лечение на суха кашлица със сироп, хапчета
Как да изберем ефикасен сироп за суха кашлица? Този текст ще ви свърши работа!

Сироп за суха кашлица. Как да изберем? Лечение с хапчета и др. начини

Как да изберем ефикасен сироп за суха кашлица? Стандартните начини за лечение. Хапчета и др. лекарства. Успокояване на дразнещо гърло.

Още в текста: Лечение на суха кашлица с лекарства, билки и народни методи. Кои болести причиняват суха кашлица и как да действаме бързо, за да не стане наистина зле?

Суха кашлица е един от възможните варианти на кашлицата изобщо; а кашлицата е сложен рефлекторен акт, при който рязко се съкращават дихателните мускули и следва мощно изтласкване на въздух от белите дробове.

Това действие възниква при дразненето на специални рецептори в трахеята, гръкляна и бронхите.
Основна цел на рефлекса е освобождаването, прочистването на дихателните пътища. Понякога те са запълнени с вид слузеста консистенция и така системата се освобождава от нея, а друг път кашлицата е суха – липсва видимо освобождаване от дразнителите. Дразнители могат да бъдат и различни вдишани по-рано частици от въздуха.

Когато един човек страда от суха кашлица, него едва ли го интересуват обяснения като горните. На него му е важно да разбере как най-лесно, бързо и безопасно да си реши проблема, т.е. как да се лекува. Отговорът е бърз: кашлица се лекува със сироп.

Сироп за кашлица

Немалко хора считат сиропа за кашлица за нещо елементарно; купуват го и започват самолечение, като се надяват безобидният проблем да отмине бързо. Всъщност кашлицата сама по себе си не е болест, по-скоро тя е един от симптомите на болестно състояние. Какво ни е точно, може да определи единствено лекарят, затова е разумно да оставим на него да ни избере сиропа за кашлица.

Проблемът с избора на сироп е в това, че някои сиропи са предназначени за “мокра” кашлица, а на нас ни трябва за суха. Част от активните съставки в сиропите потискат кашличния рефлекс – а това при обилно отделяне на секрети по дихателните пътища е опасно. Добре е да се държи сметка за тези неща, както и да се внимава с дозировките и продължителността на приема.

Сироп димекс

Димекс е сироп с активни съставки дифенхидраминов хидрохлорид и амониев хлорид. Облекчава спастична и дразнеща кашлица, използва се като елемент от комплексна терапия при възпалени дихателни пътища.

Сиропът не се използва за лечение на бременни, кърмачки и деца под 6-годишна възраст. Противопоказан е още при пациенти с тежки бъбречни и чернодробни нарушения, при остри астматични пристъпи, повишено вътреочно налягане, при проблеми с простатата и стеснения на пикочния канал, при пептична язва. Не се препоръчва при алергия към някои от компонентите.

Димекс се приема в дози, съобразени с възрастта. Възможни са странични ефекти от рода на алергични реакции, сънливост, главоболие, понижаване на кръвното налягане,
Пресъхване на устата, гърлото и носа, запушване на носа, шум в ушите, зрителни проблеми. Ако тези прояви се засилват, е наложителна медицинска консултация и смяна на медикамента.

Сироп ен ти тус
суха кашлица
Вариантите за сиропи, полезни при суха кашлица, са много
“Демир

Ен ти тус е билков сироп с универсално действие – подходящ е както при суха кашлица, така и при влажна. Действието му се дължи на активни биокомпоненти от терминалия белерика, женско биле – сладник, адатода васика, свещен босилек, куркума, галангала, дълъг пипер, евкалиптово масло.

Сиропът не причинява странични ефекти; все пак не е зле да се внимава при алергия към някои от растителните продукти в състава му. Ако такъв тип свръхчувствителност не е проявена, сиропът може да облекчи кашлицата на алергична основа.

Ен ти тус действа облекчаващо при суха кашлица, при кашлица с храчки. Неутрализира дискомфорта и болките в гърлото, действа успокояващо на раздразнените лигавици на дихателните пътища. Съдейства за по-бързото преодоляване на състояния като пресипнал глас.

Подходящ е за възрастни и деца над едногодишна възраст. Дозата за възрастни е 3х10 мл дневно. Дозата за деца следва да се консултира с педиатър.

Мукосолван сироп
суха кашлица
не превишавайте дозата на сиропа за кашлица!

Мукосолван под формата на сироп действа по различен начин: насърчава отделянето на секрети от възпалените дихателни пътища, като по този начин съдейства за освобождаването на дихателните пътища. Активна съставка в сиропа е амброксол – компонент, който при нарушен транспорт на секрета, т.е. липса на храчки, стимулира отделянето и изхвърлянето им.

С този сироп не бива да се лекуват пациенти, които са алергични към съставките му, или им е противопоказан поради някои вродени заболявания. Конкретно се преценява дали приемът е безопасен при потребители с увреждания на бъбреците и черния дроб.

Сиропът мукосолван не е подходящ за бременни и кърмачки. На лекарствения пазар е предложен в два варианта – за възрастни и за деца; вариантът за възрастни е приложим и при деца над 12 години. Разликата е в концентрацията на активната съставка амброксол.

Сироп флавамед

В някои случаи пациент със заболяване на дихателните пътища изпитва мъчителни усилия да изкашля секрет от бронхите си, но не успява поради твърде високата му плътност. Този тип суха кашлица може да бъде овладяна, като се подпомогне втечняването на секрета, отхрачването и освобождаването на бронхите от това опасно бреме. Флавамед има място при лечението на остри и хронични възпаления на бронхите и белия дроб.

Действието на флавамед се опира на свойствата на амброксоловия хидрохлорид. Продуктът е подходящ за възрастни и деца; сиропът флавамед е в няколко варианта, като има и специален за деца – включително под двегодишна възраст.

При лечение с флавамед е необходимо да се приемат много течности. Терапията с този сироп е 4-5 дни; по-продължително лечение е възможно под медицински контрол.

Сироп флудитек

Карбоцистеин е активният компонент на сиропа флудитек; има варианти за деца и за възрастни.

Като всеки продукт от типа муколитици, флудитек има задачата да втечни жилавите секрети по дихателните пътища и да съдейства за тяхното отхрачване. Прилагането му при някои пациентски групи изисква внимателна и конкретна преценка за безопасност. Става дума за кашлица с гнойни секрети, хронично заболяване на дихателните пътища и дробовете и пр. Сериозна грешка е комбинирането на флудитек с продукти, които потискат секреторната функция и подсушават дихателните пътища. Специална група са още пациентите с язва и диабетиците. Бременни и кърмачки следва да избягват този сироп.

Флудитек за възрастни може да се използва и от подрастващи над 15 години. Детският вариант съдържа активен компонент в по-ниска концентрация.

Вентолин

Проблемът суха кашлица може да се разрешава по различни начини. Един от тях е чрез прием на т.н. бронходилататори. Това са лекарствени продукти, които въздействат върху мускулатурата на дихателните органи – отпускат ги, което освобождава дишането от напрежение и спазми. Бронходилататор е медикаментът вентолин, а една от най-често прилаганите му форми е сиропът. Дозата вентолин, приета по лекарска препоръка при суха кашлица, упражнява ефекта си в продължение на 4-6 часа.

Сиропът вентолин е бронходилататор с активна съставка салбутамол. Не съдържа захар, което го прави приемлив за диабетици. Има някои ограничения за прилагането му – на първо място ако е налице алергия към някой от компонентите. Рискови групи пациенти, за които се преценява персонално дали да приемат вентолин, или да го избягват, са бременни и кърмачки, пациенти със сърдечни смущения, приемащи лекарства за щитовидната жлеза, хипертоници.

Дозата вентолин, която ще помага срещу суха кашлица, се определя от лекар в зависимост от възрастта на пациента. При проява на някои от страничните ефекти на продукта е необходима лекарска консултация. Възможни са ефекти като  главоболие, тремор, мускулни спазми, нарушен сърдечен ритъм.

Фолипил сироп
суха кашлица
Понякога лекарството за суха кашлица е буквално под носа ни!

Ето още един билков сироп, който може да помогне при суха кашлица. Комбинацията от екстракти – живовлек и мащерка, улеснява отхрачването, отпуска и успокоява мускулатурата в дихателната система, улеснява дишането, действа антисептично и подпомага оздравителните процеси във възпалените лигавици.

Фолипил няма да ви стресне с опасни странични ефекти, но при избора на този или друг сироп все пак се консултирайте с лекар или фармацевт. Този сироп може да бъде добро допълващо средство в комплексна терапия при настинка със суха кашлица, както и при възпалено гърло. Сиропът е подходящ също при астма и хроничен бронхит. Действа добре – противовъзпалително и успокояващо, и ва стомашно-чревния тракт.

Сироп хустагил

Класически билков сироп с активен компонент – екстракт от мащерка. Успокоява сухата, дразнеща кашлица при остри възпаления на дихателните пътища. Подпомага възстановяването при пресипнал глас. Ограничена е употребата му в случаите на алергия към някоя от съставките. Не се използва при деца под едногодишна възраст. Ако не подейства до пет дни, трябва да се търси друга терапия.

Сиропът се приема в дози, съответстващи на възрастовата група: 1 – 6 години, по 2.5 мл на всеки три часа; деца над 6 години по 5 мл на всеки три часа; възрастни – пет пъти дневно по 10 мл.

Други лекарства, хапчета

Лечението на суха кашлица не е оставено единствено на сиропите, пък било то и най-ефективните. При по-сложни случаи може да се наложи да се вземе антибиотик, а има и доста привърженици на хомеопатичното лечение – лекари и пациенти. Някои нестероидни противовъзпалителни средства могат да помогнат при овладяването на кашлицата – но могат и да навредят, като само временно тушират симптомите. Пак припомняме, че консултацията с лекар е най-разумното решение, а кашлицата не винаги е така безобидна, както ни се струва. Не да оставим на специалиста да избере хапчетата, които ще ни помогнат при суха кашлица.

Ердомед капсули

Ердомед е муколитик с активен компонент ердостеин. Предлага се под формата на капсули от 300 мг, стандартната доза е 2-3 капсули дневно. Може да се комбинира с бронходилататори – т.е. медикаменти, които отпускат мускулатурата на дихателните пътища и по този начин улесняват дишането. Резонна е и комбинацията с антибиотици. Не бива в никакъв случай да се приема паралелно с лекарства, които потискат кашличния рефлекс – така усиленото отделяне на секрети, стимулирано от ердомед, ще се “бие” с потиснатото изкашляне на тези секрети и те ще се събират в дихателната система.

Ердомед не се прилага при деца под три години, както и при свръхчувствителност към една или повече съставки, при чернодробна цироза, бъбречна недостатъчност, при дефицит на ензима цистатионин синтетаза, при вродена болест на метаболизма на аминокиселините. Добър заместител на Ердомед е Тавипек.

Антибиотик

С антибиотиците при суха кашлица трябва много да се внимава, тъй като в повечето случаи тя е причинена от вируси или има алергично естество. И в двата случая антибиотиците не вършат работа – освен ако не са настъпили усложнения, появила се е и бактериална инфекция, лигавиците на дихателните пътища са възпалени и пр.

Ако лекарят прецени за оправдано, може да ви изпише някой от ефективните при такива случаи медикаменти като аугментин, суметролим, клацид или пък бисептол. Приемът на антибиотик не отменя потребността от подходящ сироп за кашлица, който ще облекчи дишането – особено ако се касае за суха кашлица.

Хомеопатия, Боарон

Хомеопатичните продукти  – включително популярните на Боарон, действат успешно при суха кашлица при точен избор. Тук е в сила правилото, че кашлицата се третира като проява на по-сложно болестно състояние и се търси комплексно въздействие.

Няколко хомеопатични продукта са най-добри в подобни случаи. Аконитум напелус се избира в случаите, когато заедно с въпросната суха кашлица се наблюдават висока температура, сърцебиене и силна жажда. Беладона е по-добрият избор при подобна симптоматика, но ако температурата се понижава след изпотяване и след това отново се вдига. Бриония е за онези моменти, когато всяко движение причинява пристъп на суха кашлица, а по време на тези пристъпи болният изпитва болки зад гръдната кост. Ферум фосфорикум е за случаите, когато кашлицата причинява кървене от лигавиците в устната кухина или носа.

АЦЦ

АЦЦ е прахообразен продукт, от който се приготвя разтвор и се пие при суха кашлица. Активният му компонент е ацетилцистеин. АЦЦ подпомага оздравителните процеси, като стимулира втечняването на жилави секрети и изхвърлянето им. Това освобождава дихателните пътища и успокоява лигавиците им.

АЦЦ се приема в дози, съобразени с възрастта: възрастни и деца над 14 години вземат 2-3 пъти дневно по една доза (стандартно саше за перорален разтвор ); деца на 6-14 години 2х1 сашета. При по-малки деца се предпочитат продукти с по-ниска концентрация на активния компонент, под лекарски контрол.

Либексин таблетки

Таблетките либексин се препоръчват при остра и хронична суха кашлица. Трябва да бъдат препоръчани от лекар, който да прецени подходящи ли са при състоянието на пациента и възрастта му. Не са подходящи при алергия към някоя от съставките, при постоперативни състояния, при заболявания с обилен бронхиален секрет, при лактазна недостатъчност и някои проблеми на метаболизма. По време на бременност и кърмене се вземат само с лекарско одобрение. Не бива да се дават на деца под  една година.

Възрастни могат да приемат по една таблетка 3-4 пъти дневно, а при по-тежки случаи – по две таблетки на прием. Възможен е и прием 3х3 таблетки. При деца дозата се определя индивидуално от лекуващия, като се отчита възраст и тегло.

Таблетките могат да причинят влошаване на вниманието и концентрацията. Ако ефектът от приемът им е този, не бива да се шофира или да се работи с тежки машини.

Еуреспал

Този медикамент може да се намери под формата на сироп или на таблетки. Хапчетата по 80 мг са с удължено освобождаване. Те действат успокояващо и противовъзпалително; вземат се 2-3 пъти дневно х1 преди хранене. Могат да причинят смущения в стомашно-чревния тракт, сърцебиене, сънливост, кожни обриви.

Сироп за кашлица еуреспал бил опасен! Топ употреби и минуси (откровено)

Шуслерови соли

Както добре знаем, Шуслеровите соли представляват комбинации от хомеопатични съставки с определено въздействие. Възможни са варианти, съобразени със заболявания – протичащи с кашлица. При суха кашлица като подходящо се сочи съчетанието от соли №№ 3, 7 и 4. Схемата на прием е по една таблетка от №№ 3 и 7, и три пъти дневно по две таблетки от №4. Таблетките се държат под езика до стопяване, или се разтварят в малко вода и се изпиват на бавни глътки.

Шуслерова сол №3 е Ферум фосфорикум; добре е да се приеме още при първите симптоми на болестното отклонение, тъй като подпомага имунната система при преодоляването на възпалителни процеси, стрес, големи натоварвания. №7 – магнезиум фосфорикум, действа отпускащо при мускулни спазми, този тип въздействие улеснява дихателния процес. №4 е калиум хлоратум; има директен противовъзпалителен ефект върху лигавиците, ефективен при заболявания на дихателните пътища (по afya-pharmacy.bg).

Мнения за Шуслерови соли. За отслабване, при хрема, за деца и др. Цена

Народна медицина, билки, чай, рецепти

Признайте си, че поне веднъж сте се изкушили да се спасявате от суха кашлица с билкови продукти или рецепти от народната медицина. Ако се огледате по аптекарските щандове, ще видите, че и фармацевтите са надничали в тефтерите на народните целители. Добрите запарки, настойки и обикновения билков чай понякога са достатъчни да ни помогнат и няма нужда да гълтаме какви ли не хапчета. Тук може да си припомните някои стари начини за спасение от кашлица, включително суха – с продукти от кухнята или с пакетче сухи лечебни растения от билковата аптека.

Лук и мед

Излишно е да търсим аргументи в защита на твърдението, че лукът и медът поотделно и в комбинация помагат за бързото спасение от кашлица. И двата продукта имат противомикробно действие, а компонентите на меда го правят чудесен противовъзпалителен балсам. Ето как да действаме с тези продукти при суха кашлица:

Дайте мнение и Вие тук!

Настъргваме глава стар лук, изцеждаме сока и прибавяме мед, съотношението трябва да е 1:2. От получената смес се взема по една чаена лъжичка 3-4 пъти на ден или тогава, когато кашлицата е най-мъчителна.

Мед

При суха кашлица вземайте по лъжичка захаросан натурален мед 3-4 пъти на ден. Оставяйте меда да се стопи в устата ви и да облива раздразненото гърло. Половин час след медената процедура не яжте и не пийте нищо, за да могат активните му биокомпоненти да упражнят оздравяващото си действие върху лигавиците на дихателните пътища.

Орехи

За лечение на суха кашлица се използват цели орехи; варят се заедно с черупката, като първо лекичко се начукват – само да се разпукат. Три ореха се заливат с 400 г вода и се оставят да заврат. След няколко минути съдът се отстранява от огъня и се добавя една супена лъжица сух босилек. Кипва се пак и се оставя настрана да изстине. Добавя се малко небет шекер, прецежда се и се пие на глътки.

Джинджифил

Джинджифилът става все по-популярен като подправка, можем да си го набавим както изсушен и смлян на прах, така и натурален. Най-добре действа при суха кашлица корен от джинджифил, който се настъргва на ситно ренде и се смесва с мед в пропорция 1:2. Взема се по лъжичка от сместа 4-5 пъти на ден.

Може да се действа и по-простичко: отрежете си парченце от корена и го сдъвчете, като изсмуквате парещия сок и го поглъщате, смесен със слюнка. Методът е доста драстичен, джинджифилът е лют компонент и не бива да прекаляваме. Но ефект има: натуралният джинджифил дезинфектира дихателния път и активира кръвообращението в системата, а това съдейства за ускоряване на оздравителните процеси.

Какво съветва д-р Михайлов

Популярният фитотерапевт д-р Атанас Михайлов препоръчва натуралните методи за лечение на суха кашлица, като набляга на активирането на имунната система и съдействие на организма да се справи с болестта чрез собствените си ресурси. Един от интересните методи, препоръчвани от нега, са инхалациите със сребърна вода. Този продукт в момента се радва на голяма популярност и наистина въздействието на сребърните йони доказано има добър ефект Инхалации със сребърна вода за по десетина минути трябва да се правят всеки ден в продължение на една седмица поне. Ако времето навън е хладно, непосредствено след инхалацията не трябва да се излиза.

Дънов

Учителят Петър Дънов препоръчва при суха кашлица най-напред разтривки с камфоров спирт или зехтин. На второ място – отвара от лучени люспи. Варят се люспите на 10 глави зрял лук, след което отварата се прецежда и като поизстине се прибавят половин килограм пчелен мед и по една-две чаени лъжички счукано синапено и ленено семе. Всичко се смесва много хубаво и от тази смес се взема по една чаена лъжичка три пъти на ден.

Небет шекер

Тези популярни захарни кристали присъстват в не една рецепта на сиропи за кашлица. Небет шекерът си е захар, не се опитвайте да разберете на какво дължи популярността си като цяр при болно гърло и кашлица. Факт е, че помага. Някои хора препоръчват да се смучат кристалите на шекера, но в народната медицина той обикновено е само съставка от билкови сиропи. Ето една многократно проверена и работеща рецепта за сироп против кашлица с небет шекер:

Едно пакетче небет шекер се залива с литър студена вода; там се добавят също 5-6 ореха с черупките – чукнати да се напукат, 7-8 билкови лукчета, 3-4 листа от индрише, една дюла нарязана с кората и семките, една кутийка обикновен локум. Варим докато сиропът се сгъсти. Пие се по половин кафена чашка 4-5 пъти на ден.

Защо кашляме?

След като видяхме цял куп средства за спасение от суха кашлица, иде ред да попитаме – защо всъщност кашляме? По каква причина?

Кашляме, за да изчистим дихателните си пътища от течности, чужди тела-частици, понякога микроскопични, от образувана поради възпаление слуз. Кашлицата е защитен механизъм. Благодарение на нея тялото ни възстановява условията за нормално дишане.

Видове кашлица

Съществуват няколко типа класификации на кашлицата. Най-напред е редно да споменем типологията физиологична-патологична кашлица.

При физиологичната липсва болестен процес. Кашлянето е за да се освободим от насъбрана или поета течност, прашинки, частици от въздуха. Тя е кратка, не е свързана с температура и болки. Патологичната – обратно; тук вече става дума за заболяване.

Видът на патологичната кашлица има директна връзка с конкретно заболяване. По продължителност и специфични характеристики може да се говори за остра и хронична кашлица. Възможно е острият период да е преминал и да е налице продължителна кашлица, която е част от възстановителния процес и постепенно отслабва – без да стане хронична. Тя може да е суха или продуктивна – с храчки. Рецидивиращата кашлица “възниква” повторно и повече пъти, след като видимо е била излекувана. Постоянна кашлица има при заболяванията като муковисцидоза или туберкулоза.

Има и някои специфични видове кашлица като например лаещата кашлица при децата – при круп и възпаление на ларинкса; магарешка кашлица или коклюш, и пр.

Заболявания, свързани с кашлица

Ето кои са най-често свързваните с кашляне заболявания:

  • Хронична обструктивна белодробна болест;
  • Алергия, астма;
  • Хрема;
  • Хроничен ринит и синузит;
  • Гастроезофагеален рефлукс;
  • Застойна сърдечна недостатъчност;
  • Саркоидоза;
  • Рак на белия дроб;
  • Туберкулоза.
Алергична суха кашлица

Изразът “алергична кашлица” всъщност е неточен, но се използва – а всъщност обикновено става дума за кашличен вариант на бронхиална астма. В такива случаи е правилно да се говори за кашлицата като за нещо свързано с алергичен процес.

Кашлицата не е типичен симптом на болестта при алергии, но винаги създава проблеми. Доста усилия се изискват, за да се овладее сухата алергична кашлица.

Как се разпознава? Сигурен белег за това, че става дума за алергия, е липсата на ефект при използването на обичайните средства против суха кашлица. Такава кашлица обаче веднага спира, ако се отстрани дразнителят. За това е важно да се определи кой точно е дразнителят. Алергична суха кашлица най-често се проявява през пролетта. Обикновено заедно с кашлицата се появява и възпаление на лигавиците на носа. Няколко седмици по-късно от всичко това няма и следа. Но докато те изминат – трябва да се приемат антихистаминови препарати.

Тази кашлица може да се прояви като пристъп, който започва внезапно и продължава притеснително много.

Може да е хронична; появява се нощем и когато човекът започне да кашля, не може лесно да се успокои.

Алергичната кашлица е предимно суха, но понякога съвсем накрая се отделят прозрачни храчки. Пациентът често си дава сметка, че такива епизоди са били провокирани от външен фактор – контакт с животно, запрашена среда, резки и силни  миризми, стари книги и пр. По време на пристъпите дишането е затруднено, нерядко пациентът има чувството, че се задушава.

Кашлица с храчки

Немалко родители се опитват да излекуват децата си, като търсят ефект на спиране, на потискане на кашлицата. Опасно е да се действа в тази посока, тъй като – вече видяхме – кашлицата има оздравителен ефект. Ако тя е продуктивна, това означава, че дихателната система успешно се освобождава от храчки и слуз. Понякога количеството им е малко, а кашлицата – мъчителна. Тогава се приемат сиропи и таблетки, които втечняват секрета и улесняват изхвърлянето му.

Бабини рецепти за кашлица с храчки. Домашен лек за упорита кашлица. Мощен антибиотик

Медикаменти за потискане, за успокояване на рефлекса могат да препоръчат единствено лекарите, след като преценят характера на здравословния проблем и състоянието на дихателната система.

 Още народни методи

Могат да се сочат до безкрайност още методи за лечение на кашлица. Помагат разтривки, компреси и пр. Ако ви се налага да търсите цял, опитайте и това:

4-5 смокини се кипват в чаша мляко и се похлупват до изстиване. Плодовете и млякото се разделят поравно на три и се приемат в рамките на деня.

Опитвайте и билкови запарки с лековити треви, каквито можете да намерите: лайка, невен, мащерка, живовляк, мента, борови връхчета, липа. Две супени лъжици от билковата смес – равни части от всяка! – се заливат с половин литър вряла вода и се оставят под капак за час и половина. Прецеждаме и пием по 150 мл 3-4 пъти на ден, половин час преди хранене.

Причини за суха кашлица

Преди да се избере ефективно средство срещу сухата кашлица, трябва да се изясни причината за появата й. На практика всяко простудно заболяване може да започне с кашлица, и то точно със суха. Първа задача е да се трансформира започналата суха кашлица – в продуктивна. За целта трябва да си останем вкъщи и да пием много течности. При правилен подход подобна болест не може да продължи повече от седем дни.

Ако кашлицата все пак продължава със седмици, това е сериозна причина за притеснение. Много хора се опитват да решат проблема сами и нерядко успяват, но все пак най-добре е да потърсят лекар. Именно той ще прецени какви изследвания са необходими, за да е наясно с бъдещата терапия.

Към основните заболявания, които предизвикват суха кашлица, трябва да причислим различните вирусни инфекции, ларингит, дифтерит, туберкулоза, сърдечна недостатъчност, грип и други. Сухата кашлица може да е присъща и на един заклет пушач. Трудно е да се отговори еднозначно на въроса – кое помага най-бързо да се спасиш от суха кашлица. За пушачите все пак е ясно – достатъчно е да се откажеш от вредния си навик.

Защо се налага бързо лечение

Да имаш суха кашлица е изморително и неприятно. Раздразването на дихателните пътища води до усложнения. Така например неглижираната суха кашлица при бронхит може да продължи до възпаление на белите дробове. Пневмонията изисква лечение в стационар и прием на силни медикаменти.

Добре е всеки да знае как се овладява суха кашлица, за да предотврати подобни усложнения. Важно е при проявата на симптома да се изясни дали той е свързан с такива сериозни болести като туберкулоза или злокачествен тумор. При всички случаи верният подход е да се търси лекар, за да не се губи време напразно.

Пиене на много вода

Много хора знаят, че най-обикновената вода при простуда е също толкова важна, колкото и лекарствата. Същевременно доста са онези, които просто забравят да пият вода и изобщо повече течности. Всъщност топлият чай и билковите запарки и отвари помагат за по-лесното освобождаване на дихателните пътища от слуз и храчки. Сухата кашлица бързо се превръща в продуктивна, ако не забравяме това. Може да се пие не само минерална вода, но и различни витаминизирани напитки. Това може да са компоти, фреш, натурални сокове и билков чай. Напитките не трябва да са студени, но не бива да са и много горещи. Идеална е температурата около 37 градуса. Медът много добре участва в освобождаването на дихателната система от секрети. Помага и топлото прясно мляко с мед и малко краве масло.

Инхалации

Ефективно смекчаване на сухата кашлица помагат инхалациине. Такова лечение е добро както за деца, така и за възрастни. Децата на възраст над пет години успешно се възползват от инхалациите. За по-малките инхалации не се препоръчват. Това може да бъде опасно за тях. Инхалации може да се провеждат в домашни условия. Те могат да се правят с обикновени домакински съдове или със специални инхалатори. Много е важно да се избере правилно разтворът за инхалации. Най-често се използва настойка от лайка. Лайката и други сухи билки се купават от аптеката или може да си ги приготвим сами при възможност. Лековитата пара с билки трябва да се диша в продължение на 10-15 минути. Може да се използват също шипка, градински чай, малинови листа, невен.

В домашни условия инхалации могат да се правят и с обикновена тенджера. Достатъчно е внимателно да застанем над билковата запарка в нея, да покрием глава с голяма хавлиена кърпа и да вдишваме топлата пара. За жалост такъв метод не е удобен за всеки болен човек и трябва много да се внимава заради опасност от изгаряне с горещата вода. Паралелно с инхалациите се препоръчват и различни сиропи за суха кашлица.

Масажи при суха кашлица

Масажът помага да се спасим от неприятните пристъпи на кашлица. Подпомага втечняването на секретите и подобрява кръвообращението. Масажът помага обаче само ако е извършен правилно. Освен това при някои заболявания масажът си е направо противопоказан. Не бива да се прилага например, ако болният има висока температура.

По принцип технологията на масажа при суха кашлица не е трудна.  Вземат се няколко капки етерично масло или подходящ масажен балсам – изберете продукта с помощта на терапевт. Масажират се гърлото и врата, както и горната част на гръдния кош и зоната между лопатките. След такъв лечебен масаж не бива да се излиза навън най-малко половин час.

Компреси при суха кашлица

Затоплящите процедури помагат при суха кашлица. Така действат и компресите. И тук е в сила предупреждението да не се правят при висока температура. Компресите оптимизират кръвообращението и стимулират имунната система. Затопленият организъм по-лесно втечнява секретите в дихателните пътища и те без проблеми се изхвърлят.

За компреси могат да се използват различни разтвори. Тук народната медицина истински се развихря. Така например чудесна работа вършат най-обикновени варени картофи. Трябва само да се смачкат още топли и с получената маса да се направи компрес върху гърлото и гърдите. Внимание! Задължително се избягва полагането на компрес в зоната на сърцето! С такъв компрес може да спиш цяла нощ. Няколко процедури са достатъчни, за да трансформират сухата кашлица в продуктивна.

Добър е и разтворът за компреси от растителна мазнина, мед и водка. Компонентите в равни части се загряват на водна баня и в сместа се мокри марля, сгъната на няколко пласта. Компресът се слага на гърба, между плешките. Върху материята се поставя парче целофан, за да не се изпарява твърде бързо течността.

Още лекарства

Ако кашлицата не е алергична, за отстраняването й има различни медикаменти. Отново припомняме правилото да не опитваме самолечение с медикаменти, които са помогнали на друг човек! Кое е най-доброто при суха кашлица, ще каже лекарят. Той избира медикаментите в зависимост от вида на кашлицата и съпътстващите симптоми на заболяването. Понякога обикновените противокашлични таблетки не са достатъчни. В случаите, които не са били лекувани навреме и правилно, може да се назначат антибиотици. Лечението е успешно, ако е комплексно. Правят се комбинации от муколитици и противовирусни препарати, като не се изключват и похвати от народната медицина. Съществуват и комбинирани медикаменти, които са едновременно противокашлични и отхрачващи. Такива са синекод, бронхолитин, либексин. Те обаче вършат работа само при правилната им употреба. Неспазването на дозировката води до задържане на секрети. В резултат на това кашлицата не се лекува, а само прогресира.

Препарати с централно въздействие

При лечението на суха кашлица добре действат препаратите с централно въздействие. Това са лекарства, които въздействат не на секретите, а на центъра на кашлицата в главния мозък. Този вид препарати могат да са наркотични или не-наркотични. Тези две групи чудесно отстраняват сухата кашлица. Кои лекарства да приемаме, ще каже лекарят. Наркотични препарати се препоръчват само в много сложните случаи. Опасното в случая е, че може да се привикне.

Ненаркотичните действат по-бавно, но недостатъците им са по-малко. Няколко дни прием на такива продукти – и кашлицата отстъпва.

Периферно действащи препарати за кашлица

За разлика от коментираните дотук лекарства, тези с периферно действие редуцират кашличния рефлекс  като въздействат върху лигавиците на дихателните пътища. Такива лекарства са по-слаби, но и по-безопасни откъм странични ефекти. Може да се избира между хапчета и сиропи; вършат работа при правилен избор както при деца, така и при възрастни.

Обикновено периферните препарати се приемат не по-малко от пет дни. Добър ефект има само при правилен избор и точно спазване на дозировка и продължителност на приема.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Вижте мнения за капсули (таблетки) Мукоплант Анисол!

Мнения за Мукоплант Анисол, сироп за кашлица “Лека нощ”, спрей и др. За деца

Билколечение за деца

Едно мнение

  1. Много благодаря за статията! Бяхте много полезни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *