Лечение на трета сливица

Трета сливица? Ето какво трябва да направим!

Проблемът при деца + снимка. Симптоми на възпалена или уголемена трета сливица, аденоидит. Лечение: Хомеопатия. С лимфомиозот. Тонзилотрен. Ериус. Капки зиртек. Цинабсин.

Още в текста: Еуфорбиум. Вадене с операция, цена. Премахване с лазер. Алтернативни методи, без махане: Свиване. Коларгол. При възрастни. Лечение с билки и чай. Нагревки. По д-р Михайлов. Възстановяване след операция, усложнения

Темата трета сливица е позната на всеки млад родител, а проблемът при немалко хора остава за цял живот. Сливица – това е Наличието на трета сливица се сочи като причина за чести инфекции на дихателните пътища и общо отслабване на имунната система при децата.

Всъщност трета сливица – това е лимфна тъкан, разположена в задната част на носа, в горната зона на фаринкса. Това стратегическо за дишането място е оградено от нещо като пръстен от такава тъкан, там са разположени аденоидите, т.е. сливиците. Ролята им е да служат за санитарна преграда, непропускаща бактерии и вируси по-нататък към дихателната система (medik.bg).

Същевременно споменатата зона с лимфна тъкан играе ключова роля за имунитета, тъй като там се образуват имуноглобулините със силно въздействие при антибактериалната защита на организма.

При някои деца обаче споменатото струпване на лимфни възли се разраства толкова много, че се превръща в проблем – пречи на нормалното дишане и смущава правилния растеж на лицевите кости и плът.

Симптоми на възпалена или уголемена трета сливица, аденоидит

трета сливица
Т.н. сливици задено с аденоида – трета сливица, са преграда за бактерии и вируси

Разрастването на третата сливица е сигнализирано от характерни симптоми: детето е постоянно с полуотворена уста поради трудното дишане през носа; самото дишане е шумно, с хъркане, особено по време на сън; при някои деца започват и проблеми със слуха, тъй като уголемената трета сливица притиска Евстахиевата тръба – може дори да се стигне до глухота (medik.bg).

При уголемена и възпалена трета сливица (аденоид) хремата и синузитът са почти постоянни; често се развиват отити – възпаления на средното ухо. Хронично възпалената трета сливица може да забави умственото развитие на едно дете; вялост и апатия нерядко са характерни черти на поведението му. В някои случаи проблемите с въпросната трета сливица личат и по уголемените лимфни възли на шията.

Лечение: Хомеопатия

Лечението на проблемна трета сливица с хомеопатия е алтернатива на най-често прилагания вариант – оперативното лечение, премахването на трета сливица чрез изрязване. Приемът на хомеопатични продукти обаче трябва да започне рано, преди да се получат сериозни усложнения, като идеята е въпросната трета сливица да се “свие”.

трета сливица
Не бързайте с операцията при трета сливица – но и не пренебрегвайте консервативното лечение

Някои хомеопатични продукти постигат именно такъв ефект – редукция на разрасналата се лимхна тъкан и отваряне на дихателните пътища. Такива продукти са Baryta carbonica 9 CH, Agraphis nutans 5 CH, Thuya occidentalis 9 CH (homeopatiazateb.com). Какъв точно хомеопатичен продукт ще бъде избран и как ще се прилага, зависи от индивидуалните особености на болното дете. Политиката на този тип лечение е да се съхрани описваната тъкан, тъй като по условие тя има важна роля в имунната система.

С лимфомиозот

Лимфомиозот е хомеопатичен лекарствен продукт, препоръчван при оточни състояния на тъкани – лимфаденит, отоци след травма и операция, хроничен тонзилит или възпаление на сливиците, тонзиларна хипертрофия – т.е. трета сливица.

“Демир

Приемът под формата на таблетки или капки се препоръчва от лекар; той определя дозата и продължителността на лечението (framar.bg).

Ето например как се приемат таблетките лимфомиозот: при деца до тригодишна възраст – половин таблетка три пъти дневно, като таблетката се стрива и се намазва от вътрешната страна на бузата. В останалите случаи таблетките се държат в устата до пълното им разтваряне. Деца от 3 до 6 години приемат по една таблетка три пъти дневно, а над 6 и възрастни – три пъти дневно по три таблетки.

Тонзилотрен

Тонзилотрен е комплекс от пет хомеопатични съставки (framar.bg). Тези съставки въздействат всяка поотделно и “колективно” при възпаления на лимфни жлези и тъкани в зоната на гърлото. Използва се успешно при ангина, остър фарингит, след оперативно отстраняване на сливиците. Тонзилотрен овладява възпалителния процес, успокоява и редуцира болката, улеснява говора и преглъщането.

трета сливица
Проблемната трета сливица може да увреди и слуха

Тонзилотрен не се прилага при деца, по-малки от една година. За групата 1-3 години е необходимо персонално указание от лекар. Децата от 3 до 12 години приемат при остри състояния по една таблетка на всеки два часа, но не повече от 8 за едно денонощие. По-големи деца и възрастни приемат по 1-2 таблетки на час, но не повече от 12 за денонощие.

Ериус

Ериус е противоалергичен медикамент; прилага се в случаите, когато фргменти от носоглътката са зачервени и оточни и затрудняват дишането. Алергичните реакции биха могли допълнително да усложнят една проблемна трета сливица и да развият т.н. задна хрема. Най-често такива състояния са характерни за децата и правилно медикаментът се предпочита в такива случаи под формата на сироп. Сиропът ериус за трета сливица намалява болката, облекчава хрема и кашлица, успокоява и улеснява дишането (lekar.bg).

Капки зиртек

Капките зиртек се използват при алергични състояния – конюнктивит, с назални усложнения. Този медикамент може да съдейства за облекчаване на симптоматиката, характерна за трета сливица, за по-лесно дишане и успокояване на съня (framar.bg).

Капките зиртек могат да се използват за лечение на деца над двегодишна възраст; за всяка възрастова група има определена безопасна доза. Прилагането на тези капки става по лекарска препоръка. Могат да се използват от бременни, но не и от кърмачки.

Цинабсин

Цинабсин е хомеопатична комбинация от четири ефективни съставки (framar.bg). Приемът се препоръчва при остри и хронични състояния на синузит, когато синусите и носоглътката са оточни, с възпалени лигавици, затруднено дишане и преглъщане и главоболие.

Приемът на цинабсин повлиява и възпалената трета сливица, като съдейства за оздравителен процес, “прибиране” и улесняване на дишането. Таблетките се държат в устата до пълното им разтваряне. Приемат се при остри състояния на всеки 1-2 часа; деца под 6-годишна възраст не бива да приемат повече от 6 таблетки дневно, а възрастните не повече от 12. Продуктът може да се приема не повече от 8 седмици, а по лекарско указание този срок може да бъде продължен.

Еуфорбиум

Още една хомеопатична композиция, съставена от осем елемента. Еуфорбиум се прилага при възпалена трета сливица, остър и хроничен синузит, серозен отит и възпаление на Евстахиевата тръба. Лечебните дози започват от три капки три пъти дневно за деца до двегодишна възраст – и достигат до 10 капки три пъти дневно, а при остри състояния 10 капки на всеки 15 минути за кратко. Следващата дозировка е 10 капки 6 пъти дневно (framar.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Вадене с операция, цена

Ако специалистите са категорични, че болната трета сливица трябва да се премахне, това става след предварителна подготовка. Прави се консултация с педиатър, който трябва да потвърди доброто общо състояние на детето; с анестезиолог и ако е наложително – с алерголог. След поставянето на обща упойка въпросната трета сливица се премахва чрез специален инструмент – аденотом, приличен на пръстеновиден нож (hera.bg). Около две седмици след операцията трябва да се спазва режим и храненето да е със сокове, супи, попара и каша, без дразнещи компоненти и твърди частици.

Оперативното премахване на трета сливица е в списъка по Здравна каса и за деца и здравно осигурени лица се покрива от бюджета й (puls.bg). Така че операцията може да е напълно безплатна. При лечение в частна болница, както и при операция с модерна апаратура – лазер, ултразвуков скалпел – се заплащат консумативите за процедурата. Става дума например за индивидуален накрайник за индивидуална употреба при апарата “Селон” (trud.bg, мнение на доц. Д-р Венцислав Цветков от ВМА). Пациентски форуми сборуват допълнителните плащания в зависимост от задължителното постоперативно пребиваване, избор на екип, ползване на модерни технологии в размер на 200 до 400 лв.

Премахване с лазер

Премахването на трета сливица с лазер или високоенергийни ултразвукови вълни се счита за по-безопасно, тъй като при самата процедура кръвоносните съдове в оперираната зона се “запечатват” и кървенето е по-слабо. По-малки са и рисковете от следоперативни усложнения (framar.bg).

Алтернативни методи, без махане: Свиване

Съществуват и методики, при които проблемната трета сливица не се изрязва или обгаря, а чрез специални процедури се предизвиква нейното свиване, смаляване. Например при обработка с лазер без изрязване – процедурите са два пъти седмично по десетина минути – до три-четири седмици е възможно да започне “пресъхване”, свиване на сливиците. Този вид лазерни процедури могат да се изпълняват и профилактично веднъж в месеца (tophomeo.com). Този метод дава добър ефект и при съчетаване с хомеопатична терапия.

Коларгол

Разрастването на трета сливица често причинява остри ринофарингити (puls.bg). Използват се различни методи на терапия; капките коларгол са една от възможностите: при деца се прилага двупроцентов разтвор, а при възрастни – 5-процентов. Капките в доза, посочена от оториноларинголог, се поставят три пъти дневно.

Коларголът е колоидно сребро; приготвя се разтвор с дестилирана вода, който има трайност една седмица (framar.bg). Обичайната доза за деца е 1-2 капки в ноздра.

Коларгол. Действие на старите черни капки за нос. Приготвяне

При възрастни

Че трета сливица може да създава проблеми и на възрастни, активно се обсъжда през последните години. За самите лекари съществуването на този проблем става известно след като се въвеждат ендоскопските методи на изследване. Трета сливица при възрастни при разрастването си може да причини затруднено дишане, хъркане насън, сънна апнея. Може да увеличи риска от хипертония и да отклйчи заболявания на сърдечно-съдовата система (blitz.bg, мнение на д-р Славей Димов). В зависимост от състоянието се прилага консервативно или оперативно лечение.

Лечение с билки и чай

Билковото лечение може да облекчи симптомите при трета сливица, но не решава проблема генерално. Така например при възпаление може да се заложи на традиционната гаргара с отвара от лайка. Може също да се направи отвара от смрадлика: Петър Дънов съветва в 250 мл вряща вода да се кипнат три листа смрадлика и след като се поохлади отварата да се пие от нея по една кафена чашка три пъти на ден (yoga108.info).

Нагревки

Вижте и ТОВА:

Сливици: възпалени и подути. Лечение или вадене?

Немалко специалисти са на мнение, че класическата физиотерапия не може кой знае колщо да помогне за лечението на състояния с възпалена трета сливица (24chasa.bg – мнение на професор Георги Едрев, УНГ). Въпреки това т.н. нагревки и компреси ускоряват набирането на гной и самоочистването на проблемната зона, след което започват оздравителните процеси.

По д-р Михайлов

Д-р Михайлов насочва вниманието в случаите с проблемна трета сливица към укрепването на имунната система – прием на клеева тинктура и сребърна вода. Както д-р Михайлов, така и други специалисти в областта на хомеопатията препоръчват в подобни случаи препарата цинабсин. Той се дава в продължение на три месеца, като обичайната доза е три пъти дневно по една таблетка – държи се в устата до пълно разтваряне 15-20 минути преди хранене (bg-mamma.com).

Възстановяване след операция, усложнения

В рамките на 3-7 дни след премахването на трета сливица лигавиците на мястото й се възстановяват. Постепенно следоперативната болка отшумява, отминава и опасността от най-сериозното усложнение – кръвоизлив (trud.bg, мнение на доц.д-р Венцислав Петков от ВМА). Няколкото смъртни случаи след операция на сливици у нас през последните години са свързани именно с постоперативни кръвоизливи.

Едно от възможните усложнения е свързано с говорни затруднения: оперираният пациент, обикновено дете, започва да говори носово и неясно. В почти всички случаи това е временен дефект на артикулацията, който при оздравяването се регулира.

За избягване на усложнения на оперираните се препоръчва до пълното възстановяване да се хранят в съответствие със състоянието си – без твърди храни, без дразнещи компоненти и подправки. Храната трябва да е течна – сокове, бульони, каши, никога горещи.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

2 Мнения

  1. Kak da se svarja.s vas speshno

  2. hristina valentinova

    ickam da popitam kakvo le4enie da prilagam vrhu sebesi ve4e opitahme s antibiotik sprei a grlo dori i inzekcii razbirase ispisani ot lk. lekar no nqma promqna molq a nqkakav savet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *