Що е дерматит, Профилактика. Какво учи народната медицина
Дерматит, краста екзема – прилики и разлики. Видове дерматит и специфика на лечението им.

Дерматит: Причини, симптоми, лечение на видовете

Що е дерматит, какво го причинява. Дерматит, краста екзема – прилики и разлики. Видове дерматит и специфика на лечението им. Диета – помага ли? Профилактика. Какво учи народната медицина

Дерматит или по-точно дерматити – това са група възпалителни кожни заболявания. Те са резултат от увреждащото въздействие на фактори от външната среда. Проявяват се най-общо чрез обриви и сърбеж в зоната на контакт с дразнителя. Протичат остро или хронично.

Причини за възникване на дерматит

Коментираният дерматит може да бъде причинен от задължителни или облигатни фактори – или от факултативни. Облигатните причиняват реакция у всеки човек, а факултативните само у чувствителни към тях. Първата група фактори провокират обикновен контактен дерматит, а втората – алергичен дерматит.

Физическите дразнители обикновено засягат всички, т.е. това са облигатни фактори. Такива са например триенето и натискът, високите и ниските температури, ултравиолетовите лъчи, електрическият ток. Химическите фактори от този тип са с по-редки прояви – става дума за основи и киселини, токсини, течни въглеводороди, компоненти на ракетни горива.

По-често срещани са факултативните химически агенти като каучук, гума, пластмаса, сапун и козметика, соли на хрома, антибиотици и други медикаменти, формалин и др.

Дерматит: Причини
Кожата с отслабен локален имунитет е податлива на дразнители

Биологичните фактори са непосредствено свързани с организма на конкретен човек; касае се за наследствено предразположение към алергични реакции, хронични заболявания, отслабен имунитет, стрес, хронична умора и др.

Видове и форми на дерматит

Международният класификатор на заболяванията разделя дерматитите на прости контактни – и алергични.

Според спецификата на проявяваните симптоми дерматитите могат да бъдат:

Сух дерматит: често се проявява у хора със суха кожа в студено време. Може да бъде провокиран също от сухо време, наследственост, психосоматична причина. Обикновено се развива по ходилата, по-рядко в други зони на тялото. Характеризира се със сезонност, хронично протичане, сърбеж и зачервяване, нацепване на кожата.

Сърбящ дерматит: той е реакция на раздразнени от различни фактори нервни окончания. Дразненията причиняват нервност и потребност от разчесване. Възможно е да бъдат засегнати неголеми зони или кожата на цялото тяло. Т.н. популярна форма обхваща цялото тяло като следствие от диабет, заболявания на бъбреците и черния дроб; среща се при нестабилно функциониране на мастните жлези, при функционални и базисни дефекти на главния мозък, при свръхчувствителност. Локалните форми могат да са резултат от ухапвания на различни насекоми, от агресивни външни дразнители в зони с чувствителна кожа и пр.

Инфекциозен: тук причина могат да са патогени, предизвикващи заболявания от рода на скарлатина и шарка; при възпаления след оперативни намеси в резултат на бактериална инфекция. Характерна особеност освен силен сърбеж е появата на гнойни образувания, пъпки и мокри лезии.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Гъбичен: при него се различават отделни пъпки или пришки, сърбящи корички – при отслабена имунна система и влошена защита на кожата; благоприятни фактори са влагата и високите температури.

Ушен дерматит: може да е в остра или хронична форма, придружен със силен сърбеж. При острата форма е налице зачервяване, първичните обриви напомнят тези при копривна треска. При хроничния ушен дерматит започва лющене на кожата, отделят се влажни корички; пациентът е с усещането, че в ушите му има тапи. Раздразнената кожа е податлива на вторични инфекции.

Дерматит с мехури: тези образувания се развиват в резултат на разслояване на епидермиса – акантолиза. Мехурчетата се пукат, при което се образуват ранички по кожата. Формата се развива по окосмените части на тялото, по лигавиците на устните и устната кухина. Последното е много опасно; при масирани прояви в устната кухина и неадекватна терапия е възможен летален изход.

Дерматит: симптоми, лечение на видовете
Зачервяване и сърбеж са общите симптоми на дерматит

Червен дерматит: развива се като хронично състояние; засегнатият се оплаква от силен сърбеж и поява на пъпки. Пъпките са червеникави или виолетови, с вдлъбната повърхност. Достигайки зрелост, те нарастват и се превръщат в плътни, сиво-червеникави плаки. След оздравяване местата, където са били, остават със следи от хиперпигментация. Обикновено се появяват в телесни гънки, по лигавицата на устната кухина и външните полови органи.

Дерматит, свързан с хранителни алергии; обикновено е вроден и се проявява през целия живот, но има случаи на пълен контрол. Хранителният дерматит може да стане причина за появата на астма. Важно е опитите за контрол да започнат максимално рано; заболяването е разпознаваемо у новородени по червенина на бузките, на седалищните мускули, по главата; по кожата на места, докосвани от ръбовете на пелена или памперс.

По начин на протичане дерматитите се делят на остри и хронични.

 • Острият дерматит започва със сърбеж, леко повишаване на температурата, понякога – възпалена лигавица на носа. Симптомите могат да са внезапна поява на зачервени и подути кожни зони, на пъпки и мехурчета.
 • При хроничен дерматит липсва възпалителният елемент; обривът може да възниква периодично.

Общи симптоми

Вече стана дума, че всички форми на дерматит се проявяват чрез обриви. Тяхната локализация зависи от мястото, където въздейства дразнителят. При простия контактен дерматит обривът е разположен стриктно в зоната на съприкосновение с провокиращия фактор. При алергичния границите на обрива се разпростират далеч извън контактната зона.

В зависимост от продължителността на въздействие от страна на провокиращия фактор върху кожата, както и от реактивността на организма, заболяването може да протича в три форми:

 • Еритематозна;
 • Булозна;
 • Некротична.

Еритематозната форма на дерматит се изразява в появата на оточни петна с различно интензивен червен цвят.

При по-продължително въздействие на фона на еритематозните петна се появяват мехурчета с различен размер. Когато се пукнат, на тяхно място се появяват болезнени ранички и изтича секрет. При изсъхването им пък се формират корички, които постепенно се отлющват.

В случаите на некротична форма в зоната на обрива се формира струпей, който се разранява; раната се задълбочава и зараства трудно, а след оздравяването й остава белег.

При прекратяването на контакта с дразнителя дерматитът отшумява. Ако въздействието продължава или възниква често с неголеми паузи, заболяването може да стане хронично. При подобен преход върху раздразнената зона се формира

Разлика между дерматит, краста и екзема

При екзема – откъде да започнем лечението

Булозната форма на дерматит често се смесва с екзема. Говори се също, че екземата може да възникне на база дерматит. Само че при екземата се наблюдават последователни пристъпи с нови обриви, което не е присъщо на дерматита при игнориран дразнител.

Крастата, както знаем, се причинява от специфичен вид кърлежи. Тя е силно заразна и се предава от човек на човек. Външните й прояви са по-различни от описваните дотук; сърбежът започва в момента, когато по засегнатите кожни участъци се появят миниатюрни белезникави линийки – “трасетата” на паразита. Упоритото чесане на раздразнената кожа води до разраняване и инфектиране; обичайни са вторичните бактериални инфекции. Тази паразитоза има ясна и ефективна терапия и след изпълнението на съответните мерки проблемът се решава благоприятно.

мнения, отзиви, коментари, форум

Особености на отделните видове дерматит

Всяка разновидност на дерматита освен общите – има и свои специфични симптоми.

Прост контактен дерматит

Този вид заболяване възниква обикновено под въздействието на облигатни дразнители и по-рядко на факултативни. Обичайните са: висока или ниска температура, които причиняват изгаряне или измръзване; ултравиолетови лъчения – слънчево изгаряне; химически вещества – битова химия, козметика, бижута от метали; триене – мазоли и протривания; ухапвания от насекоми, някои растения – опарване с коприва.

Симптомите възникват веднага след контакт с дразнителя. Простият или обикновен контактен дерматит обикновено се проявява чрез еритематозни петна или булозни образувания. При продължително въздействие може да се развие некроза. В този случай има и общи нарушения – висока температура, слабост, треска, гадене, симптоми на интоксикация. Проблемът се отстранява чрез отстраняване източника на дразнение.

Алергичен дерматит

При този вид дерматит кожните симптоми се проявяват известно време след въздействието на дразнителите. В зависимост от характера на обривите този вид заболяване се подразделя на алергичен контактен дерматит и копривна треска (уртикария) . При по-старите класификации тук се споменава и атопичният дерматит.

Периорален дерматит

Периоралният дерматит представлява еритематозно-булозен обрив по лицето, който прилича на акне или розацея. Обикновено обривът е разположен в зоната около устата. Лечението изисква да се избягват причините, които са го предизвикали и да се прилагат локални, пжонякога и перорални антибиотици.

Коментират се различни причини за проявата му, включително терапия с локални кортикостероиди или съставки в пастата за зъби; счита се обаче, че става дума за заболяване с неизвестна етиология. Въпреки названието си това заболяване по същество не е истински дерматит. То поразява предимно жени в детеродна възраст и деца. Освен в зоната около устата и в гънките на носа обривът може да обхване и челото.

Алергичен контактен дерматит

Най-често възниква в резултат от въздействието на компоненти в козметика, битова химия, дрехи и обувки от изкуствени материали, на ухапвания от насекоми. Появяват се оток и зачервяване, булозен обрив в зоната на действие на конкретния алерген или върху по-широк участък от кожата. Налице е силен сърбеж, което провокира интензивно чесане и това води до травмиране на кожата и риск от бактериални инфекции.

При алергичния контактен дерматит често се установява наследствена обремененост.

Копривна треска (уртикария)

Снимки на копривна треска (уртикария), причини и лечение

Този вид заболяване се нарича така заради вида на обрива, който напомня клиничните прояви при “опарване” от коприва. Уртикариите са остра възпалителна реакция на кожата от алергичен тип. Характеризира се с внезапна поява на мехури, които сърбят жестоко; локализацията им не винаги е свързана със зоната на въздействие на дразнителя. Такава често е реакцията към лекарства, ухапвания от насекоми, към дрехи от изкуствени материи, цветен прашец и хранителни алергени.

Обривът изчезва сам след като се игнорира въздействието на дразнителя.

Атопичен дерматит

Атопичен дерматит (невродермит): как да се лекуваме

По-рано дерматологията е определяла атопичният дерматит като хронична форма на алергичния. Сега го считат за самостоятелно заболяване, тъй като за възникването му водеща роля имат не алергените, а ендогенните причини – наследственост, изменения на имунния отговор и др. Именно заради тях се формира патологична реакция към дразнители от страна на кожата.

Себореен дерматит

+ вградка:

Себорейният дерматит не е свързан с алергични процеси, затова е класифициран като самостоятелно заболяване. Основна причина за него е повишената секреция на мастните жлези, провокирана от ендокринни, автоимунни или други ендогенни реакции на организма.

Дайте мнение и Вие тук!

Проявява се чрез нетипични за дерматита обриви, с появата на сиво-жълти плаки и корички върху еритематозна кожа.

Лечението е продължително и трудно. Много често протича като хронично заболяване.

Токсидермия и др.

Токсидермия или токсико-алeргичен дерматит е остро възпалително поражение на кожата вследствие на пъпадане на алерген вътре в организма. Обикновено се развива в резултат от прием на медикаменти, по-рядко на храни и химически вещества.

Обривите при това заболяване имат дифузен характер, разпространяват се по цялото тяло. Обривът се състои от еритематозни петна, пъпки и мехури с различен размер. Общото състояние на пациента се влошава, появяват се висока температура, треска, слабост, гадене и други симптоми на интоксикация.

Тази форма е опасна заради риска от спукване на мехури и отслояване на най-горния пласт на епидермиса върху обширни зони. В този случай се развива  силно обезводняване на организма и нараства рискът от вторични инфекции. Без адекватно лечение е възможен летален изход.

Познат е и т.н. ексфолиативен дерматит – кожно заболяване от инфекциозен тип. Причинява го златистият стафилокок и обикновено се проявява при новородени; среща се и при възрастни. Рискови пациенти са и възрастните мъже.

Лечение на дерматит

Подходите към лечението на дерматит зависят от вида му, а също и от начина, по който протича заболяването. Ето кои са задължителните принципи на всяка терапия:

 • Отстраняване на дразнителя – с това се започва;
 • Назначаване на антихистаминови препарати;
 • Прием на сорбенти;
 • Спазване на диета;
 • Прием на глюкокортикостероиди;
 • Локално лечение;
 • Хоспитализация в болница – ако се налага.

Обикновено лечението се провежда амбулаторно. Някои случаи обаче – като токсидермия, ексфолиативен дерматит или при усложнения от други форми, изискват задължителна хоспитализация и болнични грижи.

Чувствителна кожа при допир е прeдпоставка за контактен дерматит

Отстраняване на дразнителя

В повечето случаи тази мярка е достатъчна за овладяването на дерматита. Но при алергична форма не е лесно дасе разпознае провокиращият фактор. В такива случаи се прилага патогенетично и симптоматично лечение. При патогенетичното се въздейства по начин, недопускащ по-нататъщни усложнения на заболяването. При симптоматичното се неутрализират конкретни признаци като сърбеж или възпаление.

Антихистамини. Алергозан

Тези лекарства влияят върху медиаторите на алергичните реакции; тяхната роля е да не допуснат развитие на алергичните симптоми. Ето някои от тези медикаменти:

 • Хлоропирамин (супрастин), кларитин, димедрол, цетиризин, цетиринакс, талерт, зиртек, алергозан.

Популярен продукт е алергозан с активна съставка  хлоропираминов хидрохлорид. Предлага се като продукт за локално външно приложение, назначаван при дерматити – под формата на унгвент или крем. Има още и варианти таблетки и дозиран разтвор в ампули. 

 • Как се прилага при дерматити? Малки количества от медикамента се нанасят с леки масажни движения върху засегнатата от обрив  кожна зона; при възрастни, деца и подрастващи под 18 години това се прави 2-3 пъти дневно. Обикновено в повечето случаи подобряването настъпва в рамките на 5-7 дни. При липса на благоприятни промени е задължителна консултация с дерматолог. Продуктът е подходящ в случаи на контактен дерматит, ухапвания от насекоми, алергични обриви и сърбящи дерматози.  Цената на тубичка от 18 г е около три лева.
 • Таблетките и течната форма на алергозан също могат да се препоръчат при усложнени форми; приемът е само по лекарско назначение.
Глюкокортикостероиди

Това са препарати с комплексен ефект: те много бързо овладяват възпалението, сърбежа и други симптоми на кожни раздразнения. Често се препоръчват при дерматози от различен тип. Не бива обаче да се забравя, че въпреки бързото си благоприятно действие тези медикаменти имат доста странични ефекти и противопоказания; освен това спирането на приложението им след продължителен прием провокира синдрома на отмяна. Не се лекувайте с такъв продукт без лекарско назначение!

Дерматит: лечение на видовете
Вторичните инфекции в засегнатата от дерматит кожна зона не са рядкост

За лечение на дерматити се препоръчват най-често метилпреднизолон, медрол, полкортолон, триамцинолон, целестон, бетазон, бетаметазон.

В повечето случаи е достатъчно използването на продукти за локално външно приложение. При тежки заболявания като токсидермия и ексфолиативен дерматит обаче е необходима системна хормонална терапия.

Местно лечение

Местното лечение се предприема с цел подсушаване на кожните зони, овлажнявани от секрети при някои форми на дерматит. Действа се още за омекчаване на коричките и стимулиране на възстановителните процеси в засегнатите кожни участъци.

Прилагат се локални средства с катран, цинк, салицилова киселина и други стягащи хактори. Подходящи средства са бепантен, пантенол, декспантен, мустела.

При възникване на вторична бактериална или гъбична инфекция местната терапия се допълва с антибиотични или противогъбични мазила.

Елидел

Това е нестероиден противовъзпалителен крем, действащ на базата на компонента пимекролимус. Подходящ е за лечение на възпалена кожа, засегната от атопичен дерматит (използва се само за тази форма!). Облекчава зачервяването и сърбежа. Подходящ е за деца над две години и за възрастни. Не бива да се полага върху лигавици, инфектирана от вируси или други патогени кожа; не се поглъща. Не се използва при бременност и кърмене.

Прилага се два пъти дневно – сутрин и вечер, в минимални за засегнатия участък дози. Продължителността на лечението се определя от дерматолог. Цената на тубичка от 15 г е 32 лв.

Циклоспорин

Циклоспоринът е медикамент от типа имуносупресори; приемът му потиска възпалението при сериозни заболявания и трансплантации на органи. Използва се и в комплексното лечение на атопичен дематит в тежка форма. Прилага се под лекарски контрол; необходимо е да се проследяват бъбречните функции. Не се използва при кърмене; по време на бременност се преценява индивидуално безопасността на приложението.

 • Продуктът е предназначен за перорален прием. При атопичен дерматит лечебен план се проектира индивидуално, според състоянието и теглото на пациента. Обикновено персоналната дневна доза се изчислява в рамките на 2.5 до 5 мг за килограм телесна маса. Дневната доза се взема на два приема, по равно. Опаковка от 50 мл може да се купи за около 128 лв.
Шампоани

Най-често лечебни шампоани се препоръчват при себореен дерматит. Тъй като масирано засягана зона е скалпът, терапията чрез измиващи средства е фокусирана именно върху този проблем. Лечебните шампоани съдържат компоненти от рода на цинк, салицилова киселина, кетоконазол, климбазол, полидоканол, пироктоноламин. Прилагани по специална схема, тези продукти съдействат за оздравителните процеси в скалпа; целта е да се овладеят симптоми като сърбеж, зачервяване, образуване на  люспи и корички – сухи или мазни, лющене под формата на пърхот и др.

Диета при дерматит и сорбенти

Пациентите с дерматити трябва да спазват хипоалергенна диета. При остри състояния такава диета е в основата на терапията.

Допълнително може да бъдат препоръчани сорбенти от типа ентеросгел, за по-бързо освобождаване на организма от токсини и алергени.

Профилактика на дерматит

Профилактиката при дерматити е насочена към продължаване на ремисиите и намаляване на острите пристъпи до минимум.

Дерматит: Хранене, диета, профилактика
Кои храни вредят при дерматит и кои са полезните?

При контактен дерматит основната препоръка е да се избягват контактите с веществата дразнители.  Ако все пак подобно нещо се случи, колкото може по-скоро засегнатото място трябва да се промие с вода или антидот. При алергичен дерматит се изключват алергенните фактори: спазва се диета, използва се хипоалергенна козметика, носят се дрехи и обувки от естествени материали.

При всички видове заболявания се препоръчва здравословен начин на живот; спорт, разходки на чист въздух – това ще подейства укрепващо на организма. Необходимо е също така да се санират възможните огнища на хронични инфекции, при възможност да се ползват санаториални бази и организмът да се закалява.

Дерматитите са обширна група заболявания с доста сходни симптоми и причини за поява. Единствено специалист дерматолог може да определи точна диагноза и да назначи адекватно лечение. При появата на някакъв обрив е най-добре да се потърси лекар, да не започваме сами да се лекуваме с каквото ни попадне. Така ще се избегнат усложнения и хронифициране на заболяването.

Билки и народно лечение на дерматит

За разлика от други кожни заболявания, дерматитите се поддават в много случи на домашно лечение с народни средства. Ако сте сигурни, че проблемът ви е дерматит и той се проявява в лека форма, опитайте все пак да си помогнете с натурални средства. Има една такава особеност – ако твърде често прибягвате до медикаменти при проблеми с кожата, може да се развие привикване към лекарствените мазила и при следващи пристъпи ще трябва да търсите все по-силни. Има няколко “бабешки” цяра, които действат безотказно.

С картоф

Суровият картоф има противовъзпалително действие и може да се използва дори при силни болки. Рядкост е в една кухня да няма поне два-три картофа, а за нашата терапия е достатъчен и един. Ако усетите пристъп на дерматит, веднага настържете един суров картоф на ренде и положете получената маса като компрес върху проблемната зона. Оставете да подейства за час и половина – два.

Лайка

Промивки и компреси със запарки и настойки от сухи билки: това е обичайна практика за успокояване на раздразнена и болна кожа. Направете запарка с чаша вряла вода и чаена лъжичка суха лайка; като поизстине направете промивка на засегнатото от обрив място с помощта на памучен тампон, а сетне поставете за половин час и компрес.

Алое

За лечението на дерматит се използва пресен сок от растението. Обикновено терапията с алое дава резултат за около пет дни; още през първите 1-2 дни навлажнените тампони редуцират сърбежа и болката. Този метод може да се използва продължително; подходящ е и за облекчаване на симптоматиката при хроничен дерматит.

Змийско мляко

Лечението на дерматит със змийско мляко е традиционно в народната медицина на немалко страни. Сокът от тази билка е доста силен компонент; след полагането му върху обработеният участък се образува защитен филм, който предпазва от инфекции и прави излишно поставянето на превръзки.

Дъбова кора

Настойката от дъбова кора спасява от сърбеж и предпазва от бактериални инфекции на засегнатата от дерматит кожа. Приготвя се, като се кипват четири чаени лъжички наситнена кора в половин литър вода. Оставя се да изстине и се прецежда; използва се за компреси в продължение на пет дни.

Други начини

За лечението на алергичен дерматит често се използва отвара от брезови пъпки или от кората на това дърво. Достатъчно ефективно средство е старият катранен сапун. Той подобрява кръвообращението, тушира раздразнението на кожата и е чудесен антисептик.

 • Определено сигурна е и терапията с различни течни смеси – т.н. “болтушки”, които задължително се разклащат енергично преди употреба. Това са разтвори от съставки с различна плътност, които при споменатата подготовка се хомогенизират – могат да съдържат спирт, левомицетин, салицилова киселина и др. такива смеси могат да се приготвят и вкъщи, но тук допитването до лекар е задължително: все пак трябва да сме наясно какъв точно ни е проблемът и с какво е най-добре да се лекуваме.

Паралелно с терапията се спазва и диета, от която напълно или частично се изключват мляко и млечни продукти, цитруси, тестени закуски, риба, захар и шоколад, червени плодове, яйца, консерви, газирани напитки, чипс и пр.

Макар и ефективна, народната медицина трябва да се прилага грамотно – затова диагнозата ни трябва да е поставена компетентно, а терапията, включително компреси и промивки от различни билки, да бъде препоръчана от специалист.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

контактен дерматит

Какво представлява неприятният контактен дерматит?

Често срещаният контактен дерматит представлява форма на екзема, предизвикана от по-продължителен контакт на кожата с …

5 Мнения

 1. Димитрина Нанкова

  Знам, че лайката действа противовъзпалително и лекувах сама един досаден обрив с такива промивки. Лошото е, че обривът се усилва и дори зачервеното място става по-голямо.

 2. Гери Ангелова

  Може би имате алергия към лайката – наясно ли сте с тази възможност?

 3. Константина Неделчева

  Може ли да се използва отвара от смрадлика за лечение на контактен дерматит? По принцип има противовъзпалителен ефект, но дали е подходяща и за това заболяване.

  • Лекар.БГ

   Много добре действат при дерматити кремовете “Здраве” с цинк. Спасяват от сърбеж и зачервяване – гарантирано!

 4. Румяна Желязкова

  Чудесна и подробна информация ! Благодаря !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.