захарна зависимост
Когато сладостите са на показ, как се преодолява захарна зависимост?

Ето как да се избавим от захарна зависимост!

Силната тяга към сладки неща е една от най-силните хранителни зависимости. Милиони любители на сладкото търсят начини да се спасят от захарна зависимост. Изглежда, че това не е възможно?

захарна зависимост
Когато сладостите са на показ, как се преодолява захарна зависимост?

Невъзможно ли е наистина да се избавим от захарна зависимост? Учени от университета “Корнуел” в САЩ са на мнение, че това е напълно възможно. При това е толкова просто – чудно как никой не го е разбрал досега, удивляват се от medikforum.ru.

Вероятно немалко хора ще очакват някакви специални терапии – и ще бъдат силно разочаровани. Изследователите уверяват, че за овладяване на пагубната захарна зависимост е достатъчно лакомствата да се съхраняват в непрозрачен съд. Диетолозите привеждат в доклада си данни, които доказват ефективността на този примитивен метод: в действително той работи и съдейства за преодоляване на въпросната захарна зависимост и хората чувствително намаляват консумацията на сладки храни.

В изследването за непреодолимата захарна зависимост учените включили служители от офиси. Наблюденията върху поведението им показали нагледно ефективността на принципа за непрозрачната опаковка. В случаите, когато “служебните” бонбончета се насипвали в стъклен съд без капак, те били изяждани с 46% по-висока скорост в сравнение със същите по вид и количество сладости, но оставени в затворен, непрозрачен съд.

Дори най-пристрастените към сладкото по време на работа забравят за бонбоните, ако те не попадат пред очите им. Стъкленият буркан с шарени бонбончета отвлича хората от работата им. Особено мъчително е това за онези, които спазват някаква диета.

Дайте мнение и Вие тук!

На всеки, който иска да се освободи от захарна зависимост или да спре да си подслажда проблемните моменти в живота, специалистите препоръчват номера с непрозрачните съдове. Това правило работи и по отношение на мазните храни: диетолозите съветват такива продукти да бъдат прибирани по начин, който ги прави “невидими”. Сладкото и мазното не бива да са на показ и лесно да попадат пред погледа.

Мозъкът на практика може да бъде излъган с прости трикове, твърдят водещи диетолози. Освен номера за освобождаване от захарна зависимост се препоръчва и проста рецепта за намаляване на количеството поемана храна. И тук нещата са елементарни: просто избираме да се храним в по-малки чинии, които с по-малко храна изглеждат достатъчно пълни. Така общият обем на поеманата храна може постепенно да се редуцира с до 22%, без да се усеща глад. По линия на преяждането науката е категорична: най-сериозен “принос” към затлъстяването на човечеството има съсипващата захарна зависимост.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Стафидена вода, рецепти, за отслабване

Стафидена вода: за отслабване, диария и кисти. Диети и рецепти

♠ Полза ♠ Рецепти ♠ Стафидена вода ♠ Със сена и шипка ♠ Със зърнастец …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *