афти при деца и бебета
Афти могат да се лекуват успешно и с рецепти от народната медицина

Афти в устата и на венеца. При бебета, деца и др. Температура и лечение

Как се лекуват афти в устата и на венеца? Как да ги спрем при деца и бебета? Ако имаме афта + температура. Лечение с Гранофорин и Анафтин

Приблизително 20% от човечеството системно страда от афти в устата. Това са малки ранички по лигавицата на устната кухина и езика, които са изключително болезнени и затрудняват храненето и говоренето. Как да ги излекуваме?

Преди да преминем към лечение на афти в устата, трябва да се установи от специалист каква е причината за появата им, препоръчват от ezine.bg.

Това е задължително в случаите, когато афти в устата се появяват често и проблемът очевидно става хроничен.

Афти в устата могат да причинят неправилното хранене, дефицит на витамини, инфекции, проблеми на имунната система, могат да са и съпътстваща проява на сериозни заболявания от рода на сифилис.

Понякога за лечение на афти са достатъчни промивки и жабурене с разтвор от хлебна сода и сол, съветват експертите на skalpil.ru. Една чаена лъжичка смес от сол и сода бикарбонат – равни части, се разтваря в две чаши хладка преварена вода и с разтвора се правят чести промивки на устната кухина.

За промивки става и традиционна отвара от лайка, лайка с щипка сода на една чаша вода, лайка и сушена дъбова кора. Тези рецепти работят в случаите, когато афти в устата причиняват различни патогенни микроорганизми и раничките имат бяло покритие.

Ако те са ярко червени и от време на време кървят, става дума за прояви на херпес и тогава само с промивки проблемът не може да се разреши ефективно. В такива случаи се прилага комплексна терапия, в която към описаните разтвори се добавят противовирусни препарати и масло от зърнастец за обработка на проблемното място.

Често афти в устата се появяват при остър или хроматичен стоматит: тогава раничките имат вид на червени втвърдявания с бял налеп. Ефективно действат отвари от невен за изплакване, или билкова запарка от следните лековити треви-букет: мащерка, бяла върба, суха дъбова кора, лайка, листа от бреза, цвят от липа и от невен. Някои лечители препоръчват изплакване на устата със смес от вода и сок от прясно настърган хрян – разреждането е 1:1. Помага и сокът от моркови: пие се на бавни глътки, като всяка поредна глътка се задържа максимално в устата, за да въздейства върху афтите.

При афти в устата непременно трябва да се внимава с храната: да се избягват пикантни и горещи храни; да се наблегне на течните и лесни за поемане ястия, които не изискват активно дъвчене и спестяват болки и допълнително дразнене.

Лекарство за афти

Добър лечебен ефект дава гелът с екстракт от лайка ПАНСОРАЛ. Този медикамент съдържа още сукралфат и цеталкониум хлорид; понася се добре и е подходящ за деца и възрастни.
Пансорал се прилага при афти или разранени венци, като малко количество от медикамента се втрива внимателно в проблемната зона. Раздразненото място се успокоява, дискомфортът и болката намаляват. Тъканите се възстановяват по-бързо и се избягва опасността от усложнения (framar.bg).

Анафтин

анафтин за афти на венеца
Анафтин става за афти в устата и при бебета и при деца
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Анафтин се предлага на гел, на спрей и като вода за уста. Освен за афти, се дава и при ангина. Има особени указания при ползването от бременни и от деца, включително и бебета. Не може директно да го купите от аптеката и да мажете, а трябва да знаете какво правите. Дава се и при всякакви рани в устата, при афтозен стоматит и различни язвички. Спреят е похдодящ при херпес.

При деца и бебета

Слабата имунна система и/или лошата хигиена са обичайната причина за поява на афти при бебета и малки деца. Понякога проблемът е последица от преживяван стрес, например тръгване на детска градина или поникване на зъби (drmaneva.com). По-внимателно изследване може да установи, че причина за мъчителните афти е заразата с херпесен вирус. Има епизоди, при които неприятните и болезнени афти са разположени в гърлото и е възможно да се объркат с гнойна ангина. Ако обаче причинителят е вирус, възможното антибиотично лечение не дава резултат и е по-добре да се дават хомеопатични продукти.

В някои случаи появата на афти е причинена от алергия към храни или от някакъв дефицит – на желязо, витамин В12, фолиева киселина. Ако човекът с афти е възрастен, той може съзнателно да предприеме мерки за лечението си. При децата този процес е по-труден: заради болката едно дете може да откаже с дни да се храни нормално, ако го тормозят афти (purvite7.bg). Жабуренето с билкови отвари и запарки в подобни случи е почти невъзможно, проблемно е и полагането на гел или мехлем. Един нов, подходящ за мъници вариант е спрей-формата на екстракт от алое – Aloclair Spray. Бързото му полагане чрез разпръскване образува нещо като лепенка върху мъчителните афти, като по този начин болката се намалява и болното дете се успокоява. Изолирайки оголената и раздразнена тъкан, в същото време компонентът от алое упражнява лечебен ефект и съдейства за по-бързо възстановяване на засегнатия участък от лигавицата.

Афти на езика

Появата на афти по езика е не само неприятно, но и тревожно, особено ако не заздравеят в рамките на три-четири седмици. Единичните открити ранички вероятно са следствие на механично нараняване; по-сериозно е, когато са повече на брой и покритието им има гноен вид, с жълтеникав или зеленикав секрет. Разполагат се най-често по ръбовете и долната повърхност на езика.

Афти по езика могат да се появят при заболявания като гастрит или сифилис; трайното им присъствие изисква лекарски преглед и изследвания. Ако появата на афти е придружена със задебелявания на тъканта, може да се наложи да се прегледате при онколог (bilki.bg). Не се стресирайте: по-вероятно е да имате авитаминоза и набавянето на витамини А, В2 и Е ще помогне. Помага също диетата със зеленчукови сокове, без млечни храни и месо. Ако става дума за единични афти с белезникаво или бяло покритие, може да се справите по тази рецепта: в чаша вода пуснете по една капка масло от здравец и от лавандула и правете промивки на устната кухина по 3-4 пъти на ден.

Афти в гърлото. На венеца

Ако преглъщате трудно и имате чувството, че сте яли пясък, може би сте се “обзавели” с афти по гърлото. Този тип афти обикновено са проява на вирусна инфекция; за помощ трябва да идете при зъболекаря си, защото състоянието изисква професионална помощ. Става дума за медикаменти, които се полагат преди хранене и образуват филм върху разранената лигавица. При афти в гърлото това е особено важно, защото гълтането е постоянен рефлекс и всеки път болката ще напомня за проблема. Добре е да потърсите и второ мнение от личния си лекар, защото симптоматиката е сходна с тази на ангините и трябва да е ясно какво точно ще бъде лекувано (trud.bg).

Афти по венците са истинско изпитание, защото всяка твърда храна дразни и отлага процеса на оздравяване. Тъкмо по тази причина се препоръчва да се ограничава дъвченето за 2-3 дни и да се премине на каши и пюрета, докато процесът на оздравяване и регенерация напредне.

Афти и гнойна ангина. Афтозен стоматит

Появата на афти е “заслуга” на популярен вирус – херпес симплекс лабиалис, който предизвиква и гадния херпес по устните. Вирусната инфекция се проявява чрез малките ранички с бяло покритие и околно зачервяване, които могат да са разположени навсякъде по лигавицата в устната кухина. Вероятно най-мъчително е, когато въпросните афти са по гърлото и мекото небце, защото всяко преглъщане е мъчително. Освен това зачервеното и с бели налепи гърло показва картина, подобна на тази при гнойна ангина. Опитният лекар разпознава за какво става дума и препоръчва подходящото лечение.

Афти (афтозен стоматит) могат да причинят и някои от вирусите на летния грип: именно те атакуват гърлото и мекото небце; така в тези зони се появяват множество афти и се развива типичната картина на херпангина. В този случай е възможно да се появят мехурчета по дланите на ръцете и по ходилата (framar.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Хомеопатия при афти

Неприятните афти се повлияват от хомеопатичното лечение. Ето какво предлага популярният хомеопат и фитотерапевт д-р Атанас Михайлов (ladyzone.bg): при появата на афти се взема borax 5 CH – три пъти по три дражета дневно. След като настъпи подобрение се преминава към сarbo vegetabilis 9 (15) CH – пет дражета дневно. Д-р Михайлов препоръчва паралелно с хомеопатичното лечение да се прилага туширане на афтите с тампонче, потопено в клеева тинктура. Облекчава и жабуренето с отвара от смрадлика. Вари се пет минути половин лъжица суха билка в 400 мл вода; оставя се да изстине и 4-5 пъти дневно отварата се използва за жабурене.
Други хомеопатични продукти, които помагат при лечението на афти, са mercurius solubilis, hepar sulphur и natrium muriaticum.

Урго афти

афти по венеца, на езика и при децата
Афти могат да се лекуват успешно и с рецепти от народната медицина

Урго афти е течна форма на пластир, който след нанасяне се вплътнява и покрива единичните, дребни афти със защитно покритие. Предпазва за 4 часа от механично дразнене и въздействие на дразнещи съставки от храни. Съдейства за успокояване, обезболяване и по-бързо зарастване на засегнатата от афти лигавица (urgo.bg). Продуктът не се препоръчва за деца под 6 години; не е подходящ за по-голям брой големи афти.

Млечница или афти? Афти или гъбички?

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Понякога появата на афти се смесва в диагностицирането с гъбична инфекция (млечница, кандидоза). Възможно е да има прилика на външните белези, тъй като при гъбичната инфекция с кандида албиканс по лигавицата на устната кухина се появяват бели налепи. Такава инфекция се развива у възрастни при отслабнал имунитет или при бебета, по същата причина. Гъбична инфекция може да се прояви и когато нормалният бактериален състав в организма е засегнат от антибиотично лечение или химиотерапия.
Ясно е, че лечението на млечница (гъбична инфекция) следва да е различно. При гъбичните инфекции народната медицина препоръчва намазване със смес от мед и сода бикарбонат. Подходящите медикаменти са фунгостатин и дактарин.

Постоянни афти. Ако има и висока температура

Постоянните или рецидивиращи афти много често са “фамилен” патент” –проявяват се прекалено често, почти постоянно у хора с родствена връзка. По принцип повтарянето на тези състояния по-скоро е знак, че имунната система е отслабена. Отключващи фактори могат да бъдат хормонални колебания, стрес, хронични заболявания на стомащно-чревния тракт – гастрит, язва, болест на Крон (framar.bg). Ако при появата на афти има и повишена температура? При остър афтозен процес, който се развива при общи инфекции, често сигнал за проблемното състояние е високата температура. Появата на афти в този случай е елемент от симптоматиката на инфекцията, както и температурата. Афтите могат да останат неразкрити, ако са единични и вниманието е насочено към овладяването на други признаци на заболяването. При внимателен оглед на устната кухина и гърлото обаче не е трудно да се открият афти по бузите, езика или вътрешната страна на устните.

Дактарин и афти

Дактарин е специализиран лекарствен продукт с противогъбично действие; стандартното му приложение е свързано с овладяването на симптоматиката при кандидоза или други гъбични инфекции в устната кухина. За лечението на афти се предлагат други продукти. Ако обаче терапевтът има съмнения за комбинирана инфекция, т.е.поява на афти и кандидоза, освен типичните за афти продукти с тантум верде се препоръчва и дактарин орал гел (pramed.com).

Хранене

При афти в устата храненето трябва да е съобразено с факта, че всяка глътка или хапка ще причинява болка. Има случаи, при които малки деца плачат от глад и жажда, но отказват да сложат каквото и да било в устата, за да се спасят от очакваната болка. Така че храната, която се предлага, трябва да е полутечна или течна, да няма остър и дразнещ вкус; отлага се похапването на люто и кисело, редуцират се животинските протеини – месо, риба, сирена. Не трябва да се яде нито гореща, нито прекалено студена храна (ezine.bg) .

мнения, отзиви, коментари, форум

Цистит и афти

Има ли връзка между тях и ако има – каква точно е? Тази тема витае из форумите с разсъждения ту за единия, ту за другия проблем и как може човек да ги преодолее, ако наблизо няма лекар. В крайна сметка форумът може да обобщи, че сред всички причини за двете заболявания общи са най-малко два признака: пренебрегнати хигиенни правила и отслабена имунна система.

Използва ли се салицилов спирт?

Широко разпространено е мнението, че афтите се лекуват със салицилов спирт – 1%. Предлага се и методика – бързо намазване на афтите с клечка за уши, потопена в спирта. Експертите на framar.bg обаче са единодушни, че спиртът не може да се използва по този начин. Приложението му не е за третиране на лигавици, а само за здрава кожа и кожни образувания от рода на мазоли и брадавици. Лечението със салицилов спирт може да причини по-сериозно разраняване, ако попадне вътре в устната кухина.

Върши ли работа Гранофорин за гърло

Гранофорин – това е класика при бързото и евтино лечение на гнойни сливици, афти и всякакви възпалителни точки в устната кухина. Прилага се и при външни обриви и гнойни пъпки и е разпознаваемо по специфичния зелен цвят. В нета много потребители се чудят защо лекарството с доказан от десетилетия ефект е така трудно откриваемо. Едно от обясненията е търговският интерес: върши работа, а е евтино, 5 лв за 100 мл!
Оказва се, че все още има аптеки, които могат да го приготвят на място по рецепта от стоматолог.
Може да се набави и вариантът за домашни любимци гранулин от ветеринарни аптеки. Само че там концентрацията е друга и при закупуване трябва да се обсъди с докторите как да се разреди.

Още лекарства против афти ТУК:

Лекарство за афти: кои са най-добрите към 2019 г. и как да изберем?

Има и хубава хомеопатия:

Афтите се лекуват с хомеопатия

Вижте и ТОВА:

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Билка черен оман. Ползи, приложение на корен, противопоказания на зарасличе

Билка черен оман. Ползи, приложение на корен, противопоказания на зарасличе

За какво се използва билката черен оман (зарасличе) и как? За мазане, за пиене. Противопоказания …

5 коментара

 1. Тамара Ангелова

  Страдам от афти,как да се се свържа с доктора на това видео?
  Моля,помогнете ми
  Тамара

 2. Тамара Ангелова

  Чета и ровя по нета за инфо за афти,попаднах на това видео ,но не виздам никаква инфо за доктора,който излекува тази жена,моля за помощ?!

 3. Румяна Пенева

  Моля за името и адреса на доктора от видието.От три години търся помощ.Обикновено ми излизат по 1-2 афти. Пробата за кандидин е отрицателна. Често ми излиза херпес симплекс. Такава ми е анамнезата.

 4. Габриела

  Здравейте,аз също страдам понякога от същите тези афти,които са показани на снимките,затова искам да споделя как ги лекувам.Взимам сода за хляб издърпвам напред долната устна и посипвам афтите с нея,така стоя колкото мога да издържа,това го правя две вечери или ако е необходимо три и тези гадории изчезват.

 5. За да се отървете от афтите,трябва да спрете използване на пасти за зъби със Содиум Лаурел Сулфат, използвайте сода и глина и ще видите успех брзо. Toва е от моч личен опит!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!