Херпес, Лекарство за херпес, Лечение на херпес,

Генитален херпес: какво е важно да знаем за него

Що е генитален херпес, опасен ли е. Как се заразяваме и възможно ли е излекуване. Какви лекарства могат да постигнат ефект при терапия. Генитален херпес и родителство: каква е връзката. Профилактики и ваксини

Генитален херпес – това е вирусно заболяване, предавано по полов път. Разпознава се по специфичните обриви по лигавицата и кожата на половите органи, възможно е да засяга и прилежащи зони на тялото.

Причинители на заболяването могат да са два типа херпесни вируси: HSV-2 и HSV- 1. Двата са разновидности на херпес симплекс вируса, като вариантът HSV- 1 е стандартният причинител на обривите в зоната на устните и носа, а HSV-2 провокира в повечето случаи гениталната форма. Специалистите отбелязват, че широкото практикуване на орален секс в последните години обяснява активността и на HSV- 1 при заразяването с генитален херпес.

На практика двата типа херпесни вируси могат да причинят и двете локализации на инфекцията.

Как да премахнем генитален херпес? Първа помощ

Ето малко информация за онези, които тепърва могат да имат проблеми с генитален херпес: няма лекарство, което да гарантира стопроцентово излекуване от херпесната инфекция. Веднъж проникнал в организма, вирусът остава там за цял живот – но активността му може да не се проявява с години и подлежи на контрол. Лечението на генитален херпес се изразява в прилагането на медикаменти с противовирусно въздействие. Точната терапия може да съкрати значително продължителността и тежестта на активната фаза, както и да ограничи риска от усложнения.

Ефективното лечение при обострянето на генитален херпес е с прием на медикамента ацикловир и негови аналози; най-често се препоръчва прием на таблетки, по-рядко се прилага инжекционна форма. Прилагат се и локални средства – мехлеми и гелове, които облекчават симптоматиката.

  • Какво обаче може да направи страдалецът с генитален херпес, преди лекарят да му назначи точната терапия? Като първа помощ може да се приложи таблетка аспирин или ибупрофен – ефектът от приема ще е облекчение от дискомфорта при появата на неприятния обрив. Мястото с обрив трябва да се поддържа сухо; след измиване може да не се използва кърпа, тъй като всяко докосване причинява болка. Препатили пациенти споделят във форумите, че се подсушават със…сешоар.  Задължително е носенето на памучно бельо: ефектните гащички с дантели и висок процент синтетика само биха усложнили проблема.
Херпес, Лекарство за херпес, Лечение на херпес,
Специалистите квалифицират генитален херпес като високоефективна инфекция

При жените

Гениталният херпес при жени се определя като сложна патология. Много сериозен се оказва проблемът, ако заразата е запусната и проникне във вътрешните органи на жената, влагалището и маточната шийка. Не винаги е ясно от пръв поглед каква точно е заразата, причинила обрив, зачервяване и болки в интимната зона: подобни симптоми могат да означават и други заболявания на половите органи. В този случай обаче активната фаза на инфекцията – от първите мехурчета до пълното оздравяване, минава за по-малко от месец. Въпросните мехурчета се пукат в рамките на няколко дни, появяват се ранички, които изсъхват и се покриват с корички, след което коричките падат.

  • Признаците на зараза с генитален херпес не винаги се проявяват. Една жена може да доживее до дълбока старост, без изобщо да разбере, че е инфектирана – само защото имунната й система е стабилна и не позволява на вируса да се прояви.
Генитален херпес при бременност

Гениталният херпес е опасен при бременност и кърмене. При първично заразяване на една бъдеща майка вирусът може да провокира спонтанен аборт. Препоръката в този случай е ограничаване на контактите с болни хора.

Ако една жена планира да забременее, тя трябва да се изследва за наличието на вируса в организма си. При това трябва да й е ясно, че ако тестът е положителен, и най-ефективното лечение преди забременяването не гарантира предпазване от проявата на активен херпес по време на бременността. Работата е в това, че при бременност бъдещата майка преживява особено тежко физиологично състояние на имунодефицит. Независимо от това при правилна диагностика и лечение е напълно възможно да се роди здраво бебе.

Ако бременната е носител на вируса в латентна форма, тя трябва да се грижи постоянно за укрепването на имунната си система; да живее здравословно и да обогати менюто си с витамини и подходящи минерални добавки.

Особености на раждането

Рисков период за бременна, заразена с херпесния вирус, е раждането. Не е изключено вирусът да се активира точно тогава. И ако раждането съвпадне с активна фаза на патогена, има сериозна опасност за заразяване на новороденото. Не е изключен дори и летален изход. Ето защо в подобни случаи лекарите препоръчват секцио.

Херпес лечение, Херпес на устата, Херпес симплекс,
Вирусната инфекция създава риск при бременност и раждане

При мъжете

Демир бозан за безсъние

Заразяването с генитален херпес на практика е много лесно; това е тип високоефективна инфекция. Инфектирането обикновено е резултат от сексуален контакт. Херпесът може да се прояви по различни начини, може дори да няма никакви признаци за заразяване по половите органи – но да има обрив по бедрата или седалището.

Рискова група са мъжете на 20 до 40 години; обяснението често се крие в множеството безразборни сексуални контакти.

Причинител на гениталния херпес. МКБ-10

Както споменахме, заболяването се причинява от двата типа на Herpes simplex, по- често “виновник” е вторият тип. Вирус-1 в предишни години е бил свързан повече със заболяване на кожата и устната кухина, а вирус-2 с коментирания генитален херпес и менингоенцефалита. В днешно време зараза от генитален херпес може да се случи и чрез първия тип вируси, но също и при съчетание на двата типа. В много случаи даден човек може да е носител на вирусите, без да има каквито и да било симптоми и без да подозира, че е източник на инфекции.

Заразен ли е? Как протича заразяването?

Заболяването определено е заразно, при това – “с висока ефективност”! Най-често генитален херпес се предава по полов път: опасен е контактът както с болен, така и с носител на вируса без проявена симптоматика.

Възможно е също заразяване чрез целувка, чрез ползване на общи предмети, но също и по въздушно-капков път.

Вирусът може да бъде предаден от майка на дете по време на раждането; вероятността е 75%. Рискът това да се случи зависи от стадия на болестта в майчиния организъм, дали тя е в остра фаза или вирусите са латентни.

Най-податливи на заразата са малките деца; обикновено в първите години се заразяват от първия вирусен тип, а към петгодишна възраст расте и процентът на поразените от втори тип. В първите 6 месеца от живота си бебетата не боледуват, тъй като имат в организма си майчини антитела.

Условия за развитие на заболяването

Главно условие за заразяване с херпесния вирус е отслабената имунна система. Освен това трябва да е ясно, че тези вируси са доста адаптивни и са в състояние да противостоят на интерфероните.

Други благоприятни за вирусната инфекция условия могат да са рязката смяна на температурата във външната среда, физическа или психическа травма, стрес, прием на алкохол, промени в хормоналното равновесие. Влияят също хроничните заболявания като диабет или респираторните инфекции. Негативно се отразяват различни медицински вмешателства, включително аборт или поставяне на вътрематочна спирала.

Симптоми и диагностика

Притеснителното във връзка с тази тема е, че при немалко от заразените с херпесния вирус симптомите са или пренебрежимо слаби, или изобщо липсват. При класическо развитие на симптоматиката по половите органи на засегнатите се появяват мехурчета и ранички, които няма как да не забележиш. Ако болният е с отслабена имунна система, тази симптоматика може да се развие в много тежка форма.

Освен физическия дискомфорт и страдания, гениталният херпес може да провокира и психични проблеми.

Херпесен вирус, Генитален херпес
Основно условие за вирусната зараза е отслабената имунна система

И така: появата на споменатия обрив се придружава от силен сърбеж, зачервяване, болки в интимната зона. Обривът е изразен в мехурчета, които след няколко дни се пукат и мястото се разранява; то става силно болезнено при допир и може да се превърне в терен на вторична инфекция. Лимфните възли в съседство се уплътняват, а обривът може да се разпростре и върху съседни зони на кожата.

Особено сложно е проникването на инфекцията в дълбочина; при пациенти жени това означава инфектиране на влагалището и маточната шийка. Реална е опасността от ерозия, която се свързва с болки при полов контакт.

Неглижираната зараза може да причини усложнения от рода на констипация и затруднено уриниране.

Стадии

Обикновено при описанието на заболяването се говори за два типа стадии: остър и ремисия. Ето как можем да представим по-пълно картината на вирусната инфекция от момента, в който вирусът е проникнал в организма:

Стадий Симптоматика
Инкубационен От 2 до 20 дни; обикновено безсимптомно, но е възможно незначително повишение на температурата, необяснима слабост, умора.
Остър  

Сърбеж и парене в интимната зона; оток и болки в слабините; обриви с мехурчета, които в рамките на 3-5 дни се пукат; поява на ранички, зарастване.

Остър – оздравяване 

Симптоматиката отслабва; разранените места постепенно заздравяват. На мястото на отлепените корички кожата остава с променена пигментация. Обикновено от появата на първия обрив до оздравяването минава около три-четири седмици.

Ремисия  

При грижи за укрепване на имунната система – продължителна

 

Обостряне, рецидиви

 

През първата година след заразяването, в условия на отслабен имунитет, са възможни до 4-5 обостряния. Впоследствие проявите се разреждат.

Изследване. Как, къде?

херпес вирус
Доказването на вирусната инфекция най-често става чрез откриване на кръвни антитела

Диагностиката за генитален херпес предполага избор на някоя от следните методики:

Вирусологично изследване – микробиологичен подход, при който предполагаемият патоген демонстрира растеж в хранителна среда; в зависимост от лабораторните условия резултат може да се получи най-рано 48 часа след посявката;

Полимеразна верижна реакция, при която се открива генетичен материал от вируса;

Кръвен анализ, при който могат да се открият антигени на вирусите с помощта на имуноферментен и имунофлуорисцентен анализ;

Кръвен тест за антитела, изработени от организма на пациента в отговор на вирусното въздействие;

Цитоморфологични методи, при които се оценяват пораженията на клетки  при инфектирането с вирус симплекс.

Препоръчва се повтаряне на анализите с интервал от по няколко дни. Взема се материал от различни огнища на заразата. При пациентите жени материал от типа цитонамазки се взема на 18-20-ти ден от месечния цикъл. Като най-надежден метод специалистите сочат изследването на клетъчна проба, взета чрез остъргване от  кожата или лигавиците на полови органи и прилежащи зони.

Стандартното изследване за този тип инфекция у нас се прави в сертифицираните лаборатории – самостоятелни или към болници и медицински центрове. Изследва се венозна кръв, в която се търсят антитела IgM или IgG срещу херпесния вирус (HSV-1 и 2). Изследването се повтаря две седмици след първото.

Цена

Цените в различните лаборатории варират от 100 до 165 лв по данни от лабораторните сайтове.

Кръвен тест

Изследването на венозна кръв проследява два типа антитела – IgM или IgG, за всеки от двата типа вирус симплекс 1 и 2. По данни от framar.bg изследванията се провеждат по т.н. метод ELISA. Методът “елайза” или enzyme-linked immunosorbent assay е имуноензимен и се определя като умерено информативен. Макар да доказва “среща” с вируса, той не дава данни за клетъчна локализация или маса на антигена. Въпреки това е най-често практикуван като рутинен.

Стандартно лечение

Лечението на генитален херпес, интензивността и продължителността на терапията зависят от формата на болестта и тежестта й. как точно да се лекува един пациент, определя лекар-дерматолог-венеролог, след необходимите изследвания. Самолечението е недопустимо.

При диагностицирането на това заболяване на болния се препоръчва въздържане от полови контакти или използване на презерватив до момента на излекуване. Изследват се и партньорите, при положителен тест се препоръчва лечение и за тях.

лечение на херпес, лекарства
При генитален херпес изборът на медикамент е работа на лекаря, самолечението е изключено

За успешна терапия се прилагат медикаменти от следните групи, подбрани според индивидуалните характеристики на конкретния пациент:

  • Противовирусни препарати със системно действие;
  • Локални противовирусни медикаменти – крем, гел, маз;
  • Имуностимуланти, аналози на интерфероните – притежаващи и противовирусен ефект;
  • Симптоматични средства – обезболяващи, за нормализиране на висока температура и пр.

Като най-ефективен продукт е сочен ацикловир с търговските му варианти / генерици ацик, зовиракс, валтрекс.

Дайте мнение и Вие тук!

Добър мехлем за генитален херпес

Специалистът може да препоръча медикаменти за локално външно приложение, чиято роля е да облекчат симптоматиката при остър стадий на генитален херпес.

Ацикловир

Крем ацикловир е доказано средство за външно приложение при вирусни инфекции – херпес симплексни, както и при херпес зостер и варицела. Прилагането му облекчава симптоми като сърбеж, болка, зачервяване и подуване. При генитален херпес е ефективен само в началната фаза на заболяването. Полага се само върху кожа, не и върху лигавици. Кожата трябва да е със съхранена цялост, независимо от мащабите на обрива.

  • Кремът се полага по пет пъти дневно, през интервали от 4 часа. Терапията продължава от пет до десет дни; прекратява се, когато мехурчетата на обрива хванат корички.

Бременни, кърмачки и деца биха могли да се лекуват с крема само по лекарско назначение и под контрол. Не са изключени алергични реакции, затова преди редовна употреба е добре да се пробва с полагане на продукта върху ограничена площ.

  • Варианти на продукта ацикловир са зовиракс и ациклостад. Макар да са ацикловирови производни, някои от кремовете според пациентските листовки са препоръчвани основно за лабиален херпес, причинен от първи тип вирус симплекс. Такива са ацик и херпекс.
Глизиген

Глизиген спрей е алтернатива на продуктите от типа ацикловир. Базиран е на свойствата на глицеризиновата киселина – за нея е известно, че има стабилно антивирусно действие. Прилага се в комплексно лечение на херпес вирусни инфекции от първи и втори тип; при херпес зостер; при инфекции от човешки папилома вирус, но също при кандидози и бактериални инфекции. Допуска се приложение при бременни.

  • Приложението чрез помпа-дозатор е до четири пъти дневно. След полагането на медикамента ефектът продължава 6 до 8 часа. Терапията продължава средно пет дни. Препоръчително е едновременно с външната обработка да се провежда и лечение с перорални продукти за подкрепа на имунната система.

Хомеопатия

Специалистите хомеопати подчертават, че ефектът от препарати като ацикловир и зовиракс е доказан, но те дават и немалко странични ефекти – особено ако са лекарства за системно приложение. Вижте какви хомеопатични продукти се сочат в The Complete Encyclopedia of Natural Healing като подходящи за лечение на генитален херпес: 

Натрум муриатикум при сух обрив с оток и повишена локална температура;

Дулкамара за жени с генитален херпес; този продукт се препоръчва при множествени обриви, които се проявяват често в интимната зона – обикновено при настинка или при цикъл;

Петролеум за болезнени, тъмно червени и влажни обриви. При склонност към рецидиви и към разпространение на обрива към прилежащи на интимната област зони.

Лекарство и добавки против генитален херпес

В много случаи лечението на генитален херпес само с продукти за локално външно приложение не е достатъчно; налага се прием на таблетки, които задължително се назначават от лекар и терапията е под контрол.

Валтрекс (валацикловир)

Медикаментът е противовирусен продукт под формата на таблетки; ефективен при херпес симплекс-вируси, при вируса на херпес зостер, както и на цитометаловирусни инфекции. Не трябва да се прилага при алергия към ацикловир и продукти на тази основа.

Дали е безопасен валтрекс за даден пациент, трябва да се прецени предварително. Рискови са пациентите с отслабена имунна система, на възраст над 65 години, с болести на бъбреците и черния дроб.

Как се прилага? При генитален херпес – два приема по 500 мг дневно, обикновено за 5-10 дни при първата инфекция или 3-5 дни при рецидиви.

причини за генитален херпес
Най-често причина за заразата е незащитеният секс

Таблетките се гълтат цели – с вода, в едни и същи часове на деня. Важно! По време на терапията с този продукт трябва да се пие достатъчно вода. Ако е пропуснат прием, трябва да се изчака времето за следващия и да се  вземе обичайната доза. Предозирането може да причини повръщане, объркване на съзнанието, превъзбуда, халюцинации; необходима е медицинска помощ.

Изопринозин

Изопринозин е противовирусен продукт, чийто прием подкрепя имунитета на клетъчно ниво благодарение на активната съставка инозин ацедобен димепранол. Препоръчва се при широк кръг вирусни инфекции, включително коментирания генитален херпес. Подходящ е за възрастни и деца; приеманите дози се изчисляват индивидуално, като се съобразяват с възрастта и телесното тегло. Препоръчителната доза за възрастни е 50-100 мг на килограм дневно, разпределени за 3-4 приема по равно.

  • Не се дава на деца под една година; бременни и кърмачки могат да приемат препарата само по изключение и под лекарски контрол. Лекарството не е подходящо за болни от подагра или с наднормени стойности на пикочна киселина.
  • Приемът може да провокира алергични реакции – обриви, ангиоедем, затруднено дишане и пр. Съобщавано е за странични ефекти от рода на гадене и повръщане, болки в корема, болки в ставите, слабост и умора, смущения във функциите на бъбреците и черния дроб и др.
  • Цената за опаковка от 50 таблетки по 500 мг е около 30 лв.
Ваксина

Ваксината против генитален херпес е сравнително нов продукт, който обикновено се прилага паралелно със специален крем. Ваксината се инжектира и активира Т-клетките на имунната система да блокират растежа на херпесния вирус. Счита се, че трикратното приложение на комбинацията с крем, съдържащ имиквимод, лквидира опасността от появата на нови обриви в интимната зона.

  • У нас е одобрена ваксината Herpesvac-2, поливалентна ваксина с инактивирани щамове от пет варианта на вируса. Стандартната доза за приложение е лиофилизирана и се разтваря непосредствено преди инжектирането. Прилага се при пациенти, които получават рецидиви по-често от 5-6 пъти годишно. Друга таргетна група са заразени жени в детеродна възраст, които искат да забременеят. Инжекциите се поставят подкожно, през интервал от 30 дни. Терапевтичният модул включва 6 манипулации. Продуктът, произведен от “Бул Био”, е на цена 11.42 лв опаковката от 6 дози.
Л-Лизин

Това е перорален продукт под формата на таблетки, които съдържат незаменимата аминокиселина Л-лизин. Приемът намалява риска от рецидиви след заразяването с херпес симплексния вирус. Функциите на този компонент се изразяват в потискане растежа на вируса и укрепване на имунната система.

Приемът е до три пъти дневно по една таблетка от 1000 мг. За около 16 лв може да се купи опаковка от 60 таблетки на Webber Naturals.

Други

Други продукти, прилагани при лечението на генитален херпес, са таблетките ацикловир и производните като медовир, виворакс, виролекс. По лекарско назначение; приемът е аналогичен на този при валтрекс. Други популярни антивирусни продукти са фамвир, минакер, фоскарнет, фоскавир.

Домашен лек и лечение с билки

Наивно е да се очаква излекуване на генитален херпес само чрез средствата на народната медицина. В същото време лекарите не отричат ползата от различните билкови отвари и използването на естествени средства като спомагателни компоненти в комплексната терапия на заболяването (framar.bg).

Мед

Медът има доказано противомикробно и антивирусно действие като локално външно средство. При обриви от генитален херпес в различни стадии проблемните места се обработват внимателно с тампон, потопен в мед. Особено изявен ефект има т.н. мед от манука, популярен в Нова Зеландия.

Маточина

Тази билка е сред най-добрите естествени средства за ограничаване на обрива и за намаляване на усещането за болка и сърбеж. Специалистите съветват да се използват кремове и мехлеми с маточина още при първите симптоми за появата на обрив. Може да се прилага и билкова запарка за компреси и промиване: приготвя се с една супена лъжица суха билка на чаша вряла вода.

Смрадлика

Ефектът от действието на смрадликата е подобен на този от маточина. Растението има силен противовъзпалителен ефект. При генитален херпес добре действат промивки и компреси, за които е необходимо да се приготви следната отвара:

  • Две супени лъжици суха билка се сипват в един литър вряща вода и сместа се вари пет минути. Оставя се да престои половин час, след което се прецежда. Има лечебно действие в продължение на 12 часа. процедури – изплакване, компрес, се правят два пъти дневно.
  • Други растения, които подпомагат симптоматичното лечение на генитален херпес, са ехинацея, алое вера, котешки нокът.
Клеева тинктура

Клеевата тинктура, както е известно, представлява спиртен извлек от прополис. Има противомикробен и противогъбичен ефект и често се сочи като добро допълващо средство при лечението на генитален херпес. Продуктът е подходящ за вагинални промивки, като за целта се прави разтвор от 50 капки тинктура на 100 мл вода.

Прополисовите капки могат да се добавят и в билковите отвари от маточина и смрадлика, използвани със същата цел.

Хлебна сода

Хлебната сода се добавя в приготвената топла вана и действа успокояващо на всеки обрив, включително при херпесна инфекция. Соден разтвор може да се използва и при промивки на гениталната зона. Някои лечители препоръчват директно налагане на обрива с тампон, потопен в соден прах. По този начин се подсушава влажен обрив и се ускорява образуването на корички.

билки за генитален херпес
Билките помагат, но само с тях не може да се постигне траен резултат
Калиев перманганат

Един силен дезинфектант, който при генитален обрив ограничава разпространението на инфекцията и предпазва от вторични бактериални инфекции. Разтворът от кристалите на продукта трябва да се приготви много внимателно, тъй като неразтворените частици могат да причинят изгаряния. Цветът на разтвора трябва да е бледо розов.

Други

Като допълнителни средства могат да се споменат също зехтин, масло от чаено дърво, лед за облекчаване на болката и отока, охладени пакетчета черен чай – от запарка.

Усложнения

Гениталният херпес е опасен във всяка възраст. Рецидивите изтощават и потискат имунната система, което прави заразените хора податливи на различни инфекции. Така се влошава качеството им на живот. Хората с този проблем нерядко изпадат в депресии.

Опасна последица може да е засягането от инфекцията на вътрешните полови органи, което нерядко причинява безплодие. Обострянето по време на бременност може да причини инфектиране на плода и спонтанен аборт.

При хора, които са инфектирани и имат чести рецидиви, съществува висок риск от левкоплакия. Тази патология е свързана с вроговяване на лигавиците; възможно е това състояние да се развие по лигавиците на устната кухина, но също и по вътрешната повърхност на пикочния мехур. Последното означава, че деликатният орган губи еластичността си, а това нарушава функциите на пикочните пътища и отделянето на урина.

Как влияе гениталният херпес на мъжа при зачатието на дете?

Счита се, че мъжете страдат по-рядко от генитален херпес в сравнение с жените. Но ако вярваме на статистиките, около 80% от цялото човечество е носител на херпес симплексния вирус.

Сам по себе си гениталният херпес не застрашава живота на мъжете; ако обаче не се лекува, може да навреди на репродуктивните функции – не е изключено да причини импотентност и безплодие.

Профилактика

Заразеният с генитален херпес трябва да се въздържа от интимни контакти до момента, когато се овладеят всички клинични прояви на болестта. Ако все пак се случат сексуални контакти, задължително да се използва презерватив. Важно е също да се тестват всички хора, които са имали интимна близост с диагностицирания. Използването на кондоми в голяма степен гарантира сигурност и предотвратява заразата.

Сложността на профилактиката обаче е свързана с това, че херпетичните язви не винаги се намират само в зоната по и около половите органи. Освен това дори при обичайно разположение те не винаги могат да се изолират чрез презерватив. Това означава, че все пак предаването на вируса не е изключено и при такива мерки. Най-добре е просто половите контакти с болен от генитален херпес изобщо да се игнорират, докато са налице видими признаци на заразата.

Хранене

Както и при всяка инфекция, храната трябва да е балансирана и лека. Задължително – богата на витамини, микроелементи, пълноценна и подкрепяща имунната система.

Белтъчните компоненти се набавят от нетлъсто месо, риба и млечни продукти. Въглехидратите трябва да са осигурени от пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове. Храната не бива да тормози черния дроб: изключват се пушени, пикантни и пържени блюда, солено, консервирано, тежки месни бульони.

Задължително е да се приемат кисели млека с бифидобактерии. Те подпомагат чревната микрофлора, което е добре за имунитета. Ограничава се приемът на алкохол; дори е най-добре съвсем да се спре за известно време. Силно се ограничават захарта и продуктите, съдържащи аминокиселината аргинин – има я в ореховите ядки и фъстъците, стафидите, шоколада.

Повишаване на имунитета

Здравословният начин на живот е основополагащ за стабилността на имунната система. Ако един човек вече е заразен, той трябва да полага и специални грижи за имунната си система, за да предотвратява проявите на херпеса. Пълноценното хранене, подходящите физически натоварвания, предпазването от настинки и стрес са елементарни компоненти от комплексната грижа за имунитета.

Предотвратяване на заразяването на други хора

Ограничаването на инфекцията е морален акт, който носителят на вируса следва да изпълнява при контактите си. Не звучи привлекателно признанието за подобен проблем, но при нови интимни контакти е редно партньорът да има тази информация. Използването на предпазни средства и адекватната терапия намаляват риска от предаване на заразата. Като подход, донякъде анахроничен, специалистите препоръчват ограничаване на интимните контакти и въздържание по време на клинични прояви.

Ваксини

За качествена профилактика на генитален херпес в доста страни са разработени и се прилагат различни ваксини, предпазващи от херпесна инфекция. Прилагането им става само под лекарски контрол, обикновено формата е инжекционна и лечебният модул включва серия от 5-6 инжекции. Въпросът в науката обаче не се счита за окончателно решен и работата върху нови, по-надеждни ваксини продължава.

За още информация погледнете нашите източници (на английски): Симптоми и причини за генитален херпес. Методи за лечение на херпес на гениталиите. Принципи на лечението и лекарства.

Пишете ни и вие, ако имате опит или наблюдения, какви начини за справяне с гениталния херпес биха могли да помогнат. Споделете този материал в социалните мрежи, за да получим повече обратна връзка и да достигне той до повече хора. Пишете ни ТУК!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Точно как да премахнем херпес за 1 ден? Ацикловир, Крем, паста, лепенки, лекарства.

Как да премахнем херпес за 1 ден. Крем, паста, хомеопатия

Точно как да премахнем херпес за 1 ден? Кое е най-ефикасното лекарство за генитален херпес? …

5 Мнения

  1. Рени Николова

    Ваксина ли?! Казаха ми, че тези ваксини имат много странични ефекти, а резултат никакъв.

  2. Вили Стоева

    Преди година ми се наложи да се лекувам; това продължи половин година, по инжекция на месец. Никакви странични ефекти няма, не заблуждавайте хората! Преди лечението през месец получавах обриви, бях на път да откача!

    • Georgi Georgiev

      Здравейте,

      Търся тази ваксина Herpesvac 2,но никъде не мога да я намеря в България. Моля да ми кажете отнкъде мога да я закупя.
      Благодаря!

  3. Тук пише, че 80% от хората са заразени с този вирус. Как пък ги преброиха, бе! Лекарите препоръчвали да не правим секс – а деца как да правим? Глупости!

  4. П. Божинова

    Много благодаря за обстоятелственото изяснявате на проблема с тези вид херпеси. Преди много години се сдобих с този вирус и го лекувах с една проста пудра дерматол. По-късно си сложих ваксина от 6 инжекции в една лаборатория срещу затвора в София – Банишора и нямах проблеми цели 16 години. Напоследък много често започнаха да се появяват само се тровя с таблетки – мазилата вече не помагат. Ходих преди години да търся тази лаборатория, но се оказа, че не работи. Радвам се за информацията, която дадохте, че се намира ваксина по аптеките. Много благодаря за информацията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *