херпес на устата 01 (симплекс)
херпес на устата 03 (симплекс)

Как да се справим с херпес на устата (симплекс). Ранно лечение

Лекарства и лекове за лечение на херпес на устата (херпес симплекс). Бързо премахване

Херпес на устата – това е хронична рецидивираща форма на херпес, която е следствие от заразяване с херпесен вирус още в ранна детска възраст. След като едно дете претърпи първична херпетична инфекция, вирусът се запазва в организма за цял живот. Той се активира периодично, като причинява специфичен обрив по устните или по кожата около устата.
В 90% от случаите първото заболяване протича леко и обикновено родителите на заразеното дете свързват неразположението с поникването на млечен зъб. Всички следващи активирания на вируса засягат устните, лигавицата на устната кухина и кожата около устните.

Защо се появява херпес на устата? Причини

Какви всъщност са причините за коментирания херпес на устата?

Това, че херпесът се появява най-често върху устните, не е случайно. Веднъж проникнал в организма, херпесният вирус остава в латентно състояние в сензорните и вегетативните нервни ганглии. Т.е. той си избира място, където има много сензорни нервни влакна – такова място са именно устните, лигавицата на устната кухина, а също и очната роговица.

Херпесният вирус е нещо наистина древно; човечеството се е опитвало да се лекува от него в продължение на хилядолетия. Става дума точно за вируса на простия херпес – тип HSV-1 и HSV-2.

  • Как става заразяването? Новороденото вече носи в кръвта си антитела към херпесния вирус, получени от майчиния организъм. Докато са висок процент, те пазят бебето от разболяване – дори и ако междувременно е било инфектирано. Постепенно обаче майчините антитела намаляват и обикновено между шестия месец и две години настъпва първият пристъп на херпес. Заразяването става при контакти с хора и вещи на заразени лица, които имат контакт с малкото дете.
  • Най-опасен е контактът, когато възрастният е с херпетичен обрив. Заразяването може да се случи и ако носителят на вируса е без каквито и да било клинични прояви на инфекцията – при целувка, при използване на инфектирани прибори и кърпи.

Веднъж проникнал в организма, вирусът на херпеса остава в нервните ганглии в неактивно състояние. Той се “събужда” и атакува периодично при определени условия: водещо сред тях е отслабената имунна система. Непосредствените отключващи фактори могат да са простуда, хепатит, химиотерапия, измръзване, продължително пребиваване на слънце с обезводняване, стрес, физическо и нервно изтощение, наранявания на кожата, стоматологични и козметични процедури, при жени – в периода на месечния цикъл.

 

херпес на устата 04 (симплекс) бързо лечение
Херпесният вирус атакува успешно при отслабен имунитет

Заразен ли е? Симптоми

От казаното дотук е лесно да се направи извод, че херпес на устата – това е нещо заразно. Важно е да се отбележи, че след заразяване специфичният обрив не се появява веднага. Човекът с херпес може да усеща някакъв дискомфорт по устните, сърбеж и парене, зачервяване и подуване. Тези симптоми винаги предшестват стадия на активен обрив и обикновено се определят като продромален етап на заболяването.

Въпросният етап има различна продължителност при всеки заразен: може да е 1-2 часа или 1-2 дни. Ако лечението на херпеса започне именно в този предварителен етап, а не когато се появи обривът, то ще е най-ефективно.

херпес на устата 05 (симплекс) домашно лечение, бърз лек
Херпесът е заразен във всички фази, но има начин да се предпазваме

Ето какви са клиничните прояви при херпес по устата:

  • В началото на активната фаза пациентът открива по устните си или край тях малка подутина. Активираният вирус се дели интензивно и е готов да образува херпетичните мехурчета. При издуването си те се изпълват с течност, която е силно заразна – буквално бъка от вируси. Грешка е пукането на тези мехурчета, защото по този начин поразената площт ще нарасне.
  • Постепенно секретът в мехурчетата помътнява; обикновено в рамките на два дни те “узряват” и се пукат. Ако не сте започнали лечението в продромалния етап – имате шанс да облекчите процеса преди споменатото спукване. Неглижираният херпес отшумява значително по-бавно от лекувания.
  • Обикновено на третия ден мехурчетата се пукат и се обединяват в мокра раничка. При това е възможно болният да вдигне температура или да установи подути лимфни възли.
  • Около петия-шестия ден раничката е завехнала и се покрива с коричка. Човекът с херпес все още е силно заразен, тъй като въпросната коричка често се пука и под нея изтича секрет, зареден с вируси.
  • След като възпалението отмине, под коричката започва възстановяването на нормална тъкан, това се случва към 7-12-ти ден. Коричката не трябва да се чопли; така зарастването се удължава и е възможен повторен обрив.

Общата продължителност на такъв вирусен рецидив е средно 12-13 дни. Ако херпесът се лекува с някое от добрите съвременни лекарства и ако това лечение е започнало навреме – боледуването може да се съкрати до около осем или до шест дни. Възможно е дори обривът да бъде предотвратен!

Какво лекарство да вземем?

Демир бозан за безсъние

За много хора лечението при херпес на устата е излишно: той си минава сам, въпросът е да го изтърпиш. И грешат: има лечение, и то е чрез различните форми на маса противовирусни средства. Лечението продължава 4-6 дни и има поне два плюса: облекчава симптоми като болка и дискомфорт и съкращава продължителността на проявата им. Най-успешно е лечението, ако успеете да го започнете още в продромалния стадий или в рамките на първите 12 часа от появата на първите херпетични мехурчета.

Лечението помага дори и да закъснеете – но все пак в рамките на първите две денонощия от появата на обрива. По-късните мерки няма да повлияят съществено на срока за оздравяване, но ще облекчат неприятните признаци на болестта.

Вижте кои продукти могат да са ви полезни в случаите с херпес на устата!

Крем, гел, маз

Мазилата обикновено са първи избор при херпес на устата: действат локално, усвояват се от засегнатата зона бързо (не са мазни, не влошават допълнително вида на болната устна!). Ето някои възможни решения от този вид:

“Ацикловир”: противовирусен крем, подходящ при лабиален и генитален херпес в начален стадий. Облекчава болка и сърбеж, но може да се полага само върху външни повърхности – в никакъв случай върху лигавицата на устната кухина или очите. Полага се в малки дози през интервали от 4 часа, но не повече от 5 пъти за денонощие. Бременни и кърмачки могат да го използват по изключение, по лекарска препоръка. Цената на една тубичка от 5 г е около 6 лв.

  • Други кремове тип ацикловир са “Херпес крем”, “Ациклостад”, “Ацик” и “Зовиракс”.

Любопитен продукт е гелът “Панавир”, чието активно вещество е полизахариден растителен екстракт. Основното му предназначение е за третиране на вътрешни лигавици, основно генитален херпес – но приложен в ранна фаза помага и при херпес на устата. Апликациите са с минимални количества гел, до 5 пъти дневно; ефектът трябва да настъпи в рамките на 3-5 дни. Възможно е удължаване с 2-3 дни. Полагането на гела облекчава симптоми като болка и сърбеж и ускорява засъхването, ако вече са образувани мехурчета.

Ще споменем и крем “Вектавир” с активна съставка пенцикловир; препаратът е ориентиран към лечението на херпес на устата. Прилага се локално външно – само върху устните или кожата около устата, не е подходящ за лигавици. Може да се използва за деца над 12 години; при бременни и кърмачки – само в краен случай и по изрично лекарско назначение. Лечението трае 4 дни, апликации са възможни през два часа.

Тук можем да отбележим и антихистаминовата серия “Фенистил”, която включва таблетки, капсули, сироп и гел. Продуктите са предназначени за терапия при алергични реакции, но продуктите за локално външно приложение могат да са избор за симптоматично лечение и при херпес на устата: използването на гел фенистил облекчава от болезнен сърбеж и подуване. Може да се прилага до 4 пъти дневно в рамките на седмица.

херпес на устата 06 (симплекс) лекарства
Има добри лекарства, въпросът е да изберем най-подходящото

Вариант на терапия дава еднопроцентовият крем “Фенивир” с пенцикловир, специално препоръчван за лечение при херпес на устата. Полага се до 8 пъти дневно – през два часа, в продължение на четири дни. Не се използва за деца под 12 години.

За облекчаване на симптоми като сърбеж и зачервяване с риск от вторични инфекции на раничка от херпес по устата, може да се използва и тетрациклиновият унгвент “Имекс”. Основното му предназначение е ориентирано към поддържането на кожа с акне, но в случаи с херпесна инфекция е успешно допълнение към основните терапии. Прилага се до три пъти дневно.

Таблетки

“Ацикловир” фигурира в случая и като перорален противовирусен продукт под формата на таблетки. Прилага се по-често при възрастни с отслабена имунна система – като профилактика срещу рецидиви на херпес симплекс и херпес зостер. Обикновено такъв тип профилактика се провежда и след органна трансплантация. Избягва се при новородени и деца с отслабен имунитет. Приемът на такива таблетки става само по лекарско назначение; дозата за деня се определя индивидуално, а приемът е на всеки 4 или 6 часа. Пациенти  с бъбречни проблеми  или в напреднала възраст получават редуцирани дози. Таблетките се вземат след хранене с много течности. Продължителността на приема обикновено е 7-10 дни.

Ацикловир и Изопринозин, сигурното средство срещу вируси, херпес и херпес зостер

  • Други подобни таблетки са “Ацик” и “Валтрекс”.

“Валтрекс” – Валацикловир (Valaciclovir) е перорално средство срещу херпес симплекс, варицела зостер (VZV) и цитомегаловирус (CMV). Назначава се за лечение на деца над 12 години и възрастни в дози, определени от лекар в зависимост от здравословния проблем и общото състояние. При терапия, свързана с херпес на устата, стандартната препоръка е за еднодневна терапия; приемат се две дози от по 2000 мг (2х1000 или 4х500) през 12 часа. както и при базовия медикамент ацикловир, на пациенти над 65 години или с бъбречно заболяване се назначават редуцирани дози.

Още една група продукти с активна съставка ацикловир са включени в серията “Зовиракс”. Противовирусният продукт се състои от таблетки, разтвор за инфузионни вливания, крем и офталмологичен унгвент. Обикновено за херпес на устата се използва кремът.

Някои източници препоръчват и популярното в Русия средство “Корвалол” – на капки или таблетки, което има седативно и общоуспокояващо действие. На практика с него не постигане противовирусен ефект, не се повлияват и симптоми като парене, болка и сърбеж. Продуктът действа индиректно върху общото състояние на човека с херпес, който обикновено е подразнен или потиснат от проблема си.

Лепенки

Лепенките против херпес по устата имат двойна функция: облекчават специфичните симптоми и защитават уязвимите зони в процеса на оздравяване; спестяват дискомфорта и стягането при образуването на твърди корички.

Дайте мнение и Вие тук!

SOS-лепенките действат на базата на хидроколоидна технология; залепват се върху чиста и суха проблемна зона и остават там, докато се отлепят сами; това понякога трае осем часа. лепенките не се използват, ако мястото на херпеса вече е разранено.

Пластирите “Compeed” могат да се използват през всички фази от развитието на херпеса; изолира от вторични инфекции, предпазва от разпространение на заразата, ускорява зарастването и възстановяването на здравата кожа.

херпес на устата 07 (симплекс) домашли лекове
Ето варианти за безопасно лечение на досадния херпес на устата

Лепенките “Herpatch” изпълняват всички описани дотук функции; в добавка отбелязваме, че те са уртратънки и прозрачни, дори са саморазтапящи се. Това означава, че на потребителя му е спестено неудобството от премахване на употребена лепенка, с която понякога се откъсва и заздравяващ пласт от кожата.

И още един продукт от този вид – “Дермапласт колд”; същото предназначение за по-малко пари. Тези лепенки имат удобна овална форма и за улеснение в опаковката е добавена пинсета за поставяне и премахване.

Хомеопатия

Хомеопатичното лечение на херпес по устата предполага използването на няколко продукта в различна последователност и пропорции, в зависимост от фазата на обрива и общото състояние на пациента. Използват се познатите малки дражета и хомеопатична маз. Точни указания – кое как да се използва, трябва да се дадат от лекар хомеопат; лечението е различно, ако обривът още не се е появил – и ако мехурчетата вече са налице.

  • Подходящи за терапията са компоненти като вакцинотоксинум, токсикодендрон, апис мелифика, кантарис, мезереум и унгвента хомеоплазмин.
Други

Специфично средство за подкрепа на имунната система е L-лизинът. Представлява незаменима аминокиселина под формата на таблетки; приемът й потиска развитието на херпесния вирус в организма – така оздравителните процеси се ускоряват и намалява рискът от рецидиви. Приемът е до три пъти дневно по една таблетка.

От марката “Пранаром” е натуралната композиция “Лабиаром гел против херпес”. Съдържа масла от равенсара, евкалипт, ниаули, лимон, лютива мента, вратига, вечерна иглика, жожоба, калофила, арган, шипка. По-добър като профилактично средство: използва се до 4 пъти дневно при първи симптоми на херпес, още преди да се появи обривът. Облекчава и при появата на мехурчета, улеснява възстановяването.

Има ли добър народен лек?

За лечение при херпес на устата и народната медицина има какво да каже: използват се различни билкови отвари и сокове, пчелниш продукти. Идеята е да се подпомогне зарастването на увредената тъкан и да се предпази засегнатото място от допълнителни зарази. Разчита се на антисептичното и бактерицидно действие на накива продукти като прополисова настойка – водна и спиртна; сок от лук и чесън, от алое, настойки от лайка и невен, солени разтвори.

“Изобретение” на народната медицина са и капките корвалол, за които стана дума по-горе: те наистина не са класическото противовирусно средство, но ако навлажним с тях памуче и го подържим върху херпеса 5-7 минути, това ще донесе бързо облекчение от раздразнението и отока. Ефектът се дължи на съставките – спирт, ментово масло.

Паста за зъби

За много хора това е първото, а понякога и единственото целебно средство при херпес. Намазването на обрива с малка доза предпазва от инфектиране и подпомага заздравяването. Препоръчително е пастата да съдържа растителен екстракт с антисептичен ефект. Апликацията се повтаря на всеки два часа. 20 минути след нанасянето на пастата тя трябва внимателно да се отмие.

Възможно е при някои потребители тази терапия да причини алергичен обрив – обяснява се с някоя от съставките на пастата, към които очевидно човекът е свръхчувствителен.

Други народни лекове

Вижте още няколко рецепти за лечение на херпес с народни средства:

Сок от алое: пие се по една чаена лъжичка 15 минути преди хранене. Режимът се поддържа една седмица. За приготвянето на сока трябва да разполагате с растение, което е най-малко на три години. Вземат се най-долните листа и сокът се изцежда непосредствено преди употребата. Този режим е за укрепване на имунната система; благодарение на него обривът заздравява по-бързо и задълго. Рецептата не е подходяща за бременни и за хора с варикоза и хемороиди.

Настойка от ехинацея: приема се три пъти дневно, 15 минути преди хранене. Тъй като действа ободряващо, възбуждащо, не бива да се приема късно вечер. Лечението продължава от две седмици до месец. Може да се приемат и таблетки на основата на екстракт от ехитацея – по две на ден.

Кислородна вода: два пъти дневно обривът се обработва с клечка за уши, потопена в кислородна вода. Разтворът на водороден прекис трябва да е трипроцентен.

Пъдпъдъче яйце: отделя се сурвият белтък и се разбива на пяна; нанася се върху херпеса 3-4 пъти на ден.

Етерично масло от облепиха: използва се директно, нанасят се малки дози до 6-7 пъти дневно.

Бързо домашно лечение на херпес на устата с билки

Херпес на устата и бременност

При бременност е забранено да се вземат перорално противовирусни таблетки, тъй като могат да въздействат негативно върху развитието на плода.  Препоръчват се различни народни средства, например паста за зъби или тампончета с етерични масла: облепиха, чаено дърво. От медикаментите се допускат продукти за локално външно приложение, например зовиракс.

На човека с херпес винаги му се иска да разреши този проблем бързо, затова се стреми да вземе някое силно лекарство. Бъдещите майки не могат да си позволят подобен подход. Все пак и народните средства помагат, макар и по-бавно; те успешно тушират неприятните симптоми от рода на сърбеж, зачервяване и болка.

Херпес на устата при дете

Децата страдат от херпес на устата по-често от възрастните. Това е разбираемо – те още нямат устойчиви хигиенни навици, пък и в детската градина или в класната стая заразата се разпространява доста бързо. Така си обясняваме факта, че първичната зараза с вируса за 80% от хората настъпва именно в предучилищната възраст.

При лечението на деца тук се използват само медикаменти, които са преминали през продължителна апробация; проверени са. Затова и някои нови имуностимулиращи средства не се препоръчват в педиатрията: не защото са токсични или имат тежки странични ефекти, а защото няма достатъчно информация за въздействието на техните компоненти върху детския организъм.

Ето какви продукти се препоръчват обикновено при лечението на херпес у деца:

  • Противовирусни препарати от група “ацикловир” – крем, таблетки, инжекции;
  • Препарати на растителна основа – панавир, най-често гел или супозитории;
  • Имуностимулатори с общо действие – осцилококцинум, афлубин, вибрукол, ергоферон, циклоферон.

Източници: Симптоми на херпес симплекс; Причини за орален херпес; Бързо лечение на херпес на устата.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

херпес, стрескавица

За колко време минава херпес и как? Лечение на стрескавица

Вирусът спи в организма и се “буди” при грип, стрес, силно слънце, препиване или менструация

4 Мнения

  1. М. Гутиерес

    Към рецептите за лечение на херпес с народна медицина препоръчвам и намазването с мед или разредена клеева тинктура; определено облекчава.

  2. Анита Шаламанова

    Няма по-добро лекарство за лабиален херпес от ацикловир; когато имам този проблем, веднага ползвам кремчето.

  3. Даниел М.

    Ето ви две  бабини рецепти за лечение на херпес: за едната трябва домашен сапун за пране – с него измиваме внимателно мястото с херпес, подсушаваме го и посипваме с бебешка пудра. Това се прави 2-3 пъти дневно. Ако “хванете” херпеса преди да се е оформил обрив, може и да не се образуват мехурчета.

    Другата рецепта е жестока: обелвате скилидка чесън, срязвате я наполовина и с отрязаното намазвате леко обрива. Боли ужасно! Потърпете 5-6 минути и измийте с вода. Повтаря се 3-4 пъти дневно и наистина помага!

  4. Константин

    Добра статия,актуална,подробна и най-вече много полезна.Херпесът е нещо неприятно и досадно явление.Ето защо положително оценявам написаното от вас.Бъдете и за напред обективни и полезни!Браво!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *