недостиг на протеини
Как да се храним, ако имаме недостиг на протеини?

Тялото алармира за недостиг на протеини – ето как!

Сигнали за недостиг на протеини (липса на белтък?). Симптами и как да действаме.

Независимо от голямото разнообразие на белтъчни диети и огромната им популярност, при много хора се получава периодично недостиг на протеини. Ето кои са най-типичните признаци за недостиг на протеини в организма.

1. Тегли ви към сладкото.

Един от основните признаци за недостиг на протеини е вашата тяга към сладкото – вие се нахвърляте на всякакви захарни изделия и постоянно сте гладни. Не си мислете, че при недостиг на протеини автоматично ще ви се ядат месо и яйца: основна задача на белтъчините е да поддържат нормални стойности на кръвната захар. Именно сладките храни дават възможност за бърза регулация в случаите, когато реално има недостиг на протеини в организма.

2. Лоша концентрация.

Балансираните стойности на кръвната захар са условие за подобряване на концентрацията, обясняват от medikforum.ru. Ако тези стойности са подложени на постоянна флуктуация поради недостиг на протеини, съзнанието може да се замъгли и това да попречи на съсредоточаването върху труда и учението. Мозъкът се нуждае от постоянно подхранване с протеини.

3. Косопад.

Белтъчините са строителен материал за всички клетки, включително космените фоликули. Ако нямаме недостиг на протеини, тези фоликули ще са здрави и косата ще си стои на главата ви. При хроничен недостиг на протеини обаче падането на косата е най-ясно различимият белег за дефицита.

4. Слабост.

Всички ние знаем, че белтъчините са строителен материал и за мускулите. При недостиг на протеини мускулите започват да намаляват обема си, а вие изчерпвате твърде бързо способността си да извършвате каквато и да било дейност. Хроническата слабост и липса на сили категорично потвърждават – вие имате недостиг на протеини.

Дайте мнение и Вие тук!

5. Постоянно боледуване.

недостиг на протеини
Как да се храним, ако имаме недостиг на протеини?

Не само мускулите страдат от вашия недостиг на протеини.Цялата имунна система на човека зависи от притока на белтъчини. Честите простуди и инфекциите, които ви връхлитат непрекъснато, също говорят за недостиг на протеини. Този симптом никак не е за пренебрегване; а ако са налице още 1-2 от изброените по-горе, нещата следва много бързо да се променят.

http://youtu.be/FZr2NOS0e38

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *