Възможни причини за болки в глезена.
Заболявания като остеопороза, артрит, бурсит са понякога причини за болки в глезена.

Болки в глезена. Острани, след натоварване и навяхване. При бурсит, остеопороза, артрит

Възможни причини за болки в глезена. Отстрани или и в ходилата? Подуване след натоварване. Заболявания като остеопороза, артрит, бурсит. При ходене или постоянно?

Ако ви заболи кракът в глезена, не е задължително да последва тежко и продължително лечение. Причината може да бъде съвсем временно неблагоприятно въздействие на някакви външни фактори. Тогава болката ще отшуми сама, щом като факторите се отстранят. Но ако тя продължава дълго време или пък се появява често, тогава ще ви се наложи да потърсите помощ.

Най-честите причини за болки в глезена са навяхването или изкълчването му, възможен артрит в начална форма, първи признаци на остеопороза, на бурсит и други. Има, както казахме и куп случаи, в които не трябва да се лекува, но в други трябва да се посети лекар. Нека ги разгледаме по-подробно.

1. Навяхване или изкълчване на глезена,

а може да се случи и разкъсване в тази област. Навяхването е честа травма, от която обикновено страда така нареченото ахилесово сухожилие. То може да се провокира по време на бягане или скачане, а също и при неуспешно и неумело падане. Симптомите се развиват бързо. В областта на глезенната става се появява:

  • болка
  • оток
  • кръвонасядане

Ако нараняването е провокирано от удар, ще се появи синина. Болката се разпространява в стъпалото и глезена, като става по-силна и по-лоша при движение. Интензивността на симптомите зависи от тежестта на увреждането. При леки навяхвания пострадалият се оплаква, че го боли докато ходи. А при по-тежки въобще не може да си стъпи на крака.

Лечението изисква да се гарантира относителна неподвижност на крака. Понякога се слага фиксираща превръзка или се поставят ортези. На първия ден, за да се спре подуването, може да правите студени компреси.

Като лекарства се препоръчват аналгетици, нестероидни противовъзпалителни средства като Фламексин и други болкоуспокояващи.

При тежките навяхвания се предвиждат физиотерапевтични процедури през първите дни, за да се ускори възстановяването. При още по-тежките се препоръчва хирургично лечение. Чрез него се възстанонява лигаментът и после се предписва рехабилитационна терапия.

Добре е да се обърнете към ортопед травматолог или просто към ортопед.

2. Артрит

Това е инфекциозен или неинфекциозен възпалителен процес в ставната тъкан. Провокира се от инфекция, автоимунни процеси или пък псориазис. Основният симптом на заболяването е болката. Глезените болят постоянно и болката се усилва при ходене или при опит да си раздвижите крака. Ако пациентът не потърси помощ, тогава болката отшумява и става хронична. Глезените болят умерено, а постепенно се увеличава цялостният дискомфорт при движение.

Артрит: Изпитани рецепти с билки, компреси и лекарства + симптоми

3. Остеопороза

Демир бозан за безсъние

Та се получава, когато плътността на костите в областта на глезените започва да се нарушава. Остеопорозата се провокира от нарушение на метаболитните процеси, от хормонални увреждания, от монотонно хранене (с едни и същи храни), от по-ранно начало на менопаузата или при продължително кърмене при жените. Също така сериозни фактори за остеопорозата са пиенето на алкохол и пушенето на цигари и марихуана. Специално марихуаната може да причини болки в глезените ви в много случаи, когато пушите редовно.

Няма характерни признаци на заболяването, които да дават възможност да се сложи диагноза по време на преглед или снемане на анамнеза от пациента. Обикновено хората се оплакват, че ги болят глезените, а при повече ходене болката се засилва. Характерно е само това, че при остеопорозата обикновено са засегнати и двата крайника.

Има ли ефикасни хапчета за остеопороза? Кое е най-доброто лекарство. Бонвива или Пролиа? Или др.?

4. Бурсит

Това е възпаление на ставната торба, което причинява ужасно силна болка в глезените. Причините са свързани с излагане на неблагоприятни температурни или климатични условия. Може да се прояви и като усложнение от друго съществуващо заболяване. Бурситът се проявява като синини и фактура на мястото около глезенната става. Представлява често пъти усложнение от различни ревматични заболявания. Може да се причини от инфектирани рани на глезена. Също сериозна причина може да бъде и всяко премръзване на краката.

В някои случаи инфекцията се появява чрез притока на кръв и така се пренася от други огнища на тялото право в глезените. В риск са хората, които страдат от заболявания на опорно-двигателния апарат и лица, страдащи от автоимунни заболявания.

Бурситът се проявява бързо и се развива. Човек се оплаква, че кракът го боли в областта на глезена толкова много, че почти не може да ходи. При външния преглед пациентът има забележими промени в областта на глезена:

Дайте мнение и Вие тук!
  • подуване;
  • зачервяване;
  • локално повишаване на температурата.
При тежки форми на бурсит се проявяват температура, слабост, главоболие и други признаци на отравяне. Болката в глезена се засилва, когато почукате по засегнатата област или когато се опитвате да преместите стъпалото.

Лечението се осъществява чрез фиксиращи ортези. На пациента се препоръчва да се движи с патерици или в инвалидна количка. Терапията се избира, като се вземе предвид провокиращия фактор. На пациентите може да бъдат изписани нестероидни противовъзпалителни средства, хормонална терапия, обезболяващи или пък да се проведе с тях антибиотична терапия, ако причината е бактериално възпаление.

Най-доброто лечение на бурсит е лед и почивка

5. Подагра

Понякога, макар и не много често симптомите на подаграта не се проявяват в подуване на палеца на крака, а в болки в глезените. Проверете за всеки случай в материала ни за тази болест дали вашите симптоми не се намират там:

Симптоми на подагра: Болки, подуване и кризи. Признаци и усложнения

6. Кога болката в глезена не е нужно да се лекува

Това са причините, когато болката възниква в резултат на външни фактори, като например:

  1. Мускулно претоварване в резултат от отделянето на повече млечна киселина. Вариант на мускулната треска, само че в глезените.
  2. Отказ от специални обувки при плоскостъпие
  3. Неудобни обувки
  4. Наднормено тегло
  5. Промени във височината на петата

Появата на болки в глезените може да се дължи на различни причини, но в голяма част от случаите това болезнено състояние се появява в резултат на усукване на ходилото, силен удар върху глезена или надвишаване на обичайния обем на движение на глезенната става

Най-честите симптоми включват:
  • болки в глезените (вариращи по сила и продължителност),
  • нарушение в движенията на глезенната става (вариращи от пълна невъзможност за стъпване върху наранения глезен до ограничаване или увеличаване по обем на движенията му),
  • подуване,
  • нестабилност на глезенната става,
  • деформация,
  • подкожен кръвоизлив,
  • скованост на мускулите,
  • промяна в температурата, цвета  и чувствителността на ходилото под наранения глезен.
Мерките, които трябва да се вземат след претърпяна травма и поява на болки в глезените, включват:
  • обездвижване на засегнатия глезен (което значително намалява риска от някакви по-сериозни увреждания и намалява болката),
  • ледени компреси (за 20 – 30 минути на 2 – 3 часа се поставя лед в кърпа, за да се намали подуването),
  • превързване на засегнатото място с еластичен бинт във формата на осморка (за да се намали отокът и болката),
  • повдигане на глезена на по-високо (това ограничава кръвния приток и притока на телесни течности, което също намалява подуването и болката в засегнатото място),
  • прием на обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти.

При по-сериозна травма и болки в глезените, които не се повлияват с първите предприети лечебни мерки, е желателно да се потърси помощта на специалист, за да се изключи някакво още по-сериозно увреждане.

Признаците, които сигнализират за неотложна лекарска консултация, са: изключително силна болка, изстиване, вдървеност или промяна в чувствителността на глезена, деформация на наранения глезен, рана, през която се вижда част от кост.

Вижте и ТОВА:

Хапчета за оток на краката. Сваляне на оток на глезена (бърз лек)

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Лекарства при подуване на краката

Подуване на краката. Топ лекове и хапчета за сваляне на оток

Причини за подуване на единия крак под коляното. Топ хапчета и мазила за лечение на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *