и се продават единствено лекарства за местна терапия – три разновидности на Фусидин и още две лекарства с фузидова к-на.

За какво се използва Фусидин и как? Точно приложение

Фузидова киселина се използва за различни заболявания, взависимост от това дали се пие или се маже.

 • Перорални лекарства с фузидова к-на се прилагат главно срещу стафилококи при мозъчен абсцес, инфекции на кости, стави, очи, кожа, меки тъкани, ендокардит, пневмония, инфекциозни усложнения при муковисцидоза и при рани;
 • Мазила с фузидова к-на се използват при импетиго, карбункули, фурункули, инфектирани рани, фоликулит, акне, хидраденит, еритразма и др. В офталмологията – при конюнктивит, блефарит, ечемик, кератит, инфекции от попадане на чуждо тяло.

Внимание! Фусидин не става за лечение на очи. За тази цел има Фуситалмик колир – препарат също на основата на фузидова киселина, но изработен специфично с цел прилагане в окото. При Фусидин е обратно – не трябва да попада в очите и те специално се пазят от него.

При стафилококи
 • При външно приложение лекарството с фузидова к-на се нанася на тънък слой само на засегнатия отрязък. Честота – 3 – 4 пъти.
 • При използване на превръзки от марля честотата на нанасянията може да се намали до 1 – 2 пъти на ден.

Продължителността на мазането е според тежестта на инфектирането. Средно е в рамките на 7 до 14 дни, за акне е нужен още по-дълъг курс.

Ще разкажем точното приложение на Фусидин за мазане по диагнози.

При стафилококи

Фузидова к-на е антибиотик с тесен спектър на действие. Влияе основно върху грамположителни бактерии.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Лекарствата с нея се изписват на първо място срещу Staphylococcus spp. – при инфекциозно-възпалителни изменения, предизвикани от повечето щамове на Aureus и Epidermidis.

Особена заслуга на Фусидин е, че е с максимална ефективност спрямо стафилококи, които са устойчиви на пеницилин, хлорамфеникол, стрептомицин, еритромицин. Унищожава метицилин-резистентните стафилококи епидермис и ареус.

В концентрация от 0.03 – 0.12 мкг/мл фузидова к-на инхибира почти всички щамове на Ареус. Няма кръстосаната резистентност.

Фусидин и другите лекарства с фузидова киселина се характеризират с ниска токсичност. Те се използват, когато други антибиотици са противопоказани, например заради алергия или бъбречна недостатъчност.

За бебета

Фусидин е позволен от първия ден след раждането. Нанася се на тънък слой 3-4-кратно, както е описано и за възрастните.

Кога е нужен за бебето: в педиатричната практика Фусидин се използва за лечение на дифузна стрептодермия, импетиго, атопичен дерматит, усложнена стрептостафилодермия.

Пиодермия или гнойното инфектиране на кожата е най-разпространеното кожно заболяване и при бебетата. Бактериалната инфекция обаче създава трудности в лечението на най-малките пациенти. Това е поради особеният строеж на детската кожа и разпространената чувствителност към множество лекарствени средства. Освен това широко използване на антибиотична терапия е довело до резистентност спрямо много лекарства.

В тази връзка привличат внимание лекарства за локално приложение, които показват достатъчна ефективност и се понасят добре. Към тях се отнася фузидовата киселина.

Непосредственото нанасяне на крем или маз Фусидин не се съпровожда с отрицателни емоции и безпокойство при бебетата – при това през целия курс на терапията. Към края на третия ден от началото при пациентите се отбелязва регрес на кожните прояви и процес на оздравяване. В този срок някои пациенти показват значително подобрение.

Едно изследване на мехлеми с фузидова к-на показва, че децата я понасят добре и не се отбелязват негативни явления.

За подкожни пъпки

Фусидин е ефективен антибактериален препарат при пъпки по лицето и ред други дерматологични проблеми. Локалната терапия дава възможност за изчистване на кожата в рамките на 1.5 – 2 седмици.

fucidin-33
Фусидин е супер при инфектирани пъпки, кожата се изглажда, изчезват дори белезите

Кремът от същата серия е подходящ за лечение на акне.

Фусидин Н е по-адекватният избор при подкожни пъпки. В него има допълнителна съставка – хидрокортизон, както показва индексът Н.

Всички видове Фусидин имат противовъзпалителен ефект, премахват сърбежа и дразнението.

Срещу какво не работи Фусидин: той няма да помогне при пъпки, провокирани от чревна пръчица, протеи, салмонела и гъбички. Антибиотикът не действа върху изброените микроорганизми.

Независимо от вида Фусидин, срещу пъпки той се използва така:

 • Забранено е да се маже Фусидин заедно с други лекарства;
 • Не се нанася върху грим, козметичен крем или друга база;
 • Препоръчително е да се намаже преди съня;
 • Преди процедурата кожата се изчиства със средство за сваляне на грим и после се измива с топла вода и сапун. Подсушава се с мека кърпа;
 • Изстискваме малко от лекарството и равномерно го нанасяме върху засегнатата кожа;
 • Втриваме с леки масажни движения, докато лекарството напълно се поеме от кожата;
 • Избягваме околоочната зона, защото рискуваме да развием глаукома;
 • Никога не обработваме открити рани.

Отличен вариант е да изплозваме Фусидин като превръзка. Изстискваме малко от лекарството върху тампон, прилагаме върху пъпките и закрепваме с пластир.

Първите положителни резултати ще видим 3-4 дни от началото на лечението.

При дерматит

Атопичният дерматит е твърде разпространяваща се дерматоза от генетично естество. Отличава се хронично упорито протичане. В последните години има тенденция за увеличаване на случаите. Причините са нарушения във висшата нервна д-ст и вегетативната нервна с-ма, психосоматични разстройства, обменни, невросъдови, алергични нарушения и състояния, нерационално хранене, чести интоксикации. Всички тези фактори обуславят хронифициране на атопичния дерматит.

Характерни признаци са възпалителни изменения на кожата, сърбеж, сухота, нарушени защитни свойства на разчесаните места и тяхното инфектиране.

Фусидин идва в този момент – при възникване на вторично инфектиране. Бактериалната инфекция при атопичен дерматит се появява не само като усложнение, но и като един от патогенетичните фактори. Оказва се, че златистият стафилокок е мощен провокатор на имунни реакции, усилва увреждането на кожната бариера и поддържа алергичния „фон“. Този механизъм е особено значим за обостряне на атопичен дерматит, екземи и хронично протичане на пиодермия (гнойно възпаляване).

мнения, отзиви, коментари, форум

Стафилокок ареус се намира в около 90% от болните с атопичен дерматит.

Поради високият риск от вторична бактериална инфекция болните получават антибактериална терапия, като се отчита риска от развиване на резистентност. Сред съществуващите локални средства особено внимание заслужават мехлемите с фузидова к-на, особено крем и маз Фусидин (монопрепарат с 2% активно в-во) и комбинираният с кортикостероид крем Фусидин Н.

fucidin-63
Това са два крема, които са по-мощни от Фусидин Н

Фузидовата к-на е уникално антибактериално с-во, особено ефикасно срещу стафилококите, които усложняват протичането на атопичния дерматит. Важно е към лекарството да не се развива алергична реакция, което е значимо при кожни атопии.

Втори довод е проникващата способност на фузидовата к-на през кожата – значително изпреварва други локални антибактериални препарати. Това позволява да се ползва Фусидин при лечението на дълбоки пиодермии.

Изключително полезен е Фусидин Н – комбинираният препарат с хидрокортизон ацетат 1%. Тоий позволява да се постигне бърз регрес на възпалителната реакция при деца, а също и при възрастни при локализиране на процеса върху лицето.

Немаловажен е фактът, че няма риск от локални стероидни странични реакции. В други кремове се влага доста по-силният стероид бетаметазон, който дава възможност да се използва при упорити възпалителни дерматози и усложнени пиодермии, но не и върху лицето, както е с Фусидин.

Показания за използване на Фусидин са повърхностни и дълбоки стрепто- и стафилодермии, еритразма и възпалителни дерматози с висок риск от инфектиране (атопичен дерматит, екзема).

Мазилото се нанася на засегнатата зона 2 – 3 пъти на ден, за 7 – 10 дни.

Още за дерматита ТУК: Бабини лекове за атопичен дерматит.

Дайте мнение и Вие тук!
При херпес

Крем Фусидин Н съдържа глюкокортикостероид, поради това е противопоказан при първични инфекции на кожата, породени от бактерия, гъбичка, вирус. Тук се включва и вирусът на херпеса.

При херпес на устните обаче можем да използваме базовия вид Фусидин. Той е ефективен за местно терапия на инфекциозни процеси на устата и други кожни участъци.

Какво да изберем: крем или маз? Те са еднакво действени, защото съдържат еднакво количество фузидова киселина – по 2%. Фусидин маз действа на по-дълбоко ниво, поради което е излишно да се използва. Кремът е достатъчен за повърхностните образувания на херпеса.

ТУК: подробно се обяснява как да се справим с този вид херпес.

Внимание! Фусидин не е подходящ препарат при херпес зостер. Това заболяване представлява дремеща вирусна инфекция, която поразява нервната с-ма и кожата. Възбудителят – вирус на херпеса 3 тип, дава общи инфекциозни симптоми, кожни прояви и което е ключово – нарушения на централната и периферната нервни с-ми. Местните кожни симптоми са вид алергична реакция. Те се лекуват с антихистамини, наред с противовирусни, противовъзпалителни и имуномодулиращи препарати.

ТУК вижте адекватната терапия при херпес зостер. 

Гениталният херпес е друга разпространена патология. По-интересни и вършещи работа за целта средства ще откриете ТУК: Как да лекуваме генитален херпес с лекарства и народни средства

При гъбички?

Не! Фусидин е антибиотик, антибактериално средство, действа главно спрямо бактерии и то основно грамположителните. Той не е активен към гъбичките, както и към ешерихия, салмонела, протеи и протозои.

По-добри средства за гъбички има ТУК: Лечение на гъбички с крем, Ламизил, Канеспор и др.

За очи?

Принципно фузидиновата к-на, която е основна във Фусидин, се използва за лечение на инфекции в очите. Обаче препаратът трябва да е създаден точно за това приложение – във вид на течност, а има и други изисквания към изработката. Такъв препарат е Fucithalmic® колир – капки за очи.

fucidin-73
Това е вариантът да се сложи фузидова киселина в очите, защото Фусидин не става за тази цел

Въпреки че Фусидин също съдържа фузидова к-на, неговата форма на крем и маз го прави неподходящ за тази локация. Нещо повече – в указанието се казва, че трябва много да се внимава лекарството да не попадне не само в окото, но и в околната зона. Рискува се развиване на глаукома.

Други: Лишеи, рани, изгаряния, фурункули
 • Рани – Фусидин има място в лечението на инфектирани рани, ако в тях протича гноен процес. Но внимание – не трябва да са открити рани;
 • Изгаряния – тук ситуацията е идентична като при раните. Възможно е да се слага Фусидин при някои особени случаи на повърхностни рани от изгаряне, които са инфектирани впоследствие. Но ситуацията се оценява от специалист, който ще прецени каква терапия да предприеме;
 • Фурункули, карбункули – те се развиват в резултат от остър гнойно-некротивен процес  космения фоликул и околните на него тъкани. Представляват усложнения със стафилококова етиология. Това прави Фусидин адекватен при терапия на тези образувания, затова и са посочени като показания за неговата употреба от производителя;
 • Лишеи – те са кожни патологии, които могат да бъдат инфекциозни или неинфекциозни. Важното тук е, че се пораждат от гъбички или вируси. И в двата случая, освен посоченото по-горе изключение, Фусидин е неактивен препарат и не подхожда в лечението на лишеи.

Мнения за Фусидин

Фусидин поражда разнообразни мнения и отзиви от ползвателите – има доволни пациенти, но и такива, които не са получили очаквания резултат. Някои го препоръчват, други се изказват негативно. Една извадка от форумите:

fucidin-02

Във форума на бг-майките една потребителка разказва подробно, че детето й е получило обрив по бузите и брадичката, който е лекуван с Фусидин безрезултатно. Ето разказа й накратко:

fucidin-04

Вижте мнения и оставете и своя отзив за Фусидин ТУК в нашия форум или директно по-долу във формата за коментари!

Видове Фусидин и приложение

Фусидин се произвежда в три форми за локално прилагане – крем, маз и разновидността с кортикостероид Фусидин Н.

Фусидин крем и Фусидин маз

Независимо от това дали Фусидин е крем или маз, той съдържа еднакво количество фузидова киселина – по 2%. Точното име на активната съставка е fusidic acid.

Какво е различието на двете форми:

Единствено в допълнителните съставки, от които зависи консистенцията на лекарството.

 • Фусидин маз е по-мазна субстанция, поради което действа в по-голяма дълбочина, отколкото кремът.
 • Фудисин крем също има мазна основа, но и вода. Заради тази вода неговото действие е по-повърхностно.

И в двата случая фузидова к-на не попада в системния кръвен поток, затова използването им е безопасно. И двете форми се нанасят по 2 – 4 пъти в денонощие. Изборът на маз или крем зависи единствено от същността на патологията – дали е повърхностна или се развива в дълбочина.

Фусидин Н (Фусидин h). Разлика с Фусидин

Във Фусидин Н има същото количество фузидова к-на, както и във Фусидин крем и маз, но и една допълнителна добавка – хидрокортизон ацетат. Това е кортикостероид с противовъзпалително въздействие. Дозировката му е 10 мг на 1 г готов препарат.

Фусидин® Н крем съчетава два ефекта – антибактериален и противовъзпалителен, като вторият е по-засилен в сравнение с обикновения Фусидин.

Фусидин Н е създаден за терапия на атопичен дерматит, когато той е инфектиран. Показания за него са наличието на възпаление, зачервяване, ексудация и сърбеж.

Фусидин Н има много повече противопоказания от Фусидин (което е обусловено от участието на кортикостероида). Абсолютно забранено е мазането му при гъбички, херпес, сифилис, туберкулоза. Не се дава и на деца до 24-месечна възраст.

При използване на Фусидин Н за първи път е нужно да следите за реакции. Внимателно нанасяйте, за да не попадне от крема в рани или върху лигавица.

Фусидин на таблетки

Разпространена употреба на фузидова к-на е вътрешно – на таблетки. В някои страни има регистрирани такива лекарства, но у нас няма. Ние използваме единствено локалната форма за мазане.

Противопоказания

За разлика от Фусидин Н, обикновеният Фусидин почти няма противопоказания, освен индивидуална чувствителност към съставките му. Не се забранява, но се насочва вниманието при употребата му след зачеване и в периода на лактация.

Странични ефекти

Фузидовата киселина се понася изключително добре от пациентите. Нежеланите явления са редки изключения. Възможно е да възникне раздразнение в зоната на мазане – примерно парене или сърбене.

При Фусидин Н са описани повече нежелани явления, което отново идва от участието на кортикостероид в него. Местните реакции като парене и раздразнение са по-често (около 10%). С неизвестна честота възниква замъгляване на зрението.

При продължителна употреба кортикостероидът застрашава с кожна атрофия, зачервяване, депигментация, изпотяване, синини.

Още информация и източници на английски: Крем Фусидин. Употреба, странични ефекти и заместители. * Фусидин като антибиотик за лечение на инфектирана кожа и очи. * Добър ли е Фусидин за пъпки?

Аналози и заместители на Фусидин

Фусидин е лекарство на датската компания LEO Pharma. Изписва се като Фусидин и като Фуцидин – въпрос на прочит на названието Fucidin, но става въпрос за едно и също лекарство. Точен аналог този препарат няма у нас сред регистрираните мехлеми.

Фусидин Н има много по-мощна алтернатива  – съчетание на фузидова к-на с кортикостероида бетаметазон. Във Фусидин Н се използва хидрокортизон, а във Фусикорд (Фуцикорд) и Бетафузин е вложен бетаметазон в същата концентрация от 1 мг.

Бетаметазон е в пъти по-силен кортикостероид от хидрокортизон. Според международна класификация на кортикостероидите бетаметазон се числи към групата на много силните препарати (възможно най-мощните), а хидрокортизон ацетат е най-слабият.

 

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Милиуми и папиломи.

Премахване на милиуми и бели точки по лицето. Лекарства и лечение

Милиуми и папиломи. Лепенки за премахване, лекарства за бели точки по лицето и мастни пъпки. …

3 Мнения

 1. Здравко К.

  Миналата година търсих Фусидин таблетки, бях чел, че са по-силни от мехлемите, но не се внасяли. Хапчетата пак били Фусидин, но с добавката натрий.

 2. Детелина

  Супер съм доволна от крема за пъпки. Имах много възпалени по брадата, но червеното мина за 2 намазвания, а след още 2-3 съвсем изчезнаха.

 3. Стефания Моллова

  Взимала съм крема и мехлема. Това, което е маз, по-трудно попива и остава един леко мазен отблясък на кожата. Понеже мажех на лицето, не беше приятно и смених с крема, който вече попива добре и не оставя следи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *