афти при деца и бебета
Афти могат да се лекуват успешно и с рецепти от народната медицина

Афти в устата и на венеца. При бебета, деца и др. Температура и лечение

Как се лекуват афти в устата и на венеца? Как да ги спрем при деца и бебета? Ако имаме афта + температура. Лечение с Гранофорин и Анафтин

Приблизително 20% от човечеството системно страда от афти в устата. Това са малки ранички по лигавицата на устната кухина и езика, които са изключително болезнени и затрудняват храненето и говоренето. Как да ги излекуваме?

Преди да преминем към лечение на афти в устата, трябва да се установи от специалист каква е причината за появата им, препоръчват от ezine.bg.

Това е задължително в случаите, когато афти в устата се появяват често и проблемът очевидно става хроничен.

Афти в устата могат да причинят неправилното хранене, дефицит на витамини, инфекции, проблеми на имунната система, могат да са и съпътстваща проява на сериозни заболявания от рода на сифилис.

Понякога за лечение на афти са достатъчни промивки и жабурене с разтвор от хлебна сода и сол, съветват експертите на skalpil.ru. Една чаена лъжичка смес от сол и сода бикарбонат – равни части, се разтваря в две чаши хладка преварена вода и с разтвора се правят чести промивки на устната кухина.

За промивки става и традиционна отвара от лайка, лайка с щипка сода на една чаша вода, лайка и сушена дъбова кора. Тези рецепти работят в случаите, когато афти в устата причиняват различни патогенни микроорганизми и раничките имат бяло покритие.

Ако те са ярко червени и от време на време кървят, става дума за прояви на херпес и тогава само с промивки проблемът не може да се разреши ефективно. В такива случаи се прилага комплексна терапия, в която към описаните разтвори се добавят противовирусни препарати и масло от зърнастец за обработка на проблемното място.

Често афти в устата се появяват при остър или хроматичен стоматит: тогава раничките имат вид на червени втвърдявания с бял налеп. Ефективно действат отвари от невен за изплакване, или билкова запарка от следните лековити треви-букет: мащерка, бяла върба, суха дъбова кора, лайка, листа от бреза, цвят от липа и от невен. Някои лечители препоръчват изплакване на устата със смес от вода и сок от прясно настърган хрян – разреждането е 1:1. Помага и сокът от моркови: пие се на бавни глътки, като всяка поредна глътка се задържа максимално в устата, за да въздейства върху афтите.

При афти в устата непременно трябва да се внимава с храната: да се избягват пикантни и горещи храни; да се наблегне на течните и лесни за поемане ястия, които не изискват активно дъвчене и спестяват болки и допълнително дразнене.

Лекарство за афти

Добър лечебен ефект дава гелът с екстракт от лайка ПАНСОРАЛ. Този медикамент съдържа още сукралфат и цеталкониум хлорид; понася се добре и е подходящ за деца и възрастни.
Пансорал се прилага при афти или разранени венци, като малко количество от медикамента се втрива внимателно в проблемната зона. Раздразненото място се успокоява, дискомфортът и болката намаляват. Тъканите се възстановяват по-бързо и се избягва опасността от усложнения (framar.bg).

Анафтин

анафтин за афти на венеца
Анафтин става за афти в устата и при бебета и при деца
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Анафтин се предлага на гел, на спрей и като вода за уста. Освен за афти, се дава и при ангина. Има особени указания при ползването от бременни и от деца, включително и бебета. Не може директно да го купите от аптеката и да мажете, а трябва да знаете какво правите. Дава се и при всякакви рани в устата, при афтозен стоматит и различни язвички. Спреят е похдодящ при херпес.

При деца и бебета

Слабата имунна система и/или лошата хигиена са обичайната причина за поява на афти при бебета и малки деца. Понякога проблемът е последица от преживяван стрес, например тръгване на детска градина или поникване на зъби (drmaneva.com). По-внимателно изследване може да установи, че причина за мъчителните афти е заразата с херпесен вирус. Има епизоди, при които неприятните и болезнени афти са разположени в гърлото и е възможно да се объркат с гнойна ангина. Ако обаче причинителят е вирус, възможното антибиотично лечение не дава резултат и е по-добре да се дават хомеопатични продукти.

В някои случаи появата на афти е причинена от алергия към храни или от някакъв дефицит – на желязо, витамин В12, фолиева киселина. Ако човекът с афти е възрастен, той може съзнателно да предприеме мерки за лечението си. При децата този процес е по-труден: заради болката едно дете може да откаже с дни да се храни нормално, ако го тормозят афти (purvite7.bg). Жабуренето с билкови отвари и запарки в подобни случи е почти невъзможно, проблемно е и полагането на гел или мехлем. Един нов, подходящ за мъници вариант е спрей-формата на екстракт от алое – Aloclair Spray. Бързото му полагане чрез разпръскване образува нещо като лепенка върху мъчителните афти, като по този начин болката се намалява и болното дете се успокоява. Изолирайки оголената и раздразнена тъкан, в същото време компонентът от алое упражнява лечебен ефект и съдейства за по-бързо възстановяване на засегнатия участък от лигавицата.

Афти на езика

Появата на афти по езика е не само неприятно, но и тревожно, особено ако не заздравеят в рамките на три-четири седмици. Единичните открити ранички вероятно са следствие на механично нараняване; по-сериозно е, когато са повече на брой и покритието им има гноен вид, с жълтеникав или зеленикав секрет. Разполагат се най-често по ръбовете и долната повърхност на езика.

Афти по езика могат да се появят при заболявания като гастрит или сифилис; трайното им присъствие изисква лекарски преглед и изследвания. Ако появата на афти е придружена със задебелявания на тъканта, може да се наложи да се прегледате при онколог (bilki.bg). Не се стресирайте: по-вероятно е да имате авитаминоза и набавянето на витамини А, В2 и Е ще помогне. Помага също диетата със зеленчукови сокове, без млечни храни и месо. Ако става дума за единични афти с белезникаво или бяло покритие, може да се справите по тази рецепта: в чаша вода пуснете по една капка масло от здравец и от лавандула и правете промивки на устната кухина по 3-4 пъти на ден.

Афти в гърлото. На венеца

Ако преглъщате трудно и имате чувството, че сте яли пясък, може би сте се “обзавели” с афти по гърлото. Този тип афти обикновено са проява на вирусна инфекция; за помощ трябва да идете при зъболекаря си, защото състоянието изисква професионална помощ. Става дума за медикаменти, които се полагат преди хранене и образуват филм върху разранената лигавица. При афти в гърлото това е особено важно, защото гълтането е постоянен рефлекс и всеки път болката ще напомня за проблема. Добре е да потърсите и второ мнение от личния си лекар, защото симптоматиката е сходна с тази на ангините и трябва да е ясно какво точно ще бъде лекувано (trud.bg).

Афти по венците са истинско изпитание, защото всяка твърда храна дразни и отлага процеса на оздравяване. Тъкмо по тази причина се препоръчва да се ограничава дъвченето за 2-3 дни и да се премине на каши и пюрета, докато процесът на оздравяване и регенерация напредне.

Афти и гнойна ангина. Афтозен стоматит

Появата на афти е “заслуга” на популярен вирус – херпес симплекс лабиалис, който предизвиква и гадния херпес по устните. Вирусната инфекция се проявява чрез малките ранички с бяло покритие и околно зачервяване, които могат да са разположени навсякъде по лигавицата в устната кухина. Вероятно най-мъчително е, когато въпросните афти са по гърлото и мекото небце, защото всяко преглъщане е мъчително. Освен това зачервеното и с бели налепи гърло показва картина, подобна на тази при гнойна ангина. Опитният лекар разпознава за какво става дума и препоръчва подходящото лечение.

Афти (афтозен стоматит) могат да причинят и някои от вирусите на летния грип: именно те атакуват гърлото и мекото небце; така в тези зони се появяват множество афти и се развива типичната картина на херпангина. В този случай е възможно да се появят мехурчета по дланите на ръцете и по ходилата (framar.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Хомеопатия при афти

Неприятните афти се повлияват от хомеопатичното лечение. Ето какво предлага популярният хомеопат и фитотерапевт д-р Атанас Михайлов (ladyzone.bg): при появата на афти се взема borax 5 CH – три пъти по три дражета дневно. След като настъпи подобрение се преминава към сarbo vegetabilis 9 (15) CH – пет дражета дневно. Д-р Михайлов препоръчва паралелно с хомеопатичното лечение да се прилага туширане на афтите с тампонче, потопено в клеева тинктура. Облекчава и жабуренето с отвара от смрадлика. Вари се пет минути половин лъжица суха билка в 400 мл вода; оставя се да изстине и 4-5 пъти дневно отварата се използва за жабурене.
Други хомеопатични продукти, които помагат при лечението на афти, са mercurius solubilis, hepar sulphur и natrium muriaticum.

Урго афти

афти по венеца, на езика и при децата
Афти могат да се лекуват успешно и с рецепти от народната медицина

Урго афти е течна форма на пластир, който след нанасяне се вплътнява и покрива единичните, дребни афти със защитно покритие. Предпазва за 4 часа от механично дразнене и въздействие на дразнещи съставки от храни. Съдейства за успокояване, обезболяване и по-бързо зарастване на засегнатата от афти лигавица (urgo.bg). Продуктът не се препоръчва за деца под 6 години; не е подходящ за по-голям брой големи афти.

Млечница или афти? Афти или гъбички?

Понякога появата на афти се смесва в диагностицирането с гъбична инфекция (млечница, кандидоза). Възможно е да има прилика на външните белези, тъй като при гъбичната инфекция с кандида албиканс по лигавицата на устната кухина се появяват бели налепи. Такава инфекция се развива у възрастни при отслабнал имунитет или при бебета, по същата причина. Гъбична инфекция може да се прояви и когато нормалният бактериален състав в организма е засегнат от антибиотично лечение или химиотерапия.
Ясно е, че лечението на млечница (гъбична инфекция) следва да е различно. При гъбичните инфекции народната медицина препоръчва намазване със смес от мед и сода бикарбонат. Подходящите медикаменти са фунгостатин и дактарин.

Постоянни афти. Ако има и висока температура

Постоянните или рецидивиращи афти много често са “фамилен” патент” –проявяват се прекалено често, почти постоянно у хора с родствена връзка. По принцип повтарянето на тези състояния по-скоро е знак, че имунната система е отслабена. Отключващи фактори могат да бъдат хормонални колебания, стрес, хронични заболявания на стомащно-чревния тракт – гастрит, язва, болест на Крон (framar.bg). Ако при появата на афти има и повишена температура? При остър афтозен процес, който се развива при общи инфекции, често сигнал за проблемното състояние е високата температура. Появата на афти в този случай е елемент от симптоматиката на инфекцията, както и температурата. Афтите могат да останат неразкрити, ако са единични и вниманието е насочено към овладяването на други признаци на заболяването. При внимателен оглед на устната кухина и гърлото обаче не е трудно да се открият афти по бузите, езика или вътрешната страна на устните.

Дактарин и афти

Дактарин е специализиран лекарствен продукт с противогъбично действие; стандартното му приложение е свързано с овладяването на симптоматиката при кандидоза или други гъбични инфекции в устната кухина. За лечението на афти се предлагат други продукти. Ако обаче терапевтът има съмнения за комбинирана инфекция, т.е.поява на афти и кандидоза, освен типичните за афти продукти с тантум верде се препоръчва и дактарин орал гел (pramed.com).

Хранене

При афти в устата храненето трябва да е съобразено с факта, че всяка глътка или хапка ще причинява болка. Има случаи, при които малки деца плачат от глад и жажда, но отказват да сложат каквото и да било в устата, за да се спасят от очакваната болка. Така че храната, която се предлага, трябва да е полутечна или течна, да няма остър и дразнещ вкус; отлага се похапването на люто и кисело, редуцират се животинските протеини – месо, риба, сирена. Не трябва да се яде нито гореща, нито прекалено студена храна (ezine.bg) .

Цистит и афти

Има ли връзка между тях и ако има – каква точно е? Тази тема витае из форумите с разсъждения ту за единия, ту за другия проблем и как може човек да ги преодолее, ако наблизо няма лекар. В крайна сметка форумът може да обобщи, че сред всички причини за двете заболявания общи са най-малко два признака: пренебрегнати хигиенни правила и отслабена имунна система.

Използва ли се салицилов спирт?

Широко разпространено е мнението, че афтите се лекуват със салицилов спирт – 1%. Предлага се и методика – бързо намазване на афтите с клечка за уши, потопена в спирта. Експертите на framar.bg обаче са единодушни, че спиртът не може да се използва по този начин. Приложението му не е за третиране на лигавици, а само за здрава кожа и кожни образувания от рода на мазоли и брадавици. Лечението със салицилов спирт може да причини по-сериозно разраняване, ако попадне вътре в устната кухина.

Върши ли работа Гранофорин за гърло

Гранофорин – това е класика при бързото и евтино лечение на гнойни сливици, афти и всякакви възпалителни точки в устната кухина. Прилага се и при външни обриви и гнойни пъпки и е разпознаваемо по специфичния зелен цвят. В нета много потребители се чудят защо лекарството с доказан от десетилетия ефект е така трудно откриваемо. Едно от обясненията е търговският интерес: върши работа, а е евтино, 5 лв за 100 мл!
Оказва се, че все още има аптеки, които могат да го приготвят на място по рецепта от стоматолог.
Може да се набави и вариантът за домашни любимци гранулин от ветеринарни аптеки. Само че там концентрацията е друга и при закупуване трябва да се обсъди с докторите как да се разреди.

Още лекарства против афти ТУК:

Лекарство за афти: кои са най-добрите към 2019 г. и как да изберем?

Има и хубава хомеопатия:

Афтите се лекуват с хомеопатия

Вижте и ТОВА:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Vitamin E Podpomaga Nervnata Sistema

Витамин Е – ползи и предозиране

За какво е полезен? Храни с витамин Е. Ампули. Капсули. Цена. Дневна доза и предозиране. …

5 Мнения

  1. Тамара Ангелова

    Страдам от афти,как да се се свържа с доктора на това видео?
    Моля,помогнете ми
    Тамара

  2. Тамара Ангелова

    Чета и ровя по нета за инфо за афти,попаднах на това видео ,но не виздам никаква инфо за доктора,който излекува тази жена,моля за помощ?!

  3. Румяна Пенева

    Моля за името и адреса на доктора от видието.От три години търся помощ.Обикновено ми излизат по 1-2 афти. Пробата за кандидин е отрицателна. Често ми излиза херпес симплекс. Такава ми е анамнезата.

  4. Габриела

    Здравейте,аз също страдам понякога от същите тези афти,които са показани на снимките,затова искам да споделя как ги лекувам.Взимам сода за хляб издърпвам напред долната устна и посипвам афтите с нея,така стоя колкото мога да издържа,това го правя две вечери или ако е необходимо три и тези гадории изчезват.

  5. За да се отървете от афтите,трябва да спрете използване на пасти за зъби със Содиум Лаурел Сулфат, използвайте сода и глина и ще видите успех брзо. Toва е от моч личен опит!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *