Тялото алармира за недостиг на протеини – ето как!

Сигнали за недостиг на протеини (липса на белтък?). Симптами и как да действаме.

Независимо от голямото разнообразие на белтъчни диети и огромната им популярност, при много хора се получава периодично недостиг на протеини. Ето кои са най-типичните признаци за недостиг на протеини в организма.

1. Тегли ви към сладкото.

Един от основните признаци за недостиг на протеини е вашата тяга към сладкото – вие се нахвърляте на всякакви захарни изделия и постоянно сте гладни. Не си мислете, че при недостиг на протеини автоматично ще ви се ядат месо и яйца: основна задача на белтъчините е да поддържат нормални стойности на кръвната захар. Именно сладките храни дават възможност за бърза регулация в случаите, когато реално има недостиг на протеини в организма.

2. Лоша концентрация.

Балансираните стойности на кръвната захар са условие за подобряване на концентрацията, обясняват от medikforum.ru. Ако тези стойности са подложени на постоянна флуктуация поради недостиг на протеини, съзнанието може да се замъгли и това да попречи на съсредоточаването върху труда и учението. Мозъкът се нуждае от постоянно подхранване с протеини.

3. Косопад.

Белтъчините са строителен материал за всички клетки, включително космените фоликули. Ако нямаме недостиг на протеини, тези фоликули ще са здрави и косата ще си стои на главата ви. При хроничен недостиг на протеини обаче падането на косата е най-ясно различимият белег за дефицита.

4. Слабост.

Всички ние знаем, че белтъчините са строителен материал и за мускулите. При недостиг на протеини мускулите започват да намаляват обема си, а вие изчерпвате твърде бързо способността си да извършвате каквато и да било дейност. Хроническата слабост и липса на сили категорично потвърждават – вие имате недостиг на протеини.

5. Постоянно боледуване.

недостиг на протеини

Как да се храним, ако имаме недостиг на протеини?

Не само мускулите страдат от вашия недостиг на протеини.Цялата имунна система на човека зависи от притока на белтъчини. Честите простуди и инфекциите, които ви връхлитат непрекъснато, също говорят за недостиг на протеини. Този симптом никак не е за пренебрегване; а ако са налице още 1-2 от изброените по-горе, нещата следва много бързо да се променят.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Тялото алармира за недостиг на протеини – ето как!
3 (60%) 4 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *