чернодробна цироза
чернодробна цироза, диета, алкохол, лечение, клиники

Чернодробна цироза: причини и симптоми. Колко се живее?

Чернодробна цироза: болестта и симптомите й. Какви са причините; възможни усложнения. Как се лекува чернодробна цироза. Възможно ли е възстановяване на болния черен дроб. Лекарства и народна медицина. Препоръчителна профилактика

Чернодробна цироза най-общо казано е заболяване, при което специфичната чернодробна тъкан се трансформира във фиброзна съединителна. Придружено е с тъпа болка в дясното подребрие; причинява жълтеница, повишено кръвно налягане с потенциални кръвоизливи – в хранопровода, от хемороиди; възможно е да се развие асцит, т.е. събиране на течност в коремната кухина и др.

Заболяването е хронично; за точното му диагностициране се прилагат апаратни методи, биохимични кръвни анализи, биопсия на черния дроб. Лечението на чернодробна цироза изисква пълен отказ от алкохол, спазване на диета, прием на хепатопротектори. При тежки случаи се практикува и трансплантация на донорски орган.

Какво е чернодробна цироза и кои са нейните причини?

Вече стана дума, че коментираната чернодробна цироза представлява израждане на паренхимна тъкан в съединителна; в самия орган настъпват структурни изменения, образуват се твърди ръбци, настъпва един вид “сбръчкване” и функционалността му намалява.

Цирозата може да се развие при продължително и редовно прекаляване с алкохол; при вирусен хепатит с развитието му в хроничен; при автоимунно нарушение, увреждане на извънбъбречните жлъчни канали, холангит. Ето кои са най-често диагностицираните причини за проява на чернодробна цироза:

  • Вирусен хепатит. Най-често става дума за хепатит тип С, наричан “тихият убиец” – в 97% от случаите на това заболяване се развива цироза. Коварството му е в безсимптомното протичане и разкриването в доста напреднал стадий.
  • Автоимунен хепатит – когато организмът възприема собствените си клетки като чужди и враждебни;
  • Злоупотреба с алкохол; заболяването се развива 10-15 години след началото на злоупотребата; убийствената доза е 60 г в денонощие за мъжете и 20 г – за жените.
  • Метаболитни нарушения;
  • Химически токсични вещества и медикаменти;
  • Хепатотоксични лекарствени препарати;
  • Заболявания на жлъчните канали: запушване на външни и вътрешни жлъчепроводи. Цирозата се развива 3 до 18 месеца след нарушаване проходимостта на жлъчните трасета.
  • Продължителен венозен застой в черния дроб – при констриктивен перикардит, сърдечна недостатъчност и др.

За жалост точната причина за чернодробна цироза не винаги може да се установи; в такива случаи се говори за криптогенна цироза, т.е. с неустановена причина.

Симптоми на цироза и подобните заболявания

Казахме, че въпросната чернодробна цироза е коварно заболяване. Дълги години то може да не даде никакви сигнали или те да са пренебрежимо слаби. Болният може да се оплаква само от слабост, бърза умора, дискомфорт в зоната на черния дроб.

чернодробна цироза, черен дроб
При чернодробна цироза паренхимната тъкан на органа се трансформира във фиброзна
  • Признаци на болестта могат да са “звездички” по кожата, разширения на малките кръвоносни съдове по плещите, както и специфични червени обриви по ръцете, т.н. чернодробни длани. Развитието на болестта проявява и други симптоми: портална хипертензия – т.е. застой на кръвта въ вената, покоято кръвта от чревния тракт трябва да попадне в черния дроб; асцит, нарастване на далака с прояви като левкоцитопения и тромбоцитопения; видима става венозната мрежа по корема и др.

Характерен показател е варикозното разширение на вените в хранопровода; този симптом се диагностицира при гастроскопия или изследване с рентген. Проявява се и признаци на хипопротеинемия – намаляване на протеина в кръвта; анемия; нарастват показатели от типа билирубин и активността на трансаминазата.

Подобни детайли показват, че цирозата е в напреднала, активна фаза.

Заболяването може да е придружено от сърбеж по кожата; кожата пожълтява, нарастват стойностите на холестерина в кръвта. Пациентите губят работоспособността си; общото им състояние се влошава, отслабват, чувстват се изтощени. Развива се чернодробна недостатъчност. Към симптомите на чернодробната цироза могат да се отнесат и следните:

  • Кървене от венците;
  • Кървене от носа;
  • Нарастване обема на корема;
  • Промени в поведението и съзнанието.

Всички тези детайли са свързани с прояви на усложнената цироза.

Увеличен черен дроб
“Фигурин

Увеличението на черния дроб е един от симптомите на цирозата. Само по себе си това не е болест, а симптом на заболяване и задача на лекарите е да установят кое е то и защо черният дроб не е в състояние да изпълнява нормално функциите си. Освен цирозата такова състояние могат да провокират хепатити, запушени жлъчни канали, омазняване, вирусни или бактериални инфекции.

чернодробна цироза и алкохол
Алкохолът е един от факторите за болестта

Увеличен черен дроб или хепатомегалия при неправилно лечение водят до чернодробна недостатъчност. Това патологично състояние – хепатомегалия, може да се установи при обикновена палпация на корема. За точно диагностициране се правят ултразвукови изследвания, ядрено-магнитен резонанс, кръвен анализ. При подозрения за рак или омазняване се назначава биопсия.

Чернодробна стеатоза

Чернодробна стеатоза или омазняване на черния дроб е заболяване, което представлява наднормено натрупване на мазнини в хепатоцитите, специфичните чернодробни клетки. Настъпва мастна дистрофия на хепатоцитите; при липса на терапия се развива възпалителен процес, чиято прогресия може да доведе до цироза.

Стеатозата е два типа: алкохолна и неалкохолна. За първата е излишно да даваме обяснения; вторият тип е провокиран от неправилно хранене, наднормено тегло, заседнал живот, стрес. Ранните стадии протичат безсимптомно – до момента, в който се развие хепатометгалия, т.е. увеличение на черния дроб.

Лечение на затлъстял черен дроб. Болки. Кое е най-доброто лекарство през 2019 г.?

Прецироза

Прецирозата се определя като междинен етап при трансформирането на чернодробната тъкан в съединителна; предхождащо същинската цироза. Развива се при вече проявена стеатоза, т.е. омазняване и нарастване на черния дроб, като паралелно с това отслабва изпълнението на специфичните му функции. При прецироза вече е спорно пълното обратно развитие и възстановяване на чернодробната тъкан и функции, но интензивното лечение дори в такъв напреднал стадий може да повлияе положително в общ здравословен план.

Специфика на алкохолната цироза

Основна причина за заболяването в случая е хроничният алкохолизъм. Патологичният процес се развива с интензивност, зависеща от количеството на системно приемания алкохол и честотата на запоите. Под въздействието на алкохола загиват специфични чернодробни клетки; нови не могат да се образват в достатъчно количество и тъканта на органа се изражда във фиброзна. Освен алкохола негативно въздействие може да има наследствеността, както и лошото хранене.

Симптомите на алкохолната чернодробна цироза се развиват постепенно; понякога за това са необходими години. Към тях можем да отнесем общата слабост, бързо изчерпване на силите и умора, отсъствие на жизнени сили, намалена работоспособност, депресии, отслабване – намаляване на телесното тегло; сънливост, хипотония, развитие на чернодробна недостатъчност, разширени кръвоносни съдове по лицето, почервеняване на кожата; феминизация на лицето, гинекомастия; нарастване на лимфните възли около ушите; полово безсилие; жълтеница.

Усложнения

Усложненията от чернодробна цироза водят до тежки и живото застрашаващи състояния. При някои от тях намесата на медицината е безполезна. Ето за какво става дума:

Асцит: увеличаване, нарастване на корема – то не изчезва в легнало положение и има напрегнат вид; при натиск целият корем се мести настрана.

Портална хипертензия: това е застой в порталната система и усилване на налягането по стените на вените, събиращи кръвта от компонентите на храносмилателната система. Нараства налягането във вените на хранопровода, стомаха, дебелото черво; формират се варикозни разширения, развиват се условия за разкъсване на съдове и кръвоизливи. Визуално порталната хипертензия  се определя със симптома “глава на медуза” – разширени вени около пъпа, видими по външната коремна стена.

Остра чернодробна недостатъчност – развива се при прогресията на описваната чернодробна цироза. Кожата пожълтява, наблюдават се нарушения на съзнанието, появяват се гадене и повръщане, започват кръвоизливи: вътрешни, стомашно-чревни, маточни, хемороидални.

Хронична чернодробна недостатъчност – типично за нея е влошеното качество на съня, личностни изменения, жълтеница и асцит.

Спонтанен  бактериален перитонит. Това е усложнение на асцита, когато вътрекоремната течност е заразена с патогенни бактерии от дебелото черво при проницаемост на стените му. Общото състояние на болния рязко се влошава; болният вдига много висока температура, диша трудно, страда от болки в корема, разстройство, повръщане.

Дайте мнение и Вие тук!

Хепаторенален синдром – така се нарича засягането на бъбреците на фона на порталната хипертензия. Симптомите са намалено отделяне на урина, гадене, обща слабост.

Чернодробен рак – симптомите му са познатите от описанията за чернодробна цироза, отличават се по интензивност.

Изследвания и диагностика

Диагностиката за чернодробна цироза преминава през няколко етапа. Задължителни са на първо място инструменталните изследвания:

  • Ултразвуково изследване като скринингов подход; поставя предваителна диагноза, но със сигурност може да разпознае асцит и портална хипертензия;
  • Компютърна или магнитно-резонансна томография; това са по-точни методи в сравнение с предходния.
  • Биопсия. Този вид тъканно изследване може да установи типа цироза и причината за заболяването.
чернодробна цироза, изследвания, клиники
Болният черен дроб се разпознава и при обикновен физикален преглед

След като се постави диагнозата и чрез описаните методи все още не се открива причината за заболяването, търсенето продължава с нови изследвания. Следват кръвни анализи:

  • За ДНК-вирус на хепатит;
  • За антимитохондриални тела;
  • За алфа-фетопротеин, при което се изключва хипотеза за рак на кръвта;
  • За нивото на Т-лимфоцити и имуноглобулини ;
  • За церулоплазмин и мед в черния дроб.

Следващият етап е да се определи доколко организмът е пострадал от чернодробното увреждане:

  • Прави се сцинтиграфия на черния дроб: това е радионуклеидно изследване, което установява каква част от чернодробните клетки все още работят нормално;
  • Биохимичен анализ на кръвта с изследване на показатели от рода на билирубин, протеинограма, липидограма, алкална фосфатаза, холестерин, коагулотрама, стойности на калия и натрия.
  • Поражение на бъбреците – пикочна киселина, креатинин.

Проверява се за възможните усложнения – асцит, варикозни разширения на вените в хранопровода и стомаха, в дебелото черво (провеждат се изследвания от типа гастрофиброскопия, ректоскопия). Прави се и изследване на екскременти за скрито кървене в стомашно-чревния тракт.

При ултразвуково изследване например цирозата става видима чрез фиброзните възли. При алкохолната цироза например отначало се развиват малки възелчета, а биопсията установява стеатоза и специфични промени в хепатоцитите. В напреднал стадий на цирозата възлите стават големи, омазняването постепенно изчезва.

Първичната билиарна цироза е характерна с увеличение на черния дроб; в него се разпознават непроменените жлъчни канали. При вторичната на фона на увеличения дроб жлъчните канали са променени, със запушвания.

Лечение на цироза

Лечението на чернодробна цироза изисква да се отстранят причините за болестта – на първо място. Освен това – да се спре трансформирането на чернодробната тъкан във фиброзни възли; да се компенсират възникналите нарушения; да се намали натискът върху вените от порталната система; да се лекуват усложненията и да се предотврати развитието и усложняването на болестта.

Отстраняване на причините

Тази част от терапията зависи от причината за чернодробна цироза:

  • При алкохолна цироза – да се прекрати постъплението на алкохол в организма;
  • При вирусен хепатит – да се започне прием на специални противовирусни средства: интерферони, рибонуклеаза и т.н.
  • Автоимунният хепатит се лекува с препарати, потискащи имунитета;
  • Цирозата, възникваща като последица от стеатоза, се облекчава и лекува чрез нискомаслена диета;
  • Билиарната цироза се лекува, като се отстранят стесненията на жлъчните канали.
Условия за възстановяване на черен дроб

Веднага след диагностицирането – дори още докато вървят изследванията за причините на една чернодробна цироза, болният трябва да започне да спазва диета. Забраняват се: кафе, алкохол, колбаси, консерви, шунка, гъби, чесън, домати, доматен сок, шоколад, пушени меса, минерални води, печива с бакпулвер и сода, бекон, месни и рибни пастети, майонеза, сладолед, маслини, пържено. При асцит се изключват и соковете.

чернодробна цироза, диета
Диетата е много важна при чернодробна цироза

В менюто се включват зеленчукови крем-супи, каши, варено нетлъсто месо, извара, нискомаслена сметана, зелени ябълки, печени зеленчуци, яйца, банани, сушени плодове.

  • Въвеждат се и някои правила за всекидневието, които трябва да се спазват задължително: болният не бива да вдига тежко заради риска от стомашно-чревни кръвоизливи; да се почива редовно и повече; всеки ден да се измерва обемът на корема и телесното тегло – нарастването  говори за задържане на течности; да се сравнява количеството на поеманите и отделяните течности – показателите на урината трябва да са малко по-ниски; при развитие на асцит приемът на течности се редуцира до литър-литър и половина; контролира се почеркът – всеки ден трябва да се изписва една и съща фраза и записките се датират.

Лекарства при цироза

Назначаването на медикаменти при чернодробна цироза трябва да става много внимателно заради състоянието на този важен орган. Би навредило излишното натоварване с хапчета, но и съвсем без тях не може. Ето какво най-често се налага да приема пациентът с такава диагноза:

  1. Дуфалак или друг лаксатив: тези препарати свързват и извеждат токсични за мозъка аминокиселини, които причиняват енцефалопатия;
  2. Хепатопротектори – препарати, които подобряват функциите на чернодробните клетки, например хептрал;
  3. Пикочогонни препарати – за освобождаването на тъканите от излишни течности, например  спиронолактон;
  4. В някои случаи – при асцит, има смисъл да се вземат антибиотици за изчистване и оздравяване на чревния тракт; подходящи са ампицилин, канамицин. Това е вид профилактика срещу спонтанен бактериален перитонит;
  5. За овладяване на порталната хипертензия се препоръчват медикаменти от типа на атенолол и други бета-блокери.

Пет добри рецепти за пречистване на черния дроб

Народни средства и билки

Освен описаните дотук терапевтични подходи, при чернодробна цироза са приложими и рецепти от народната медицина. Ето някои от тях, които лекарите препоръчват:

  • Смесват се 20 г корени от пирей и 20 г сухи шипки. Една супена лъжица от сместа се залива с 200 мл вода, вари се 10 минути. След като изстине се прецежда и се изпива; рецептата се изпълнява два пъти дневно, като всеки път се приготвя прясна отвара.

Смесваме по три супени лъжици овесени зърна и брезови пъпки, две супени лъжици натрошени сухи листа от горска ягода; сместа се залива с 4 л студена вода и се оставя да престои едно денонощие на хладно. Отделно се приготвя шипкова отвара – 50 г шипки на литър вода, вари се 10-15 минути. Прецедените течности се смесват; добавят се по две супени лъжици царевична свила и пача трева. Всичко се вари 15 минути, прецежда се и се охлажда. Пие се по една чаша два пъти дневно; течността се съхранява в хладилник.

  • За следващата рецепта трябват три глави чесън, 4 лимона, 200 г студено пресован зехтин, килограм мед. Лимоните се обелват, нарязват се и се изчистват от семки; след това се смилат заедно с изчистения чесън и се смесват с меда и зехтина. Получената маса се бърка до хомогенност и се оставя да престои в хладилника едно денонощие – там и ще се съхранява до изчерпването й. От нея се взема по една чаена лъжичка половин час преди хранене, три пъти дневно.  Тази рецепта се изпълнява три пъти годишно, през равни интервали от време.

Пет добри рецепти за пречистване на черния дроб

Профилактика и прогноза

Коментираната чернодробна цироза е нелечима – освен ако не се предприеме трансплантация. Чрез описаните терапии, диета и режим може да се поддържа приемливо качество на живот.

Колко ще живее болният от чернодробна цироза, зависи от причината за болестта, стадия на диагностициране и усложненията, които са се развили преди да започне лечението. Статистиката за преживяемостта е следната:

  • При развитие на асцит от три до пет години;
  • При кръвоизливи от стомашно-чревния тракт оцеляват до половината от пациентите;
  • При чернодробна кома смъртността е 100%.

Профилактиката се състои в ограничаване приема на алкохол, своевременно и адекватно лечение на вирусния хепатит и другите болести, които удрят по черния дроб. Препоръчително е също балансирано хранене и активен, здравословен начин на живот.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

глисти

Глисти – тази опасна напаст

Симптоми. Отслабване при глисти. Кашлица. Болки в корема и в стомаха. Запек. Разстройство (диария). Безсъние. …

4 Мнения

  1. Марта Йосифова

    Има хора кото в живота си не са вкусвали алкохол и също се разболяват от цироза.ПРИЧИНА ЗА ЗАБОЛЯВАНЕТО НЕ Е НЕПРЕМЕННО АЛКОХОЛА.

  2. Величко Каменов

    Намерете билката Змийско мляко,сушена.Взимате колкото се събере в шепата ви и поставяте в буркан омния(старите).Заливатежс домашна ракия и оставяте 10 дена на тъмно,но не в хладилник.След това прецеждате в шише и в хладилника.Пие се по 1 супена лъжица 30 мин.преди ядене.Действа.Успех

  3. Данка Виденова

    Най -доброто лечение за цироза е билката – глухарче, използва се цялата билка ( цветове, стъблото, листата и корените ) от опит ви препоръчвам тази билка

  4. Снежа костадинова

    Мъжът ми когато се оженихме е бил завършен алкохолик но аз не съм вярвала че е така Това е 1983 г от тогава всеки божи ден той пие по 150 мл ракия 50 гр на обед и вечер Вечер може и повече. И по 2 чаши вино До днес Разболя се от диабен 1994 г и е на 2 вида инсулин и шепа хапчета. Чудя се какъв черен дроб трябва да има за да издържи на този режим и плюска не яде нормално а плюска По някога му викам ако легна на масата и ти дам вилица и нож ще ме изядеш…. Опитвала съм да го накарам поне на обед да не пие не става. Дайте съвет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *