болки в стомаха
Причините за болки в стомаха са най-малко девет

Лекарства за разстроен стомах. Лечение на киселини и болки в стомаха

Какво да правим при болки в стомаха след прием на лекарства? Кои лекарства за разстроен стомах и киселини са добри? Билки и народни средства.

Още в статията: Лекарства: Фамотидин. Нексиум. Ранитидин. Омепразол. Алмагел. Билки: Джинджифил с лимон и мед. Мента. Живовляк. Невен. Глухарче. Алое вера. Кориандър. Босилек. Лайка. Семена от копър. Сладък корен (сладник). Сок от картофи. Бял ориз. Препечен хляб. Кисело мляко. Сода бикарбонат. Лют червен пипер или чушки. Бутилка топла вода. Бульон

Болки в стомаха и киселини, подуване, често оригване – това са мъчителни и тревожни симптоми, които понякога омаловажаваме.

Опитваме се да се спасим със сода, ментови капки, билков чай, вместо да се консултираме с лекар. Нещата не винаги са невинни и не винаги проблемът се решава, след като усвоим неподходящата храна или победим вируса. Вижте кои са най-честите причини за болки в стомаха и киселини според експерти от medikforum.ru:

Защо ни измъчват болки в стомаха?

Много често това е едно от съпътстващите преживявания на бременността. Дали дискомфортът и честите болки в стомаха са само свързани със състоянието явления – или проблемът е друг, трябва да определи лекарят. Не омаловажавайте тези сигнали – доброто здраве на една бъдеща майка е на първо място нейна грижа и тя следва редовно да се консултира за подобни неща с лекаря си.

В стомаха могат да проникнат опасни микроби, много често с питейната вода от градските инсталации. Дразнят и някои механични примеси и дезинфектанти от тръбите, които поглъщаме неволно. Специалистите смятат, че лошата питейна вода създава повече болестни ситуации от небалансираното хранене.

Мислите ли, че има връзка между болните зъби и вашите болки в стомаха? Нелекуваните зъби и венци стават източник на токсини, които попадат в стомашно-чревния тракт и са една от причините да развиете гастрит. Гастритът нерядко се развива до язва на стомаха. Не забравяйте да се грижите както за хигиената на устната кухина, така и за редовното лечение и профилактика на зъбите.

Стандартна причина за дискомфорт, болки в стомаха, киселини и метеоризъм е нередовното хранене. Не се оправдавайте с многото си служебни задължения: винаги може да се изработи режим за нормален прием на храна и течности. Ако наистина работата ви “връзва”, носете си храна или салата от къщи – но поне веднъж в рамките на деня хапвайте нещо топло: купичка лека супа е достатъчна.

Недоспиването също е сред причините за общ здравен дискомфорт, включително “опънати нерви”, нервен стомах и болки в стомаха. Старайте се да си осигурите поне 7 часа нормален сън.

Постарайте се да възприемате събитията от света наоколо по-мъдро и спокойно. Натрупаният стрес и дълго сдържаните негативни емоции могат да ви причинят гастрит и киселини. Освобождавайте се от този товар – идете на фитнес, ходете пеш или поговорете с близък човек. Разкажете му проблемите си и от това наистина ще ви олекне…така може би ще имате и по-малко болки в стомаха.

Доста хора не правят връзка между липсата на движение и честите болки в стомаха. Обездвижването на практика забавя всички жизнени процеси. Това забавяне за стомашно-чревния тракт означава болки в стомаха, киселини, тежест, метеоризъм, запек. За да избегнете подобни състояния трябва непрекъснато да си измисляте поводи да ставате от стола си, да правите крачки, да се навеждате и изправяте, защо не и да пробвате леки гимнастически упражнения.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Дискомфортът може да е резултат и от паразити, които неизвестно как са се настанили в организма и подкопават здравето отвътре. В стомашно-чревния тракт такива паразити проникват чрез мръсните ръце или замърсени хранителни продукти. Мийте редовно ръцете си със сапун и спазвайте хигиенните норми при приготвяне и прием на храна.

Известно ли ви е, че същите симптоми – болки в стомаха и киселини, могат да са резултат от приема на лекарства? Антибиотиците и медикаментите за регулиране на кръвното налягане често унищожават полезната ни микрофлора. Развива се дисбактериоза – това състояние подлежи на корекция, но трябва да имаме готовност да не го допускаме. Достатъчно е да сме наясно с ефектите от нашите хапчета и паралелно с тях да приемаме витамини, пробиотици, хранителни добавки – изобщо продукти, които ще ни спестят едни болки в стомаха и киселини.

Какъв е пътят да се спасим от болки в стомаха и киселини?

болки в стомаха
Ако често ви мъчат болки в стомаха – непременно идете на лекар

Няма да правим открития: ако състоянията се повтарят често, непременно трябва да се консултираме със специалист. Най-вероятно той ще ни назначи изследвания – кръвни, с апаратура. След като диагнозата се изясни, лечението следва характера й.

Има достатъчно добри медикаменти, които според причината спасяват от мъчителните болки в стомаха и киселини. Разбирате, че лечението ще едно, ако става дума за язва или гастрит – и съвсем друго, ако ни открият паразити. В отделни случаи консервативното лечение не може да помогне и тогава се стига до хирург.

Каква позиция има народната медицина при болки в стомаха?

И лекари, и народни лечители са категорични, че при болки в стомаха нещата зависят най-много от самия човек: с правилно и редовно хранене, ако е нужно – със спазване на диета може да се постигне желаното добро здравословно състояние.

Има безброй работещи рецепти за отвари, настойки и чайове при болки в стомаха. Лековитите растения за тези случаи са мента, лайка, лавандула, джинджифил, копър и глухарче, кардамон, розмарин, кориандър (виж 10te.bg).

Няма как да приключим с тази фундаментална тема без съвети от класиците. Ето какво казва Петър Дънов за случаите, когато имаме болки в стомаха или корема:“

“Като ви заболи корем или стомах, сложете си лявата ръка върху него. После сложете и двете си ръце.

При неправилното хранене се образуват отрицателни енергии, които се сгъстяват, става едно застояване, капилярните съдове се свиват, у вас се явява неестествена жажда и за студена вода, от която капилярните съдове се свиват още повече. Тогава се образуват коликите.

Когато сложите ръцете си върху корема и концентрирате мисълта си, от тях потичат два тока и коликите минават. Турете лявата ръка отдолу, дясната отгоре. Изпийте една чаша топла вода, капилярите ще се отпуснат и кръвта свободно ще се задвижи по цялото тяло. “ (от dunov-knigi.bg).

Топ лекарства и билки за болки в стомаха

болки в стомаха
Причините за болки в стомаха са най-малко девет

Мъчителните болки в стомаха са физически и психичен тормоз; първата ни реакция в подобни случаи е да глътнем някакво хапче, което да ни спаси от тях – пък после да мислим как трайно да решим проблема. Нексиум, ранитидин, омепразол, алмагел – това са трафаретните медикаменти, чрез които се спасяваме от киселини и болки в стомаха най-бързо.

Лекарствата, с които престъпно често се самолекуваме, обикновено потискат продукцията на солна киселина и някои храносмилателни ензими, или неутрализират стомашните сокове. Разбира се – това спасява от болките, но не бива да сме самонадеяни и да лекуваме на своя глава последиците, а не причините за проблемите с болки в стомаха.

Колкото до билките – мента, лайка, невен и глухарче са великолепен вариант за терапия. Стига да сме наясно как точно да ги използваме.

Фамотидин

Фамотидин е от лекарствените средства, които потискат продукцията на солна киселина. Препоръчва се при язва на стомаха и дванадесетопръстника, ерозивен гастрит, хиперсекреция на солна киселина, гастроезофагеален рефлукс. Лекарството не е подходящо за деца под 8-годишна възраст, бременни и кърмачки. Индивидуална преценка е необходима при пациенти с чернодробни и бъбречни увреждания.

Фамотидин не е медикамент, който може да се взема инцидентно, когато имаме неочаквани болки в стомаха. Лекарството иска диагнозата си – взема се трайно при установено заболяване, при това се взема редовно, сутрин и вечер по 20 мг или само вечер 40 мг (framar.bg). Бодете готови да спазвате тази схема 1 – 2 месеца. Ако е необходимо поддържащо лечение, дори в отсъствието на болки в стомаха, то може да се прави с 20 мг вечер дългосрочно, за срок до една година.

Фамотидин, Омепразол, Квамател или Ранитидин? Странични ефекти, мнения, цена

Нексиум

Този медикамент също регулира съдържанието на стомашните сокове: редуцира солната киселина, която стомашните жлези отделят. Нексиум е един от продуктите, познати като инхибитори на протонната помпа. Освен случаите, описани в характеристиката на фамотидин, при нексиум често се добавят и болки и киселини, предизвикани от приема на болкоу,спокояващи и противовъзпалителни, както и при инфекции от хеликобактер пилори (framar.bg). При инфекциите с хеликобактер пилори, причиняващи болки в стомаха, приемът на нексиум се съчетава с антибиотици в продължение най-малко на една седмица.

Нексиум 20, 40 или Омепразол? Мнения, плюсове и минуси. Приложение

Ранитидин

Това лекарство е от същия тип като нексиум и фамотидин (framar.bg). Идеята е с приема му да се редуцира секрецията на солна киселина – важно при язвена болест, включително стрес-язва, хронична диспепсия, гастроезофагеален рефлукс, ерозивен езофагит. Лечението с ранитидин, който е популярен медикамент, може да причини главоболие, замайване, нарушения на съня и халюцинации. В редкци случаи води до болки в мускулите и ставите и еректилна дисфункция.

Омепразол

Капсулите омепразол имат аналогично приложение; за разлика от вече изброените продукти могат да се дават и на деца, навършили една година.

Лечението с омепразол трябва да бъде наблюдавано системно от специалист, тъй като е възможно да се проявят сериозни странични ефекти – загуба на тегло без причина, повръщане на храна и кръв, черни изпражнения – знак за вътрешен кръвоизлив. При продължителна употреба, близо до година, е възможно да се повиши рискът от развитие на остеопороза и чупливост на бедрена кост, китка, прешлени (framar.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Омепразол – когато стомахът боледува

Алмагел

Популярната суспензия алмагел също спасява от болки в стомаха, като предпазва стомашната лигавица от въздействието на киселинния компонент и ензима пепсин. За разлика от всички изброени медикаменти, алмагел не въздейства върху състава на стомашния сок по някакъв начин – а покрива лигавицата с плътен слой и намалява силата на дразнещото въздействие по един механичен начин.

Лечебният гел за болки в стомаха е смес от активните компоненти алуминиев и магнезиев оксид. Тези компоненти са неразтворими и почти не се усвояват при преминаването си през чревния тракт. Паралелно с основния си ефект алмагел действа противовъзпалително на лигавиците по целия храносмилателен тракт; има и слабо газогонно и жлъчегонно действие, може да се очаква ефект като от лек лаксатив (framar.bg).

Джинджифил с лимон и мед

Медицината не загърбва и природните средства за облекчаване на симптоматиката при болки в стомаха. Доста добре въздейства един лесен цяр, приготвен от джинджифил, лимонов сок и мед (framar.bg). Настъргва се пресен джинджифил – корен; парчето трябва да е колкото един показалец на средно голяма длан. Към джинджифила се прибавя сок от един лимон и супена лъжица мед. “Лекарството” се държи в хладилника и при болки в стомаха се взема по една супена лъжица на гладно. Познавачите на този вид терапии припомнят, че балансиращо на стомашното здраве въздействат и чайовете с джинджифил.

Мента

Разбира се – ментата е класика в борбата с всякакви болки в стомаха. Тази билка успокоява стомашните спазми и балансира състава на стомашните сокове. При хронични болки в стомаха е добре да се пие обикновена запарка или ментов чай без захар. При остри болки помагат капките – ментова тинктура, разредени в малко вода (pharmacy-bg.com).

* Лечебният ефект на ментата се дължи на уникалното ментово масло, каротин, минерали и органични киселини. При необходимост от капки се пият 20 до 40 по 3-4 пъти на ден. Запарката от мента се прави от две супени лъжици суха билка на половин литър вряла вода. Ментата кисне 10 минути, след което се прецежда и се пие 3-4 пъти на ден по 150 г преди ядене.

Живовляк

Билката съдържа дъбилни и слузни компоненти, успокояват лигавиците на дихателната и храносмилателната система. Системният прием на продукти от билката има значение не само за симптоматичното овладяване на болки в стомаха, но и за излекуване на заболявания като хроничен гастрит, колит, ентероколит, гастрит с повишена киселинност на стомашния сок, язва. За болки в стомаха се използват сок и запарки от листата на билката (dhost.info).

Ето една рецепта за запарка с пресни листа от билката: * смила се количеството листа, които имате; отмерва се същото количество вряла вода и билковата паста се залива и запарва за 5-6 минути. След това се прецежда и от получената течност се пие по 1/3 водна чаша три пъти на ден преди хранене.

* Може да се направи запарка и от сухи листа: чаша суха маса се залива с две чаши вряла вода. След като изстине се прецежда; пие се по една чаша от запарката половин час преди хранене.

Невен

Невенът е известен с противовъзпалителното си действие. Лековити са листата, стеблото и особено цветовете на растението. Има широко приложение – вътрешно и външно. При болки в стомаха, диагностицирана язва и гастрит много помага обикновен чай от невен. Приготвя се като запарка – супена лъжица цвят от невен се залива с 250 мл вряла вода, кисне пет минути и се прецежда. Такъв чай се пие 3-4 пъти на ден и болките отшумяват

Глухарче

Съдържанието на цинк и други микроелементи, както и на множество витамини правят от глухарчето отлично лечебно средство при болки в стомаха. Отвари и чайове неутрализират възпалението, което е възможната причина за изпитваните болки в стомаха (framar.bg). Много добре действа при болки в стомаха чай от прясна мента и листа от глухарче. Ето как се прави: вземат се по 20 г мента и листа от глухарче, една чаена чаша вода и супена лъжица мед. Билките се пускат във водата точно в мига преди да заври. Чаят се оставя на тих огън да къкри 15 минути, след което изстива 10 минути, прецежда се и се добавя медът. Изпива се наведнъж, бавно, за препоръчване в следобедните часове.

Алое вера

Сок и гел от алое вера въздействат на стомаха принципно по същия начин, както т.н. инхибитори на протонната помпа. Алое вера регулира продукцията на солна киселина, като не допуска повишаване на киселинността и отделянуто на прекомерно количество пепсин. По този начин приемът на алое вера се оказва сигурен вариант за лечение – продуктът не просто обезболява, но също така действа противомикробно и предотвратява усложненията.

С алое вера се лекуваме, ако си набавим биопродукт – гел или сок, чрез поръчка в мрежата. Можем да използваме и растението от домашната саксия, но само ако е най-малко на три години.

Кориандър

Народната медицина цени кориандъра – зелена маса или семена, и определя тази лековита подправка за особено ефективна. Кориандърът се препоръчва при гастрит и язва заради противомикробното си и противовъзпалително действие. Запарки от семена, прясна листна маса от кориандър действат смазмолитично; успокояват стомашната лигавица (pamacea.bg). Особено добър ефект при спазми и болки в стомаха има билковата тинктура с кориандър, и още с невен, мента, липа, жълт кантарион и лайка. От кориандровата тинктура с билки се приемат 20 до 60 капки със 100 мл вода или сок, до 6 пъти дневно. Неутрализира стомашната киселинност и спасява от болки в стомаха.

Босилек

Сред многото полезни ефекти на босилека специално трябва да се спомене способността му да неутрализира възпалението на стомашната лигавица и да укротява болезнените стомашни спазми (puls.bg). Тази си способност билката, ценена заради лековитостта й още от древността, осъществява с всяка своя част – листа, стебло, семена. Специално въздействие очаквайте от босилковото етерично масло.
Пригответе си босилков чай при болки в стомаха по следната рецепта: две чаени лъжички сух босилек се сипват в 200 мл вряща вода и се оставят да къкрят 7 минути. Съдът се отдръпва и отварата се оставя да изстине напълно, след което се прецежда. От босилковия чай се пие по четвърт чаена чаша 3-4 пъти на ден, преди хранене (lamqta.com).

Лайка

Тя е едно от природните средства с най-изявен противомикробен, антисептичен и обезболяващ ефект. Дори семплата запарка от пакетче дава след 3-4 минути целебна напитка, която – приета на гладно – успокоява болките. Чай от лайка се препоръчва при гастрит, при болки в стомаха с киселини, при остри състояния на язва (framar.bg).
Лайката не трябва да се вари продължително време, не бива и да се запарва до изстиване – достатъчни са 10-15 минути. Трябва да се внимава с времето за запарване, защото дългата обработка прави продукта безполезен – изпарява се лековитото етерично масло от лайка. Именно на него се дължи до голяма степен оздравителният ефект от растението.

Семена от копър

Копърът помага да се преодоляват болезнени състояния на стомашно-чревния тракт – задържане на газове, спазми, възпаления на лигавиците. Запарка от копърово семе неутрализира до голяма степен тези мъчителни симптоми. Достатъчно е да вземете една супена лъжица сухи семена от копър и да ги попарите с чаша вряла вода. След като поизстине, запарката се прецежда и се изпива на бавни глътки (agronovinite.com).

Сладък корен (сладник)

Сладкият корен (сладник) е един от природните лекове за болки в стомаха. Той има спазмолитично, противовъзпалително и болкоуспокояващо действие – успокоява болките от раздразнена при язва или гастрит стомашна лигавица. Отварата от сладник балансира киселинността на стомашните сокове . Приготвя се така: две супени лъжици накълцана билка се сипват в половин литър вряща вода и се оставят на тих огън за 15 минути. След това съдът с отварата се отдръпва и се оставя да престои два часа. Прецежда се и се изпива за един ден – разделена на три равни части, непосредствено след хранене (galenia.bg).

Сок от картофи

Болки в стомаха могат да се укротят с помощта на сок от сурови картофи. Картофът може да се обели и пусне в сокоизстисквачка или да се настърже и изцеди през марля. Пие се от 30 до 50 мл сок на всеки 30 минути, но не повече от 2-3 дози. Ако иматe хронични болки в стомаха, започвайте деня с 50 мл сок от картофи преди закуска. През деня може да се направи смес – сок от картофи и от моркови. Картофът успокоява спазмите, а морковът съдейства за оздравителните процеси в раздразнената лигавица (monitor.bg).

Бял ориз

Скорбялата в ориза неутрализира повишената киселинност на стомашния сок и успокоява лигавицата – така и мъчителните болки стихват. Може да се похапва ориз всеки ден при хронични болки в стомаха; ако тези болки в стомаха са придружени и с разстройство, много добре действа водата от варенето на ориза (framar.bg).

Препечен хляб

Една добре препечена филия хляб е в състояние да реши проблема с неразположението и неприятните болки в стомаха. Препечените трохи действат като активен въглен и абсорбират токсини и киселини, които са възможните причини за болките. С помощта на това популярно народно средство се поддържа и лечебен режим при вирусни заболявания с болки в стомаха и разстройство. По-леки форми на подобни болести могат да се овладеят и без да се налага прием на медикаменти (zdrave.ws).

Кисело мляко

Чаша кисело мляко преди сън могат да ви спестят събуждането посред нощ от болки в стомаха. Както знаем, киселото мляко обогатява чревната микрофлора с полезни млечно-кисели бактерии. Действието на млечните компоненти започва още в стомаха, лигавицата се успокоява и причините за болките се неутрализират (framar.bg).

Сода бикарбонат

Содата е класическо народно средство за спасение от болки в стомаха и киселини. Поглъщайки тази почти-панацея, ние неутрализираме киселинността на стомашния сок и болката отшумява. Проблемът със содата обаче е, че този терапевтичен метод насърчава стомашните жлези да продуцират повече солна киселина. Ако нашата лечебна практика със сода бикарбонат е прекалено честа, киселинността ще се повишава, а епизодите с болки в стомаха ще зачестяват (framar.bg). Все пак инцидентно можем да се спасим със сода: кафена лъжичка сода се разтваря в половин чаша вода и се добавят няколко капки лимонов сок. Изпиваме наведнъж и изчакваме оригване, следва облекчението.

Лют червен пипер или чушки

Може да звучи странно, но лютите чушки помагат при болки в стомаха. Те са чудесно противовъзпалително средство и имат изключително богато здравословно въздействие върху организма. Участват в оптимизирането на метаболизма, разграждането на мазнините, регулиране на хормоналния баланс. Доказано е и противораковото им действие благодарение на компонента капсаицин.

Не всеки харесва и понася люто, затова този вариант е изключително за любителите му (framar.bg).

Бутилка топла вода

Бутилка топла вода или термофор може да активира кръвообращението и да укроти мъчителните болки в стомаха. В този терапевтичен метод обаче има риск, ако не знаем каква точно е причината за болки в стомаха. Топлината може да помогне – но може и да усложни един здравословен проблем, ако се касае за вътрешен кръвоизлив например (framar.bg).

Бульон

Зеленчуковият бульон без мазнина е не особено вкусно, но сигурно средство срещу болки в стомаха. Ако стомашната лигавица е раздразнена от безразборно похапване на всякакви храни, прекалено мазни, пържени, сладки, или пък сте прекалили със суровите зеленчуци с много фибри – топъл зеленчуков бульон, в който преобладават морковите, ще внесе успокоение в това мъчително преживяване (tq-jenata.com).

Вижте и ТОВА:

Ефикасни хапчета за киселини в стомаха. Какво друго да пия?

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Ez

Обложен език? Разберете защо е така !

Възможни причини за обложен език. Видове налепи по езика и други симптоми. Какво означават? Почистване …

2 Мнения

  1. Рамадан

    Всичко написано е отлично.Хиляди благодарности!

  2. Интересува ме коя е лечебната доза сок от алое, за киселини (рефлукс)?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *